STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
piupiu

#2701 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

drastic wrote: 15/12/2019 08:54 tudjman se prevrce u grobu
Brenu za predsjednika
https://www.youtube.com/watch?v=nf56q0F ... e=youtu.be
Ovo treba staviti na play, ne mogu da vjerujem :shock:

Hank Paldum

#2702 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Edin H. wrote: 15/12/2019 15:17
Hank Paldum wrote: 15/12/2019 14:28
CPT wrote: 15/12/2019 13:26 Brak koji zavrsi klanjem je vec u startu imao previse kompromisa. Ne desavaju se te stvari preko noci. Nakon 45 godina price o "bratstvu i jedinstvu" dodje do kl anje in onda treba ponovitu istu pricu ponoviti jos sa "gradnjanima". Jer ono sto nije Titi uspjeli silom to ce u danas uspjeti dobrom voljom i novim YUTELOM. Al u qurcu.
Naravno govorimo o psihopati koji je prije nego što je stupio u brak imao sliku da su žene niža bića koja i nisu ni za šta drugo nego ponižavati i tući
Ta prica je notorna besmislica.

Tito je sa govorima o bratstvu i jedinstvu UPOZORAVAO na osnovu dogadjaja u ne tako davnoj proslosti do cega moze doci i sta bi se moglo desiti ukoliko se narodi ne budu drzali te ideje. Pokazalo se da je bio u pravu, ali barem za svoga zivota je uspio sacuvati mir i blagostanje.
Ne možeš sa jedne strane tjerati narode da žive zajedno pod diktaturom i strogom milicijom a sa druge strane biti tako nemoćan da moraš moliti narode da čuvaju bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga i ostaviti državu bez nekog jakog ustava i voditi je po sistemu "poslije mene potop". Ta dva suprotna vođenja u isto vrijeme moralo je dovesti do eskaliranja
piupiu

#2703 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 15/12/2019 16:02 Ne možeš sa jedne strane tjerati narode da žive zajedno pod diktaturom i strogom milicijom a sa druge strane biti tako nemoćan da moraš moliti narode da čuvaju bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga i ostaviti državu bez nekog jakog ustava i voditi je po sistemu "poslije mene potop". Ta dva suprotna vođenja u isto vrijeme moralo je dovesti do eskaliranja
Naravno da možeš. Ideologija, zakon, represija.
hAZNADAR

#2704 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

spreca wrote: 13/12/2019 16:59
hAZNADAR wrote: 13/12/2019 16:33

Bas dirljiv tekst,... skoro da covjek povjeruje kako je svaka drzava imala Jugo pendrek, Jugo Goli Otok i Jugo socijalizam.
Dobices par lajkova na ovom forumu koji je poznat kao oaza jugonostalgicara al tesko da bi dobio lajk od 20 i kusur nekadasnjih Jugoslovena koji su sami htjeli prestanak te drzave.
I taj ti lijep tekst opet ne moze izbrisati opcepoznatu faktu koja stoji u svim knjigama historije a to je da je socijalizam tog tipa propao, da je Juga iznjedrila cudoviste tj odgojila i planere i izvrsitelje genocida, i da sva ta nabrajanja ekonomskih, pravnih, socijalnih,.. pluseva ne mogu sakriti totalni ekonomski krah sistema.

Nije naravno bilo sve ruzno, meni je bilo pravo dobro,.. medjutim kad-tad lagodni zivot na kredit i sistem kojo fercera na kratko - dodje na naplatu. Jeste se i gradilo i razvijalo,.. ali ne dovoljno, i sporo. Danas imas tranziciju i to je bolan proces,... ali ide malo brze kada se zavrsi jedno minulo poglavlje i gleda naprijed. Vi kao da ste vezani jos uzadima za potonuli brod pa ne mozete nikud. Jedini adut da je Juga bila bolja vam je taj sto je danas losija ekonomija,.. a zaboravili kako ste nekada slinili za demokratijom, sirim izborom robe i slobodnim trzistem, slobodom govora,... sta ste mislili - da ce te to dobiti a ponijeti za sobom lagodan zivot na kredit kojeg ce drugi otplacivati? I u nekom vasem filmu moze vaziti logika da kada neko kritikuje stari sistem - automatski hvali danasnji. :mrgreen:

