Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- MorningStar
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
-
Seyfo
#21678 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Joj kad vidim botove na bilo kojoj temi,komentaru,muka mi. Apelujem na sve botove da se sto prije isele u Njemacku. Nikad nijednoj drzavi nece pomoci,doprinijeti,unaprijediti. Sto prije se iselite,makar nastavili i od tamo biti botovi.
- Didier
#21679 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tamo će se odmah uhvatiti krampe i lopate, ili krpe i suđa, i neće im ništa biti mrsko jer inače neće moći preživjeti.
Nema obroka kod mame i cenera za gostovanja.
-
mali jomu
#21680 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ko ih jebe...
ima ovo najnovije... pa skontajete se
Njemačka očajnički treba radnu snagu, novim zakonom olakšan uvoz radnika izvan EU
https://www.klix.ba/biznis/privreda/nje ... /191214110
-
Seyfo
#21681 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eh da se 'oće botovi ufatiti tog datuma...
Ionako je većini njih gazda jedan i jedini, neki dan rekao da će "2020.g biti mnogo bolja od 2019.g", naravno zato što će od 1.3.2020.g biti olakšan bijeg u Njemačku.
Bježite i ne osvrćite se, eto ne morate čak ni slati deviza !
Ionako je većini njih gazda jedan i jedini, neki dan rekao da će "2020.g biti mnogo bolja od 2019.g", naravno zato što će od 1.3.2020.g biti olakšan bijeg u Njemačku.
Bježite i ne osvrćite se, eto ne morate čak ni slati deviza !
-
nekome
#21682 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je li ovo onaj zakon sto je trebao biti usvojen pocetkom 2019. koji je po mom sjecanju i usvojen, ili je neki novi?
-
Alles-Tamam
-
Seyfo
#21684 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hvala ti Angela ! Stope ti se pozlatile ! Njoj bi trebalo kip u natprirodnoj velicini podici u svakom gradu u BiH. Titove slike u svakoj prostoriji zamijeniti njenim. Pjesmice skladati o njoj (dede putra vec ima). Svak da zna njeno omiljeno vino, ime cuke, ,sta je po horoskopu, sta vozi, omiljeni obrok,sta mora imati i frizideru, broj cipela, ...
-
mali jomu
#21685 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Alles-Tamam wrote: ↑16/12/2019 16:13
to je novi zakon o zaposljavanju kvalifikovanoih radnika u njemackoj![]()
Evo vam nekih "fora" na sta se gleda kad se traze kvalifikacije... bilo kojih stranih radnika
Kvalifikacije (vidi ovo dobro, to je MNOZINA)
Prva i najvaznija je POZNAVANJE JEZIKA DRZAVE U KOJOJ SE NALAZIS minimalno da se mozes usmeno sporazumit, ako znas i pismeno...
NE POZNAVANJE JEZIKA DRZAVE U KOJOJ SE NALAZIS, POVLACI OBAVEZNO POZNAVANJE ENGLESKOG JEZIKA...
pa dodje diploma, to uopste ne znaci da si primljen, ili da ces biti primljen... ona je samo da te zovnu na razgovor, ako nemas diplome nema te zasta zvati na bilo kakav razgovor... (BEZ POZNAVANJA JEZIKA (MINIMALNO ENGLESKOG) NECES DOCI DOVDE)
trebate imati bilo kakvu diplomu bez obzira o kakvom poslu se radi, ako imate vozacku to je superodlicno, ako imate bilo kakvog radnog iskustva... nema uopste veze gdje i sta ste radili... privatno, na crno, kuci se nesto radno iz hobija zajebavali... sve to je superodlicno, jer to znaci prvo da ste pismeni... a drugo da mozete napredovati u bilo kojem radnom ili poslovnom smjeru, veoma vazno
Najvaznije od svega toga je KAD VAS UPITAJU ZA BILO STA... NE LAZITE IH NIKAD NI ZA ISTA, NAROCITO DA ZNATE ONO STO NE ZNATE, odmah ce vam postaviti "strucno pitanje" i ako ga ne znate zavrseno je svama, malo ce vas folirat jos koju minutu i samo ce vam reci "hvala sto ste dosli, obavjestit cemo vas..."
ako i odgovorite tacno, (DA ZNATE RADITI ONO ZA STA STE UPITANI... DA LI ZNATE RADITI...??? ) samo stavi strihir da znate, BIT CE TE SVE PRAKTICNO PROVJERENI ZA ONO STO STE REKLI DA ZNATE RADITI... (ima tu jedna pozitivna caka, pocnite samo ispravno i prosli ste... ne morate zavrsit, ako i zavrsite, e onda ste vec nesto i gledaju vas totalno drugim ocima, mozete uspjet pravo na svim stranama
VEOMA VAZNO: Njima uopste ne trebaju "oni koji sve znaju" traze timski rad gdje svako radi svoj posao bez "petljanja..." u tudji posao. Traze pozitivnog kolegu bez obzira kako posao napreduje. Sve negativce sklanjaju i ne vole ih... samo te odjebu.
