Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- karanana
#201 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
ne vjerujem da igdje na svijetu postoji sistem koji ce spustiti avion ako magla uzrokuje vidljivost od 10 metara.
jasno mi je da ce te neki sistem spustiti i upraviti prema pisti ali ako pilot nema vizuelnu sliku piste bar 200-300 metara od touchdowna onda sumnjam da ce iko sletiti. ovo za vizuleno daljinu sam odokativno bubno, mozda postoji propisana vizualna vidljivost piste. a u drugu ruku mozda ni ne postoji, ali kao da sam gledo na onim emisijama o avionskim nesrecama da piloti moraju imat vizualnu sliku piste.
jasno mi je da ce te neki sistem spustiti i upraviti prema pisti ali ako pilot nema vizuelnu sliku piste bar 200-300 metara od touchdowna onda sumnjam da ce iko sletiti. ovo za vizuleno daljinu sam odokativno bubno, mozda postoji propisana vizualna vidljivost piste. a u drugu ruku mozda ni ne postoji, ali kao da sam gledo na onim emisijama o avionskim nesrecama da piloti moraju imat vizualnu sliku piste.
- Edin H.
#202 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Evo covjek objasnjava, ali je na engleskom - uglavnom moguce je, ali samo na nekim aerodromimakaranana wrote: ↑08/12/2019 02:26 ne vjerujem da igdje na svijetu postoji sistem koji ce spustiti avion ako magla uzrokuje vidljivost od 10 metara.
https://eu.usatoday.com/story/travel/co ... /84330572/
- drndalo
#203 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
More, samo ne more dzabe, ni u stare babe...
Kosta puno, i aerodrome i avione i posade, i ne moze na svaki aerodrom... Sa sadasnjom tehnologijom...
Kosta puno, i aerodrome i avione i posade, i ne moze na svaki aerodrom... Sa sadasnjom tehnologijom...
-
Seawolf
#204 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ti "pouzdani" sistemi bazirani na GPS-u su priča za naivne, a obzirom na (ne)preciznost pozicioniranja pomoću GPS-a, kada je visina u pitanju.drndalo wrote: ↑07/12/2019 20:20 Ne znam koliko para je ulozeno, ali je bila prica da su testirali taj neki sistem. Radi li ili ne radi, i koliko radi, a sigurno ne moze raditi u svim meteo uslovima, ostavljam drugima. SJJ ce barem do uvodjenja pouzdanih GPS sistema za navodjenje aviona imati problem zimskih magli... Barem u ovim temperaturama "ni tamo, ni vamo"...
Kad je -20 vidljivost nije problem,nije ni na +10 i vise... Ali u ovim magla centricnim vremenima s puno vlage i temp. oko nule ce uvijek biti tako...
Ti sistemi će biti od koristi na onim pistama koje nemaju nikakvu ILS opremu.
Uostalom, šta misliš koliki će biti Decision Height za te "pouzdane" GPS sisteme, odnosno sa kojom od 4 sadašnje kategorije (prema EASA-i), odnosno 5 kategorija (prema FAA-u) ILS-a će se moći porediti?
Sarajevu je potreban aerodrom sa pistom koja ima ILS kategoriju IIIb i to je to.
- drndalo
#205 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
SJJ ne moze ni Cat. II ILS-a imati, bez obzira na pare... Mozda kada bi se napravili papiri da se pista "skrati" na slijetanju za 300-400m, ali bi to smanjilo avione koji mogu slijetati po takvom vremenu.
GPS precizni prilaz se vec dugo usavrsava i radi se na njemu za upotrebu u avijaciji. Nece to biti certificirano za bar 5-10 god. ali ce biti... Kada postignu pouzdanost lateralnog navodjenja u metrima, a ne u sto metara... Visina se i nece racunati GPS-om, nego ce ti sistemi biti integrisani u jedan veliki, koji ce visinu u najgorem slucaju racunati kao i sad, a pouzdani su u metar, kombinacijom atmosferskog pritiska na visini, i radio-visinomjerom na prilazu aerodromu...