Mozes ti ovdje nabrajati svu tu raju koja je samo ovdje na forumu mogla pobrati aplauze za svoju pamet, znanje, kulturu i sl. U principu ste vi jugosloveni samo razmazena djeca koja se ne snalaze u stvarnom zivotu. Ne nedostaje vama bivsa drzava kao drzava - vama nedostaje tutor koji vas je razmazio parama i poklonima pa bankrotirao.
Pa nije do Juge bolan...da nije bilo Juge balkan bi ponovno zaratovao 52 godine ......Juga je samo ime,a ime ne cini covjeka....mogla se je ona zvati Deutschland isit bi krac bio,trebalo je mjenjatisvijest ljudi koji su bili totalno nepismeni posle raspada Kraljevine i rata ,pa Balkanci ce razvaliti i EU kakvi su ,lako je unisti neciji trud i sto je isto neko polozio zivot za tu drzavu,bil ti bilo drago da se BiH raspadne bez obzira sto sve unistava i nista ne radi bar radi onih koji dadose svoje zivote da im danas Bakir,Covic i Dodik dojebavaju milu majku do smrti....
Naprotiv, upravo je Juga proizvela uzajamna klanja. Da nije bilo Juge - nebi doslo ni do pokolja u Sahovicima, onakvog pokolja u WWII i genocida 90-tih. Oni koji su napravili plan etnickog ciscenja, zataskavali zlocine, verzirali historiju,... su bili itekako pismeni.
hAZNADAR

#2705 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 13/12/2019 21:44
Dzaba sve, ti tupis svoje :D
Sta kazes..."danas losija ekonomija"? Samo ekonomija? Vidi se da ne zivis ovdje, a izgleda da pravo rijetko i dolazis...

Usput, odgovaras covjeku koji je takodjer vani, kao i ti :lol:
Razlika je samo sto je on realan i nije pljuvacki nastrojen, za razliku od tebe :D
Naravno da cu uvijek podsjecati na opce cinjenice ma koliko to nekima zvucalo kao tupljenje. Ne mislis valjda da ce brojcana nadmoc jugonostalgicara ovdje na ovom forumu gebelsovski ponistiti opcepoznate cinjenice o krahu jednog sistema u proslom mileniju?
A ja uvijek odgovorim pljuvacima. Od mene jos niko nikada nije cuo niti ce cuti pljuvanje po jednom odredjenom narodu, jednoj odredjenoj vjeri,... tvoja jugo verzija historije Bosnjaka i tvoj jugo klasifikacija domacih i stranih kultura u BiH su bili uvertira za genocid i korijen danasnje doskriminacije. To od tebe naravno ne pravi ni genocidasa ni diskriminatora - ali je red da se neke ideologije prikazu u svom stvarnom svjetlu. Bilo ih je i u Prijedoru koji su se pokusali spasiti isticanjem da su komunisti, ateisti, Jugosloveni,.... ali ih je ipak ukopalo ime ili prezime.
Edin H.

#2706 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

piupiu wrote: 15/12/2019 15:53
drastic wrote: 15/12/2019 08:54 tudjman se prevrce u grobu
Brenu za predsjednika
https://www.youtube.com/watch?v=nf56q0F ... e=youtu.be
Ovo treba staviti na play, ne mogu da vjerujem :shock:

Trznuse i zastavu na kraju :-)
hAZNADAR

#2707 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 14/12/2019 02:19
hAZNADAR wrote: 13/12/2019 16:03
piupiu wrote: 13/12/2019 11:18

