Gledate seriju - preporučite je

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
karanana

#20276 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by karanana »

90minut wrote: 16/12/2019 04:28
karanana wrote: 16/12/2019 03:58 ne kontam, gdje mi je post u kojem sam pitao o ovoj seriji expanse.
bio je tu odmah iznad 90minutovog koji kaze da je serija smece. ne kontam.
Haha vidio sam post.
mislim, post je apsolutno nebitan. bio na mobitelu pa mi mrsko bilo chachkati po imdb-u da se podsjetim o cemu se radi u expanse-u pa jednostavno pito je li to serija gdje se u prvih par epizoda govori o nestasici vode na marsu i unistenju tankera koji skuplja i prevozi led/vodu za mars.
bitna je cinjenica da se postovi ama bas bez ikakvog razloga neselektivno brisu. mislim da bi bio blizu 50.000 postova da mi nisu brisali kad su stigli i kako su stigli. haj nekad je i bilo razloga, ali ovo vako....sta je onda poenta foruma?
_Coconut_

#20277 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by _Coconut_ »

The Expanse smece?? ?? Ozbiljno?
yoda82

#20278 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by yoda82 »

90minut wrote: 16/12/2019 01:32
Gerro wrote: 16/12/2019 00:29
90minut wrote: 15/12/2019 16:52 ma hajde smece serija svakako
Koja? Expanse?

Cuo sam da je odlicna
Cuo sam i ja dok nisam poceo gledati mozda nekad pokusam opet.
Meni je svi baš fale. Taman konto da to sljedeće gledam :sad:
ITNet

#20279 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ITNet »

Expanse je po meni najbolja SF serija sto je izasla u zadnjih 5+ godina, smece nije sigurno :-)
_Coconut_

#20280 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by _Coconut_ »

yoda82 wrote: 16/12/2019 09:18
I na osnovu jednog ili dva forumasa kojima je smece ti bi sad preskocio. :-)
Kao prvo serija rastura a kao drugo uvjeri se sam. :thumbup:
Jedan dobronamjeran savjet. Ne krojite mišljenje do te mjere unaprijed bazirajuci se po IMDB okvirnoj
ocjeni te svakojakim forumskim savjetima.
tap3ah75

#20281 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by tap3ah75 »

_Coconut_ wrote: 16/12/2019 10:39
yoda82 wrote: 16/12/2019 09:18
I na osnovu jednog ili dva forumasa kojima je smece ti bi sad preskocio. :-)
Kao prvo serija rastura a kao drugo uvjeri se sam. :thumbup:
Jedan dobronamjeran savjet. Ne krojite mišljenje do te mjere unaprijed bazirajuci se po IMDB okvirnoj
ocjeni te svakojakim forumskim savjetima.
Expanse sam gledao prvu sezonu .... bila je jako dobra.

Onda pauza od godinu do druge sezone .... naložio se ja krenuo gledati .... jbte ništa ne kontam ko je ko. Šta ko hoće, uopšte nisam imao pojma o čemu se radi.
Tako da će expanse dobiti od mene još jednu šansu ali kad se skroz završi serija ... pa da sve u cugu pregledam.

Planiram WATCMAN seriju gledati .... moram li ponovo film gledati prije serije ili se može serija zasebno i neovisno gledati?
_Coconut_

#20282 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by _Coconut_ »

tap3ah75 wrote: 16/12/2019 11:55

Expanse sam gledao prvu sezonu .... bila je jako dobra.

Onda pauza od godinu do druge sezone .... naložio se ja krenuo gledati .... jbte ništa ne kontam ko je ko. Šta ko hoće, uopšte nisam imao pojma o čemu se radi.
Tako da će expanse dobiti od mene još jednu šansu ali kad se skroz završi serija ... pa da sve u cugu pregledam.

Planiram WATCMAN seriju gledati .... moram li ponovo film gledati prije serije ili se može serija zasebno i neovisno gledati?
Expanse istina nije najlaksa za pratiti ali uz par kratkih videa i recimo forumskih rasprava sve se da fino zaokruziti.
Sto se tice Watchmena dobro bi bilo pogledati film ako se nema nikakvog predznanja o Watchmen comics.
tap3ah75

#20283 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by tap3ah75 »

Gledao sam ja film ... samo pooodavno.
Sjećam se otprilike.
A i ne gleda mi se opet - dugo traje.

Ništa ... idem seriju gledati - ako baš zapne pogledaću opet film.

