STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
CPT

#1351 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 01:05
CPT wrote: 08/12/2019 00:49Nisam vezao... Govorio o sam o idealizaciji i rahatluku koji je vladao u onoj drzavi. Slagalo se policajce redovno, silovalo se redovno i sve ostalo. Samo sto tad nije bilo interneta pa se nije znalo. A i kralo se samo sto se generalno imalo manje pa se i "manje" kralo. Moglo se spavati na klupi, a mogao je na toj klupi neko zaklati. Tad i sad...
nema države da nije.

ali negdje je više, negdje je manje. u suštini je paušalna priča bez ikakvih realnih statističkih podataka.

ono što jeste sigurno je to da ne postoji povjerenje u državni aparat da će kazniti vinovnika. odnosno što bi kolega JThomas rekao, ne postoji izvjesnost kazne.

ako te sad pregazi Bakirovo dijete, nećeš doživjeti zadovoljštinu. istina je da te pregazilo Mikulićevo, opet ne bi. ili Mesihovićevo. jel? al ti djecu ne bi gazio Sefić, pun milionerskog šarma, neki Rastoder, pekari, slastičari i čevabdžije ti ne bi djecu raznosili po cesti i izvlačili se na krvarine i ostale pičke materine.

ta izvjesnost kazne je bila mnogo veća, pa je bilo veće povjerenje i u državni aparat, i samim tim veća sigurnost. i veći strah od sankcije.
Bas tako, druga vremena, drugo sve... To onako ofrlje porediti je ... Nekad bilo 5 automobila na parking, danas 500. Danas se vise krade. Mozes mislit. :-)

I sto se tice izvjesnosti se nije bas puno promijenilo. Procesi su znali trajati godinama... Arkan nakon sto je poceo raditi za sistem gazio ljude po Beogradu. I tad je bilo jednakopravnijih od jednakopravnih. Sistem je i one najgore redovno prebacivao na Zapad.
CPT

#1352 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 01:09
CPT wrote: 08/12/2019 00:54Strategija je bila u startu promasaj. Ako narodu bude imao hljeba i igara nece zakriviti. Hebiga, zahebali se. Hoce... Pogotovo jedan narod. Tu je bio propad sistema i strategije. U svakom slucaju vecina onog sistema nije imalo nikakve sanse u kapitalizmu.
onaj sistem se mogao transformisati, jer kažem, jebiga, taj sistem je dozvolio da se ljudi iškoluju pa da ima ko to i transformisati. moglo je.

ali opanak...

i to za jedan narod si samo djelimično u pravu.

mene opanak jednog drugog naroda jebe već 23 godine.
Nije se moglo. 2 republika tj. naroda to nisu zeljeli. To se sva prica zavrsava. Ponuda je cak i oficielno odbijena. Cak i da so zeljeli vecina ekonomije bi propala tj. vec je propala. U najboljem slucaju bi drzava dozivjela slicnu tranziciju. Ekonomski kolaps je bio siguran, rat (zrtve) se moglo izbjeci ali ...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1353 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Chmoljo »

piupiu wrote: 08/12/2019 01:07
Maraschino wrote: 08/12/2019 00:30 Pisaj joj na ekonomiju kada su milioni ljudi gladni i zive u bijedi.
Zna Kina da ih nahrani da bi se sve u Kini promijenilo i zato ih drze zatucano da mogu snjima manipulisati.
Ne znaju sta ce od para pa ih nude bezkamatno ali ne daju svojoj bijedi.
Hm. Hm. Koliko si vremena proveo u Kini ili sa Kinezima? Pitam da skontam je l' se radi o različitim percepcijama ili o nečem drugom. Kina je jedna fascinantna zemlja, fascinantna kultura, i daleko od zemlje 'zatucanih' ljudi. Autoritarnih da. Ali zatucanih, hm.
:thumbup:

nekad ljudi nisu svjesni kako se glupo nabacivati ovako paušalnim ocjenama, pogotovo o stvarima o kojima znamo tako površno većina nas.

meni je fascinantno u jednom od dokumentaraca bilo to npr. koliko je protok ideja, misli, pisane riječi u Kini bio ograničen njihovim pismom. dok je sve prema zalasku sunca od njih strelovito išlo ka gore zahvaljujući jeftinoj proizvodnji papira i onda u neka doba alfabetu kojeg je bilo jednostavno printati u velikim količinama, dotad je to u Kini išlo mnogo sporije zbog njihovog osebujnog pisma. pa samim tim je taj dio svijeta, osim što je i geografski bio daleko i sa prirodnim preprekama, i pisanoj riječi ostao dodatno izoliran od svega što dešavalo zapadnije.
Chmoljo

