Ma to je šatrovački
Зашто смо халалили ћирилицу?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- SaraFina
#252 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
- Maja The Bee
#253 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Mislim da čovjek trola.
- SaraFina
#254 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
I ja mislim da ti trolaš nas s Kusturicom i Neletom. Nisam znala da su bilo šta napisali ta dva havera
- Maja The Bee
#255 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Rekla sam već da sam ih samo navela za primjer, te da ima sjajnih dijelova u njihovim knjigama, ali i gnusnih laži. Dakle, daleko od toga da sam njihov fan, ali treba pročitati.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#256 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
- spreca
#257 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Nikad ti neces biti ko CovicTomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:12 Neću da se odreknem![]()
To odricanje mi je pandan onom da se neko potpisuje ćirilicom da bi bio veći Srbin![]()
- SaraFina
#258 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
InšallahTomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:29Kako nisi....ima da podijele sljedeću Nobelovu.
Fakat su za Nobela
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#259 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Zna li on ćirilicuspreca wrote: ↑19/12/2019 15:30Nikad ti neces biti ko CovicTomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:12 Neću da se odreknem![]()
To odricanje mi je pandan onom da se neko potpisuje ćirilicom da bi bio veći Srbin![]()
![]()
- spreca
#260 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ja se bogami time nebih hvalioMaja The Bee wrote: ↑19/12/2019 14:21 Trenutno u kućnoj biblioteci imam barem 50 knjiga pisanih ćirilicom, i nisam ih nikad vidjela pisane latinicom. Recimo, Emir Kusturica je obje knjige izdao samo pisane ćirilicom, Nele prvu knjigu takođe. O prijeratnim izadnjima da ne govorim.
![]()
Sad napadajte![]()
- spreca
#261 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
SaraFina wrote: ↑19/12/2019 15:17Razumjela bi da govoriš o Tolstoju i Dostojevskom. Nekako i priliči da budu na ćirilici. Ali Kusturica i Nele, navedeni kao "književni puleniu" ovih prostora mogu biti isključivo navedeni da naložiš forumsko pučanstvo.Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 14:21 Trenutno u kućnoj biblioteci imam barem 50 knjiga pisanih ćirilicom, i nisam ih nikad vidjela pisane latinicom. Recimo, Emir Kusturica je obje knjige izdao samo pisane ćirilicom, Nele prvu knjigu takođe. O prijeratnim izadnjima da ne govorim.
![]()
Sad napadajte![]()
![]()
- SaraFina
#262 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Koji su naslovi tih knjiga Majo?
Da potražim u bibiloteci
@Spreča Spreča Spreča
dođi da se kulturno osvještavamo!
Da potražim u bibiloteci
@Spreča Spreča Spreča
- spreca
#263 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Pa on ti se je potpisivao cirilicom jos i 92Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:32Zna li on ćirilicuspreca wrote: ↑19/12/2019 15:30Nikad ti neces biti ko CovicTomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:12 Neću da se odreknem![]()
![]()
![]()
- Hank Paldum
#264 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Je li ta minhenska brigada važi samo za dezertere ili i za one koji su "pobjegli" 20 godina kasnije?Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 15:06Prva minhenska brigadaHank Paldum wrote: ↑19/12/2019 15:02Možeš se odreći ako ti se kroz neka dešavanja to ogadi. Evo neki umjetnici su se odrekli nagrada kada su je dobili poslije kontroverzni likovi, neki su se odrekli pjesama gdje niti pjevac niti tekst nije zločinački ali su je određene vojske koristile kao nezvaničnu himnu ili motivaciju. Mnogi bezazleni pozdravi i simboli su izbačeni kada su ih kasnije određene grupe prisvojili.tomhagen wrote: ↑19/12/2019 14:36 Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim Slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.![]()
Vidi se po pisanju. Ne brini bolan, neće te niko tjerati da čitaš ćirilicu, uskoro će ti se djeca obraćati na njemačkom.
Ne možeš kukati kako normalan svijet odlazi i onda kad neko ode u zadnjih par godina ih zvati minhenskom brigadom. To te čini jednom veoma lošom osobom "treba odavde bježat ali ko ode prije mene njega ću prozivati jer je otišao prije mene".
Mene nije mogao niko prije 10 godina otjerati pištoljem iz BiH, hoću reći da ne znaš sama hoćeš li jednog dana biti Minhenska brigada, to važi i za ostale. Kada odeš stvari ti budu jasnije kao npr. da se dijaspora nije ufurala pa neće kontaktirati nego ne žele kada 11 mjeseci žive u sređenom sistemu pa kada dođu 1 mjesec da trpi takva podjebavanja. Ali ko se zadnji smije, najslađe se smije, dobili ste vlast koju zaslužujete i nije mi vas žao.
