STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
daddy-kool

#1126 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

spreca wrote: 05/12/2019 08:35 Ime ne cini covjeka ....i sta mislite cija su imena Dragan i Milenko?
Original muslimanska.
spreca

#1127 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

daddy-kool wrote: 05/12/2019 08:36
spreca wrote: 05/12/2019 08:35 Ime ne cini covjeka ....i sta mislite cija su imena Dragan i Milenko?
Original muslimanska.
Promasio si ,nisu
daddy-kool

#1128 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

Kako to? :D
spreca

#1129 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Nisi se trudio :mrgreen:
Dozer

#1130 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 05/12/2019 07:23 Nista,... samo ti. Iznio sam podatke proslog glasanja gdje je najvise prijavljenih dijasporaca iz Hrvatske i Srbije,.. Potom slijede Njemacka i Svedska sa skoro 8000 prijavljenih. Pa ako je 8000 ogromna vecina u te dvije zemlje - skontaj sam koliko je tu dijaspore. A necu nit pitati odakle za koga su glasali.

Znamo se ba dozer,... sve se svodi na stereotipe kao i ranije kao i ubuduce. Svo tvoje pisanje se svodi na stereotip ili dijasporca ili etnotorovskog Bosnjaka ili idealne drzave koju srususe etnotorovci pa tebe i slicne ostetise.

A za YU ti i dalje guras da je generalno bilo bolje,... i ocekujes da to etnotorovci pariraju da je danas bolje. Iz te matrice ne mozes izaci.
Jel' ti fakat ne kontas, ili se namjerno pravis blesav...?
Vecina od tih 8.000 koji glasaju, jadan ne bio... :roll:
A mene, vala, nisu ostetili. Osim sto su mi uzeli 4 godine zivota, i to im nikad necu halaliti. I danas zivim bolje od 90% ljudi ovdje, vjeruj mi. Ali ne zahvaljujuci ovima, kao ni onda onima, nego zahvaljujuci samo sebi.
A ko silji stereotipe koje su nam svima ovi danasnji napakovali, mislim da je to jasno svakome ko ovo cita.
hAZNADAR

#1131 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Jugoslovenska,... a ne neka strana okupatorska, zaostala,... ko Meho, Ibro, ili jos gore Muhamed, Sulejman,...
hAZNADAR

#1132 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 05/12/2019 09:51
hAZNADAR wrote: 05/12/2019 07:23 Nista,... samo ti. Iznio sam podatke proslog glasanja gdje je najvise prijavljenih dijasporaca iz Hrvatske i Srbije,.. Potom slijede Njemacka i Svedska sa skoro 8000 prijavljenih. Pa ako je 8000 ogromna vecina u te dvije zemlje - skontaj sam koliko je tu dijaspore. A necu nit pitati odakle za koga su glasali.

Znamo se ba dozer,... sve se svodi na stereotipe kao i ranije kao i ubuduce. Svo tvoje pisanje se svodi na stereotip ili dijasporca ili etnotorovskog Bosnjaka ili idealne drzave koju srususe etnotorovci pa tebe i slicne ostetise.

A za YU ti i dalje guras da je generalno bilo bolje,... i ocekujes da to etnotorovci pariraju da je danas bolje. Iz te matrice ne mozes izaci.
Jel' ti fakat ne kontas, ili se namjerno pravis blesav...?
Vecina od tih 8.000 koji glasaju, jadan ne bio... :roll:
A mene, vala, nisu ostetili. Osim sto su mi uzeli 4 godine zivota, i to im nikad necu halaliti. I danas zivim bolje od 90% ljudi ovdje, vjeruj mi. Ali ne zahvaljujuci ovima, kao ni onda onima, nego zahvaljujuci samo sebi.
A ko silji stereotipe koje su nam svima ovi danasnji napakovali, mislim da je to jasno svakome ko ovo cita.
I jope,.... odakle znas za koga je ta ogromna vecina dijaspore glasala?

