Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- vjeshalica
#1801 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Toplane opsluzuju nebodere
-
espn
#1802 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Problem s toplanama sto ih ne mozes iskljuciti kad hoces. Staviti sve ekolosko, ali omoguciti ljudima da se griju kada hoce. Toplane i njihov nacin grijanja su zaostavstvina socijalistickog sistema svakako, da ne mozes se ti iskljuciti sa toplana kad hoces u svom vlastitom stanu.
- vjeshalica
#1803 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To ne umanjuje cinjenicu da jedne toplane opsluzuju veliki broj stanova ekoloski za razliku od npr 500 kuca koje loze cumur i smece
Na slici je smrad od cumura i smeca,a ne od plina
Na slici je smrad od cumura i smeca,a ne od plina
Last edited by vjeshalica on 07/12/2019 14:45, edited 1 time in total.
-
espn
- Edin H.
#1805 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Problem je sto volsebno moras jos uvijek placate 40%escobar__ wrote: ↑07/12/2019 13:30Ne znam u čemu je problem, inače sam iz Tuzle i nisam baš upoznat sa sarajevskim propisima ali u kući u Sarajevu u kojoj također boravim toplane su isključene i grijem se na struju. Ne bih ti znao reći zašto tebi u stanu ne dozvoljavaju isključenje s mreže.Thorgerson wrote: ↑07/12/2019 13:26Ja cu sad potpisati da me skinu sa Toplana, jer vec imam sve isplanirano za grijanje na struju. I pokušao sam, ali ne daju. Ne može.
Evo molim tebe ako si pravnik, da mi središ da me skinu sa Toplana (koje btw plaćam ljeti kad je +40, dakle upalim klimu, sjednem fino ispod i plaćam uplatnicu toplanama).
Toplanama godišnje platim oko 700-800 KM. Pri tome, ne upravljam ja grijanjem nego oni. Imam termometar, ali ako oni ne upale grijanje, ja mogu okretati termometar koliko hocu, grijanja nema. Npr. iza 22h ne griju uopste. Sreca moja je da imam dobru izolaciju, pa je toplo.
Prema mojim procjenama ugradnja inverter klime bi me došla oko 2500 KM. Te bi troškovi grijanja bili oko 500 KM na godišnjem nivou. Pri tome, ja bih se grijao kad želim. A ne kada Suljo završi sa smjenom, pa prestane ložit u 22h. Ono, pokrijte se sad jorganom. Ili npr placam pausal iako ne zelim da se grijem tada niti mi treba grijanje, niti nisam u stanu.
Znači, evo još jednom te molim, ajd mi sredi da me skinu sa toplana i da pređem na struju.
- Haris.ba
- escobar__
#1807 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne plaćam ništa, plaćam struju koju potrošim za grijanje i generalno komunalije koje koristim, sve ostalo jok. Zato mu i rekoh da zaista ne znam u čemu je problem s odjavom u stanu, možda ima veze što je kuća u pitanju?Edin H. wrote: ↑07/12/2019 14:46Problem je sto volsebno moras jos uvijek placate 40%escobar__ wrote: ↑07/12/2019 13:30Ne znam u čemu je problem, inače sam iz Tuzle i nisam baš upoznat sa sarajevskim propisima ali u kući u Sarajevu u kojoj također boravim toplane su isključene i grijem se na struju. Ne bih ti znao reći zašto tebi u stanu ne dozvoljavaju isključenje s mreže.Thorgerson wrote: ↑07/12/2019 13:26Ja cu sad potpisati da me skinu sa Toplana, jer vec imam sve isplanirano za grijanje na struju. I pokušao sam, ali ne daju. Ne može.
Evo molim tebe ako si pravnik, da mi središ da me skinu sa Toplana (koje btw plaćam ljeti kad je +40, dakle upalim klimu, sjednem fino ispod i plaćam uplatnicu toplanama).