Lopove i lazove... tu si odmah zavrsio za sva vremena, jos o tebi jave drugim firmama i gotov si, pakuje se i nazad, ko te jebe.
(Kad odete na razgovor za posao, ako odete... ZEZAJTE SE U TEMI PRICE O KOJOJ RAZGOVARATE, jer to je znak da ste samopouzdani, da znate sta hocete, sta mozete, sta zelite... DA STE REGULARE NORMALNI)
-
melac
#21686 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A gdje su ćevapi u tom svemu?
-
mali jomu
-
melac
-
mali jomu
- Ramzess Veliki
- Didier
#21691 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidim da se ovdje piše samo o odlasku u Njemačku, jednu od najrazvijenijih ekonomija na svijetu, možda čak i najpogodniju za naš svijet koji se lako privikne na red i disciplinu.
Imam nekako osjećaj, kad bi samo svi radili kao što rade u Njemačkoj, niko ni u Bosni ne bi bio gladan i žedan.
Imam nekako osjećaj, kad bi samo svi radili kao što rade u Njemačkoj, niko ni u Bosni ne bi bio gladan i žedan.
-
Alles-Tamam
#21692 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja bih prije rekao da ljudi koji su recimo 10 godina radili u BiH i onda dodju u Njemačku prvi put osjete šta znači radničko pravo i zdravo poslovno okruženje.Didier wrote: ↑17/12/2019 10:11 Vidim da se ovdje piše samo o odlasku u Njemačku, jednu od najrazvijenijih ekonomija na svijetu, možda čak i najpogodniju za naš svijet koji se lako privikne na red i disciplinu.
Kako ne bi bio gladan i zedan kad bi opet prosječna plata bila dovoljna samo za ultimate survival
- Andreja Kežman
#21693 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onda nemoj raditi za prosječnu platu, nego za višeAlles-Tamam wrote: ↑17/12/2019 10:24Ja bih prije rekao da ljudi koji su recimo 10 godina radili u BiH i onda dodju u Njemačku prvi put osjete šta znači radničko pravo i zdravo poslovno okruženje.Didier wrote: ↑17/12/2019 10:11 Vidim da se ovdje piše samo o odlasku u Njemačku, jednu od najrazvijenijih ekonomija na svijetu, možda čak i najpogodniju za naš svijet koji se lako privikne na red i disciplinu.
Kako ne bi bio gladan i zedan kad bi opet prosječna plata bila dovoljna samo za ultimate survival
Slažem se s Didierom, a inače, koncept rada za platu je odavno prevaziđen. Ako ti nije dovoljno, radiš nešto drugo, ili radiš još jedan posao. Jbg, kapitalizam je takav.
-
Alles-Tamam
#21694 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne govorim ja u svoje ime, ali govorim za recimo pa sigurno 60% zaposlenih koji imaju one poslove sa kojima se susrećemo svaki dan i najčešće, prodavaci, kuhari, pekari, uslužne djelatnosti i slično.
Svi ti ljudi imaju platu sa kojom si ne mogu priuštiti nikakav vid ispunjenog života.
Svi ti ljudi imaju platu sa kojom si ne mogu priuštiti nikakav vid ispunjenog života.
- Bloo
- Globalna šefica
#21695 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Još jedan? Kada?Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:26Onda nemoj raditi za prosječnu platu, nego za višeAlles-Tamam wrote: ↑17/12/2019 10:24Ja bih prije rekao da ljudi koji su recimo 10 godina radili u BiH i onda dodju u Njemačku prvi put osjete šta znači radničko pravo i zdravo poslovno okruženje.Didier wrote: ↑17/12/2019 10:11 Vidim da se ovdje piše samo o odlasku u Njemačku, jednu od najrazvijenijih ekonomija na svijetu, možda čak i najpogodniju za naš svijet koji se lako privikne na red i disciplinu.
Kako ne bi bio gladan i zedan kad bi opet prosječna plata bila dovoljna samo za ultimate survival![]()
Slažem se s Didierom, a inače, koncept rada za platu je odavno prevaziđen. Ako ti nije dovoljno, radiš nešto drugo, ili radiš još jedan posao. Jbg, kapitalizam je takav.