Pa bolan dozer,... nisi od jucer na forumu,... znamo jako dobro sta je stereotip dijasporca u fgr. PatriJoti, SDA, sicijala, ribanje zahoda ili pranje guza, Hayat 24 sata dnevno, auto na kredit i foliranje eurima,... tako primitivni i neobrazovani zive bolje nego ti tako fin i emancipovan. I vidi tog brezoberazluka - takvi sole pamet na otvorenom forumu - pa tko nebi mrzio,.. :D

E moj dozer,... kao u seriji Tale gdje dvojica pilavija zale za kuplerajima u Pesti i kazu kako se svijet okrenuo naglavacke sto dojucerasnja fukara ima vlast - tako nesto slicno slijedi i tebe.
Last edited by hAZNADAR on 05/12/2019 10:12, edited 1 time in total.
Dozer

#1133 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Vidis u cemu je problem...
To nisu zaostala imena, logicno. Al' da su dosla s okupatorima - jesu. Necemo se lagati.
Nemam ja nista protiv bilo kojeg, da budemo nacisto, ali nemojmo stvari prikazivati onakvima kakve nisu.
hAZNADAR

#1134 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 05/12/2019 10:09 Vidis u cemu je problem...
To nisu zaostala imena, logicno. Al' da su dosla s okupatorima - jesu. Necemo se lagati.
Nemam ja nista protiv bilo kojeg, da budemo nacisto, ali nemojmo stvari prikazivati onakvima kakve nisu.
Sta mislis kako su dosla imena biblijskog porijekla poput Petar, Pavle, Ivan, Jovan, Matija,... i sve silne izvedenice od toga? Koja naravno po JUSU nisu strana vec domaca.

Cim je Juga tendenciozno i selektivno tumacila historiju i pravila poveznice sa modernim vremenom - dovoljno pokazuje pravu stranu te vajne tolerancije, jednakosti, i sl.
Pa ja vodim godinama rasprave sa rajom sto hvale Jugu - maltene isto kao sa srpskim mitomanima.
Dozer

#1135 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

OK. Kratko pitanje - da li treba da hvalimo ovo danas, i zasto?
Pitanje 2 - Sta je, po tebi, bolje danas nego je bilo u Jugi, u periodu najblizem nama, tj. '80-ih?
Da pricamo konkretno, ako je ikako moguce...
Maraschino

#1136 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Dozer wrote: 05/12/2019 10:39 OK. Kratko pitanje - da li treba da hvalimo ovo danas, i zasto?
Pitanje 2 - Sta je, po tebi, bolje danas nego je bilo u Jugi, u periodu najblizem nama, tj. '80-ih?
Sta god da se kaze ide prica, pa ne moze se porediti vrijeme '80tih i ovo danasnje.

Izradjena je infrastruktura deset puta bolja nego ranije. Mozda vi haustorcad ne vidite to ali skoro da nema sela da nije povezano asfaltom, telefon, internet, ulicne rasvjete...
...na kraju krajeva, dajte nekome moc kao sto su pojedinci imali u onom sistemu pa tek onda poredite. Ovo dvoje(ranije/sada)se ni u jednom segmentu ne moze porediti.

Danas i dobre ideje odmah padnu na noz opoziciji dok ih ne razjebu. Nema veze ko je pozicija a ko opozicija. Ranije, dok se nesto zamisli nema kritike nego samo sprovesti po svaku cijenu.

Ovo danas ne mozemo nazvati sistemom kada je to polu sistem. Nedovrsena stvar koja funkcionise na jedvite jade.
Na drzavnom nivou svako vuce na svoju stranu, na entitetskom isto tako i sve do opstina. Nema zajednickih interesa,projekata, dobrih ideja pa samim tim izostaju i rezultati.
kako se natezu oko auto puteva? Samo jedan primjer a takvih je na stotine. Kod Tite sto se zamisli sve ide po vertikali dok se ne zavrsi, nema opstrukcija.
hAZNADAR

#1137 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 05/12/2019 10:39 OK. Kratko pitanje - da li treba da hvalimo ovo danas, i zasto?
Mogu samo ponoviti ono sto sam rekao vise puta.
Na oba pitanja samo jedan odgovor.

