STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
General War

#1951 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 10/12/2019 21:45
Dozer wrote: 10/12/2019 21:27
Nemoj mi zamjeriti, ali ovdje si izvalio takvu glupost, da je ni voz ne moze povuci...
Cuj "izmislili bosanstvo u zamjenu za jugoslovnestvo" :lol:
Jarane, bosanstvo postoji vec preko 1000 godina... cisto onako, ako nisi znao... :D
Postojalo je i prije Juge, i u Jugi, a postoji i danas. To sto vi, danasnji zadojeni etno-nacionalisti s vjerskim koloritima, negirate svoju nacionalnost zarad isticanja etnicke pripadnosti, to je samo do vas.
Zemlja se zove Bosna vec stotinama godina, i reci da je bosanstvo izmisljeno 1992. je nista vise nego notorna budalastina.
Mozda si mislio na Bosnjastvo kroz historiju a ne Bosanstvo u ovom vasem izdanju. Bosnjak, Bosnjstsvo,.. ima rijec Bosna u osnovi - i nije nikada bilo nesto samo rezervisano za vjernike muslimane. U moje vrijeme nije postojalo ni Bosnjastvo ni Bosanstvo kao neka ideologija, svjetonazor. Bosnjastvo se nastavlja 93-ce odlukom Sabora a reakcija na to je novokomponovano Bosanstvo koje je je u principu po svakom parametru istovjetno jugoslovenstvu samo sa jednim dodatkom. Pogresnom predstavom Bosnjaka kao eksplicitno vjernika muslimana i SDA. I to je sva prica o tvom Bosanstvu - samo konvertovano jugoslovenstvo sa jednim glupim dodatkom.
:-)
svaki novi post novi prenos...prije par stranica tvrdio lik da je (i) bosanac.
I ne lazi...bosnjastvo je 93 sasvim novi koncept promjene naziva indentiteta kod Muslimana a neki nastavak kontinuiteta...koji glupo nastojanje okretanja cinjenica :lol:
General War

#1952 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 10/12/2019 22:11 Opet tema skrece u vjecito dosadno trvenje definisanja etnosa, nacije, drzavljanstva,...

Molim da se drzite Jugoslavije i evt tih atavizama danas.

Mora se priznati da je doslo do male promjene u stavovima jugonostalgicara ili bolje receno priznanja.

Da je markoviceva reforma znacila kraj te YU koju slave.

Sto znaci da oni koji slave i hvale YU - slave sistem za kojeg znaju da se nije mogao odrzati. I da tu nije kriv niko drugi no sami tvorci tog sistema.
HAHAHAHA...post prije potencira gluosti a sada apleuje, stvarno moras promjeniti terapiju. :run:
I opet ne lazi...Markovicem reformizam nije raspad jugoslavije niti je to ko rekao ovdje...ti si taj koji svera pa udari u stub ko pijani taxista. :-)
Last edited by General War on 10/12/2019 22:15, edited 1 time in total.
Dozer

#1953 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 10/12/2019 11:51
CPT wrote: 10/12/2019 10:46
Bosnjak nije Bosnac, Bosanac je regionalna i ne nacionalna odrednica. Sto opet nema veze sa Bosnjanima.
Kako ko. Ja sam i Bosnjak i Bosanac. Bosanac i regonalno i kulturoloski ali i skracen naziv za bosanskohercegovacko drzavljanstvo i naciju.

Kod mene to dvoje nije u sukobu.
I ja ti na ovome iskreno cestitam. Fakat iskreno, nije sarkazam. Ako ti nije prblem, pokusaj ovo objasniti i CPT-u i slicnima. Ja se borim vec godinama, ali ne uspijevam.

A imam sad 2 pitanja za tebe, direktno vezana za ovo tvoje izjasnjavanje...
1. Zasto ti je, s obzirom na ovo kako si se izjasnio, tesko prihvatiti da postoji neko ko se izjasnjava samo u ovom nacionalnom/regionalnom/kulturoloskom smislu, a ne i etnickom?
2. Kako onda mozes reci da je "bosanstvo" izmisljeno da bi zamijenilo "jugoslovenstvo"?