Toplanama godišnje platim oko 700-800 KM. Pri tome, ne upravljam ja grijanjem nego oni. Imam termometar, ali ako oni ne upale grijanje, ja mogu okretati termometar koliko hocu, grijanja nema. Npr. iza 22h ne griju uopste. Sreca moja je da imam dobru izolaciju, pa je toplo.
Prema mojim procjenama ugradnja inverter klime bi me došla oko 2500 KM. Te bi troškovi grijanja bili oko 500 KM na godišnjem nivou. Pri tome, ja bih se grijao kad želim. A ne kada Suljo završi sa smjenom, pa prestane ložit u 22h. Ono, pokrijte se sad jorganom. Ili npr placam pausal iako ne zelim da se grijem tada niti mi treba grijanje, niti nisam u stanu.
Znači, evo još jednom te molim, ajd mi sredi da me skinu sa toplana i da pređem na struju.
- Edin H.
#1808 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne mogu ti na kucu naplatiti, jer njihova logika je da se jos uvijek grijes od susjednih stanova i cijevi koje prolaze kroz stan ako si u stanu
- Edin H.
#1809 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Je li ovo to novo
Da li je moguće izvršiti isključenje stambene/poslovne jedinice iz toplifikacionog sistema?
Zakonom o komunalnim djelatnostima („Službene novine Kantona Sarajevo", br. 14/16, 43/16, 10/17 - Ispravka, 19/17 i 20/18) u članu 16. stav 3. je određeno da korisnik ne može otkazati korištenje komunalne usluge ako to tehničke mogućnosti ne dozvoljavaju, odnosno ako bi se time ugrozio kvalitet korištenja i standard drugih korisnika, te ako bi se time negativno uticalo na okoliš. Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije (Sl. Novine Kantona Sarajevo 22/16) regulisano je da se korisnik usluge ne može izdvojiti iz sistema bez saglasnosti ostalih korisnika u objektu i davaoca usluge, te je korisnik koji podnosi zahtjev za privremeno izdvajanje stambenog/poslovnog prostora iz toplifikacionog sistema dužan obezbjediti saglasnosti ostalih vlasnika/korisnika prostora u objektu
- escobar__
#1810 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
espn
#1811 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
A kad se placalo 40% toplanama i nakon iskljucenja, je li trebala i onda saglasnost drugih?
- vjeshalica
#1812 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Prije nekoliko godina zena iz Hrvatske dobila u Strazburu na sudu spor upravo radi toga sto su tvrdili da se ona ne moze iskljuciti iz sistema grijanja. Davno je to bilo ali princip je bio kod nas.
Tih 40% je glupost da ne moze biti veca. Ako neko ne grije u stanu ispod mene ili iznad onda ja trebam platiti racun manji. Sve sto je u cilju povecanja i placanja odma ima logicno objasnjenje ali kad trebas da platis manje onda ne moze.
Isto tako njima je racun isti iako je vani minus 30 ili plus 10
Novambar dobar je bio u plusu ali racun dosao kao da je debela zima.
Isto tako sam gore pomenula utopljene nebodere,vjerovatno su im racuni isti ko kad su bili gole fasade.
Jedan od gorucih problema Toplana je neuredjen sistem placanja i ekonomicnog utroska energenta. Oni radi na principu pausala.
- escobar__
#1813 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nisu to samo sarajevske Toplane, svaka druga gradska kompanija kod nas "posluje" po sličnom principu. Moj nekadašnji komšija (u Tuzli) i dan-danas plaća odvoz smeća iako mu je kuća prazna i uopšte ne živi niti je prijavljen na toj adresi (u Njemačkoj je od 1997. godine). U kući je živio pokojni mu otac i danas više nikog nema.
No stranački podobni i nepismeni iz lokalnog komunalnog preduzeća još uvijek mu kažu ne može odjavit takvu uslugu. Kako, zašto, samo Bog zna.
No stranački podobni i nepismeni iz lokalnog komunalnog preduzeća još uvijek mu kažu ne može odjavit takvu uslugu. Kako, zašto, samo Bog zna.