Jah. Ti i ne živiš u Švedskoj, ti si u Bosni svaki dan. Mentalno, mislim.
Koliko se sjecam, ti si uvijek osudjivala ako neko u temi fokusira tvoj privatni zivot. Ispravi me ako grijesim.
Ništa lično. Samo ti i praktično dokazujem da moja teza ispod (dijaspora hvali BiH/dijaspori fali BiH) i nije baš toliki mit.
Sve u svemu, dvije strane iste medalje. Domaći (u velikom broju) hvale Jugoslaviju jer im je dogorilo u beha demokraciji i rahatluku. Dijaspora (u velikom broju) hvali BiH, jer im njeni nedostaci fale isto koliko i domaćima funkcionalna država. I to je otprilike (o)to. :nokti:
Dijaspora ti je preslikana BiH - i u dijaspori imas sve sto i u domovini, i vjernike i ateiste, i fgr Jugoslovene i sda turbo muslimane, i komunjare i talibane,.... sve isto kao i oko tebe.
I naravno tipicnu balkansku tvrdoglavost gdje neko ne priznaje da radi drugome isto sto ne zeli sebi. Kao i tvoje fokusiranje mene u ovakvoj diskusiji - ali tu naravno nemas iste arsine.
hAZNADAR

#2708 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

John Cleese wrote: 14/12/2019 03:00
hAZNADAR wrote: 13/12/2019 16:12 Kad se vec spominje jugo intelektualni Übermensch - dodje i potvrda toga. :mrgreen:

Neko kuka samo na arsine na forumu a neko kuka opcenito na drustvo gdje zivi, opcenito na svoju svakodnevicu, mrzi sve koji su se spasili crnjaka u kojem se nalazi, kuka sto nema jedne propale diktature, kuka na narod, a sad nastupa i opca kuknjava zbog smjene vlade u KS. Moze jugoÜbermensch shvatiti ironiju toga?
Vidim da kukas samo ti.
Evo sad kukas i da te neko mrzi sto si se "spasio crnjaka" :|

Nije li to nesuvislo?
Zasto bi te iko zbog toga mrzio?
I kada je to uopce i bilo, ta akcija spasavanja?
92' kad si se udarao nogama u guzicu, sto dalje od domovine koju toliko volis?
O kakvoj kurcevoj ironiji ti pises? :D

Nemoj misliti da ti tu nesto zamjeram, naprotiv.
Uradio si pametnu stvar kad si otisao.
Mozda je to bilo i najpametnije sto si u zivotu uradio.
Ponekad pozelim i ja da zivim bas negdje u Skandinaviji, ozbiljno.
Nisam nikad bio tamo - mozda nekad i navratim, tek da onjusim zrak :D

A sto se mrznje tice - to je bas zahmetli emocija.
Ja sam odvec lijen da bih ikoga zaista mrzio :D :lol:
Pa tako ni tebe ne mrzim, samo ne mogu da ne zapazim da si precesto dosadan, nezanimljiv i naporan (da ne nabrajam dalje).

Zapravo je od svega najgore sto te, izgleda, niko nije poucavao o ljudskom integritetu kad je za to bilo vrijeme.
Nisi u stanju priznati da nisi u pravu, jos manje si sposoban za izvinjenje...
I onda ocekujes da te neko postuje. Ma stvarno? :D

Evo, sjetih se sad kako si mene optuzio da pokusavam isprovocirati nekog primitivnog idiota koji se bio upalio doslovno samo zato sto sam ga spomenuo u nekakvoj bezveznoj sali - za tebe je to bila perfidna provokacija sa ciljem da idiota banuju, jer, za boga miloga, idiot se mora upaliti kad ga neko spomene, pa stoga nije on jadan kriv nego taj pokvarenjak koji ga spominje, a to nikako ne moze biti slucajno, jer svi znaju koliki je idiot taj idiot. (Eto kakvim se glupostima ti bavis i kako razmisljas... Intelektualac...)

Da ne gnjavim dalje - nisam ga prijavio i kad je pizda pobrisala uvrede i prijetnje, pobrisao sam ih i ja u postovima gdje sam ga citirao, pa ga vise nije mogao prijaviti ni bilo ko drugi.

Ti si se na to samo kurvinski usutio. Aferim.
I tako i inace radis - ili se usutis ili tupavo i providno eskiviras.

Mozes ti i dalje tako komunicirati, koliko god to bilo besmisleno, ali onda ocekuj porugu koju zasluzujes, a ne postovanje - trpi i suti.
Jer sta ce covjek s krpom nego obrisat pod?

