Ili slobodna bosna s cijelim tekstom, kao znaju ga. I onda u cijelom tekstu nijednom da mu tacno ime napisu
Snajperisti u Sarajevu..
- Ramzess Veliki
#5327 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Znam nekih interesantnih ljudi, zovu se lovci i pricaju slicne price.
- Dozer
- Dozer
#5329 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tjah. .. Dobro me potsjeti da ga zovem na fukaDino79 wrote: ↑10/12/2019 23:17 Bio je onaj jedan . Bila je i tema o tome i dokumetarni film ali sve je zataskano cenzurisano zaboravljeno.
Valjda su se umjesale neke prave sluzbe.
Mislim na slucaj onog camca sto je uhpsen na nekom aerodromu.
Pisalo se ovdje da je upravo on tako djelovao u pozadini neprijatelja. Novinari su ga ovako opisivali .
Prema ratnim legendama koje su kružila sa bojišta, Čamac, usamljeni ratnik-diverzant, vrhunski opremljen, obučen i motiviran, samostalno je upadao, tvrdilo se, u okupiranu neprijateljsku teritoriju na Ilidži (češće) i Grbavicu (nešto rjeđe) ostavljajući iza sebe pustoš i neprijateljske gubitke. Vraćao se iz tih akcija neokrznut, šutljiv i vječito zagonetnog, nedorečenog, pobjedonosnog osmijeha.
- Nekako s proljeća
#5330 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Samo neupućeni imaju pravo podcjenjivati obim žrtava, naročito civilnih, od snajperskog djelovanja tokom mjeseca aprila 1992. Mislim da se može naći more primjera koji se pripisuju snajperskom djelovanju na žrtvu. Istina, svako se u početku i nazivao snajperistom , još više onih koji su upirali prstom u područje pod tadašnjom kontrolom neprijatelja. Vrlo zanimljiv period je taj april mjesec 1992., petu kolonu smo poderali i tako ojačali iznutra front branilaca, usput se fino naoružali , uglavnom pješadijskim oružjem , ali i još po nečim... fino. Dovoljno da stanemo iza činjenice da su postojali a eto, o ciljevima nek' se naprdjuje.
Onaj momčić što je ubijen na kranu, u blizini neke zdravstvene ustanove, po svemu sudeći i nije baš zaslužio smrt, iako je i sam doprinio tome. Kao da nije bio svjestan ozbiljnosti vremena u koje se brzo došlo. Snajperisti se provlače kroz sve medije, puškara se svugdje po malo rubovima-na puškomet, a na ulici svega prisutnog, svih profila, a sa oružjem . Zajebano care.
P.S.
Jesi li zaboravio Jevrićevu priču o ''Ani'' snajperistkinji negdje oko doma zdravlja na Ilidzi. Možda mu je za našu temu bolja priča o ubistvu dimnjačara na samom početku, mislim da je dimnjačar u priči romnske nacionalnosti. Tako nekako...
U ovom videu iznad ima nekoliko fotografija SDG sa Arkanom-Bijeljina početak aprila 1992. oko 50 ubijenih.
.. , ali i SDG sa Ulemekom Legijom , negdje oko desetak pripadnika. Osijek, helikopter vojnog ''crvenog krsta'' , sredina maja 1992 najkasnije, Želimir Vidović Keli je nestao 17 maja 1992. Pogledaj video, naći ćeš sliku koju ti predhodno ko fol pokušah opisati.
Onaj momčić što je ubijen na kranu, u blizini neke zdravstvene ustanove, po svemu sudeći i nije baš zaslužio smrt, iako je i sam doprinio tome. Kao da nije bio svjestan ozbiljnosti vremena u koje se brzo došlo. Snajperisti se provlače kroz sve medije, puškara se svugdje po malo rubovima-na puškomet, a na ulici svega prisutnog, svih profila, a sa oružjem . Zajebano care.
P.S.
Jesi li zaboravio Jevrićevu priču o ''Ani'' snajperistkinji negdje oko doma zdravlja na Ilidzi. Možda mu je za našu temu bolja priča o ubistvu dimnjačara na samom početku, mislim da je dimnjačar u priči romnske nacionalnosti. Tako nekako...
U ovom videu iznad ima nekoliko fotografija SDG sa Arkanom-Bijeljina početak aprila 1992. oko 50 ubijenih.
