Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
King Theoden

#2051 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by King Theoden »

belfy wrote: 12/12/2019 20:38
pa samo pogledas sta si napisao i mogucnosti su jasne... kao da kazes da se svakoj kuci naredi da instalira toplotnu pumpu, a da niko ne smije kupiti polovno auto, a novo smije samo sa najboljom euronormom...

kada sam rekao da to cak ni De ne radi mislio sam da ni oni nemaju kapacitete za takvo nesto, ali mi bi kao trebali.... jer, sto bi mi gledali sto oni imaju vise mogucnosti da to ostvare, nego cemo se praviti da mi to mozemo bolje, iako bez tih istih kapaciteta... logicno, jelda?
A kome su to jasne bh mogućnosti? Vidim da mnogima nisu.
Grijanje na struju u gradu sarajevu ne smije imati alternativu.
Mi moramo izgraditi jednu hidroelektranu većeg kapaciteta ili dvije manjeg kako bismo pokrili novu, uvećanu potražnju.
Fin. sredstva su tu samo ih treba pokrenuti.

Ne znam šta kažu mjerenja u ljetnim mjesecima tako da ne bih o promjeni auta tj zabranama onih čija je norma niža od euro6 iako je i to nešto lagano za izvesti.
Sve je to pitanje znanja i volje.
muha_sa

#2052 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Tomahawk11 wrote: 16/12/2019 10:18
muha_sa wrote: 16/12/2019 10:16
Vala baš :-) evo i sunceta :D

PisAo sam na forumu da sam kad sam u TAS-u radio iz druge smjene išAo ispred aVta dok je moj kolega vozio jer se prst pred nosom vidio nije :-) mnoga auta u jarku završila :-) vozi kolega ja hodam ispred--onda se zamjenimo pa sve tako negdje do iza Kobilecije gdje se ko malo bolje vidi
Jel i tad ovako zrak štipao za oči i grlo :?
Ma jašta je Tomek :-) tad je Sarajevo bilo odmah iza Londona po zagadjenosti :-)
London je to vjerovatno rješio a mi cemo rješit NIKAD a možda ni tad :(
dzaba kukamo :-)
Dozer

#2053 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Sjecam se i ja situacije nekad '86 ili '87. Krenuli jaran i ja na trening u Zetru i idemo iz pravca trolejbuske izmedju stadiona i Kosevskog brda. Bukvalno nismo vidjeli svoje noge ispod pojasa. Ako se odmaknemo jedan od drugoga na duzinu ispruzene ruke - nismo se vise vidjeli. :D
Nekako, onako napamet, dobauljali do kapije Zetre od stadiona, a tamo portir kaze - bjez'te kuci ba, ovdje je sve zatvoreno. :-)
I hajd' opet bauljaj nazad. U jednom momentu, na onoj livadi izmedju ceste prema Barama i Zetre, skontamo da 5 minuta hodamo negdje ukoso, skoro u krug :lol:
muha_sa

#2054 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Dozer wrote: 16/12/2019 10:22 Sjecam se i ja situacije nekad '86 ili '87. Krenuli jaran i ja na trening u Zetru i idemo iz pravca trolejbuske izmedju stadiona i Kosevskog brda. Bukvalno nismo vidjeli svoje noge ispod pojasa. Ako se odmaknemo jedan od drugoga na duzinu ispruzene ruke - nismo se vise vidjeli. :D
Nekako, onako napamet, dobauljali do kapije Zetre od stadiona, a tamo portir kaze - bjez'te kuci ba, ovdje je sve zatvoreno. :-)
I hajd' opet bauljaj nazad. I jendom momentu, na onoj livadi izmedju ceste prema Barama i Zetre, skontamo da 5 minuta hodamo negdje ukoso, skoro u krug :lol:
:lol: :lol: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#2055 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

muha_sa wrote: 16/12/2019 10:21
Ma jašta je Tomek :-) tad je Sarajevo bilo odmah iza Londona po zagadjenosti :-)
Metropole imaju problem sa zagađenošću, pa gledao sam neki prilog kako u NY čiste vanjske zidove zgrada, znači bukvalno garež skidaju :-)

Meni je neki orjentir Innsbruck, slično je ko Sa, veličina grada, položaj, planine okolo i to, ali nema smoga.

