STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
daddy-kool

#2601 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

piupiu wrote: 13/12/2019 08:51
daddy-kool wrote: 13/12/2019 08:41 Ja ne znam da li je ko od vas živio u socijalizmu. Znam lično primjer isto "funkcionera" koji je p'jan satr'o čovjeka, i nikom ništa, identično kao i sada. Plus je pravosudni sistem bio, kako je neko lijepo primjetio, dio represivnog sistema. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Sad se barem više stranaka bori za poltičku kontrolu, imamo međunarodni nadzor, društvo je otvorenije, pa je za neku nijansu bolje.
Jesam ja. I vidim da koristiš rječnik socijalističkih mislilaca kad govoriš o represivnom aparatu sistema. Respresivni aparat je dio svakog sistema i u svakom ćeš sistemu naći neki oblik zloupotrebe tog sistema za zaštitu elita. Ali pravosudje u BiH danas je smi-ju-ri-ja.
U Jugoslaviji je bila policijska država, da ne bude zabune.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Policijska_dr%C5%BEava

Opet naglašavam: za neku nijansu je bolje, prije svega zbog stranaca i otvorenosti društva danas, a ne zbog nas samih.
Last edited by daddy-kool on 13/12/2019 09:04, edited 1 time in total.
daddy-kool

#2602 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

muha_sa wrote: 13/12/2019 09:02 Mene sindikat slao na more--jednom i nikad više :(

Image
Pametno, opustićeš se i pokvariti. :D

Jes bio u ovim papučama:

Image
muha_sa

#2603 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

daddy-kool wrote: 13/12/2019 09:04
muha_sa wrote: 13/12/2019 09:02 Mene sindikat slao na more--jednom i nikad više :(

Image
Pametno, opustićeš se i pokvariti. :D

Jes bio u ovim papučama:

Image
:thumbup:

Jugoplastika Split :D

još mi napunili kesu paštetama, hašeima i pokoji gulaš uvalili :-) nek se nadje dok sam na plaži
LBVIEW

#2604 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

piupiu wrote: 13/12/2019 08:53
LBVIEW wrote: 13/12/2019 08:49
Pitanje je bilo o potomcima partizana koji su kao bili u manjini, kad vidi vraga.
Ne mogu se s tobom natezati ukrug. Ti sipaš žuč na ovim temama k'o da samog Miloševića bičuješ. Stiže 2020, odoh na klizanje.
Ne sipam ja zuc, vec je taj sistem koji ovdje pojedini idealiziraju stvorio monstruma.
MorningStar

#2605 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

LBVIEW wrote: 13/12/2019 08:21 Sto se teme tice, najsmjesnije je kad pripadnici "tuta" brigade :D , u prvom licu pricaju o kvalitetu zivota u bivsoj Jugi. :D
Ili kad iz svecke,austrije,njemacke govore kako je dobro sada u BiH :D
daddy-kool

#2606 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

muha_sa wrote: 13/12/2019 09:06

još mi napunili kesu paštetama, hašeima i pokoji gulaš uvalili :-) nek se nadje dok sam na plaži
Meni su ona radnička odmaralištva bila sasvim ok za ono doba.
Smještaj 2-3*, hrana dobra, cijena sitnica.
Da se radni čovjek odmori.
LBVIEW

#2607 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

MorningStar wrote: 13/12/2019 09:08
LBVIEW wrote: 13/12/2019 08:21 Sto se teme tice, najsmjesnije je kad pripadnici "tuta" brigade :D , u prvom licu pricaju o kvalitetu zivota u bivsoj Jugi. :D
Ili kad iz svecke,austrije,njemacke govore kako je dobro sada u BiH :D
Vjerujem da ima i takvih, samo puno manje nego onih sto tvrde kako je 80-tih, kad se cekalo u redovima za kafu, margarin secer, ulje, kupovinu benzina sistemom par-nepar, bila normala ici na ekskurziju u Spaniju. :lol:
Btw., i danas dobar dio istih tvrdi kako je Ballantine's najbolji viski, a Argeta pasteta. :D
muha_sa

