Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hendrix

#21426 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

512MB wrote: 05/12/2019 22:56 Dakle mi pametni ko Švabe samo oni nekim čudom napreduju a mi ne...
A sto ne bi bili pametni kao Shvabe? Postoji citava teorija o zivotu i uspjehu gdje je osnova svega sreca...sreca da si rodjen u Njemackoj gdje ti sistem omogucava napredak i zaposlenje vrijedno covjeka, dok recimo neko rodjen u Nigeriji dodje u Hrvatsku na takmicenje i bude uhapsen kao kriminalac. Milion faktora igra ulogu ali je prvi i najvazniji u kakvom si sistemu rodjen i kako te on odgaja.

Sta bi bio Bill Gates da je rodjen u Kaknju recimo? Ili Tesla da nije u Ameriku otisao...niko i nista, struhli bi u mocvari sistema.

Nije poenta u inteligenciji pojedinca nego sistema, a mi smo tu 100 godina iza, realno.
mali_balon

#21427 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mali_balon »

Hendrix wrote: 05/12/2019 22:39
Bloo wrote: 05/12/2019 14:11
Opet anegdotalni dokazi...na to pokušavam da skrenem pažnju.
Opet se vraćamo na prežvakanu priču - mi smo najbolji samo to niko ne vidi...ili kad odemo vani zablistamo.
Ponavljam opet, nismo mi ništa pametniji niti gluplji od bilo koga, problem je u školovanju i načinu na koji pristupamo usvajanju znanja i praksi.
Počevši od osnovne do fakulteta.
Na FFS, ja nisam u 6 godina školovanja vidjela prevodilačku kabinu! Zašto: ne žele da im budemo konkurencija, ne znaju kako da prenesu znanje, mrsko im...whatever da je izgovor to je užas.
Tokom svog rada susretala sam se sa diplomcima raznih fakulteta koji ne znaju ni osnovne stvari iz svoje branše - od toga da PDV nije 17% u svim zemljama, da ne znaju napraviti fakturu, dati mišljenje o članu nekog zakona.....
BiH trenutno pokušava ("pokušava") da uvede više praktičnog rada na nivou srednjih škola u okviro Torinskog procesa - to jeste da uveže poslodavce i vocational schools. Ne bi bilo loše i fakultete uključiti u to, a ne da se "praksa" na fakultetima svodi na par dana neke prakse koju otaljaš.
Također i korjenita promjena u načinu podučavanja (gdje također fali više praktičnog rada) da se djeca nauče da zaključuju i povezuju znanja iz više predmeta.
Pa to i ja govorim, poenta je da nas sistem nije superioran sto nas filuje sranjima i trenira kao u konc logoru...nego je poenta sto je studentima na Zapadu 100 puta lakse zavrsiti faks i naci posao. Sve nabrojano o neznanju vazi i za strane studente, pa i oni su ovisnici o mobitelima i socijalnim mrezama. Ali onda zadnju godinu odu na praksu i tu nas prestignu 10 godina odma.

Ja pregledam izvjestaje i ispravljam greske evo jednom australcu, znaci to je strasno koliko gramatickih greski lik ima a kuca u jebenom Wordu?!? Ja mu ispravljam na jeziku koji mi nije maternji znaci lik nepismen...ima 5 god iskustva i jos ga hvale kao decko je proaktivan.

