STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Dozer

#1251 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Dobar Sijuks, dobarrrr :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Last edited by Dozer on 06/12/2019 15:31, edited 1 time in total.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1252 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by pici »

felipe kajetano wrote: 06/12/2019 14:42 Pradjed zivio u slamarici kao Sijuksi, djed zivio u necemu sto lici na kucu sazidanoj od nepecene cigle, otac se rodio u kuci od prave cigle mozda sa sporetom na drtva, dobio stan od firme, kupio elektricni sporet, eradio, kasnije tv itd...tak kvalitativni skok je najveci bio u SFRJ.Za jednu generaciju su presli iz tzv,"ljepara" u stanove sa centralnim grijanjem.Ne zaboravite da je Kraljevina bila zemlja u kojoj je dominralo agrarno stanovniostvo sa velikim brojem nespismenih, bez neke industrije, i iza toga je trebalo svasta napraviti.Ja sam se rodio u porodici srednje klase, sa dvoje djece, i ne pamtim da je nesto posebno falilo, ne tzivim sad nesto pšosebo bolje od starog koji je 6 puta bolje zivio od svog oca, a od djeda 50 puta.Hvala socijalizmu sto je dobio priliku za skolovanje, inace bi i dan danas bili Sijuksi.
:thumbup:
samo sto ovi sad od nas hoce da naprave šošHone...
General War

#1253 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

asker wrote: 06/12/2019 13:35
General War wrote: 06/12/2019 13:13
asker wrote: 06/12/2019 12:39

Masala, smjesti se u ono 10%.
Ok, koliko sada ima takvih koji za normalne dvije plate sa 45 sati rada sedmicno, u domacinstvu mogu sebi priustiti kupovinu privatnog objekta, auta, ljetovanja? 000.10%?
Kolika je normalna plata? Sta ustvari hoces da kazes? Imas i sad mlade bracne parove, zaposlene, koji kupe stan/zemlju/kucu na kredit pa polako. Evo kuca do moje, manja kuca sa 500 kvadrata zemlje. Mladi bracni par u 20im, on vojnik OS BiH, ona u ugostiteljstvu. Na kredit kupili kucu, 40ak hiljada KM.
Jel se onda kesom kupovalo?
Kredit da, ali kamata nije bila 12%, koliko ce tvoji prijatelji vracati privatnoj banci... mojima nije trebao kredit, vec dio koliko se sjecam islo izuzajamne kase u firmama ko nije htio da ceka drustveni stan jer bas ti sa mnogoclanim porodicama su bili prvi na rang listi.
Normalna plata je da ti ostane nesto da ustedis do kraja mjeseca ( nabrojao sam dvije).
OS BiH i JNA sa beneficijama su tek dva razlicita svijeta za uporedjivati.
RtrnOfSalisbury

#1254 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by RtrnOfSalisbury »

... sta bi s tenkovi za kuvajcane :shock: jesmol to apsolvirali? ako smo zaradili 500 milioncici plus 500 od yuge za ameriku to je 1000 miliona dolara. ako se oduzme rafijeva plata i dozerova stipendija nije za odbacit a nije lako ni za potrosit.

pored izbora predsjednika fsj dobar je nacin kako su drugovi uradili recemo privrednu reformu 60 i neke. jednostavno zbrisali nule sa novcanica i et ga. nedje sam vidio one kovanice iz tog doba: aluminij jal neka la(h)ka legura, ko pero, pravo elegantno. tad je valjda i nastala konfuzija; stari dinar, novi dinar, kasnije supernovi, pare, banke, milijarde ... najmije zagonetnija novcanica 5 stoja (dinara) dje neka ljepuskasta djevojka ima srp oko vrata :?
konda hoce da si prereze vrat, samoubistvo... kanda joj je dosta socijalizma i znjanja zita .... prico sam s neki umni stariji ljudi, niko ne zna, svi kazu imal neko lakse pitanje :zoka:
Lincoln-Burrows

#1255 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Lincoln-Burrows »

