STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Dozer

#1501 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Izgleda da mu se s pravom nije vjerovalo....
daddy-kool

#1502 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

General War wrote: 08/12/2019 23:50
Ne, Alija nije odgovoran za raspad radi islamse deklaracije, vec njemu i grupi oko njega se nije vjerovalo sta je krajnji cilj sta misli od bosne uraditi...a nije da nije imao kontakata sa Iranom, Libijom...nije to nesto sto se ne zna.
Tada već niko nikome nije vjerovao.
Ne znam za kontakte sa Libijom, ali smo od Irana bar hajrovali oružja i još koješta i hvala im na tome.
General War

#1503 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Dozer wrote: 08/12/2019 23:52 Izgleda da mu se s pravom nije vjerovalo....
Nije izgleda, vec ocigledno...samo sto su bosnjaci popuslic ispali (i bosanci sa njima)...ostali su jako zadovoljni razvojem situacije.
General War

#1504 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

daddy-kool wrote: 08/12/2019 23:53
Ne, Alija nije odgovoran za raspad radi islamse deklaracije, vec njemu i grupi oko njega se nije vjerovalo sta je krajnji cilj sta misli od bosne uraditi...a nije da nije imao kontakata sa Iranom, Libijom...nije to nesto sto se ne zna.
Ne znam za kontakte sa Libijom, ali smo od Irana bar hajrovali oružja i još koješta i hvala im na tome.
...hmmm..da Ameri nisu bili svjesni te cinjenice, ta "bratska" pomoc irana nebi ni bila potrebna...kao niti posledice toga u vidu entiteta i stalnog prisivanja terorizma...
daddy-kool

#1505 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

General War wrote: 08/12/2019 23:54
Nije izgleda, vec ocigledno...samo sto su bosnjaci popuslic ispali (i bosanci sa njima)...ostali su jako zadovoljni razvojem situacije.
Alternativa ne bi bila velika Srbija, podjela BiH u dogovoru sa Hrvatskom - sa ili bez Alije?
Bilo bi nšto drugo?

Mojne tih fazona, poklali Srbi muslimane jer su se prepali Alijinih namjera...
daddy-kool

#1506 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

General War wrote: 08/12/2019 23:56
...hmmm..da Ameri nisu bili svjesni te cinjenice, ta "bratska" pomoc irana nebi ni bila potrebna...kao niti posledice toga u vidu entiteta i stalnog prisivanja terorizma...
Da nije bilo te pomoći, ne bi ni dočekali Amere nikako.
General War

#1507 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

daddy-kool wrote: 08/12/2019 23:56
General War wrote: 08/12/2019 23:54
Alternativa ne bi bila velika Srbija, podjela BiH u dogovoru sa Hrvatskom - sa ili bez Alije?
Bilo bi nšto drugo?

Mojne tih fazona, poklali Srbi muslimane jer su se prepali Alijinih namjera...
Pa i sada imas (skoro) veliku srbiju sustinski politicka granica ne postoji na drini kao i ona na jugu...razlika je sto TI i ja placamo jer su na budjetu.
General War

#1508 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

daddy-kool wrote: 08/12/2019 23:57
General War wrote: 08/12/2019 23:56

Da nije bilo te pomoći, ne bi ni dočekali Amere nikako.
...ostali su oni i za vakta amera...ne kontas razlog sto nisu ameri to rijesili 92 a ne 95.
piupiu

#1509 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

General War wrote: 08/12/2019 23:52
piupiu wrote: 08/12/2019 23:38
Jah, moglo bi se debatirati. Čitala sam Islamsku deklaraciju, bezze, totalno b/o. Ne znam kako je ona mogla izazvati bilo kakvu reakciju javnosti, kad je niko živ nije pročitao osim javnog tužioca.
...nije ona ni namjenjena sirokoj javnosti...nije stvar demokratije vec priklanjnjanu interesima...mogao je dati Bosnu u amanet i Njemackoj...ali nije.
Nema u toj Deklaraciji ništa posebno, jednostavno, onaj ko se islamom bavi politički ne može ni imati neke pretjerano različite zaključke od želje da se religijska zajednica ustanovi i kao politička zajednica koja živi po islamskim zakonima. To se ovdje, ni uz kakvu pomoć nikoga, nije moglo i nikad neće moći ostvariti u poliltičkom smislu, niti kao panislamska 'commonwealth' ideja, niti kao teokracija, niti kao demokratija sa državnom religijom. A to kome je Alija šta ostavio u amanet, mislim, nisam ja kmet, ni nedonošče da me neko ostavlja nekome u amanet, tako da to je priča za ove koji žive u svijetu medvjeda i leptirova. :oops:
General War

