Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nisam nista pravio osim ugovora,onako kako jeste. Danas pravim papire preko speditera ovdje,upravo pricao sa carinom i glavnim distributerom ove marke vozila,ide E1 bez problema.
Medjutim cijeli fazon je sto niko ne vjeruje da je vozilo toliko placeno,i nema sanse kaze da to bude prihvaceno dole(zvao maloprije,cekam jos neke odgovore).
I onda te drzava sa nekim svojim zakonima,natjera ili da mutis nesto(sto ne zelim) ili da ga oni procjenjuju...
Vidjet cu,ne znam ni sam
Zasto se opterecujes time ako si tako jeftino dobio auto.
Hoce priznati, dobro je, nece priznati opet dobro kada se uzme sve u obzir. A sta da ti je neko poklonio auto, opet isti problem(nerealne cijene).
Skoro sam imao slican problem u EU(imam racun a oni racunaju po svome), znaci svuda je isto.
Moze to pogurati spediter kada odnese papire na procjenu.
Pozz svima, imam namjeru kupiti pezoa 508 2019-a god u njemackoj pa me zanima da li se za francuze tj ovaj model jos izdaje eur1? Imam jos jedno pitanje, otac mi je 80% ratni vojni invalid i prvog pezoa je kupio preko povlastice za invalide (takodjer u njemackoj) i nije placao pdv i carinu, medjutim ovo auto kosta 25k eura cca neto , a kad sam se nedavno raspitivao (nisam ni jednog granicnog organa pitao doduse) receno mi je da samo auta do 30k nasih bosanskih maraka se mogu uvesti na invalidsku povlasticu, pa da li zna neko nesto vise o tome? I da li ima neki problem ako auto kupim gotovinom, iz ruke u ruku, a ne preko banke? (procitao sam u nekom postu da bi najbolje bilo ici preko banke, a ne znam bas razlog) jer trenutno sam u njemackoj, nit imam racun u banci ovdje nit ga mogu otvoriti a u bosnu ne mislim ici samo zbog toga. Hvala svima!
Iz UIO-a su naveli kako invalidna osoba može uvesti putnički automobil do vrijednosti od 30.000 KM ako nije posebno prilagođen za upravljanje invalidnih osoba ili bez ograničenja vrijednosti ako se uvozi putnički automobil posebno prilagođen za prijevoz invalidnih osoba.
Iz UIO-a su naveli kako invalidna osoba može uvesti putnički automobil do vrijednosti od 30.000 KM ako nije posebno prilagođen za upravljanje invalidnih osoba ili bez ograničenja vrijednosti ako se uvozi putnički automobil posebno prilagođen za prijevoz invalidnih osoba.
staro je to, po novom sva vozila idu do 30.000KM vrijednosti, iz aktuelne Odluke:
Član 60.
(Putnički automobil koji uvozi invalidno lice)
(1) Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se putnički automobil, kojeg jednom u pet godina, u svrhu lične upotrebe, uvoze sljedeća invalidna lica:
a) ratni vojni invalid s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, kao i s utvrđenim stepenom invalidnosti od 50% i više, ako je riječ o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja uslovljavaju upotrebu vozila prilagođenih invalidnim licima,
b) ostala invalidna lica s tjelesnim oštećenjem od najmanje 80%, posebno organa za kretanje (donji ekstremiteti, karlica, kičma) ili organa vida, te invalidno lice kojem je utvrđen teži oblik retardiranosti ili paralize (član 207. tačka a) alineja 27) Zakona).
(2) Period od pet godina iz stava (1) ovog člana računa se do dana podnošenja zahtjeva za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, neovisno da li je u tom periodu pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na uvoz putničkog automobila ostvareno u skladu sa odredbama ove odluke ili u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ove odluke.
(3) U svrhu primjene ovog člana, "putnički automobil prilagođen invalidnom licu" znači putnički automobil na kojem je, od strane proizvođača ili ovlaštenog servisera za vrstu predmetnog putničkog automobila, prije ulaska u carinsko područje Bosne i Hercegovine izvršeno prilagođavanje radi upotrebe od strane invalidnog lica korisnika oslobađanja. Putnički automobil serijske proizvodnje sa ugrađenim tehničkim unaprjeđenjima za upravljanje istim koja odgovaraju datoj seriji putničkog automobila, a na kojem nisu vršena bilo kakva posebna prilagođavanja za upotrebu od strane invalidnog lica korisnika oslobađanja, ne smatra se putničkim automobilom prilagođenim invalidnom licu korisniku oslobađanja.
