Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
Prpa.ba

#2826 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

Jedina profesionalizacija koja je trenutno moguca je privatizacija i odvajanje od budzetske sise. Recimo, TV SA je jako lako privatizovati prostom odlukom Skupstine KS. :-D

Inace je i daleko iskusnijim drustvima od naseg tesko da profesionalizuju segmente javnih sluzbi i servisa, posebno kad se isti finansiraju iz budzeta na bilo koji nacin. Skupstine alociraju sredstva kroz budzete, a svaka organizacija zeli veci budzet, sto znaci da ce uvijek imati poticaj da uspostavi "kvalitetne" odnose sa skupstinskom vecinom, a sto je nista drugo nego efektivna deprofesionalizacija. Samo je pitanje gdje se povlaci granica. U slabijim drustvima poput naseg, jako nisko. Drugdje, nesto vise. Ta dodatna razlika proizilazi iz postojanja dovoljno jake srednje klase koja nije na budzetu i za ciju se naklonost bori, a ciju se naklonost dosta teze kupuje.

Moze se povuci argument da treba napraviti zakone o profesionalizmu i postovati ih, ali vec postoje i zakoni o kvaliteti usluga koje drzava treba raditi pa ih se ne postuje, zasto bi i sa ovim zakonima bilo drugacije. :-D

Ukratko, ko god ne radi na projektima koji doprinose rapidnom rastu nebudzetarijatske srednje klase, taj nije za postivanje zakona, profesionalizam, efikasnu javnu upravu i napredak drzave. :mrgreen:
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#2827 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by malakh »

KatarinaKosaca wrote: 09/12/2019 21:29
izvrsni direktor wrote: 09/12/2019 21:22 Ali u isto vrijeme smatras da stranke na vlasti treba da budu odgovorne za propuste tih istih JP ? Ocekujes od trenutne vlasti napredak u poslovanju tih istih JP?
dok su njihova, da. Kad budu profesionalizirana, od menadžera i uprave, a po rezultatima i kvalitetu usluga. Kako glup botovsko komentar!
u svakom poslovnom subjektu postoji odgovorno lice, imenom i prezimenom, koje odgovara za zakonitost svoga rada. najveci problem je sto su te odgovorne osobe povezane sa strankama i sto im stranke kroz mehanizam njihovog imenovanja pomazu da dobiju mandat i da budu direktori, a ujedno su clanovi istih tih stranka. oni rade u interesu stranke i mocnih pojedinaca i kada ih netko uhvati u nepravilnosti, tada se ukljuce kompletna stranacka infrastruktura, lobiji, stranacki advokati, mediji i sto sve ne da bi se dokazala nevinost stranackog direktora, a praksa je pokazala da se to na kraju i dogodi.

i tako u krug.

ono sto su nasa stranka i nip govorili, bilo je depolitizacija javnih preduzeca, a onda, prvom prilikom ista ta preduzeca podijelili svojim clanovima, osnivacima, stranackim funkcionerima...

i onda se zapitamo zasto su javne institucije odvojene od gradjana i od adekvatnog pruzanja usluga istima? pa valjda je svima jasno kako ce se ponasati i direktor i svi koje direktor sa sobom dovede, kada u podsvijesti imaju cinjenicu da stranka stoji iza njih...
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#2828 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

I pošto je to tako, pošto su JP kasa uzajamne pomoći strankama, gdje se trguje radnim mjestima za novac ili uticaj, a sve preko leđa BIH sirotinje kojima telefonski poziv predstavlja luxuz, a jeftina tarifa struje imperativ, onda se to sijelo nekompetentnih i prekobrojnih, jednostavno, treba raspasti jer služi sam sebi i svojoj stranci, a pauperizira ionako ekonomski uništeno stanovništvo
El_comadante

#2829 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by El_comadante »

mene su malo razočarali, idemi na populizam dok konkretnih stvarih nema. npr. ova 1. transverzala su počeli i eto priča nije niko dofatio 40 godina a priča se o tome, umjesto da su završili recimo 11 longdutionalu ili neke druge ceste i putve koji su započeti stoje tako godinama.
Styling