Uvjeren sam da ima načina da ovo u Sa bude puno bolje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2056 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote: 16/12/2019 10:22 Sjecam se i ja situacije nekad '86 ili '87. Krenuli jaran i ja na trening u Zetru i idemo iz pravca trolejbuske izmedju stadiona i Kosevskog brda. Bukvalno nismo vidjeli svoje noge ispod pojasa. Ako se odmaknemo jedan od drugoga na duzinu ispruzene ruke - nismo se vise vidjeli. :D
I hajd' opet bauljaj nazad. U jednom momentu, na onoj livadi izmedju ceste prema Barama i Zetre, skontamo da 5 minuta hodamo negdje ukoso, skoro u krug :lol:
Nije se jednom desilo da izađem na Stupu umjesto u Neđarićima iz tramvaja :lol:
Haris.ba

#2057 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Kako to u zgradama moraš dimnjačara da čisti dimnjake, a u kućama ne? Što ta diskriminacija? Jesu zgrade bitnije zbog broja ljudi, ali ložište je ložište.

Kreneš, jednom godišnje provjera svih dimnjaka.

Inspektorima konačno da se da provjera svih ložišta. Onda laganini. Kreneš po naseljima. Za početak, moraš imati račun i za ugalj, i za drva. Nema računa, uzima se ugalj i šalje na provjeru kaloričnosti o trošku vlasnika objekta.

Prijavi te komšija da ložiš gume, dolazi inspekcija. Sve može. Samo kada se želi.

I onda doneseš projekat, za 5-10 godina kopčanje individualnih naselja na centralno grijanje. Gdje mogu toplane - toplane, gdje ne mogu, gas.
Last edited by Haris.ba on 16/12/2019 10:30, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2058 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote: 16/12/2019 10:28 Kako to u zgradama moraš dimnjačara da čisti dimnjake, a u kućama ne? Što ta diskriminacija? Jesu zgrade bitnije zbog broja ljudi, ali ložište je ložište.

Inspektorima konačno da se da provjera svih ložišta. Onda laganini. Kreneš po naseljima. Za početak, moraš imati račun i za ugalj, i za drva. Nema računa, uzima se ugalj i šalje na provjeru kaloričnosti o trošku vlasnika objekta.

Prijavi te komšija da ložiš gume, dolazi inspekcija. Sve može. Samo kada se želi.
Ništa od ovog kod nas sad nije nije ovako.

Da li će i kad će biti...to je pitanje za ove koji bi trebali nešto raditi od pustih priča.
ushka

#2059 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by ushka »

muha_sa wrote: 16/12/2019 10:21
Tomahawk11 wrote: 16/12/2019 10:18
muha_sa wrote: 16/12/2019 10:16
Vala baš :-) evo i sunceta :D

PisAo sam na forumu da sam kad sam u TAS-u radio iz druge smjene išAo ispred aVta dok je moj kolega vozio jer se prst pred nosom vidio nije :-) mnoga auta u jarku završila :-) vozi kolega ja hodam ispred--onda se zamjenimo pa sve tako negdje do iza Kobilecije gdje se ko malo bolje vidi
Jel i tad ovako zrak štipao za oči i grlo :?
London je to riješio tako što su digli nivo rijeke Temze.
Haris.ba