- sinuhe
#1814 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Samo sam u Bosni i ex-Jugoslaviji cuo da se moze zavrnuti grijanje kako od stanara, nezadovoljnih uslugom, tako i od toplane ako racuni nisu placeni u stambenoj zgradi.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#1815 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Mislim da je najlakse pisati iz pozicije kad imas finansija. Neko ko ima 3je djece i zenu i platu 600 KM nema alternativu sem drva i cumura a ne moze iz grada jer nema van njega posla, te je silom prilika prisiljen da koristi te izvore grijanja.vjeshalica wrote: ↑07/12/2019 13:19 Sve to stoji sto pises,ali oni nisu razmisljali kad su napravili nelegalne objekte kakve ce uslove za zivot imati zato to mora.da bude teret nekome?
Kod mene kolega na poslu zivi u Buchalucha dovlacio citavo ljeto drva sa sela.Niti kupio niti nista.O cemu govorimo?
Pa ne mpgu svi zivti u gradu pogotovo oni koji ne koriste gradake dobrobiti msm jasno je sta govorim
Najlakse je zaokruziti "nase"
Slazem se s citavim quoteom, pogotovo sa boldiranim i podcrtanim.red evil wrote: Zabrana da nema auta ispod euro 4, treba i to, ali prvo treba biti gradski saobraćaj na nivou, pa visina plate, da nema "na ruke" isplata plate već da se isplaćauje puna plata... Niko ne želi voziti golf 2, svi bi mi vozili passata, mercedesa, golf 4, 5, 6... svi bi htjeli da se riješe uglja, drva i da imaju plin ili da se griju na struju. Uredu, ima i bezobraznih, koji imaju mogućnost ali neće ali takve možemo kažnjavati tek onda kad svi budu imali alternativu, i tada možemo lupati zabrane na sve i svašta.
Ne mogu ljudi tek tako otići odatle gdje žive, da li imaju novca da kupe novu kuću, stan, da li moraju novi posao naći i hoće li moći. Moraju djeci školu mijenjati (što je najmanji problem), milion je tu stvari, nije lagano sve to.
-
neko_sa_strane
#1816 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nije problem ni izdvajanje subvencija za grijanje na struju i plin. Novca ima samo je loše raspoređen. Ako bi se izdvajao novac htio bih da proces bude transparentan kako bih znao da se koristi čemu je namjenjen. U suprotnom ne bih dao ni marke.
Kao dio rješenja trebao biti i mnogo efikasniji gradski prevoz. Trenutna ocjena je čista nula. Ja kada krenem ujutro na posao nisam siguran da se neće tramvaj pokvariti usput. Broj vozila je nedovoljan. Pretrpani su kao u New Delhiju. Ulazak privatnih vozila u strogi centar grada trebao bi se naplaćivati a potpuna zabrana da je na snazi od 17-06 idućeg dana. Bio bi dozvoljen gradski prevoz i taxi prevoz.
Kao dio rješenja trebao biti i mnogo efikasniji gradski prevoz. Trenutna ocjena je čista nula. Ja kada krenem ujutro na posao nisam siguran da se neće tramvaj pokvariti usput. Broj vozila je nedovoljan. Pretrpani su kao u New Delhiju. Ulazak privatnih vozila u strogi centar grada trebao bi se naplaćivati a potpuna zabrana da je na snazi od 17-06 idućeg dana. Bio bi dozvoljen gradski prevoz i taxi prevoz.
- vjeshalica
#1817 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Troje djece zena i coek...znaci petero zivo od 600 maraka...a zive u vecoj kvadraturi od moje i oni MENE i ostalu djecu i ljude IMAJU PRAVO trovati jer su tipicna porodica u KS koja je napravila kučerinu od 3 sprata na obroncima KS i zive od 600 maraka i vole one "nase"...malo sJutra...
