MaksprotivMarksa wrote: ↑08/12/2019 22:12
Covjek je PENZIONISAN, to prvo.
Dalje, ja te molim da mi navedes koja je to rjesenja Platforma ponudila, pa ja sam zbog izostanka tih programa i jasnih ideja odlucio da napustim stranku.
Za koju vrstu ekonomskog pristupa se PzP zalaze ?
Da li se Platforma zalaze za slobodno trziste i neoliberalni pristup ekonomskom sistemu ili za drzavu blagostanja ?
Za kolilo regija se Platforma zalaze, za 5 ili 4 regije ?
Za koji sistem zdravstvene zastite gradjana se zalaze PZP, koji model placanja zdrabstvenih usluga ?
Za koji model upravljanja kulturom se PZP zalaze ?
Dragi Maks pa gdje ti udaras, pa ti pljujes stranku koja tek nastaje, koja ni izbora niti kampanje jos nije vidjela kao da je odgovorna za svo zlo u ovoj drzavi. Ne znam sta su ti radili ali dozovi se pameti i razmisli malo o svom zivotu i prioritetima dok nije prekasno.
Evo otkriti cu ti odmah glavnu tajnu rjesenja problema u drzavi. Citaj pazljivo: Skupljanje sto vise energije usmjerene na rjesavanje kljucnih problema da bi se doslo do konacnog cilja.
Ne znam ko su Lane po stranci ali volim sve Lane uglavnom pa mi ne smeta dovodjenje u vezu a bot sam o svom trosku jer se konacno pojavio jedan covjek na BiH politickoj sceni koji zna da ne postoje gotova rjesenja nego treba podici guzicu i stvoriti ambijent u kojem ce se ona aktivno iznalaziti. Mirsad nije bio penzionisan niti se to postaje u Americi na nas nacin, nego je dao otkaze na pozicije koje je imao da bi dosao u BiH, a mislim da jos uvijek radi na nekim programima i projektima na fakultetu.
Ova pitanja koja si postavio su pitanja iz spomenara, ono koju muziku Platforma slusa.
Ali eto hajde kad si navalio Platforma kao centristicka stranka sigurno ce reci da se zalaze za "srednji put", "humani kapitalizam", tj balans izemdju slobodnog trzista i socijalne zastite koji nece ni sputavati poduzetnistvo niti ostaviti ljude na nemilost trzistu.
Sta je dalje, regije, zar nije sest, ali eto moze pet, zvuci okruglo, centristicki.
Hajmo dalje, zdravstvo, kao centristicka stranka ce reci da se zalazu za "srednji put", tj svi uplacuju javno zdravstvo za raju, a privatno begovi za sebe.
Kultura, centristicka stranka, srednji put, javni i privatni fondovi i ustanove...
Dakle, ovo su sve stvari za koje decenijama postoje modeli detaljno nacrtani i primjenjivani i to su sve stvari koje se podrazumjevaju. Ako znas da je Platforma stranka sirokog centra odmah znas da ce u svemu traziti balans izmedju javnog i privatnog. Blago se tebi ako ti smatras da je kljuc rjesenja problema za ovu drzavu da ti neko nakuca 200 stranica otkrivanja tople vode i 100 stranica maste.
Postoje modeli koji funkcionisu i koji ce poluciti odredjene rezultate ali za stvarno rjesavanja ozbiljnih problema u kompleksnim sistemima se na zalost ne moze nista namastati unaprijed. Tyson je to lijepo objasnio kada kaze da svako ima plan dok ne dobije saku u glavu
Da potpuno banaliziram stvari, svi recimo vec znamo plan za mrsavljenje i nabijanje misica: jesti ispravno i vjezbati. Mozemo godine provesti na guzici i planirati kako cemo to raditi, koje od stotina postojecih programa primjenjivati, detaljno pisati koliko ponavljanja vjezbi, koliko setova, koje tezine, kojim tempom, koliko cemo trcati, koliko grama proteina uzimati itd... Medjutim jedina stvar od koje iskljucivo zavisi uspjeh jeste volja, predan rad i disciplina da stalno testiramo one modele za koje pretpostavljamo da ce nam omoguciti dolazak do rezultata. Da bi smo ostvarili pravi progres na kraju ce sve ovisiti o nasem talentu i stalnom testiranju i usavrsavanju modela koji je idealan za nas licno u datim uslovima i u tom trenutku. Svaki od modela ce poluciti neke rezultate ali za pravi progres plan unaprijed ne postoji.