#1354 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Chmoljo »

CPT wrote: 08/12/2019 01:11
Bas tako, druga vremena, drugo sve... To onako ofrlje porediti je ... Nekad bilo 5 automobila na parking, danas 500. Danas se vise krade. Mozes mislit. :-)

I sto se tice izvjesnosti se nije bas puno promijenilo. Procesi su znali trajati godinama... Arkan nakon sto je poceo raditi za sistem gazio ljude po Beogradu. I tad je bilo jednakopravnijih od jednakopravnih. Sistem je i one najgore redovno prebacivao na Zapad.
pa što onda porediš u korist svog argumenta?

a drugim dijelom si sam sebi složio kontraargumentaciju.
Chmoljo

#1355 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Chmoljo »

CPT wrote: 08/12/2019 01:16

Nije se moglo. 2 republika tj. naroda to nisu zeljeli. To se sva prica zavrsava. Ponuda je cak i oficielno odbijena. Cak i da so zeljeli vecina ekonomije bi propala tj. vec je propala. U najboljem slucaju bi drzava dozivjela slicnu tranziciju. Ekonomski kolaps je bio siguran, rat (zrtve) se moglo izbjeci ali ...
šta znači propalo? ne bi se više vratilo?

grčka je propala hiljadu puta, eno ih, živi i zdravi. malo im je fudbalska reprezentacija ofalila, ali bar imaju klubove u ligi prvaka.
CPT

#1356 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 01:19

Gdje sam ja to poredio? Vec u prvom postu sam napisao da je takvo poredjenje potpuno razlicitih stvari ...
I u onom sistemu je bilo svasta samo sto se nije mogo pricati o tome. Takve stvari su vise balkanski mentalitet nego stvar sistema.
piupiu

#1357 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 07/12/2019 12:46
Nije u redu izlagati društvo ovakvim vijestima ali onda zato dobijamo zauzvrat jednu generaciju koja tvrdi da si mogao negdje vani zanoćiti i mirno spavati jer nije bilo negativnih vijesti u medijima. Zar nije onda jedno povezano sa drugim? Zar to ne stvara metafore poput "Toliko sigurno vrijeme da si mogao čak i na klupi spavati jer da nije pročitali bi to u vijestima"?
I jeste i nije. Društvena klima se stvara na više načina.
Nije uopšte zdravo za jedno društvo i okolinu bombardovati ih negativnim vijestima međutim to nije povezano direktno sa ovom temom jer je to vezano za globalnu situaciju pojavom interneta, portala i objavljivanjem 50 vijesti na dan radi klikova gdje prije 30 godina 90% tih vijesti ne bile objavljene ne samo zbog propagande i cenzure već i zato što je prije svaka vijest koštala jer za sve je se trošio skupocjeni papir i štampač a i nije se moglo kao danas zbog ograničenog prostora objaviti 200 članaka odjednom pa su se gledali prioriteti: ako je se desila nesreća, požar ili ubistvo nema prostora za članak ukradenog novčanika u parku ili psovanje majke nekome na klupi.
Slažem se, to je jako interesantna tema i i ona ima donekle veze s ovim o čemu pričamo. Život u kulturama manje ovisnim o tehnologiji, vijestima, telefonima i mrežama meni se čini puno zdravijim i za pojedinca i za kolektiv iz milion razloga.
Tu ti upadaš u istu zamku kao oni što tvrde da je danas čitav svijet poludio jer kada otvore portal pa pročitaju crnu hroniku iz svijeta pa kada vide koliko je se belaja desilo zadnja 24 sata misle da se bliži kijametski dan ali je istina da je svijet bio lud i prije 40 godina ali se onda nije moglo sa jednim klikom dobiti informacije iz čitavog svijeta o dešavanjima koja su se dogodila prije samo par minuta.
Ne. To je tvoje čitanje mog čitanja stvari. Ja, recimo, znam da danas (globalno, pri tome se najčešće misli na zapadne kulture) ima puno manje i kolektivnog i individualnog nasilja, ali puno više straha. Isto tako znam da u zemljama sa jakim respresivnim aparatima, tipa Kine, Vijetnama i Singapura, kolektivni osjećaj sigurnosti i povjerenja u društvo prevazilazi oba osjećaja u velikom broju demokratskih, zapadnih sistema. To je još jedna zanimljivost za raspravu.
CPT