#2608 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

daddy-kool wrote: 13/12/2019 09:09

Sad ozbiljno :-D

Radio kao civil u JNA--imali smo u Baškom Polju 37 prikolica--jebeš hotel :-D a podjahkad sam išAo i u hotel Alem a i u druga vojna odmarališta :-D jeftinije mi bilo neg da sam kuci odmor proveo :lol:
Širom Jadrana su naše firme imali svoja odmarališta--ljetos sam bio u Gradcu i gledo odmaralište Grasa-kolko me sjecanje služi mislim da je GRAS-ovo--jebeš sve ruine kako je uništeno a ovu vlast boli kurac za tim :-) prodat ce nekom za marku i uzet dobar tal :-)
LBVIEW

#2609 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

Pa jesu, samo to je ipak bilo ispod standarada, a isti je, po pricama "tuta" brigade :D bio, u najmanju ruku Spanija. :D
muha_sa

#2610 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

LBVIEW wrote: 13/12/2019 09:15

Pa jesu, samo to je ipak bilo ispod standarada, a isti je, po pricama "tuta" brigade :D bio, u najmanju ruku Spanija. :D
Nemoj zajebavat :-) kažu--krivo sjedi pravo govori :D
CPT

#2611 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

muha_sa wrote: 13/12/2019 09:14

Sad ozbiljno :-D

Radio kao civil u JNA--imali smo u Baškom Polju 37 prikolica--jebeš hotel :-D a podjahkad sam išAo i u hotel Alem a i u druga vojna odmarališta :-D jeftinije mi bilo neg da sam kuci odmor proveo :lol:
Širom Jadrana su naše firme imali svoja odmarališta--ljetos sam bio u Gradcu i gledo odmaralište Grasa-kolko me sjecanje služi mislim da je GRAS-ovo--jebeš sve ruine kako je uništeno a ovu vlast boli kurac za tim :-) prodat ce nekom za marku i uzet dobar tal :-)
Drugi sistem, druga pravila... Ako ni rezultat poslovanja nije bitan onda mozes raditi svasta. Pogotovo u zatvorenoj ekonomiji tj. politickom sistemu.
LBVIEW

#2612 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

muha_sa wrote: 13/12/2019 09:17
LBVIEW wrote: 13/12/2019 09:15

Nemoj zajebavat :-) kažu--krivo sjedi pravo govori :D
Ne zajebavam Muha, sluso na ovom forumu.
hAZNADAR

#2613 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

John Cleese wrote: 12/12/2019 23:58
hAZNADAR wrote: 12/12/2019 23:52 Odo ja u krpe.

Tamo ti je i mjesto :D
Pustili su te za vikend? :mrgreen:

Jesil ti ovdje naletio, ko da gledam da ce opet vise o dijaspori a manje o temi. Haj da vidimo.
CPT wrote: 13/12/2019 08:57
Sanjarko wrote: 13/12/2019 08:54
Pa jb-ga vidim slike, cujem price, znam itd. Islo se na more u Neum, Makarsku itd., za vrijeme Jugoslavije. Stari radio i kretao se od Slovenije, Ceho-Slovacke do Madzarske. Zaradio dio penzije u Sloveniji, ovdje drugu. Dobili dva stana. Jedan ukraden tokom privatizacije. Nisu ga nama kao porodici i nasljednicima dali da ga otkupimo. Imalo se onako, vise uglavnom nego sad. Preduzece od stare opljackano tokom privatizacije. Pola mozda miliona maraka vrijednosti ukradeno i prostor poklopljen. Kad malo razmislim i Zeljezara je opljackana tokom privatizacije dosta.

