PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
- aditon
#12726 Re: PC gamerske konfiguracije
nije jedini koji je nestao...šuška se da ga je zakon sustigao, who knows..
-
Raptor44
#12727 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala na savjetu!SanskiBiser wrote: ↑04/12/2019 18:16ako ti je dobar glavni ruter uzmi neki provjeren najjeftiniji ruter koji se moze koristiti kao repetitor (repeater - extender) i podesi i to je to. Ja sam imao peh da su mi dva rutera bila losa a koje sam koristio kao ekstendere i onda zabagiraju par puta dnevno i morao ih paliti i gasiti pa onda oscilacije u brzini prenosa izludjivanje, jedan Ausov drugi TP linkov ali kazem zalomilo se tako. Inace moja preporuka ti je da uzmes MW325R Mercusys jer je jeftin i odlicno pokriva citav sprat prosjecne bosanske kuce koja je radjena ciglom i montom ili plocom izmedju spratova. 4 antene, 2.4 Ghz, kod mene vec godinu dana radi savrseno kao repetitor a ima i guest mode ako ti treba sa kontrolom bandwitha tako ko se zakaci da ne vuce previse![]()
-
Limited Sky
#12728 Re: PC gamerske konfiguracije
Moze li neka preporuka za napojnu do 50,60km? jel bolje uzeti polovnu a kvalitetnu/brendiranu napojnu za te pare, ili neku novu a losijeg brenda?
- aditon
#12729 Re: PC gamerske konfiguracije
govorim u svoje ime, ja bi za te novce uvijek prije išao na polovnu nego novu..prelistaj zadnje dvije stranice, bilo je priče o napojnim u tom cjenovnom rangu
- mobsterc
#12730 Re: PC gamerske konfiguracije
Zavisi od namjene, tj u kakav pc ide u za sta se koristi. Nisu ni ove jeftinije vise toliko smece, lc-power je ok npr. Ako ce biti heavy load, oc, zanima te izgled, tisina i ostalo, onda se moras isprsiti malo vise kod nove, a bome i polovne, jer kod nas obicno precijene pa za te pare dobijes neku iz 2010te, ma koliko ona tada kvalitetna bila, pojedine komponente unutra su na izmaku, prvenstveno ventilator.
Postavio sam na poslu u dva pc-a lc power i ms-platinum (oko 80KM nove), rade godinu ipo bez gasenja, office uslovi, u jednom sada ryzen 2600 (bio 1600), u drugom i7 4770.
Postavio sam na poslu u dva pc-a lc power i ms-platinum (oko 80KM nove), rade godinu ipo bez gasenja, office uslovi, u jednom sada ryzen 2600 (bio 1600), u drugom i7 4770.
-
DonieBrasco
#12731 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne igrajte se sa strujom, samo kvalitetni proizvođaci.
-
caseytron
#12732 Re: PC gamerske konfiguracije
Upravo ovo, sto vam govori. Pusti se LC-a i svega, presjek zice smijesan bulvano. Uzmes napojnu jednom i miran si, ipak ona sve pokrece.
- M416
#12733 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako ces polovnu ganjati nesto poput ove uzmi u obzirLimited Sky wrote: ↑05/12/2019 23:00 Moze li neka preporuka za napojnu do 50,60km? jel bolje uzeti polovnu a kvalitetnu/brendiranu napojnu za te pare, ili neku novu a losijeg brenda?
https://www.olx.ba/artikal/36068458/nap ... plus-gold/
A nova ovako nesto
https://www.shop.imel.ba/artikal/napojn ... &order=ASC
Za 50-60km ne mozes ni polovnu,a kamoli novu brandname uzeti.
- typeOnegative
#12734 Re: PC gamerske konfiguracije
Ne znam, svako ima svoje. Za ovo vrijeme koliko sam u ovome naucio sam jedno " na napajanju i m.ploči se ne štedi " .