#1510 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

piupiu wrote: 09/12/2019 00:30
General War wrote: 08/12/2019 23:52
piupiu wrote: 08/12/2019 23:38
Jah, moglo bi se debatirati. Čitala sam Islamsku deklaraciju, bezze, totalno b/o. Ne znam kako je ona mogla izazvati bilo kakvu reakciju javnosti, kad je niko živ nije pročitao osim javnog tužioca.
...nije ona ni namjenjena sirokoj javnosti...nije stvar demokratije vec priklanjnjanu interesima...mogao je dati Bosnu u amanet i Njemackoj...ali nije.
Nema u toj Deklaraciji ništa posebno, jednostavno, onaj ko se islamom bavi politički ne može ni imati neke pretjerano različite zaključke od želje da se religijska zajednica ustanovi i kao politička zajednica koja živi po islamskim zakonima. To se ovdje, ni uz kakvu pomoć nikoga, nije moglo i nikad neće moći ostvariti u poliltičkom smislu, niti kao panislamska 'commonwealth' ideja, niti kao teokracija. A to kome je Alija šta ostavio u amanet, mislim, nisam ja kmet, ni nedonošče da me neko ostavlja nekome u amanet, tako da to je priča za ove koji žive u svijetu medvjeda i leptirova. :oops:
Piu...jesi li ti makar konstatovala da te niko nista ovdje ne pita? Interesi drzave (barem onaj dio koji kontrolises) idu u amanet a ne ti kao pojedinac...mozes ostati a mozes i otici ako ti se ne svidja.
piupiu

#1511 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

General War wrote: 09/12/2019 00:43 Piu...jesi li ti makar konstatovala da te niko nista ovdje ne pita? Interesi drzave (barem onaj dio koji kontrolises) idu u amanet a ne ti kao pojedinac...mozes ostati a mozes i otici ako ti se ne svidja.
:lol: :lol: :lol:

Jesam, samo što sam ja slobodan čovjek koji ima izbor, pa mogu izabrati bar to da mene lično Alija i Bakir ne ostavljaju u amanet. Svi smo mi u mogućnosti to glasno i jasno reći i pisati im javna i privatna pisma i tražiti da nas ne smaraju sranjima. Pitanje je zašto ne govorimo, a i ono ima veze s ovom temom. :D To je priča za ljude koji žive u mitskom sistemu vjerovanja.

A to oko izbora, šta da se radi, u globalizovanom sistemu jakih svaki nejaki ima tutora iliti reketara. To fundamentalno pitanje ovih naših banana država je takvo kakvo jeste - to je nama naša borba dala, da imamo Tajipa/Vladimira/Donalda za Marshalla.
Last edited by piupiu on 09/12/2019 01:00, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1512 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by _BataZiv_0809 »

Kao prvo, goli otok je bio aktuelan desetak godina. Mitomanija o surovom golom otoku gdje su se slali neprijatelji države 35 godina je upravo samo to - mitomanija.

Kao drugo, ljudi nisu masovno slani u zatvore zbog drugačijeg mišljenja. Ako izuzmemo prvih 10 godina tog režima, ukupno je izrečena 291. presuda za verbalni delikt u 30 godina. Više je filmskih radnika izopšteno iz Holivuda zbog komunističkih simpatija tokom tri godine čistki, nego što je jugoslovenskih disidenata zatvoreno u zadnjih 30 godina tog režima.
General War

#1513 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

piupiu wrote: 09/12/2019 00:53
General War wrote: 09/12/2019 00:43 Piu...jesi li ti makar konstatovala da te niko nista ovdje ne pita? Interesi drzave (barem onaj dio koji kontrolises) idu u amanet a ne ti kao pojedinac...mozes ostati a mozes i otici ako ti se ne svidja.
:lol: :lol: :lol:

