http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/136 ... _zbog.htmlANTO ĐAPIĆ SKRENUO S PAMETI: "Formiranje hrvatske republike u BiH je NEOPHODNO, ZBOG..."
"Status Hrvata u BiH je od krucijalnog značaja za opstanak hrvatske države. Stoga smatram da je formiranje hrvatske republike u BiH nužno", zaključio je Đapić.
Kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) za predsjednika Hrvatske Anto Đapić danas je predstavio svoj izborni program, te osporio postojanje ustaškog logora Jasenovac i poručio kako je nužno formiranje hrvatske republike u BiH."Ta državnost je upravljanje hrvatskom slobodom, a upravljanje tom slobodom nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana ušla je u slijepu ulicu", rekao je Đapić u Osijeku, prenosi Index.hr.
Poručio je da su važna pitanja koji je odnos prema našim temeljnim vrijednostima, prema migrantskoj krizi, koja u valovima ide prema Hrvatskoj i prema položaju Hrvata u BiH.
"Status Hrvata u BiH je od krucijalnog značaja za opstanak hrvatske države. Stoga smatram da je formiranje hrvatske republike u BiH nužno", zaključio je Đapić.
Raščistiti odnose koji opterećuju Hrvatsku
Po njegovim riječima, prozivali su ga da govori o temama koje su stvar prošlosti i da se vraća na teme koje danas nisu relevantne, no smatra da hrvatsko društvo ne može ići naprijed sve dok se raščiste odnosi koji opterećuju hrvatsko društvo.
"Dok ne raščistimo odnose koji opterećuju hrvatsko društvo, ne možemo ići prema naprijed. Onaj ko nije sudjelovao u stvaranju hrvatske države ne može znati što to znači. Nije nevažno ko je gdje bio 1991. godine, smatram da ko je god 1991. bio vojni obveznik, a takvih je nekoliko među predsjedničkim kandidatima, a nije se stavio na raspolaganje, ne može biti zapovjednik Hrvatske vojske", ocijenio je.
Ako bude izabran za predsjednika, zalagat će se da se u Ustav vrate kršćanske vrijednosti kao stup hrvatskog identiteta.
"To je ono što nas je očuvalo u vladavini komunizma kada su obitelj, dom i vjera bili oslonac opstanka hrvatskog društva. Naši su problemi počeli onda kad smo se odmakli od tih temeljnih vrijednosti", ocijenio je Đapić.
"U kandžama takozvanog Jasenovca..."
Po njegovim riječima, "neprirodno je da se kao vrijednosni sistem hrvatske države tretira nekakav antifašizam koji je velika srpska podvala kojom se hrvatski narod drži okovan u kandžama takozvanog Jasenovca i time nam se ne dopušta da razvijamo svoju slobodu onako kako mi želimo".
Đapić je, inače, prije nekoliko dana na sličan način nastupio i u sučeljavanju s kandidatkinjom Radničke fronte Katarinom Peović.
Tada je rekao da je u Hrvatskoj ugrožena većina, a da su antifašizam "doveli Srbi" i da je "1945. godine pobio Hrvate".
"Antifašizam je izmišljotina, to je ona politika velikosrpska. Partizani su najveća sramota. Evo, Kapović priča da se sere na Bleiburg. Ja osuđujem zločine i sve to osuđujem, ali ne mogu osuditi ideju da se uspostavi hrvatska država. Antifašizam je uništavao hrvatsku državu. Ja sam najveći hrvatski revizionist" rekao je Đapić.
Rekao je tada i da su Hrvati danas taoci "političkog velikosrpstva".
Desavanja u Hrvatskoj
-
Haman2
#17051 Re: Desavanja u Hrvatskoj
- Banksy
#17052 Re: Desavanja u Hrvatskoj
PREDSJEDNIČKI IZBORI
RAZLIKA JE SVE MANJA. ŠTO TREBAJU UČINITI DA OSVOJE PANTOVČAK? Troje sadašnjih favorita gotovo je izjednačeno u predizbornim anketama
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... a/9714151/
To je to. Od pola-pola crvenih i crnih, došlo se do dvije trećine crnih i jedne crvene. Crkva i škola, kroz jednu generaciju.
- spreca
#17053 Re: Desavanja u Hrvatskoj
sherbett wrote: ↑08/12/2019 12:49
Pa ne bi bas rekla
Ja sam prosla vjeronauk i u skoli i u crkvi i non stop sam sa klerom pa bi prije glasala za Milanovica nego Kolindu.
Nema to veze ukoliko te usput netko nauci i kriticki promisljati.
Openito ne znam sto je bitan predsjednik u parlamentarnom politickom sustavu kad prakticki ne sluzi nicemu.
Sudjeluje u izvrsnoj vlasti al kakve koristi od toga kad je iz iste stranke.
Hajd da vidimo kako bi funkcionirao predsjednik u kohabitaciji.
Ali koliki je procenat takvih kao ti?....ja mislim da ce se borba voditi Izxmedju Milanovica i Skore
- spreca
#17054 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Slazem se da ima puno toga do obrazovanja i da kler uglavnom na ruralu kao i svugdje na Balkanu.....i kod nas je selo vise naklonjeno nacionalnim strankamasherbett wrote: ↑08/12/2019 13:11
Mislim da je stvar u obrazovanju.
Kad sam ja doma donjela Komunisticki manifest, skoro je knjiga letila kroz prozor skupa samnom
Al to i jest poanta, upoznati svaki bauk i svaku babarogu da bi shvatio kako i nije tako strasno
Na kraju krajeva i sam Isus je sve sto promice socializam ne komunizam, nego socijalizam.. ono u sustini samo bez represivnog aparata drzave ili sistema.
- Banksy
-
Haman2
#17056 Re: Desavanja u Hrvatskoj
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/136 ... izaci.htmlŠKORO U RANO JUTRO UDARIO NA KOLINDU I HDZ: "Ne mogu oni toliko pokrasti koliko nas može izaći..."
Predsjednički kandidat Miroslav Škoro gostovao je na HRT-u u sklopu predstavljanja predsjedničkih kandidata na toj televiziji.