#1358 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 01:22
CPT wrote: 08/12/2019 01:16

šta znači propalo? ne bi se više vratilo?

grčka je propala hiljadu puta, eno ih, živi i zdravi. malo im je fudbalska reprezentacija ofalila, ali bar imaju klubove u ligi prvaka.
Dobar dio SFRJ je zivio na silu i mogao je tako zivjeti zbog izolacije. Otvaranjem trzista dolazi kolaps ili novi gazda. Neki novi poredak je donio i nova pravila. Neke stvar su se mogle prodavati samo jer drugog nije bilo. Dobar dio industrije bi se morao ugasiti zbog JNA, itd, itd.... Fabrike koje su radile sa par hiljada radnika (a posao se dijelio kao i danas) danas iste stvari rade sa desetinom radnika. I tu ne mislim na robotizaciju.

Nigdje se u exSFRJ nije donijela rahtluk, nije to slucajno :wink: A poredjenje sa Grckom je ...
Chmoljo

#1359 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Chmoljo »

CPT wrote: 08/12/2019 01:23

Gdje sam ja to poredio? Vec u prvom postu sam napisao da je takvo poredjenje potpuno razlicitih stvari ...
I u onom sistemu je bilo svasta samo sto se nije mogo pricati o tome. Takve stvari su vise balkanski mentalitet nego stvar sistema.
jel ti mene zajebavaš? na osnovu ofrljativne kvantitativne analize o brojčanom stanju auta argumentiraš u svoju korist.

to radiš i u drugoj rečenici.

mislim, ok, imaš neke svoje razloge što nešto ne voliš. ali ako kažeš da se nešto ne može paušalno tvrditi, onda nemoj paušalno tvrditi.
Chmoljo

#1360 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Chmoljo »

CPT wrote: 08/12/2019 01:30Dobar dio SFRJ je zivio na silu i mogao je tako zivjeti zbog izolacije. Otvaranjem trzista dolazi kolaps ili novi gazda. Neki novi poredak je donio i nova pravila. Neke stvar su se mogle prodavati samo jer drugog nije bilo. Dobar dio industrije bi se morao ugasiti zbog JNA, itd, itd.... Fabrike koje su radile sa par hiljada radnika (a posao se dijelio kao i danas) danas iste stvari rade sa desetinom radnika. I tu ne mislim na robotizaciju.

Nigdje se u exSFRJ nije donijela rahtluk, nije to slucajno :wink: A poredjenje sa Grckom je ...
dakle, ako sam razumio, zemlja koja je agrarno društvo transformisala u industrijsko nije nikako, ama baš nikako mogla plave ovratnike pretvarati u bijele?
piupiu

#1361 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 08/12/2019 01:30 Dobar dio SFRJ je zivio na silu i mogao je tako zivjeti zbog izolacije. Otvaranjem trzista dolazi kolaps ili novi gazda. Neki novi poredak je donio i nova pravila. Neke stvar su se mogle prodavati samo jer drugog nije bilo. Dobar dio industrije bi se morao ugasiti zbog JNA, itd, itd.... Fabrike koje su radile sa par hiljada radnika (a posao se dijelio kao i danas) danas iste stvari rade sa desetinom radnika. I tu ne mislim na robotizaciju.
Sve su zemlje prolazile i prolaze kroz cikluse ekonomske liberalizacije i protekcije, sve su ekonomije prošle i prolaze restruktuiranja, depresije i recesije, desetine industrija je izbrisao tehnološki napredak, pa stvorio nove, ništa tu spektakularno nepremostivo nema.
Nigdje se u exSFRJ nije donijela rahtluk, nije to slucajno :wink:
Neozbiljan si.
CPT

#1362 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 01:31
CPT wrote: 08/12/2019 01:23

jel ti mene zajebavaš? na osnovu ofrljativne kvantitativne analize o brojčanom stanju auta argumentiraš u svoju korist.

to radiš i u drugoj rečenici.

mislim, ok, imaš neke svoje razloge što nešto ne voliš. ali ako kažeš da se nešto ne može paušalno tvrditi, onda nemoj paušalno tvrditi.
A da procitas ponovo? Nigdje je nisam poredio sistema. NIGDJE. Automobili nisu bila statisticka analiza vec karikatura. Sasvim korektna karikatura btw koje se moze cak i vrlo lako statisticki dokazati.

