Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Hajvan wrote: ↑10/12/2019 23:22
ja lika isto ne kontam…
mislim da je flamer
stvis na foe i nek sam sa sobom i svoja cetrescetir ostala nicka raspravlja
Ma nije teško skontati, da je samo napisao da podržava Hankea sve bi bilo odmah jasno. Ovako ide priča da je ratovao protiv Miloševićevih da zbuni koga.
Samo je onda problem što na kraju zbuni sam sebe kada kritikuje protivnike Hankea sa pričom da je pacifista i da je njegov patriotizam plaćanje poreza a ne takav barbarski način patriotizma što se kosi sa onim prvim šta je napisao
Hakiz wrote: ↑10/12/2019 23:40
A vidi kako se Šešelju priznaju obrazovanje i inteligencija. Ko bi rekao...
Pa to i jest poenta. Šešelj ima zavrsene škole i to mu ni najveći protivnici ne osporavaju ali da li ko zavidi što nije Šeselj (mislim sa moralne strane) osim naravno ekstremista?
Niko ne kaže da je Handke glup niti da su mu knjige loše nego se govori o moralu.
Sa druge strane (a krenulo je sa tim trendom i prije slučaja Handke) da su mnogi vratili nagradu ili je nisu htjeli prihvatiti pa bi za nekoliko godina mogla Nobelova nagrada izgubiti na prestižu da više ne bi bio kompliment "Pričajte vi o Handkeu šta hoćete ali je Nobelovac" nego uvreda "Ti Nobelovac? Pa i Handke je nobelovac".
ja lika isto ne kontam…
mislim da je flamer
Ma nije teško skontati, da je samo napisao da podržava Hankea sve bi bilo odmah jasno. Ovako ide priča da je ratovao protiv Miloševićevih da zbuni koga.
Samo je onda problem što na kraju zbuni sam sebe kada kritikuje protivnike Hankea sa pričom da je pacifista i da je njegov patriotizam plaćanje poreza a ne takav barbarski način patriotizma što se kosi sa onim prvim šta je napisao
Pa to i jest poenta. Šešelj ima zavrsene škole i to mu ni najveći protivnici ne osporavaju ali da li ko zavidi što nije Šeselj (mislim sa moralne strane) osim naravno ekstremista?
Niko ne kaže da je Handke glup niti da su mu knjige loše nego se govori o moralu.
Sa druge strane (a krenulo je sa tim trendom i prije slučaja Handke) da su mnogi vratili nagradu ili je nisu htjeli prihvatiti pa bi za nekoliko godina mogla Nobelova nagrada izgubiti na prestižu da više ne bi bio kompliment "Pričajte vi o Handkeu šta hoćete ali je Nobelovac" nego uvreda "Ti Nobelovac? Pa i Handke je nobelovac".
Ne podržavam Nobela Handkeu.
To za porez nisi skontao.
Neće Nobel izgubiti na svom značaju. Da nema značaj, ne bi se sve ovo oko Nobela Handkeu ni dešavalo. A da je Nobela dobio neko "naš" niko ne bi spomenuo kako ta nagrada nije šta je nekada bila. Zaboravili bi i Obamu i Sang Sun Ki i sve ostale kontroverze. Tada bi Nobel bio prava stvar.
Last edited by Hakiz on 11/12/2019 00:35, edited 1 time in total.
Uostalom, šta se ja kao pravdam anonimnoj forumskoj javnosti. Na kraju balade Handke ode na spavanje kao nobelovac, forumaši odoše na spavanje ljuti. I to je sve.
Hakiz wrote: ↑11/12/2019 00:26
Uostalom, šta se ja kao pravdam anonimnoj forumskoj javnosti. Na kraju balade Handke ode na spavanje kao nobelovac, forumaši odoše na spavanje ljuti. I to je sve.
Transfer agresije. Ako ne možeš Handkeu šljagu opaliti, možeš se nekome ovdje nagovoriti... obavio su korisnu društvenu funkciju.
Hakiz wrote: ↑11/12/2019 00:26
Transfer agresije. Ako ne možeš Handkeu šljagu opaliti, možeš se nekome ovdje nagovoriti... obavio su korisnu društvenu funkciju.
MarlboroGold wrote: ↑10/12/2019 21:17
Ključno kod Handkea je da je tačno znao šta podržava i nije neko njegovo ludilo u pitanju. Sve dalje je suvišno.
Niko to ne spori. Samo "filozofiramo" kao što je rečeno, da se malo proširi diskusija od reda jednosložnih rečenica, što ne znači da se opravdava njegovo djelovanje i stavovi.
To je valjda jasno bilo kome ko je ikada učestovao u debatama i diskusijama.
Da, tu se vodi bas zanimljiva diskusija i rekao bih da su svi, ali bas svi diskutanti dobronamjerni i iznimno uljudni.
Prosto da covjek ne povjeruje da negdje, tamo, van forumskog Elizija postoje i dzaba trose kisik kreteni kojima bi ovakva tema bila tek alat za identifikaciju haplogrupa i mrtve papcine koje inace ne bi ni u snu pomislile na beletristiku
A Handke je sjajan pisac i u isto vrijeme, ne supak nego supcina.
Iz moje vizure (na primjer): sjeba mi, tih nesretnih devedesetih, cejf da ga citam - da je i u najmanjoj mjeri, neoprostivo je.
MarlboroGold wrote: ↑10/12/2019 21:17
Ključno kod Handkea je da je tačno znao šta podržava i nije neko njegovo ludilo u pitanju. Sve dalje je suvišno.