Sad smo sirotinja zesca. Nismo bili na moru od prije rata. Nikako. Samo sestra jednom bila. Ja more nikad uzivo nisam vidio. A bio sam na moru jednom prije rata. Kad sam imao oko 5 godina.
Porodica pod istim okolnostima moze danas u Grcku, Spaniju, Tursku, itd, itd... Avionom u "all inclusive" za male pare i ne sa Ficom na pastete. Nema to neke veze sa kvalitetom zivota. Ti stanovi i krediti za stanove nisu pali sa neba. Sve je to trebalo platiti.
Neznam sta more jadransko danas predstavlja u ovoj temi. Druga situacija, Hrvatska skuplja nego onda a mi jednostavno drugaciji. Cini mi se da smo bili skromniji onda i zadovljnjiji manjim luskzuzom. Ja presretan onda u satoru koji prokisnjava na duseku koji ispuhuje,..jedes samo ono sto si ponio,..presretan ako idem vozom, busom ili drndavom zastavom,... Danas ljudi imaju manje para a vise auta, i cini mi se malo prohtjevniji po pitanju luksuza. Opet svake godine vidim silu nasih iz BiH na moru, Makarska na plazi i rivi - BiH u malom. I psuju bezobrazluk oko cijena sto varen kuruz kosta toliko na moru a duplo manje kod kuce,... a dosli u drugu drzavu. :mrgreen:
CPT

#2614 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

hAZNADAR wrote: 13/12/2019 09:43

Jesil ti ovdje naletio, ko da gledam da ce opet vise o dijaspori a manje o temi. Haj da vidimo.
CPT wrote: 13/12/2019 08:57
Sanjarko wrote: 13/12/2019 08:54

Pa jb-ga vidim slike, cujem price, znam itd. Islo se na more u Neum, Makarsku itd., za vrijeme Jugoslavije. Stari radio i kretao se od Slovenije, Ceho-Slovacke do Madzarske. Zaradio dio penzije u Sloveniji, ovdje drugu. Dobili dva stana. Jedan ukraden tokom privatizacije. Nisu ga nama kao porodici i nasljednicima dali da ga otkupimo. Imalo se onako, vise uglavnom nego sad. Preduzece od stare opljackano tokom privatizacije. Pola mozda miliona maraka vrijednosti ukradeno i prostor poklopljen. Kad malo razmislim i Zeljezara je opljackana tokom privatizacije dosta.

Sad smo sirotinja zesca. Nismo bili na moru od prije rata. Nikako. Samo sestra jednom bila. Ja more nikad uzivo nisam vidio. A bio sam na moru jednom prije rata. Kad sam imao oko 5 godina.
Porodica pod istim okolnostima moze danas u Grcku, Spaniju, Tursku, itd, itd... Avionom u "all inclusive" za male pare i ne sa Ficom na pastete. Nema to neke veze sa kvalitetom zivota. Ti stanovi i krediti za stanove nisu pali sa neba. Sve je to trebalo platiti.
Neznam sta more jadransko danas predstavlja u ovoj temi. Druga situacija, Hrvatska skuplja nego onda a mi jednostavno drugaciji. Cini mi se da smo bili skromniji onda i zadovljnjiji manjim luskzuzom. Ja presretan onda u satoru koji prokisnjava na duseku koji ispuhuje,..jedes samo ono sto si ponio,..presretan ako idem vozom, busom ili drndavom zastavom,... Danas ljudi imaju manje para a vise auta, i cini mi se malo prohtjevniji po pitanju luksuza. Opet svake godine vidim silu nasih iz BiH na moru, Makarska na plazi i rivi - BiH u malom. I psuju bezobrazluk oko cijena sto varen kuruz kosta toliko na moru a duplo manje kod kuce,... a dosli u drugu drzavu. :mrgreen:
Odlazak u sindikalnu kucicu jednomg godisnje je ultimativni znak prosperiteta a spavanje na glupi ultimativni znak sigurnosti. I ta prica.
madner

#2615 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Inace radnicka odmaralista su izum NSa, kao i pioniri.
Mora se priznati da su ljudi stvarno bili spremni preuzeti najbolje od svih. :D
MorningStar