Eto, toliko za ovaj put, Kalimero, ziv mi i zdrav bio :D
Nisi ni sam svjestan da si prezentirao i pokazao ovakvim postom.
spreca

#2709 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

hAZNADAR wrote: 15/12/2019 16:13
spreca wrote: 13/12/2019 16:59
hAZNADAR wrote: 13/12/2019 16:33

Bas dirljiv tekst,... skoro da covjek povjeruje kako je svaka drzava imala Jugo pendrek, Jugo Goli Otok i Jugo socijalizam.
Dobices par lajkova na ovom forumu koji je poznat kao oaza jugonostalgicara al tesko da bi dobio lajk od 20 i kusur nekadasnjih Jugoslovena koji su sami htjeli prestanak te drzave.
I taj ti lijep tekst opet ne moze izbrisati opcepoznatu faktu koja stoji u svim knjigama historije a to je da je socijalizam tog tipa propao, da je Juga iznjedrila cudoviste tj odgojila i planere i izvrsitelje genocida, i da sva ta nabrajanja ekonomskih, pravnih, socijalnih,.. pluseva ne mogu sakriti totalni ekonomski krah sistema.

Nije naravno bilo sve ruzno, meni je bilo pravo dobro,.. medjutim kad-tad lagodni zivot na kredit i sistem kojo fercera na kratko - dodje na naplatu. Jeste se i gradilo i razvijalo,.. ali ne dovoljno, i sporo. Danas imas tranziciju i to je bolan proces,... ali ide malo brze kada se zavrsi jedno minulo poglavlje i gleda naprijed. Vi kao da ste vezani jos uzadima za potonuli brod pa ne mozete nikud. Jedini adut da je Juga bila bolja vam je taj sto je danas losija ekonomija,.. a zaboravili kako ste nekada slinili za demokratijom, sirim izborom robe i slobodnim trzistem, slobodom govora,... sta ste mislili - da ce te to dobiti a ponijeti za sobom lagodan zivot na kredit kojeg ce drugi otplacivati? I u nekom vasem filmu moze vaziti logika da kada neko kritikuje stari sistem - automatski hvali danasnji. :mrgreen:

Mozes ti ovdje nabrajati svu tu raju koja je samo ovdje na forumu mogla pobrati aplauze za svoju pamet, znanje, kulturu i sl. U principu ste vi jugosloveni samo razmazena djeca koja se ne snalaze u stvarnom zivotu. Ne nedostaje vama bivsa drzava kao drzava - vama nedostaje tutor koji vas je razmazio parama i poklonima pa bankrotirao.
Pa nije do Juge bolan...da nije bilo Juge balkan bi ponovno zaratovao 52 godine ......Juga je samo ime,a ime ne cini covjeka....mogla se je ona zvati Deutschland isit bi krac bio,trebalo je mjenjatisvijest ljudi koji su bili totalno nepismeni posle raspada Kraljevine i rata ,pa Balkanci ce razvaliti i EU kakvi su ,lako je unisti neciji trud i sto je isto neko polozio zivot za tu drzavu,bil ti bilo drago da se BiH raspadne bez obzira sto sve unistava i nista ne radi bar radi onih koji dadose svoje zivote da im danas Bakir,Covic i Dodik dojebavaju milu majku do smrti....
Naprotiv, upravo je Juga proizvela uzajamna klanja. Da nije bilo Juge - nebi doslo ni do pokolja u Sahovicima, onakvog pokolja u WWII i genocida 90-tih. Oni koji su napravili plan etnickog ciscenja, zataskavali zlocine, verzirali historiju,... su bili itekako pismeni.
Od kuda ti to da juga kriva za pokolje 41-45?......Bilo je pokolja i za vrijeme Kraljevine ....bilo je mnogo pokolja u proslosti i ne samo na Balkanu
piupiu

#2710 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: 15/12/2019 16:25
piupiu wrote: 14/12/2019 02:19
hAZNADAR wrote: 13/12/2019 16:03

