Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
O'zone
Globalni moderator

#9326 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

Velkoski wrote: 10/12/2019 20:10
_BataZiv_0809 wrote: 10/12/2019 19:26 Bice belaja
Definitivno.

Em su oni previše agresivni, em ni mi nismo previše nagodni :mrgreen:
jes, al oni su čoporativni a mi urijetko...i oni nemaju šta izgubiti već su ih do Bosne toliko izhandrili pa onda nastavili ovdje da više ne može pod kožu a i evo zima je
neko_sa_strane

#9327 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

MorningStar wrote: 10/12/2019 20:09
avetinja wrote: 10/12/2019 20:07
CPT wrote: 10/12/2019 19:59 da, to je bitno jer tako ce najkrace ostati u BIH.... :thumbup: osim ako nije plan da ostanu ovdje?
Mislim da će još dugo ostati ovdje, jer ne postoji drugo rješenje. Jedino rješenje je da ih vrate odakle su krenuli, pošto ih Evropa neće.
Kako kad se svaki drugi zove muhamed i iz pakistana je - prave se ludi i ajde dokazi odakle je koji, ako rs istovara u federaciji samo vratiti istom mjerom - ping pong pa kome prvo dosadi il dok onaj majmun iz laktasa napokon ne dozvoli vojsci da izadje na granicu i da se granicna policija popuni dovoljnim brojem ljudi.
Uzmeš otiske prstiju i nađeš načina da privoliš ambasadore zemalja koji su akreditovani u BiH a iz kojih ilegalni mmigranti i dolaze da se podaci uporede sa onima u bazama podataka u matičnim zemljama . Ako se ispostave da su kriminalci uključiti i Interpol. Sve te zemlje iz kojih dolaze su veće zabiti čak i od BiH.
avetinja

#9328 Re: Migranti u BiH

Post by avetinja »

CPT wrote: 10/12/2019 20:09 Ako ogranicis kretanje sigurno hoce je nekako citav smisao. I ne, nece ostati dugo.
Jedino ako srbijanska granica bude labava.

MorningStar wrote: 10/12/2019 20:09 Kako kad se svaki drugi zove muhamed i iz pakistana je - prave se ludi i ajde dokazi odakle je koji, ako rs istovara u federaciji samo vratiti istom mjerom - ping pong pa kome prvo dosadi il dok onaj majmun iz laktasa napokon ne dozvoli vojsci da izadje na granicu i da se granicna policija popuni dovoljnim brojem ljudi.
Vjerujem da se može provjeriti prema otisku prsta/fotografiji ko je odakle, ali da to jednostavno nije u interesu politike. Laž je da se ne znaju podaci, jer isti ti u Bihaću blokiraju banku od primanja novca preko Western Uniona, a nisu ona školovana gospoda. Može se sve riješiti za nekoliko mjeseci, ali je cilj nešto drugo. Nešto što ćemo vjerovatno u budućnosti saznati.
CPT

#9329 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

avetinja wrote: 10/12/2019 20:25
CPT wrote: 10/12/2019 20:09 Ako ogranicis kretanje sigurno hoce je nekako citav smisao. I ne, nece ostati dugo.
Jedino ako srbijanska granica bude labava.

MorningStar wrote: 10/12/2019 20:09 Kako kad se svaki drugi zove muhamed i iz pakistana je - prave se ludi i ajde dokazi odakle je koji, ako rs istovara u federaciji samo vratiti istom mjerom - ping pong pa kome prvo dosadi il dok onaj majmun iz laktasa napokon ne dozvoli vojsci da izadje na granicu i da se granicna policija popuni dovoljnim brojem ljudi.
Vjerujem da se može provjeriti prema otisku prsta/fotografiji ko je odakle, ali da to jednostavno nije u interesu politike. Laž je da se ne znaju podaci, jer isti ti u Bihaću blokiraju banku od primanja novca preko Western Uniona, a nisu ona školovana gospoda. Može se sve riješiti za nekoliko mjeseci, ali je cilj nešto drugo. Nešto što ćemo vjerovatno u budućnosti saznati.
Ljudi stalno dolaze i drzave zapadnije od BIH i polako odu dalje. Drzave naravno nista ne vidi i ne znaju, samo broj onih koji ostanje je svake godine minimalan. Slucajno naravno.

