Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post Reply
invincible1921

#1951 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

riko-ga wrote:
ofentash wrote:Inače taj jun 92. je bio haotičan oko Nevesinja. Povlačenje Srba iz Mostara, ofanziva dalje prema Nevesinju. U pozadini napadi na muslimanska sela, progon, zločini. Jedan dio civila iz sela ispod Crvnja je tada preko planina stigao u Bjelimiće.
Tad je komplet Nevesinje ocisceno od Bodnjaka.Izbjrglice su isle vecinom preko Veleza u Mostar.Malu dio preko Crvnja u Bjelmice.Ovi preko Veleza su na zalost uhvaceni.To jest jedna grupa.Svi su na kraju pobijeni.Od bebe od par dana do starca od 80 i nesto godina.Neka od ti ubistava desila su se na Kiseru a neka na B.Jezeru.Ni danad nisu svi pribadjeni.
Podvelezje je bilo zauzeto. U dogovoru sa lokalnim stanovnistvom koje je na prepad napalo jna zarobljeno dosta vojnika, pusara ubijen oduzeta skoro sva artiljerija. Malo iza toga vojska VRS vraca polozaje...cijom krivicom je palo ili prepusteno moglo bi se diskutovat. Iz danasnje perspektive mislim da je arbih sa lokalcima sj.ebala dogovor Karadzic-Boban..mozda tu i treba trazit razloge tako brzo povratka VRS. Ako sE ne varam sva artiljerija je zavrsila u rukama HVO. Za re uhvacene ne velezu jednostavno naivnost naseg naroda. Bilo ih je dostanaoruzanih i sreli nekoliko vojnika VRS..."predajte se, nece vam niko nista" i prrdaju se. Kasnije dodje pojacanje i ostatak si opisao.
ofentash

#1952 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by ofentash »

riko-ga wrote:
ofentash wrote:
riko-ga wrote:92 linija se drzala rijekom dindo ili kako je jos zovu LJuta.To jeste nase linije bile u Dindolu i ispod Svijence.Ljucani su drzali liniju na Jakomislju.Kada je krenula njihova ofanziva pala je Ljuta kao i sva Bjelasnicka sela.Tad mi formiramo liniju na Visocici.Linija od usca Ljute u Neretvu pa sve nizvodno do Ladjanice se nije mijanjala gotovo nikako od 92 do 95.To je jedan tezak period za nas.Fakticki smo ostali u okruzenju.Jedini prolaz smo imali preko Grusce do Dubocana jednom stazicom.Poslije izlaska 1.korpusa prema Treskavici i mi se vracamo u Ljutu a 95 uzimamo Brda.Tu ostajemo do Dejtoa.Prije toga su oni imali jednu ofanzivu preko Svijence.Uspjeli su nam probiti liniju al smo se uspjeli odbraniti i nakon par dana iza toga vratiti stare polozaje.Poslije toga je isao Stazic i tamo prema Treskavici jer smo mi bili na sastavu sa 1.korpusom.Na ovoj drugoj strani oko Glavaticeva bilo je malo vise borbi.Prvo oni u jesen 92 uzimaju Glavaticevo.Mi pokusavamo u 94 da ga vratimo no ne uspjevamo osim jednog djela.Ladjanica.95 ide nas novi napad i tad definitivno oslobadjamo Glavaticevo.I takvo stanje ostaje do Dejtona.
Glavatičevo je uzeto početkom avgusta '93. Čitava lijeva obala i Lađanica, Razići i Ribari na desnoj. Polovinom septembra '94 pada Lađanica, a krajem septembra '95 i samo Glavatičevo. Tokom 1992. bila su dva neuspješna pokušaja napada, polovinom juna VRS uspijeva uzeti Žljebinu i još jedan dio linije, ali se vraća na početne položaje. Krajem juna i početkom jula trajala je neuspješna ofanzivu na srpske položaje u okolini.