Nisam živio mnogo u SFRJ ali mi nije jasno kako Češka koja je bila jaka država prije SSSR-a spade na jad i čemer u komunizmu a
nakon SSSR-a evo ih opet ispred naših sijuksa. Izgleda da su samo sijuksi sposobni funkcionirati u socijalizmu.
piupiu

#1256 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 06/12/2019 14:52 Čak i da je to sa klupom metafora i da ne treba gledati bukvalno na to, to sve pada u vodu jer ne može biti nešto metafora za sigurnost ako i ta sigurnost nije onakva kakvu su nam predstavljali.
A kako ti to znaš? Jesi li živio u tom društvu i osjećao se nesigurnim? Ne vjeruješ ljudima koji ti govore da je bilo tako? Hiljade ljudi lažu da je bilo tako? Hiljade ljudi su u zabludi da je sigurnost bila nešto što je objektivno postojalo? Hiljade ljudi lažu da se ne osjećaju sigurno u sadašnjem društvu? Sve je to PTSP i nije objektivno? Objasni, ako ti nije teško, zašto misliš da nije bilo tako 'kako su nam (ko?) predstavljali'?
Sanjarko

#1257 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Sanjarko »

Lincoln-Burrows wrote: 06/12/2019 17:37 Nisam živio mnogo u SFRJ ali mi nije jasno kako Češka koja je bila jaka država prije SSSR-a spade na jad i čemer u komunizmu a
nakon SSSR-a evo ih opet ispred naših sijuksa. Izgleda da su samo sijuksi sposobni funkcionirati u socijalizmu.
Nije bas tako. Kad su podna grijanja itd., Cesi i Slovenci imali po bolnicama itd. Kad su imali sto sta sto mi ovdje nismo. Sad su jos vise napredovali, a mi maltene stojimo u mjestu.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1258 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by KatarinaKosaca »

piupiu wrote: 06/12/2019 19:05
Hank Paldum wrote: 06/12/2019 14:52 Čak i da je to sa klupom metafora i da ne treba gledati bukvalno na to, to sve pada u vodu jer ne može biti nešto metafora za sigurnost ako i ta sigurnost nije onakva kakvu su nam predstavljali.
A kako ti to znaš? Jesi živio u tom društvu? Ne vjeruješ ljudima koji ti govore da je bilo tako? Hiljade ljudi lažu da je bilo tako? Hiljade ljudi su u zabludi da je sigurnost bila nešto što je objektivno postojalo?
Prvo da te pozdravim :kiss: Ja sam živjela u tom sistemu i ne bih ponovo. Jer, sigurnost preko policije tj milicije koja odvaljuje bubrege često kolaterali, bez prava žalbe ... ne hvala. Sigurnost iznad ljudskih prava, ne.- Mada, bilo je i krađa i provala i silovanja. I to oko sigurnosti je upitno i diskutabilno. A metafora sa klupom, očajno glupa. .. Ljudi se danas hvale kako su bili sretni i na moru spavali na klupi, a u isto vrijeme plaču kako u ovo loše vrijeme ne mogu sebi priuštiti more...nešto mi tu ne štima
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1259 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by _BataZiv_0809 »

Potpuno razlicito naslijedje.
Hank Paldum

#1260 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

A kako ti to znaš? Jesi li živio u tom društvu i osjećao se nesigurnim? Ne vjeruješ ljudima koji ti govore da je bilo tako? Hiljade ljudi lažu da je bilo tako? Hiljade ljudi su u zabludi da je sigurnost bila nešto što je objektivno postojalo? Hiljade ljudi lažu da se ne osjećaju sigurno u sadašnjem društvu? Sve je to PTSP i nije objektivno? Objasni, ako ti nije teško, zašto misliš da nije bilo tako 'kako su nam (ko?) predstavljali'?
Ja sam 1972. godište i 2017. je godina kada sam prvi put otišao živjeti van BiH, ja mislim da sam time sve objasnio da li pamtim i treba li mi ko govoriti kako je bilo
Point.