Ako si siguran da si lijevo-desno, naprijed-nazad gdje ti mapa pokazuje prilaz, i ako ti radio visinomjer pokazuje sigurnih 300 ft. mozes voditi racuna o vidljivosti piste s manje udaljenosti nego sada sto je slucaj...
Takav sistem mizda nikada nece postici ILS IIIb kategoriju, ali II/III bi trebalo moci...
GPS precizni prilaz se vec dugo usavrsava i radi se na njemu za upotrebu u avijaciji. Nece to biti certificirano za bar 5-10 god. ali ce biti... Kada postignu pouzdanost lateralnog navodjenja u metrima, a ne u sto metara... Visina se i nece racunati GPS-om, nego ce ti sistemi biti integrisani u jedan veliki, koji ce visinu u najgorem slucaju racunati kao i sad, a pouzdani su u metar, kombinacijom atmosferskog pritiska na visini, i radio-visinomjerom na prilazu aerodromu...
Ako si siguran da si lijevo-desno, naprijed-nazad gdje ti mapa pokazuje prilaz, i ako ti radio visinomjer pokazuje sigurnih 300 ft. mozes voditi racuna o vidljivosti piste s manje udaljenosti nego sada sto je slucaj...
Takav sistem mizda nikada nece postici ILS IIIb kategoriju, ali II/III bi trebalo moci...
-
Seawolf
#206 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hvala ti na pojašnjenju.drndalo wrote: ↑08/12/2019 11:43 SJJ ne moze ni Cat. II ILS-a imati, bez obzira na pare... Mozda kada bi se napravili papiri da se pista "skrati" na slijetanju za 300-400m, ali bi to smanjilo avione koji mogu slijetati po takvom vremenu.
A kada sam rekao da je Sarajevu potreban aerodrom sa ILS Cat.IIIb pistom, pri tome nisam mislio na SJJ.
- drndalo
#207 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nema na cemu, citao sam malo vise o tome zadnjih godina, interesuje me taj razvoj tehnologije...
Znam da nisi mislio na ovaj aerodrom, a ja vec od rata i "Visockog aerodroma" gdin. Cengica lajem da od toga nema nista... Cak i da nadjemo x milijardi za izgradnju green-field medjunarodnog aerodroma, mi nemamo ljudi koji to mogu izvesti da valja... A da napravimo losiji, ne ide...
Imamo li prostora dovoljne velicine na nekoj ravnici, a da nije u nekoj kotlini? Imamo, kod Orasja...
Ne zaboravi da za izgradnju necega tako ozbiljnog. Normalne zemlje imaju meteo podatke skupljane min. 20 godina, a pozeljno je bar 50. Ruza vjetrova, padavine, zima, sunce... Statistika, ozbiljnog tipa i prilazne /odlazne ravni u skladu s tim i terenom koji se nalazi na tim rutama. Ako bivsa JNA za Titinog vremena nije uspjela izmjestiti SJJ na Ravnu Romaniju, ne vidim kako bi to iko od nas mogao i znao... I jos platio...
Hebemo se i sa 12 km autoputa masne cijene iznad Zenice, gdje nas iznenadjuju klizista na planinama, i tunele nam suzavaju ta klizista... Koncesiju ne daj boze kad bismo raspisali za tako nesto, skinuli bi nam gace s guzice i jos bi ih mi morali platiti kao da su svileno-zlatne...
Probali Rvati i Zrbi, i oba prodjose upravo tako, samo to jos nisu sigurno skontali... Zasto? Zato sto ni pravnika nemamo da to znaju odraditi, a mi cemo vjerovatno slicno proci sa Strabagom oko sporova... Te stvari se obicno rade po anglosaxonskom pravu, a ne kontinentalnom, Londonski sud je nadlezan za sporove, oni imaju odlicne i skupe pravnike koji znaju taj sistem, mi imamo pravnike koji cesto nisu nesto, na nasim su platama pa ih koristimo, a i ako su dobri u nasem pravu, u Londonskim sudovima nisu bas uigrani... Elem, recept za katastrofu je tu...
Znam da nisi mislio na ovaj aerodrom, a ja vec od rata i "Visockog aerodroma" gdin. Cengica lajem da od toga nema nista... Cak i da nadjemo x milijardi za izgradnju green-field medjunarodnog aerodroma, mi nemamo ljudi koji to mogu izvesti da valja... A da napravimo losiji, ne ide...