Koliko se sjecam, ti si uvijek osudjivala ako neko u temi fokusira tvoj privatni zivot. Ispravi me ako grijesim.
Ništa lično. Samo ti i praktično dokazujem da moja teza ispod (dijaspora hvali BiH/dijaspori fali BiH) i nije baš toliki mit.
Sve u svemu, dvije strane iste medalje. Domaći (u velikom broju) hvale Jugoslaviju jer im je dogorilo u beha demokraciji i rahatluku. Dijaspora (u velikom broju) hvali BiH, jer im njeni nedostaci fale isto koliko i domaćima funkcionalna država. I to je otprilike (o)to. :nokti:
Dijaspora ti je preslikana BiH - i u dijaspori imas sve sto i u domovini, i vjernike i ateiste, i fgr Jugoslovene i sda turbo muslimane, i komunjare i talibane,.... sve isto kao i oko tebe.
I naravno tipicnu balkansku tvrdoglavost gdje neko ne priznaje da radi drugome isto sto ne zeli sebi. Kao i tvoje fokusiranje mene u ovakvoj diskusiji - ali tu naravno nemas iste arsine.
Iz tvog odgovora mijenim da ti jednostavno ne čitaš tudje postove s namjerom da razumiješ, nego s namjerom da mantraš o Jugoslovenima/FGR/komunistima/talibanima, koji se u mom originalnom i gorecitiranom postu apsolutno ne pominju. Pominju se samo razlozi za dva oprečna stajališta - ljudima koji su vani nedostaje BiH, koju idealiziraju, ljudima koji su i BiH nedostaje Jugoslavija, koju idealiziraju. I tu se, otprilike, sva priča završava. Ti me interesuješ kao i lanjski snijeg. Od sada si za me invisible, da te zaštitim od svog proganjanja. :bih:
hAZNADAR

#2711 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

spreca wrote: 15/12/2019 16:34 Od kuda ti to da juga kriva za pokolje 41-45?......Bilo je pokolja i za vrijeme Kraljevine ....bilo je mnogo pokolja u proslosti i ne samo na Balkanu
Ni izbliza kao od 1918-te do 2003-ce.

Narodi u YU su u to vrijeme se uzajamno poklali vise nego sto su svi strani okupatori zajedno pobili. Unazad par hiljada godina.
Dozer

#2712 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Najbolje mi je ovo kad se ratna desavanja ,genocid i sve ostalo podvode pod to da je to Juga stvorila.
Kao, da nije bilo Juge, nikad Srbija ne bi napala HR ili BiH...
Za vasu informaciju, isti Srbi koji su zivjeli u Jugo BiH i HR, zivjeli su tu i prije Juge.
Kako onda, s ovakvom sigurnoscu kako vi to radite, mozete tvrditi da Srbija ne bi napala Bosnu jos, sta ja znam, recimo 1960?

Nije li malo poglupo velikosrpski san vezati za postojanje Juge? Pa taj san je postojao i stotinama godina prije Juge, a upravo su Juga, tj. Tito i ideja bratstva i jedinstva suzbili taj velikosrpski san i planove. Uvidjate li kakve gluposti pisete i za sta se vezete?

Istorija i kojekakve osvajacke teznje na ovim prostorima nisu pocele ni sa SHS, ni sa WWII, a jos manje s Jugom.
Medjutim, definitivno je to sve zavrseno s Jugom, tj. njenim raspadom.
Svi su se teritorijalno, manje-vise, vratili na svoje od prije par stotina godina, i to je to.

Ostalo je jos samo da se mentalni sklopovi ovdje prilagode cinjenici da su gradjanske opcije buducnost i neso po cemu civilizovani svijet odavno funkcionise, a plemenske etno-nacional-vjerske teznje najobicnije zaostale budalastine.
MorningStar

#2713 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

Dozer wrote: 15/12/2019 17:41 Najbolje mi je ovo kad se ratna desavanja ,genocid i sve ostalo podvode pod to da je to Juga stvorila.
Za vasu informaciju, isti Srbi koji su zivjeli u Jugo BiH i HR, zivjeli su tu i prije Juge.
Kako onda, s ovakvom sigurnoscu kako vi to radite, mozete tvrditi da Srbija ne bi napala Bosnu jos, sta ja znam, recimo 1960?

Nije li malo poglupo velikosrpski san vezati za postojanje Juge? Pa taj san je postojao i stotinama godina prije Juge, a upravo su Juga, tj. Tito i ideja bratstva i jedinstva suzbili taj velikosrpski san i planove. Uvidjate li kakve gluposti pisete i za sta se vezete?