#1261 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Point. »

Lincoln-Burrows wrote: 06/12/2019 17:37 Nisam živio mnogo u SFRJ ali mi nije jasno kako Češka koja je bila jaka država prije SSSR-a spade na jad i čemer u komunizmu a
Ne moš baš porediti Češku pod sovjetskom tvrdom čizmom i Jugu u kojoj je Tito poslao u 3 pizde materine i Staljina i njegovu crvenu armiju.
piupiu

#1262 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

KatarinaKosaca wrote: 06/12/2019 19:08
A kako ti to znaš? Jesi živio u tom društvu? Ne vjeruješ ljudima koji ti govore da je bilo tako? Hiljade ljudi lažu da je bilo tako? Hiljade ljudi su u zabludi da je sigurnost bila nešto što je objektivno postojalo?
Prvo da te pozdravim :kiss: Ja sam živjela u tom sistemu i ne bih ponovo. Jer, sigurnost preko policije tj milicije koja odvaljuje bubrege često kolaterali, bez prava žalbe ... ne hvala. Sigurnost iznad ljudskih prava, ne.- Mada, bilo je i krađa i provala i silovanja. I to oko sigurnosti je upitno i diskutabilno. A metafora sa klupom, očajno glupa. .. Ljudi se danas hvale kako su bili sretni i na moru spavali na klupi, a u isto vrijeme plaču kako u ovo loše vrijeme ne mogu sebi priuštiti more...nešto mi tu ne štima
Di si Kato, drago mi je da te vidim :kiss:

Slažem se s tobom donekle, i ne slažem odnekle. Policija je bila zeznuta, to znam, ne iz ličnog iskustva, jer ga s policijom nisam imala. S druge strane, policija i danas udara, zar se ne naslušasmo svega o Pravdi za Davida, evo, biju Hrvati migrante gdje stignu, biju i naši, garant, iako ne smiju, pa se o tome ne priča pretjerano. Usput mislim da se u ovoj priči često zaboravi da mi potičemo iz nasilne kulture koja fizičko 'vaspitavanje' smatra poželjnim i da dio tih stvari imaju kulturološko porijeklo. Inače, policija se masovno koristi kao represivni apart države, svuda i u svim sistemima, pa sad, o tome bi mogli nadugo i naširoko.

A sada - klupe. :D Ne sjećam se beskućnika koji su spavali po klupama iz prošlog sistema, možda ih je i bilo, ali ja ih se ne sjećam. Prvog pravog beskućnika kojeg sam vidjela u životu sam vidjela na ekskurziji u Francuskoj i bila totalno šokirana tim 'prizorom'. Ali raja su znala otići na more i spavati po plažama, bez bojazni da će i neko opljačkati, izbosti, nešto. To se smatralo avanutrom, nije se smatralo odrazom nekog strašnog siromaštva. Mislim, ako ništa, u onom sistemu nije bilo sramota biti siromašan. Tako da se generalno ne slažem s ismijavanjem teze o klupi. Ali poštujem da ti ne vidiš stvari na isti način. :kiss:
piupiu

#1263 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 06/12/2019 19:22
Ja sam 1972. godište i 2017. je godina kada sam prvi put otišao živjeti van BiH, ja mislim da sam time sve objasnio da li pamtim i treba li mi ko govoriti kako je bilo
Pa zato te i pitam te je l' ti to govoriš iz svog iskustva. Niti jedno individualno iskustvo, ni tvoje, ni moje, ne može biti ekstrapolirano u opšte iskustvo. Prije tebe su se rodile i generacije 30-ih, 40-ih- 50-ih i 60-ih godina koje imaju svoja iskustva. Niko od nas ne predstavlja ni svoju zgradu i mahalu, a kamo li čitavu generaciju ili ne znam ti koliko generacija i miliona Jugoslovena.
Edin H.

#1264 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

Slabo si ti to zapamtio :oops:
Hank Paldum

#1265 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Jah et ti mi reci
KatarinaKosaca

#1266 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by KatarinaKosaca »

piupiu wrote: 06/12/2019 19:54 Di si Kato, drago mi je da te vidim :kiss:

Slažem se s tobom donekle, i ne slažem odnekle. Policija je bila zeznuta, to znam, ne iz ličnog iskustva, jer ga s policijom nisam imala. S druge strane, policija i danas udara, zar se ne naslušasmo svega o Pravdi za Davida, evo, biju Hrvati migrante gdje stignu, biju i naši, garant, iako ne smiju, pa se o tome ne priča pretjerano. Usput mislim da se u ovoj priči često zaboravi da mi potičemo iz nasilne kulture koja fizičko 'vaspitavanje' smatra poželjnim i da dio tih stvari imaju kulturološko porijeklo. Inače, policija se masovno koristi kao represivni apart države, svuda i u svim sistemima, pa sad, o tome bi mogli nadugo i naširoko.