Jesam, samo što sam ja slobodan čovjek koji ima izbor, pa mogu izabrati bar to da mene lično Alija i Bakir ne ostavljaju u amanet. Svi smo mi u mogućnosti to glasno i jasno reći i pisati im javna i privatna pisma i tražiti da nas ne smaraju sranjima. Pitanje je zašto ne govorimo, a i ono ima veze s ovom temom. :D

A to oko izbora, šta da se radi, u globalizovanom sistemu jakih svaki nejaki ima tutora iliti reketara. To fundamentalno pitanje ovih naših banana država je takvo kakvo jeste - to je nama naša borba dala, da imamo Tajipa/Vladimira/Donalda za Marshalla.
MI se mozemo ponasati kao slobodni ljudi, ali ipak nas izbor ima ogranicenja...osim sa punim djepovima para niko nas ne ceka rasirenih ruku...a ovo ostalo je OK...samo napominjem da neko prodaje doboro svih nas kao privatnu prciju, a na nama je da se snadjemo...a ne nesto da biramo.
Hank Paldum

#1514 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 08/12/2019 22:56 I mozes ti to pricati do besvijesti danasnjim "cistokrvnim i pravovjernim". Njima je Juga bila fuj, tamnica naroda, u kojoj se nije moglo u dzamije i crkve (notorna laz, btw), itd.itd..
Naravno da je bila notorna laž, kao što je i notorna laž da danas ne smiješ u BiH biti ateista. Naravno da možeš ali dokle daleko možeš dogurati?
Dozer wrote: 08/12/2019 23:23 @Hank Paldum Ako je Juga bila Frankenstajn, sta je onda ova danasnja BiH, jbt... :shock:
Ovo je ono o čemu sam maloprije pisao, da neki non stop porede Jugu i BiH da bi Juga ispala bolja nego što jeste, zašto se mora uvijek na svaku kritiku Juge napisati "a šta je sa BiH?" da bi se ublažilo? Može BiH biti ultra mutant, Juga je i dalje frankenštajnov monstrum.
Napisati "Ko misli da je Juga monstrum neka pogleda BiH" ne čini Jugu Brad Pittom, samo monstruma koji se poredi sa mutantom.
Dozer wrote: 08/12/2019 23:46 @Hank Paldum Izgleda da je nas bas i trebalo spasavati od nas samih... Eto, dobismo pravo glasa, i - voila...
Tu je malo komplikovanije nego kod drugih država gdje u demokratiji dolazi do promjene klime koja utiče na izbore kao npr. Merkelove politike u vezi migranata ili perverzna ljevica koja je svojom krivicom otvorila vrata Donaldu Trumpu pa da poslije opet nastupi neka nova era ili se vrati na staro. U nas nije jednostavno bilo truna demokratije nego skoro 50 godina zajedničkog života gdje nisi smio reći šta misliš o drugima i onda si prvi put imao slobodu da kažeš.

Kako bi izgledala tvoja definicija spasa od nas samih? Neki novi Tito koji bi nastavio gdje je stari stao?
Evo ja prvi kada bih se složio sa tom idejom samo da se izbjegne agresija, genocid, toliko protjeranog svijeta, neka bude novi Tito a isti sistem to jednostavno ne bi išlo u srcu Evrope u današnje doba. Ili bi Tito završio kao Gadafi ili bi se zamjerilili sa moćnim državama i došlo bi do sankcija.
Znači i kada bih podržao to (što pretpostavljam da misliš na to) to je naučna fantastika i ne bi bilo ostvarivo, znači demokratski izbori su jedino šta je po logici slijedilo.
Da su mnogi pali na prvom testu demokratije je jasno ali ne možeš okupiti toliko naroda, religija i mentaliteta koji imaju toliko predrasuda i koji imaju međusobnu krvavu historiju, tjerati ih skoro 50 godina da se moraju voljeti i onda im dati nakon skoro 50 godina odjednom pravo glasa.
piupiu

