Engleski jezik
-
Zeid Buljubasic
#1 Engleski jezik
zanima me kako da naucim perfektno engleski jezik u svrhu posla, radim web stranice pa planiram da pokrenem i za strano trziste odnosno da taj website bude na engleskom jeziku i da radim sa ejgleskim jezikom, ugl engleski mi je potreban da ga znam perfektno jer planiram da se bavim programiranjem, ugl tehnologija i sl.
znam neke osve engleskog ali to niie dovoljno
- programerAnel
#2 Re: Engleski jezik
Radiš web stranice a želiš naučiti Engleski. Pa kako ih radiš trenutno ?
Uglavnom engleski sam učio u hodu kako mi je trebao da izguglam nešto. Počelo je "How to..." . Filmovi i serije na engleskom jeziku svakako pomognu. Pratim serije na ororo.tv
Uglavnom engleski sam učio u hodu kako mi je trebao da izguglam nešto. Počelo je "How to..." . Filmovi i serije na engleskom jeziku svakako pomognu. Pratim serije na ororo.tv
-
Zeid Buljubasic
#3 Re: Engleski jezik
pa radim ih za balkansko trziste tu, website je na nasem jeziku, a ako mislis na koji nacin programiram ako ga ne znam, to sto znam engleskog je dovoljno da mogu da radim web stranice jer se koriste osnovne neke rijeci, npr. color, head, background j slicno, ali meni treba engleski da ja textove sastavljam na engleskom jeziku ako kontasprogramerAnel wrote: ↑09/12/2019 09:55 Radiš web stranice a želiš naučiti Engleski. Pa kako ih radiš trenutno ?
- programerAnel
#4 Re: Engleski jezik
Pretpostavio sam da koristiš Wordpress za te stvari. Za rad sa WP - om neophodno ti je poznavanje jezika.
Da usavršiš gramatički jezik za pisanje tekstova i objava na engleskim stranicama treba puno vremena. U biti isčitavanje stručne literature na engleskom jeziku.
To definitivno preko filmova ne možeš naučiti.
Da usavršiš gramatički jezik za pisanje tekstova i objava na engleskim stranicama treba puno vremena. U biti isčitavanje stručne literature na engleskom jeziku.
-
Zeid Buljubasic
#5 Re: Engleski jezik
je li znas kako bih mogao to da ostavrim, tj. da poznajem engleski perfektno, na koji nacin to moguprogramerAnel wrote: ↑09/12/2019 11:07 Pretpostavio sam da koristiš Wordpress za te stvari. Za rad sa WP - om neophodno ti je poznavanje jezika.
-
broj dva
#6 Re: Engleski jezik
Moras na kurs jezika da ti neko da gramaticku osnovu.Dalje, moras se izloziti jeziku (pjesme, filmovi i najbitnije- citanje i konverzacije na engleskom)Zeid Buljubasic wrote: ↑09/12/2019 09:33 zanima me kako da naucim perfektno engleski jezik u svrhu posla, radim web stranice pa planiram da pokrenem i za strano trziste odnosno da taj website bude na engleskom jeziku i da radim sa ejgleskim jezikom, ugl engleski mi je potreban da ga znam perfektno jer planiram da se bavim programiranjem, ugl tehnologija i sl.
Ne brini za savrsenstvo, 80 % ljudi sa engelskih govornih podrucja ga ne prica perfektno.
- Sanjarko
#7 Re: Engleski jezik
U osnovnu skolu se upisi ponovo ako moze. Pisi rijeci u notes, biljeznicu i tako ih uci.
Tako je nas naucila Engleski jezik nastavnica u osnovnoj skoli.
Istina vec sam ga znao malo jer sam ga naucio gledajuci crtane i filmove na Cartoon Network i TNT kanalima.
Da je meni nekako Njemacki nauciti. Koliko se Turske serije ovdje vrte na televiziji prije cu njega nauciti nego Njemacki.
Tako je nas naucila Engleski jezik nastavnica u osnovnoj skoli.