Moj rezime svega je da se mi dzabe patimo i s druge strane gledamo u strance kao neke superiorne likove sa vrhunskim znanjem...tu je to u 5 deka. Samo mi krv propisamo za tih 5 deka a oni uzivaju u zivotu.
Zadnja recenica je poenta svega i skonto si sve. Dakle tebi niko nece doci i reci bas super sto ti sve zans sto ti hoces i potapsat te po ramenu ili neuzubilah stimulisat te sa 20% na platu.
Dakle takav je sistem gdje svako zna svoje mjestou datom trenutku ,tako student na zapadu nece trositi vrijeme na neke autocadove, ode na pivu sa rajom, a za autocad ce biti obuka u firmi, ili za nesta drugo ce biti obuka karikiram. I ti koji sve znas prezasicen i pregorio u 30im a ovaj se tek zahuktava.
Dakle ljudi sjeli i skontali kako sta i gdje, a ne ko kod nas kaze baci ga odma u vatru da vidimo kakav je pa se ti onda snalazi , pocnes da radis tj ucis kod kuce ne odmaras na poslu pocnes da grijesis, mentor pored svog posla na grbaci ima i tebe i samo gleda da te sikanira i onda za 3 mjeseca ili si bos ili hadzija, kako go nisi sretan pisas krv i pocinje da ti kosa opada i sve te svrbi.
Nismo mi nista bolji ni losiji od stranacaneko vec rece ljudi imaju sistem u kojem se tacno zna kad gdje sta i kako....i svi sretni...tj sretan pojedinac a sretan pojedinac je glavna vodilja socijaldemokratije a taj sretan pojedinac vodi do sretnog drustva jake srednje kalse i jake drzave.......ali......
Hendrix

#21428 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

mali_balon wrote: 06/12/2019 05:21 Zadnja recenica je poenta svega i skonto si sve. Dakle tebi niko nece doci i reci bas super sto ti sve zans sto ti hoces i potapsat te po ramenu ili neuzubilah stimulisat te sa 20% na platu.
Dakle takav je sistem gdje svako zna svoje mjestou datom trenutku ,tako student na zapadu nece trositi vrijeme na neke autocadove, ode na pivu sa rajom, a za autocad ce biti obuka u firmi, ili za nesta drugo ce biti obuka karikiram. I ti koji sve znas prezasicen i pregorio u 30im a ovaj se tek zahuktava.
Dakle ljudi sjeli i skontali kako sta i gdje, a ne ko kod nas kaze baci ga odma u vatru da vidimo kakav je pa se ti onda snalazi , pocnes da radis tj ucis kod kuce ne odmaras na poslu pocnes da grijesis, mentor pored svog posla na grbaci ima i tebe i samo gleda da te sikanira i onda za 3 mjeseca ili si bos ili hadzija, kako go nisi sretan pisas krv i pocinje da ti kosa opada i sve te svrbi.
Nismo mi nista bolji ni losiji od stranacaneko vec rece ljudi imaju sistem u kojem se tacno zna kad gdje sta i kako....i svi sretni...tj sretan pojedinac a sretan pojedinac je glavna vodilja socijaldemokratije a taj sretan pojedinac vodi do sretnog drustva jake srednje kalse i jake drzave.......ali......
To je to, poenta svega. Gledam ovu djecu oko sebe sto pocinju raditi i kontam gdje ja izgubi godine zivota i zivaca. Kad kazem krekovan CAD imao ljudi me gledaju, sta ti je to. Ma nista izraz sto mi u Bosni koristimo. :-D

Za drugi softver imam neke fajlove i ljudi ne vjeruju otkud mi kad iz Bosne dolazim, pa skinuo s vaseg foruma 2010. Ali nisi mogao legalno, pa jebiga slago da nisam iz Bosne...parola snadji se. Ljudi me gledaju ono sta je ovaj budala proso sve, njima te fajlove firma dala odma i jos trening da ne bi slucajno gubili vrijeme sami da kopaju. A ja s lopatam godinama. :)

A najbolji dio je svo to moje znanje, je kurtzu...nemam certifikat za taj softver, legalno ja o njemu ne znam nista. A sad mi mrsko ici ganjati jebeni certifikat 2 mjeseca slusat kurseve o necemu sto znam od glave do pete, sto ti rece izgorio, i to je istina. I tako to fercera, u principu je najbolje pobjeci iz zabokrecine sto mladji, da te sistem ne izjebe dok si mlad.
512MB