- mobsterc
#12735 Re: PC gamerske konfiguracije
Racunar 300, napojna isto od 300? Ajde ne preseravajte se. Koliko god ste 'u ovome' ja sam duze
Ako hocete da razglabamo u detalje, moze i to, od awg-a zice preko ripple supresije itd, ali treba biti i realan i znati potrebe, odnosno upotrebu. Imam napojnih iz 2009te, rade i dan danas, placane po 800KM, a imam i ovih 'smecarskih' kako sam gore naveo, sluze svrsi, samo je svrha dijametralno suprotna. Cim je covjek dao budzet 50KM odmah mozes skontati koliko je sati, zna svako da tu nema kvaliteta, a s druge strane neko bi prije novo, samo navodim primjer da u zavisnosti od potreba mogu i low end posluziti, nije bas krs kao prije. Otvarao sam lcpower napojne i bilo je svega, imaju modela baziranih na andyson platformi pa do nekih bas smecarskih pokusaja koje su prije tusili. Ali ako lik koristi racunar povremeno za surfanje, yt, par puta mjesecno odigra neku igru, ne treba da se zamara previse detaljima, pogotovo jer ce taj racunar vrlo vjerovatno izaci iz upotrebe za 1-2g max.
Npr jedan CM V1200 koji je baziran na top seasonic platformi tog vremena (XP3) se uopste nije pokazao, jedan lcpower 1200 na andysonu ga presisao. CM crkavao nakon 10 dana full loada, a lcpower se drzao kako koja jedinica, neke 3mj a neke mozda i dan danas rade, nemam vise uvid. Prvi ja sam se iznenadio ponasanjem seasonic platforme i nisam mogao vjerovati sta se desava, al jbg, 6 komada v1200 ode na garanciju.
Ako hocete da razglabamo u detalje, moze i to, od awg-a zice preko ripple supresije itd, ali treba biti i realan i znati potrebe, odnosno upotrebu. Imam napojnih iz 2009te, rade i dan danas, placane po 800KM, a imam i ovih 'smecarskih' kako sam gore naveo, sluze svrsi, samo je svrha dijametralno suprotna. Cim je covjek dao budzet 50KM odmah mozes skontati koliko je sati, zna svako da tu nema kvaliteta, a s druge strane neko bi prije novo, samo navodim primjer da u zavisnosti od potreba mogu i low end posluziti, nije bas krs kao prije. Otvarao sam lcpower napojne i bilo je svega, imaju modela baziranih na andyson platformi pa do nekih bas smecarskih pokusaja koje su prije tusili. Ali ako lik koristi racunar povremeno za surfanje, yt, par puta mjesecno odigra neku igru, ne treba da se zamara previse detaljima, pogotovo jer ce taj racunar vrlo vjerovatno izaci iz upotrebe za 1-2g max.
Npr jedan CM V1200 koji je baziran na top seasonic platformi tog vremena (XP3) se uopste nije pokazao, jedan lcpower 1200 na andysonu ga presisao. CM crkavao nakon 10 dana full loada, a lcpower se drzao kako koja jedinica, neke 3mj a neke mozda i dan danas rade, nemam vise uvid. Prvi ja sam se iznenadio ponasanjem seasonic platforme i nisam mogao vjerovati sta se desava, al jbg, 6 komada v1200 ode na garanciju.
- Averus
#12736 Re: PC gamerske konfiguracije
i5-4670 procesor
MSI B85M-E33 bez I/O shield-a
220KM
bujrum
MSI B85M-E33 bez I/O shield-a
220KM
bujrum
- Optimus09
#12737 Re: PC gamerske konfiguracije
Sjecam se jedne napojne,sto sam davno citao na netu.
Tada se vodio parolom sto teza to bolja,kad ono beton unutra,ali bukvalno
Tada se vodio parolom sto teza to bolja,kad ono beton unutra,ali bukvalno
- M416
#12738 Re: PC gamerske konfiguracije
Naravno da je svakome jasno sta je u pitanju ako trazi napojnu od 50-ak maraka,ali isto tako ne mora znaciti da nekada nece praviti upgrade masine.
Pa eto moze sam odluciti na kraju da li uzeti Lc Power ili doplatiti cvaju za Seasonic ili neku slicnu polovnu.