.. , ali i SDG sa Ulemekom Legijom , negdje oko desetak pripadnika. Osijek, helikopter vojnog ''crvenog krsta'' , sredina maja 1992 najkasnije, Želimir Vidović Keli je nestao 17 maja 1992. Pogledaj video, naći ćeš sliku koju ti predhodno ko fol pokušah opisati.
- Dozer
#5331 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Cekaj ba...fulio si nesto...
Na slici bi, po defaultu, trebalo da je musliman, aka snajperista... Mislim, ono...srpski vojnici ga hapse, pa mi nesto nelogicno da hapse svog snajperistu.
Peta kolona i snajperanje po gradu je druga prica.
A decko s krana (KCUS) nije bio ubijen kada je skinut s krana. Tada je bio samo ranjen u ruku. Gdje je i kako zavrsio, to zaista ne znam, pa ne bih da lupam. Ono cega se sjecam jeste da je tvrdio da mu je neki pop dao pusku i rekao da ide gore i puca.
Na slici bi, po defaultu, trebalo da je musliman, aka snajperista... Mislim, ono...srpski vojnici ga hapse, pa mi nesto nelogicno da hapse svog snajperistu.
Peta kolona i snajperanje po gradu je druga prica.
A decko s krana (KCUS) nije bio ubijen kada je skinut s krana. Tada je bio samo ranjen u ruku. Gdje je i kako zavrsio, to zaista ne znam, pa ne bih da lupam. Ono cega se sjecam jeste da je tvrdio da mu je neki pop dao pusku i rekao da ide gore i puca.
- Nekako s proljeća
#5332 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ma sjetih se @Wudija, on je taj primjer išaretio kao baš baš splet suludih okolnosti i tako ga i zapamtih pa pomenuh. Tek da se zadržim na temi.
Vidim dovodi se u pitanje opis fotografije , kao i autorova usmena transkripcija nastale fotografije i video prilogu R5-a. Ja na njoj vidim buduću žrtvu, sve je skinuto sa njega da se oteža identifikacija, to je to. Arkanovci su završili sa pokoljem Bijeljine i dio ih je došao na sarajevsko ratište, dio nastavio krvavi posao u Zvorniku. Realno je da je ispravno navedno u opisu ''Arkanovci''. Meni dovoljno, žrtva i egzekutori. Znamo li ko je moguća žrtva?
Ili ćemo naprdjivati o tome otkud' sad' snajperista. A realno u ono aprilsko vrijeme se haman za svaki pucanj a pogotovu onaj koji pogodi žrtvu znalo reći, pročitati ili čuti ''snajper''. Po meni je ova naga i svezana osoba koju vode na egzekuciju aprila 1992. , autentično zabilježena tog dana, tog sata-živ.
Za onog dimnjačara romske nacionalnosti su mislili da je snajperista, a čovjek radio svoj dimnjačarski posao. Ilidza.
Evo one fotografije SDG-a i Legije iz Osijeka kod Ilidze sredinom maja 1992. Izvinjavam se na off-u.

Vidim dovodi se u pitanje opis fotografije , kao i autorova usmena transkripcija nastale fotografije i video prilogu R5-a. Ja na njoj vidim buduću žrtvu, sve je skinuto sa njega da se oteža identifikacija, to je to. Arkanovci su završili sa pokoljem Bijeljine i dio ih je došao na sarajevsko ratište, dio nastavio krvavi posao u Zvorniku. Realno je da je ispravno navedno u opisu ''Arkanovci''. Meni dovoljno, žrtva i egzekutori. Znamo li ko je moguća žrtva?
Ili ćemo naprdjivati o tome otkud' sad' snajperista. A realno u ono aprilsko vrijeme se haman za svaki pucanj a pogotovu onaj koji pogodi žrtvu znalo reći, pročitati ili čuti ''snajper''. Po meni je ova naga i svezana osoba koju vode na egzekuciju aprila 1992. , autentično zabilježena tog dana, tog sata-živ.
Za onog dimnjačara romske nacionalnosti su mislili da je snajperista, a čovjek radio svoj dimnjačarski posao. Ilidza.
Evo one fotografije SDG-a i Legije iz Osijeka kod Ilidze sredinom maja 1992. Izvinjavam se na off-u.

- Nekako s proljeća
#5333 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije daleko,čak optimalno po meni a nije mi to ''ves''. Sa Dobrinje 5 je iz kupatila roknut transporter u Nedžarićima. Kada do pola sa vodom puna, mokro ćebe preko tijela i baang. Krv iz ušiju curi od pritiska izduvnih gasova, u prostoru ccarajvosaxo wrote: ↑11/12/2019 20:27Jel daleko ovo za OseNekako s proljeća wrote: ↑18/10/2019 07:55 U pravu si, 12 avgusta je datiran snimak na kojem se vidi ubijeni Ćesović na lokaciji gdje i ostali ubijeni kasnije.