Ne kazem da ista treba hvaliti, ni ovo danas ni ono onda,.. sve sto je dobro i danas ili sto je bilo dobro onda - ima svoju cijenu. Mogu se samo iz konteksta izvuci neke stvari i reci da su bolje - ali to ne znaci da je generalno bolje.

Imala je moja bivsa bolje noge, guzove,.. sto jest jest od ove sadasnje - ali bila je i kucka. Ova sadasnja nije toliko zgodna kao bivsa ali je zgodna dovoljno i mnogo bolja osoba. Ako bi rekao da je bivsa bila bolja generalno - onda bi morao i prihvatiti da je OK sto je kucka.

Nego - kad si vec spomenuo okupatorska imena u bosanskih muslimana - moze li se istom logikom reci da im je i vjera okupatorska i kultura?
Seyfo

#1138 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Seyfo »

Pros i cons za Jugu se mogu navoditi do u nedogled, ali ovih dana mi je nekako najviše aktuelno oko migranata.
Hajmo, hipotetički: mislite li da bi u tu državu mogli migranti ulaziti bez dokumenata, tumarati ulicama, živjeti u šatorima? Da nas susjedne države ovako ponižavaju guranjem svojih ilegalaca preko šuma u naš teritorij?
BTW iz trećih zemalja naroda je bilo na studiju putem poveznica sa pokretom nesvrstanih.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1139 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Challenger_ »

Seyfo wrote: 05/12/2019 11:03 Pros i cons za Jugu se mogu navoditi do u nedogled, ali ovih dana mi je nekako najviše aktuelno oko migranata.
Hajmo, hipotetički: mislite li da bi u tu državu mogli migranti ulaziti bez dokumenata, tumarati ulicama, živjeti u šatorima? Da nas susjedne države ovako ponižavaju guranjem svojih ilegalaca preko šuma u naš teritorij?
Moglo bi al' u *****.
hAZNADAR

#1140 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Seyfo wrote: 05/12/2019 11:03 Pros i cons za Jugu se mogu navoditi do u nedogled, ali ovih dana mi je nekako najviše aktuelno oko migranata.
BTW iz trećih zemalja naroda je bilo na studiju putem poveznica sa pokretom nesvrstanih.
YU je bila preplavljena Rumunima poslije pada Causeskog a Albanci su iz Albanije konstantno dolazili i trazili azil. Rumuni su prosjacili od kuce do kuce. Sverceri iz cijele istocne Evope jesu spavali po satorima, autima i prodavali stvari za črvene novcanice. :D Romska populacija je konstantno cirkulisala po cijelom Balkanu bez ikakvog uvida,...
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#1141 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Challenger_ »

hAZNADAR wrote: 05/12/2019 11:23YU je bila preplavljena Rumunima poslije pada Causeskog a Albanci su iz Albanije konstantno dolazili i trazili azil. Rumuni su prosjacili od kuce do kuce. Sverceri iz cijele istocne Evope jesu spavali po satorima, autima i prodavali stvari za črvene novcanice. :D Romska populacija je konstantno cirkulisala po cijelom Balkanu bez ikakvog uvida,...
Bez dokumenata i mimo graničnih prelaza kako to rade ovi migranti u današnjim banana državicama ni u snu.

Poređenje ti je odron.
piupiu

#1142 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Prepisujem s druge teme od čika muhe, jer je relevantno:
OGANJ ČISTI SVE Latić: Sebija je Bošnjacima svetica, a Sabina vještica

Umjesto da nam slučaj „Pazarić“ bude jeziva opomena, sudeći prema nastupima stranačkih junoša, na Sabinu Ćudić će biti bačena vjerska i nacionalna anatema „vještice“

Piše: Nedžad Latić, thebosniatimes.ba

.
.
.