#21429 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Hendrix wrote: 06/12/2019 00:47
512MB wrote: 05/12/2019 22:56 Dakle mi pametni ko Švabe samo oni nekim čudom napreduju a mi ne...
A sto ne bi bili pametni kao Shvabe? Postoji citava teorija o zivotu i uspjehu gdje je osnova svega sreca...sreca da si rodjen u Njemackoj gdje ti sistem omogucava napredak i zaposlenje vrijedno covjeka, dok recimo neko rodjen u Nigeriji dodje u Hrvatsku na takmicenje i bude uhapsen kao kriminalac. Milion faktora igra ulogu ali je prvi i najvazniji u kakvom si sistemu rodjen i kako te on odgaja.

Sta bi bio Bill Gates da je rodjen u Kaknju recimo? Ili Tesla da nije u Ameriku otisao...niko i nista, struhli bi u mocvari sistema.

Nije poenta u inteligenciji pojedinca nego sistema, a mi smo tu 100 godina iza, realno.
Pa neko je taj sistem izgradio, održava i postepeno unapređuje. Ko inače ako ne ljudi? Radna navika, odgovornost na poslu, odnos prema društvu, itd. Puno toga nama fali...

Ja kad u BiH spomenem koliko radim i plus koliko pored mog posla se angažujem dobrovoljno, ljudi me pitaju da li sam skrenuo. A ništa ne radim posebno drugčije od većine ljudi tu.
melac

#21430 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by melac »

Hendrix wrote: 06/12/2019 05:56
mali_balon wrote: 06/12/2019 05:21 Zadnja recenica je poenta svega i skonto si sve. Dakle tebi niko nece doci i reci bas super sto ti sve zans sto ti hoces i potapsat te po ramenu ili neuzubilah stimulisat te sa 20% na platu.
To je to, poenta svega. Gledam ovu djecu oko sebe sto pocinju raditi i kontam gdje ja izgubi godine zivota i zivaca. Kad kazem krekovan CAD imao ljudi me gledaju, sta ti je to. Ma nista izraz sto mi u Bosni koristimo. :-D

Za drugi softver imam neke fajlove i ljudi ne vjeruju otkud mi kad iz Bosne dolazim, pa skinuo s vaseg foruma 2010. Ali nisi mogao legalno, pa jebiga slago da nisam iz Bosne...parola snadji se. Ljudi me gledaju ono sta je ovaj budala proso sve, njima te fajlove firma dala odma i jos trening da ne bi slucajno gubili vrijeme sami da kopaju. A ja s lopatam godinama. :)

A najbolji dio je svo to moje znanje, je kurtzu...nemam certifikat za taj softver, legalno ja o njemu ne znam nista. A sad mi mrsko ici ganjati jebeni certifikat 2 mjeseca slusat kurseve o necemu sto znam od glave do pete, sto ti rece izgorio, i to je istina. I tako to fercera, u principu je najbolje pobjeci iz zabokrecine sto mladji, da te sistem ne izjebe dok si mlad.
Pronasao sam sebe u tvojim opisima. Nije da se nesto zalim, samo uvijek govorim da tempom kojim sam ja radio za 10 kalendarskih godina sam stekao, realno, 20 godina staza.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21431 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Bloo wrote: 05/12/2019 22:34
mk ultra wrote: 05/12/2019 22:32
Bloo wrote: 05/12/2019 22:18

bošnjački cvijet versus RS cvijet? šta?
Bošnjački cvijet u Bosanskom Novom i Srpski cvijet u Novom Gradu...
Ambrozija je ambrozija, gdje god da raste. :mrgreen:
Šta je kuća bez krova :lol:
Image
Rockefeller

#21432 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Nakon zavrsene trogodisnje medicinske skole u DE i dvije godine rada(biti ce u septmebru 2020) stekao sam uslove za fakultet koji ja zelim.