Za pregled videa kliknuti na '' Watch this video on YouTube''
Jel je bilo uopste ?
-
TheMule
#5334 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Није их чамац таманиo, само разгледо. Jедан извиђач и права информација у право време је вреднија од цитавог батаљона
- Ramzess Veliki
#5335 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Neko iz Delti?Nekako s proljeća wrote: ↑11/12/2019 23:12
Nije daleko,čak optimalno po meni a nije mi to ''ves''. Sa Dobrinje 5 je iz kupatila roknut transporter u Nedžarićima. Kada do pola sa vodom puna, mokro ćebe preko tijela i baang. Krv iz ušiju curi od pritiska izduvnih gasova, u prostoru cca5 m2 care. Ima video snimak tog pogotka.
- Ramzess Veliki
#5336 Re: Snajperisti u Sarajevu..
I ja da demantujem te dezinformacije za Camca, tipicno za to vrijeme, novinar od nekoga cuo pricu o snajperisti koji je ulazio u dubinu i djelovao na neprijateljskoj teritoriji, i kako nisu mogli saznati o kome se zaista radi u cilju podizanja morala natovare sve jadnom Camcu. Poslije ga zbog takve medijske slave hapse po bijelom svijetu.
Nije bio Camac, bio je jedan drugi, opasniji frajer koji je izlazio iz kafica ako bi novinar usao u kafic, nikad nigdje nije zabiljezen niti dokumentovan njegov lik, ponasao se povuceno i nije bio drustven. Karakterisao ga je srdacan osmijeh koji bi neupucenog ostavio u dojmu da je u pitanju vrlo prijazna i draga osoba. Ono malo koji su ga znali izmedju sebe su ga nazivali "Ubica nasmijesenog lica". Lik hladan k'o spricer, nestao poslije rata. I ko ga je upoznao ne moze reci da ga je poznavao, sa licem koje se lako zaboravlja. Ime mu niko nije znao, pricalo se da je potamanio pola snajperista sa druge strane i da su zbog njega neprijatelji poceli da obucavaju instruktore snajperiste da obucavaju vise snajperista. Kazu prije nego je nestao da je poslao poruku nekom poznaniku da ce se vratiti kad opet bude potreban da brani Bosnu. Sad najvjerovatnije negdje u Australiji ili Novom Zelandu cuva ovce i ceka ...
Nije bio Camac, bio je jedan drugi, opasniji frajer koji je izlazio iz kafica ako bi novinar usao u kafic, nikad nigdje nije zabiljezen niti dokumentovan njegov lik, ponasao se povuceno i nije bio drustven. Karakterisao ga je srdacan osmijeh koji bi neupucenog ostavio u dojmu da je u pitanju vrlo prijazna i draga osoba. Ono malo koji su ga znali izmedju sebe su ga nazivali "Ubica nasmijesenog lica". Lik hladan k'o spricer, nestao poslije rata. I ko ga je upoznao ne moze reci da ga je poznavao, sa licem koje se lako zaboravlja. Ime mu niko nije znao, pricalo se da je potamanio pola snajperista sa druge strane i da su zbog njega neprijatelji poceli da obucavaju instruktore snajperiste da obucavaju vise snajperista. Kazu prije nego je nestao da je poslao poruku nekom poznaniku da ce se vratiti kad opet bude potreban da brani Bosnu. Sad najvjerovatnije negdje u Australiji ili Novom Zelandu cuva ovce i ceka ...
- Nekako s proljeća
#5337 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne. Kabaš sapun se od toplote bio istopio k'o vosak od svijeće. Ne znam što se @trokadero ne javi da potvrdi ili demantuje , eventualno ponudi lokaciju mjesta gdje je neutralisano oklopno vozilo.
Ona , iz helikoptera desetina SDG-e sa Legijom je učestvovala u napadu na Aerodromsko naselje.Čamac je bio registrovani član foruma.