Usudit ću se pred čitaoce iznijeti vrlo jednostavan odgovor dajući političku dijagnozu o stanju nacije. Bošnjaci su nakon pada komunističkog sistema, koji se urušio sam od sebe, zadobili neku slobodu, posebno slobodu govora koja im je bila uskraćena kao i svim drugim građanima i narodima u Jugoslaviji. Ali još nikad nisu, ni kao pojedinci, ni kao nacija, ostvarili društveno-političke pretpostavke za ostvarivanjem elementarnih egzistencijalnih građanskih prava. Dakle, mi jesmo stvorili slobodno društvo u smislu javnog ispoljavanja svojih vjerskih i političkih uvjerenja, ali nismo u mogućnosti ostvariti pravdu; nigdje, ni po kom osnovu i ni na kakvom nivou!

Odatle nostalgija za bivšim režimom i bivšom državom u kojoj su građani imali socijalnu jednakost i egzistencijalnu sigurnost koju najčešće izražavaju kroz tvrdnju da se u „Titinoj državi moglo spavati u parku“.

„BOTOVI S KUKULJICAMA“

Mogu navesti beskrajno puno primjera takvih anomalija i paradoksa koje ukazuju da je režim, mislim na SDA i dio vodstava iz vrha Islamske zajednice, poništio granicu između moralnog i kriminalnog ponašanja javnih ličnosti i obnašatelja političkih i vjerskih funkcija.

Obznanjivanje stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u Pazariću jeziv je rezultat takvog odnosa vjerske i političke bošnjačke elite prema nacionalnim društvenim anomalijama i zastranjivanjima. I umjesto da slučaj „Pazarić“ bude jeziva opomena, sudeći prema nastupima stranačkih junoša, poput Salmira Kaplana, te medijskom tretmanu od strane režimskih portala, na Sabinu Ćudić će biti bačena vjerska i nacionalna anatema „vještice“ koja se usudila javno iznijeti nacionalnu sramotu o kojoj su izvijestili i svjetski mediji. Možda samo stoga što gospođa Ćudić pripada stranci koja je uzdanica međunarodne zajednice preko koje želi spasiti, bolje reći održati u životu, bar uspomenu na nekadašnji multikulturalni duh Sarajeva, neće biti spaljena kao „vještica“. Inače, u svakom drugom političkom kontekstu ona bi već „gorjela na lomači“ i režimski „botovi sa kukuljicama“ bi već okupirali društvene mreže noseći „baklje“ i urlajući parole podrške svojim nacionalnim i vjerskim vođama, liderima i liderkama.

Vrijeme tehnološke revolucije, koja je, između ostalog, rezultirala internetom, Bošnjaci su iskoristili kao svoje doba srednjovjekovne inkvizicije. Sve ovo govori da su cijele postratne generacije bošnjačke omladine odgojene na vjerskom radikalizmu i šovinizmu. Sabina Ćudić bi u svakom normalnom društvu bila doživljena i tretirana kao heroina. Ona je u izbornoj kampanji išla od vrata do vrata po haustorima u Sarajevu da bi zadobila povjerenje jednog broja glasača kako bi postala parlamentarka dok njene političke konkurentice i oponentice, kao bošnjačke svetice, nisu morale ni mrdnuti sa mindera, jer im je najjača bošnjačka stranka omogućila takvu gospodsku kampanju. Ovo društvo je dovedeno pred izbor; ili će krenuti putem inkvizicije i uz povike „oganj čisti sve“ ložiti lomače za režimske oponente, ili će „doći t'obe“ i bar pokušati poraditi na nacionalnoj katarzi kroz ozbiljne prosvjetiteljske poduhvate. Slučaj „Pazarić“ može biti posljednja opomena pred kataklizmu koja je neminovno pogađala ovako bolesna društva, odnosno nacije.

https://thebosniatimes.ba/38186/oganj-c ... -vjestica/
Maraschino

#1143 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Maraschino »

Challenger_ wrote: 05/12/2019 11:05
Moglo bi al' u *****.
Zasto?
spreca

#1144 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

hAZNADAR wrote: 05/12/2019 10:05
Jugoslovenska,... a ne neka strana okupatorska, zaostala,... ko Meho, Ibro, ili jos gore Muhamed, Sulejman,...
Pojma nemas
hAZNADAR

#1145 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Challenger_ wrote: 05/12/2019 11:28
hAZNADAR wrote: 05/12/2019 11:23YU je bila preplavljena Rumunima poslije pada Causeskog a Albanci su iz Albanije konstantno dolazili i trazili azil. Rumuni su prosjacili od kuce do kuce. Sverceri iz cijele istocne Evope jesu spavali po satorima, autima i prodavali stvari za črvene novcanice. :D Romska populacija je konstantno cirkulisala po cijelom Balkanu bez ikakvog uvida,...
Bez dokumenata i mimo graničnih prelaza kako to rade ovi migranti u današnjim banana državicama ni u snu.