Porediti onaj sistem i ovaj sistem je glupost, svaki je imao dobre i lose strane. Onaj je nakon 50 godina neslavno zavrsio, za ovaj ce se jos vidjeti.
Batal

#1363 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Batal »

Pročitao sam par postova pa da na nake odgovorim,da dam svoje mišljelje a i neke odgovore :)
Goli otok je u tom trenutku koji je stvoren bio neminovnost.Tito je u tom trenutku prije svega brani sebe jer je znao da ukoliko mu Staljin dođe njega nema.To bi svako uradio.To je uradila USA iliti SAD u drugom svjetskomratu mada ni blizu nije bila toliko ugrožena zatvorila je sve Japance u Americi,To su uradili u Gvantanamu još i žešče mada ni tada nisu bili ugroženi koliko jugoslavija poslije istorijskog NE.Da nije bilo golog otoka Jugoslavija bi završila pod sovjetskom vlašću.Tito bi bio rahmetli davno prije 80-ih a mi "jugosloveni" bismo ostali i bez ono par godina "lijepog života" i rahatluka 70-ih i 80-ih godina,rijetkih godina kada smo BILI.
To su činjenice.
Sada da dam i neko svoje mišljenje.
Aleksandrovoj Jugoslaviji veliki minus kao projektu velike srbije što je odpočetkai bila.Neuspješan pokušaj stvaranja jugoslovenske nacije zbog velikosrpskih aspiracija.
Titovoj Jugoslaviji dajem apsolutni plus za i uvijek bih glasao za nju :)Bosna je opstala kao država Bošnjaci dobijaju legitimitet mada kroz suludo ime Muslimani (zbog čega nas i danas večina Evrope ne podnosi :) ) Srbi su "glavni" narod dobijaju prijestolnicu,Hrvati Istru i Dalmaciju Makedonci državu itd itd svi smo ponešto dobili i ponešto izgubili.Živio Tito
U čemu je griješio otac svih naroda i narodnosti.Za.ebo se što je previše koketirao sa četncima i exčetnicimašto je kult Velike Srbije živio i preživio i njega.Zaje.o se što nije Pavelića i ostale ustaše žešče ganjao po svijetu.Za.ebo se ili možda nije mogao da odgoji i ostavi poslije sebe lidera koji bi Jugoslaviju za nekih tridesetak godina poslije njega izveo iz doba kada njegovi oficiri slave Genocid kao osvetu nad Turcima ili kao stvaranje nove NDH za.ebo se....
Last edited by Batal on 08/12/2019 01:43, edited 1 time in total.
CPT

#1364 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 01:34
CPT wrote: 08/12/2019 01:30Dobar dio SFRJ je zivio na silu i mogao je tako zivjeti zbog izolacije. Otvaranjem trzista dolazi kolaps ili novi gazda. Neki novi poredak je donio i nova pravila. Neke stvar su se mogle prodavati samo jer drugog nije bilo. Dobar dio industrije bi se morao ugasiti zbog JNA, itd, itd.... Fabrike koje su radile sa par hiljada radnika (a posao se dijelio kao i danas) danas iste stvari rade sa desetinom radnika. I tu ne mislim na robotizaciju.

dakle, ako sam razumio, zemlja koja je agrarno društvo transformisala u industrijsko nije nikako, ama baš nikako mogla plave ovratnike pretvarati u bijele?
Drzavu gdje ekonomija nije glavna stvar nije moguce transformisati.... to je i oficielno odbijeno i onda se pitas "jel se moglo?" :roll: Sve prije toga je moglo proci samo zbog prisile.
CPT

#1365 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

1:32
toliko o jednakosti i rahatluku, sasvim drugacije od ovog danas
Batal

#1366 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Batal »

CPT wrote: 08/12/2019 01:37

Drzavu gdje ekonomija nije glavna stvar nije moguce transformisati.... to je i oficielno odbijeno i onda se pitas "jel se moglo?" :roll: Sve prije toga je moglo proci samo zbog prisile.
Stvarno misliš da SAD održava ekonomija a ne nafta nuklearni arsenal i vojska ?
CPT

#1367 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Batal wrote: 08/12/2019 01:52

SFRJ nije imala slicne ekonomije, nuklearnog arsenala ili vojske pa je poredjenje ...
Batal

#1368 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Batal »

Mi smo da nije bilo Miloševića i Tuđmana(tim redom) davno svi mogli biti u EU baš zahvaljujući Titovoj ekonomiji ali zahvaljujuči tim dvjema budalama sve titovo i jugodslovensko smo samo bacili niz vodu i ušli u ratove koji su se svodili na to ko će ubiti više Bošnjaka.
Batal