E sad, jako bitna stvar. Uz posao studiras sto je meni bitno jer ne bi mog‘o finansirat i zivjet drugacije. Reklo bi se usput :mrgreen:

Fakultet kosta 10k€ al‘ ti placas mjesecno, radis 80%-100% i traje sve ukupno 4 godine.

Skola, medicinska, nije kao u Bejha ama ni slicno. Ti si 2 dana u sedmici u skoli, ostala tri ili 4 dana si ba na poslu. Praksa, praksa, iskustvo steknes. Ako si glup dzaba sve vrijeme svijeta.

I ja sam zavrsio za hotelsko turistickig tehnicara i znas sta sam radio na praksi? Gulio krompir u kuhinji a ostatak presjedio na recepciji. 0 od skolstva. Razlika ogromna.
Rockefeller

#21434 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

:lol:
Bloo
Globalna šefica

#21435 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Rockefeller wrote: 07/12/2019 08:27 Nakon zavrsene trogodisnje medicinske skole u DE i dvije godine rada(biti ce u septmebru 2020) stekao sam uslove za fakultet koji ja zelim.

E sad, jako bitna stvar. Uz posao studiras sto je meni bitno jer ne bi mog‘o finansirat i zivjet drugacije. Reklo bi se usput :mrgreen:

Fakultet kosta 10k€ al‘ ti placas mjesecno, radis 80%-100% i traje sve ukupno 4 godine.

Skola, medicinska, nije kao u Bejha ama ni slicno. Ti si 2 dana u sedmici u skoli, ostala tri ili 4 dana si ba na poslu. Praksa, praksa, iskustvo steknes. Ako si glup dzaba sve vrijeme svijeta.

I ja sam zavrsio za hotelsko turistickig tehnicara i znas sta sam radio na praksi? Gulio krompir u kuhinji a ostatak presjedio na recepciji. 0 od skolstva. Razlika ogromna.
Nakon Ausbildunga ides na faks? Hmmm
Zar ne treba nesto dodatno polagati?
Rockefeller

#21436 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Bloo wrote: 07/12/2019 09:45
Rockefeller wrote: 07/12/2019 08:27 Nakon zavrsene trogodisnje medicinske skole u DE i dvije godine rada(biti ce u septmebru 2020) stekao sam uslove za fakultet koji ja zelim.

Nakon tri godine Ausbildunga i dvije godine iskustva (Berufserfahrunga) si stekao uslove.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#21437 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Jimmy McNulty »

Bez zaebancije, može li mi neko objasniti kako je to zagađenje u Sarajevu gore od zagađenja u Zenici?
Alles-Tamam

#21438 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Jimmy McNulty wrote: 07/12/2019 10:46 Bez zaebancije, može li mi neko objasniti kako je to zagađenje u Sarajevu gore od zagađenja u Zenici?
Nisam neki ekspert ali predpostavljam da je zagađenje veće u Sarajevu ali da su materije koje se nalaze u zraku u Zenici otrovnije.
drndalo

#21439 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by drndalo »

Dublja kotlina za pocetak?
Bloo
Globalna šefica

#21440 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Jimmy McNulty wrote: 07/12/2019 10:46 Bez zaebancije, može li mi neko objasniti kako je to zagađenje u Sarajevu gore od zagađenja u Zenici?
Kotlina, atmosferski pritisak....vise auta, lozista...dunno
SaraFina

#21441 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Rockefeller wrote: 07/12/2019 09:47
Bloo wrote: 07/12/2019 09:45

Nakon tri godine Ausbildunga i dvije godine iskustva (Berufserfahrunga) si stekao uslove.
To je privatni fax u pitanju? 10 k? Semestar inače košta do 20 eura. I bez mature studij? Inače medicinska škola je zanat u Njemačkoj i Austriji. Sa zanatom studirati na državnom faxu ne možeš. Taman da imaš iskustva i prakse ko Muha naš :D

Edit: (Berufsreifeprüfung oder Studienberechtigungsprüfung)?
Na ovo si mislio vjerovatno...
Radio Sarajevo

#21442 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Tako i ovdje u Holandiji ljudi dođu i neko ih ubijedi da idu na fakultet, a ono nije čak ni viša škola.