Imamo li prostora dovoljne velicine na nekoj ravnici, a da nije u nekoj kotlini? Imamo, kod Orasja...
Ne zaboravi da za izgradnju necega tako ozbiljnog. Normalne zemlje imaju meteo podatke skupljane min. 20 godina, a pozeljno je bar 50. Ruza vjetrova, padavine, zima, sunce... Statistika, ozbiljnog tipa i prilazne /odlazne ravni u skladu s tim i terenom koji se nalazi na tim rutama. Ako bivsa JNA za Titinog vremena nije uspjela izmjestiti SJJ na Ravnu Romaniju, ne vidim kako bi to iko od nas mogao i znao... I jos platio...
Hebemo se i sa 12 km autoputa masne cijene iznad Zenice, gdje nas iznenadjuju klizista na planinama, i tunele nam suzavaju ta klizista... Koncesiju ne daj boze kad bismo raspisali za tako nesto, skinuli bi nam gace s guzice i jos bi ih mi morali platiti kao da su svileno-zlatne...
Probali Rvati i Zrbi, i oba prodjose upravo tako, samo to jos nisu sigurno skontali... Zasto? Zato sto ni pravnika nemamo da to znaju odraditi, a mi cemo vjerovatno slicno proci sa Strabagom oko sporova... Te stvari se obicno rade po anglosaxonskom pravu, a ne kontinentalnom, Londonski sud je nadlezan za sporove, oni imaju odlicne i skupe pravnike koji znaju taj sistem, mi imamo pravnike koji cesto nisu nesto, na nasim su platama pa ih koristimo, a i ako su dobri u nasem pravu, u Londonskim sudovima nisu bas uigrani... Elem, recept za katastrofu je tu...
- skafiskafsnjak
#208 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sta reci.... cccc

- drndalo
#209 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Dok god lozimo cak i mrtve komsije u sitnim lozistima, slabo sta mozemo reci...
- skafiskafsnjak
#210 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Kurcina grad i drzava u svakom smislu....
Sad ja moram gatati hoce biti leta ili ne...
Puuu
Puuu
- drndalo
#211 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Racunaj da nece i pravi rezervni plan... Hebiga
- skafiskafsnjak
- drndalo
#213 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zasad lete na TZL... Do kad, ne znam...
- skafiskafsnjak
#214 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jebo majku...automatski aerodrom pare gubi...a da ne pricam o stetnosti..svake jebene godine se uskukaju kako je los zrak.. cim zima prodje, niko nista...do iduceg decembra. Jesmo stoka u pm.....
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#215 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Hebote, cim se dokopate EU odmah drvlje i kamenje na drzavu, grad......skafiskafsnjak wrote: ↑08/12/2019 16:14 Kurcina grad i drzava u svakom smislu....
Puuu
Eto sano se u Sarajevu odgadjaju letovi.....
- drndalo
#216 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nemojte za Pariz, nije magla ali letova ima jos i manje...
-
AmirBaa
#217 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
I sta učiniti kada dodjes kod nas na aerodrom i saznas da ti avion nikad nije ni sletio i ne zna se kad ti je let? Za 10 dana letim za Bec pa da vidim sta me ceka 
- skafiskafsnjak
- skafiskafsnjak
#219 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Jesam li pogrijesio nesto?konektovan wrote: ↑08/12/2019 16:45Hebote, cim se dokopate EU odmah drvlje i kamenje na drzavu, grad......skafiskafsnjak wrote: ↑08/12/2019 16:14 Kurcina grad i drzava u svakom smislu....
Puuu![]()
Eto sano se u Sarajevu odgadjaju letovi.....
I serem ja godinama po drzavi (prije nego sam otisao) i srat cu godinama... zato sam i otisao.
Svake jebene godine smog problem... cim prodje zima, niko nista....i opet kuknjava kad sranje pocne. Pa mater vam glupu, uhvatite se u kostac sa problemom u aprilu ili maju... ne znam kako, nisam strucnjak , ali nemoguce da nema rjesenja
-
AmirBaa
#220 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Da, sad citam, ali me zanima procedura dalje, jer je vremenska nepogoda razlog otkazivanja leta? Platio smjestaj i sve, zanima li to koga
- skafiskafsnjak
#221 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa vjerovatno da ima povrat para bla bla..... ne znam kako ide, raspitaj se.