Ovo je bila prica oko nabijanja misica, a u rjesavanju problema u drzavi kakva je BiH progres se tek ne ostvaruje detaljnim nakucavanjem nekakvim opcepoznatih modela. Svi intuitivno znamo uglavnom sta ne valja u BiH od opcih stvari i sta treba popraviti, isto tako svi znamo uglavnom sta bi se trebalo uraditi da se stanje popravi. Za rjesenja u pojedinim oblastima postoje vec struci poznati modeli i Platforma ce naravno nastojati primjenjivati one koji su davali rezultate. Nista od toga nisu velike tajne koje nam trebaju stranke u detalje prepisivati i kucati kao svoje programe.
Ono sto Platforma ima nakucano u Programskoj deklaraciji u opcim crtama je dovoljno za sve koji zele znati za sta se Platforma zalaze i kakvu muziku slusa. Pojedinacni detaljni programi su stvar struke koja se detaljno upoznaje sa svim specificnostima problema a na kraju uspjeh uvijek zavisi od kvaliteta talenta koji ga rjesava i donosenja najboljih mogucih odluka u datom trenutku i uslovima. Pravi progres se uvijek desi "na terenu" otvarajem novim mogucnosti na osnovu novih sazanja. Okvirni dugorocni program o ciljevima i karakteru drzave kakvu zelimo postici i nekim prvim koracima koje treba poduzimati ima smisla, ali sve je to na kraju mrtvo slovo na papiru ako nema dovoljno energije koja ce biti usmjerena na rjesavanje samih problema.
Detaljni planovi koji ce govoriti sta treba raditi i kojim redoslijedom su vrlo korisni kada sastavljamo namjestaj iz Jyska ali za raspetljavanje bosanskog cvora su potrebne iste stvari koje su uvijek potrebne za ostvarivanje dugorocnog uspjeha u bilo cemu: jasno definisan cilj, iskrena i ogormna volja da se dodje do njega, pracena predanim radom i ogromnom energijom i na kraju posjedovanje odgovarajuceg talenta koji ce znati donositi sto je moguce ispravnije odluke u datim okolnostima.
Vjerujem da su neki konkretni prijedlozi rjesenja stranke za specificne probleme tipa koji procenat necega bi bio najbolji za nesto vec radjeni na osnovu modeliranja i analitike i da ce se raditi i dalje ali dok se ne poradi na sustinskim problemima ove drzave nece biti znacajnog napretka.
Sustinski uzroci trenutnih problema su etnicka podijeljenost i moralno posrnuce i apatija. Koji dalje onda produciraju sve one probleme koje svi znamo, korupcija, javasluk, politicka i svaka druga neodgovornost, pa imamo sudstvo, obrazovanje, zdravstvo i sve druge sfere kakve imamo.
Sva rjesenja su sistem spojenih posuda. Najbrze rjesenje za nacionalizam je bolja ekonomija a dugorocnije kvalitetno moderno obrazovanje. Rjesenje za nacionalizam ali i moral je i optimiziranje drustva prema pojedincu, dakle gradjanska drzava koja stiti pojedinca. Rjesenje za moralno posrnuce i apatiju ali i za sve ostalo je meritokratija i postavljanje moralnih vertikala na najvidljim mjestima. Da bi se doslo do toga potrbena je zdrava kriticna masa koja je spremna preuzeti odgovornost i zaista raditi na tome. Da bi se stvorila kriticna masa potrebno je ohrabriti i uvjeriti ljude da je moguca promjena i da je sve u njihovim rukama. Mirsad zato svoju energiju najvise trenutno trosi na ovo jer je to prvi uvjet da bi se ista dalje moglo raditi.
Za mene se sve se na kraju svodi na to da neko napokon vjeruje da se moze ostvariti promjena i da hoce predano raditi na tome. Da li je on zaista talentovan za ovu misiju koju je sebi stavio u zadatak to vec ne znam. Molim Boga da jeste, jer svi ostali su uglavnom fokusirani na sto kvalitetnije plivanje u statusu quo.