Većina ljudi u BiH radi 8 ili 10 sati dnevno svaki dan, a često i subotom. Za prosječnu platu.
Radili bi za veću platu da se nudi u tim profesijama.
- Andreja Kežman
#21696 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Onda promijeniš profesiju.
I to je kapitalizam. Ne možeš završiti komparativnu književnost i odmah se nadati poslu u školi ili na fakultetu.
Ili sociologiju, jednu od dvije koje se nude u Sarajevu. Šta ćeš s tim, kome to treba?
Ako se već zajebeš, skupiš nešto malo love, položiš za C kategoriju i počneš voziti kamion. Nakon toga otvoriš svoj biznis i radiš šta želiš. Ima uvijek rješenje, ovo je samo jedan od primjera. Ali ako slušaš šefa koji urla na tebe bez razloga, i u sebi govoriš "dobro je pa imam posao", nećeš nikad ništa uspjeti, to se slažem.
- Bloo
- Globalna šefica
#21697 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Naravno, kada bi u BiH postojala prekvalifikacija kakva postoji u npr. Njemackoj ili SAD.Andreja Kežman wrote: ↑17/12/2019 10:40Onda promijeniš profesiju.
I to je kapitalizam. Ne možeš završiti komparativnu književnost i odmah se nadati poslu u školi ili na fakultetu.
Ili sociologiju, jednu od dvije koje se nude u Sarajevu. Šta ćeš s tim, kome to treba?
Ako se već zajebeš, skupiš nešto malo love, položiš za C kategoriju i počneš voziti kamion. Nakon toga otvoriš svoj biznis i radiš šta želiš. Ima uvijek rješenje, ovo je samo jedan od primjera. Ali ako slušaš šefa koji urla na tebe bez razloga, i u sebi govoriš "dobro je pa imam posao", nećeš nikad ništa uspjeti, to se slažem.
Rješenje je staviti moratorij na upis?
Da, uvijek ima rješenje u zemlji Bosni.
-
biglebovski
#21698 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zato prodavać može pokrenuti svoju trgovinu, kuhar otvoriti restoran, i svi ostali nabrojani mogu vlastiti posao pokrenuti, ako hoće više od života. I sve se na to svodi, koliko je osoba spremna ulagati u sebe, prije svega u obrazovanje, profesionalnu edukaciju... Ovdje ili u Njemačkoj, svejedno.Alles-Tamam wrote: ↑17/12/2019 10:30 Ne govorim ja u svoje ime, ali govorim za recimo pa sigurno 60% zaposlenih koji imaju one poslove sa kojima se susrećemo svaki dan i najčešće, prodavaci, kuhari, pekari, uslužne djelatnosti i slično.
- Andreja Kežman
#21699 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad ideš s takvom pretpostavkom, ništa ti nikad neće valjati.
Imaš profesije za koje ti nije potrebna prekvalifikacija, vožnja kamiona je samo jedna od njih. Jbg, sakupiš nešto para i položiš, nakon toga tražiš posao koji je veoma dobro plaćen.
Možeš se baviti npr. turizmom, ali avaj, treba znati engleski. Za to ti nikakve kvalifikacije ne trebaju.
Ako se ja u Beogradu, sa hard kor muslimanskim imenom i sarajevskim naglaskom, mogu baviti privatnim biznisom i živjeti normalno, onda može svako svugdje. A i ja sam se zajebao sa studijem, pa se time više ne bavim. Mogao sam sjediti kući u Sarajevu i kukati kako "nemam posao u struci". Jebo me struka.
-
Alles-Tamam
#21700 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve to stoji, ali valjda se možemo složiti da ne mogu svi prodavači il isvi kuhari imati vlastiti biznis.biglebovski wrote: ↑17/12/2019 10:55Zato prodavać može pokrenuti svoju trgovinu, kuhar otvoriti restoran, i svi ostali nabrojani mogu vlastiti posao pokrenuti, ako hoće više od života. I sve se na to svodi, koliko je osoba spremna ulagati u sebe, prije svega u obrazovanje, profesionalnu edukaciju... Ovdje ili u Njemačkoj, svejedno.Alles-Tamam wrote: ↑17/12/2019 10:30 Ne govorim ja u svoje ime, ali govorim za recimo pa sigurno 60% zaposlenih koji imaju one poslove sa kojima se susrećemo svaki dan i najčešće, prodavaci, kuhari, pekari, uslužne djelatnosti i slično.