A sada - klupe. :D Ne sjećam se beskućnika koji su spavali po klupama iz prošlog sistema, možda ih je i bilo, ali ja ih se ne sjećam. Prvog pravog beskućnika kojeg sam vidjela u životu sam vidjela na ekskurziji u Francuskoj i bila totalno šokirana tim 'prizorom'. Ali raja su znala otići na more i spavati po plažama, bez bojazni da će i neko opljačkati, izbosti, nešto. To se smatralo avanutrom, nije se smatralo odrazom nekog strašnog siromaštva. Mislim, ako ništa, u onom sistemu nije bilo sramota biti siromašan. Tako da se generalno ne slažem s ismijavanjem teze o klupi. Ali poštujem da ti ne vidiš stvari na isti način. :kiss:
Policija je očajna danas, nekopetentna, podmitljiva, drska, lijena , ali samo je prirodni nastavak tog neprofesionalizma iz prošlog sistema, još karikirano načinom zapošljavanja na budžet...
Dalje, nema ni danas beskućnika, bar ih ne vidim. Imaju poneke Romske porodice, uglavnom, ni manje ni više nego prije... Spavanja po klupama jeste kao metafora bezbjednosti, ali i pojam udobnosti što je smiješno :D Na klupama uglavnom spavaju pijanice sa šišom pod glavom :D
Hank Paldum

#1267 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 06/12/2019 19:58
Pa zato te i pitam te je l' ti to govoriš iz svog iskustva. Niti jedno individualno iskustvo, ni tvoje, ni moje, ne može biti ekstrapolirano u opšte iskustvo. Prije tebe su se rodile i generacije 30-ih, 40-ih- 50-ih i 60-ih godina koje imaju svoja iskustva. Niko od nas ne predstavlja ni svoju zgradu i mahalu, a kamo li čitavu generaciju ili ne znam ti koliko generacija i miliona Jugoslovena.
Opet ti tvrdim da čak ako okupimo sve Jugoslovene koji su još živi i probudimo još i mrtve da nećemo naći 2 čovjeka koji su sami spavali po parkovima. Čak da imam i 6 godina i pamtim Jugu samo po slikovnicama mogao bih tvrditi da je to sa klupama šuplja jer ako imaš ograničene medije pod kontrolom, cenzuru i propagandu "raj na zemlji" normalno da nećeš čitati o kriminalu. Zašto ismijavamo npr. Sj. Koreju i znamo kako stvari stoje iako nikada nismo bili tamo?
Edin H.

#1268 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Edin H. »

KatarinaKosaca wrote: 06/12/2019 20:09 ... Spavanja po klupama jeste kao metafora bezbjednosti, ali i pojam udobnosti što je smiješno :D
Ponesi vrecu za spavanje :izet:
piupiu

#1269 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 06/12/2019 20:11 Opet ti tvrdim da čak ako okupimo sve Jugoslovene koji su još živi i probudimo još i mrtve da nećemo naći 2 čovjeka koji su sami spavali po parkovima. Čak da imam i 6 godina i pamtim Jugu samo po slikovnicama mogao bih tvrditi da je to sa klupama šuplja jer ako imaš ograničene medije pod kontrolom, cenzuru i propagandu "raj na zemlji" normalno da nećeš čitati o kriminalu. Zašto ismijavamo npr. Sj. Koreju i znamo kako stvari stoje iako nikada nismo bili tamo?
Eno, napisala sam Katarini gore primjer spavanja po plažama. Usput, složili smo se da je spavanje na klupi metafora. Socijalna psihologija ima puno da kaže o osjećanju sigurnosti i nesigurnosti i kako isti utiču na društvo. To što danas čim ustaneš pročitaš pet tekstova o tome ko je koga ubio, gdje je zapaljen auto, gdje opljačkana prodavnica ni na koji način ne doprinosi ni osjećanju sigurnosti, a ni samoj sigurnosti u društvu. Mogao si čitati i prije, ali u crnoj hronici, na nekoj n-toj strani Oslobodjenja. Niko ne kaže da kriminala nije bilo. A to da sada ima puno više kriminala i nedovoljnog sankcionisana kriminala je fakt.
high_volume