Umjesto da se ljudi napravi centar, po mogucnosti sa dobrim vezama prema Zapadu (i usput povuce sto usput povuce sto vise novca kao sto to radi Srbija) Bosnjo ljude seta po BIH. Do petka ce svi fatati bus nazad prema Krajini. I ponovo....
neko_sa_strane

#9330 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

O'zone wrote: 10/12/2019 19:33 Onda izbjegni i svaki veći a u zadnje vrijeme i manji supermarket i tržni centar. Jučer mene ganjaju oko Jumba da mi kažu gdje ću parkirati, sedmorica ih, pa onda eto ih sa maramicama, nije Violeta odavno prodala maramica ko u zadnje vrijeme..

Ljudi moraju da prežive, instinkt za preživljavanjem je kod svakoga jak pa i tako kod njih. Kad nema izbora, tražit će, prositi, pokušati da zaradi a ako ne uspije onda će ukrasti, orobiti, opljačkati. Jbga to tako ide. Situaciju i ljude je trebalo sistemski zbrinuti a ne ostaviti ih na ulici pa "jbga, valjda se snađu". Tu je opet država pokazala kurcobolju.

Sad kad ih vrate u Blažuj eto njih opet na Želježničku stanicu i na voz za Bihać, jer oni imaju samo jedan smijer gdje mogu ići a to je naprijed.

Mada neki dan čitam da ih se sad određeni broj pokušava vratiti u Srbiju pa da probaju preko Vojvodine u Mađarsku, tako da sad imaju i bazu u Zvorniku za ove što se vraćaju tamo.
U redu onda. Ako oni imaju pravo uslijed preživljavanja napasti ili oteti valjda i napadnuti se imaju pravo odbraniti rukama, nogama, sprejom, tejzerom a ako život bude ugrožen onda i nečim drugim. U ovoj zemlji čovjek je i doslovno prepušten sam sebi jer i Vladu i policiju drma kurcobolja sve dok ne ugroze "elitu". Ko će osobi koja je opljačkana od ilegalnih migranata koji tumaraju bez dokumenata nadomjestiti štetu. Je li u tom slučaju adresa za tužbe MUP jer je sigurnost građana u njihovoj nadležnosti, istih onih građana koji pune budžet a iz kojeg policajci primaju platu. Treba ih svakodnevno podsjećati ko im obezbjeđuje platu.
O'zone
Globalni moderator

#9331 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

neko_sa_strane wrote: 10/12/2019 20:35
O'zone wrote: 10/12/2019 19:33 Onda izbjegni i svaki veći a u zadnje vrijeme i manji supermarket i tržni centar. Jučer mene ganjaju oko Jumba da mi kažu gdje ću parkirati, sedmorica ih, pa onda eto ih sa maramicama, nije Violeta odavno prodala maramica ko u zadnje vrijeme..

Ljudi moraju da prežive, instinkt za preživljavanjem je kod svakoga jak pa i tako kod njih. Kad nema izbora, tražit će, prositi, pokušati da zaradi a ako ne uspije onda će ukrasti, orobiti, opljačkati. Jbga to tako ide. Situaciju i ljude je trebalo sistemski zbrinuti a ne ostaviti ih na ulici pa "jbga, valjda se snađu". Tu je opet država pokazala kurcobolju.

Sad kad ih vrate u Blažuj eto njih opet na Želježničku stanicu i na voz za Bihać, jer oni imaju samo jedan smijer gdje mogu ići a to je naprijed.

Mada neki dan čitam da ih se sad određeni broj pokušava vratiti u Srbiju pa da probaju preko Vojvodine u Mađarsku, tako da sad imaju i bazu u Zvorniku za ove što se vraćaju tamo.
U redu onda. Ako oni imaju pravo uslijed preživljavanja napasti ili oteti valjda i napadnuti se imaju pravo odbraniti rukama, nogama, sprejom, tejzerom a ako život bude ugrožen onda i nečim drugim. U ovoj zemlji čovjek je i doslovno prepušten sam sebi jer i Vladu i policiju drma kurcobolja sve dok ne ugroze "elitu". Ko će osobi koja je opljačkana od ilegalnih migranata koji tumaraju bez dokumenata nadomjestiti štetu. Je li u tom slučaju adresa za tužbe MUP jer je sigurnost građana u njihovoj nadležnosti, istih onih građana koji pune budžet a iz kojeg policajci primaju platu. Treba ih svakodnevno podsjećati ko im obezbjeđuje platu.
MUP se juče dokazao u Mostaru braneći nelegalnu deponiju Uborak što je van svakog razuma i pravne države da policija štiti nešto što je protivzakonito. Zaboli MUP-ovce to što ćeš ih ti podsjećati na platu, Platu njima daje Kanton a Ti si samo jedno od vimena koje isti izmuza, ako ti odbiješ plaćati oni će odbiti od tebe (opet situacija od jučer) Tako da pouzdati se u MUP = 0
Normalno da ćeš se braniti, pa nećeš pustiti da te pljačkaju (recimo) branio bi se i da oni ne postoje od lokalnih narkomana i lopova.
MorningStar

#9332 Re: Migranti u BiH

Post by MorningStar »

neko_sa_strane wrote: 10/12/2019 20:35

Lako je to reci ,zato i izbjegavam koliko god mogu- sta tako desi se situacija povuces oruzje on pod zemlju pa ti odgovaraj i vucaj se po sudovima.