Poređenje ti je odron.
Tema je o YU a ne negativnosti u BiH danas. Poredjenja inace nebi trebalo biti jer se radi o skroz razlicitim sistemima. YU je imala nadgledanu granicu gdje sam ja licno bio na YU-bugarskoj granici. Karaula do karaule i vojska koja nadgleda. Koliko se moglo - sverceri su opet pronalazili kanale. A najzahebanije je bilo na YU-talijanskoj granici gdje je i milicija bila angazovana osim vojske i nije bilo dana da nisu hvatali svercere a neki su sigurno i prolazli. Novine su pisale o tome. Kako je bugojanska grupa usla u YU? Danasnja BiH nema vojsku na granicama po karaulama i malo koja drzava u Evropi to ima. Ako je to velika prednost neke drzave - vrijedi istaci i da takvo sto kosta.

To sto su neki usli bez papira - znaci isto da su bez papira prosli kroz niz zemalja. Imas ih takvih bez papira i na zapadu.

Mislim, sva nabrajanja danasnjih negativnosti u BiH ne znace automatski da je nekada bilo bolje. Prvo sto se radi o razlicitim sistemima s svojim prednostima i nedostacima a drugo sto podsjecam da su se mnoge stvari desavale i ranije. Podsjecam da ja ne tvrdim da je danas bolje - vec samo drugacije. A tema je YU i mit o blagostanju i rado bih da se na to ogranicimo.
Dozer

#1146 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

Da...nemaju ljude po granicama, ali tehonologija i tehnika su ih zamijenili, pa tako na granicama danas postoje nacickane IRC i TVC kamere, s gomilama senzora, a sto je daleko ucinkovitije od ljudi. Evo, i HR ih upravo sada montira prema granici s BiH. I to u kolicinama.
Ovo znaci da ce mignranti sa sadasnjih cca. 20-30% sansi da udju u HR i EU, od sada imati 2-5% takvih sansi.

S druge strane, one istocne, ulaze kako im se prohtije jer mi nemamo ni ovih uredjaja, a jos manje ljudi da nadziru sve to.
Mislim, sva nabrajanja danasnjih negativnosti u BiH ne znace automatski da je nekada bilo bolje.
Da, tacno. Al' u q..cu...
Koliko je onda bilo razne droge na ulicama, a koliko sad?
Koliko je onda bilo svakog kriminala po ulicama, a koliko sad?
Koliko je onda drotova trebalo da nadzire neselje sa 4-5-10.000 ljudi, a koliko sad?
Koliko je onda bilo korupcije i kradje od drzave, a koliko sad?
Koliko je onda % ljudi islo na godisnji svake godine, a koliko sad?

Daj ba, Hazna...koji ti je... A svi smo mi isti ljudi kao onda.

I opet repliciras sam sebi i svojoj tezi... Fakat svasta...
Pa ko ovdje uopste dize sve ono onda u nebesa i postavlja kao nekakve mitove? Pricamo o konkretnim stvarima, a ti ih okrenes na to da se one spominju u smislu hvalispijeva... Nigdje veze ba...
hAZNADAR

#1147 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 05/12/2019 14:43 Da...nemaju ljude po granicama, ali tehonologija i tehnika su ih zamijenili, pa tako na granicama danas postoje nacickane IRC i TVC kamere, s gomilama senzora, a sto je daleko ucinkovitije od ljudi. Evo, i HR ih upravo sada montira prema granici s BiH. I to u kolicinama.
Ovo znaci da ce mignranti sa sadasnjih cca. 20-30% sansi da udju u HR i EU, od sada imati 2-5% takvih sansi.