#1270 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by high_volume »

Hank Paldum wrote: 06/12/2019 20:11 Opet ti tvrdim da čak ako okupimo sve Jugoslovene koji su još živi i probudimo još i mrtve da nećemo naći 2 čovjeka koji su sami spavali po parkovima. Čak da imam i 6 godina i pamtim Jugu samo po slikovnicama mogao bih tvrditi da je to sa klupama šuplja ..
Moj prijatelj i ja, ljeta Gospodnjeg, jednog predratnog, stigli smo u Slano u noći, takav bus bio, i prespavali cijelu noć na klupama u parku kraj mora, 10-tak m od slastičarnice, za one koji znaju.. Ta je kuća rodna Gorana Milića, za one koji ne znaju :D Ne samo prespavali, već se i zadržali na obje klupe sve do oko podne dok nam nije stigao ostatak ekipe, i vjerovao ili ne, pili alkohol iz boce. Niti nas je ko dirao niti gledao, iako smo bili raščupani, otečeni od spavanja, s kasetofonom i glasnom muzikom.

Nemaš ti pojma :-)
Hank Paldum

#1271 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

high_volume wrote: 06/12/2019 22:06
Hank Paldum wrote: 06/12/2019 20:11 Opet ti tvrdim da čak ako okupimo sve Jugoslovene koji su još živi i probudimo još i mrtve da nećemo naći 2 čovjeka koji su sami spavali po parkovima. Čak da imam i 6 godina i pamtim Jugu samo po slikovnicama mogao bih tvrditi da je to sa klupama šuplja ..
Moj prijatelj i ja, ljeta Gospodnjeg, jednog predratnog, stigli smo u Slano u noći, takav bus bio, i prespavali cijelu noć na klupama u parku kraj mora, 10-tak m od slastičarnice, za one koji znaju.. Ta je kuća rodna Gorana Milića, za one koji ne znaju :D Ne samo prespavali, već se i zadržali na obje klupe sve do oko podne dok nam nije stigao ostatak ekipe, i vjerovao ili ne, pili alkohol iz boce. Niti nas je ko dirao niti gledao, iako smo bili raščupani, otečeni od spavanja, s kasetofonom i glasnom muzikom.

Nemaš ti pojma :-)
A ti nemaš pojma o čitanju i shvatanju. Kažem "sam spavati" znači jedan, kada si sa nekim onda nisi sam :-)
Pa i danas je isto tako, ako imaš pratnju možeš sigurniji biti, kada si sam uvijek je veći rizik da ti se može nešto desiti bez obzira koja godina, sistem i sredina
Dozer

#1272 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Meni je malo nejasno da o nekim iskustvima koja su neki imali, bilo da su ih licno gledali, bilo da su ih licno dozivljavali, neki drugi koji nisu imali slicna iskustva hladno kazu da se to nije desavalo, a pogotovo da sve to kategorisu na neki cudni nacin, kao nekakvu ublehu, ili sta vec... Ovo je nesto slicno kao kad me lik upita za oziljak na nozi, i ja kazem metak, a on ce - to je od gasenja cigare, nije to metak, ne izgleda oziljak od metka tako. A on rata ocima nije vidio, ni rane od metka osim u filmovima. Reko', mora da je bila pravo jebena cigara kad je progorila i na drugu stranu noge :lol:

Kato, koje si ti godiste (nekulturan sam, znam, ali zaboravio...stari se, jbg)? Da li si ikada isla s rajom na more? Zaostrog i ostatak Makarske rivijere? Dernecila na plazama, prosla u 5-6 ujutro kroz Kardeljevo/Ploce, ili dosla u 3-4 ujutro u isto i cekala voz za Sarajevo u 6...?
Jesi li ikad prosla kroz parkove kod Austrijske kuce i Druge gimnazije oko 2-3 ujutro? Pa tu je bukvalno svaku ljetnu noc, od '86 do pred rat, bila bar jedna grupa raje koja je uredno dernecila... Neki s kasetasem, neki s gitarom, svi s alkoholom, i nikad, koliko je meni poznato, nikakvog problema niko nije imao.