Istorija i kojekakve osvajacke teznje na ovim prostorima nisu pocele ni sa SHS, ni sa WWII, a jos manje s Jugom.
Svi su se teritorijalno, manje-vise, vratili na svoje od prije par stotina godina, i to je to.

Ostalo je jos samo da se mentalni sklopovi ovdje prilagode cinjenici da su gradjanske opcije buducnost i neso po cemu civilizovani svijet odavno funkcionise, a plemenske etno-nacional-vjerske teznje najobicnije zaostale budalastine.
Da nije bilo Juge Bosnjaci/Muslimani bi se upoznali sa konceptom cekica i nakovnja i to tamo 20ih god proslog stoljeca.
CPT

#2714 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

MorningStar wrote: 15/12/2019 18:02
Dozer wrote: 15/12/2019 17:41 Najbolje mi je ovo kad se ratna desavanja ,genocid i sve ostalo podvode pod to da je to Juga stvorila.

Da nije bilo Juge Bosnjaci/Muslimani bi se upoznali sa konceptom cekica i nakovnja i to tamo 20ih god proslog stoljeca.
Jer si nesposobniji od svih ostalih naroda jel'te... Kako li su ostali narodi Evrope prezivjeli.
MorningStar

#2715 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

CPT wrote: 15/12/2019 18:54

Jer si nesposobniji od svih ostalih naroda jel'te... Kako li su ostali narod Evrope prezivjeli.
Ovaj rat smo sadakom zapada prezivili. Ratovi prije 80 godina su bili malo tanji na emocijama-konvencijama itd , i malo manje vidjeni na TVu. milion muslimana izmedju Srbije I Hrvatske pa ti skontaj. Doduse da su tebe junaka imali vjerovatno bi sve bilo ok.
CPT

#2716 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

MorningStar wrote: 15/12/2019 18:56

Jer si nesposobniji od svih ostalih naroda jel'te... Kako li su ostali narod Evrope prezivjeli.
Ovaj rat smo sadakom zapada prezivili. Ratovi prije 80 godina su bili malo tanji na emocijama-konvencijama itd , i malo manje vidjeni na TVu. milion muslimana izmedju Srbije I Hrvatske pa ti skontaj. Doduse da su tebe junaka imali vjerovatno bi sve bilo ok.
I Jugoslavije je zbog sadake Zapada prezivjela, nekoliko godina cak i doslovce (donacijama hrane). O tome kako bi "prezivjeli" da nije bilo Juge mozes vidjeti kad poredis sa gradovima zapadno od SFRJ.
MorningStar

#2717 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

CPT wrote: 15/12/2019 18:58
I Jugoslavije je zbog sadake Zapada prezivjela, nekoliko godina cak i doslovce (donacijama hrane). O tome kako bi "prezivjeli" da nije bilo Juge mozes vidjeti kad poredis sa gradovima zapadno od SFRJ.
Standardno opet mlatis gluposti - ocekivano.

Pricam o sudbini milion muslimana i bosne izmedju Srba i Hrvata poslije 1. sv rata da nije jugoslavija uspostavljena tj k shs. Nego nebih ja sa tobom, dosadan si i ponavljas se tebi jedino mooozda maljem se nesto objasniti moze.
CPT

#2718 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

MorningStar wrote: 15/12/2019 19:00

Pricam o sudbini milion muslimana i bosne izmedju Srba i Hrvata poslije 1. sv rata da nije jugoslavija uspostavljena tj k shs. Nego nebih ja sa tobom, dosadan si i ponavljas se tebi jedino mooozda maljem se nesto objasniti moze.
Svi narodi su prezivjeli i niko danas ne zivi u jami. Cudno da susjedni gradovi (u Italiji i Austriji recimo) zive cak i bolje tako da je ta prica ... :roll:
CPT

#2719 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

ja bolan... ko jos vidio "etno-nacional-tezje" u tamo nekoj Austriji, Njemackoj ili Svicarskoj...