Ja nikome vise ne vjerujem nijednom brendu jer sam se zadnjih godina opekao sa vecinom poznatih proizvodjaca.Do prije par godina nisam znao sta je to reklamacija dok zadnje 2-3 godine sam redovni gost servisa nazalost.Sve samo smetlje ulazi na nase trziste nazalost.
Pa eto moze sam odluciti na kraju da li uzeti Lc Power ili doplatiti cvaju za Seasonic ili neku slicnu polovnu.
Ja nikome vise ne vjerujem nijednom brendu jer sam se zadnjih godina opekao sa vecinom poznatih proizvodjaca.Do prije par godina nisam znao sta je to reklamacija dok zadnje 2-3 godine sam redovni gost servisa nazalost.Sve samo smetlje ulazi na nase trziste nazalost.
- aditon
#12739 Re: PC gamerske konfiguracije
instalirao sam novu napojnu, očistio računar...ljepota brate, šljašti sve ko novo
corsair link super stvar, obzirom da nemam corsair proizvoda osim napojne, preko ovog linka mogu samo nju pratiti i podešavati...ukoliko ugradim i dodatnih corsair proizvoda, preko istog softvera mogu i njih prilagođavati...
4 sata sam se zajebavao, ali kad sebi radiš onda to nije puno
Ova napojna za sada ispunila je sva moja očekivanja..posebno me iznenadio napojni kabal koji dođe uz nju..praktično je trećinu debljih od svih drugih napojnih kablova koje imam u kući.
corsair link super stvar, obzirom da nemam corsair proizvoda osim napojne, preko ovog linka mogu samo nju pratiti i podešavati...ukoliko ugradim i dodatnih corsair proizvoda, preko istog softvera mogu i njih prilagođavati...
4 sata sam se zajebavao, ali kad sebi radiš onda to nije puno
Ova napojna za sada ispunila je sva moja očekivanja..posebno me iznenadio napojni kabal koji dođe uz nju..praktično je trećinu debljih od svih drugih napojnih kablova koje imam u kući.
- mobsterc
#12740 Re: PC gamerske konfiguracije
Tako je prije i bilo, ako je teska znao si da je kvalitetna, to je prestalo sa cwt platformom i corsairom, koju sam prvi put dobio u vidu hx750 tamo krajem 2009te nakon sto mi je crkao, pazi sad, hx620 koji je baziran na seasonicu, u to vrijeme bila 'najbolja napojna ikad'... a eto meni crce 
- Averus
#12741 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja nemam problema
Od prve napojne do danas, samo se potrudim da makar jednom mjesečno fino isperem sapunjavom vodom, posušim fenom i ostavim par sati u rerni
Najduže mi je trajala Codegen 400W
Čak sam je jednom koristio da klemam na auto da upalim kad nije moglo
Od prve napojne do danas, samo se potrudim da makar jednom mjesečno fino isperem sapunjavom vodom, posušim fenom i ostavim par sati u rerni
Najduže mi je trajala Codegen 400W
Čak sam je jednom koristio da klemam na auto da upalim kad nije moglo
- mobsterc
#12742 Re: PC gamerske konfiguracije
E bravo, nije to nikakvo mjerilo i miran san, zapadne te corak, dzaba ti citas review-e kada tebe nece zapasti review sampleM416 wrote: ↑06/12/2019 17:46 Naravno da je svakome jasno sta je u pitanju ako trazi napojnu od 50-ak maraka,ali isto tako ne mora znaciti da nekada nece praviti upgrade masine.
Last edited by mobsterc on 06/12/2019 18:03, edited 1 time in total.
- M416
#12743 Re: PC gamerske konfiguracije
Ja sam samo sa cooler master silent pro 1000w imao problem sa ventilatorom u full loadu ode na 100% i urlice kao usisivac.
Evo sad sa novom HX1200i koju sam kupio prije 4-5 mjeseci imam problemcic sa zavojnicom koja se cuje kao zrikavac svako 4-5 dana,ali veoma tiho i to kad je mrtva tisina u sobi.Cudno mi je sto ostale dane bude ok i onda taj jedan dan par sati se cuje nebitno bio full load ili idle.
