Brand generalno nema nikakve proizvodnjom, Kinezi ti mogu sastavljaju sa brandom koji zelis. Gorenje je preselilo vecinu svoje proizvodnje iz Gorenja (Velenja) vec davno. A to je bio "vrh" SFRJ, zamisli kako bi tek zavrsili Ei Nis i slicni.piupiu wrote: ↑10/12/2019 00:37Super, i Hisense je MLN, brend Gorenje još uvijek postoji, i primjer je ovoga o čemu sam govorila. Niko nama nije kriv što smo privatizaciju sprovodili u svrhu pljačke društvenog vlasništva. Eto, imaš Borac Travnik, Napredak i Umico Tešanj, Bimal Brčko, Tvornica mašina Travnik, HEPOK Mostar, sve uspješne privatizacije. Moglo ih je biti koliko hoćeš, ali ne mere i jare (pljačka) i pare.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- CPT
#1776 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- CPT
#1777 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
a nije da toga nije bilo u SFRJMorningStar wrote: ↑10/12/2019 00:47Ma ne to nego ono slucajeva da pokusavaju ti podmetnuti na foru da promjenis vjeruHank Paldum wrote: ↑10/12/2019 00:46
Jer su svi zločini u Prijedoru, Višegradu, Tesliću počinjeni od strane Marsovca a ne komšija gdje je 40+ godina bilo bratstvo i jedinstvo i išlo se na praznike![]()
- CPT
#1778 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Vecina poslali na Zapad, a ostale ponudili kao jefitnu radnu snagu multinacionalkama? Rahatluk sam takav. Znas koliko Poljaka je zavrsilo u GB recimo? Iznas kako izgleda Ceska izvan par vecih gradova? Danas je generalno svuda teze/lakse dobiti posao. Nema posla do penzije kao nekad. To nije specifika BiH ili drzava ex-SFRJ.piupiu wrote: ↑10/12/2019 00:02Šta bi radili s ljudima u tranziciji? Šta su radile Poljska, Češka, Madjarska i ostale zemlje u tranziciji? A o tome koliko je lakše danas dobiti posao u BiH govori egzodus ljudi - bez organizovane pomoći države - iz zemlje u kojoj je zvanično 32% nezaposlenih. Ili ne poznaješ nezaposlene ljude u BiH? Ja ih poznajem puno, medju njima i veliki broj visokokvalifikovanih ljudi sa radnim iskustvom.CPT wrote: ↑09/12/2019 19:48 Nisu ljudi zbog zbog dosade odlazili iz SFRJ i nije SFRJ bezveze organizovano izvozila visak radno sposobnih. Sta bi to uradili sa par mio ljudi na cesti zbog tranzicije? Malo povecali izvoz radne snage? I ne, nije isto kao danas. Danas je puno lakse dobiti posao (kao i izgubiti).
- spreca
-
hAZNADAR
#1780 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I ko je to ovdje od kriticara YU rekao da je crkva i dzamija bila zabranjena? Al bitno je izgleda trpati ljude u krajnosti i onda ismijavati. Nije svako Kolinda sa jogurtom i nije svako SDA uhljup.
- Hank Paldum
#1781 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Zato što se ignorišu stvari da se ne bi kvarila iluzija jer se onda ruši sve kao kula od karata. Kao supruga što potiskuje da ju je suprug nekada ošamario, pogotovo ako je umro pa da ostane brak u lijepom sjećanju.hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 08:35I ko je to ovdje od kriticara YU rekao da je crkva i dzamija bila zabranjena? Al bitno je izgleda trpati ljude u krajnosti i onda ismijavati. Nije svako Kolinda sa jogurtom i nije svako SDA uhljup.
Evo ja napisah samo dan prije ovo
@Dozer napisa da je izgleda tačno da su protiv Juge i pljuju je samo današnji nacionalisti iako sam napisao opširno samo 1-2 stranica prije da je upravo suprotno.Hank Paldum wrote: ↑09/12/2019 19:38 Vjernici koji su iskreni vjernici i koji danas idu u džamije i crkve bez ikakve koristi su išli i onda u džamije i crkve, znači nisu ni oni imali nikakav razlog da se raduju ili žale što nema Juge.
Ja i mnogi drugi su napisali da niko ne zove BiH superdržavom i da se Jugoslavija kritikuje zbog svojih mana a ne zbog poređenja sa budućim državama a ovdje se nastavlja sa "ne valja vam Juga? E nek vam je sada lijepo".