-
Seawolf
#5338 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Zašto bi neko sa Dobrinje 5 gađao vozilo na snimku, kada je to naš BVP?Nekako s proljeća wrote: ↑11/12/2019 23:12Nije daleko,čak optimalno po meni a nije mi to ''ves''. Sa Dobrinje 5 je iz kupatila roknut transporter u Nedžarićima. Kada do pola sa vodom puna, mokro ćebe preko tijela i baang. Krv iz ušiju curi od pritiska izduvnih gasova, u prostoru ccarajvosaxo wrote: ↑11/12/2019 20:27Jel daleko ovo za OseNekako s proljeća wrote: ↑18/10/2019 07:55 U pravu si, 12 avgusta je datiran snimak na kojem se vidi ubijeni Ćesović na lokaciji gdje i ostali ubijeni kasnije.
Jel je bilo uopste ?5 m2 care. Ima video snimak tog pogotka.
- Dozer
#5339 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pa, bog te ne ubio, ti si napisao da slika prikazuje kako "odvode snajperistu"... Lik koji je sliku snimio nijednom rijecju nije to spomenuo (nego je cak rekao da su bila trojica, od kojih ubise dvojicu na mostu), i ja samo upitah kako se zna da je taj snajperista, i ciji je...Nekako s proljeća wrote: ↑11/12/2019 17:11 Ma sjetih se @Wudija, on je taj primjer išaretio kao baš baš splet suludih okolnosti i tako ga i zapamtih pa pomenuh. Tek da se zadržim na temi.
---
Usput, OSA ima efektivan domet do 600m, nakon toga se vise nece aktivirati (par puta vidio kako se samo odbije od tenka na 600-700m). Iskreno, nikad mi nije bilo jasno zasto je to tako... OK< ima goriva za 600m, ali zasto se ne bi mogla aktivirati i nakon npr. 800m i ako je u slobodnom padu...
- holowey
#5340 Re: Snajperisti u Sarajevu..
sigurnost kolaterale ako dodje do prebacivanja ciljaDozer wrote: ↑12/12/2019 10:29Pa, bog te ne ubio, ti si napisao da slika prikazuje kako "odvode snajperistu"... Lik koji je sliku snimio nijednom rijecju nije to spomenuo (nego je cak rekao da su bila trojica, od kojih ubise dvojicu na mostu), i ja samo upitah kako se zna da je taj snajperista, i ciji je...Nekako s proljeća wrote: ↑11/12/2019 17:11 Ma sjetih se @Wudija, on je taj primjer išaretio kao baš baš splet suludih okolnosti i tako ga i zapamtih pa pomenuh. Tek da se zadržim na temi.
---
Usput, OSA ima efektivan domet do 600m, nakon toga se vise nece aktivirati (par puta vidio kako se samo odbije od tenka na 600-700m). Iskreno, nikad mi nije bilo jasno zasto je to tako... OK< ima goriva za 600m, ali zasto se ne bi mogla aktivirati i nakon npr. 800m i ako je u slobodnom padu...
- Dozer
#5341 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Da...ima smisla...
-
trocadero
#5342 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Uh koje prozivanje, zacrvenih se! Ja da pričam a ti da klepaš pare.Nekako s proljeća wrote: ↑12/12/2019 08:04Ne. Kabaš sapun se od toplote bio istopio k'o vosak od svijeće. Ne znam što se @trokadero ne javi da potvrdi ili demantuje , eventualno ponudi lokaciju mjesta gdje je neutralisano oklopno vozilo.
Ona , iz helikoptera desetina SDG-e sa Legijom je učestvovala u napadu na Aerodromsko naselje.Čamac je bio registrovani član foruma.
Naravno ratni zločin je počinjen nad zarobljenikom sa one slike bio on snajperista ili ne.
- Ramzess Veliki
#5343 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bio sam u toj akciji, cuo sam za to poslije akcije ali nisam vidjeo. Koliko se sjecam ta fora sa gruhanjem iz hale je prvo patentirana negdje u gradu pa su poslije protivoklopnjaci poceli da to cesce praktikuju i usavrsavaju sa jorganima, dusecima ...Nekako s proljeća wrote: ↑12/12/2019 08:04Ne. Kabaš sapun se od toplote bio istopio k'o vosak od svijeće. Ne znam što se @trokadero ne javi da potvrdi ili demantuje , eventualno ponudi lokaciju mjesta gdje je neutralisano oklopno vozilo.
- Dozer
#5344 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bilo ih je dosta neispravnih, upaljaci nisu fercerali. I mi smo imali slicnih siuacija na 200-300-500.
-
Seawolf
#5345 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kako misliš ".... ima goriva za 600 m"?Dozer wrote: ↑12/12/2019 10:29 ---
Krivo, raketni motor od projektila za M79, kompletan izgori dok je projektil još u lansirnoj cijevi. Po napuštanju cijevi, projektil od Ose, leti isključivo po inerciji.