Screenshot
Škoro je prvo rekao koji su mu motivi za kandidaturu:
"Kandidirao sam se zato što sam slobodan čovjek. Ne bih bio to što jesam da nemam Slavoniju, da nemam narod koji se prepoznao u mojim pjesmama. Ja sam neovisan, stvorio sam dovoljno u životu da mogu sam financirati izbore."
Pobrojao je ključne točke svog programa.
"Povećanje ovlasti, raspisivanje referenduma bez supotpisa, sazivanje sjednice vlade i predsjedanje tome, veto na zakone i predlaganje suca ustavnih suda. Da se predsjedničkoj funkciji vrati dignitet. Ja bih volio raditi za Hrvatsku ako to bude moguće", nabrojao je.
"Smiješno je da govore da ja želim uvesti apsolutizam", rekao je o kritikama na njegovu ideju o povećanju predsjedničkih ovlasti.
"Mislim da se 90 posto ljudi izjasnilo za zadržavanje ovog modela izbora", kazao je o eventualnoj promjeni načina na koji se bira predsjednik.
"Mi smo u apatiji, moramo doći u situaciju da promjenom političkog sustava u smislu njegovog funkcioniranja, stvorimo pretpostavke za bolji život", rekao je.
Škoro nije decidirano odgovorio na pitanje bi li povukao hrvatske vojnike iz NATO-ovih misija, rekao je da bi odlučio ovisno o tome što mu kažu savjetnici.
Rekao je kako ne smatra da Hrvatska zbog migranata treba podići ogradu.
Komentirao je i članstvo EU.
"Mi smo ulaskom u EU skinuli gaće. Vrijeme je da te gaće obučemo", kazao je.
"Ljudi danas zaboravljaju na velikosrpsku agresiju"
"Velikosrpska agresija je nešto što ljudi sada zaboravljaju", rekao je.
Komentirao je i hrvatsku diplomaciju.
"Treba napraviti ozbiljnu reviziju diplomatske mreže, to je postalo mjesto za uhljebljivanje ljudi", kazao je.
O stanju u državi je rekao: "Nama sve stoji. Mi kao država u svakom smislu stagniramo, a u demografskom gubimo."
"Moj prvi posjet će biti mom narodu u BiH. Ja bih volio da moj narod u BiH bude ne samo konstitutivan nego i suveren. On to nije. Trenutnog predstavnika nije izabrao hrvatski narod", rekao je Škoro o Bosni i Hercegovini.
O članstvu Hrvatske u EU je rekao: "Hrvatska u EU nema politiku."
Rekao je da je vrijeme da se ljudi izabiru po sposobnostima, a ne po stranačkoj pripadnosti. "Moj sin jako dobro svira gitaru, ali ne svira sa mnom jer je Bruno Kovačić bolji", ilustrirao je Škoro.
"Indikativno je što se Kolinda Grabar-Kitarović jučer slikala s Lovrom Kuščevićem. To je tako. On je nešto krivo brojala, a gospođa je pritom šutila", kazao je Škoro o svojoj protukandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović.
"Ja volim ovu zemlju i ovaj narod. Ja sam se kandidirao iz jedne nepatvorene ljubavi, Iz jedne suze moje pokojne majke je sad nastao tsunami", kazao je Škoro o svojim motivima.
"Za dialog sam uvijek, ja sam ipak diplomat koliko god i to pokušavali omalovažiti , ako treba i sa crnim vragom kao što je rekao pokojni predsjednik Franjo Tuđman. Moja poruka je da 22. prosinca svi izađemo na izbore. Ne mogu oni toliko pokrasti koliko nas može izaći i zaokružiti. Bilo bi dobro da ljudi biraju promjenu, kao što ja volim reći - sad il nikada. Kontinuitet znači da ćemo nestati s ovim prostora", rekao je Škoro.
Rekao je da još ide u Split i Rijeku.
"A onda što Bog da. Čekat ćemo 22. prosinac i slaviti u ponoć", zaključio je Škoro.
-
Novak20
#17057 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ovi migranti su imali sreće. Nadam se da ih policija neće premlatiti i vratiti natrag u Vučjak.
https://www.vecernji.ba/svijet/policija ... ca-1365587
https://www.vecernji.ba/svijet/policija ... ca-1365587
Hrvatski granični policajci iz postaje Korenica u utorak su prilikom zaštite državne granice Republike Hrvatske, zatekli i spasili na ličkoj Plješivici, na nepristupačnom terenu i pri niskim temperaturama pet iscrpljenih ilegalnih migranata - trudnicu, dvoje djece i dva muškarca, priopćeno je iz MUP-a.
Ilegalne migrante službenici Postaje granične policije Korenica zatekli su na Plješivici, na nepristupačnom terenu predjela Škipine, danas oko 16,15 sati. Riječ je o dvojici muškarca koji su, prema vlastitim izjavama, starosti od 35 i 21 godinu, o trudnici s vidljivom trudnoćom, prema njenoj izjavi starosti 19 godina, te dvoje djece, po izjavama, u dobi od šest i dvije godine. Iscrpljene ilegalne migrante policajci su dovezli u službene prostorije Postaje granične policije Korenica gdje im je pružena liječnička pomoć te su zbrinuti. Osigurana im je hrana i piće.
Riječ je o osobama o kojima su bosanskohercegovački mediji tijekom jučerašnjeg dana izvještavali kao dijelu migrantske skupine koja se preko Plješivice nezakonito uputila preko državne granice u Hrvatsku, navode iz Ministarstva unutarnjih poslova RH. Iz MUP-a RH skreću pozornost svima koji su na području Bosne i Hercegovine u kontaktu s nezakonitim migrantima koji pokušaju ili se namjeravaju uputiti u Hrvatsku na nezakonit način, da taj put po ovim teškim vremenskim uvjetima i vrlo zahtjevnom terenu može biti poguban, poglavito za ranjive skupine
- muha_sa
#17058 Re: Desavanja u Hrvatskoj
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... iT1yFBc9Ag
9. decembar 2019.