Istina vec sam ga znao malo jer sam ga naucio gledajuci crtane i filmove na Cartoon Network i TNT kanalima.
Da je meni nekako Njemacki nauciti. Koliko se Turske serije ovdje vrte na televiziji prije cu njega nauciti nego Njemacki.
-
Izgubljenslucaj
#8 Re: Engleski jezik
Hello, try to make as much as you can conversation in English. Feel free to ask me if you need any help. Good luck and best wishes.
-
zippoo87
#9 Re: Engleski jezik
prevedi covjekuIzgubljenslucaj wrote: ↑25/12/2019 16:37 Hello, try to make as much as you can conversation in English. Feel free to ask me if you need any help. Good luck and best wishes.
a ne bude da spamam...imas milion nacina e samo ne znam koliko imas volje i motivacije...u biti isti je recept kao i sa svim...ko hoce nadje nacin,ko nece nadje razlog
imas aplikacije na androidu za ucenje jezika,imas jedno milion kanala za ucenje na youtube,imas i gdje Bosanci uce engleski,uce i gramatiku i sve...samo se "pretplati" na neki od tih kanala na youtube i uzmi teku i sve zapisuj rucno i malo preleti svaki dan i idi dalje
takodjer imas izraze/fraze za razne zivotne situacije...pa gledaj i to
i kao sto ti rekose,da naucis pricati i da ti udje u glavu,gledaj tv,filmove,dokumentarce,serije...sve to na engleskom ali bez prevoda...da udju rijeci podsvjesno u glavu
a ako ti zapne sa gramatikom,mozes sebi napisati koje probleme imas i onda odes nekome od ovih sto uce jezik,platis 1-2 casa i oni ti objasne i razjasne sve nejasnoce
po meni je sada najveca glupost ici ono samostalno kod nekoga na casove ...a imas na internetu bukvalno sve besplatno a ako zapne,onda platis nesto sitno za par casova,da ti se pojasni to sto nije jasno
- Sanjarko
#10 Re: Engleski jezik
Zdravo, pokusaj da imas sto vise razgovora na Engleskom jeziku. Slobodno pitaj me ako trebas neku pomoc. Najbolje zelje i sretno.Izgubljenslucaj wrote: ↑25/12/2019 16:37 Hello, try to make as much as you can conversation in English. Feel free to ask me if you need any help. Good luck and best wishes.
- Sanjarko
#11 Re: Engleski jezik
Za korekciju spelling-a obavezno koristi Gramarlly.
-
Izgubljenslucaj
#12 Re: Engleski jezik
Ma niste mu trebali prevoditi najbolji nacin ucenja je kada se sam potrudi da nadje sta je to napisano. Govorim iz iskustva .
SO, let him try ! I suggest all of you write to him in English it will help him a lot. Best regards
SO, let him try ! I suggest all of you write to him in English it will help him a lot. Best regards
-
cable_stayed_bridge
- Sanjarko
#14 Re: Engleski jezik
Ma znao sam da mi je jedno slovo viska ali nisam bio siguran pa ipak stavi dva el-a. Nemam Grammarly na mobitelu, samo na brauzeru.
Nisam znao da ima dva em-a ova rijec.
Kod nas je lakse jer spelling-a nema a opet imamo mnogi pravopisnih gresaka.
- Sanjarko
#15 Re: Engleski jezik
Oki doki. Best regards to you too.Izgubljenslucaj wrote: ↑25/12/2019 18:22 Ma niste mu trebali prevoditi najbolji nacin ucenja je kada se sam potrudi da nadje sta je to napisano. Govorim iz iskustva .
-
cable_stayed_bridge
#16 Re: Engleski jezik
Tačno. Ja imam instaliran za Office paket, mislim nije loše, kada nešto pišem na engleskom pa na kraju checkiram sa Grammarly, otkloni grube greške i tako. Sigurno dobra stvar.Sanjarko wrote: ↑25/12/2019 20:48Ma znao sam da mi je jedno slovo viska ali nisam bio siguran pa ipak stavi dva el-a. Nemam Grammarly na mobitelu, samo na brauzeru.