I kako onda da takve osobe priznaju da bar 0,5% nešto nije štimalo tada?
- Point.
#1782 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Čuo sam tu priču nije se smjelo u crkvu, džamiju. Ja ne ismijavam nikoga, samo sam zatečen nekim komentarima i preuveličavanje kao npr hrana bila luksuz, tamnica naroda, YU kao Sjeverna Koreja i slično. Zar nije to ići u krajnost?hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 08:35I ko je to ovdje od kriticara YU rekao da je crkva i dzamija bila zabranjena? Al bitno je izgleda trpati ljude u krajnosti i onda ismijavati. Nije svako Kolinda sa jogurtom i nije svako SDA uhljup.
Bošnjak, Bosna u srcu pa automatski ne smiješ priznati da ti je bilo fino u YU. Nego, zbog svih dešavanja od 1992 pa nadalje moraš reći da je YU bila tamnica, da se gladovalo, da se farmerice samo mogle vidjeti na koricama Tex Willer i Ken Parker stripova itd.
Ja sam Bošnjak, Bosanac, BiH je moja domovina ali nije me sramota priznati da mi je bilo fino u YU a ona je prestala postojati u junu 1991 godine kada se Slovenija uhvatila noge. Sve poslije ne vežem za SFRJ, nego za povratak četnika i te ideje.
- Point.
#1783 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
I ja sam bio dijete 80tih i isto tako ništa mi pod milim Bogom nije falilo. Sjećam se jednog sretnog i bezbrižnog djetinjstva, škola, izviđači, Vrbas, Jadran, Borac, curice itd. Također se ne sjećam neimaštine do rata a isto tako starci bili radnička klasa.Bloo wrote: ↑09/12/2019 23:37Ne znam.koja ste godista, ali ja se 80tih i eto mozda 1990 sjecam kao lijepih vremena, a bila sam dijete.
Nije mi nista falilo.
Dosta djece je imalo Commodore, neki stariji mozda i kakav racunar dunno, ja sam bila premala za to...ali bile au one igre sa oucanjem u patke.![]()
Stvarno se ne sjecam neke neimastine a moji su bili radnicka klasa.
E sad...mozda je ovo animals namjerno napisao da biste svi vi iznijeli ovo sto jeste iznijeli.
-
hAZNADAR
#1784 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nista cudno bilo je kolkohoces baka koje su klanjale, kao i deda,.. U Banjaluci dok sam bio mali jos pamtim da su mame i tate pojedini oslovljavali sa babo i majka, a njihove roditelje dido i nana. Pa se to totalno izbacilo i babo i majka zauzese mjesto dide i nane. I vec 80-tih se sve cesce culo deda i baka u familijama muslimanskog prezimena - babo, majka, dido, nana,... su u urbanoj sredini totalno otisli u zaborav i izbaceni iz upotrebe.
Mnoga djeca rodjena u YU a iz muslimanske familije su dobijala imena poput Sasa, Maja, Sanja, Goran, Zoran, Aljosa, Dragi, Miro,... i licno znam Sasu i Gorana sto su vjernici muslimani i kolko hoces baki i deda sto su muslimani. Da nebi rata, da je YU opstala sa onakvom filozofijom,.. sad bi u muslimana vec imao i Mihajle, Radovane, Petre,...
U urbanoj raji je to dokazivanje da nisi musliman bilo neko mjerilo modernog, situiranog,.. integracija u jugoslovenstvo. Srbi i Hrvati su imali samo pokazati da nisu vjernici, muslimani su imali dokazati malo vise i kopirati Srbe. Ne u smislu nacionalizma vec kulture. I to je tako i ostalo kod mnogih jugonostalgicara mulimanskog prezimena ili bolje receno backgrounda.
Problem je sto se pojavila na sceni SDA sa svojim vjerskim busanjem i promoviranjem idiota kao idealnih muslimana. Mnogima je SDA ostala jedini okvir za islam i bosnjastvo pa iz revolta i otpora prema SDA jos furaju jugoslovenstvo sa srpskim nalicjem. Pa su izmislili Bosanstvo kao zamjenu za Jugoslovenstvo, i dokazivanjem da nisu Bosnjaci, ismijavanjem islama,... i dalje dokazuju sebi i slicnima da su moderni, situirani,.. i naravno da nisu SDA. Samo vidi tu pricu o poturicama plahim i lakomim prevjerama njegosevog potpisa, andricevske prikaze islama opcenito i kako je samo prisustvo te kulture nazadnost, crna rupa, sinonim za davnu okupaciju i primitivizam,...