Dežulović: Hrvatska i Srbija nisu u poziciji da patroniziraju BiH
Novinar i publicista Boris Dežulović za Al Jazeeru govori o skorim izborima u Hrvatskoj, politici prema Bosni i Hercegovini i reustašizaciji.
Piše:
Jasmin Agić
Da je Hrvatska u velikim problemima jasno je svakome ko je barem jednom automobilom prošao kroz nju, kaže, s velikom dozom rezignacije, hrvatski publicist i novinar Boris Dežulović. A onda, nakon malo znakovite šutnje, dodaje kako je "u Puli drugačije", jer je to možda jedini grad danas u Hrvatskoj kojim ne dominiraju anahrone nacionalističke sile.
U Puli se s Dežulovićem nismo sreli slučajno, jer je i njegova posjeta "istarskom dragulju" bila namjerna i ciljana. Kaže da uživa boraviti na Sa(n)jam knjige u Istri, ne odbijajući onima koji dolaze prvi put u Pulu biti od svake pomoći. Odgovara na pitanja, objašnjava kontekst, pokazuje gradske znamenitosti, preporučuje knjige...
Jedina stvar o kojoj izbjegava pričati je Split, jer kada govori o rodnom gradu, ne uspijeva zadržati pribranost i pada u vatru, za koju smatra da nije dostojna atmosfere sajma. Zato se sa "svojim Dalmatincima" svaki dan nalazio negdje u uglu, za nekim starinskim stolom prekrivenim stoljnjakom "iz onog vremena", i tada bi pričali o Splitu, Dalmaciji, Hajduku, Marjanu, turizmu, koji je uništio dušu cijele jadranske obale.
Osim Splita, jedna od stvari o kojoj često razmišlja i piše je političko stanje u Bosni i Hercegovini. Bogato novinarsko i životno iskustvo ne dozvoljava mu da se "hrani iluzijama", pa su mu i odgovori na pitanja oštri i puni gorčine. Za Dežulovića nema dileme da je hrvatski nacionalizam pokretač mnogih zala u kojima je Bosna i Hercegovina bila meta i nakon kojih je, danas žrtva koja nema pravo reći da je patila.
Razgovor počinjemo aktuelnim događajima sa hrvatske političke scene i utrkom za izbor predsjednika države. I o toj stvari Dežulović ima drugačije mišljenje, a tvrdnju da će pobjednik izbora biti neko sa desnog političkog spektra objašnjava racionalno i ubjedljivo.
U Hrvatskoj se vodi zanimljiva bitka za izbor predsjednika države, u kojoj su glavni favoriti kandidati s krajnje desnice, aktuelna predsjenica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro. Šta to govori o alternativi, recimo o Zoranu Milanoviću, koji se malo spominje, a trebalo je biti glavni konkurent aktuelnoj predsjednici?
- Bit ću malo strog prema njemu i reći ću da ne vidim zašto i on ne bi bio u toj varijanti kandidat desnice. Mi imamo tri kandidata desnice među favoritima. Milanović, osim svojim formalnim članstvom u stranci koja se formalno zove socijaldemokratska, ni po čemu ne pripada nečemu što bi trebalo biti opozicija desnici. Ne govorim samo o Milanoviću, nego o cijeloj stranci. Sve ove godine njihova je retorika uvjetno rečeno ili preciznije ono što mi volimo reći - desni centar.
Većih nesporazuma, osim ako ne izuzmemo deklarativni antifašizam, i nema i potpuno su jednako neupitne svetinje krajnje desnice i tog desnog centra, koji pokriva Socijaldemokratska partija, i ideološki, a boga mi, i u ovim drugim odrednicama koje se vrte oko nekog pa nazovimo ga neoliberalnog kapitalizma, gdje je SDP počesto u ovih 30 zadnjih godina nastupao čak i tvrđe od Hrvatske demokratske zajednice, koji je znao imati te neke narodnjačke momente, koji bi bili, opet, naravno deklarativno, jer su oni rodonačelnici svog užasa, otpor neoliberalnom kapitalizmu. Što se tiče izbora, mi nekog velikog izbora i nemamo. Naši se izbori kreću od desnog centra do krajnje desnice.
Odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini je u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prilično zaoštren. Čini se da se od rata nikada više i direktnije hrvatska politika nije uplitala u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine?
- Nisam baš siguran, to je samo stvar nekih dojmova koji budu u predizbornim kampanjama pojačani. Mislim da se nikada od 1995. godine i završetka rata do danas nije prestajalo to petljanje - niti sa ove strane, niti sa srpske. Bezbroj puta sam ponovio i opominjao ne samo te korifeje desnice i nasljednike Tuđmanove, Šuškove i Bobanove ideologije "Hrvatska do Drine", ili "skraćene Hrvatske, s Banovinom i zapadnom Hercegovinom"; upozoravao sam da Hrvatska, kao i Srbija, nije u poziciji da nastupa patronizirajuće prema Bosni i Hercegovini, kao što često rade.
Sjetimo se bezbroj izjava u kojima su naše političke vođe nastupale s nadmoćnim patronizirajućim stavom kako su Srbija i Hrvatska garanti stabilnosti Bosne i Hercegovine i kako imaju obavezu iz Dejtonskog sporazuma, što je potpuno obrtanje teza. Srbija i Hrvatska ne samo da nisu čuvari stabilnosti Bosne i Hercegovine, nego su Dejtonskim sporazumom eksplicitno navedeni kao garanti nestabilnosti i u tom smislu praktički opomenuti, da ne kažem i kažnjeni, kao direktni destabilizatori. Oni su garanti stabilnosti samo kao oni koji imaju obavezu da je ne stabiliziraju.
Srbija i Hrvatska moraju zapamtiti da one nisu nikakvi čuvari stabilnosti Bosne i Hercegovine, već su zatočenici čuvanja, jer oni su glavna prijetnja i imaju obavezu iz Dejtonskog sporazuma da se ne miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.