Isto ovo pitanje vazi za sve ostale koji tvrde da je "klupa" samo metafora, a ne zapravo nekadasnja cinjenica i nacin kako su hiljade mladjih isli na more, ili iz zafrkancije to radili, kao neka avantura sto @piupiu rece.

Jbg, evo nas ima vise koji isto govorimo, i to da smo to sve licno radili vise od jednom, i ne jer nismo imali love za sobu i krevet... A opet ima vas koji nas zelite ubijediti da lazemo... Koji bi razlog bio da lazemo? Sta imamo od toga? Da ubijedimo nekoga na internet forumu u "svoju istinu"? Ozbiljno...?

Sto se tice ondasnje milicije, ne znam sta je tu sporno? Njihov posao je bio identican bilo kojoj miliciji, ili demokratski - policiji, bilo gdje na planeti - da cuvaju javni red i mir, hapse kriminalce, sprijece cinjenje krivicnih djela ako mogu, i to je to. Znali su pretjerati, cak i "preventivno", ali to zna svaka moguca policija na svijetu. Svaki dan.
Kato, ako se sjecas, jednom davno smo pricali o rhm. F.M. i tom slucaju. I tada si me ubjedjivala u neke verzije koje nisu imale nikakve veze sa stvarnim desavanjima, i dzaba sta sam ja pricao kao neko ko je sve to vrijeme bio na licu mjesta, pa cak i jedan od "optuzenih".
Cini mi se da je sve ovo zapravo isti mehanizam... Mahala uvijek ima svoju iskonstruisanu pricu, i nje se drzi bez obzira na stvarnu istinu.
Hank Paldum

#1273 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

piupiu wrote: 06/12/2019 20:22
Hank Paldum wrote: 06/12/2019 20:11 Opet ti tvrdim da čak ako okupimo sve Jugoslovene koji su još živi i probudimo još i mrtve da nećemo naći 2 čovjeka koji su sami spavali po parkovima. Čak da imam i 6 godina i pamtim Jugu samo po slikovnicama mogao bih tvrditi da je to sa klupama šuplja jer ako imaš ograničene medije pod kontrolom, cenzuru i propagandu "raj na zemlji" normalno da nećeš čitati o kriminalu. Zašto ismijavamo npr. Sj. Koreju i znamo kako stvari stoje iako nikada nismo bili tamo?
Eno, napisala sam Katarini gore primjer spavanja po plažama. Usput, složili smo se da je spavanje na klupi metafora. Socijalna psihologija ima puno da kaže o osjećanju sigurnosti i nesigurnosti i kako isti utiču na društvo. To što danas čim ustaneš pročitaš pet tekstova o tome ko je koga ubio, gdje je zapaljen auto, gdje opljačkana prodavnica ni na koji način ne doprinosi ni osjećanju sigurnosti, a ni samoj sigurnosti u društvu. Mogao si čitati i prije, ali u crnoj hronici, na nekoj n-toj strani Oslobodjenja. Niko ne kaže da kriminala nije bilo. A to da sada ima puno više kriminala i nedovoljnog sankcionisana kriminala je fakt.
Ali onda se vraćamo na ono što si ti napisala nekoliko stranica prije a to je da su i u drugim državama u urbanim mjestima govorili kako je prije 30 godina bilo sigurnije. Ekspanzija i modernizacija kriminala je se desila globalno i decenijama je u rastu. Znači ne fali tebi Jugoslavija nego ti fale 70te i 80te, nostalgija koja je prisutna svugdje na svijetu, samo smo mi bili u toj situaciji da smo 70te i 80te bili u drugoj državi pa to mirnije vrijeme često vežemo za Jugoslaviju. Istina je ustvari da bi se promjena dogodila čak i da je ostala Jugoslavija, da nije bilo rata i da ne vlada nacionalizam. Koliko god bilo prije mirnije i sigurnije, veliku ulogu igra onaj sistem koji se danas u Evropi smatra zaostalim i nehumanim, htjeli to neki priznati ili ne, kao nasilje milicije i učitelja, diktatura i nedostatak demokratije. Da nije bilo rata i da je ostala Jugoslavija mnoge bi se stvari morale opet promijeniti. Ako je se rat i raspad države nekako i mogao zaobići, taj novi val demokratije nije mogao nikako. I to otvara vrata da ulice, parkovi i gradovi postaju nesigurniji jer nema više terora od strane države kojeg su se bojali i kriminalci. Znači nije u pitanju Jugonostalgija nego samo nostalgija
Dozer