Naravno - svi kriticari YU su po defaultu SDA sto su pojedini ovdje vise puta znali i meni to prebaciti. Nacionalizam, etnotorove isto tako. Nidje sredine.
Jugoslaviju mnogi sjetno prizivaju upravo iz tog razloga - kada su nekim stvarima licne prirode poput odnosa prema vjeri - mogli biti drustvena elita i izvan ovog foruma.
- Bloo
- Globalna šefica
#1785 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovo si dobio iz neke statistike ili pak?Mnoga djeca rodjena u YU a iz muslimanske familije su dobijala imena poput Sasa, Maja, Sanja, Goran, Zoran, Aljosa, Dragi, Miro,... i
Ako pogledas generaciju rodenu 80tih koja je sada odrasla ...odakle onda toliko "muslimanskih" imena.
Pola imena koja si nabrojao su slavenska.
-
hAZNADAR
#1786 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Mnogim familijama hrana jeste bila jedini izdatak. U JNA a i na putovanjima sam vidio da smo mi urbani srednji stalez stroga manjina.Point. wrote: ↑10/12/2019 09:24
Čuo sam tu priču nije se smjelo u crkvu, džamiju. Ja ne ismijavam nikoga, samo sam zatečen nekim komentarima i preuveličavanje kao npr hrana bila luksuz, tamnica naroda, YU kao Sjeverna Koreja i slično. Zar nije to ići u krajnost?
Bošnjak, Bosna u srcu pa automatski ne smiješ priznati da ti je bilo fino u YU. Nego, zbog svih dešavanja od 1992 pa nadalje moraš reći da je YU bila tamnica, da se gladovalo, da se farmerice samo mogle vidjeti na koricama Tex Willer i Ken Parker stripova itd.
Niko ovdje nije rekao da se nije smjelo ici u crkvu ili dzamiju, ako i jeste neki pojedinac - to nije opet mjerilo za sve YU kriticare. Ako neko razmislja u krajnostima pa nesto hvali - ne znaci da je ikakva kritika skroz druga krajnost gdje se sve kudi.
Takodjer ne postoji ta podjela da je Bosnjak automatski musliman, da automatski YU pljuje i tumaci tamnicom,... to postoji samo u glavama onih koji su u krajnosti i kroz krajnosti tumace druge. Evo ja sam i Bosnjak i Bosanac, nekada Jugosloven,... bilo mi fino onda, danas znam da je tesko u BiH,... u cemu je onda problem priznati da je YU imala svoje falinke i da je svo zlo proizslo iz tog okvira a ne palo sa Marsa.
Podsjecam - ja sam 80-tih vec bio odrastao, samostalan i sa svojom platom. Mogu nostalgicno prizivati 70-te kada sam bio klinac, tinejdzer o kojem su roditelji brinuli i pricati o bezbriznom djetinjstvu - ali ne mogu reci da sam tada bio strucnjak za politiku, da sam znao sta je zivot i sve o drzavi. Koga briga za necije privatne dozivljaje - kada pricamo o prostim faktama o YU koje su javne, tacne i dostupne. Ko se nekima balon od sapunice rasprsnuo tek 92-ge - ne znaci da su strucnjaci i relevantni da ista kazu o drzavi 80-tih.
- LBVIEW
#1787 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ni manja ni veca od "pomoci" drugih europskih zemalja, osim ako vjerujes sisatoj uspaljenici s Pantovcaka.General War wrote: ↑09/12/2019 22:36Nema sanse da se srpski fasizam zanemari, ti si na forumu dezurni oko tog pitanja pa makar i o sadnji borova pricaliLBVIEW wrote: ↑09/12/2019 21:53Znas, licemjerno je baviti se posljedicama, a uzrok svih problema 90-tih - srpski fasizam zanemariti.
Kao sto rekoh drugu ti - u uvjetima kad je bioloski opstanak Bosnjaka bio ugrozen, svaka pomoc je bila dobrodosla.