#2060 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Tomahawk11 wrote: 16/12/2019 10:29 Da li će i kad će biti...to je pitanje za ove koji bi trebali nešto raditi od pustih priča.
Pa, ova vlada je krenula nešta da radi na tom pitanju. Ali, otpori su ogromni. Jer kad uvedeš protupožarne inspektore koji mogu sve da rade, onda otvaraš problem ne samo domaćinstvima, već i privredi. A, tu - svega ima.
Tomahawk11
Globalni moderator

#2061 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Tomahawk11 »

Haris.ba wrote: 16/12/2019 10:40
Tomahawk11 wrote: 16/12/2019 10:29 Da li će i kad će biti...to je pitanje za ove koji bi trebali nešto raditi od pustih priča.
Pa, ova vlada je krenula nešta da radi na tom pitanju. Ali, otpori su ogromni. Jer kad uvedeš protupožarne inspektore koji mogu sve da rade, onda otvaraš problem ne samo domaćinstvima, već i privredi. A, tu - svega ima.
Jasno je to. Puno je onih kojima ovo odgovara i koji imaju jak uticaj.
muha_sa

#2063 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Uh :-) pohladno a ja moram na pijacu :-) šta sad obuc da se ne smrznem žalosna mi majka :(
Gojeni H

#2064 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote: 16/12/2019 10:12 Ko je naucio kukat vazda ce kukat :-)

šta ste se uskukali--sutra cete kukat što je haman kraj decembra a snijeg još pao nije
Vidi, fakat decembar a nema snijega. Sve naopako u ovoj zemlji. :D
Sanjarko

#2065 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Sanjarko »

muha_sa wrote: 16/12/2019 10:57 Uh :-) pohladno a ja moram na pijacu :-) šta sad obuc da se ne smrznem žalosna mi majka :(
Izvini *Muha* ali nisam mogo da odolim. Da svi na kuce, zgrade ovo ugradite pa da raspuse ovo sve, mozda otpuse i ove vlastodrsce. Isto i za Zenicu i ostatak Bosne vazi.
muha_sa

#2066 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Gojeni H wrote: 16/12/2019 11:01
muha_sa wrote: 16/12/2019 10:12 Ko je naucio kukat vazda ce kukat :-)

šta ste se uskukali--sutra cete kukat što je haman kraj decembra a snijeg još pao nije
Vidi, fakat decembar a nema snijega. Sve naopako u ovoj zemlji. :D
Dzaba prošlogodišnju stolicu cuvam :-)

Image
muha_sa

#2067 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by muha_sa »

Sanjarko wrote: 16/12/2019 11:02
muha_sa wrote: 16/12/2019 10:57 Uh :-) pohladno a ja moram na pijacu :-) šta sad obuc da se ne smrznem žalosna mi majka :(
Izvini *Muha* ali nisam mogo da odolim. Da svi na kuce, zgrade ovo ugradite pa da raspuse ovo sve, mozda otpuse i ove vlastodrsce. Isto i za Zenicu i ostatak Bosne vazi.
Samo opleti :D ne trebaš se izvinjavat :-) :D

Vlastodršci dozvolili da se bez dozvola i bez ikakvog reda naprave hiljade i hiljade kuca na obroncima oko Sarajeva :-) kuca na kucu se natakarila :-) ocekivat da neko rješi što su ovi zajebali je utopija
Gojeni H

#2068 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Gojeni H »

Haris.ba wrote: 16/12/2019 10:28 Kako to u zgradama moraš dimnjačara da čisti dimnjake, a u kućama ne? Što ta diskriminacija? Jesu zgrade bitnije zbog broja ljudi, ali ložište je ložište.

