Ne znam da li je neko već kačio video, ali ovo se isplati postaviti još koji put.
Željeznice - all about
Moderator: anex
-
DON_eARL
#676 Re: Željeznice - all about
Ne znam da li je neko već kačio video, ali ovo se isplati postaviti još koji put.
-
Naslovnica
#677 Re: Željeznice - all about
Zar ne može da se štampa karta kući ako već postoji online opcija kupovine?kakaljin wrote:Imas online da kupis kartu, pa odes na poseban salter da podignes kartuNaslovnica wrote:Mene je sama procedura prodaje i izdavanja karata na ŽS Sarajevo nevjerovatna, bar ono što su forumaši ovdje pričali, više liči na epizodu Alan Forda nego na stvarnost.
Zašto moram babi na šalter?
-
kakaljin
#678 Re: Željeznice - all about
Napravaljeno je online kupovina, ali na zalost nisu dovrsili da mozes printati kartu kod sebe i nositi direktno na peron kod konduktera.Naslovnica wrote:Zar ne može da se štampa karta kući ako već postoji online opcija kupovine?kakaljin wrote:Imas online da kupis kartu, pa odes na poseban salter da podignes kartuNaslovnica wrote:Mene je sama procedura prodaje i izdavanja karata na ŽS Sarajevo nevjerovatna, bar ono što su forumaši ovdje pričali, više liči na epizodu Alan Forda nego na stvarnost.
Zašto moram babi na šalter?
Ali imas poseban salter samo za te karte, nadam se da ce uskoro napraviti i to da printas kod sebe kuci kartu i nosis je. Ako nista nadam se da ce to napraviti do slijedece turisticke sezone, jer sada je vec manji promet ptunika nego u ljetnoj sezoni.
-
Naslovnica
#679 Re: Željeznice - all about
Mnogi se nadaju.
To bi bio veliki i konkretan korak u pravom smjeru.
To bi bio veliki i konkretan korak u pravom smjeru.
-
Ci-Nick
#680 Re: Željeznice - all about
Jučer sam bio iznenađen i oduševljen,.. iz Sarajeva voz za Mostar pun ko šibica, karte su povoljne, mislim da je tih 11,90 KM bagatela naspram cijena voznih karti van BiH, još kad bi malo uredili te šaltere, i malo poradili na ambijentu.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#681 Re: Željeznice - all about
Kao i svi i oni kubure sa velikim manjkom radnika, no zato uhljeba ne nedostaje. Izvršna služba u ŽFBH je na aparatima, a kancelarije pune. A uhljeba iz kancelarije ne možeš ni na šalter natjerat da kartu piše.
Sarajevo - Čapljina, povratna 22 marke, stigneš za 2.5 do 3 sata, a ima se šta i vidjet. Ljepota.
Još samo da poboljšaju wi-fi i da puste normalan film
I kad bi se mogla pruga renovirat od nekih para, donacija, kredita, grantova. Od Čapljine do Mostara ide i preko 100 km/h, uživancija se voziti.
Sarajevo - Čapljina, povratna 22 marke, stigneš za 2.5 do 3 sata, a ima se šta i vidjet. Ljepota.
Još samo da poboljšaju wi-fi i da puste normalan film
I kad bi se mogla pruga renovirat od nekih para, donacija, kredita, grantova. Od Čapljine do Mostara ide i preko 100 km/h, uživancija se voziti.
-
high_volume
#682 Re: Željeznice - all about
Na kojoj relaciji?Jimmy McNulty wrote:I kad bi se mogla pruga renovirat od nekih para, donacija, kredita, grantova. Od Čapljine do Mostara ide i preko 100 km/h, uživancija se voziti.
- drndalo
#683 Re: Željeznice - all about
Zar nije pruga prema Mostaru vec odradjena?
I uz jezero izmedju Konjica i Mostara voz ide 80-110... Barem je isao lani...