Za razliku od raketnog projektila za RPG-7, koji je dvostepeni i ima startni raketni motor manje snage i drugi, putni raketni motor, koji počinje raditi nekoliko metara ispred lansirne cijevi.
I drugo, raketni projektil za M79 Osa, nema mehanizam za deaktiviranje upaljača nakon određenog vremena leta.
Ukoliko (slučajno) pogodi cilj i na krajnjem dometu od oko 1.950 m, aktivirat će se kumulativno eksplozivno punjenje, pod uslovom da je projektil ispravan, da je pogodak ostvaren pod upadnim uglom većim od 20 stepeni i da je cilj dovoljno čvrst da sila pritiska koja djeluje na piezokvarcni davač upaljača na vrhu projektila proizvede dovoljan električni impuls za aktiviranje.
- Dozer
#5346 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Moguce, rekoh da oko toga ne znam, a niti sam se kad pretjerano zanimao. Ali ono sto sigurno znam je da nam se nijedna jedina nije aktivirala nakon 600m.Seawolf wrote: ↑13/12/2019 04:46Kako misliš ".... ima goriva za 600 m"?Dozer wrote: ↑12/12/2019 10:29 ---
Krivo, raketni motor od projektila za M79, kompletan izgori dok je projektil još u lansirnoj cijevi. Po napuštanju cijevi, projektil od Ose, leti isključivo po inerciji.
Za razliku od raketnog projektila za RPG-7, koji je dvostepeni i ima startni raketni motor manje snage i drugi, putni raketni motor, koji počinje raditi nekoliko metara ispred lansirne cijevi.
I drugo, raketni projektil za M79 Osa, nema mehanizam za deaktiviranje upaljača nakon određenog vremena leta.
Ukoliko (slučajno) pogodi cilj i na krajnjem dometu od oko 1.950 m, aktivirat će se kumulativno eksplozivno punjenje, pod uslovom da je projektil ispravan, da je pogodak ostvaren pod upadnim uglom većim od 20 stepeni i da je cilj dovoljno čvrst da sila pritiska koja djeluje na piezokvarcni davač upaljača na vrhu projektila proizvede dovoljan električni impuls za aktiviranje.
Mrsko mi sad traziti, ali koliko se sjecam i koncanica je bila samo do 600m, a daljnar (skala za odredjivanje) je bila za visinu 2,5m.
- shalla
#5347 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Može li link za snimakNekako s proljeća wrote: ↑11/12/2019 23:12Nije daleko,čak optimalno po meni a nije mi to ''ves''. Sa Dobrinje 5 je iz kupatila roknut transporter u Nedžarićima. Kada do pola sa vodom puna, mokro ćebe preko tijela i baang. Krv iz ušiju curi od pritiska izduvnih gasova, u prostoru ccarajvosaxo wrote: ↑11/12/2019 20:27Jel daleko ovo za OseNekako s proljeća wrote: ↑18/10/2019 07:55 U pravu si, 12 avgusta je datiran snimak na kojem se vidi ubijeni Ćesović na lokaciji gdje i ostali ubijeni kasnije.
Jel je bilo uopste ?5 m2 care. Ima video snimak tog pogotka.
-
Dino79
#5348 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nekako s proljeća wrote: ↑11/12/2019 17:11 Ma sjetih se @Wudija, on je taj primjer išaretio kao baš baš splet suludih okolnosti i tako ga i zapamtih pa pomenuh. Tek da se zadržim na temi.
![]()
Koje su ove duge puske u ovih na slici ?
Jeli u pitanju neki snajper sa skinutom optikom ili nesto drugo ?
- Nekako s proljeća
#5349 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne znam, mislim da oružje u njihovim rukama nije nešto bitno za ovu temu. Ova desetina je više bitna za događaje iz tog vremena , tipa iseljavanje nekoliko kasarni JNA iz grada, Pofalićka bitka, loše namjere (taoci) sa konvojem civila koji je iz grada zaustavljen na području Ilidže, ubistvom Želimira Vidovića Kelija...
Jasan dokaz umiješanosti druge države u ratu protiv R BiH.
Da ne idemo u off više nego što je prihvatljivo.
Jasan dokaz umiješanosti druge države u ratu protiv R BiH.
Da ne idemo u off više nego što je prihvatljivo.
- pirpa
#5350 Re: Snajperisti u Sarajevu..

-------------------------------------------------------------------------------------------------