S druge strane, one istocne, ulaze kako im se prohtije jer mi nemamo ni ovih uredjaja, a jos manje ljudi da nadziru sve to.
Mislim, sva nabrajanja danasnjih negativnosti u BiH ne znace automatski da je nekada bilo bolje.
Da, tacno. Al' u q..cu...
Koliko je onda bilo razne droge na ulicama, a koliko sad?
Koliko je onda bilo svakog kriminala po ulicama, a koliko sad?
Koliko je onda drotova trebalo da nadzire neselje sa 4-5-10.000 ljudi, a koliko sad?
Koliko je onda bilo korupcije i kradje od drzave, a koliko sad?
Koliko je onda % ljudi islo na godisnji svake godine, a koliko sad?

Daj ba, Hazna...koji ti je... A svi smo mi isti ljudi kao onda.

I opet repliciras sam sebi i svojoj tezi... Fakat svasta...
Pa ko ovdje uopste dize sve ono onda u nebesa i postavlja kao nekakve mitove? Pricamo o konkretnim stvarima, a ti ih okrenes na to da se one spominju u smislu hvalispijeva... Nigdje veze ba...
Fakat mi nije jasno sta zelis time postici. To ako je tebi bilo bolje - ne znaci da jeste generalno bilo bolje. Samo nabrajas uspjesne firme nekada i danasnje negativnosti i nista drugo. Prisiljavas nekoga ko se ne slaze da stvarno krene iznositi suprotno i sta onda - da se zbrajaju minusi i plusevi? Tako to ne ide.

Ja uporno govorim da nema usporedbe, da svaki sistem nosi svoje i pozitivno i negativno, da sve ima svoju cijenu, da nema vadjena iz konteksta cijele price,... i da je YU propala - propao sistem. Da su ljudi nekada kukali za nekim drugim stvarima. Ocito si zaboravio kao su Jugosloveni velikom vecinom zeljeli demokratiju, slobodno trziste i vise robe na raspolaganju, vece slobode za privatluk, vece slobode opcenito,... ocito si zaboravio da su Jugosloveni onda mogli nabrajati niz negativnosti koje imas i danas.

Neznam ja koliko je bilo droge onda i sada - samo znam da si mogao bez po muke kupiti to i onda kao i sada.
Nemam statistike kriminala i koliko drotova po glavi,... nemam podatke o korupciji u ciframa - samo znam da je toga bilo i onda kao i sada, nemam podatke koliko nasih ima godisnji i gdje idu,... ali vidim ljeti silu nasih ljudi na odmoru,... u Makarskoj samoj kao da si u Zenici,... mislim imas li ti cifre godisnjih odmora onda i sada?

Uporno guras jednu te istu pricu a izbjegavas sustinu koju sam podvukao. Sad se sjetio IRC kamera i karaula sa vojskom - wow - eto ti jos jednog dokaza kako je nekada generalno bilo bolje? Sta je sljedece?

I ne odgovori mi na proslo pitanje. Kad si tako fino ustanovio da su muslimanska imena u Bosni okupatorska, odnosno dosla sa okupatorom - znaci li to da je i Islam okupatorska vjera i muslimanska kultura okupatorska?
Seyfo

#1148 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Seyfo »

Haznadar brani neodbranjivo..kao npr advokat koji brani hladnokrvnog ubicu, pa petlja kako ubica nije htio, nije znao isl a i sam zna da je kriv i ga treba osuditi. Postojala su imena koja su se djeci davala da bi se "dodvorilo sistemu", u smislu da se mislilo da će ta djeca bolje proći u životu. To je ipak bila odluka roditelja, niko ih nije silio. Kako se sistem brzo promijenio, ta imena im postadoše kamen spoticanja, neki ih i promijeniše. Danas se takođe dodvorava sistemu tako što se na silu i nazor daju nekakva turska, perzijska, imena iz svetih knjiga koja se nikad prije nisu davala, što je opet odluka roditelja,niko nikog ne tjera.A kako će za koju deceniju sistem i mainstream izgledati, to će djeca znati na svojoj koži.