Kaže završio sam fakultet za apotekara. Rekoh, šta si završio???

Lupam sad, ali stvarno ima tih nekih škola nakon srednje koje su k'o fol nekakva nadogradnja, a ustvari niđe veze. U apoteci rade priučene pokrivene cure koje ne znaju rečenicu sastaviti na jezicima koji se ovdje govore. Strašno.
Radio Sarajevo

#21443 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Vidim dušebrižnici jedva dočekali loš vazduh u Sarajevu da opletu.

To što su cijeli oktobar i novembar bili milina, to ništa...
SaraFina

#21444 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 11:54 Tako i ovdje u Holandiji ljudi dođu i neko ih ubijedi da idu na fakultet, a ono nije čak ni viša škola.

Kaže završio sam fakultet za apotekara. Rekoh, šta si završio???

Lupam sad, ali stvarno ima tih nekih škola nakon srednje koje su k'o fol nekakva nadogradnja, a ustvari niđe veze. U apoteci rade priučene pokrivene cure koje ne znaju rečenicu sastaviti na jezicima koji se ovdje govore. Strašno.
Ima svega sad. I od kuće možeš studirati. :lol: To su diplome tipa ovih naših iz Travnika i Širokog. :lol:

I neke privatne srednje škole su uveli, Sa školarinama. Pa jedinice vučeš iz 3 u 4 razred recimo. Ne obaraju te na godinu :lol:
Budalaštinja teška.

U apoteci rade ljudi Mg. I oni potpisuju recepte, a ovi što brišu police i slažu, te donose lijekove imaju vjerovatno te akšam faxove. :D
Thorgerson

#21445 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 11:54 Vidim dušebrižnici jedva dočekali loš vazduh u Sarajevu da opletu.

Prvo, nisi dovoljno informisan. Naravno, to ti ne zamjeram, ne živiš ovdje.

Da ti razbijem dakle tu iluziju, zrak u Sarajevu je zagađen i u junu. A kamo li u novembru.

Index zagađenja je u junu npr bude od 50 do 100. Ili u prevodu prema opisima koje koriste kako koje insitucije koje mjere zrak - umjereno zagađen ili nezdrav za osjetljive grupe.

Naravno, nikome ne pada napamet da prati kakav je zrak u junu, jer se to toliko i ne osjeti. Tačnije, ne smrdi. Pa ko biva, dok ne smrdi čisto je. Međutim, ako odeš i provjeriš, lako ćeš se uvjeriti da je nivo i PM10 i PM2.5 čestica uvećan iznad normalnog nivoa i u tim mjesecima.

Novembar i oktobar, daleko od toga da su bili milina, ne znam otkud ti ta info? Bilo je istina nekoliko dana kada je puhao vjetar, ali ako ti je milina to što je zrak bio zdrav možda nekih 4 od 30 dana, onda imaš baš čudnu definiciju pojma "milina".

Vazduh u Sarajevu je na kritičnom nivou i ove godine smo osuđeni na to. To je tako. I jednostavno ćemo se morati navići da živimo s tim.

Ono što mene iznenuđuje, jeste nevjerovatno nonšalantan odnos prema ovom problemu. Index zagađenja 400 - grad normalno živi. Nikoga nisam vidio sa maskom. Nikoga.

To je zabrinjavajuće! Zastrašujuće. Vlada proglašava nekakvu pripravnost. Koje se niko živ ne pridržava. Ionako je vikend. Pa ajde, proći će.