- vjeshalica
#1818 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Pred rat su kalorimetri postavljeni u zgradama gradjenim oko 87-90te godine ali nikad nisu bili u upotrebiescobar__ wrote: ↑07/12/2019 15:58 Nisu to samo sarajevske Toplane, svaka druga gradska kompanija kod nas "posluje" po sličnom principu. Moj nekadašnji komšija (u Tuzli) i dan-danas plaća odvoz smeća iako mu je kuća prazna i uopšte ne živi niti je prijavljen na toj adresi (u Njemačkoj je od 1997. godine). U kući je živio pokojni mu otac i danas više nikog nema.
No stranački podobni i nepismeni iz lokalnog komunalnog preduzeća još uvijek mu kažu ne može odjavit takvu uslugu. Kako, zašto, samo Bog zna.![]()
Nema racionalnog koristenja energenta
Griju od 6-22
Zavrcu kad oni misle da treba
Hajcaju koliko je njihova procjena
Grijanje isto na minus 20 i plus 10
Racuna se komplet kvadratura stana iako nemas radijatore u svim dijelovima,npr ja nemam u malom plakaru to je kao frtalj sobe,nemam u velikom hodniku i balkonu,i drugom wc-u, ali mi to racuna kao onaj prostor u kojem imam radijatore....itd
A da ne govorim da moram cesto ozraciti instalaciju jer debili vec 5 godina nisu u stanju da rijese neki problem u vertikali....
I na kraju obravun po kalorimetrima je daleko skuplji(namjerno) ko ih ugradi jer njima se ne isplati
- JanuaryJones
#1819 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I ne možeš se ugrijat 21. septembra ili 17. aprila jer zaboga nije grijna sezona i nisu dužni grijati. Mi se svi razbolimo u septembru, oktobru, aprilu i maju.vjeshalica wrote: ↑07/12/2019 17:12Pred rat su kalorimetri postavljeni u zgradama gradjenim oko 87-90te godine ali nikad nisu bili u upotrebiescobar__ wrote: ↑07/12/2019 15:58 Nisu to samo sarajevske Toplane, svaka druga gradska kompanija kod nas "posluje" po sličnom principu. Moj nekadašnji komšija (u Tuzli) i dan-danas plaća odvoz smeća iako mu je kuća prazna i uopšte ne živi niti je prijavljen na toj adresi (u Njemačkoj je od 1997. godine). U kući je živio pokojni mu otac i danas više nikog nema.
No stranački podobni i nepismeni iz lokalnog komunalnog preduzeća još uvijek mu kažu ne može odjavit takvu uslugu. Kako, zašto, samo Bog zna.![]()
Nema racionalnog koristenja energenta
Griju od 6-22
Zavrcu kad oni misle da treba
Hajcaju koliko je njihova procjena
Grijanje isto na minus 20 i plus 10
Racuna se komplet kvadratura stana iako nemas radijatore u svim dijelovima,npr ja nemam u malom plakaru to je kao frtalj sobe,nemam u velikom hodniku i balkonu,i drugom wc-u, ali mi to racuna kao onaj prostor u kojem imam radijatore....itd
A da ne govorim da moram cesto ozraciti instalaciju jer debili vec 5 godina nisu u stanju da rijese neki problem u vertikali....
I na kraju obravun po kalorimetrima je daleko skuplji(namjerno) ko ih ugradi jer njima se ne isplati
-
BadBoy
#1820 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ponavljam, nema besplatnog ručka. Rješenja postoje ali koštaju. Koliko god vi paušalno govorili "para ima" to ipak nije tačno. Para ima za već određene namjene, uključujući i za "talove". Za ovo nema. Morat će se od nekuda skupiti.
- House
- JanuaryJones
- insaneinthebrain
#1823 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
nema nam spasa
na skrge disati

na skrge disati

- starii
#1824 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
najbolje auto za sarajevo, malo trosi a puno daje
- avetinja
#1825 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ovo je čak i dobro. Prošle ili pretprošle godine je bilo preko 700.