Kako gledate na politički savez između Milorada Dodika i Dragana Čovića, to je po kvalitetu najsolidniji politički savez u Bosni i Hercegovini, a po kontinuitetu i najduži?
- Niti je to ništa čudno, niti je ništa novo. To je nastavak jedne priče koja se proteže od onih crno-bijelih fotografija iz udžbnika povijesti, gdje četnici i ustaše zajedno s Nijemcima garantiraju stabilnost Bosne i Hercegovine. Nikada Hrvati i Srbi suštinski nisu imali nesporazuma s Bosnom i Hercegovinom. Čak ni u Drugom svjetskom ratu, osim jedne smiješne bitke, nisu imali nekih većih problema. Tako i u ovom ratu, jer su se Srbi i Hrvati veoma brzo dogovorili i nije neobično što neki ekstremistički portali ili mediji ili osobe nemaju nikakve probleme s prenošenjem ili dijeljenjem stavova i mišljenja srpske strane i da im je praktički taj takozvani bošnjački element u Bosni i Hercegovini zajednički neprijatelj, a u tom smislu i zajednički nazivnik. To je potpuno jasno, i to je bilo čak i za vrijeme rata. To je bio moj prvi šok kada sam 1991. godine, čak i puno prije nego je došlo do rata između Hrvata i Bošnjaka, posjetio Bosnu i Hercegovinu. Mjesecima prije sam svjedočio tome što je danas oličenje saveza Dodik – Čović, tom savezu Hrvata i Srba.
Čelnici tzv. Herceg-Bosne su u Hagu pravosnažno osuđeni za udruživanje s namjerom činjenja ratnih zločina, ali ta se presuda od dana kada je izrečena, a koju pamtimo po Praljkovom samoubistvu, u hrvatskoj javnosti odbacuje i osporava. Zašto nema unutrašnje snage u društvu da se suoči s istinama koje su dokazane u tom procesu?
- Opet se vraćam na činjenicu da je to kontinuitet. Ni mi, ni Srbi, ponavljam, zato što smo u tom smislu isti, nemamo nikakav problema s tim da se naprosto oglušujemo na neke historijske ocjene i valorizacije proteklih događaja. Ratni zločinci se i kod nas, i kod njih dočekuju kao narodni heroji, presude pravomoćne i pravosnažne se potpuno zanemaruju, njihova se pravosnažnost zanemaruje ili u nekom perverznom obratu čak pokazuje kao svejdočanstvo nekog herojskog procesa, nekog veličanstvenog povijesnog procesa. Nije daleko dan kada ne samo da nećemo šutjeti o presudama Haškog suda, nego ćemo ih isticati kao neke važne historijske događaje. Praljkovo samoubojstvo je već dan nakon toga bila mitska ikonična slika hrvatskog stradanja u Hagu. Radi se o retuširanju povijesti u realnom vremenu, u hodu.
Kako gledate na neprekidno insistiranje bosanskohercegovačkog HDZ-a da dobije treću izbornu jedinicu i legitimizira konačnu podjelu Bosne i Hecegovine na tri nacionalna entiteta, a neki kažu i tri nacionalne države? Hoće li Dragan Čović uspjeti u svom naumu?
- Teško mi je prognozirati, jer sam loš prognozor, a inače je bilo što šta će se dogoditi u Bosni i Hercegovini jako teško predvidjeti. Jedino što znam i za šta ne mora čovjek biti dobar prognozor jeste sljedeće: jedini siguran put za propast hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini je treći entitet. Od sto putova, to je jedini put koji sigurno vodi u propast. To je postjugoslavenski poučak, po kojem je svih sedam država, osim Slovenije, bespovratno propalo onog trenutka kada su preuzeli sudbinu u svoje ruke. Jedini način za Hrvate iz Bosne i Hercegovine da nestanu je to da naprave treći entitet. Izgleda paradoksalno, ali ništa što se Bosni i Hercegovini događa nije paradoksalno.
Nije li paradoksalno da se u vrijeme kada se Hrvatska nalazi u Evropskoj uniji procesima društvene liberalizacije u cijeloj zemlji jačaju retrogadne ideje i društvo se rapidnom brzinom 'ustašizira'?
- S jedne strane je banalan razlog što je sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju prestala svaka potreba da se deklarativno pokazujemo Evropi. Popustile su te inspekcije i ti mehanizmi od EU-a koje smo mi zadovoljili, ušli smo u zajednicu, pustili su nas na miru i sada konačno možemo raditi šta hoćemo, bez straha od odgađanja tih nekih procesa. A što se samog procesa reustašizacije tiče, događa se ono što smo upozoravali prije 20 godina, pa su nam govorili kada god vidimo nekog ustašu, mi to u našim medijima prikazujemo ustaškijim nego što jeste, da je to marginalno, da je to folklor.
Ali, 25 godina kasnije to, Boga mi, nije više zafrkancija, tako da danas, 28 godina nakon što su Crnogorci sa Žarkovice gađali ustaše u Dubrovniku, ti danas imaš Thompsona na Stradunu koji viče "Za dom spremni". Mi smo ostavarili želju tih vojnika sa Žarkovice, da gađaju ustaško leglo u Dubrovniku. Tad ih nije bilo, danas su tu. Toliko godina kasnije se ti upisuješ u ustaše, ali to mogu samo Srbi i Hrvati, da se nakon Drugog svjetskog rata upisuju u poraženu stranu. Povijest čovječastva nije vidjela takve budale.
Izvor: Al Jazeera
9. decembar 2019.
Novinar i publicista Boris Dežulović za Al Jazeeru govori o skorim izborima u Hrvatskoj, politici prema Bosni i Hercegovini i reustašizaciji.
Piše:
Jasmin Agić
Da je Hrvatska u velikim problemima jasno je svakome ko je barem jednom automobilom prošao kroz nju, kaže, s velikom dozom rezignacije, hrvatski publicist i novinar Boris Dežulović. A onda, nakon malo znakovite šutnje, dodaje kako je "u Puli drugačije", jer je to možda jedini grad danas u Hrvatskoj kojim ne dominiraju anahrone nacionalističke sile.