Tnx
SanskiBiser

#20284 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

ITNet wrote: 16/12/2019 09:52 Expanse je po meni najbolja SF serija sto je izasla u zadnjih 5+ godina, smece nije sigurno :-)

Definitivno najbolja space opera u zadnjih 10 godina i pravi HARD SF serijal a ne soft ili fantasy SF serijal, ne oslanja se na magicni realizam vec pokusava da naucno i cinjenicno kad je god to moguce bude tacna, trebalo je dosta hrabrosti pa krenuti u takvu produkciju uopste jer pitanje isplativosti visi u zraku stalno. Serija ima svoju nišu publike a uz to je i Bezos fan tako da je vec narucena 5 sezona. Serija jeste malo teza za pratiti i trazi strpljenje a narocito u prvoj sezoni ali druga i treca su znatno "opustenije" i konvencionalnije. Uglavnom serija jeste namjenjena za gikove i strebere tako da je samim tim publika ogranicena na one koji imaju dovoljno akumena da je shvate i da mogu tj. da su u stanju da je uopste prate i da ih interesuje serija uopste...Star Trek je za siroke narodne mase, Firefly i slicne.
ITNet

#20285 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ITNet »

SanskiBiser wrote: 16/12/2019 12:59
ITNet wrote: 16/12/2019 09:52 Expanse je po meni najbolja SF serija sto je izasla u zadnjih 5+ godina, smece nije sigurno :-)

Definitivno najbolja space opera u zadnjih 10 godina i pravi HARD SF serijal a ne soft ili fantasy SF serijal, ne oslanja se na magicni realizam vec pokusava da naucno i cinjenicno kad je god to moguce bude tacna, trebalo je dosta hrabrosti pa krenuti u takvu produkciju uopste jer pitanje isplativosti visi u zraku stalno. Serija ima svoju nišu publike a uz to je i Bezos fan tako da je vec narucena 5 sezona. Serija jeste malo teza za pratiti i trazi strpljenje a narocito u prvoj sezoni ali druga i treca su znatno "opustenije" i konvencionalnije. Uglavnom serija jeste namjenjena za gikove i strebere tako da je samim tim publika ogranicena na one koji imaju dovoljno akumena da je shvate i da mogu tj. da su u stanju da je uopste prate i da ih interesuje serija uopste...Star Trek je za siroke narodne mase, Firefly i slicne.
Da sve se slazem, tacno tako ima nekih naucnih stvari o kojima obicno covjek ne razmislja kojima su vise mozda zadali sebi problema nego da su ih ignorisali. Npr, kako brodovi lete i to da bi hodao na brodovima moras imati gravitacijske cizme jer gravitaciju ne mozes tek tako reprodukovati u svemiru a mogli su samo to izignorisati, onda isto mi je kako Belteri imaju svoj neki cudni Engleski jezik i kako su oni fizicki drugaciji i imaju problema kad su na planetama jer su rodjeni/odrasli u svemiru bez gravitacije itd... Tako po nekim sitnicama se bas izdvajaju u Hard SF operu kao sto kazes :thumbup:
yoda82

#20286 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by yoda82 »

Jebi se. Sad je moram gledati. Kao da nemam dovoljno serija koje pratim :twisted:
SanskiBiser

#20287 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

ITNet wrote: 16/12/2019 13:51

Da sve se slazem, tacno tako ima nekih naucnih stvari o kojima obicno covjek ne razmislja kojima su vise mozda zadali sebi problema nego da su ih ignorisali. Npr, kako brodovi lete i to da bi hodao na brodovima moras imati gravitacijske cizme jer gravitaciju ne mozes tek tako reprodukovati u svemiru a mogli su samo to izignorisati, onda isto mi je kako Belteri imaju svoj neki cudni Engleski jezik i kako su oni fizicki drugaciji i imaju problema kad su na planetama jer su rodjeni/odrasli u svemiru bez gravitacije itd... Tako po nekim sitnicama se bas izdvajaju u Hard SF operu kao sto kazes :thumbup:
da, seriju voli i akademija, na Caltech je bio odlican panel na temu Nauka na kojoj stoji Expanse, tako da prevedemo nekako ima dosta stvari u seriji koje su cinjenicno tacne i u skladu sa naukom ali i dosta onog sto je zasnovano na teorijskim modelima ili teorijama.

Odlican klip o tome zasto fanovi vole Expanse. I najbolje sve sumira top komentar :" One other thing. The Expanse is smart. And it assumes the viewers are smart as well. It doesn't dumb down the content." I tu i jeste problem jer Normies ne mogu da se nose s tim materijalom i ostanu onda geeks and nerds koji i jesu glavna niša publike koja je gleda i uziva u istoj.