Po ovome sto si napisao, ti i ja smo zapravo isti, uz minornu razliku sto se ja ne izjasnjavam etnicki.
detroit-mercy

#1954 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote: 10/12/2019 21:55
CPT wrote: 10/12/2019 10:30 Nije muslimansko, jel Dragan, Zoran ili Denis bas i nema neke veze... Mogao je biti Smeki Smekic ali ne i Senad.
Hajd' pokusaj samo na sekundu ukljuciti logiku, i onda pokusaj nadoci na to odakle i kako su nastala ta imena Drag(an/a), Zora(n/a), i sl. Mozes i pitati Mr. Googla, zna on to :D
Denis je internacionalno ime, koliko ja znam. Nije muslimansko, logicno, ali ga ima sirom planete, isto kao i Robert, recimo.
Pa dobro sad i Muhamed je internacionalno ime :mrgreen: .
hAZNADAR

#1955 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 10/12/2019 22:13
Nemoj mi zamjeriti, ali ovdje si izvalio takvu glupost, da je ni voz ne moze povuci...
Jarane, bosanstvo postoji vec preko 1000 godina... cisto onako, ako nisi znao... :D
Postojalo je i prije Juge, i u Jugi, a postoji i danas. To sto vi, danasnji zadojeni etno-nacionalisti s vjerskim koloritima, negirate svoju nacionalnost zarad isticanja etnicke pripadnosti, to je samo do vas.
Zemlja se zove Bosna vec stotinama godina, i reci da je bosanstvo izmisljeno 1992. je nista vise nego notorna budalastina.
Mozda si mislio na Bosnjastvo kroz historiju a ne Bosanstvo u ovom vasem izdanju. Bosnjak, Bosnjstsvo,.. ima rijec Bosna u osnovi - i nije nikada bilo nesto samo rezervisano za vjernike muslimane. U moje vrijeme nije postojalo ni Bosnjastvo ni Bosanstvo kao neka ideologija, svjetonazor. Bosnjastvo se nastavlja 93-ce odlukom Sabora a reakcija na to je novokomponovano Bosanstvo koje je je u principu po svakom parametru istovjetno jugoslovenstvu samo sa jednim dodatkom. Pogresnom predstavom Bosnjaka kao eksplicitno vjernika muslimana i SDA. I to je sva prica o tvom Bosanstvu - samo konvertovano jugoslovenstvo sa jednim glupim dodatkom.
I ne lazi...bosnjastvo je 93 sasvim novi koncept promjene naziva indentiteta kod Muslimana a neki nastavak kontinuiteta...koji glupo nastojanje okretanja cinjenica :lol:
Otvori temu o tome ili se nakaci na neku postojecu - pa cemo tu malo o historijatu Bosnjastva kroz izvore. Pa ti tu mogu dokazati da grijesis. Isto kao i ranije.

Buduci da i ti i Dozer i morningstar, sva trojica pokusavate skrenuti temu na drugi kolosjek - znaci li to da sam u pravu da za svoju odbranu mita o prosperitetnoj YU nemate vise materijala?
Vi slavite i hvalite sistem za kojeg sami znate da se nije nikako mogao odrzati i da je tranzicija bila neminovnost.
Kejn

#1956 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

Bošnjaštvo novi koncept naziva za bosanske muslimane? Ne vjerujem da bi se Čelebija ili Mula Mustafa Bašeskija složili sa tobom :lol:
MorningStar

#1957 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

@hAZNADAR

Kakav god je sistem bolji je od onog kojeg vi hvalite a to je moderni feudalizam jos usput ste ufatili se noge pa falite sistem iz daljine.
Hank Paldum