#2830 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

KatarinaKosaca wrote: 09/12/2019 22:49 I pošto je to tako, pošto su JP kasa uzajamne pomoći strankama, gdje se trguje radnim mjestima za novac ili uticaj, a sve preko leđa BIH sirotinje kojima telefonski poziv predstavlja luxuz, a jeftina tarifa struje imperativ, onda se to sijelo nekompetentnih i prekobrojnih, jednostavno, treba raspasti jer služi sam sebi i svojoj stranci, a pauperizira ionako ekonomski uništeno stanovništvo
Hajmo vratiti SDA i njihove lopove. Sa njima bar znamo da nema napretka i da ce sve pokrasti pa se necemo ni sekirati. Ovi su se usudili da nesto pokusaju, kakve li drskosti, pa cemo ih satrati pljuvanjem i kritikama umjesto potpore, jer smo najedanput postali toliki legalisti da nas ovakvih nema ni u Svedskoj, i lakse omoguciti SDA da se vrati na vlast. Bravo!
mali_balon

#2831 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by mali_balon »

Styling wrote: 10/12/2019 09:57
KatarinaKosaca wrote: 09/12/2019 22:49 I pošto je to tako, pošto su JP kasa uzajamne pomoći strankama, gdje se trguje radnim mjestima za novac ili uticaj, a sve preko leđa BIH sirotinje kojima telefonski poziv predstavlja luxuz, a jeftina tarifa struje imperativ, onda se to sijelo nekompetentnih i prekobrojnih, jednostavno, treba raspasti jer služi sam sebi i svojoj stranci, a pauperizira ionako ekonomski uništeno stanovništvo
Hajmo vratiti SDA i njihove lopove. Sa njima bar znamo da nema napretka i da ce sve pokrasti pa se necemo ni sekirati. Ovi su se usudili da nesto pokusaju, kakve li drskosti, pa cemo ih satrati pljuvanjem i kritikama umjesto potpore, jer smo najedanput postali toliki legalisti da nas ovakvih nema ni u Svedskoj, i lakse omoguciti SDA da se vrati na vlast. Bravo!
Pa bas to je i posao SDA botova, odjednom posatju legalisti, borci za ljudska prava, borci protiv korupcije, pravednici, zrtve pohlepne nove vlasti, dobronamjerni kriticari.....sve su to prekriveni SDAovci koji rade po instukcijama KOSovaca iz SDA
A_A_AKCIJA

#2832 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

KatarinaKosaca wrote: 09/12/2019 20:07 :thumbup: uvijek imaš briljantne analize i postove. Najbolje na forumu. Bez navijačke strasti i urlanja za svog bika na koridi..
Hvala ti na komplimentu, ali nisam siguran da smo se razumjeli.

Ja vrlo otvoreno podržavam Vladu u KS i NiP. Ne na ideološkoj osnovi, nego isključivo na etičkoj i programskoj. Do sada su, ako ih po tome ocjenjujemo, svjetlosnu godinu od ostalih i zato imaju moju podršku. Takođe, smatram da je kritika osnova zdrave podrške i da mora biti dio političkog života.
Onog momenta kada se srozaju ili profanišu, i moj stav će se promijeniti. Ja se ne stidim reći da sam promijenio političke opcije više puta. Svaki puta je bilo upravo na ovoj osnovi i ne vidim nikakav problem u tome.

Jednostavno, ne vjerujem ideološkim tlapnjama niti ideologijama kao principu (ne)razmišljanja.

Mislim da svima treba dati šansu, pod dva uslova:

Ako nisu dokazani kriminalci ili zločinci.
Ako dokazano rade ono što pričaju.
Ako ne diskriminiraju ili ne ugrožavaju neki od mojih identiteta.

Sve ostalo je šuplja i mazanje očiju.
KatarinaKosaca

#2833 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

A_A_AKCIJA wrote: 10/12/2019 14:51
KatarinaKosaca wrote: 09/12/2019 20:07 :thumbup: uvijek imaš briljantne analize i postove. Najbolje na forumu. Bez navijačke strasti i urlanja za svog bika na koridi..

Ja vrlo otvoreno podržavam Vladu u KS i NiP. Ne na ideološkoj osnovi, nego isključivo na etičkoj i programskoj. Do sada su, ako ih po tome ocjenjujemo, svjetlosnu godinu od ostalih i zato imaju moju podršku. Takođe, smatram da je kritika osnova zdrave podrške i da mora biti dio političkog života.
Onog momenta kada se srozaju ili profanišu, i moj stav će se promijeniti. Ja se ne stidim reći da sam promijenio političke opcije više puta. Svaki puta je bilo upravo na ovoj osnovi i ne vidim nikakav problem u tome.

Jednostavno, ne vjerujem ideološkim tlapnjama niti ideologijama kao principu (ne)razmišljanja.

