Pozdrav, izvinjavam se, ne znam gdje da pitam, pa sam otvorio novi topic.
Znaci aplicirao sam za jedan posao i mislim da imam dobre sanse, pa me zanima sta ce mi trebati od dokumentacije za zasnivanje radnog odnosa ako prođem?
Diploma, svjedocanstva i to su mi na faxu u Mostaru, nisam se upisao u ovu godinu, hocu li morati tamo po njih ili mogu izvaditi kopiju diplome ovdje, jel se trebam prije prvog posla prijaviti i na biro?
Prvi posao
Moderator: anex
-
pinkman
#2 Re: Prvi posao
na biro biro se ne treba prijavljivati. pitanje je jesi li redovan student ili ne jer po nekom pravilu ne bi smio raditi dok si redovan student, ali sumnjam da ce iko provjeravati.Rosso wrote: ↑16/12/2019 22:04 Pozdrav, izvinjavam se, ne znam gdje da pitam, pa sam otvorio novi topic.
Znaci aplicirao sam za jedan posao i mislim da imam dobre sanse, pa me zanima sta ce mi trebati od dokumentacije za zasnivanje radnog odnosa ako prođem?
Diploma, svjedocanstva i to su mi na faxu u Mostaru, nisam se upisao u ovu godinu, hocu li morati tamo po njih ili mogu izvaditi kopiju diplome ovdje, jel se trebam prije prvog posla prijaviti i na biro?
na sta se prijavljujes? ako je neka manja privatna firma, mozda ti nece ni traziti diplomu. a ako traze, mozes dobiti na fakultetu da napravis kopiju kod notara ili eventualno izvadi u srednjoj skoli.
sto se tice ostale dokumentacije, potrebno je ljekarsko uvjernje, a cesto traze i uvjerenje o nekaznjavanju (izdaje mup) i uvjerenje o neosudjivanosti (ovo izdaje sud).
-
Rosso
#3 Re: Prvi posao
Redovan samofinansirajuci student. Da, jedna manja IT firma je u pitanju. Eh odlično, hvala puno na odgovorupinkman wrote: ↑16/12/2019 22:30na biro biro se ne treba prijavljivati. pitanje je jesi li redovan student ili ne jer po nekom pravilu ne bi smio raditi dok si redovan student, ali sumnjam da ce iko provjeravati.Rosso wrote: ↑16/12/2019 22:04 Pozdrav, izvinjavam se, ne znam gdje da pitam, pa sam otvorio novi topic.
na sta se prijavljujes? ako je neka manja privatna firma, mozda ti nece ni traziti diplomu. a ako traze, mozes dobiti na fakultetu da napravis kopiju kod notara ili eventualno izvadi u srednjoj skoli.
sto se tice ostale dokumentacije, potrebno je ljekarsko uvjernje, a cesto traze i uvjerenje o nekaznjavanju (izdaje mup) i uvjerenje o neosudjivanosti (ovo izdaje sud).
-
Xillenn
#4 Re: Prvi posao
Pozz. U istoj sam situaciji kao ti, redovan samofinansirajuci student u jednom kantonu i gradu, idem samo na ispite, dobio sam ponudu za posao u drugom gradu i kantonu.
Koja mi je procedura?
Koja mi je procedura?
- Dope_Man
#5 Re: Prvi posao
Reci ce vam kompanija svakako sta da donesete od dokumenata. To sto ste redovni studenti formalno znaci da ne bi smjeli biti zaposleni (ono regularno sa prijavom i sve) ali to niko ziv ne provjerava. Bio sam u istoj situaciji godinama.
Generalno, firme traze diplomu, ljekarsko, cips prijava, poneka i uvjerenje o nekaznjavanju ili da nema trenutno sudski postupak, tako nesto sam ja u sudu vadio za trenutni posao. I to je to, nista strasno. Ako je iole ozbiljnija firma koja ima par ljudi u HR-u, oni vam to lijepo objasne i pomognu. Ako je manja gdje nema tako, direktor obicno kaze sta da se donese, i trazi manje. Diploma i ljekarsko su vjerovatno sigurica sto ce traziti, ostalo manje-vise.
Generalno, firme traze diplomu, ljekarsko, cips prijava, poneka i uvjerenje o nekaznjavanju ili da nema trenutno sudski postupak, tako nesto sam ja u sudu vadio za trenutni posao. I to je to, nista strasno. Ako je iole ozbiljnija firma koja ima par ljudi u HR-u, oni vam to lijepo objasne i pomognu. Ako je manja gdje nema tako, direktor obicno kaze sta da se donese, i trazi manje. Diploma i ljekarsko su vjerovatno sigurica sto ce traziti, ostalo manje-vise.