I onda doneseš projekat, za 5-10 godina kopčanje individualnih naselja na centralno grijanje. Gdje mogu toplane - toplane, gdje ne mogu, gas.
:thumbup:

+ uskracujes pristup vozilima centru grada, ohrabrujes i jacas kolektivni prevoz, gradis staze za bicikliste … i eto nas ko Zviz u Kopenhagenu. :D
Gojeni H

#2069 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote: 16/12/2019 11:06 Samo opleti :D ne trebaš se izvinjavat :-) :D

Vlastodršci dozvolili da se bez dozvola i bez ikakvog reda naprave hiljade i hiljade kuca na obroncima oko Sarajeva :-) kuca na kucu se natakarila :-) ocekivat da neko rješi što su ovi zajebali je utopija
Ono je fakat sramota. Bitno je da je dugotrajno. :(
Fakat kako rijesiti onaj problem a ne izazvati gradjanski rat.
Dozer

#2070 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

Nema nista od kontrole. Treba zabraniti lozenje cvrstih goriva (cumur i drva) u gradskoj zoni, i provesti rapidnu gasifikaciju (ili, sto bi rek'o Srbijanski ministar energetike - Gaskaciju :D - https://www.youtube.com/watch?v=PDgIHtmMBa4).
Ko nece gasifikaciju ili toplane, a ima mogucnost jednog ili drugog, mora u kucu instalirati kotao za tecna goriva (gas ili nafta). I to se sve rijesi za godinu dana.
Sad se po hitnoj proceduri donese zakon, onda se tokom godine konstantno radi na dovodjenu zemnog gasa u padinske dijelove naselja koji ga nemaju, i max. 3 mjeseca nakon zavrsetka radova kontrola po kucama.
Ko se nije spojio, a ima mogucnost, ili nije instalirao kotlovnicu na tecna goriva - kazna 10.000 KM, rok za naplatu 7 dana. I onda opet kontrola za mjesec, pa opet kazna ako se nista nije uradilo.

Pri tome, subvencionirati ugradnju plinskih setova ili kotlova za tecno gorivo (samo tamo gdje nema gasa ili centralnog).

Sve se moze, ali je ovdje problem sto se nece. Nije ni da nema para, ima. Problem je sto su ovo nepopularne mjere i niko nece da gubi glasove na tome.

Za vozila davno rekoh - napravi velike parkinge na Betaniji, u Rajlovcu, Stupu, Ilidzi, i uvesti naljepnice za vozila registrovana u KS. Sva vozila koja dolaze izvan KS moraju se parkirati na te parkinge. Neka budu besplatni. Logicno, organizovati javni prevoz od i do tih parkinga.
Za centar grada, od M. Dvora do Bascarcije, svima koji ne stanuju ili ne rade tu, a nisu registrovani u KS, naplacivati 10 KM za ulaz u centar grada i uz maksimalno zadrzavanje od 2h. I vozdra.

Bar danas postoji tehnologija (kamere) kojom se ovo moze lako zavrsiti. London je odlican primjer.
Last edited by Dozer on 16/12/2019 11:21, edited 4 times in total.
Haris.ba

#2071 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Haris.ba »

Gojeni H wrote: 16/12/2019 11:09 Ono je fakat sramota. Bitno je da je dugotrajno.
Fakat kako rijesiti onaj problem a ne izazvati gradjanski rat.
Pa rodilo se, valja ga ninat.

Mislim da nema iluzija da će biti nekakvog masovnog rušenja. Ali,veoma je jednostavno da se želi. Čak i ta zbijenost kuća može da bude korisna. To kod uvođenja centralnog grijanja preko toplane može biti korisno. Da se individualni objekti natjeraju na toplane, pola problema bi bilo rješeno.
Abate Fetel

#2072 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Abate Fetel »

apsolutno zabraniti loženje na drva i čumur a potencirati klima uređaje i toplotne pumpe uz povoljne subvencije kako države tako i EP BiH.

ali kako to uraditi uz nazadan narod i političke mešetare*
Abate Fetel

#2073 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Abate Fetel »

a zaboravih pomenuti kako plaćati račune od struje 100-150 maraka uz plate od 600-800 i penzije od 400 maraka uz rate kredita itd itd, nema ovde nikakvog napretka.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2074 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by mk ultra »

onda se iseliš iz grada
Post Reply