#2616 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Hoce to kad poredis godinu 2019 i 1985. Kaze sad je jeftinije avionom i tako moze se priustiti , ma stvarnoooo daaaaj :lol:
John Cleese

#2617 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by John Cleese »

madner wrote: 13/12/2019 07:41 Postoji spektar mogucnosti, ali iste nisu proizvoljne. Ne mozemo reci moglo je biti sta god.
1915 Italija je potpisala sporazum sa Francuskom i Britanijom, sa svojim zahtjevima. 1916 isti ugovor je poslan Srbiji, jer je tu definisan podjela. Crna Gora bi dobila Dubrovnik i obalu do Stona. Srbija Ston, Peljesac i luku Split sa Bracem. Uz to i BiH i Slavoniju. Italija je trebala dobiti Istru, Rijeku i ostatak Dalamacije. Dok bi za spajanje obale trebalo odrzati jos jednu konferenciju. Uz to i djelove Austrije i Slovenije.
Nakon rata su dobili sve sto je obecano od zemalja gubitnika, bez obzira na nacionalni sastav. Tako dobijamo djelove Italije sa njemackom manjinom i to je ostalo do danas.

Koja je opcija bila da BiH ne bude dio Srbije, osim pobjeda sila osovine?
Koja opcija?
Pa da postane dio Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, sto se i desilo.

U protivnom, Kraljevina Srbija bi, kao jedna od zemalja pobjednica, prosto dobila tu teritoriju kao ratni plijen od Austrougarske koja je rat izgubila (i tu bi bio kraj price, osim za maloumne ljubitelje pseudoistorije), a to nikako ne bi bilo dobro.

Ko je zivio na tako dobijenim teritorijama, bilo je potpuno irelevantno, jer te ljude niko nista nije pitao niti su o bilo cemu odlucivali - samo bi osvanuli u drugoj drzavi, dopadalo im se to ili ne, bez izgleda da u tom smislu ikad ista promijene bilo oni bilo njihovi blizi i dalji potomci.

Transilvanski Madjari su, na primjer, bili izrazito nezadovoljni sto su se u tada obreli u Rumuniji, a da nigdje nisu putovali - nezadovoljni su i danas (imao sam priliku da razgovaram s nekima od njih, prije nekoliko godina)... i jos uvijek su u Rumuniji (koliko god da ih je u Rumuniji uopce i ostalo), kao sto ce, sve su prilike i ostati u Rumuniji, ako zele ostati u Transilvaniji.

Nemam, zaista, razloga da vjerujem da bi Bosna u drzavotvornom smislu do danasnjeg dana prosla bolje da je tada kao ratni plijen pripojena Kraljevini Srbiji, bas naprotiv.

A moroni mogu i dalje mastati o tome sta bi bilo da nije bilo, kao sto i hoce - pa sta bi drugo i radili.
John Cleese

#2618 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by John Cleese »

hAZNADAR wrote: 13/12/2019 09:43

:lol:
Ja se tu brinem za tvoje zdravlje - stariji coJek, a jos ne spava u ta doba, a ti meni tako :| :D

A ovo - ja o dijaspori? Meni si ovo napisao ili ovom drugu citiranom ispod? :D

Za njega zaista ne znam sta je sve pisao (niti me narocito zanima), ali ako meni pripisujes tu tematiku i jos u toj mjeri, onda bome ne znas vise ni kud udaras, staris progresivno - pitam se sad da ti nije, gluho bilo, onaj Svabo lagano poceo sakrivat stvari po kuci... :|
madner

#2619 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

John Cleese wrote: 13/12/2019 10:04
madner wrote: 13/12/2019 07:41 Postoji spektar mogucnosti, ali iste nisu proizvoljne. Ne mozemo reci moglo je biti sta god.
1915 Italija je potpisala sporazum sa Francuskom i Britanijom, sa svojim zahtjevima. 1916 isti ugovor je poslan Srbiji, jer je tu definisan podjela. Crna Gora bi dobila Dubrovnik i obalu do Stona. Srbija Ston, Peljesac i luku Split sa Bracem. Uz to i BiH i Slavoniju. Italija je trebala dobiti Istru, Rijeku i ostatak Dalamacije. Dok bi za spajanje obale trebalo odrzati jos jednu konferenciju. Uz to i djelove Austrije i Slovenije.
Nakon rata su dobili sve sto je obecano od zemalja gubitnika, bez obzira na nacionalni sastav. Tako dobijamo djelove Italije sa njemackom manjinom i to je ostalo do danas.