(4) Invalidno lice može uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina uvesti putnički automobil vrijednosti do 30.000,00 konvertibilnih maraka.
(5) Putnički automobil pušten u slobodan promet uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina ne može se prodati ili otuđiti po drugom osnovu bilo uz plaćanje ili besplatno, dati drugom licu na upotrebu, u zalog, na pozajmicu, koristiti u druge svrhe ili dati kao osiguranje za izvršenje druge obaveze, bez prethodnog obavještavanja nadležnog carinskog organa i plaćanja uvoznih dažbina, do isteka roka od 36 mjeseci od dana puštanja u slobodan promet.
(6) Putnički automobil pušten u slobodan promet uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina sa kojim se postupa suprotno odredbi stava (5) ovog člana podliježe plaćanju uvoznih dažbina po stopi koja je na snazi na dan takvog postupanja, a na osnovu vrste predmetne robe i carinske vrijednosti koju na taj dan utvrdi nadležni carinski organ.
(7) U slučaju nasljeđivanja putničkog automobila oslobođenog od plaćanja uvoznih dažbina prije isteka roka zabrane otuđenja od 36 mjeseci nastaje obaveza plaćanja uvoznih dažbina po stopi koja je na snazi na dan pravosnažnosti odluke o nasljeđivanju, a na osnovu vrste predmetne robe i carinske vrijednosti koju na taj dan utvrdi nadležni carinski organ.
Član 61.
(Zahtjev i odluka)
(1) Zahtjev za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za putnički automobil iz člana 60. ove odluke korisnik oslobađanja podnosi uz carinsku deklaraciju kojom je roba prijavljena za puštanje u slobodan promet uz oslobađanje uvoznom carinskom uredu nadležnom prema mjestu prebivališta korisnika oslobađanja. Uz zahtjev podnosi:
a) ratni vojni invalid s najmanje 70% tjelesnog oštećenja:
1) ovjerenu kopiju rješenja nadležnog organa o utvrđenom stepenu tjelesnog oštećenja od najmanje 70% i
2) potvrdu nadležnog organa da se radi o ratnom vojnom invalidu s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, ne stariju od šest mjeseci,
b) ratni vojni invalid s utvrđenim stepenom invalidnosti od 50% i više:
1) ovjerenu kopiju rješenja nadležnog organa o utvrđenom stepenu invalidnosti od 50% i više zbog amputacije i težeg oštećenja ekstremiteta,
2) potvrdu nadležnog organa da se radi o ratnom vojnom invalidu s utvrđenim stepenom invalidnosti od 50% i više, ne stariju od šest mjeseci,
3) dokaz o prilagođenosti putničkog automobila u smislu člana 60. stav (3) ove odluke,
c) ostalo invalidno lice: dokaz o tjelesnom oštećenju od najmanje 80% organa za kretanje (donji ekstremiteti, karlica, kičma) ili organa vida, ili dokaz o utvrđenom težem obliku retardiranosti ili paralize, u zavisnosti koje ostalo invalidno lice je u pitanju.
(2) Odluku po zahtjevu za oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, u upravnom postupku, donosi carinski organ kojem organizaciono pripada uvozni carinski ured iz stava (1) ovog člana.
ratni vojni invalid s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, kao i s utvrđenim stepenom invalidnosti od 50% i više, ako je riječ o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja uslovljavaju upotrebu vozila prilagođenih invalidnim licima,
Kakav je ovo idiotizam! Znači ako je više od 70% invalid ne trebaju mu prepravke na autu, a ako je od 50 do 70 posto onda mora imati prepravke na vozilu. Ovo je vrijeđanje inteligencije. Kakav je idiot sastavljao ovaj zakon ja ne mogu da vjerujem!
Svi koji imaju preko 70% i oni preko 50% ako je rijec o amputaciji.
Imas ljude sa amputacijom šake npr, ima manje od 70% invalidnosti. Njegov auto mora biti prilagodjen.
Poznanik, kao dijete civilna zrtva rata, ostao bez šake. Na svakom autu koje je kupio mora imati onu kuglu na volanu, radi lakšeg motanja.
corsa wrote: ↑17/12/2019 12:30
ratni vojni invalid s najmanje 70% tjelesnog oštećenja, kao i s utvrđenim stepenom invalidnosti od 50% i više, ako je riječ o amputacijama i težim oštećenjima ekstremiteta koja uslovljavaju upotrebu vozila prilagođenih invalidnim licima,
Kakav je ovo idiotizam! Znači ako je više od 70% invalid ne trebaju mu prepravke na autu, a ako je od 50 do 70 posto onda mora imati prepravke na vozilu. Ovo je vrijeđanje inteligencije. Kakav je idiot sastavljao ovaj zakon ja ne mogu da vjerujem!