Šta sam ja drukčije rekla i šta misliš ko ih je izglasao?
ti sam? Mada nisam toliko sigurna da odlično rade, ali šansu treba dati svakako. Gdje ja drukčije kažem? I šta drukčije kažem?
KatarinaKosaca

#2834 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

Styling wrote: 10/12/2019 09:57
Ko je to rekao? Zato što je SDA radila kako je radila građani KS su im uskratili povjerenje. Gdje i kako i u čemu se vidi prizivanje SDA? Opsjednuti ste.... :D GOVORIM O NEOPHODNOSTI PROFESIONALIZACIJE JAVNIH PREDUZEĆA, da bude služba građana, a ne stranačka prćija. Pri tom, mi je svejedno čija stranačka prćija dok je prosječnom Bosancu telefonski poziv luxuz. I vi pričate o botovima? :run:
Roccohljup

#2835 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Roccohljup »

hebote ovdje cim das neku konstruktivnu kritiku kifla & co dobiješ epitet SDA bota ili da priželjkuješ da se SDA mafija vrati. toliko o demokratiju i uvažavabnju prava na drugačije mišljenje. Valjda još te SDA navike kifla i raja nisu odbacili
KatarinaKosaca

#2836 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

Roccohljup wrote: 10/12/2019 15:16 hebote ovdje cim das neku konstruktivnu kritiku kifla & co dobiješ epitet SDA bota ili da priželjkuješ da se SDA mafija vrati. toliko o demokratiju i uvažavabnju prava na drugačije mišljenje. Valjda još te SDA navike kifla i raja nisu odbacili
Vojnik o skraćenju i FGR o botovima.... Najgore što se može desiti jednoj liberalnoj stranci da je podržavaju neokomunisti... a to se NS dešava, bar na forumu
A_A_AKCIJA

#2837 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

The BEN10 wrote: 09/12/2019 21:24
KatarinaKosaca wrote: 09/12/2019 21:17
izvrsni direktor wrote: 09/12/2019 21:14
Smatras da politicke stranke ne treba da postavljaju svoj kadar na rukovodece pozicije JP ?
smatram. Smatram da JP nisu stranački plijen, nego služba građana koju treba profesionalizirati, a ne stvarati nepismene karikature sa jedinim ciljem pljačka, što su danas. Kreirana je država mučilište svojih građana sa vama, koridorskim navijačima, sitnim šićarđijama
Bravo!
Možemo mi teoretizirati o modelima menadženta u javnim preduzećima, ali prije svega se mora znati nekoliko detalja.

Prvo, ta preduzeća se moraju dekontaminirati od prethodnih politika, a to neće samo od sebe. To mora uraditi neka druga politika. A da bi to uradila, mora imati političku kontrolu nad tim preduzećima. Ona se vrši putem organa nadzora (NO) i menadžmenta (direktor i UO).

Drugo, javna preduzeća moraju raditi i u skladu sa političkim ciljevima Vlade. Jedini način da se to izvede jeste putem nadzornih i upravljačkih struktura. U suprotnom, Vlada ne bi imala nikakav uticaj na njih, niti bi mogla provoditi svoje politike. Zamislite npr situaciju da Vlada odluči da je potrebno sniziti cijenu grijanja u Toplanama, a direktor koji je pod uticajem SDA uradi suprotno. Da nalože Grasu da u slučaju zagađenosti besplatno prevoze građane, a direktor se napravi lud i ne želi da provede odluku?

Treće, javna preduzeća se moraju zaštiti od povratka drugih političkih uticaja. Prevedeno, SDA direktor može nanijeti stravičnu štetu Vladi, sa ciljem rušenja i povratka SDA na vlast. Jednostavno, možda se mi možemo i dogovoriti da javna preduzeća moraju biti isključivo profesionalna, ali SDA i slični tako ne misle. Ignorisanje ove činjenice znači isto što i prepuštanje tih preduzeća nazad za SDA. Oni ne dijele naše mišljenje i u njima vide zlatne koke i izvore finansiranja svojih politika i kriminalaca.

Četvrto, obični uposlenici u tim preduzećima i članovi nadzora i uprave nisu u istom položaju. Znam da se teško odlijepiti od socijalističkog ekonomskog modela, ali nadzor, menadžment i uposlenici nisu na istom nivou, niti imaju iste uloge, prava i odgovornosti u tim preduzećima. Zapošljvanje profesionalaca, koji rade na poslovima preduzeća, mora biti apsolutno depolitizirano i ne smije biti političkog zapošljavanja. Sa Nadzorom i upravom to nije slučaj

Iz razloga navedenih, dugo ćemo čekati na potpunu nezavisnost javnih preduzeća, ako je ikada i bude. Ona će uvijek morati provoditi političke odluke i moraće se štititi od uticaja onih koji ne razmišljaju ovako.