U Puli se s Dežulovićem nismo sreli slučajno, jer je i njegova posjeta "istarskom dragulju" bila namjerna i ciljana. Kaže da uživa boraviti na Sa(n)jam knjige u Istri, ne odbijajući onima koji dolaze prvi put u Pulu biti od svake pomoći. Odgovara na pitanja, objašnjava kontekst, pokazuje gradske znamenitosti, preporučuje knjige...
Jedina stvar o kojoj izbjegava pričati je Split, jer kada govori o rodnom gradu, ne uspijeva zadržati pribranost i pada u vatru, za koju smatra da nije dostojna atmosfere sajma. Zato se sa "svojim Dalmatincima" svaki dan nalazio negdje u uglu, za nekim starinskim stolom prekrivenim stoljnjakom "iz onog vremena", i tada bi pričali o Splitu, Dalmaciji, Hajduku, Marjanu, turizmu, koji je uništio dušu cijele jadranske obale.
Osim Splita, jedna od stvari o kojoj često razmišlja i piše je političko stanje u Bosni i Hercegovini. Bogato novinarsko i životno iskustvo ne dozvoljava mu da se "hrani iluzijama", pa su mu i odgovori na pitanja oštri i puni gorčine. Za Dežulovića nema dileme da je hrvatski nacionalizam pokretač mnogih zala u kojima je Bosna i Hercegovina bila meta i nakon kojih je, danas žrtva koja nema pravo reći da je patila.
Razgovor počinjemo aktuelnim događajima sa hrvatske političke scene i utrkom za izbor predsjednika države. I o toj stvari Dežulović ima drugačije mišljenje, a tvrdnju da će pobjednik izbora biti neko sa desnog političkog spektra objašnjava racionalno i ubjedljivo.
U Hrvatskoj se vodi zanimljiva bitka za izbor predsjednika države, u kojoj su glavni favoriti kandidati s krajnje desnice, aktuelna predsjenica Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro. Šta to govori o alternativi, recimo o Zoranu Milanoviću, koji se malo spominje, a trebalo je biti glavni konkurent aktuelnoj predsjednici?
- Bit ću malo strog prema njemu i reći ću da ne vidim zašto i on ne bi bio u toj varijanti kandidat desnice. Mi imamo tri kandidata desnice među favoritima. Milanović, osim svojim formalnim članstvom u stranci koja se formalno zove socijaldemokratska, ni po čemu ne pripada nečemu što bi trebalo biti opozicija desnici. Ne govorim samo o Milanoviću, nego o cijeloj stranci. Sve ove godine njihova je retorika uvjetno rečeno ili preciznije ono što mi volimo reći - desni centar.
Većih nesporazuma, osim ako ne izuzmemo deklarativni antifašizam, i nema i potpuno su jednako neupitne svetinje krajnje desnice i tog desnog centra, koji pokriva Socijaldemokratska partija, i ideološki, a boga mi, i u ovim drugim odrednicama koje se vrte oko nekog pa nazovimo ga neoliberalnog kapitalizma, gdje je SDP počesto u ovih 30 zadnjih godina nastupao čak i tvrđe od Hrvatske demokratske zajednice, koji je znao imati te neke narodnjačke momente, koji bi bili, opet, naravno deklarativno, jer su oni rodonačelnici svog užasa, otpor neoliberalnom kapitalizmu. Što se tiče izbora, mi nekog velikog izbora i nemamo. Naši se izbori kreću od desnog centra do krajnje desnice.
Odnos Hrvatske prema Bosni i Hercegovini je u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prilično zaoštren. Čini se da se od rata nikada više i direktnije hrvatska politika nije uplitala u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine?
- Nisam baš siguran, to je samo stvar nekih dojmova koji budu u predizbornim kampanjama pojačani. Mislim da se nikada od 1995. godine i završetka rata do danas nije prestajalo to petljanje - niti sa ove strane, niti sa srpske. Bezbroj puta sam ponovio i opominjao ne samo te korifeje desnice i nasljednike Tuđmanove, Šuškove i Bobanove ideologije "Hrvatska do Drine", ili "skraćene Hrvatske, s Banovinom i zapadnom Hercegovinom"; upozoravao sam da Hrvatska, kao i Srbija, nije u poziciji da nastupa patronizirajuće prema Bosni i Hercegovini, kao što često rade.
Sjetimo se bezbroj izjava u kojima su naše političke vođe nastupale s nadmoćnim patronizirajućim stavom kako su Srbija i Hrvatska garanti stabilnosti Bosne i Hercegovine i kako imaju obavezu iz Dejtonskog sporazuma, što je potpuno obrtanje teza. Srbija i Hrvatska ne samo da nisu čuvari stabilnosti Bosne i Hercegovine, nego su Dejtonskim sporazumom eksplicitno navedeni kao garanti nestabilnosti i u tom smislu praktički opomenuti, da ne kažem i kažnjeni, kao direktni destabilizatori. Oni su garanti stabilnosti samo kao oni koji imaju obavezu da je ne stabiliziraju.
Srbija i Hrvatska moraju zapamtiti da one nisu nikakvi čuvari stabilnosti Bosne i Hercegovine, već su zatočenici čuvanja, jer oni su glavna prijetnja i imaju obavezu iz Dejtonskog sporazuma da se ne miješaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine.
Kako gledate na politički savez između Milorada Dodika i Dragana Čovića, to je po kvalitetu najsolidniji politički savez u Bosni i Hercegovini, a po kontinuitetu i najduži?