A western union stancaju jer znaju oni dobro svoje podatke , al ajde ti ga privedi pa dokazi odakle je a ako mislis da ce ti oni iz bangladesa ili pakistana poslati podatke o otiscima mislim da je to long shot...

Super 6 autobusa postade 15...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-mje ... /191210157

U Lukavicu selit dedem :D taman je jeftin kvadrat.
Last edited by MorningStar on 10/12/2019 21:07, edited 1 time in total.
neko_sa_strane

#9333 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Poznajem ljude uključujući i moje bližnje koji kažu da bi im dali i novčanik i mobitel. Ja im ne bih dao novčanik jer znam koja je procedura u ovoj birokratskoj državi za predaju zahtjeva izgubljenih ili ukradenih dokumenata. Jedanput sam negdje ostavio ličnu kartu, mislio sam da sam ju izgubio. Oblio me je hladan znoj vidjevši na nekom sajtu proceduru za ponovno vađenje lične karte. Sva sreća da sam ju našao. Ne nosim inače mnogo novca u novčaniku jer mogu uvijek podići sa bankomata. U zadnje vrijeme biram bankomate unutar banke ili tržnog centra. Od kartice ne bi imali koristi jer ne znaju PIN a ja im nikada ne bih rekao koji je. Takođe mogu u svaka doba nazvati na broj telefona servisa za izgubljene ili ukradene kartice za blokadu kartice. Mobitel nikad ne bih dao pogotovo ako ga otplaćujem.
MorningStar

#9334 Re: Migranti u BiH

Post by MorningStar »

neko_sa_strane wrote: 10/12/2019 21:06 Poznajem ljude uključujući i moje bližnje koji kažu da bi im dali i novčanik i mobitel. Ja im ne bih dao novčanik jer znam koja je procedura u ovoj birokratskoj državi za predaju zahtjeva izgubljenih ili ukradenih dokumenata. Jedanput sam negdje ostavio ličnu kartu, mislio sam da sam ju izgubio. Oblio me je hladan znoj vidjevši na nekom sajtu proceduru za ponovno vađenje lične karte. Sva sreća da sam ju našao. Ne nosim inače mnogo novca u novčaniku jer mogu uvijek podići sa bankomata. U zadnje vrijeme biram bankomate unutar banke ili tržnog centra. Od kartice ne bi imali koristi jer ne znaju PIN a ja im nikada ne bih rekao koji je. Takođe mogu u svaka doba nazvati na broj telefona servisa za izgubljene ili ukradene kartice za blokadu kartice. Mobitel nikad ne bih dao pogotovo ako ga otplaćujem.
Pa vidis sta rade 3-4 pazi djevojci pridju i prislone noz na stomak - sta ti tu da radis ? Ako si naoruzan pucas pa jos posle ajd dokazi da si ti ok i valjaj se po sudu... ludilo..
neko_sa_strane

#9335 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

MorningStar wrote: 10/12/2019 21:08
neko_sa_strane wrote: 10/12/2019 21:06 Poznajem ljude uključujući i moje bližnje koji kažu da bi im dali i novčanik i mobitel. Ja im ne bih dao novčanik jer znam koja je procedura u ovoj birokratskoj državi za predaju zahtjeva izgubljenih ili ukradenih dokumenata. Jedanput sam negdje ostavio ličnu kartu, mislio sam da sam ju izgubio. Oblio me je hladan znoj vidjevši na nekom sajtu proceduru za ponovno vađenje lične karte. Sva sreća da sam ju našao. Ne nosim inače mnogo novca u novčaniku jer mogu uvijek podići sa bankomata. U zadnje vrijeme biram bankomate unutar banke ili tržnog centra. Od kartice ne bi imali koristi jer ne znaju PIN a ja im nikada ne bih rekao koji je. Takođe mogu u svaka doba nazvati na broj telefona servisa za izgubljene ili ukradene kartice za blokadu kartice. Mobitel nikad ne bih dao pogotovo ako ga otplaćujem.
Pa vidis sta rade 3-4 pazi djevojci pridju i prislone noz na stomak - sta ti tu da radis ? Ako si naoruzan pucas pa jos posle ajd dokazi da si ti ok i valjaj se po sudu... ludilo..
Ljudima u ovoj zemlji bih poručio da izvade glavu iz pijeska i da se ne prave da se to događa nekom drugom i da se njima neće nikad dogoditi. Ja nemam namjeru čekati da mi se dogodi. Vrlo smo sebični inače. Cure neka obavezno nabave pepper spray i prilikom čekanja prevoza ili na javnim mjestima da otvore četvere oči. Ja maloprije zovem sestru i na pomen problema s migrantima reče da ona već ima i pepper spray i tejzer iako u Mostaru nemaju problema sa migrantima.
neko_sa_strane