OK tako je 93 pada Glavaticevo.Reko ja da su mi se datumi pomjesali u glavi :D 94 prvi pokusaj oslobadjanja i tad se uzima sve do Glavaticeva iz pravca Bjelmica.No nasi ne uspjevaju napraviti liniju kako treba i samo Ladjanica ostaje u nasim rukama.Nasi na Tjemenu unistavaju tenk.95 konacno se oslobadja Glavaticevo.O napadima 92 sto govoris.Znam za onaj prema Seljanima i Dramisevu.Ustvari ne znam kako bi to nazvao.Ni koji je cilj bio.No napad je svakako postojao.Za druge ne znam.
Jesi li možda upoznat sa zarobljavanjem (krađom) ili kako su neki kod nas tvrdili prodajom "Browninga" u zimu '94 u Lađanici?
riko-ga

#1953 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by riko-ga »

Kroz pricu iz 2-3 ruke sam cuo za to.Mislim da sam tad otisao u Sarajevo na "odmor" 10-15 dana. :izet: Al koliko se sjecam da su ga nasi uzeli tako sto je rov bio prazan ili tako nesto.Mogu se ja raspitati al kazem nisam upoznat sa detaljima evo cak i ne znam tacnu lokaciju tog rova.Cuo kazem nesto uz put al nisam detaljiso ili mi se izbrisali ti detalji.Kupljen sigurno nije a ukraden je najblize sto ja znam.
invincible1921

#1954 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

Image
Otkrivanjem spomen obilježja šehidima i poginulim borcima, te svečanom akademijom u dvorani Univerzitetskog sportsko-rekreativnog centra “Midhat Hujdur Hujka” u Mostaru, u nedjelju je obilježena 27. godišnjica formiranja samostalnog bataljona “Nevesinje” Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Svečana akademija okupila je veliki broj građana, bivših boraca, te zvanica političkog i vjerskog života Mostara, Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine. Sa skupa je uz ostalo poručeno da organizacijom akademije “nije namjera umanjivati bilo čiji doprinos”, kao što nije namjera ni “dopustiti da se zaboravi ratni put” nevesinjskog bataljona.

Nakon prikazivanja dokumentarnog filma o događajima s početka devedesetih godina prošlog vijeka, masakru nad civilima i progonu bošnjačkog stanovništva, te organizaciji ratne jedinice, prisutnima se u ime organizatora obratio Ibrahim Kujan, predsjednik Ratnog predsjedništva Opštine Nevesinje tokom rata, sa sjedištem u Mostaru, koji je i predsjednik Patriotske lige Nevesinje.

“Nismo mi bili samo predmet klanja i ubistava, kako nas opisuju, nego smo bili predmet hrabre borbe za Republiku Bosnu i Hercegovinu. Kad su mnogi iz Bosne bježali, Nevesinjci su se u Bosnu vraćali, a maloljetni borci zakitiše se svijetlim oružjem i pristupiše svom bataljonu, da se bore za opstanak države i naroda”, rekao je uz ostalo Kujan.

Ratni komandant Samostalnog bataljona Nevesinje, pukovnik u penziji Jasmin Kazazić, podsjetio je u svom obraćanju na ratni put jedinice, te pomenuo ratišta i borbe u kojima je ta jedinica učestvovala, podsjetivši na sudbonosne bitke iz 1992., 1993., 1994. i 1995. godine.

