A ko i gdje spori ovo...?
Tacno. A u onom kontekstu mi smo, ipak, zivjeli OK.Haznadar isto podsjeca da je svaki sistem nosio nesto svoje sa svim manama i prednostima i da se stvari ne mogu posmatrati izdvojeno iz konteksta.
Vec smo ustanovili ko je kriv za to.Izvoli pobij to pa da ispadne da branim neodbranjivo. Nije sve bilo naravno crno u Jugi, bilo je vise posla, strozijih zakona,... ali drugaciji politicki sistem je kao takav sam propao, kolapsirao,... i svi spomeni nekadasnjeg lagodnog zivota moraju usput podrazumijevati i onaj politicki sistem i raspad takvog sistema.
Onda je, mozda, moguce da to i nije bila bas takva diktatura kakvom se danas pokusava predstaviti...? Ja koliko se sjecam, a sjecam se, nije da su se hiljade ljudi okupljale na ulicama i protestovale radi plata, diskriminacije, itd...Ako je tebi Jugoslavija bila civilizacijski i svaki drugi (kulturni, razvojni, obrazovni, zdravstveni, ...) maksimum koji je uopšte moguć na ovim prostorima - to samo znaci da ili mi bolje funkcionisemo pod pendrekom i u diktaturi - ili je to najbolje za likove poput tebe. Bilo bi interesantno istraziti koliko to nas cezne za povratkom diktature pa da barem imamo neku osnovu za pricu sta je za nas bolje. Ja uistinu neznam niti jedan jedini narod koji je imao diktaturu u blizoj proslosti pa je danas ceznjivo priziva kao najveci civilizacijski domet. Ne mozes prizivati samo pozitivne kontekste iz YU a zanemariti ono sto je islo uz to - jedno ide sa drugim. U tom civilizacijskom maksimumu si imao drugaciji politicki sistem koji je to omogucavao - pa se zato mora i to pohvaliti. A znamo kako je sistem zavrsio.
A sto se tice onoga onda, mislim da je ono i u ono vrijeme bio poprilican vrh svega nabrojanoga za ove prostore i ljude.