A patetiku i moraliliziranje nekom drugom, nakon sto je srpskoj politici prosao genocid pred ocima svijeta, to vise "ne pije vode".![]()
Ah eno uzvratna pomoc je isla u siriju ali sad imamo problem sa "pomocnicima" sta sa njima kad se vrate ovamo..zato postedi me tvoje definicije licemjernosti, dobro je nama ta "pomoc" se obila o glavu.
Cuj, sta cemo, a da im obucemo crne uniforme i registrujemo ih kao udrugu/udruzenje poput istocnih/zapadnih susjeda?
Last edited by LBVIEW on 10/12/2019 10:20, edited 1 time in total.
- LBVIEW
- Hank Paldum
#1789 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Urbana, ruralna, nevažno, to se dešavalo sa istim narodom u istoj državi da je komšije kome je se išlo na slavu na kraju imalo krvav kraj. Bar na jednom BH forumu se ne moraju napominjati i postavljati članci raznih priča i doživljaja da bi se nešto vezano za zadnji rat dokazalo. Zato je degutantno kod takve teme počinjati rečenicu sa "Ne znam ja vala nikoga" samo što ti i članovi familije niste to doživjeli i što znate korektne Srbe.Edin H. wrote: ↑10/12/2019 00:57Ne znam ja vala nikoga od mojih komsija, pa ni ljudi koje sam znao da su cinili zlocine. Te podjele su ipak bile puno jace u ruralnim sredinama.Hank Paldum wrote: ↑10/12/2019 00:46Jer su svi zločini u Prijedoru, Višegradu, Tesliću počinjeni od strane Marsovca a ne komšija gdje je 40+ godina bilo bratstvo i jedinstvo i išlo se na praznikeMorningStar wrote: ↑10/12/2019 00:39
Imas konkretno da se sjecas kojeg tako slucaja, znas da doprineses temi![]()
Moj komsija Srbin poginuo na Zuci u Armiji BiH. Dvije noci prije toga kaze nama na haustoru, ono policijski cas, nema struje, gdje ces drugo: "Malo tise pricajte, komsije spavaju!"
Nisu ni moji doživjeli genocid pa neću pisati "Ne znam ja vala za nikakav genocid".
Slučajnost ili ne, tako se priča (da se vratim na temu) i o doživljajima u Jugi, ako te nije niko opljačkao u parku to znači da takvih stvari nije bilo, moglo je se prije i na klupi spavati jer " Ne znam ja vala ni za kakve pljačke po parkovima"
Ja sam se uvijek pitao zašto kraj 1000 načina da se ovi današnji BH političari razotkriju, kritikuju, napadnu ili omalovaže gdje bi imalo veći efekat narod uvijek izabere najgoru opciju pa im čak tako i pomogne.
Evo sad da si tu sliku pokazao na nekoj TV debati ili SDA skupu sa tim komentarom ti bi stvorio kontra efekat jer bi ti rekli da sa neistinama opozicija želi da skine časnu vlast

Ako ćemo iskreno, komentar od MorningStara gdje Tito stoji sa američkim predsjednikom kako se ovi levati ne sretnu i na put sa predsjednicima, pa današnji Kenedi je definicija levata
Last edited by Hank Paldum on 10/12/2019 09:48, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#1790 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne kazem da su slavenska imena preovladavala - ali je cinjenica da se to desavalo samo kod deklarisanih Jugoslovena muslimanskog prezimena onda a ne kod deklarisanih Muslimana. Nije to bilo bratstvo-jedinstvo jer nijedan Srbin, Hrvat,.. nije djeci davao imena koja aludiraju na muslimanski korijen. To je bila integracija u Jugoslovenstvo gdje su se muslimani imali prilagoditi malo vise od ostalih Slavena koji su bili po JUSU defaultom. Samo to sto kazes da su imena slavenska - kompletna muslimanska kutura ispada strana u drzavi juznih Slovena gdje se identitet Jugoslovena tako tumacio.Bloo wrote: ↑10/12/2019 09:33Ovo si dobio iz neke statistike ili pak?Mnoga djeca rodjena u YU a iz muslimanske familije su dobijala imena poput Sasa, Maja, Sanja, Goran, Zoran, Aljosa, Dragi, Miro,... i
Ako pogledas generaciju rodenu 80tih koja je sada odrasla ...odakle onda toliko "muslimanskih" imena.