“Tokom rata, ginuli su Nevesinjci, kao čuvari Bosne i Hercegovine, u 30 ratnih jedinica Armije i MUP-a. Ukupno je poginulo 140, od toga broja 21 u samostalnom bataljonu Nevesinje, 33 u 41-oj Slavnoj, odnosno 441-oj Viteškoj motorizovanoj brigadi, 8 u 449-oj brdskoj brigadi, 6 u MUP-u, 5 u vodu za obezbjeđenje Komande i tako redom. Nema jedinice i brigade 4. i 1. korpusa, u kojoj nije bilo poginulih Nevesinjaca”, rekao je uz ostalo Kazazić.
milejovic1971

#1955 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by milejovic1971 »

koji je ono srpski oficir ubijen s ledja od seljaka s Podvelezja 92. ??? pa su Srbi krenuli da se svete i ubijaju stanovnistvo Podvelezja . :bih:
invincible1921

#1956 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

milejovic1971 wrote:koji je ono srpski oficir ubijen s ledja od seljaka s Podvelezja 92. ??? pa su Srbi krenuli da se svete i ubijaju stanovnistvo Podvelezja . :bih:
Nije ubijen sa ledja. Vjerovatno mislis na pukovnika Pušaru. Domicjelno stanovništvo Podveležja je uz dogovor sa SMB, TO, PL sto bi se reklo na foru s leđa napalo JNA i zarobilo kompletno ljudstvo i ogroman broj artiljerijskog naoružanja i na taj način razje.balo dogovor Bobana i Karadžića.

Pušara je ubijen kad je odbio da se preda i krenuo u bjeg u autu nakon čega je otvorena vatra na njegovo vozilo. Ubijen je na licu mjesta.
milejovic1971

#1957 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by milejovic1971 »

ne msm bukvalno s ledja, metak u ledja, nego su po pricama ti ljudi hranjeni od strane JNA, navodno ih nisu maltretirali i sl. Jesu li vojno sposobni ljudi tog kraja Podvelezja bili u JNA ili su odbili to ??? kako su tretirani ? hvala
The 51st State

#1958 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by The 51st State »

milejovic1971 wrote:koji je ono srpski oficir ubijen s ledja od seljaka s Podvelezja 92. ??? pa su Srbi krenuli da se svete i ubijaju stanovnistvo Podvelezja . :bih:
na djeci, zenama i starcima zarad vojnih lica? iako sumnjam da je nevesinjsko stanovnistvo imalo veze sa tim, prosto ste krvozedna genocidna bagra.
invincible1921

#1959 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

milejovic1971 wrote:ne msm bukvalno s ledja, metak u ledja, nego su po pricama ti ljudi hranjeni od strane JNA, navodno ih nisu maltretirali i sl. Jesu li vojno sposobni ljudi tog kraja Podvelezja bili u JNA ili su odbili to ??? kako su tretirani ? hvala
Dupli
Last edited by invincible1921 on 07/11/2019 12:35, edited 3 times in total.
invincible1921

#1960 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by invincible1921 »

milejovic1971 wrote:ne msm bukvalno s ledja, metak u ledja, nego su po pricama ti ljudi hranjeni od strane JNA, navodno ih nisu maltretirali i sl. Jesu li vojno sposobni ljudi tog kraja Podvelezja bili u JNA ili su odbili to ??? kako su tretirani ? hvala
Jbg, JNA zajedno sa rezervistima i domacim srbima rusi mostar, kolje po foci, visegradu, nevesinju, gacku, zvorniku, granatira sarajevo i sta kao ok je to sve al neka nas nece dirat nama je bas normala.ovdje sa njima neka ih...

Da se na drugim mjestima u BiH postupilo kao u podvelezju bilo bi puno manje zrtava i ratnih zlocina :bih:

Uostalom ufatio si se.pusarr koji je opravdano ubijen kao vojna meta, sto ne spomenes sta je sa ostalim vojnicima bilo ? Ili da nema kakva mozda optuznica protiv nekoga tajna u BG i za zarobljavanje vojnika koji su bili legitimna vojna meta ?
tempuser

#1961 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by tempuser »

Bili bi tretirani tako jos jedno 20 dana, a onda bi zavrsili kao i svi drugi gdje su oficiri JNA porijeklom iz BiH zamjenili petokraku sa kokardom.
milejovic1971

#1962 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by milejovic1971 »

hvala na odgovorima
LBVIEW

#1963 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by LBVIEW »