Na povlasticu od RVI imaš 11200 maraka popusta na carini, prije si povlasticu mogo naći za 100 maraka, sad nijedan 100% RVI druge grupe neda ispod 7000 maraka.
sime_cipol wrote: ↑17/12/2019 12:51
Imas ljude sa amputacijom šake npr, ima manje od 70% invalidnosti. Njegov auto mora biti prilagodjen.
Poznanik, kao dijete civilna zrtva rata, ostao bez šake. Na svakom autu koje je kupio mora imati onu kuglu na volanu, radi lakšeg motanja.
U porodici imam primjer sa amputacijom lijevog stopala. Znači po nekadašnjem zakonu mogao je ići ručne komande ili automatik, logično. A sad mora auto biti prepravljano, ne može automatik! Kakvi idioti.
corsa wrote: ↑17/12/2019 12:30
Na povlasticu od RVI imaš 11200 maraka popusta na carini, prije si povlasticu mogo naći za 100 maraka, sad nijedan 100% RVI druge grupe neda ispod 7000 maraka.
Pa nije fiksno 11200, to zavisi od vrijednosti auta koje uvoziš. Može biti i tri hiljade.
U porodici imam primjer sa amputacijom lijevog stopala. Znači po nekadašnjem zakonu mogao je ići ručne komande ili automatik, logično. A sad mora auto biti prepravljano, ne može automatik! Kakvi idioti.
Jbg, znam. Kolega s posla ima visoku amputaciju lijeve noge, nikada nije prepravljao auta. Uzme automatik i gas.
Jbg, znam. Kolega s posla ima visoku amputaciju lijeve noge, nikada nije prepravljao auta. Uzme automatik i gas.
Ma Ok za vožnju, tu niko ne pravi problem, ali ako hoćeš da uvezeš na povlasticu, ne može.
Pa nije fiksno 11200, to zavisi od vrijednosti auta koje uvoziš. Može biti i tri hiljade.
Povlastica je 100% druge grupe RVI kontaš, uvoziš auto u vrijednosti više od 30000 maraka, bio raspitao se pojasnila mi ona direktorica sve.
Da dodatno pojasnim imam komšiju RVI 100% druga grupa, od njega sam vazda uzimao povlastice nikad je nije dao ispod 2000, sad mi treba auto novo, dođo kaže frajko 7000 kerma, kako-šta, e uputi me u udruženje invalida oni me uputiše na ovu direktoricu i tako znam o čemu je riječ.
Povlastica je 100% druge grupe RVI kontaš, uvoziš auto u vrijednosti više od 30000 maraka, bio raspitao se pojasnila mi ona direktorica sve.
Da dodatno pojasnim imam komšiju RVI 100% druga grupa, od njega sam vazda uzimao povlastice nikad je nije dao ispod 2000, sad mi treba auto novo, dođo kaže frajko 7000 kerma, kako-šta, e uputi me u udruženje invalida oni me uputiše na ovu direktoricu i tako znam o čemu je riječ.
Probaj pa ces platiti sve obaveze u fulu, auto ne smije biti vrijednije od 30.000 KM ni po fakturi dobavljaca niti prema njihovoj kataloskoj vrijednosti, ne postoje razlicite povlastice, samo je procedure za ove 50-60% sa donjim ekstremitetima "malo" komplikovanija.
Cuj 7 milja
Kupi covjek auto od 300k i drzava ga postedi 51k KM nameta. Sta ima?
Najviše sto mozes ustediti na nametima je 5100 KM, jer kupujes auto do 30 000 KM i to je to.
sime_cipol wrote: ↑17/12/2019 14:08
Najviše sto mozes ustediti na nametima je 5100 KM, jer kupujes auto do 30 000 KM i to je to.
fino na carinu i prvo udruženje RVI pa upitaj, daće ti i papir na kojem sve fino piše.
sime_cipol wrote: ↑17/12/2019 14:08
fino na carinu i prvo udruženje RVI pa upitaj, daće ti i papir na kojem sve fino piše.