Statistike nemam jer ne postoji statistika koja je na taj nacin brojala krvna zrnca. Ali imam licna iskustva i mnoga poznanastva kao i svi mi ostali. Svako od nas zna neke muslimane slavenskog imena, svako od nas zna neke porodice muslimanskog prezimena gdje su baka i deda stariji,..
Kritika takve integracije niej po automatizmu druga krajnost. Evo ja koji nisam uopce vjernik ipak kritikujem ismijavanje i stigmatizaciju vjere na taj nacin. Neke stvari su privatne i ako je neko vjernik ili ateista, daje djeci slavenska ili tradicionalna imena - to je licno pravo koje ne kritikujem. Ali kritikujem bilo kakav standard, ideologiju koja kroz takve privatne stvari ljude tumaci modernim ili zaostalim. Ljudi koji se nalaze u SDA ili jugonostalgicnoj krajnosti - uopce neznaju sta je tolerancija.
Davno sam odhebao ljude koji su me tapsali po ramenu samo zato sto su skontali da nisam vjernik i da se ne pridrzavam nikakvih pravila. U prvom redu Jugoslovene koji su me samo kroz to smatrali modernim, pametnim,... takvi mi ne trebaju. Kao i oni sto bi me pohvalili da me vide na dzumi.
Necemo se lagati bloo - image muslimana u bivsoj YU nije bio nimalo fin.
- CPT
#1791 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ne postojao Milan koji je dao dijetetu ime Mustafa ali jeste obratno. Pa je onda bila poplava Denisa, Gorana, Benjamina, itd, itd... Pogotovo kod javnih licnosti. To se cak i morali* ako si zelio javnu nastupati. Gdje ce tamo neka "Zehra" nastupati...hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 09:48Ne kazem da su slavenska imena preovladavala - ali je cinjenica da se to desavalo samo kod deklarisanih Jugoslovena muslimanskog prezimena onda a ne kod deklarisanih Muslimana. Nije to bilo bratstvo-jedinstvo jer nijedan Srbin, Hrvat,.. nije djeci davao imena koja aludiraju na muslimanski korijen. To je bila integracija u Jugoslovenstvo gdje su se muslimani imali prilagoditi malo vise od ostalih Slavena koji su bili po JUSU defaultom. Samo to sto kazes da su imena slavenska - kompletna muslimanska kutura ispada strana u drzavi juznih Slovena gdje se identitet Jugoslovena tako tumacio.Bloo wrote: ↑10/12/2019 09:33Ovo si dobio iz neke statistike ili pak?Mnoga djeca rodjena u YU a iz muslimanske familije su dobijala imena poput Sasa, Maja, Sanja, Goran, Zoran, Aljosa, Dragi, Miro,... i
Statistike nemam jer ne postoji statistika koja je na taj nacin brojala krvna zrnca. Ali imam licna iskustva i mnoga poznanastva kao i svi mi ostali. Svako od nas zna neke muslimane slavenskog imena, svako od nas zna neke porodice muslimanskog prezimena gdje su baka i deda stariji,..
Kritika takve integracije niej po automatizmu druga krajnost. Evo ja koji nisam uopce vjernik ipak kritikujem ismijavanje i stigmatizaciju vjere na taj nacin. Neke stvari su privatne i ako je neko vjernik ili ateista, daje djeci slavenska ili tradicionalna imena - to je licno pravo koje ne kritikujem. Ali kritikujem bilo kakav standard, ideologiju koja kroz takve privatne stvari ljude tumaci modernim ili zaostalim. Ljudi koji se nalaze u SDA ili jugonostalgicnoj krajnosti - uopce neznaju sta je tolerancija.
Davno sam odhebao ljude koji su me tapsali po ramenu samo zato sto su skontali da nisam vjernik i da se ne pridrzavam nikakvih pravila. U prvom redu Jugoslovene koji su me samo kroz to smatrali modernim, pametnim,... takvi mi ne trebaju. Kao i oni sto bi me pohvalili da me vide na dzumi.
- General War
#1792 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ja nigdje nisam vidio 7 europsku brigadu...samostalne eVropske bataljone i tako daljeLBVIEW wrote: ↑10/12/2019 09:42Ni manja ni veca od "pomoci" drugih europskih zemalja, osim ako vjerujes sisatoj uspaljenici s Pantovcaka.General War wrote: ↑09/12/2019 22:36Nema sanse da se srpski fasizam zanemari, ti si na forumu dezurni oko tog pitanja pa makar i o sadnji borova pricaliLBVIEW wrote: ↑09/12/2019 21:53
Znas, licemjerno je baviti se posljedicama, a uzrok svih problema 90-tih - srpski fasizam zanemariti.