Opet se kmeci nad "golobradom nejaci", u biti teroristima i zlocincima koji su sijali smrt po Mostaru. :oops:
LBVIEW

#1964 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by LBVIEW »

The 51st State wrote:
na djeci, zenama i starcima zarad vojnih lica? iako sumnjam da je nevesinjsko stanovnistvo imalo veze sa tim, prosto ste krvozedna genocidna bagra.
Djikanska posla.
Max Bunker

#1965 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Max Bunker »

Volio bih da mi neko da više informacija vezano za ratna dešavanja u Ljubuškom.
Naime, čitajući na internetu o dešavanjima u Ljubuškom, došao sam do par informacija:
-ljubušaci su zakuhali sa širokobriježanima nakon ubistva Kraljevića
-1993. godine, ljubušaci postavljaju punktove na ulaz u Ljubuški da se zaštite od Kažnjeničke bojne, odnosno "Tutića" kako ih oni nazivaju i pljačke koju je isti vršio u tom periodu
-koliko vidim, dobar dio Bošnjaka je ostao u samome gradu, dok su oni koji su protjerani, protjerani iz okolnih sela i mahom od Tute i njegove Kažnjeničke bojne(ovo me posebno interesuje)
-Čitajući knjigu "Suđeni Stolac", vidim da je autor Mehmed Dizdar rekao da je odnos u zatvoru u Ljubuškom prema zatvorenicima bio mnogo bolji nego u Dretelju i Heliodromu, da ih stražari nisu maltretirali ni psihićki ni fizički, da su razgovarali sa njima, da su ih puštali da izlaze iz zatvora u lokalne granape da sebi kupuju šta im treba i mislim da sam pročitao da su ih jednom zaštitili od nekih sa strane koji su tu došli
stakasa

#1966 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stakasa »

Max Bunker wrote: 24/11/2019 15:56 Volio bih da mi neko da više informacija vezano za ratna dešavanja u Ljubuškom.
Naime, čitajući na internetu o dešavanjima u Ljubuškom, došao sam do par informacija:
-1993. godine, ljubušaci postavljaju punktove na ulaz u Ljubuški da se zaštite od Kažnjeničke bojne, odnosno "Tutića" kako ih oni nazivaju i pljačke koju je isti vršio u tom periodu
-koliko vidim, dobar dio Bošnjaka je ostao u samome gradu, dok su oni koji su protjerani, protjerani iz okolnih sela i mahom od Tute i njegove Kažnjeničke bojne(ovo me posebno interesuje)
-Čitajući knjigu "Suđeni Stolac", vidim da je autor Mehmed Dizdar rekao da je odnos u zatvoru u Ljubuškom prema zatvorenicima bio mnogo bolji nego u Dretelju i Heliodromu, da ih stražari nisu maltretirali ni psihićki ni fizički, da su razgovarali sa njima, da su ih puštali da izlaze iz zatvora u lokalne granape da sebi kupuju šta im treba i mislim da sam pročitao da su ih jednom zaštitili od nekih sa strane koji su tu došli
Hajde jadan...
Max Bunker

#1967 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by Max Bunker »

stakasa wrote: 25/11/2019 09:10
Max Bunker wrote: 24/11/2019 15:56 Volio bih da mi neko da više informacija vezano za ratna dešavanja u Ljubuškom.
Hajde jadan...
Ako znaš šta više, napišeš ovdje nisi u pravu, ovdje jesi u pravu a ne "hajde jadan" i eto ti dao odgovor na sve.

Gornja pitanja/teze sam upravo postavio da bi mi neko dao neke odgovore na nešto što me zanima a o čemu skoro nikako ne znam a što me zanima.
Recimo, ono što sa 100% sigurnošću znam jeste da je gore bio zatvor/logor ali i da po pričama onih koji su tu bili, da je bilo mnogo humanije nego u drugim logorima (tipa Dretelj, Heliodrom, Gabela itd.) a što uopšte ne umanjuje činjenicu da su tu ljudi zatvarani u sklopu UZP-a.
Nadalje, danas sam i dobio donekle potvrdu ovoga što sam napisao da ljubušaci jesu imali sukob sa širokobriježanima, odnosno Tutom.