Germany's Bavaria orders Christian crosses in all state buildings
https://www.bbc.com/news/world-europe-43892329

Image

Italy plans MANDATORY crucifixes in public buildings - with a £890 fine for non-compliance
https://www.express.co.uk/news/world/99 ... stian-news
megaribi1

#2720 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by megaribi1 »

CPT wrote: 15/12/2019 19:02
MorningStar wrote: 15/12/2019 19:00

Svi narodi su prezivjeli i niko danas ne zivi u jami. Cudno da susjedni gradovi (u Italiji i Austriji recimo) zive cak i bolje tako da je ta prica ... :roll:
Kad već uzimate te zemlje za usporedbu, sjetite se da je samo na planinama između Austrije i Italije, gdje nema ništa osim golog kamena poginulo oko milion ljudi 1916. Deset puta više nego rokom rata u BiH 1992-1995 kada sastaviš sve strane.
exliberal-ex

#2721 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by exliberal-ex »

MorningStar wrote: 15/12/2019 18:56

Koja drzava u Evropi nije prezivljavala poslije WWII zahvaljujuci donacijama hrane ( prvenstveno americke) ?
high_volume

#2722 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by high_volume »

Zanimljivo je i šta o bivšoj YU, dvanaestog mjeseca 2019. godine, misli i nekoliko hiljada Zagrebčana :D

John Cleese

#2723 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote: 15/12/2019 16:27
John Cleese wrote: 14/12/2019 03:00
hAZNADAR wrote: 13/12/2019 16:12 Kad se vec spominje jugo intelektualni Übermensch - dodje i potvrda toga. :mrgreen:

Neko kuka samo na arsine na forumu a neko kuka opcenito na drustvo gdje zivi, opcenito na svoju svakodnevicu, mrzi sve koji su se spasili crnjaka u kojem se nalazi, kuka sto nema jedne propale diktature, kuka na narod, a sad nastupa i opca kuknjava zbog smjene vlade u KS. Moze jugoÜbermensch shvatiti ironiju toga?
Vidim da kukas samo ti.
Evo sad kukas i da te neko mrzi sto si se "spasio crnjaka" :|

Nije li to nesuvislo?
Zasto bi te iko zbog toga mrzio?
I kada je to uopce i bilo, ta akcija spasavanja?
92' kad si se udarao nogama u guzicu, sto dalje od domovine koju toliko volis?
O kakvoj kurcevoj ironiji ti pises? :D

Nemoj misliti da ti tu nesto zamjeram, naprotiv.
Uradio si pametnu stvar kad si otisao.
Mozda je to bilo i najpametnije sto si u zivotu uradio.
Ponekad pozelim i ja da zivim bas negdje u Skandinaviji, ozbiljno.
Nisam nikad bio tamo - mozda nekad i navratim, tek da onjusim zrak :D

A sto se mrznje tice - to je bas zahmetli emocija.
Ja sam odvec lijen da bih ikoga zaista mrzio :D :lol:
Pa tako ni tebe ne mrzim, samo ne mogu da ne zapazim da si precesto dosadan, nezanimljiv i naporan (da ne nabrajam dalje).

Zapravo je od svega najgore sto te, izgleda, niko nije poucavao o ljudskom integritetu kad je za to bilo vrijeme.
Nisi u stanju priznati da nisi u pravu, jos manje si sposoban za izvinjenje...
I onda ocekujes da te neko postuje. Ma stvarno? :D

Evo, sjetih se sad kako si mene optuzio da pokusavam isprovocirati nekog primitivnog idiota koji se bio upalio doslovno samo zato sto sam ga spomenuo u nekakvoj bezveznoj sali - za tebe je to bila perfidna provokacija sa ciljem da idiota banuju, jer, za boga miloga, idiot se mora upaliti kad ga neko spomene, pa stoga nije on jadan kriv nego taj pokvarenjak koji ga spominje, a to nikako ne moze biti slucajno, jer svi znaju koliki je idiot taj idiot. (Eto kakvim se glupostima ti bavis i kako razmisljas... Intelektualac...)

Da ne gnjavim dalje - nisam ga prijavio i kad je pizda pobrisala uvrede i prijetnje, pobrisao sam ih i ja u postovima gdje sam ga citirao, pa ga vise nije mogao prijaviti ni bilo ko drugi.