Kao sto rekoh drugu ti - u uvjetima kad je bioloski opstanak Bosnjaka bio ugrozen, svaka pomoc je bila dobrodosla.
A patetiku i moraliliziranje nekom drugom, nakon sto je srpskoj politici prosao genocid pred ocima svijeta, to vise "ne pije vode".![]()
Ah eno uzvratna pomoc je isla u siriju ali sad imamo problem sa "pomocnicima" sta sa njima kad se vrate ovamo..zato postedi me tvoje definicije licemjernosti, dobro je nama ta "pomoc" se obila o glavu.
Cuj,sta cemo , a da im obucemo crne uniforme i registrujemo ih kao udrugu/udruzenje poput istocnih/zapadnih susjeda?
I ti i sisojka imate isti mind set up...drugima sve mozete nakacit, ali kod vas je bajno i u duhu evrpskijeh vrijednosti.
- Bloo
- Globalna šefica
#1793 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pa.odakle onda svi ovi ljudi "muslimanskih" imena oko mene i na politickoj sceni, a rodeni 50tih, 60tih, 70tih, 80tih...CPT wrote: ↑10/12/2019 09:55Ne postojao Milan koji je dao dijetetu ime Mustafa ali jeste obratno. Pa je onda bila poplava Denisa, Gorana, Benjamina, itd, itd... Pogotovo kod javnih licnosti. To se cak i morali* ako si zelio javnu nastupati. Gdje ce tamo neka "Zehra" nastupati...hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 09:48Ne kazem da su slavenska imena preovladavala - ali je cinjenica da se to desavalo samo kod deklarisanih Jugoslovena muslimanskog prezimena onda a ne kod deklarisanih Muslimana. Nije to bilo bratstvo-jedinstvo jer nijedan Srbin, Hrvat,.. nije djeci davao imena koja aludiraju na muslimanski korijen. To je bila integracija u Jugoslovenstvo gdje su se muslimani imali prilagoditi malo vise od ostalih Slavena koji su bili po JUSU defaultom. Samo to sto kazes da su imena slavenska - kompletna muslimanska kutura ispada strana u drzavi juznih Slovena gdje se identitet Jugoslovena tako tumacio.
Odakle? Promijenili ime poslije 1991?
- General War
#1794 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- CPT
#1795 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Odakle treba okrenuti, odakle i zasto poplava Gorana... Kod 2-3mio muslimana uvijek ce biti puno muslimanskih imena. Kao i sve vise "onih drugih". U dugu bratstva i jednakosti bi covjek ocekivao da ce isto raditi i ostali narodi?!Bloo wrote: ↑10/12/2019 10:03Pa.odakle onda svi ovi ljudi "muslimanskih" imena oko mene i na politickoj sceni, a rodeni 50tih, 60tih, 70tih, 80tih...CPT wrote: ↑10/12/2019 09:55Ne postojao Milan koji je dao dijetetu ime Mustafa ali jeste obratno. Pa je onda bila poplava Denisa, Gorana, Benjamina, itd, itd... Pogotovo kod javnih licnosti. To se cak i morali* ako si zelio javnu nastupati. Gdje ce tamo neka "Zehra" nastupati...hAZNADAR wrote: ↑10/12/2019 09:48
Ne kazem da su slavenska imena preovladavala - ali je cinjenica da se to desavalo samo kod deklarisanih Jugoslovena muslimanskog prezimena onda a ne kod deklarisanih Muslimana. Nije to bilo bratstvo-jedinstvo jer nijedan Srbin, Hrvat,.. nije djeci davao imena koja aludiraju na muslimanski korijen. To je bila integracija u Jugoslovenstvo gdje su se muslimani imali prilagoditi malo vise od ostalih Slavena koji su bili po JUSU defaultom. Samo to sto kazes da su imena slavenska - kompletna muslimanska kutura ispada strana u drzavi juznih Slovena gdje se identitet Jugoslovena tako tumacio.
Odakle? Promijenili ime poslije 1991?