Nisam znao da ima dva em-a ova rijec.
Kod nas je lakse jer spelling-a nema a opet imamo mnogi pravopisnih gresaka.
-
cable_stayed_bridge
#17 Re: Engleski jezik
zippoo87 wrote: ↑25/12/2019 17:23prevedi covjekuIzgubljenslucaj wrote: ↑25/12/2019 16:37 Hello, try to make as much as you can conversation in English. Feel free to ask me if you need any help. Good luck and best wishes.
a ne bude da spamam...imas milion nacina e samo ne znam koliko imas volje i motivacije...u biti isti je recept kao i sa svim...ko hoce nadje nacin,ko nece nadje razlog
imas aplikacije na androidu za ucenje jezika,imas jedno milion kanala za ucenje na youtube,imas i gdje Bosanci uce engleski,uce i gramatiku i sve...samo se "pretplati" na neki od tih kanala na youtube i uzmi teku i sve zapisuj rucno i malo preleti svaki dan i idi dalje
takodjer imas izraze/fraze za razne zivotne situacije...pa gledaj i to
i kao sto ti rekose,da naucis pricati i da ti udje u glavu,gledaj tv,filmove,dokumentarce,serije...sve to na engleskom ali bez prevoda...da udju rijeci podsvjesno u glavu
a ako ti zapne sa gramatikom,mozes sebi napisati koje probleme imas i onda odes nekome od ovih sto uce jezik,platis 1-2 casa i oni ti objasne i razjasne sve nejasnoce
po meni je sada najveca glupost ici ono samostalno kod nekoga na casove ...a imas na internetu bukvalno sve besplatno a ako zapne,onda platis nesto sitno za par casova,da ti se pojasni to sto nije jasno
- Sanjarko
#18 Re: Engleski jezik
Google translate je OK ali mu je velika mana sto ne odgovaraju na poslane prijevode rijeci.
Ja im slao prijevode Engleskih rijeci na nas, Bosanski jezik. Rijeci koje imaju vise sinonima, slengova i slicno. Ne znam jesu li ih ikada prihvatili.
Mozda su mislili da ih spam-am, ko zna.
To mi je inace hobi. Biljezim rijeci kojih ima vise istog znacenja, sinonima itd. Biljezim i izreke ljudi mnogih.
Sve sad manje istina radim to.
Ja im slao prijevode Engleskih rijeci na nas, Bosanski jezik. Rijeci koje imaju vise sinonima, slengova i slicno. Ne znam jesu li ih ikada prihvatili.
Mozda su mislili da ih spam-am, ko zna.
To mi je inace hobi. Biljezim rijeci kojih ima vise istog znacenja, sinonima itd. Biljezim i izreke ljudi mnogih.
Sve sad manje istina radim to.
- arthurnottheking
#19 Re: Engleski jezik
Zeid,
Mislim da je najbolja metoda za učenje engleskog jezika internetski tečaj. Ili postoje mnogi programi i aplikacije koji pomažu u učenju engleskog, poput Duolingo ili Memrise. Mnogo čitam na engleskom i gledam filmove s engleskim titlovima.
Access via edu portals learning methods: https://idc.edu/15-techniques-for-learning-english-vocabulary-inlingua-methods-domyhomework
Mislim da je najbolja metoda za učenje engleskog jezika internetski tečaj. Ili postoje mnogi programi i aplikacije koji pomažu u učenju engleskog, poput Duolingo ili Memrise. Mnogo čitam na engleskom i gledam filmove s engleskim titlovima.
Access via edu portals learning methods: https://idc.edu/15-techniques-for-learning-english-vocabulary-inlingua-methods-domyhomework
- strucnjakdemagog
#20 Re: Engleski jezik
A da li postoji neka grupa gdje članovi između sebe komuniciraju na engleskom i tako uče?
Recimo uživo ili putem neta?
Recimo uživo ili putem neta?