#9336 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

Najprije su najavljivali transport 300 migranata a doveli su duplo više i polovinu već smjestili u kasarnu u Blažuj. Kako sam mogao pročitati već imaju slobodan izlazak u grad.
Ako postane toliko nepodnošljivo da se čovjek bude morao stalno osvrtati iza sebe dok vlade KS i Federacije BiH boli neka stvar prodaću stan u Sarajevu i preseliti se u Lukavicu ili na dio Dobrinje u neposrednoj blizini entitetske linije.
MorningStar

#9337 Re: Migranti u BiH

Post by MorningStar »

neko_sa_strane wrote: 11/12/2019 14:26 Najprije su najavljivali transport 300 migranata a doveli su duplo više i polovinu već smjestili u kasarnu u Blažuj. Kako sam mogao pročitati već imaju slobodan izlazak u grad.
Ako postane toliko nepodnošljivo da se čovjek bude morao stalno osvrtati iza sebe dok vlade KS i Federacije BiH boli neka stvar prodaću stan u Sarajevu i preseliti se u Lukavicu ili na dio Dobrinje u neposrednoj blizini entitetske linije.
Setaju ti oni uveliko vec...

Ja sam poceo u bingu kupovati tamo, rahatluk :D
agent_zero

#9338 Re: Migranti u BiH

Post by agent_zero »

Stoku lezihljebovićku, kriminalnu ukrcati u autobuse i kamione i otjerati istovariti preko granice u Srbiju i Crnu Goru po copy/paste postupku hrvatske granične policije.
neko_sa_strane

#9339 Re: Migranti u BiH

Post by neko_sa_strane »

agent_zero wrote: 11/12/2019 14:39 Stoku lezihljebovićku, kriminalnu ukrcati u autobuse i kamione i otjerati istovariti preko granice u Srbiju i Crnu Goru po copy/paste postupku hrvatske granične policije.
Još bolje rješenje je direktan let do Grčke ili u matične zemlje. Ja sam uvjeren da SIPA i OSA imaju njihove podatke. U normalnim zemljama dobili bi privremene dokumente i ne bi mogli tumarati bez njih. Ovako opljačkaju ili izbodu nekoga a policija sliježe ramenima. Meni je fascinantno da većina naroda šuti i sliježe ramenima kao da se događa negdje u Kini a ne u BiH. Tolika količina nezainteresovanosti nije normalna. Kome god spomenem odmahnu i kažu da je to tako i da oni ne mogu ništa učiniti. Pritisak velike mase na ulici može uroditi plodom.
Maraschino

#9340 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

Treba im objasniti da mogu i preko Save u Hrvatsku. Ako treba pogurat ih nekim camcima.
MorningStar

#9341 Re: Migranti u BiH

Post by MorningStar »

Maraschino wrote: 11/12/2019 15:02 Treba im objasniti da mogu i preko Save u Hrvatsku. Ako treba pogurat ih nekim camcima.
Problem je sto dodo ne da da se setkaju po RSu nego odma istovara u federaciju :oops: :oops: :oops:
Maraschino

#9342 Re: Migranti u BiH

Post by Maraschino »

MorningStar wrote: 11/12/2019 15:14
Maraschino wrote: 11/12/2019 15:02 Treba im objasniti da mogu i preko Save u Hrvatsku. Ako treba pogurat ih nekim camcima.
Problem je sto dodo ne da da se setkaju po RSu nego odma istovara u federaciju :oops: :oops: :oops:
Ma usmjeravati ih tamo pa neka i oni nesto rade.
MorningStar

#9343 Re: Migranti u BiH

Post by MorningStar »

Maraschino wrote: 11/12/2019 15:19

Ma usmjeravati ih tamo pa neka i oni nesto rade.
Da hoce, al kod nas policija pasivna... mislim posmatraju i eto reaguju na vece belaje.Ocito je policija RS a dobila naredjenje da istovara, dok u federaciji ne znamo sta da radimo eto....
jajara