Primjer da se radi drugačije je npr direktor Veterinarske Stanice, postavljen od NiP, ali nije stranački kadar.
A_A_AKCIJA

#2838 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

KatarinaKosaca wrote: 10/12/2019 14:54
A_A_AKCIJA wrote: 10/12/2019 14:51

Šta sam ja drukčije rekla i šta misliš ko ih je izglasao?
ti sam? Mada nisam toliko sigurna da odlično rade, ali šansu treba dati svakako. Gdje ja drukčije kažem? I šta drukčije kažem?
Nisam nigdje rekao da jesi, ali čisto da ne bude zabune. Sve OK.
KatarinaKosaca

#2839 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

A_A_AKCIJA wrote: 10/12/2019 15:41 Nisam nigdje rekao da jesi, ali čisto da ne bude zabune. Sve OK.
Pošto su me botovi proglasili botom, prepao si se da te ne daj bože SDA bot ne fali pa da budeš meta napada.. nema zabune. Povlačim napisano da se ne bojiš :D
KatarinaKosaca

#2840 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

A_A_AKCIJA wrote: 10/12/2019 15:34
Možemo mi teoretizirati o modelima menadženta u javnim preduzećima, ali prije svega se mora znati nekoliko detalja.

Prvo, ta preduzeća se moraju dekontaminirati od prethodnih politika, a to neće samo od sebe. To mora uraditi neka druga politika. A da bi to uradila, mora imati političku kontrolu nad tim preduzećima. Ona se vrši putem organa nadzora (NO) i menadžmenta (direktor i UO).

Drugo, javna preduzeća moraju raditi i u skladu sa političkim ciljevima Vlade. Jedini način da se to izvede jeste putem nadzornih i upravljačkih struktura. U suprotnom, Vlada ne bi imala nikakav uticaj na njih, niti bi mogla provoditi svoje politike. Zamislite npr situaciju da Vlada odluči da je potrebno sniziti cijenu grijanja u Toplanama, a direktor koji je pod uticajem SDA uradi suprotno. Da nalože Grasu da u slučaju zagađenosti besplatno prevoze građane, a direktor se napravi lud i ne želi da provede odluku?

Treće, javna preduzeća se moraju zaštiti od povratka drugih političkih uticaja. Prevedeno, SDA direktor može nanijeti stravičnu štetu Vladi, sa ciljem rušenja i povratka SDA na vlast. Jednostavno, možda se mi možemo i dogovoriti da javna preduzeća moraju biti isključivo profesionalna, ali SDA i slični tako ne misle. Ignorisanje ove činjenice znači isto što i prepuštanje tih preduzeća nazad za SDA. Oni ne dijele naše mišljenje i u njima vide zlatne koke i izvore finansiranja svojih politika i kriminalaca.

Četvrto, obični uposlenici u tim preduzećima i članovi nadzora i uprave nisu u istom položaju. Znam da se teško odlijepiti od socijalističkog ekonomskog modela, ali nadzor, menadžment i uposlenici nisu na istom nivou, niti imaju iste uloge, prava i odgovornosti u tim preduzećima. Zapošljvanje profesionalaca, koji rade na poslovima preduzeća, mora biti apsolutno depolitizirano i ne smije biti političkog zapošljavanja. Sa Nadzorom i upravom to nije slučaj

Iz razloga navedenih, dugo ćemo čekati na potpunu nezavisnost javnih preduzeća, ako je ikada i bude. Ona će uvijek morati provoditi političke odluke i moraće se štititi od uticaja onih koji ne razmišljaju ovako.

Primjer da se radi drugačije je npr direktor Veterinarske Stanice, postavljen od NiP, ali nije stranački kadar.
O čemu pričamo? Javna preduzeće su JAVNA od javnog interesa, dakle u interesu građana.. tačka.. nema puno pameti ni teorija. To što je SDA napravio da bude stranačka prćija, a novi i nemaju ništa protiv je stvar našeg mentaliteta podaničkog, poniznog.. samo neka vlada moj pa makar me i pljačkao. Što se može privatizirati, privatizirati, što ne, staviti profesionalne upravljačke strukture da rad eu interesu građana, dakle što niži out put, optimalan odnos input.-output. Nema politike niti je treba biti.
A_A_AKCIJA