#1515 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

General War wrote: 09/12/2019 01:02 MI se mozemo ponasati kao slobodni ljudi, ali ipak nas izbor ima ogranicenja...osim sa punim djepovima para niko nas ne ceka rasirenih ruku...a ovo ostalo je OK...samo napominjem da neko prodaje doboro svih nas kao privatnu prciju, a na nama je da se snadjemo...a ne nesto da biramo.
Kasno je, pa ovdje može i jedna filozofska proći - ja mislim da na svijetu uopšte nema puno slobodnih ljudi. Najmanje ih ima u kapitalizmu - oni su finansijski robovi par excellence. Najviše ih ima tamo gdje čovjek živi samoodrživo i gdje je solidarnost (a ne kompetitivno glodanje) osnovna društvena vrijednost. Ovdje je prvi korak ka slobodi da odbiješ da te Alija ostavlja u amanet/ubaci instrukciju za svaki narod ponosob; da se jasno i glasno suprotstavljaš neo- ili tro-totalitarizmu i da se suprotstavljaš nacionalističkoj politici da nam živote svedu na svadju oko završene prošlosti (nismo na ovoj temi baš uspješni u tome). :D :lol:
animals

#1516 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by animals »

piupiu wrote: 09/12/2019 01:20
General War wrote: 09/12/2019 01:02 MI se mozemo ponasati kao slobodni ljudi, ali ipak nas izbor ima ogranicenja...osim sa punim djepovima para niko nas ne ceka rasirenih ruku...a ovo ostalo je OK...samo napominjem da neko prodaje doboro svih nas kao privatnu prciju, a na nama je da se snadjemo...a ne nesto da biramo.
Kasno je, pa ovdje može i jedna filozofska proći - ja mislim da na svijetu uopšte nema puno slobodnih ljudi. Najmanje ih ima u kapitalizmu - oni su finansijski robovi par excellence. Najviše ih ima tamo gdje čovjek živi samoodrživo i gdje je solidarnost (a ne kompetitivno glodanje) osnovna društvena vrijednost. Ovdje je prvi korak ka slobodi da odbiješ da te Alija ostavlja u amanet/ubaci instrukciju za svaki narod ponosob; da se jasno i glasno suprotstavljaš neo- ili tro-totalitarizmu i da se suprotstavljaš nacionalističkoj politici da nam živote svedu na svadju oko završene prošlosti (nismo na ovoj temi baš uspješni u tome). :D :lol:

Slobodni ljudi ne mogu funkcionisati..
postoje samo kotacici u sistemu..
u razlicitim sistemima..
pronadjite se u kojem ste..
piupiu

#1517 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

animals wrote: 09/12/2019 01:40 Slobodni ljudi ne mogu funkcionisati..
auf... kakav autoritaran stav :|
animals

#1518 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by animals »

piupiu wrote: 09/12/2019 01:45
Sloboda= anarhija..
sama si rekla da nema u kapitalizmu slobodni ljudi..
ja bi dodao, nema ih nigdje..
svi se drzimo neki pravila, koji nam ogranicavaju slobodu..
piupiu

#1519 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 09/12/2019 01:17 Da su mnogi pali na prvom testu demokratije je jasno
Pravo glasa bi se trebalo dobiti nakon položenog testa funkcionalne i političke pismenosti. Kao pravo na vožnju. Imaš ga, ali moraš proći testove.
piupiu

#1520 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

animals wrote: 09/12/2019 01:49
piupiu wrote: 09/12/2019 01:45
Sloboda= anarhija..
sama si rekla da nema u kapitalizmu slobodni ljudi..
ja bi dodao, nema ih nigdje..
svi se drzimo neki pravila, koji nam ogranicavaju slobodu..
To je drugo i nije isto što i 'slobodan čovjek ne može funkcionisati'. Anarhija je najbolji društveni sistem za prosvijećenog čovjeka - društvo bez prisile i nametnutih hijerarhija za parazite i ego manijake.
Point.

#1521 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

CPT wrote: 08/12/2019 21:52
Point. wrote: 08/12/2019 21:46Kad bih birao između sistema gdje imaš posao, platu urednu, dobru i na vrijeme, gdje lagodno živiš a da imaš jednoparrijski sistem i sistema gdje jedino preko štele možeš naći neki posao, gdje plate kasne po par mjeseci, gdje je sindikat nevažan a gdje imaš 1726 partija i stranaka uvijek ću izabrati ono prvo, gdje mogu živjeti ko čovjek a ne preživljavati.
Znas da takva drzava ne postoji na nasoj planeti? Jer je to generalno nemoguca kombinacija.
Imao si u Jugi dok psi rata u vidu Franje i Zlobe nisu zaplesali svoj smrtonosni ples.
Point.