#1369 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Batal »

CPT wrote: 08/12/2019 01:53

SFRJ nije imala slicne ekonomije, nuklearnog arsenala ili vojske pa je poredjenje ...
Mi smo da nije bilo Miloševića i Tuđmana(tim redom) davno svi mogli biti u EU baš zahvaljujući Titovoj ekonomiji ali zahvaljujuči tim dvjema budalama sve titovo i jugodslovensko smo samo bacili niz vodu i ušli u ratove koji su se svodili na to ko će ubiti više Bošnjaka.
Batal

#1370 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Batal »

Batal wrote: 08/12/2019 01:57
Da pojasnim pogledaj svjedočenje makedoonskog predsjednika Kire Gligorova o tome kako nam nude milijarde Eura i automatski ulazak u EU samo da odustanemo od Milošević-Tuđman idiotluka
Chmoljo

#1371 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Chmoljo »

kada je oficiElno odbijeno ta država je već odavno prestala postojati. oficiElno je sahranjena kasnije, ali je ubijena rezultatima prvih višestranačkih izbora.

i da usput odgovorim i na ovo
CPT wrote: 08/12/2019 01:35Porediti onaj sistem i ovaj sistem je glupost, svaki je imao dobre i lose strane. Onaj je nakon 50 godina neslavno zavrsio, za ovaj ce se jos vidjeti.
dakle, onaj sistem nije neslavno završio.

to je jedna od većih grešaka koja se potkrada ne samo na dijasporskim i stranačkim sijelima, ponekoj hutbi i na većini propovjedaonica, nego nažalost i kod ljudi koji su pročitali i nešto više od obavezne školske lektire, pa čak i od direktnih sudionika.

dakle, kad se kaže da je onaj sistem neslavno završio, misli se naravno na rat(ove) i krvoproliće.

onaj sistem je završio uvođenjem višepartijskog sistema. pa je ONDA uslijedio rat.

pukotine su, naravno, nastale ranije, odnosno, počelo je ono što je bilo izgletovano spadati sa zidova. međutim, rata još nije bilo. uvelo se višestranačje, potvrdile nacionalne vođe i onda je uslijedio rat.

zato možemo reći da je ovaj sistem (ustvari ovo što imamo sada se ne može zvati sistemom više kontrolisanim haosom), počeo ratom, i da je neslavno počeo.

često sam potvrđuješ efikasnost jugoslovenskog državnog aparata: uspjeli su nametnuti ekonomiju kao jednu od glavnih stvari tamo gdje je to bilo nepomirljivo. sa prisilom ili ne, od brdovitre zemlje seljaka, postali smo zemlja sa ozbiljnim industrijskim kapacitetima. ne svjetskim, ali sa takvim potencijalom. zemlju sa dosta iškolovanog kadra koji je mogao voditi tu transformaciju uz manje ili veće oscilacije i gdje bi opet bilo dosta međunarodnog guranja uz dobre godine svjetske ekonomije...

nije bilo države da zauzda opanak i opanak je odradio svoje.

posljedice su strahovite i šarolike. od masovnih grobnica, do grand parade.
CPT

#1372 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Batal wrote: 08/12/2019 02:01

Da pojasnim pogledaj svjedočenje makedoonskog predsjednika Kire Gligorova o tome kako nam nude milijarde Eura i automatski ulazak u EU samo da odustanemo od Milošević-Tuđman idiotluka
Sta bi bilo kad bilo.... Da nije bilo Milosevica, da nije bilo Tudjmana, da Slovenci nisi zeljeli otici, na Albanci nisu zeljeli otici, ...

p.s.: Svjedocenje K.G. i V.T. sam vec postavljao u ovoj temi...
Batal

#1373 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Batal »

CPT wrote: 08/12/2019 02:05

Sta bi bilo kad bilo.... Da nije bilo Milosevica, da nije bilo Tudjmana, da Slovenci nisi zeljeli otici, na Albanci nisu zeljeli otici, ...