-
DON_eARL
#684 Re: Željeznice - all about
Obnovljeno je 39km, po ovom članku iz 2016. Imaš na videu sa početka stranice brzine prikazane na čitavoj ruti.drndalo wrote:Zar nije pruga prema Mostaru vec odradjena?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljezn ... /160606079
-
neki
#685 Re: Željeznice - all about
par godina prije toga je obnovljena dionica Konjic - Čapljina, a još prije dionica Konjic - Bradina, tj. Bradinska rampa. Ne mogu više popamtiti godine ali čini mi se da je Bradinska rampa 2007 a Konjic - Čapljina 2012.DON_eARL wrote:Obnovljeno je 39km, po ovom članku iz 2016. Imaš na videu sa početka stranice brzine prikazane na čitavoj ruti.drndalo wrote:Zar nije pruga prema Mostaru vec odradjena?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zeljezn ... /160606079
Uglavnom cijela južna pruga je obnovljena.
-
Nivelacija
#686 Re: Željeznice - all about
Zato prema Zenici ide sporije od tramvaja
- drndalo
#687 Re: Željeznice - all about
Pruzni prelazi za pocetak...
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#688 Re: Željeznice - all about
Na svim mogućim relacijama, za početak Sarajevo - Zenica.high_volume wrote:Na kojoj relaciji?Jimmy McNulty wrote:I kad bi se mogla pruga renovirat od nekih para, donacija, kredita, grantova. Od Čapljine do Mostara ide i preko 100 km/h, uživancija se voziti.
Ono dole kod Mostara od miline se voziti, a i brzina dobra.
-
Xillenn
#689 Re: Željeznice - all about
Gledam bas sad cijene za studente Sarajevo Mostar sa povratnom i kaze najjeftinije 17.3 i računa mi obavezno brzi voz i rezervisanje sjedišta.
Ima li opcija i tu kako jos spustiti cijenu ili je to najjeftinije?
- drndalo
#690 Re: Željeznice - all about
Ne moze se iskljuciti brzi voz, kad je brzi, a ne ubrzani ili lokalni... Rezervacija isto... 300 sjedista, 300 karata...
Znam da pare nisu jetine, ali ne znam da ikako mozes odraditi 2 pravca za MO za te pare, ili jeftinije...
Znam da pare nisu jetine, ali ne znam da ikako mozes odraditi 2 pravca za MO za te pare, ili jeftinije...
-
kakaljin
#691 Re: Željeznice - all about
Xillenn wrote:Gledam bas sad cijene za studente Sarajevo Mostar sa povratnom i kaze najjeftinije 17.3 i računa mi obavezno brzi voz i rezervisanje sjedišta.
To je ta cijena, i studenti imaju popust na karti koji je uracunat i dobijes tu cijenu.
Ne postoji jeftinija karta za prevoz na relaciji Sarajevo-Mostar-Sarajevo
Cijena rezervacije: Cijena za rezervaciju mjesta u brzom tipu voza iznosi 1KM po putniku ukoliko već nije rezervisao posteljnu kartu ili kola sa podesivim sjedištima. Popust se ne odobrava na cijenu rezervacije!
Naknada za brzi voz: Osnovica za izračun naknade za vožnju u brzim vozovima iznosi 1.20 KM po putniku.
Popust se odobrava na ovu naknadu.
- DrugaGimnazija
#692 Re: Željeznice - all about
Nema jeftinije, jer nema lokalnog voza do Mostara. Samo Talgo.
S tim da je 17,30KM upola jeftinije od autobuske karte.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#693 Re: Željeznice - all about
Grupno putovanje s tim da vas mora bit najmanje 6 i imate još 10% popusta.DrugaGimnazija wrote:Nema jeftinije, jer nema lokalnog voza do Mostara. Samo Talgo.
- Porodice Foht
#694 Re: Željeznice - all about
´´Iz izvora bliskih uredu premijera FBiH Oslobođenje ekskluzivno saznaje da gradnja pruge Vareš Banovići ne bi trebala biti samo san.
