Smrt tog formata nas je i uvela u zlatno doba serija.dale cooper wrote: ↑08/12/2019 14:43Nisam gledao Rebels. Ali treba shvatiti da Mandalorian nije Star Wars film i da je nerealno očekivati da kompresuju priču kao za filmExNihilo wrote: ↑08/12/2019 14:26
Ne slažem se. Ako si gledao Rebels, koji je također producirao Disney, znaš da je serija počela on a high note, a završila tako što pogledaš prvu i zadnju epizodu sezone jer je sve između filler. Ako su sa The Mandalorian krenuli istom putanjom, a bit će da jesu, onda fanovi na vrijeme trebaju reći da se jebu i ne kvare ogromni potencijal koji isti ima.
ako misle snimati više sezona (a misle). Mene više od ovog glavnog narativa priče zanima putovanje i istraživanje Star Wars univerzuma,
nešto za čime nije bilo mnogo vremena u samim filmovima. The Mandalorian je dijelom i povratak na format sci-fi serija 80-tih posebice
TNG-a, koje nisu imale neki posebni sezonski arc, nego su bile ili stand alone epizode ili arcovi od nekoliko epizoda. Opet kažem meni
lično ovo nije problem ako će biti kvalitet kao ove zadnje epizode sa čvrstom, brzom i dobro realizovanom pričom.
Da su se vremena promijenila zna i Disney, čim se odlučio za format mini-serije, umjesto tradicionalnih 20-i-kusur epizoda, ali problem je što suština ostaje ista: ako se ranije za sezonu od scenarista tražila jedna stranica priče, a ostatak se popunjavao fillerima, sada su narativ haman sveli na 3 rečenice, a ostatak popunjavaju fillerima.
Mislim da filler epizode nisu nužne za istraživanje SW univerzuma. Na kraju krajeva, Tatooine, Mos Eisley cantinu, i sve ono čemu The Mandalorian namiguje upoznali smo baš kroz filmove. Što će reći - kao nusprodukt osnovnog narativa.
Disney još nije dorastao Netflix i HBO produkcijama, toliko je jasno, a i sam SW je nezahvalan zbog tradicije beskrajnog generiranja off-spin narativa, ali ako The Mandalorian misli uspjeti in this day and age morat će se opredijeliti za fokus i koncentraciju kvaliteta.