Posljedice ćemo tek da osjetimo, jer za 5 do 10 godina, nek nam je bog našoj djeci i nama samima na pomoći. I to nije nikakva kuknjava, nego činjenica.
Radio Sarajevo

#21446 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Kome nije fino u gradu, ima planina...

Image
Radio Sarajevo

#21447 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Thorgerson wrote: 07/12/2019 12:02
Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 11:54 Vidim dušebrižnici jedva dočekali loš vazduh u Sarajevu da opletu.

Da ti razbijem dakle tu iluziju, zrak u Sarajevu je zagađen i u junu. A kamo li u novembru.

Index zagađenja je u junu npr bude od 50 do 100. Ili u prevodu prema opisima koje koriste kako koje insitucije koje mjere zrak - umjereno zagađen ili nezdrav za osjetljive grupe.

Naravno, nikome ne pada napamet da prati kakav je zrak u junu, jer se to toliko i ne osjeti. Tačnije, ne smrdi. Pa ko biva, dok ne smrdi čisto je. Međutim, ako odeš i provjeriš, lako ćeš se uvjeriti da je nivo i PM10 i PM2.5 čestica uvećan iznad normalnog nivoa i u tim mjesecima.

Novembar i oktobar, daleko od toga da su bili milina, ne znam otkud ti ta info? Bilo je istina nekoliko dana kada je puhao vjetar, ali ako ti je milina to što je zrak bio zdrav možda nekih 4 od 30 dana, onda imaš baš čudnu definiciju pojma "milina".

Vazduh u Sarajevu je na kritičnom nivou i ove godine smo osuđeni na to. To je tako. I jednostavno ćemo se morati navići da živimo s tim.

Ono što mene iznenuđuje, jeste nevjerovatno nonšalantan odnos prema ovom problemu. Index zagađenja 400 - grad normalno živi. Nikoga nisam vidio sa maskom. Nikoga.

To je zabrinjavajuće! Zastrašujuće. Vlada proglašava nekakvu pripravnost. Koje se niko živ ne pridržava. Ionako je vikend. Pa ajde, proći će.

Posljedice ćemo tek da osjetimo, jer za 5 do 10 godina, nek nam je bog našoj djeci i nama samima na pomoći. I to nije nikakva kuknjava, nego činjenica.
Jbg, prestani disati, ne znam šta drugo da ti kažem. Tako ćeš riješiti problem.
Thorgerson

#21448 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

Ne znam za Zenicu, ali ti mogu jednostavno objasniti za Sarajevo.

Sarajevo je poznato po pojavi kaja se naziva temperaturna inverzija. Hladni zrak spušta se u kotlinu i ostjae zarobljen u njoj, jer nema vjetra da ga rastjera. Topli zrak ostaje iznad, da tako kažem i zarobljava taj hladni zrak ispod. Bukvalno kao poklopac. To je trenutno nad Sarajevom. Poklopac.

E sad, sve, ali bukvalno sve što izbacimo ovih dana iz naših automobila, peći, ložišta, dimnjaka ostaje ispod poklopca i gomila se, nema kud. Stoga se i dešava ovo povećanje indexa zagađenja. I to će trajati još nekoliko dana.

Dakle, trenutno iznad ovog poklopca u Sarajevu je sunce i vedro nebo.
Thorgerson

#21449 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 12:07

Jbg, prestani disati, ne znam šta drugo da ti kažem. Tako ćeš riješiti problem.
Dobro i to je sve što si uspio da skontaš za 10 minuta da mi odgovoriš?

Ja sam ti fino kao čovjek napisao i pokušao ti objasniti, kad se već praviš pametan, ali očito se s tobom ne može normalno razgovarati.

Ugodan dan.
Alles-Tamam

#21450 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Pa sve ovo ti sada pod ono što bi se u narodu reklo "glupi ko qrac"
Boli raju cosak za čistoću zraka dok god Antwerpen Sa Bruggeom prodje više kornera.
Post Reply