-
AmirBaa
#222 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Necu da baksuziram unaprijedskafiskafsnjak wrote: ↑08/12/2019 17:10 Pa vjerovatno da ima povrat para bla bla..... ne znam kako ide, raspitaj se.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#223 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Koliko je realno da se aerodrom izmjesti na podrucje Visokog cca 20-30 km od Sarajeva, a da se gradnja finansira prodajom zemlje gdje se nalazi danasnji aerodrom.
- geralt
#224 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Zemlja na kojoj se nalazi danasnji aerodrom ne vrijedi ni priblizno toliko da bi se od toga mogao napraviti novi aerodrom. Plus sto bi u "medjuperiodu" izmedju prodaje starog i izgradnje novog aerodroma glavni grad drzave bio bez aerodroma. Plus sto bi se radilo o "jaranskoj privatizaciji" gdje bi zemljiste bilo prodano debelo ispod (svakako nedovoljne) realne cijene.sime_cipol wrote: ↑08/12/2019 17:59 Koliko je realno da se aerodrom izmjesti na podrucje Visokog cca 20-30 km od Sarajeva, a da se gradnja finansira prodajom zemlje gdje se nalazi danasnji aerodrom.
- drndalo
#225 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Opet Visoko...?
Jesi li ikad prosao kraj Visokog kada je u SA bila magla, a da je tamo nije bilo? Ja nisam, a zimi prolazim bar 50x svake zime tamo... Jerbo je Visoko isto u dolini Bosne koja istu vlagu pravi i tamo i vamo...
Gdje? Na kojoj lokaciji oko Visokog? Tamo nema brda? Dalekovoda? Antena?
Ko ce praviti papirologiju za prilaz na Tutankamon aerodrom u Visokom? SJJ je pravila ozbiljna zemlja, sa ozbiljnim sistemom, uz sve mane istog... Mi sada nemamo znanje za tako nesto i da hocemo, niti vremena. To je nesto sto bi se jedno 20 god. ozbiljno pripremalo... Pa onda radilo... Nije to Tibrina zgrada kod Memica... I kod sadasnjeg aerodroma je bilo razmisljanja i rasprava da li pistu praviti u smjeru 12 kakva je napravljenja, ili u smjeru 15, koji bi bio bolji za juznog vjetra, a pista Aerokuba je cini mi se bila bas 15-a... Vjerujem da je 12 radjena kao kompromis neophodan za prilaznu/odlaznu ravan nakon go-arround-a, jer je tako dalje od Igmana, tj. po sredini polja izmedju Mojmila i Igmana...
Jesi li ikad prosao kraj Visokog kada je u SA bila magla, a da je tamo nije bilo? Ja nisam, a zimi prolazim bar 50x svake zime tamo... Jerbo je Visoko isto u dolini Bosne koja istu vlagu pravi i tamo i vamo...
Gdje? Na kojoj lokaciji oko Visokog? Tamo nema brda? Dalekovoda? Antena?
Ko ce praviti papirologiju za prilaz na Tutankamon aerodrom u Visokom? SJJ je pravila ozbiljna zemlja, sa ozbiljnim sistemom, uz sve mane istog... Mi sada nemamo znanje za tako nesto i da hocemo, niti vremena. To je nesto sto bi se jedno 20 god. ozbiljno pripremalo... Pa onda radilo... Nije to Tibrina zgrada kod Memica... I kod sadasnjeg aerodroma je bilo razmisljanja i rasprava da li pistu praviti u smjeru 12 kakva je napravljenja, ili u smjeru 15, koji bi bio bolji za juznog vjetra, a pista Aerokuba je cini mi se bila bas 15-a... Vjerujem da je 12 radjena kao kompromis neophodan za prilaznu/odlaznu ravan nakon go-arround-a, jer je tako dalje od Igmana, tj. po sredini polja izmedju Mojmila i Igmana...