Ako se fokusiramo na poznate licnosti iz tih godina onda sigurno znas da je vecina njih morala uzeti drugo ime tj. kriti identitet. Neki i danas kriju.
- Bloo
- Globalna šefica
#1796 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Lose droge...nikakve...
- Hank Paldum
#1797 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Tu si i u pravu a i nisi. U džamiju i crkvu si mogao ići ali nisi mogao napredovati, biti član partije. Ako si radio u nekoj fabrici, bio srednja klasa, penzioner, niko ti nije branio da ideš u crkvu i džamiju. Nisi mogao ići ako si bio član partije jer se to kosilo sa ideologjom. Ne što bi te milicija prebila nego bi to bila kontradikcija i farsa kao člana partije i smatrali bi te neiskrenim, ne možeš biti komunista i musliman u isto vrijeme.Point. wrote: ↑10/12/2019 09:24Čuo sam tu priču nije se smjelo u crkvu, džamiju. Ja ne ismijavam nikoga, samo sam zatečen nekim komentarima i preuveličavanje kao npr hrana bila luksuz, tamnica naroda, YU kao Sjeverna Koreja i slično. Zar nije to ići u krajnost?
Kao i danas, možeš biti ateista, agnostik ali nisi mogao napredovati u mjestima gdje SDA vlada, morao si se pojaviti svakog petka na džumi, nisi smio piti alkohol u javnosti.
Tako da za 20 godina ako bude opet neki novi sistem pričat će narod kako je bilo doba gdje si morao ići u džamiju i nazivati selam. To je tačno ali i nije jer niko te nije tjerao u džamiju ali je opet bilo situacija da ako na sastanku kažeš dobar dan ili naručiš pivu da si tako stvorio neprijatelje koji bi ti otežavali da napreduješ.
Ali ipak, onda nisi mogao biti vjernik i napredovati dok danas imaš viśe opcija, stranaka, sredina gdje možeš napredovati i kao ateista i komunista u duši ako npr. SDP stranka tu vlada pa bar je na tom polju današnji sistem pozitivniji.
- General War
#1798 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
CPT wrote: ↑10/12/2019 10:06Odakle treba okrenuti, odakle i zasto poplava Gorana... Kod 2-3mio muslimana uvijek ce biti puno muslimanskih imena. Kao i sve vise "onih drugih". U dugu bratstva i jednakosti bi covjek ocekivao da ce isto raditi i ostali narodi?!
Ako se fokusiramo na poznate licnosti iz tih godina onda sigurno znas da je vecina njih morala uzeti drugo ime tj. kriti identitet. Neki i danas kriju.
Jest, ziva istina....Nele Karajlic, Sejo Sexon....
- CPT
#1799 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Da, da, ... to je tipican primjer kako se od Senada pravilo Nade. Iz tipicnog muslimansko imena v tipicno pravoslavno. Slucajno, jelte.. To je isto sto i Nenad -> NeleGeneral War wrote: ↑10/12/2019 10:11CPT wrote: ↑10/12/2019 10:06Odakle treba okrenuti, odakle i zasto poplava Gorana... Kod 2-3mio muslimana uvijek ce biti puno muslimanskih imena. Kao i sve vise "onih drugih". U dugu bratstva i jednakosti bi covjek ocekivao da ce isto raditi i ostali narodi?!
Ako se fokusiramo na poznate licnosti iz tih godina onda sigurno znas da je vecina njih morala uzeti drugo ime tj. kriti identitet. Neki i danas kriju.![]()
- General War
#1800 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Naravno da nije slucajno, dobro si ti to skontoCPT wrote: ↑10/12/2019 10:13Da, da, ... to je tipican primjer kako se od Senada pravilo Nade. Iz tipicnog muslimansko imena v tipicno pravoslavno. Slucajno, jelte..General War wrote: ↑10/12/2019 10:11CPT wrote: ↑10/12/2019 10:06
Odakle treba okrenuti, odakle i zasto poplava Gorana... Kod 2-3mio muslimana uvijek ce biti puno muslimanskih imena. Kao i sve vise "onih drugih". U dugu bratstva i jednakosti bi covjek ocekivao da ce isto raditi i ostali narodi?!
Ako se fokusiramo na poznate licnosti iz tih godina onda sigurno znas da je vecina njih morala uzeti drugo ime tj. kriti identitet. Neki i danas kriju.![]()