- Niti je to ništa čudno, niti je ništa novo. To je nastavak jedne priče koja se proteže od onih crno-bijelih fotografija iz udžbnika povijesti, gdje četnici i ustaše zajedno s Nijemcima garantiraju stabilnost Bosne i Hercegovine. Nikada Hrvati i Srbi suštinski nisu imali nesporazuma s Bosnom i Hercegovinom. Čak ni u Drugom svjetskom ratu, osim jedne smiješne bitke, nisu imali nekih većih problema. Tako i u ovom ratu, jer su se Srbi i Hrvati veoma brzo dogovorili i nije neobično što neki ekstremistički portali ili mediji ili osobe nemaju nikakve probleme s prenošenjem ili dijeljenjem stavova i mišljenja srpske strane i da im je praktički taj takozvani bošnjački element u Bosni i Hercegovini zajednički neprijatelj, a u tom smislu i zajednički nazivnik. To je potpuno jasno, i to je bilo čak i za vrijeme rata. To je bio moj prvi šok kada sam 1991. godine, čak i puno prije nego je došlo do rata između Hrvata i Bošnjaka, posjetio Bosnu i Hercegovinu. Mjesecima prije sam svjedočio tome što je danas oličenje saveza Dodik – Čović, tom savezu Hrvata i Srba.
Čelnici tzv. Herceg-Bosne su u Hagu pravosnažno osuđeni za udruživanje s namjerom činjenja ratnih zločina, ali ta se presuda od dana kada je izrečena, a koju pamtimo po Praljkovom samoubistvu, u hrvatskoj javnosti odbacuje i osporava. Zašto nema unutrašnje snage u društvu da se suoči s istinama koje su dokazane u tom procesu?
- Opet se vraćam na činjenicu da je to kontinuitet. Ni mi, ni Srbi, ponavljam, zato što smo u tom smislu isti, nemamo nikakav problema s tim da se naprosto oglušujemo na neke historijske ocjene i valorizacije proteklih događaja. Ratni zločinci se i kod nas, i kod njih dočekuju kao narodni heroji, presude pravomoćne i pravosnažne se potpuno zanemaruju, njihova se pravosnažnost zanemaruje ili u nekom perverznom obratu čak pokazuje kao svejdočanstvo nekog herojskog procesa, nekog veličanstvenog povijesnog procesa. Nije daleko dan kada ne samo da nećemo šutjeti o presudama Haškog suda, nego ćemo ih isticati kao neke važne historijske događaje. Praljkovo samoubojstvo je već dan nakon toga bila mitska ikonična slika hrvatskog stradanja u Hagu. Radi se o retuširanju povijesti u realnom vremenu, u hodu.
Kako gledate na neprekidno insistiranje bosanskohercegovačkog HDZ-a da dobije treću izbornu jedinicu i legitimizira konačnu podjelu Bosne i Hecegovine na tri nacionalna entiteta, a neki kažu i tri nacionalne države? Hoće li Dragan Čović uspjeti u svom naumu?
- Teško mi je prognozirati, jer sam loš prognozor, a inače je bilo što šta će se dogoditi u Bosni i Hercegovini jako teško predvidjeti. Jedino što znam i za šta ne mora čovjek biti dobar prognozor jeste sljedeće: jedini siguran put za propast hrvatske zajednice u Bosni i Hercegovini je treći entitet. Od sto putova, to je jedini put koji sigurno vodi u propast. To je postjugoslavenski poučak, po kojem je svih sedam država, osim Slovenije, bespovratno propalo onog trenutka kada su preuzeli sudbinu u svoje ruke. Jedini način za Hrvate iz Bosne i Hercegovine da nestanu je to da naprave treći entitet. Izgleda paradoksalno, ali ništa što se Bosni i Hercegovini događa nije paradoksalno.
Nije li paradoksalno da se u vrijeme kada se Hrvatska nalazi u Evropskoj uniji procesima društvene liberalizacije u cijeloj zemlji jačaju retrogadne ideje i društvo se rapidnom brzinom 'ustašizira'?
- S jedne strane je banalan razlog što je sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju prestala svaka potreba da se deklarativno pokazujemo Evropi. Popustile su te inspekcije i ti mehanizmi od EU-a koje smo mi zadovoljili, ušli smo u zajednicu, pustili su nas na miru i sada konačno možemo raditi šta hoćemo, bez straha od odgađanja tih nekih procesa. A što se samog procesa reustašizacije tiče, događa se ono što smo upozoravali prije 20 godina, pa su nam govorili kada god vidimo nekog ustašu, mi to u našim medijima prikazujemo ustaškijim nego što jeste, da je to marginalno, da je to folklor.
Ali, 25 godina kasnije to, Boga mi, nije više zafrkancija, tako da danas, 28 godina nakon što su Crnogorci sa Žarkovice gađali ustaše u Dubrovniku, ti danas imaš Thompsona na Stradunu koji viče "Za dom spremni". Mi smo ostavarili želju tih vojnika sa Žarkovice, da gađaju ustaško leglo u Dubrovniku. Tad ih nije bilo, danas su tu. Toliko godina kasnije se ti upisuješ u ustaše, ali to mogu samo Srbi i Hrvati, da se nakon Drugog svjetskog rata upisuju u poraženu stranu. Povijest čovječastva nije vidjela takve budale.
-
Novak20
#17059 Re: Desavanja u Hrvatskoj
muha_sa wrote: ↑11/12/2019 10:31 http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... iT1yFBc9Ag
9. decembar 2019.
Piše:
Jasmin Agić
Zlonamjerno sugestivan bošnjački novinar poredi nepostojeću treću izbornu jedinicu sa nepostojećim trećim entitetom u BiH (kojeg nitko ne traži) i legitimiziranjem konačne podjele BiH. To mogu shvatiti.
Ne mogu shvatiti da "blasfemični" i iz političkog Sarajeva sramno protjerani Dežulović podvalu Hrvatima razvija u "postjugoslavenski poučak" o bespovratnoj propasti ex-Yu država od kojih je njegova RH živa i zdrava u EU i NATO. A Jugoslavije nema.
Ako postoji, "postjugoslavenski poučak" o biranju puta u propast, onda je to želja za dominacijom jednog nad drugim narodima koja vodi u nestanak države. Svejedno da li će se ona podijeliti na dva, tri ili osam dijelova.
- Banksy
#17060 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kakva glupost...Novak20 wrote: ↑11/12/2019 11:00muha_sa wrote: ↑11/12/2019 10:31 http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... iT1yFBc9Ag
9. decembar 2019.