Koja opcija?

U protivnom, Kraljevina Srbija bi, kao jedna od zemalja pobjednica, prosto dobila tu teritoriju kao ratni plijen od Austrougarske koja je rat izgubila (i tu bi bio kraj price, osim za maloumne ljubitelje pseudoistorije), a to nikako ne bi bilo dobro.

Ko je zivio na tako dobijenim teritorijama, bilo je potpuno irelevantno, jer te ljude niko nista nije pitao niti su o bilo cemu odlucivali - samo bi osvanuli u drugoj drzavi, dopadalo im se to ili ne, bez izgleda da u tom smislu ikad ista promijene bilo oni bilo njihovi blizi i dalji potomci.

Transilvanski Madjari su, na primjer, bili izrazito nezadovoljni sto su se u tada obreli u Rumuniji, a da nigdje nisu putovali - nezadovoljni su i danas (imao sam priliku da razgovaram s nekima od njih, prije nekoliko godina)... i jos uvijek su u Rumuniji (koliko god da ih je u Rumuniji uopce i ostalo), kao sto ce, sve su prilike i ostati u Rumuniji, ako zele ostati u Transilvaniji.

Nemam, zaista, razloga da vjerujem da bi Bosna u drzavotvornom smislu do danasnjeg dana prosla bolje da je tada kao ratni plijen pripojena Kraljevini Srbiji, bas naprotiv.

A moroni mogu i dalje mastati o tome sta bi bilo da nije bilo, kao sto i hoce - pa sta bi drugo i radili.
Tako je, ali pokusavam doci do toga da ljudi to razumiju. Lakse je kada sami shvate linije u partiji, nego kada im samo kazes da je tako.
Tesko je reci sta bi bilo nakon WW2 u toj podjeli, ali generalno govoreci, Srbi su u prvoj polovini proslog stoljeca bili na pravoj strani historije.
John Cleese

#2620 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by John Cleese »

madner wrote: 13/12/2019 10:26 Tako je, ali pokusavam doci do toga da ljudi to razumiju. Lakse je kada sami shvate linije u partiji, nego kada im samo kazes da je tako.
Tesko je reci sta bi bilo nakon WW2 u toj podjeli, ali generalno govoreci, Srbi su u prvoj polovini proslog stoljeca bili na pravoj strani historije.
Ma razumijem, samo nisam bas siguran koliko ima smisla objasnjavati nekome stvari koje su toliko ocigledna da bi iole inteligentan covjek morao biti sposoban da ih s lakocom shvati i sam.

Rekao bih da neko ko nije bas upadljivo neinteligentan mozda iz nekog bizarnog razloga i ne zeli da shvati, sto bi tvoj trud cinilo sasvim uzaludnim.
hAZNADAR

#2621 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 13/12/2019 10:26
John Cleese wrote: 13/12/2019 10:04

Koja opcija?

Tako je, ali pokusavam doci do toga da ljudi to razumiju. Lakse je kada sami shvate linije u partiji, nego kada im samo kazes da je tako.
SBBKBB al zajednica sa Srbijom za vas opet najbolja opcija. Pa naravno da je YU bila ekstra teritorije Srbiji. Politicki ili etnicki. Bilo koja druga opcija 1918-te bez Srbije je bila bolja za BiH.
Juga je od pocetka do kraja, u obje varijante bila kompromis Jugoslovenskog odbora, velikih sila, komunista,..... sa srpskom politikom.
Toliko bila dobro rjesenje po vama da je rezultirala dvjema klaonicama gdje su se narodi uzajamno pobili vise nego svi strani okupatori sve nas zajedno.