Malo je vezano i za temu jer kad sam došao u Njemačku dijete mi je već imalo dovoljno godina da neće zaboraviti bosanski. Sad Bože moj, u multi-kulti državi kao Njemačkoj veće su šanse da upozna stranca nego da je ostalo u BiH i da neće govoriti bosanski sa njim ali ako je sretno sretan sam i ja. Sa druge strane veće su isto šanse da se nikada ne sretne sa ćirilicom nego da je ostalo u BiH.
Ko misli da je dobro da je zna neka uživa, ja sam je halalio dušmanu 90ih i drago mi je da sve više to pismo pada u zaborav
Last edited by Hank Paldum on 19/12/2019 15:42, edited 1 time in total.
- spreca
- SaraFina
#266 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
O Pažalujsta! Spasiba, Spasiba dobro sam! Rodina Rusija!
- Bascarsija1
#267 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ja govorim da se od cirilice treba distancirati. To je srbsko pismo kazu pa eto im ga. Nekad moras da odsijeces od sebe komad koji je zauzeo rak. Ako to ne uradis ubice te.Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:18Čekaj, ti se odričeš ćirilice zbog...Srba, rata, sranja koja su se desila?!Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:14 Latinica samo u hrvatskoj fercera. Neznam sto nebi I u Bosanaca.
Kazes: "Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice" I arapsko je pismo zastupljeno pa smo ga se odrekli (a valjalo bi nam ... te zemlje su stvarno bogate)
Jebex brata koji te svakis 50tak godina kolje. Takve brace se moramo odreci I poceti kidati svaku vezu (cisto da bi bukvalno prezivili).
Intelektualne fukare su u Srpskoj Akademiji Nauka I umijetnosti (tu je ova sva pogan I pocela).
Kad se odreknes nekog znanja imas prostora da popunis necim drugim.
Ja sam od cirilice procitao koliko mi je bilo dosta. Netreba u govno jos dublje stajati.
Pogrešan kontekst.
Arapskog pisma kao jednog od onih koja se službeno koriste davnih dana.
Ja govorim o prirodnom porivu svake zdrave individue, da stiče nova saznanja, da obogaćuje um, jezici su nešto što ne pripada Hitleru, Radovanu, Musoliniju, ali ni onima koji se izdaju za nekakve očeve jezika ili šta već.
Arapskog pisma kao jednog od onih koja se službeno koriste davnih dana. <<< Sto nije nastavljeno da bude sluzbeno pismo. Ko ga ukinu?
Mnoge su osobe u Bosni koje su propatile. Pun im je kurac cirilice i genocidasa. Ne priznavana sto su uradili. Bez toga nema razumijevanja. Nema ni potrebe. Ja sam ih svatio dovoljo. Da su mogli sve bi Bosance pobili. Koje saznane ti jos treba, zdrava individuo? Od pada turske nas mrze i ubijaju. Proslo je 100 godina I nisu prestali.
Last edited by Bascarsija1 on 19/12/2019 15:50, edited 1 time in total.
- SaraFina
#268 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Oj živote! Pade mi IQ na 23. 
-
Tempo
- ZeModerator
#269 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
i pismo nije jezik. pismo je sistem grafickog predstavljanja odnosno zapisivanja jezika.
-
Tempo
- ZeModerator
#270 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
ti si bolan distanciran od svega. a za nas se nemoj sekirati.Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:45Ja govorim da se od cirilice treba distancirati. To je srbsko pismo kazu pa eto im ga. Nekad moras da odsijeces od sebe komad koji je zauzeo rak. Ako to ne uradis ubice te.Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:18Čekaj, ti se odričeš ćirilice zbog...Srba, rata, sranja koja su se desila?!Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:14 Latinica samo u hrvatskoj fercera. Neznam sto nebi I u Bosanaca.
Kazes: "Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice" I arapsko je pismo zastupljeno pa smo ga se odrekli (a valjalo bi nam ... te zemlje su stvarno bogate)
Jebex brata koji te svakis 50tak godina kolje. Takve brace se moramo odreci I poceti kidati svaku vezu (cisto da bi bukvalno prezivili).
Intelektualne fukare su u Srpskoj Akademiji Nauka I umijetnosti (tu je ova sva pogan I pocela).
Kad se odreknes nekog znanja imas prostora da popunis necim drugim.
Ja sam od cirilice procitao koliko mi je bilo dosta. Netreba u govno jos dublje stajati.
Pogrešan kontekst.
Ja govorim o prirodnom porivu svake zdrave individue, da stiče nova saznanja, da obogaćuje um, jezici su nešto što ne pripada Hitleru, Radovanu, Musoliniju, ali ni onima koji se izdaju za nekakve očeve jezika ili šta već.