]Novinar i publicista Boris Dežulović za Al Jazeeru govori o skorim izborima u Hrvatskoj, politici prema Bosni i Hercegovini i reustašizaciji.
]Piše:
Jasmin Agić
-
kakavdanakneiskustvu
#17061 Re: Desavanja u Hrvatskoj
bitno je za novinara,kakav god bio kao novinar,napisati da je bošnjački,u tome mu ja sav krimen
- Kolinda
#17062 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Šteta bi bila da se ti nisi javio po ovome pitanju jer bi ti kolege mogle pomisliti da si se učlanio u HDZ. Još ti malo češće po štogod napiši...naravno da odgovoriš nekom Hrvatu ili da okaljaš sve hrvatsko...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 12:11 bitno je za novinara,kakav god bio kao novinar,napisati da je bošnjački,u tome mu ja sav krimen
-
kakavdanakneiskustvu
#17063 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ja volim okaljati sve što po mom mišljenju ne valja,na nekim drugim temama,me prozvaše za islamofoba,meni super kad vidim da me prozivaju za islamofoba i hrvatomrsca i takvi i ovakvi kao tiKolinda wrote: ↑11/12/2019 16:36Šteta bi bila da se ti nisi javio po ovome pitanju jer bi ti kolege mogle pomisliti da si se učlanio u HDZ. Još ti malo češće po štogod napiši...naravno da odgovoriš nekom Hrvatu ili da okaljaš sve hrvatsko...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 12:11 bitno je za novinara,kakav god bio kao novinar,napisati da je bošnjački,u tome mu ja sav krimen
nisam lud da se učlanim u UZP stranku,prije bi skočio sa 18. sprata
-
Novak20
#17064 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Što ? Zar ne može novinar biti srpski, hrvatski ili bošnjački ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 12:11 bitno je za novinara,kakav god bio kao novinar,napisati da je bošnjački,u tome mu ja sav krimen
Krimen nije u tome čiji je netko novinar nego u zlonamjerno sugestivnom pitanju koje sadrži papagajski glupu laž bošnjačke politike i propagandnog stroja da je treća izborna jedinica = legitimiziranje konačne podjele BiH na tri entiteta = tri nacionalne države. I još glupljem odgovoru hrvatskog novinara i pisca o "postjugoslavenskom poučku".
- BHCluster
#17065 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Novi dan novi kretenluk. Zamisli studijski smjer umjesto novinarstvo ti imas bošnjačko novinarstvo, hrvatsko novinarstvo ili srpsko novinarstvo samo zato sto si bosnjak, srbin ili hrvat???
-
kakavdanakneiskustvu
#17066 Re: Desavanja u Hrvatskoj
ne može nikako biti bh novinar?Novak20 wrote: ↑11/12/2019 17:45Što ? Zar ne može novinar biti srpski, hrvatski ili bošnjački ?kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 12:11 bitno je za novinara,kakav god bio kao novinar,napisati da je bošnjački,u tome mu ja sav krimen
Krimen nije u tome čiji je netko novinar nego u zlonamjerno sugestivnom pitanju koje sadrži papagajski glupu laž bošnjačke politike i propagandnog stroja da je treća izborna jedinica = legitimiziranje konačne podjele BiH na tri entiteta = tri nacionalne države. I još glupljem odgovoru hrvatskog novinara i pisca o "postjugoslavenskom poučku".![]()
- Kolinda
#17067 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ti jedino što voliš je da se predstaviš Hrvatom a onda pljuješ po istima iz sveg srca...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 16:52ja volim okaljati sve što po mom mišljenju ne valja,na nekim drugim temama,me prozvaše za islamofoba,meni super kad vidim da me prozivaju za islamofoba i hrvatomrsca i takvi i ovakvi kao tiKolinda wrote: ↑11/12/2019 16:36Šteta bi bila da se ti nisi javio po ovome pitanju jer bi ti kolege mogle pomisliti da si se učlanio u HDZ. Još ti malo češće po štogod napiši...naravno da odgovoriš nekom Hrvatu ili da okaljaš sve hrvatsko...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 12:11 bitno je za novinara,kakav god bio kao novinar,napisati da je bošnjački,u tome mu ja sav krimen
-
Hafis
#17068 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Tako sam i ja kume nešto slično planirao uzevši ovaj nick, tj. da se predstavim Bošnjakom i onda roncam na njih, ali me odmah prokužilo...u stvari, izdala me ona naša čuvena i samo nama svojstvena unikatnost i neponovljivost
A ovaj naš rođo, to ti je kume tzv. probosanski Hrvat, regionalna pripadnost. Ono, Komšo i folovi. Sad čekaju na njih da daju ministra Bošnjaka u VM.
-
kakavdanakneiskustvu
#17069 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kolinda wrote: ↑11/12/2019 21:02Ti jedino što voliš je da se predstaviš Hrvatom a onda pljuješ po istima iz sveg srca...kakavdanakneiskustvu wrote: ↑11/12/2019 16:52ja volim okaljati sve što po mom mišljenju ne valja,na nekim drugim temama,me prozvaše za islamofoba,meni super kad vidim da me prozivaju za islamofoba i hrvatomrsca i takvi i ovakvi kao ti
sta ti ja mogu ako ti to tako vidiš
-
neko_sa_strane
#17070 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Čim je postala članica EU i NATO-a ja sam znao da će se Vlada u Hrvatskoj vratiti "tradicionalnim vrijednostima" koje su promicali 90-tih i da će verbalno glorifikovati endehaziju i još više podsticati mržnju kao i 90-tih jer nema više nadzora EU prilikom pristupnih pregovora kada su glumili dobre susjede. Hrvatska je otišla previše udesno. Postala je prava nacionalističko-katolibanska država rame uz rame s Poljskom.