#2841 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

KatarinaKosaca wrote: 10/12/2019 15:46
A_A_AKCIJA wrote: 10/12/2019 15:34

O čemu pričamo? Javna preduzeće su JAVNA od javnog interesa, dakle u interesu građana.. tačka.. nema puno pameti ni teorija. To što je SDA napravio da bude stranačka prćija, a novi i nemaju ništa protiv je stvar našeg mentaliteta podaničkog, poniznog.. samo neka vlada moj pa makar me i pljačkao. Što se može privatizirati, privatizirati, što ne, staviti profesionalne upravljačke strukture da rad eu interesu građana, dakle što niži out put, optimalan odnos input.-output. Nema politike niti je treba biti.
Ne slažem se. Ta preduzeća su itekako politička, ali ne u smislu da pripadaju politikama, nego da trebaju da ih provode.
Možda bih se i složio na nekoj teorijskoj osnovi i nekim zamišljenim idealnim uslovima. Ovako, ne.

Uticaj politike ne znači i stranačka prćija. To znači da preduzeće provodi usaglašene, transparentne politike, te da ih usaglašava sa profitnim ciljevima.

Privatizacija apsolutno izbacuje socijalnu dimenziju. Imaš bezbroj loših primjera iz latinske Amerike na ovu temu.
KatarinaKosaca

#2842 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

Onda mi unaprijed pristajemo da plaćamo najskuplju telefonsku tarifu sa najnižim plaćama, da imamo nedopustivo skupu struju za zemlju koja struju izvozi, da plaćamo smeće koje se ne odvozi i ako imamo stari kauč zovemo Rome kojima opet platimo 100KM da odveze kauč jer ovi uhljebi ne voze kabasto, pristajemo da plaćamo skupu vodu u zemlji u kojoj se voda slijeva sa svih strana i planina, jer, eto pobogu "nisu idealni uvjeti". ne, uvjeti trebaju biti kao i u svakoj normalnoj zemlji, a nepojmljivo je u normalnoj zemlji da JP budu familija stranačkih podanika (pri tom mi je svejedno jel SDA brigada ili jedna FGR sestra, princip je bitan), nepojmljivo je da se guli sirotinja, a prekobrojni valjaju. Mi pristajemo, jer, evo, moj vlada, more bit i u mene tetičnu zaposli, neka me guli moj je, dosta me gulio tuži, pa "makar i korenja jeo"....
madner

#2843 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by madner »

Nemoguce je staviti profesionalne upravljacke strukture u javno preduzece. Ako je to moguce, moguce je i izvrsiti privatizaciju istog. BH telecom moze imati profesionalnu upravljacku strukturu koja ima samo jedan parametar uspjesnosti: profit.
Toplane ne.
GRAS ne.

Struja i voda su jeftini, ali to nije niti moze biti jedini kriteriji za pravo JP.
madner

#2844 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by madner »

Primjer GRASa, kada bi imao profesionalnu strukturu koja gleda samo profit:

Centrotransova ponuda javnog prevoza.
KatarinaKosaca

#2845 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote: 10/12/2019 15:59 Nemoguce je staviti profesionalne upravljacke strukture u javno preduzece. Ako je to moguce, moguce je i izvrsiti privatizaciju istog. BH telecom moze imati profesionalnu upravljacku strukturu koja ima samo jedan parametar uspjesnosti: profit.
Toplane ne.
GRAS ne.

Struja i voda su jeftini, ali to nije niti moze biti jedini kriteriji za pravo JP.
Koliki su im fiksni troškovi? Zašto? Zato što su nabešali od tetkine tetične bratića.. pola ih nepismeno i neusmeno... zato što su JP utočište, skrovište, trgovina uticajem, glasom, parom, radnim mjestom... i te kako je moguće. Ako je servis građanima, onda nije puki profit jedini cilj, nego optimalizacija resursa.
madner

#2846 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by madner »

KatarinaKosaca wrote: 10/12/2019 16:03
madner wrote: 10/12/2019 15:59 Nemoguce je staviti profesionalne upravljacke strukture u javno preduzece. Ako je to moguce, moguce je i izvrsiti privatizaciju istog. BH telecom moze imati profesionalnu upravljacku strukturu koja ima samo jedan parametar uspjesnosti: profit.
Toplane ne.
GRAS ne.