Nekad bilo da su prilagodjena vozila isla bez ogranicenja vrijednosti, lanjskim izmjenama (kada je uzmedju ostalog dozvoljeno prenijeti 600 KM robe preko granice bez placanja obaveza), ovo je ukinuto. Nekad je i prilagodjavanje moglo biti uradjeno u BiH u toku carinskog postupka, sad auto mora takvo doci na granicu, sa svim atestima upisanim u dokumentaciju.
bude wrote: ↑17/12/2019 14:59
Nekad bilo da su prilagodjena vozila isla bez ogranicenja vrijednosti, lanjskim izmjenama (kada je uzmedju ostalog dozvoljeno prenijeti 600 KM robe preko granice bez placanja obaveza), ovo je ukinuto. Nekad je i prilagodjavanje moglo biti uradjeno u BiH u toku carinskog postupka, sad auto mora takvo doci na granicu, sa svim atestima upisanim u dokumentaciju.
Kada su u pitanju uvozne dadžbine (vrijednost carine i PDV-a), standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15% i PDV 17%. Stopa carine obračunava se na vrijednost vozila, a stopa PDV-a na ukupnu cijenu (vrijednost vozila + vrijednost carine i dodatni troškovi). Ako su u pitanju polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU, od početka 2013. godine carina je ukinuta i plaća se samo PDV od 17% na utvrđenu carinsku vrijednost vozila.
Trebamo napomenuti da se porijeklo vozila može dokazati carinskim dokumentom EUR1, ili odgovarajućom (valjanom) izjavom na fakturi.
Da bi fizičko lice bilo oslobođeno od plaćanja carine, prilikom postupka uvoza potrebno je imati dokaz o porijeklu vozila iz EU. Dokaz o porijeklu vozila je EUR1 obrazac, ili izjava na fakturi, koju uvoznik dobije od prodavača tog vozila. Ako je prodavač firma, koja može izdati fakturu, ona se ovjerava na točno propisan način. Ukoliko vozilo kupujete od fizičkog lica, putem ugovora o prodaji, za oslobađanje od plaćanja carine potrebno je pribaviti EUR1 obrazac. Obrazac EUR1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od spomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti oslobađanje od plaćanja carine.
Napomenut ćemo da se PDV plaća u svakom slučaju (EUR1 ili izjava na fakturi), dok se koristeći povlasticu vozilo može uvesti u BiH bez plaćanja carine i PDV-a. Kada su u pitanju nova putnička motorna vozila porijeklom iz EU carina je ukinute još od 01.01.2009. godine, te se prilikom uvoza istih u BiH plaća samo PDV u iznosu od 17%.
bude wrote: ↑17/12/2019 14:59
Kada su u pitanju uvozne dadžbine (vrijednost carine i PDV-a), standardna stopa carine za putnička motorna vozila iznosi 15% i PDV 17%. Stopa carine obračunava se na vrijednost vozila, a stopa PDV-a na ukupnu cijenu (vrijednost vozila + vrijednost carine i dodatni troškovi). Ako su u pitanju polovna putnička motorna vozila porijeklom iz EU, od početka 2013. godine carina je ukinuta i plaća se samo PDV od 17% na utvrđenu carinsku vrijednost vozila.
Trebamo napomenuti da se porijeklo vozila može dokazati carinskim dokumentom EUR1, ili odgovarajućom (valjanom) izjavom na fakturi.
Da bi fizičko lice bilo oslobođeno od plaćanja carine, prilikom postupka uvoza potrebno je imati dokaz o porijeklu vozila iz EU. Dokaz o porijeklu vozila je EUR1 obrazac, ili izjava na fakturi, koju uvoznik dobije od prodavača tog vozila. Ako je prodavač firma, koja može izdati fakturu, ona se ovjerava na točno propisan način. Ukoliko vozilo kupujete od fizičkog lica, putem ugovora o prodaji, za oslobađanje od plaćanja carine potrebno je pribaviti EUR1 obrazac. Obrazac EUR1 izdaje i ovjerava nadležna carinska služba zemlje u kojoj je vozilo kupljeno. Bez jednog od spomenutih dokaza o porijeklu vozila ne može se ostvariti oslobađanje od plaćanja carine.
Napomenut ćemo da se PDV plaća u svakom slučaju (EUR1 ili izjava na fakturi), dok se koristeći povlasticu vozilo može uvesti u BiH bez plaćanja carine i PDV-a. Kada su u pitanju nova putnička motorna vozila porijeklom iz EU carina je ukinute još od 01.01.2009. godine, te se prilikom uvoza istih u BiH plaća samo PDV u iznosu od 17%.
Hvala na odgovorima, Vise manje sam i racunao da necu moci koristiti invalidske povlastice, zanima me da li mi moze neko reci je li mogu eur1 dobiti barem? Placati jos 15% na ovu cifru nije bas mala stvar