Niko to ne spori. Samo "filozofiramo" kao što je rečeno, da se malo proširi diskusija od reda jednosložnih rečenica, što ne znači da se opravdava njegovo djelovanje i stavovi.
To je valjda jasno bilo kome ko je ikada učestovao u debatama i diskusijama.
Da, tu se vodi bas zanimljiva diskusija i rekao bih da su svi, ali bas svi diskutanti dobronamjerni i iznimno uljudni.
Prosto da covjek ne povjeruje da negdje, tamo, van forumskog Elizija postoje i dzaba trose kisik kreteni kojima bi ovakva tema bila tek alat za identifikaciju haplogrupa i mrtve papcine koje inace ne bi ni u snu pomislile na beletristiku
A Handke je sjajan pisac i u isto vrijeme, ne supak nego supcina.
Iz moje vizure (na primjer): sjeba mi, tih nesretnih devedesetih, cejf da ga citam - da je i u najmanjoj mjeri, neoprostivo je.
Za njega...mislim da bi odgovarajuća kazna bila da ga se zaboravi. Da se njegove knjige ne štampaju, da se ne čitaju, da se ne spominje...da kada umre, da i njegova djela umru zajedno s njim, time ne ostavljajući trag za sobom što je i želio.
Ali, to je neizvedivo.
ja lika isto ne kontam…
mislim da je flamer
Ne podržavam Nobela Handkeu.
To za porez nisi skontao.
Neće Nobel izgubiti na svom značaju. Da nema značaj, ne bi se sve ovo oko Nobela Handkeu ni dešavalo. A da je Nobela dobio neko "naš" niko ne bi spomenuo kako ta nagrada nije šta je nekada bila. Zaboravili bi i Obamu i Sang Sun Ki i sve ostale kontroverze. Tada bi Nobel bio prava stvar.
Zašto pišeš naš pod navodnicima ako si bio u ARBiH i borio se protiv četničke agresije?
Dosta od mene na ovoj temi za večeras.
Bloo wrote: ↑11/12/2019 00:42
Za njega...mislim da bi odgovarajuća kazna bila da ga se zaboravi. Da se njegove knjige ne štampaju, da se ne čitaju, da se ne spominje...da kada umre, da i njegova djela umru zajedno s njim, time ne ostavljajući trag za sobom što je i želio.
Ali, to je neizvedivo.
Ne postoji adekvatna kazna za urpopasten cejf, zecove jedan
Hank Paldum wrote: ↑11/12/2019 00:43
Zašto pišeš naš pod navodnicima ako si bio u ARBiH i borio se protiv četničke agresije?
Dosta od mene na ovoj temi za večeras.
Ali, to je neizvedivo.
Pitanje je...da li bi bilo nemoralno sada uživati u der Himmel uber Berlin?
Ako ne možrmo odvojiti čovjeka od djela u ovom slučaju i nagrade za mir, vrijedi li isti princip i za ostale kategorije. Da ne može šupak dobiti nagradu za recimo fiziku. I da se zaboravi, izbriše iz te nauke sve šta je takav lik napravio.
Hakiz wrote: ↑11/12/2019 00:52
Ako ne možrmo odvojiti čovjeka od djela u ovom slučaju i nagrade za mir, vrijedi li isti princip i za ostale kategorije. Da ne može šupak dobiti nagradu za recimo fiziku. I da se zaboravi, izbriše iz te nauke sve šta je takav lik napravio.
Za mene, književnici (za razliku od političara) imaju veću odgovornost...možda romantično viđenje, ali oni svijet vide drugim očima, percipiraju stvari drugačije...ili da citiram - Oni idu zemljom i njihove oči, velike i nijeme rastu pored stvari.
Zato mi je Handkeovo postupanje i dodjela nagrade teže palo od dodjele nagrade za mir nekom političaru.
Da, književnost treba biti subverzivna, preispitivati opet i iznova svijet oko sebe, davati nam šamare kada se uljuljkamo u topli obor ideologije et cetera et cetera...ali oni koji je stvaraju ne bi trebali biti instrumenti zla.
In the midst of a global epidemic of Islamophobia and white nationalism, Mr. Handke’s Nobel Prize has validated an aesthetic untroubled by decency, a literary project whose value should dissolve like a body in acid before the magnitude of crimes its author repeatedly denied and thus endorsed. Mr. Handke is the Bob Dylan of genocide apologists. https://www.nytimes.com/2019/10/15/opin ... ocide.html
Ali, to je neizvedivo.
Pitanje je...da li bi bilo nemoralno sada uživati u der Himmel uber Berlin?
When the child was a child....
To ti je kao jedva osjetno losije svjetlo preko platna na kome su boje nekoc bile tako blistave ili filmska seansa uz slab no ipak iritantan osjecaj da je jos neko u prostoriji ili... bijeli medvjed na koga treba da ne mislis - bih da mogu, irelevantno je da li je moralno ili ne
Kad se čovjek ovako osvrne, na ljudski rod i naša nedjela i beščašća i zlo koje smo spremni učini i zlo na koje smo spremni zažmiriti, padne mi na pamet dio pjesme What They Did Yesterday Afternoon (nekako odgovara u ovom trenutku u odnosu na juče) jedne mlade pjesnikinje (možda i buduće Nobelovke!) Warsan Shire:
later that night
i held an atlas in my lap
ran my fingers across the whole world
and whispered
where does it hurt?