Koliki su im fiksni troškovi? Zašto? Zato što su nabešali od tetkine tetične bratića.. pola ih nepismeno i neusmeno... zato što su JP utočište, skrovište, trgovina uticajem, glasom, parom, radnim mjestom... i te kako je moguće. Ako je servis građanima, onda nije puki profit jedini cilj, nego optimalizacija resursa.
Optimizacija resursa je sirok pojam. Profit je jasno definisan, ali sta znaci optimizacija resursa za GRAS? Imas linije koje su gradjanima bitne u zbiru, pogotovo socijalno ugrozenoj kategoriji ali koje se ne isplate. Ko kaze koje treba a koje ne ostaviti? Ko odlucuje koje su subvencije za JP i kako trose? Bez subvencija nema JP, bar ne sirokog.

Za Toplane, posto imaju monopol ko odlucuje koja je cijena po kvadratu realna? Ljudi ce do neke cifre placati.
KatarinaKosaca

#2847 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote: 10/12/2019 16:08 Optimizacija resursa je sirok pojam. Profit je jasno definisan, ali sta znaci optimizacija resursa za GRAS? Imas linije koje su gradjanima bitne u zbiru, pogotovo socijalno ugrozenoj kategoriji ali koje se ne isplate. Ko kaze koje treba a koje ne ostaviti? Ko odlucuje koje su subvencije za JP i kako trose? Bez subvencija nema JP, bar ne sirokog.

Za Toplane, posto imaju monopol ko odlucuje koja je cijena po kvadratu realna? Ljudi ce do neke cifre placati.
U slučaju Grasa optimizacija resursa znači da profitabilne linije znači na primjer Bistik-Dobrinja ili Čaršija .Ilidža zarade da pokriju i neprofitabilne kombi linije na primjer za Gazin Han ili Rječicu... Gdje tu mora biti politika? Navikli još od Tite u sve politiku, pa nikako je izbaciti jbt....
Styling

#2848 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Roccohljup wrote: 10/12/2019 15:16 hebote ovdje cim das neku konstruktivnu kritiku kifla & co dobiješ epitet SDA bota ili da priželjkuješ da se SDA mafija vrati. toliko o demokratiju i uvažavabnju prava na drugačije mišljenje. Valjda još te SDA navike kifla i raja nisu odbacili
Kritika treba i moze, ali konstruktivna i realna. Svi znaju da nije realno ocekivati profesionalizaciju JP zbog ukupnog stanja u zemlji. Treba ici sa promjenama korak po korak. Mislim da svi malo previse ocekuju od ove Vlade i Skupstine u kratkom roku. Ovu Vladu i Skupstinu kritikuje i "pozicija" i "opozicija". Nismo bas fer. Tek su godinu dana na vlasti. Bice gresaka, ali ih zbog toga ne treba odmah razapinjati. Njima i koalicioni partneri rade o glavi i umjesto da ih kao javnost podrzimo, mi tjeramo mlin na vodu kriticarima i SDA ekipi kako bi imali sto vise argumenata da ih skinu. Ne radi se to tako. Ovi jos i prihvate neke kritike. Ako nam dodje SDA mozmeo se svi slikati. Sve ce obustaviti i ponistiti sve sto je uradjeno. Nas posao je da ih podrzimo da ne dodje do toga.
addy_sa

#2849 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by addy_sa »

Dino je jedina osoba na koju Heroina Sebija onako javno i dokazano "pjeni" te iz tog razloga taman ništa drugo ne uradio ( a uradio je) ima moj glas na lokalnim
KatarinaKosaca

#2850 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by KatarinaKosaca »

Styling wrote: 10/12/2019 16:15
Kritika treba i moze, ali konstruktivna i realna. Svi znaju da nije realno ocekivati profesionalizaciju JP zbog ukupnog stanja u zemlji. Treba ici sa promjenama korak po korak. Mislim da svi malo previse ocekuju od ove Vlade i Skupstine u kratkom roku. Ovu Vladu i Skupstinu kritikuje i "pozicija" i "opozicija". Nismo bas fer. Tek su godinu dana na vlasti. Bice gresaka, ali ih zbog toga ne treba odmah razapinjati. Njima i koalicioni partneri rade o glavi i umjesto da ih kao javnost podrzimo, mi tjeramo mlin na vodu kriticarima i SDA ekipi kako bi imali sto vise argumenata da ih skinu. Ne radi se to tako. Ovi jos i prihvate neke kritike. Ako nam dodje SDA mozmeo se svi slikati. Sve ce obustaviti i ponistiti sve sto je uradjeno. Nas posao je da ih podrzimo da ne dodje do toga.
Ko ih razapinje? jesi ti dobra :D
Post Reply