#1274 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Pa bravo. I mi sve vrijeme zapravo i pricamo o tome, ali nas neki uporno zele ubijediti da smo nekakvi jugonostalgicari, komunjare, socijalisti, crveni, 'vaki, 'naki, da zalimo za diktaturom i tiranijom (iako ono nije bilo ni blizu toga), itd..
A mi samo pricamo o realnim stvarima onda, i poredimo ih s ovima danas.
Pa ko se normalan nece sjecati i zaliti za nekim lijepim stvarima...

Ne mogu se sloziti da je ono bio teror drzave. Ono je bila drzava u kojoj se znalo ko pije, a ko placa, a ko vodu nosi. Znalo se ko sta radi, kako i kada, sta se smije, a sta ne, postojale su i drustvene i moralne norme, ali i sankcije za krsenje toga. I te sankcije su se sprovodile i prema onima na funkcijama. Majka Bakira Hadziomerovica je odlican primjer (cini mi se da bi njegova, mozda grijesim), koja je bila neka civija vezano za ministarstvo finansija. Uredno je odlezala radi pronevjere.
Direktor neke drzavne ustanove ili firme nije smio ni pomisliti da nesto zajebe, a kamoli da klepi od drzave pa da je bio 5x clan KPJ, jer se znalo da to povlaci brze i rigorozne sankcije. A svi vidimo i znamo sta je i kako je danas...

Ali, eto...ono je bilo fuj, a ovo danas je, kao, bolje jer se ono naziva tiranijom, diktaturom, jednoumljem, jer se sve znalo... Malo mi nakaradna ta logika i sistem vrijednosti...
KatarinaKosaca

#1275 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by KatarinaKosaca »

Fanatična yugonostalgija mi liči na sektašku religiju. Negira išta negativno, ide dotle da ne samo opravda jedan zločin čovječanstva Goli otok, nego ga i priziva. Priziva i verbalni delikt, a vrhunac "argumenta" je "Eto, sad vam je bolje"
Da se razumijemo, zapošljavalo se preko štele i u Yugi, djeca funkcionera su bila privilegirana, postojali su podobni i nepodobni, zvanično besklasno društvo je i te kako bilo klasno, sistem oporezivanja je bio nikakav, pa su se majstori i kafedžije mogli obogatiti dok su prosvjetni radnici uključujući i univerzitetske profesore bili puka sirotinja. Danas su bogataši učitelji u odnosu na ono vrijeme. I onda ta religijska sekta, samo truje mlade generacije koje ne znaju, nisu upoznali ni vidjeli, ali kad im se glorificira, priključe se sekti i ubjeđuju čak ljude koji se sjećaju Yuge da se ne sjećaju dobro da oni znaju bolje, jer su im u Sekti tako rekli :D . Da današnje učiteljice rade 20% loših stvari koje su radile one učiteljice u Yugi (pokloni za praznike i kraj godine, ljetovanje kod učenika koji imaju kuću na moru, fizičko kažnjavanje male djece itd), bile bi ne samo bez posla, nego izvrgnute ruglu i medijskom linču.. To za one koji vole porediti i upotrebljavati famozno "A, kako je sad"
Locked