ITNet

#20288 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by ITNet »

Sve znam :D
omar little

#20289 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

karanana wrote: 16/12/2019 04:32
mislim, post je apsolutno nebitan. bio na mobitelu pa mi mrsko bilo chachkati po imdb-u da se podsjetim o cemu se radi u expanse-u pa jednostavno pito je li to serija gdje se u prvih par epizoda govori o nestasici vode na marsu i unistenju tankera koji skuplja i prevozi led/vodu za mars.
bitna je cinjenica da se postovi ama bas bez ikakvog razloga neselektivno brisu. mislim da bi bio blizu 50.000 postova da mi nisu brisali kad su stigli i kako su stigli. haj nekad je i bilo razloga, ali ovo vako....sta je onda poenta foruma?
izbrisani su postovi jer je neki lik spojlao ljudima seriju namjerno. posebice je iskoristio tvoj post da pokvari ljudima novu sezonu sto je tek izasla.
sig_garret

#20290 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by sig_garret »

beltalowdaaaaa :D
Raigor Stonehoof

#20291 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Raigor Stonehoof »

Ma Expanse je fantastican. Ali treba truda, ja sam se bas silio kroz dobar dio prve sezone, i da nije bilo komentara prijatelja koji me uvjeravao da je dobra, ne bih je nikad zavrsio. Ali pred kraj prve se krene zapetljavat i onda samo gutas epizodu za epizodom.

Pogledao sam zasad samo jednu epizodu ove nove sezone, "razgađam" sebi :) jer ko zna kad ce peta.

I nije istina da trebas bit neki spešl snouflejk da bi volio Expanse, ja volim i ST, i Orville, i Picarda cu volit 8-)
SanskiBiser

#20292 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

Raigor Stonehoof wrote: 17/12/2019 16:02 Ma Expanse je fantastican. Ali treba truda, ja sam se bas silio kroz dobar dio prve sezone, i da nije bilo komentara prijatelja koji me uvjeravao da je dobra, ne bih je nikad zavrsio. Ali pred kraj prve se krene zapetljavat i onda samo gutas epizodu za epizodom.

Pogledao sam zasad samo jednu epizodu ove nove sezone, "razgađam" sebi :) jer ko zna kad ce peta.

I nije istina da trebas bit neki spešl snouflejk da bi volio Expanse, ja volim i ST, i Orville, i Picarda cu volit 8-)
Za prvu sezonu vala moraš biti super spešl snouflejk, za drugu i treću ne moraš, puno su konvencionalnije i naracijom i radnjom, što se kaže i baba neka bi im mogla upratiti radnju...Ja četvrtu nisam ni počeo čekam The Witcher 20og na Netflix pa nakon toga onda Expanse do nove godine polako. :D
l33t

#20293 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by l33t »

Bgmi ova sezona je prava space drama na 7 sam epizodi i nista se nije desilo... prve 3 epizode su spoilane trailerom. Razocaran sam Expansom, valjda ce mi se popraviti u finishu.
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#20294 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Gerro »

Taj the witcher ce bit karna
SanskiBiser

#20295 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

Gerro wrote: 17/12/2019 18:01 Taj the witcher ce bit karna
Sa The Witcher je ista stvar kao i sa Expanse nije serija za Normije a i ti su u toj kategoriji tako da mozes komotno preskociti. Serija je prije svega zanimljiva za ljubitelje high fantasy zanra i gejmere, vjerovatno ce biti zanimljiva onima koji su citali GOT knjige ali vecini fanova GOT serije koji nisu citali knjige vjerovatno ce biti odbojna zbog toga sto je Netflix serija zadrzala sve elemente high fantasy zanra dok su D&D to reducirali na minimum u GOT bas s ciljem da ne otudje seriju od publike koja high fantasy zanr smatra infantilnim :lol: . Fandom fransize se procjenjuje na preko 100 miliona ljudi sto u ovo vrijeme nije malo tržište zato je serija vec unapred obnovljena za drugu sezonu.

Problem serije je isti kao sa nedavno zavrsenim Wokemen :D tj. Watchmen i koliko je producentica i kreatorka otisla u stranu od kanona radi politicke korektnosti i multikulti-diversity zeitgeist - ako bude malo progledace fandom kroz prste ako bude puno seriju ce fanovi pokopati i u biti nema gore sudbine za seriju od te...

Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#20296 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Gerro »

kao sto rekoh karna
SanskiBiser

#20297 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by SanskiBiser »

Gerro wrote: 17/12/2019 18:44 kao sto rekoh karna
Da ja tebe fino dodam trajno na listu gnjavatora da ne moram kucati nepotrebno odgovore wannabe Lakedemoncu. Selam Gerro. :D
omar little

#20298 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by omar little »

sta si cekao do sada? :D
zomri

#20299 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by zomri »

bio se malo prišutio dok forum nije dozvoljavao registracije, valjda zafalilo accounta :mrgreen: . vidim opet je počeo

jedino na fantasy temi ne smije prnut jer je lošiji od nekih od nas :lol:
Optimus09

#20300 Re: Gledate seriju - preporucite je

Post by Optimus09 »

Sad moram dodati i Expanse na listu,nisam jos ni Mandalorian stigao gledati :D
Post Reply