Jednom sam pomenuo na drugoj temi, Juga je bila civilizacijski i svaki drugi (kulturni, razvojni, obrazovni, zdravstveni, ...) maksimum koji je uopšte moguć na ovim prostorima. Naravno da nije i tad sve bilo idealno, ali idealno nema nigdje a onaj nivo razvoja (poredeći sa svijetom tad) je nešto što vjerovatno nikad nećemo dostići.

Treba biti realan, divlja balkanska plemena su specifična sa svojim jednakostima i različitostima, nivoom razvoja i načinom razmišljanja, pod čijom god čizmom se nalazili. Ako nemamo tuđeg tiranina da nas gazi, naći ćemo svoga, u pravilu mnogo mnogo goreg.

Nezahvalno je govoriti šta bi bilo kad bi bilo, ali recimo ja smatram da bi nam najbolje bilo da smo ostali pod Austrijom. Možda bismo danas govorili njemački, ali bismo bili u velikoj mjeri Austrija. Ne bismo bili kao nekadašnje evropske kolonije u Africi ili Aziji, jer smo ipak Evropa. Da je kojim slučajem opstala Jugoslavija u onim granicama, da se nije raspala s ratom ili bez njega, bili bismo u najboljem slučaju kao današnja Češka ili Slovačka,što i nije loše. Mentalno, jezično i na svaki drugi način smo im najbliži. Umjesto toga, kao jedna od destinacija gdje se bježi na bauštel je i Češka.
Dozer

#1149 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Dozer »

hAZNADAR wrote: 05/12/2019 15:23 I ne odgovori mi na proslo pitanje. Kad si tako fino ustanovio da su muslimanska imena u Bosni okupatorska, odnosno dosla sa okupatorom - znaci li to da je i Islam okupatorska vjera i muslimanska kultura okupatorska?
Ostalo cu preskociti jer je presipanje iz supljeg u prazno. @Seyfo to bas lijepo napisa.

A na ovo pitanje ti hocu odgovoriti.
Prvo, nijedna religija nije i ne moze biti okupatorska. Po defaultu. Okupatori mogu biti samo i jedino ljudi, a koji propagiraju tu neki svoju religiju i vjeru.
U nasem konkretnom slucaju Osmanlije su bili okupatori, a sve sto su sa sobom donijeli, ukljucujuci i vjeru, ovdje je na neki nacin nametnuto.
I mozes ti sad pricati da nije, da u islamu nema prislie, da ovo, da ono, ali niko ovdje nije budala i svi smo svjesni da su ljudi onda prelazili na to samo radi licnih koristi i/ili da bi sacuvali glavu. Identicno je i danas i oko vjere i oko imena, i tacno je ovako kako @Seyfo napisa.

S druge strane, ni prije njih ovdje nisu bas svjetale ruze, pa je i katolicka vjera dosla na isti nacin, tj. nametnuta pomocu ognja i maca. Kako drugdje, tako i ovdje.

Ali, sve ovo nije tema ove emisije...
Last edited by Dozer on 05/12/2019 16:16, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#1150 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Seyfo wrote: 05/12/2019 15:38 Haznadar brani neodbranjivo..kao npr advokat koji brani hladnokrvnog ubicu, pa petlja kako ubica nije htio, nije znao isl a i sam zna da je kriv i ga treba osuditi. Postojala su imena koja su se djeci davala da bi se "dodvorilo sistemu", u smislu da se mislilo da će ta djeca bolje proći u životu. To je ipak bila odluka roditelja, niko ih nije silio. Kako se sistem brzo promijenio, ta imena im postadoše kamen spoticanja, neki ih i promijeniše. Danas se takođe dodvorava sistemu tako što se na silu i nazor daju nekakva turska, perzijska, imena iz svetih knjiga koja se nikad prije nisu davala, što je opet odluka roditelja,niko nikog ne tjera.A kako će za koju deceniju sistem i mainstream izgledati, to će djeca znati na svojoj koži.