Dakle, ako znaš, napišeš šta.
tetejac

#1968 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by tetejac »

Imali su sukob a i danas postoji animozitet zbog pokojnog Blaža i HOS-a, politike, rata s Muslimanima...
emric

#1969 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by emric »

tetejac wrote: 04/12/2019 23:39 Imali su sukob a i danas postoji animozitet zbog pokojnog Blaža i HOS-a, politike, rata s Muslimanima...
S Bošnjacima.

stakasa

#1970 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stakasa »

tetejac wrote: 04/12/2019 23:39 Imali su sukob a i danas postoji animozitet zbog pokojnog Blaža i HOS-a, politike, rata s Muslimanima...
Kakav su sukob imali? Verbalni? Animozitet je rastegljiv pojam, postoji i izmedu Sirokog Brijega i Citluka. Ali kad dode stani pani zna se ko ce gdje. Sta si god napisao na ovom forumu bilo je lazno i napamet
tetejac

#1971 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by tetejac »

stakasa wrote: 05/12/2019 09:05
Kakav su sukob imali? Verbalni? Animozitet je rastegljiv pojam, postoji i izmedu Sirokog Brijega i Citluka. Ali kad dode stani pani zna se ko ce gdje. Sta si god napisao na ovom forumu bilo je lazno i napamet
Ne, nego su padale mrtve glave. A ti ako ne znaš nemoj se ni javljati. Tebi ako ne odgovara moje pisanje, zaobiđi me.
stakasa

#1972 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stakasa »

tetejac wrote: 05/12/2019 11:11
stakasa wrote: 05/12/2019 09:05
Ne, nego su padale mrtve glave. A ti ako ne znaš nemoj se ni javljati. Tebi ako ne odgovara moje pisanje, zaobiđi me.
Gdje su padale mrtve glave, koja je formacija udarila na drugu formaciju?
Necu te zaobilazit jer lazes i petljas konstantno, sta si god ovde napisao bilo je netacno
tetejac

#1973 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by tetejac »

Ja ću tebe zaobići sveznalico :thumbup:
tetejac

#1974 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by tetejac »

Max Bunker wrote: 04/12/2019 21:07
stakasa wrote: 25/11/2019 09:10
Hajde jadan...
Ako znaš šta više, napišeš ovdje nisi u pravu, ovdje jesi u pravu a ne "hajde jadan" i eto ti dao odgovor na sve.

Gornja pitanja/teze sam upravo postavio da bi mi neko dao neke odgovore na nešto što me zanima a o čemu skoro nikako ne znam a što me zanima.
Recimo, ono što sa 100% sigurnošću znam jeste da je gore bio zatvor/logor ali i da po pričama onih koji su tu bili, da je bilo mnogo humanije nego u drugim logorima (tipa Dretelj, Heliodrom, Gabela itd.) a što uopšte ne umanjuje činjenicu da su tu ljudi zatvarani u sklopu UZP-a.
Nadalje, danas sam i dobio donekle potvrdu ovoga što sam napisao da ljubušaci jesu imali sukob sa širokobriježanima, odnosno Tutom.

Dakle, ako znaš, napišeš šta.
Ne zna on odgovor a sa ovim ‘hajde jadan’ je mislio da su isti klinac i Ljubuški i Široki. Izjednačit’ sve ‘fašiste’ i ćao đaci. Samo se zajeb’o jer je Ljubuški uvijek bio blagonaklon prema Muslimanima i u suštini Ljubušaci nisu bili za taj rat.
stakasa

#1975 Re: Rat u Hercegovini 1992-1995 part 2

Post by stakasa »

Post Reply