#1958 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 10/12/2019 20:45
Hank Paldum wrote: 10/12/2019 00:36 Malo mi je kraj sve zezancije neukusno tako nešto pisati jer je bilo zaista takvih slučaja od strane komšija. Mada slabo pamtim da je bilo takvih slučaja od strane Bošnjaka ali i duhu ove jugonostalgične teme prihvatit ćemo da smo se međusobno navlačili da se vjeruje radi lakšeg klanja
Zna se ko je koga u ogromnoj vecini ovdje klao, protjerivao, zatvarao, silovao, spaljivao, mucio i ubijao na razne nacine, tako da ti ovaj komentar nikako ne stoji. Ali, isto se tako zna da...mah...dzaba pricam...
Ukratko, niko nikoga nije navlacio, a ko je povilenio u jednom momentu i poceto raditi sta je radio, to je drugi par rukava.
Naravno da stoji. Poenta vica je kako je bila sloga i obilazak za razne praznike ali eto ovi danas što im nije Juga valjala žele to predstaviti kao iluziju jer i ako je bilo to to je samo bia taktika i manipulacija da zavedu komšije da ih mogu kasnije lakše zaklati.
Sve je to divno šta pišeš, kako imate komšinice druge vjere, oni vama za bajram, vi njima za božić pazite se kao i prije rata ali to što se vi obilazite i danas nema nikakve veze što se vi volite, što ti znaš sa ljudima, što si komunikativniji, pametniji, ljepši nego si samo imao sreću što si 92. živio na određenoj teritoriji BiH.
Ništa protiv tvojih komšinica, vjerujem da su korektni ljudi, da je jedna od njih fina gospođa srpske nacionalnosti ali da ste 92. živjeli umjesto Sarajeva u Tesliću npr. čak da te voli kao rođenog brata, ili bi tada morala podviti rep da i ona ne nastrada, prilagoditi se sredini i moliti Boga da te ne ubiju
ili se zauzeti za tebe i završiti kao Srđan Aleksić.
Neko od vas ne bi preživio i ne bi bilo današnjih obilazaka kod vas.
Kako god, lahko je zbijati neslane šale na taj račun kada si u komšiluku i sredini koji su za vrijeme i poslije rata sačuvali često obraz. Drugi par rukava je jedino što si srećom se našao na drigom paru, ista je to košulja.

Ja se sjećam svog radnog mjesta u Doboju, pred rat napeta situacija ali je i dalje izmješano, prate se dešavanja u Hrvatskoj. Navratim ja do jarana na pauzi koji je radio blizu mene i bio u kancelariji sa kolegom Srbinom. Počeli mi šapćati o aktuelnim dešavanjima da ne čuje Srbin, oprezni ljudi, niko ne zna ko će glasati za SDS, kaže meni jaran, duša od čovjeka ali najnaivnija osoba koju sam znao lično "Kako će biti belaja kad svi radimo zajedno, pa neće Jovo na nas kada se znamo godinama, kako je uopšte moguć taj scenarijo kada svako svakoga zna?", Jovo sve čuo i onim pogledom preko naočala se nasmija i reče u trećem licu " Pa neće Jovo, doći će neko iz Teslića ko te ne zna".
Jarana su mi ubili u ratu a Jovo kako sam poslije saznao nije nikada ni napustio Doboj. I sad ja trebam slušati priče od nekog Tuzlaka npr. kako se zajebava i ironično govori kako je se glumila kolegijalnost na poslu da bi se lakše poklali samo zato što taj Tuzlak Bošnjak radi danas sa istim Srbinom sa kojim je radio 80ih?
Last edited by Hank Paldum on 10/12/2019 22:38, edited 2 times in total.
General War

#1959 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 10/12/2019 22:17
Otvori temu o tome ili se nakaci na neku postojecu - pa cemo tu malo o historijatu Bosnjastva kroz izvore. Pa ti tu mogu dokazati da grijesis. Isto kao i ranije.

Buduci da i ti i Dozer i morningstar, sva trojica pokusavate skrenuti temu na drugi kolosjek - znaci li to da sam u pravu da za svoju odbranu mita o prosperitetnoj YU nemate vise materijala?
Vi slavite i hvalite sistem za kojeg sami znate da se nije nikako mogao odrzati i da je tranzicija bila neminovnost.
Bilo makar tri teme do sada...i uvjek si zavrsio neslavno.
Niko ne skrece temu osim tebe i onog talibana...nisi nacisto ni sta sam pises...stvarno jedino ti znas uporediti politicku krizu i ekonomsku tranziciju u jedan mixer :-)
Svaka normalna drzava tranzicijom adaptira svoju ekonomiju novim trendovima, jedino ti dodje do ovog zakljucka da tranzicija je dovela do raspada..nije ni cudo sto si dosao do smjenskog cuvara u sVeckoj.
detroit-mercy

#1960 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

General War wrote: 10/12/2019 22:14
hAZNADAR wrote: 10/12/2019 22:11 Opet tema skrece u vjecito dosadno trvenje definisanja etnosa, nacije, drzavljanstva,...