Evo sad sa novom HX1200i koju sam kupio prije 4-5 mjeseci imam problemcic sa zavojnicom koja se cuje kao zrikavac svako 4-5 dana,ali veoma tiho i to kad je mrtva tisina u sobi.Cudno mi je sto ostale dane bude ok i onda taj jedan dan par sati se cuje nebitno bio full load ili idle.
- mobsterc
#12744 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako se cuje samo odredjenim danima, i veliki razmak je medju njima, a nema veze sa loadom to ti je 99% sekcija koja pegla napon. Probaj staviti na neki UPS sa AVR-om i vjerovatno ce biti ok. Ali naravno, UPS koji ce izdrzati toliki load nije jeftin
ali nije ni promjena instalacija u stanu/zgradi 
- M416
#12745 Re: PC gamerske konfiguracije
Vadio sam grafu nije do nje sumnjao sam na coil whine,a mjenjao sam ljetos samo grafu i napojnu sto znaci da je 99% napojna jer kad skinem bocnu stranu kucista najvise se cuje u donjem dijelu gdje je ona i HDD.Prije ove sam imao do ljetos RM850i koja je radila ko rolex,a prodah je sto joj je istekla garancija od jednog finog OLX svercera koji je poznat po uvazavanju reklamacijemobsterc wrote: ↑06/12/2019 18:06 Ako se cuje samo odredjenim danima, i veliki razmak je medju njima, to ti je 99% sekcija koja pegla napon. Probaj staviti na neki UPS sa AVR-om i vdjerovatno ce biti ok. Ali naravno, UPS koji ce izdrzati load nije jeftin![]()
ali nije ni promjena instalacija u stanu/zgradi
![]()
- diablobih
#12746 Re: PC gamerske konfiguracije
Nego kako si ocistio, je li bio uspjesan tebi onaj debilni sprej?aditon wrote: ↑06/12/2019 17:49 instalirao sam novu napojnu, očistio računar...ljepota brate, šljašti sve ko novo![]()
4 sata sam se zajebavao, ali kad sebi radiš onda to nije puno![]()
- aditon
#12747 Re: PC gamerske konfiguracije
@diablo
buraz, samo sam cooler očestio sprejem..ono nešto ko mokro kad ga špricaš pa nisam htio rizikovati..ko ga *ebe...jesam još tastaturtu malo propuhao i to je to
ostalo sam sve ručno čistio, dio po dio, alkohol 70% i uzeo one tufere od žene što šminku čisti...međutim ,nije puno prljavo ni bilo, baš me iznenadilo..oni filteri na centralnoj su sjajan posao odradili, zaustavili su 95% prašine
sve u svemu, zadovoljan sam sad kako sve izgleda
buraz, samo sam cooler očestio sprejem..ono nešto ko mokro kad ga špricaš pa nisam htio rizikovati..ko ga *ebe...jesam još tastaturtu malo propuhao i to je to
ostalo sam sve ručno čistio, dio po dio, alkohol 70% i uzeo one tufere od žene što šminku čisti...međutim ,nije puno prljavo ni bilo, baš me iznenadilo..oni filteri na centralnoj su sjajan posao odradili, zaustavili su 95% prašine
sve u svemu, zadovoljan sam sad kako sve izgleda
-
DonieBrasco
#12748 Re: PC gamerske konfiguracije
Ako imate problema sa napajanjima ne bitno kojim, pa cak i ovim od poznatih proizvođaca, tipa da se ventilator cuje, ili nesto u njoj, ne znam sta da je u pitanju - ne glumite majstore sem ako bas niste elektricar i znate sta radite. Struja ljudi dragi, hajde sto ce ti sprziti ostali hardver, sto ce krati-spoj da se desi da se zapali ili sta gore.
-
DonieBrasco
- Averus
#12750 Re: PC gamerske konfiguracije
Nema na cemu, uvijek volim dijeliti korisne savjete