Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
piupiu wrote: ↑09/12/2019 19:41
Jah, sto kao u kapitalizmu, svakodnevno i oduvijek. Šta je problem? Tražimo neku utopijsku ekonomiju koje nema? Ne valja YU jer je nije uspjela napraviti?
Niko i ne zamjera Jugi sto nije stvorila vjecan paradiz.
Samo se odgovara ovima sto kazu da je sve bilo bolje.
Kad vec spominjes YU valjala ili ne,... podsjeti me to na izjavu donedavno najveceg Jugonostalgicara.
"Djeco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svjetskog sporta. Takve stvari vas trebaju veseliti, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar. Meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država"
Đorđe Balašević
Last edited by hAZNADAR on 09/12/2019 19:47, edited 1 time in total.
A šta je problem s tim? To se zove restruktuiranje privrede. Ja sam godinama radila za jednu od najvećih multinacionalki na svijetu, u pet godina
Cuj... sta je problem s tim? Pa pitaj sve one sto su posli na cesti zbog toga.. Cuj, sta je problem sa tim. Ljudi u najboljim godinama, bez nekog posebno obrazovanja i sposobnosti preko noci na cesti. Hiljade i hiljade njih u vise manje zatvorenoj ekonomiji.
Jah, kao u kapitalizmu, svakodnevno i oduvijek. Šta je problem? Tražimo neku utopijsku ekonomiju koje nema? Ne valja YU jer je nije uspjela napraviti?
Nisu ljudi zbog zbog dosade odlazili iz SFRJ i nije SFRJ bezveze organizovano izvozila visak radno sposobnih. Sta bi to uradili sa par mio ljudi na cesti zbog tranzicije? Malo povecali izvoz radne snage? I ne, nije isto kao danas. Danas je puno lakse dobiti posao (kao i izgubiti).
Ne pricamo o istom. Porediti pojedine akcize u nekim drzavama sa socijalistickim YU konceptom je suludo. YU sistem je pocivao na tome. Ja pisem o drustvu gdje se radnici sami snalaze. Rade u firmama koje proizvode robu koja se prodaje jer je konkurentna. Propale firme propadaju. Stanove radnici kupuju sami, niko ne daje dzabe. Ljudi imaju plate zato sto su sposobni da prezive i tu nije strasno ako neko kupi nesto preko grane. Svako je iskusio i otkaz i snalazenje, pad pa uspon,..
YU radnici nisu ni izbliza bili tako samostalni, spremni na promjene, spremni na iskusenja,.. jednostavno odrasli. Zavisili od sistema koji ih je istrenirao samo na to.
Slazem se donekle sa tobom, to da je system napravio robote je istina sto se I dan danas moze primjetit na mentalitetu naseg naroda...mada kad gledam ljude na zapadu neubijaju se ni oni od posla.
Sa druge strane I drzave na zapadu subfinanciraju mnoge kompanije ( Airbus npr. masovno subvencioniran, zeljeznice….nije planska ekonomija ali nije ni divlji zapad).
Na zapadu rade imigranti ( I to ne svi ) dok domicilno stanovnistvo koristi system do maksimuma.
hAZNADAR wrote: ↑09/12/2019 19:27
Gdje god Morninstar navrati na temu - tu dodje do ovakvog tona u diskusiji.
Jugonostalgicari su nekada na pocetku diskusija uistinu pokazivali i znanje i manire,... danas su se sveli na sirovine.
Nemere sa sirovinom se moras lopatom nema fino,cim fino desi se 1991
A ko to napravi 90-e?
Da nisu Kadijevic, Adzic, Raseta, Mladic..., dakle drugovi komunisti i djenerali bivse drzave?
piupiu wrote: ↑09/12/2019 19:41
Jah, sto kao u kapitalizmu, svakodnevno i oduvijek. Šta je problem? Tražimo neku utopijsku ekonomiju koje nema? Ne valja YU jer je nije uspjela napraviti?
Niko i ne zamjera Jugi sto nije stvorila vjecan paradiz.
Samo se odgovara ovima sto kazu da je sve bilo bolje.
Kad vec spominjes YU valjala ili ne,... podsjeti me to na izjavu donedavno najveceg Jugonostalgicara.
"Djeco, okanite se tih tema. Večeras je tu s nama Dino Rađa, velikan svjetskog sporta. Takve stvari vas trebaju veseliti, a ne Jugoslavija. Jugoslavija nije valjala, da je valjala ne bi se onako krvavo raspala. Mene zovu jugonostalgičarem, ali ja sam jugoplastičar. Meni nedostaje Jugoplastika, meni samo nedostaju ta vremena, a ne ta država"
LBVIEW wrote: ↑09/12/2019 20:02
Ma ja, ko nas bre zavadi, nisam ni sumnjao.
Jes jes, ravnopravno dok je po nasem. Bosna = 3 naroda - rat definisao da nema mrdanja bez dogovora - ne mrdamo - oces nesto promijeniti , moze silom ako mislis da ces uspjeti. Tako da cemo da nastavimo da blejimo.
Point. wrote: ↑09/12/2019 18:48
Ko je imao komp u to vrijeme hajde Boga ti.
Informisanje je jako bitna stvar u ovoj prici,. konkretno internet. U prici o sigurnosti. Danas svi znaju sve sta se desilo i prate dalji tok. Svaka marisana osvane na internetu i sa komentarima. Nije toga bilo prije. Nisi mogao u tadasnjim medijima znati sve sto se desilo osim od ljudi ko je sta vidio, cuo, saznao,...koga je jalija unakazila sinoc, ciji guzonjin sin divljao autom i prosao nekaznjeno, kojeg krimosa koji inspektor stiti jer ima tal,..... U temi o smrti Davida u Banjaluci sam rekao da se to desavalo i ranije ali bez tolike medijske pratnje i dizanja tenzija.
LBVIEW wrote: ↑09/12/2019 20:02
Ma ja, ko nas bre zavadi, nisam ni sumnjao.
Jes jes, ravnopravno dok je po nasem. Bosna = 3 naroda - rat definisao da nema mrdanja bez dogovora - ne mrdamo - oces nesto promijeniti , moze silom ako mislis da ces uspjeti. Tako da cemo da nastavimo da blejimo.
Ma ja, "balije tele dzama'iriju", pa, Srbi, sta ce kud ce, morali napraviti "preventivni" genocid.
Kazem ja, nije tesko predvidjeti tok diskusije o bivsoj drzavi.
LBVIEW wrote: ↑09/12/2019 20:10
Ma ja, "balije tele dzama'iriju", pa, Srbi, sta ce kud ce, morali napraviti "preventivni" genocid.
Kazem ja, nije tesko predvidjeti tok diskusije o bivsoj drzavi.
Nisu "balije" "tele" dzamahiriju - narod i to Bosnjaci/muslimani su pretezno i zelili jednistvenu i ravnopravnu drzavu- onakvu kakvu je SDA spominjala samo sto je malo otisla udesno kad je uzela vlast. Pa 93 imamo operaciju tekgbir