Samo pišem činjenice Ameriku ne drži ekonomija,mi smo mogli biti u EU da Milošević i Tuđman nisu željeli rat u kojem će ubijati Bošnjake a Albanci?Albanci su se čuli prije rata i poslije rata.Interesantno da ih nije bilo tokom rata u Bosni?Kasnije su dobili sve ono što je Bošnjacima trebalo pripasti?Evropa je to sve posmatrala?????
CPT

#1374 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Chmoljo wrote: 08/12/2019 02:03
kada je oficiElno odbijeno ta država je već odavno prestala postojati. oficiElno je sahranjena kasnije, ali je ubijena rezultatima prvih višestranačkih izbora.

i da usput odgovorim i na ovo
CPT wrote: 08/12/2019 01:35Porediti onaj sistem i ovaj sistem je glupost, svaki je imao dobre i lose strane. Onaj je nakon 50 godina neslavno zavrsio, za ovaj ce se jos vidjeti.
dakle, onaj sistem nije neslavno završio.

to je jedna od većih grešaka koja se potkrada ne samo na dijasporskim i stranačkim sijelima, ponekoj hutbi i na većini propovjedaonica, nego nažalost i kod ljudi koji su pročitali i nešto više od obavezne školske lektire, pa čak i od direktnih sudionika.

dakle, kad se kaže da je onaj sistem neslavno završio, misli se naravno na rat(ove) i krvoproliće.

onaj sistem je završio uvođenjem višepartijskog sistema. pa je ONDA uslijedio rat.

pukotine su, naravno, nastale ranije, odnosno, počelo je ono što je bilo izgletovano spadati sa zidova. međutim, rata još nije bilo. uvelo se višestranačje, potvrdile nacionalne vođe i onda je uslijedio rat.

zato možemo reći da je ovaj sistem (ustvari ovo što imamo sada se ne može zvati sistemom više kontrolisanim haosom), počeo ratom, i da je neslavno počeo.

često sam potvrđuješ efikasnost jugoslovenskog državnog aparata: uspjeli su nametnuti ekonomiju kao jednu od glavnih stvari tamo gdje je to bilo nepomirljivo. sa prisilom ili ne, od brdovitre zemlje seljaka, postali smo zemlja sa ozbiljnim industrijskim kapacitetima. ne svjetskim, ali sa takvim potencijalom. zemlju sa dosta iškolovanog kadra koji je mogao voditi tu transformaciju uz manje ili veće oscilacije i gdje bi opet bilo dosta međunarodnog guranja uz dobre godine svjetske ekonomije...

nije bilo države da zauzda opanak i opanak je odradio svoje.

posljedice su strahovite i šarolike. od masovnih grobnica, do grand parade.
Ta ponuda je iz vremena MORATORIJUMA kad je drzava jos uvijek postojala ako je to vec tako vazno. U najgorem slucaju se bas tad odlucivalo sta ce biti sa drzavom. To je bio citav smisao MORATORIJUMA (ako je to vec tako bitno). Kad je to ponudjeno 2 republike su odbile ponudu tj. mogucnost transformacije. Tu se prica "jel se moglo?" zavrsila. NIJE SE MOGLO.

Onaj sistem jeste neslavno zavrsio. Zavrsio je jer ne postoji vise. Neslavno zbog nacina na koji je zavrsio. U krvi, pljacki, prevarama, lazima. Sve ono sto je taj sistem predstavljao je propalo. Sve je bila laz. Od bratstva i jedinstva pa dalje ... Upropastili su ga upravio ni koji su plod tog sistema. Nije ga srusio Vatikan ili SAD vec Titini generali (karikiram) rodjeni u SFRJ.

Uspjeli su nametnuti nesto kreditima, tudjim ledjima a cesto grobnicama. Usput, to je bila i prva ideja Beograda nakon referenduma u Sloveniji. Poslali su carinike i policajce na granice da narod malo "prisile" u nesto. Nije bas dobro proslo...
Last edited by CPT on 08/12/2019 02:31, edited 1 time in total.
CPT

#1375 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

Batal wrote: 08/12/2019 02:16
CPT wrote: 08/12/2019 02:05

Samo pišem činjenice Ameriku ne drži ekonomija,mi smo mogli biti u EU da Milošević i Tuđman nisu željeli rat u kojem će ubijati Bošnjake a Albanci?Albanci su se čuli prije rata i poslije rata.Interesantno da ih nije bilo tokom rata u Bosni?Kasnije su dobili sve ono što je Bošnjacima trebalo pripasti?Evropa je to sve posmatrala?????
Milosevic i Tudjman=pola populacije SFRJ. Cak i da su oni to zeljeli Slovenija to nije vise zeljela. Znaci bar 60% drzave. Prica Albanaca je pocela vec prije rata, zapravo oni su pocetak price i kraj price.
Locked