Mora se priznati da je doslo do male promjene u stavovima jugonostalgicara ili bolje receno priznanja.

Sto znaci da oni koji slave i hvale YU - slave sistem za kojeg znaju da se nije mogao odrzati. I da tu nije kriv niko drugi no sami tvorci tog sistema.
HAHAHAHA...post prije potencira gluosti a sada apleuje, stvarno moras promjeniti terapiju. :run:
I opet ne lazi...Markovicem reformizam nije raspad jugoslavije niti je to ko rekao ovdje...ti si taj koji svera pa udari u stub ko pijani taxista. :-)
Da ali markoviceve reforme su kraj Jugosalvije kakvu smo znali i kakvu smo na sva usta hvalili. Drzava blagostanja u 70-80tim, savresen sistem i sta jos nije napisano; i onda jednog lijepog dana drugovi jednostavno odluce ovako vise ne ide, mi se moramo reformisati i promijeniti sistem za 180 stepeni.
Zasto se je mijenjala i reformisala drzava blagostanja u kojoj je bilo potaman svima :mrgreen: .
Hajvan

#1961 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

pa ufati se i ti, jal' noge, jal' puske, jal’ tambure.

ha ja

:lol:
General War

#1962 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Kejn wrote: 10/12/2019 22:20
Bošnjaštvo novi koncept naziva za bosanske muslimane? Ne vjerujem da bi se Čelebija ili Mula Mustafa Bašeskija složili sa tobom :lol:
Musliman, -musliman pa onda dalje kreni... :roll:
MorningStar

#1963 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

@Hank Paldum

A kakav je onda ovo vic u kojem zivimo danas , da zapad ne drzi oko na nama sutra bi se vec krenuli dogovarati puskama.
Last edited by MorningStar on 10/12/2019 22:26, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1964 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Terapiju? Pa ja ne zalim sto JNA nije uvela vojnu huntu kao ti, ne nazivam Bogica Bogicevica izdajnikom kao ti.

I nisam mazohista da slavim sto sam kao i mnogi drugi Jugosloveni imao priliku jamiti nesto samo za sebe a ko hebe drzavu i kome je isao racun.

Markovicev reformizam jeste kraj one YU koju slavite. I to je ovdje vise puta od vise ljudi i obrazlozeno i objasnjeno pa citaj sta se pise umjesto sto po obicaju samo gledas imal kojeg dijasporca da ga licno prozivas. Sto ti je bio i ostao domet.

Da, markovicev reformizam je bio pocetak tranzicije. A u tranziciji nemas vise dzabane, pauzica kafica i masovni otkazi neminovnost. Pitanje je ustvari koliko uopce imas volje da razmislis o tome. Nije valjda da ti se sva jugonostalgija samo svodi na Bosnjake i SDA? Hebote vise o tome pisete negoli o samoj YU dok je postojala.
Kejn

#1965 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

General War wrote: 10/12/2019 22:25
Kejn wrote: 10/12/2019 22:20

Musliman, -musliman pa onda dalje kreni... :roll:
Bošnjak, Bošnjak prije. Musliman čak i ne spominju ni jednom :lol:
Dozer