Sta mislite kada se u dalekoj budnucnosti u bilo kojim knjigama historije bude spominjala YU u 20-om vjeku. Da ce fakte o klupama u parku i socijalistickom paradizu biti relevantnije od klaonica i patnji koje su se desile za YU, diktature i pendreka kao jedinim nacinom postojanja?

Nije jednostavno trebala nikako postojati. Tito i komunisti jesu u svoje vrijeme bili najbolja opcija - al kada si vec imao unaprijed pogresno postavljen politicki okvir pa eto hajd najmanje zlo. Te price o teritorijama su samo prazna tlapnja SBBKBB i tu nikko ne moze biti siguran u to sto tvrdi. Poenta price o alternativi je politicka svijest, demokratska svijest, politicka zrelost,... gdje je jasno da bi bili svi mi politicki i pametniji i zreliji i spremniji na demokratiju, nezavistnost,... u bilo kojoj drugoj alternativi negoli u zajednici sa Srbijom. Srbija je ispasapila, masakrirala, unazadila, pokrala,.... Bosnu vise nego iko drugi i vise nego sto bi bilo koji drugi potencijalni vladar.
madner

#2622 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

John Cleese wrote: 13/12/2019 10:42
madner wrote: 13/12/2019 10:26 Tako je, ali pokusavam doci do toga da ljudi to razumiju. Lakse je kada sami shvate linije u partiji, nego kada im samo kazes da je tako.
Ma razumijem, samo nisam bas siguran koliko ima smisla objasnjavati nekome stvari koje su toliko ocigledna da bi iole inteligentan covjek morao biti sposoban da ih s lakocom shvati i sam.

Rekao bih da neko ko nije bas upadljivo neinteligentan mozda iz nekog bizarnog razloga i ne zeli da shvati, sto bi tvoj trud cinilo sasvim uzaludnim.
Za svakog covjeka koji pise, imas bar 10 koji citaju. Nekad i puno vise. Ne ocekujem ja da neko ko ucestvuje shvati, ili i ako shvati da prizna. Bitno je da onaj ko cita shvati, jer njegovo misljenje nije formirano niti ima ideologiju koja mu onemogucava da vidi objektivno situaciju.
John Cleese

#2623 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by John Cleese »

madner wrote: 13/12/2019 10:51

Za svakog covjeka koji pise, imas bar 10 koji citaju. Nekad i puno vise. Ne ocekujem ja da neko ko ucestvuje shvati, ili i ako shvati da prizna. Bitno je da onaj ko cita shvati, jer njegovo misljenje nije formirano niti ima ideologiju koja mu onemogucava da vidi objektivno situaciju.
Dobro :)
hAZNADAR

#2624 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Pokazala se na ovoj temi itekako inteligencija jugo fanova, opce znanje a i kultura. Isto kao prije vise decenija neka podobnost,... samo furaj YU i imas akademsku titlulu. :lol: Jos i ohrabreni sto moderator sam to fura a ima pendrek.

Jesi li ti svjestan da je YU propala, taj jednopartijski socijalisticki koncept propao u svijetu - osim silom tu i tamo. Jesi li svjestan da je taj boljitak koji je nakratko trajao rezultirao ekonomskim krahom, i da sami Jugosloveni velikom vecinom nisu zeljeli 80-tih vise taj sistem.

I onda ovdje zakljucis da je hvala propalog koncepta, dokazano neucinkovitog i dokazano neodrzivog - neka pamet?

Mozete samo jedni drugom davati pluseve ko one starkelje u Muppet show :lol:
piupiu

#2625 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Sve u svemu, dvije strane iste medalje. Domaći (u velikom broju) hvale Jugoslaviju jer im je dogorilo u beha demokraciji i rahatluku. Dijaspora (u velikom broju) hvali BiH, jer im njeni nedostaci fale isto koliko i domaćima funkcionalna država. I to je otprilike (o)to. :nokti:
Locked