Jednom sam pomenuo na drugoj temi, Juga je bila civilizacijski i svaki drugi (kulturni, razvojni, obrazovni, zdravstveni, ...) maksimum koji je uopšte moguć na ovim prostorima. Naravno da nije i tad sve bilo idealno, ali idealno nema nigdje a onaj nivo razvoja (poredeći sa svijetom tad) je nešto što vjerovatno nikad nećemo dostići.

Treba biti realan, divlja balkanska plemena su specifična sa svojim jednakostima i različitostima, nivoom razvoja i načinom razmišljanja, pod čijom god čizmom se nalazili. Ako nemamo tuđeg tiranina da nas gazi, naći ćemo svoga, u pravilu mnogo mnogo goreg.

Nezahvalno je govoriti šta bi bilo kad bi bilo, ali recimo ja smatram da bi nam najbolje bilo da smo ostali pod Austrijom. Možda bismo danas govorili njemački, ali bismo bili u velikoj mjeri Austrija. Ne bismo bili kao nekadašnje evropske kolonije u Africi ili Aziji, jer smo ipak Evropa. Da je kojim slučajem opstala Jugoslavija u onim granicama, da se nije raspala s ratom ili bez njega, bili bismo u najboljem slučaju kao današnja Češka ili Slovačka,što i nije loše. Mentalno, jezično i na svaki drugi način smo im najbliži. Umjesto toga, kao jedna od destinacija gdje se bježi na bauštel je i Češka.
Haznadar samo podsjeca da se YU sistem dokumentovano, dokazano, ocigledno, zapamceno,... raspao. I tu nemam sta braniti - to je prosta cinjenica.
Haznadar isto podsjeca da je svaki sistem nosio nesto svoje sa svim manama i prednostima i da se stvari ne mogu posmatrati izdvojeno iz konteksta.

Izvoli pobij to pa da ispadne da branim neodbranjivo. Nije sve bilo naravno crno u Jugi, bilo je vise posla, strozijih zakona,... ali drugaciji politicki sistem je kao takav sam propao, kolapsirao,... i svi spomeni nekadasnjeg lagodnog zivota moraju usput podrazumijevati i onaj politicki sistem i raspad takvog sistema.

Ako je tebi Jugoslavija bila civilizacijski i svaki drugi (kulturni, razvojni, obrazovni, zdravstveni, ...) maksimum koji je uopšte moguć na ovim prostorima - to samo znaci da ili mi bolje funkcionisemo pod pendrekom i u diktaturi - ili je to najbolje za likove poput tebe. Bilo bi interesantno istraziti koliko to nas cezne za povratkom diktature pa da barem imamo neku osnovu za pricu sta je za nas bolje. Ja uistinu neznam niti jedan jedini narod koji je imao diktaturu u blizoj proslosti pa je danas ceznjivo priziva kao najveci civilizacijski domet. Ne mozes prizivati samo pozitivne kontekste iz YU a zanemariti ono sto je islo uz to - jedno ide sa drugim. U tom civilizacijskom maksimumu si imao drugaciji politicki sistem koji je to omogucavao - pa se zato mora i to pohvaliti. A znamo kako je sistem zavrsio.

Jugoslavija je od samog svog pocetka pa do kraja bila diktatura. Pocev od SHS kraljevine pa do konacnog kraha SFRJ. Na ovaj ili onaj nacin ipak - diktatura. Narodi bivse Jugoslavije su se nekada davno prije YU daleko bolje respektovali i to je dokumentovano. U vremenu trajanja Jugoslavije u proslom vijeku su se ti narodi u dva navrata toliko poklali izmedju sebe - da je bilans tih zrtava veci od bilansa zrtava svih stranih okupatora zajedno kroz historiju. Taj tvoj najveci civilizacijski domet je doveo do dva uzajamna pokolja 40-tih i 90-tih, etnicka ciscenja, kulturocide, zatianje bogomolja,... kakvi se nisu nikada desili vjekovima. Svaki narod u bivsoj YU je unazad stotina i stotina godina u historiji imao priliku da takvo sto uradi pa nije - najgore zlo i najveci zlocini protiv covjecnosti su se desili u vrijeme trajanja YU ili vezano za YU.
Last edited by hAZNADAR on 05/12/2019 16:28, edited 1 time in total.
Locked