- Kolinda
#17071 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Najjači je u bespućima klixa, našao je za shodno davno naglasiti da je Hrvat ali, gnuša se od svega što većinski Hrvati žele odnosno traže, naravno u potpunosti se slaže sa većinskim bošnjačkim mišljenjem odnosno njihovom politikom. Ali obzirom da je Hrvat svaka njegova rečenica ima veću težinu nego je normalno, slično kao fratri naši dragi iz Sa.Hafis wrote: ↑11/12/2019 21:08Tako sam i ja kume nešto slično planirao uzevši ovaj nick, tj. da se predstavim Bošnjakom i onda roncam na njih, ali me odmah prokužilo...u stvari, izdala me ona naša čuvena i samo nama svojstvena unikatnost i neponovljivost...pa sam odustao u startu....šala, normalno.
A ovaj naš rođo, to ti je kume tzv. probosanski Hrvat, regionalna pripadnost. Ono, Komšo i folovi. Sad čekaju na njih da daju ministra Bošnjaka u VM.
-
Tanja36
#17072 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ne samo fratri nego skoro sva inteligencija Hrvata se i dalje nalazi u Sarajevu i Tuzli. U Sarajevu i dalje zivi nekih 15k Hrvata i u Tuzli jos 20 k. Dakle ti "alijini Hrvati" cine ipak samo u ta 2 grada 10% svih Hrvata BiH i to su najpametniji Hrvati. Dakle profesori, zurnalisti, vodece licnosti iz javnog zivota, pop zvijzde itd. Ti Hrvati sto zive i Sirokom Brijegu i ostalim selima su vecinom ruralno stanovnistvo koje pojma o zivotu nema. Znaju za Tumpsona, ustase i misu i to je to. I da mrze BiH i zele Herceg Bosnu.Kolinda wrote: ↑11/12/2019 22:42
Najjači je u bespućima klixa, našao je za shodno davno naglasiti da je Hrvat ali, gnuša se od svega što većinski Hrvati žele odnosno traže, naravno u potpunosti se slaže sa većinskim bošnjačkim mišljenjem odnosno njihovom politikom. Ali obzirom da je Hrvat svaka njegova rečenica ima veću težinu nego je normalno, slično kao fratri naši dragi iz Sa.
Dakle ako nevaljaju fratri a jos nevaljaju ni Alijini Hrvati a uz to nevaljuju jos ni oni Hrvati u srednjoj Bosni koji zive u vecinskim Bosnjackim mjestima; pa sta onda ostaje od Hrvata u BiH? Kolko ih ostaje 150.000?
Evo i ovaj klix je u vlasnistvu Alijinih Hrvata brace Simic.
Dakle u velikom ste kurcu kako god da se okrene. Vama spasa nema. Ali to i sami znate.
-
Loki2k9
#17073 Re: Desavanja u Hrvatskoj
muha_sa wrote: ↑11/12/2019 10:31 http://balkans.aljazeera.net/vijesti/de ... iT1yFBc9Ag
9. decembar 2019.
Piše:
Jasmin Agić
...
P.S. Ah ti bošnjački novinari... Kako ovo izvukoše iz Hrvata, a ja mislio oni budale po difoltu.
-
zrakomlat
#17074 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Što ga naružiTanja36 wrote: ↑11/12/2019 22:53Ne samo fratri nego skoro sva inteligencija Hrvata se i dalje nalazi u Sarajevu i Tuzli. U Sarajevu i dalje zivi nekih 15k Hrvata i u Tuzli jos 20 k. Dakle ti "alijini Hrvati" cine ipak samo u ta 2 grada 10% svih Hrvata BiH i to su najpametniji Hrvati. Dakle profesori, zurnalisti, vodece licnosti iz javnog zivota, pop zvijzde itd. Ti Hrvati sto zive i Sirokom Brijegu i ostalim selima su vecinom ruralno stanovnistvo koje pojma o zivotu nema. Znaju za Tumpsona, ustase i misu i to je to. I da mrze BiH i zele Herceg Bosnu.Kolinda wrote: ↑11/12/2019 22:42
Najjači je u bespućima klixa, našao je za shodno davno naglasiti da je Hrvat ali, gnuša se od svega što većinski Hrvati žele odnosno traže, naravno u potpunosti se slaže sa većinskim bošnjačkim mišljenjem odnosno njihovom politikom. Ali obzirom da je Hrvat svaka njegova rečenica ima veću težinu nego je normalno, slično kao fratri naši dragi iz Sa.
Dakle ako nevaljaju fratri a jos nevaljaju ni Alijini Hrvati a uz to nevaljuju jos ni oni Hrvati u srednjoj Bosni koji zive u vecinskim Bosnjackim mjestima; pa sta onda ostaje od Hrvata u BiH? Kolko ih ostaje 150.000?
Evo i ovaj klix je u vlasnistvu Alijinih Hrvata brace Simic.![]()
Dakle u velikom ste kurcu kako god da se okrene. Vama spasa nema. Ali to i sami znate.
-
Novak20
#17075 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kada su tako pametni Hrvati iz Sarajeva i Tuzle, zašto ih Bošnjaci (čast izuzecima) ne postave za direktore škola, bolnica, javnih poduzeća, rudnika, ustanova, agencija... ?Tanja36 wrote: ↑11/12/2019 22:53
Ne samo fratri nego skoro sva inteligencija Hrvata se i dalje nalazi u Sarajevu i Tuzli. U Sarajevu i dalje zivi nekih 15k Hrvata i u Tuzli jos 20 k. Dakle ti "alijini Hrvati" cine ipak samo u ta 2 grada 10% svih Hrvata BiH i to su najpametniji Hrvati. Dakle profesori, zurnalisti, vodece licnosti iz javnog zivota, pop zvijzde itd. Ti Hrvati sto zive i Sirokom Brijegu i ostalim selima su vecinom ruralno stanovnistvo koje pojma o zivotu nema. Znaju za Tumpsona, ustase i misu i to je to. I da mrze BiH i zele Herceg Bosnu.
Evo i ovaj klix je u vlasnistvu Alijinih Hrvata brace Simic.![]()
Pa jedno vrijeme u KS nisu mogli ni u upravni ili nadzorni odbor JP i JU.
Doduše, bošnjačka politika uvijek daje prednost sposobnim, a ne podobnim. A takvih je u bh Hrvata koliko prsta na dvije ruke.