Iz SAD su se javili investitori zainteresovani za gradnju ove pruge vrijedne oko 400 miliona maraka. Iz SAD-a bi trebao biti i obezbjeđen povoljan kredit za realizaciju ovog projekta. Detalji su skoro usaglašeni, a Vlada FBiH je već odobrila 600.000 maraka za izradu Studije izvodljivosti. Izgradnjom 50-ak kilometara pruge od Vareša do Banovića, prema sadašnjim procjenama, potakao bi se privredni razvoj zeničke i tuzlanske regije u BiH, te beogradske u Srbiji.´´ )Oslobodjenje)
Ako ista bude od ovoga to samo moze imati veze s eksploatacijom zlata u okolini Varesa, a bas tamo su zakopali Amerikanci i ozbiljno granaju posao.
E, to bi bila investicija od sireg znacaja, poput koridora Vc.
Iz SAD su se javili investitori zainteresovani za gradnju ove pruge vrijedne oko 400 miliona maraka. Iz SAD-a bi trebao biti i obezbjeđen povoljan kredit za realizaciju ovog projekta. Detalji su skoro usaglašeni, a Vlada FBiH je već odobrila 600.000 maraka za izradu Studije izvodljivosti. Izgradnjom 50-ak kilometara pruge od Vareša do Banovića, prema sadašnjim procjenama, potakao bi se privredni razvoj zeničke i tuzlanske regije u BiH, te beogradske u Srbiji.´´ )Oslobodjenje)
Ako ista bude od ovoga to samo moze imati veze s eksploatacijom zlata u okolini Varesa, a bas tamo su zakopali Amerikanci i ozbiljno granaju posao.
E, to bi bila investicija od sireg znacaja, poput koridora Vc.
- Haris.ba
#695 Re: Željeznice - all about
...iz izvora bliskih babi Mari...samo pogledaj ko će raditi "studiju izvodljivosti"....ne bih više da me crna zemlja ne zakopa.... 
- Porodice Foht
#696 Re: Željeznice - all about
Nisam ni ja nasjeo, zato velim da jedino ako Ameri tu vide kakvog selameta s tom zlatnom zilom kod Varesa pa da nadju racunicu jer tu ima jos ruda koje su ih dovukli. Ljudi vec srucili 10 miliona dolara u istrazivanje i cekaju valjda jos samo jednu dozvolu za eksploataciju...
- Haris.ba
#697 Re: Željeznice - all about
Ne razumiješ šta hoću da napišem, ali nevažno. Nema veze ovo oko željeznice sa rudnikom.Porodice Foht wrote: ↑12/12/2019 15:14Nisam ni ja nasjeo, zato velim da jedino ako Ameri tu vide kakvog selameta s tom zlatnom zilom kod Varesa pa da nadju racunicu jer tu ima jos ruda koje su ih dovukli. Ljudi vec srucili 10 miliona dolara u istrazivanje i cekaju valjda jos samo jednu dozvolu za eksploataciju...
-
neki
#698 Re: Željeznice - all about
Smiješno..
Izmišljaju priča samo da bi opravdali zašto su skršili 600 hiljada u nekakvu "studiju".
A 400 miliona nije dovoljno za gradnju ni 10% navedene trase.
Smiješno..
Izmišljaju priča samo da bi opravdali zašto su skršili 600 hiljada u nekakvu "studiju".
A 400 miliona nije dovoljno za gradnju ni 10% navedene trase.
Smiješno..
- Porodice Foht
#699 Re: Željeznice - all about
Eh sad, pa tuneli jesu skupi, ali kad uporedis ponude Kineza u Srbiji, ravnom dijelu zemlje, ovo kod nas (oko 50 km pruge) bi bilo skuplje opet ne toliko koliko su ljudi okvirno rekli (400 miliona dolara). Zar mislis da su bubnuli zavaljeni u fotelji bez ikakvih kalkulacija, uvida u teren i slicno?
Ti haman tvrdis da za sve to treba 4 milijarde dolara! Smanji malo dozivljaj, Neki.
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#700 Re: Željeznice - all about
Jedan prag je 80 maraka pa računajte