Arapskog pisma kao jednog od onih koja se službeno koriste davnih dana. <<< Sto nije nastavljeno da bude sluzbeno pismo. Ko ga ukinu?
Mnogo je osobe U Bosni koje su propatile. Pun im je kurac cirilice i genocidasa. Ne priznavana sto su uradili. Bez toga nema razumijevanja. Nema ni potrebe. Ja sam ih svatio dovoljo. Da su mogli sve bi Bosance pobili. Koje saznane ti jos treba, zdrava individuo? Od pada turske nas mrze i ubijaju. Proslo je 100 godina I nisu prestali.
-
tomhagen
#271 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Osim komentara koje sam dodao iznad, obzirom na boldirano korisno bi bilo malo više čitati, pa svjedno bilo ono napisano na ćirilici ili na latiniciBascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:14
Latinica samo u hrvatskoj fercera. Neznam sto nebi I u Bosanaca. ---> I tako moj jaran iz HR nije znao ni jedan putokaz niti obavještenje pročitati u jednom bh. gradu gdje je ćirilica jako zastupljena, pogubljen čovjek bio. Zašto bi to meni trebalo u životu. Znajući našu ćirilicu mogu se i u Rusiji snaći i pročitati neki putokaz.
Kazes: "Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice" I arapsko je pismo zastupljeno pa smo ga se odrekli (a valjalo bi nam ... te zemlje su stvarno bogate) --->Bilo bi super znati i arapsko pismo i akobogda ga planiram naučiti.
Jebesh brata koji te svakis 50tak godina kolje. Takve brace se moramo odreci I poceti kidati svaku vezu (cisto da bi bukvalno prezivili). ---> Nema nikakve veze sa pismom. Miješaju se kruške i jabuke. To što mene neko mrzi nije nikakvo objašnjenje zašto ja želim biti manje obrazovan.
Intelektualne fukare su u Srpskoj Akademiji Nauka I umijetnosti (tu je ova sva pogan I pocela). --->Iako SANU ima i jako dobrih naučnika i stručnjaka u svojim oblastima, kao i moralnih i poštenih ljudi, ovi koje ti spominješ su je jako kompromitovali.
Kad se odreknes nekog znanja imas prostora da popunis necim drugim. --->Potpuno pogrešno! Nije mozak kanta u koju kad naliješ vode ne može ništa više stati dok ne odliješ. Doduše kod nekih izgleda i jeste, zato se i kaže da su ograničeni i samim tim intelektualno su fukare.
Ja sam od cirilice procitao koliko mi je bilo dosta. Netreba u govno jos dublje stajati. --->Ovakve bljuvotine ne zaslužuju uopste komentar.
- Bascarsija1
#272 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Treba jos vise.Tempo wrote: ↑19/12/2019 15:48ti si bolan distanciran od svega. a za nas se nemoj sekirati.Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:45Ja govorim da se od cirilice treba distancirati. To je srbsko pismo kazu pa eto im ga. Nekad moras da odsijeces od sebe komad koji je zauzeo rak. Ako to ne uradis ubice te.Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 15:18
Čekaj, ti se odričeš ćirilice zbog...Srba, rata, sranja koja su se desila?!
Pogrešan kontekst.
Mnogo je osobe U Bosni koje su propatile. Pun im je kurac cirilice i genocidasa. Ne priznavana sto su uradili. Bez toga nema razumijevanja. Nema ni potrebe. Ja sam ih svatio dovoljo. Da su mogli sve bi Bosance pobili. Koje saznane ti jos treba, zdrava individuo? Od pada turske nas mrze i ubijaju. Proslo je 100 godina I nisu prestali.
- Maja The Bee
#273 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Emir Kusturica
Smrt je neprovjerena glasina
Sto jada
Ima i treća, zove se "Šta mi ovo treba", ali nisam čitala.
https://www.delfi.rs/knjige/autor/6109_ ... izare.html
Nele je izdao tri knjige, od kojih sam čitala samo "Fajront u Sarajevu". Ako izdržiš prva dva dosadna poglavlja, poslije je dosta čitljivo.
https://www.laguna.rs/a1082_autor_dr_ne ... aguna.html
Sve ovo možeš kupiti u knjižari Kultura u Alta centru, ako si u Sarajevu. Inače možeš naručiti onlajn.
-
Tempo
- ZeModerator
#274 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
distaniciraj se, ko ti brani. sve do podruma na neuropsihijatriji.Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:55Treba jos vise.Tempo wrote: ↑19/12/2019 15:48ti si bolan distanciran od svega. a za nas se nemoj sekirati.Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:45
Ja govorim da se od cirilice treba distancirati. To je srbsko pismo kazu pa eto im ga. Nekad moras da odsijeces od sebe komad koji je zauzeo rak. Ako to ne uradis ubice te.
- Bascarsija1