#9344 Re: Migranti u BiH

Post by jajara »

neko_sa_strane wrote: 11/12/2019 14:48
agent_zero wrote: 11/12/2019 14:39 Stoku lezihljebovićku, kriminalnu ukrcati u autobuse i kamione i otjerati istovariti preko granice u Srbiju i Crnu Goru po copy/paste postupku hrvatske granične policije.
Još bolje rješenje je direktan let do Grčke ili u matične zemlje. Ja sam uvjeren da SIPA i OSA imaju njihove podatke. U normalnim zemljama dobili bi privremene dokumente i ne bi mogli tumarati bez njih. Ovako opljačkaju ili izbodu nekoga a policija sliježe ramenima. Meni je fascinantno da većina naroda šuti i sliježe ramenima kao da se događa negdje u Kini a ne u BiH. Tolika količina nezainteresovanosti nije normalna. Kome god spomenem odmahnu i kažu da je to tako i da oni ne mogu ništa učiniti. Pritisak velike mase na ulici može uroditi plodom.
pritisak velike mase ne moze nista u nasim zemljama. pa ni u razvijenijim rekao bih. samo neredi i kaos. i tek kad se politicarska imovina i zivoti nadju ugrozeni e onda ce se pokrenut nesto s mrtve tocke. od tih mirnih prosvjeda nikad nista neces izborit.

e sad molim admine ako je nesto u ovom mom postu protiv zakonito slobodna ga editirajte il obrisite
Nisrin

#9345 Re: Migranti u BiH

Post by Nisrin »

Pa eto malo je "setaca" bilo po gradu...znaci, samo kod nas mogu da setaju i izlaze kad hoce, gdje hoce...i napadaju i niko im nista ne moze jer su NN...pa ako su NN sto ih onda ne drze u kampovima dok ne dobiju dokumente?
Po svoj logici bosanskoj oni mene mogu napasti, silovatzi i ubiti, ja njima ne mogu nista jer nemaju dokument?!
Haris.ba

#9346 Re: Migranti u BiH

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 10/12/2019 19:26 Bice belaja
Biće na forumu. :D

U stvarnosti neće. Nema kapaciteta.

P.S.
Samo ću reći da me Mema razočarao kao čovjek i kao član partije. Vamo jednom kantonalnom ministru drži pridike kako nije pitao babu, a čovjek došao na ilidžu da pomogne ljudima oko problema sa vodom, a sada? Piše prazna otvorena pisma. :bih:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/nacelni ... /191211059
O'zone
Globalni moderator

#9347 Re: Migranti u BiH

Post by O'zone »

I eto prebacili ih a oni već govore kako kontaju kako se opet prebaciti za Bihać, dok drugi dio ipak razmišlja da prezimi ovdje a onda u proljeće juriš za Bihać...
MorningStar

#9348 Re: Migranti u BiH

Post by MorningStar »

O'zone wrote: 11/12/2019 15:45 I eto prebacili ih a oni već govore kako kontaju kako se opet prebaciti za Bihać, dok drugi dio ipak razmišlja da prezimi ovdje a onda u proljeće juriš za Bihać...
A do tada budemo vidjeli kako ce u Sarajevu to liciti.
CPT

#9349 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

MorningStar wrote: 11/12/2019 15:59
O'zone wrote: 11/12/2019 15:45 I eto prebacili ih a oni već govore kako kontaju kako se opet prebaciti za Bihać, dok drugi dio ipak razmišlja da prezimi ovdje a onda u proljeće juriš za Bihać...
O tome se trebalo prije misliti i ne uvlaciti se populistima. Ko je mogao znati da ce opet krenuti prema Zapadu...
biscanka2

#9350 Re: Migranti u BiH

Post by biscanka2 »

MorningStar wrote: 11/12/2019 15:59
A do tada vlada treba da nadje rjesenje da ilegalci ne ulaze setajuci u BiH, da im se ne dozvoljava da rade sta im je volja,da ne narusavaju ljudska prava domicilnog stanovnistva,da se koriste sve mogucnosti o vracanju ilegalaca u Grcku ili njihove zemlje,... . Posto ilegalci iz Grcke (zemlje EU dolaze),EU treba snositi posljedice - kako financijski, tako i u birokratskom cinu.Sad cemo moci vidjeti i uvjeriti se u sposobnosti vladajuce strukture u drzavnom vrhu BiH.EU je takodjer u obavezi da se njene granice u Grckoj,od ove invazije,zastite (samo tako ce se balkanska ruta ugasiti).
Locked