#1966 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

LBVIEW wrote: 10/12/2019 12:51 Ajde? O bosnjastvu svakako pojma nemas, a o sto mislis da znas ne izlazi iz srpskog okvira poimanja istih.
So se 7-e tice, niko nije ni rekao kako su bili najefikasniji, spomenuta je u kontekstu Djeneralove Price o "islamistima". Brigada kao insvaka druga, samo s vjerskim predznakom, gdje je problem ako ne cinjenica kako su cetnike jebavali uzduz i poprijeko. :D
Nazalost, ali ti ne vidis da tvoje pisanje ni jednim slovom ne izlazli iz M92 matrice, ili preciznije M93, kada je "vraceno historijsko ime" narodu. Kod tog "vracanja",a sto ce mi Haznadar opet zamjeriti, postoji samo jedna mala caka - zasto nije vraceno jos starije narodno ime, tj. Bosnjani? Ja imam i odgovor (jer medju dobrim Bosnjanima nije bilo muslimana, posto nije bilo tada ni islama u Bosni), a ako neko ima drugi kojim ce pobiti moj, argumentovano logicno (a sto znaci bilo kakav pisani trag spominjanja BosnjaKa prije sredine 15 vijeka), ja sam uvijek spreman nauciti nesto novo i revidirati svoj stav.
Iz ovog razloga (ne zbog islama, da budemo nacisto), a koji je cinjenica da Bosna ne postoji tek od 15 vijeka, ja se nikako niti zelim, niti mogu poistovijetiti s ovim imenom jer je ono naprosto jedno hinjsko falsifikovanje istorije ove zemlje i njenih ljudi. O srpskim i hrvatskim mitomanijama je suvisno bilo sta reci. To su vec sfere za psihijatrijska promatranja.
Hajvan

#1967 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

neman ni ja nista protiv BOHC i pripadnika te crkve, iskreno

genocidnu SPC i njene pripadnike prezirem
madner

#1968 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Vise puta napisano od jednog forumasa i to od istog koji to pise. :D
Ovo je jako, sam sebe covjek navodi kao izvor.
MorningStar

#1969 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

Hajvan wrote: 10/12/2019 22:23 pa ufati se i ti, jal' noge, jal' puske, jal’ tambure.

ha ja

Sucur alahu dobro je ima se :D , jedino sto moram da budem okruzen ovcama i uhljebima neradnicko stranackim.
General War

#1970 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

detroit-mercy wrote: 10/12/2019 22:23

Da ali markoviceve reforme su kraj Jugosalvije kakvu smo znali i kakvu smo na sva usta hvalili. Drzava blagostanja u 70-80tim, savresen sistem i sta jos nije napisano; i onda jednog lijepog dana drugovi jednostavno odluce ovako vise ne ide, mi se moramo reformisati i promijeniti sistem za 180 stepeni.
Zasto se je mijenjala i reformisala drzava blagostanja u kojoj je bilo potaman svima :mrgreen: .
Ama ko ti to kaze, kada je Markovic pokrenuo reforme a kada se je Yu raspala? nema veze jedno sa drugiom.
Tako je blagostanje ( kada ga uporedimo sa ovim) je bilo i 70 i 80...to sto tebi tesko prihvatiti cinjenicu da svaka nnormalna zemlja se pokusava adaptirati na novo trziste je tvoj problem...nije to jedna i jednina reforma u SFRJ niti je posljednja u BiH...eno svaki dan pricaju o reformama. :roll:
Stvarno zasto na takvim stvarima insistirate koje lako i jedniostavno se mogu potvrditi da nemate blage veze osim mrznje prema bivsoj drzavi.
detroit-mercy

#1971 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by detroit-mercy »

MorningStar wrote: 10/12/2019 22:25 @Hank Paldum

A kakav je onda ovo vic u kojem zivimo danas , da zapad ne drzi oko na nama sutra bi se vec krenuli dogovarati puskama.
Pa koja je onda razlika od onda, cim je stega popustila dohvatili se pusaka :mrgreen: .
Hajvan

#1972 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hajvan »

Ama ko ti to kaze, kada je Markovic pokrenuo reforme a kada se je Yu raspala? nema veze jedno sa drugiom.
Tako je blagostanje ( kada ga uporedimo sa ovim) je bilo i 70 i 80...to sto tebi tesko prihvatiti cinjenicu da svaka nnormalna zemlja se pokusava adaptirati na novo trziste je tvoj problem...nije to jedna i jednina reforma u SFRJ niti je posljednja u BiH...eno svaki dan pricaju o reformama. :roll:
Stvarno zasto na takvim stvarima insistirate koje lako i jedniostavno se mogu potvrditi da nemate blage veze osim mrznje prema bivsoj drzavi.