#1522 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

hAZNADAR wrote: 08/12/2019 22:26
Point. wrote: 08/12/2019 22:09

Pa da Jugoslavija danas postoji, sumnjam da bi bilo Golog Otoka. I ne razumijem fakat toliku hampu oko tog otoka od nekolicine forumaša, ako je to bio najveći problem bivše države onda i nije bilo toliko loše. :)
Naravno da nije bio najveci problem, ali Goli otok je i ogledalo te drzave. Cinjenica je da je YU sistem bolje fercerao dok je bilo Golog otoka. Goli otok ukinut i slobode koje smo imali u odnosu na istocni blok su i obesmislile sistem. Ono sto neki hvale u YU je na neki nacin i urusilo sistem.

Zakljucak - YU je samo mogla opsati krutom silom i zatvorena ko Sj Koreja.

A ne rece mi - koje drzave su nam uzor, kakvom sistemu tezimo. Sistemu koji savrseno fercera ako ima Goli otok i kojeg liberalizacija urusava?
Ne znam, ali znam da je bezvezna priča oko Golog Otoka. Amerika super funkcioniše npr a zatvori su im tamo deset puta gori od Otoka. I na taj famozni Otok niko nije otišao tucati kamen a da nije zaslužio na neki način.
CPT

#1523 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Point. wrote: 09/12/2019 08:49
CPT wrote: 08/12/2019 21:52
Point. wrote: 08/12/2019 21:46Kad bih birao između sistema gdje imaš posao, platu urednu, dobru i na vrijeme, gdje lagodno živiš a da imaš jednoparrijski sistem i sistema gdje jedino preko štele možeš naći neki posao, gdje plate kasne po par mjeseci, gdje je sindikat nevažan a gdje imaš 1726 partija i stranaka uvijek ću izabrati ono prvo, gdje mogu živjeti ko čovjek a ne preživljavati.
Znas da takva drzava ne postoji na nasoj planeti? Jer je to generalno nemoguca kombinacija.
Imao si u Jugi dok psi rata u vidu Franje i Zlobe nisu zaplesali svoj smrtonosni ples.
To je bilo neodrzivo u Jugi cak i onim vremenima. Tranzicijom bi vecina zavrsila tamo gdje je sada.... Osim ako ne mislis da je bi Ei Nis dominirao na globalnom nivou.
Point.

#1524 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

Hank Paldum wrote: 08/12/2019 23:06
Point. wrote: 08/12/2019 21:46 Kad bih birao između sistema gdje imaš posao, platu urednu, dobru i na vrijeme, gdje lagodno živiš a da imaš jednoparrijski sistem i sistema gdje jedino preko štele možeš naći neki posao, gdje plate kasne po par mjeseci, gdje je sindikat nevažan a gdje imaš 1726 partija i stranaka uvijek ću izabrati ono prvo, gdje mogu živjeti ko čovjek a ne preživljavati.
Da ležim decenijama u zatvoru, gdje imam redovan obrok, zanat i mini platu pa izađem na slobodu gdje ću živjeti u nekoj šupi sa nesložnom braćom sa nikakvim primanjem i meni bi falio zatvorski život ali to je i dalje zatvor i takav način života ne bi trebao biti nikome definicija pozitivnog života i da sanja da tu živi. Mi ne trebamo biti zadovoljni ni sa današnjim stanjem niti da nam fali prijašnje nego trebamo sanjati za nečim trećim. Ti ne biraš bolju državu nego manje zlo.
Koliko god bilo ološa na vlasti nemoj se nikada pokušavati odreći nečega šta je najnormalnine i osnovno u civilizovanom demokratskom društvu a to je pravo glasa bez obzira koliko si nijem danas. To što SAD imaju demokratiju pa je na demokratski način jedan klovn izabran za predsjednika ne znači da je Staljin bio pozitivna ličnost i da za takvim režimom treba da žudimo.
Šta je tebi konkretno falilo u Jugoslaviji?
aadam

#1525 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by aadam »

Point. wrote: 09/12/2019 09:18
Šta je tebi konkretno falilo u Jugoslaviji?
nije se ni rodio tada, piše na osnovu iskustava iz džamije i minder seljačkih sjela
Locked