Ti si se na to samo kurvinski usutio. Aferim.
I tako i inace radis - ili se usutis ili tupavo i providno eskiviras.

Mozes ti i dalje tako komunicirati, koliko god to bilo besmisleno, ali onda ocekuj porugu koju zasluzujes, a ne postovanje - trpi i suti.
Jer sta ce covjek s krpom nego obrisat pod?

Eto, toliko za ovaj put, Kalimero, ziv mi i zdrav bio :D
Nisi ni sam svjestan da si prezentirao i pokazao ovakvim postom.
Jesam, jesam - tebe :D

Vrlo vjerno. Plasticno.
John Cleese

#2724 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by John Cleese »

piupiu wrote: 15/12/2019 16:05
Hank Paldum wrote: 15/12/2019 16:02 Ne možeš sa jedne strane tjerati narode da žive zajedno pod diktaturom i strogom milicijom a sa druge strane biti tako nemoćan da moraš moliti narode da čuvaju bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga i ostaviti državu bez nekog jakog ustava i voditi je po sistemu "poslije mene potop". Ta dva suprotna vođenja u isto vrijeme moralo je dovesti do eskaliranja
Naravno da možeš. Ideologija, zakon, represija.
Ne, u pravu je covjek, ozbiljno :)
Vidi drugi dio ovog sto je napisao.

Poenta bi bila da mozes, ali moras biti dosljedan i mnogo manje fleksibilan, ali i nepokolebljivo pravedan.

Tito se tu nije bas proslavio.
Znano nam je da je svoju politiku temeljio, uglavnom, na kompromisima - katkad i odvratnim kompromisima (sjetimo se Foce '42, Sutjeske '43...), sve zarad ostvarenja zacrtanog politickog cilja.
A znao je i odbiti kompromis, kad je bas morao ('48).
No izgleda da se u poznim godinama malo pogubio i ostavio nam to sto je @Hank s malo rijeci dobro opisao.

Bez odlucnosti da se u potpunosti realizira formiranje nacije koja ne negira etnicitet, ali ga znacajem visestruko nadrasta (poput, na primjer, americke nacije, kakve jeste barem u prosjeku), "bratstvo i jedinstvo" za privremeno utisanu vecinu nikad nije ni moglo biti nista osim ubleha.

Da bi to trajno uspjelo, nije mogla biti dovoljna samo drzavna sila - trebalo je imati malo osjecaja za pravdu, istinu i naprosto zdrav razum.

Zasto, na primjer, Bosnjaci nisu mogli (i morali, kad covjek bar malo razmisli) biti Bosnjaci i to svi Bosnjaci, ne samo muslimani?
Zar nikome nije bilo jasno da nacija nikad nece zaziviti dok god se ne slomi i zadnji zub srbijanskom hegemonizmu koji se, izmedju ostalog, oslanjao i na tezu da je sve pravoslavno nuzno i srpsko?
Zasto se niko nije sjetio da podsjeti Cehe, Nijemce, Austrijance, Poljake... katolike, da ne moraju biti Hrvati, nasuprot onome sto je neko od njih svojedobno trazio?
Zasto nije privedena kraju prica o zlocinima, ali svim zlocinima, bez obzira ko ih je pocinio - privedena kraju na taj nacin da se o svemu kaze istina, da se sve dokumentuje, dokaze i da se onemoguci mistifikacija za vijeke vijekova?
Zasto su radije odlucili da vuku za sobom kofere pune gnoja i prljavstine?
Zasto se dobra ideja svela na "skup interesa nekorisnih ljudi"?

Zasto, ne znam, a vise nije ni bitno.
Prilika je propustena, ideja je politicki mrtva - za sva vremena.

Zao mi je sto je kroz traljavu realizaciju povukla za sobom u smrt i mnogo, mnogo i previse dobrih ljudi.
hAZNADAR

#2725 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

high_volume wrote: 15/12/2019 21:05 Zanimljivo je i šta o bivšoj YU, dvanaestog mjeseca 2019. godine, misli i nekoliko hiljada Zagrebčana :D
Bas lijepa pjesma,... bas dobra atmosfera.

Uglavnom ista raja i na Thomsonovom koncertu.
Locked