Image
piupiu

#1973 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote: 10/12/2019 19:46 I kad postavis pitanje kako to da hvale reforme koje su totalna negacija sistema 70-80tih, kako to da se je taj savrseni sistem urusavao i bio napusten od strane vladajucih, niko da da pravi odgovor.
Na to je pitanje jako lako dati odgovor - zato što su reforme imale trenutni i opipljiv efekat. A na šira pitanja o tome su odgovarali Naomi Klein (da parafraziram, neoliberalizam, kao vodeća ekonomska dogma, je ideologija koja ne trpi bilo koji drugi sistem vjerovanja), Noam Chomsky, Paul Krugman, Joseph Stiglitz, Robert Reich, svi iz tvoje mahale.

Usput, zreo čovjek ne bi trebao posmatrati svijet u crno-bijeloj tehnici, niti imati problem s činjenicom da se svijet sastoji od kontradiktornih ideja i vjerovanja, i da i on sam može imati takve ideje i vjerovanja. Ali kognitivna disonanca izaziva kod ljudskih bića užasan stres - kažu neuoropsihijatrija i srodne joj discipline, zato se ljudi medjusobno kolju zbog ideja.
Last edited by piupiu on 10/12/2019 22:36, edited 1 time in total.
Kejn

#1974 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Kejn »

Dozer wrote: 10/12/2019 22:26
LBVIEW wrote: 10/12/2019 12:51 Ajde? O bosnjastvu svakako pojma nemas, a o sto mislis da znas ne izlazi iz srpskog okvira poimanja istih.
So se 7-e tice, niko nije ni rekao kako su bili najefikasniji, spomenuta je u kontekstu Djeneralove Price o "islamistima". Brigada kao insvaka druga, samo s vjerskim predznakom, gdje je problem ako ne cinjenica kako su cetnike jebavali uzduz i poprijeko. :D
Nazalost, ali ti ne vidis da tvoje pisanje ni jednim slovom ne izlazli iz M92 matrice, ili preciznije M93, kada je "vraceno historijsko ime" narodu. Kod tog "vracanja",a sto ce mi Haznadar opet zamjeriti, postoji samo jedna mala caka - zasto nije vraceno jos starije narodno ime, tj. Bosnjani? Ja imam i odgovor (jer medju dobrim Bosnjanima nije bilo muslimana, posto nije bilo tada ni islama u Bosni), a ako neko ima drugi kojim ce pobiti moj, argumentovano logicno (a sto znaci bilo kakav pisani trag spominjanja BosnjaKa prije sredine 15 vijeka), ja sam uvijek spreman nauciti nesto novo i revidirati svoj stav.
Iz ovog razloga (ne zbog islama, da budemo nacisto), a koji je cinjenica da Bosna ne postoji tek od 15 vijeka, ja se nikako niti zelim, niti mogu poistovijetiti s ovim imenom jer je ono naprosto jedno hinjsko falsifikovanje istorije ove zemlje i njenih ljudi. O srpskim i hrvatskim mitomanijama je suvisno bilo sta reci. To su vec sfere za psihijatrijska promatranja.
Nije vraćeno jer je Bošnjanin starobosanski. Mi pričamo moderni bosanski jezik, ako bi vratili tu riječ u upotrebu, logično bi bilo da povratimo sve riječi i da počnemo pričati starobosanski. Bojim se samo da se ne bismo mogli razumjeti. Također, to puritansko cjepkanje historije narušava legitimitet i kontinuitet samih Bošnjaka, jer su se upravo ti Bošnjani, počeli prozivati Bošnjacima. Učinio bi nepravdu samim tim starim Bošnjanima, na čije se ime često voliš pozivati.
madner

#1975 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Razlika je sto je trebalo gotovo 10 godina pripreme da se uklone svi koji nisu bili za puske. Cudno kako su afere pogodile rukovodstvo SRBiH, a relativno male cifre u pitanju.

Ili kako je izmjenjen gotovo cijeli visi komandni kadar JNA kroz reformu vojske.

Isto da je planirano.
Locked