Moderator: anex
Vjerovatno je tacno ono sto si sam sabrao. Cinjenica je da skijaski centri, pogotovo ovi manji, uvijek malo "lage" po pitanju ukupne duzine staza. Oni u staze uracunavaju i sve tehnicke puteve, poveznice i sl, a sto mi, skijasi, objektivno ne brojimokuli1961 wrote: ↑03/12/2019 10:06 Moze li neko da mi kaze kolika je STVARNA kilometraza staza na Jahorini?
Ne znam koje su sluzbene metode izracunavanja, ako uopste i postoje.
Sinoc sam otvorio sluzbenu stranicu OC Jahorina i prosto zbrojio oficijelno date duzine svih 10 staza i dobio 11852 m.
Na nekim sajtovima Jahorine citam podatak: "preko 20 km staza" i "cca 24,2 km"????
Sta je istinito?
Tako je. Za 100-120 eura vise za sedmicu mozes skijati u austrijskim ski-centrima sa skoro 300 km odlicno pripremljenih pisti a bogme i apartmane naci u malo daljim selima za 500 eura sedmicu. Ima tu doduse dodati i goriva, putarine ali je neuporedivo.kuli1961 wrote: ↑03/12/2019 10:45 Dodatno za zbunjivanje- na oficijelnoj stranici OC Jahorina doslovno pise:
"Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa cca 35 kilometara odlično pripremljenih skijaških staza sa 3 šestosjeda, 4 ski-lifta i jednog dvosjeda koja svakog sata mogu da prevezu oko 13 000 skijaša."
A odmah ispod ove recenice, su podaci o duzinama i drugo za ski liftove i ski staze sa duzinama, ciji zbir daje prethodno navedenih 11 852m!!!!!
Zaista me jako zanima gdje nadjose dodatnih cca 23 km???? U poveznicama?
E sad, u mid sesason 8 dnevna karta kosta 260 KM (cca 130 EUR), a u peak season 280 KM (cca 140 EUR).
Ocita je nesarazmjera. ili je za datu duzinu staza cijena skipasa astronomska, ili je za datu cijenu skipasa duzina staza sirotinjska. Razumijem da se investicija-jezero, topovi zirafe, infrastruktura, gondola (da li je bilo realne potrebe za njom???), peglanje staza itd) mora vraćati, ali cini mi se- sto je previse, previse je.
Kod ovakvog odnosa cijene ski pasa prema stvarnoj duzini staza, mislim da Jahorina nece biti moja destinacija za zimovanje.
Godinama tako i radim- Bad Kleinkircheim, Nassfeld, Mitersil, Zell+Kaprun), Neukirchen, Gerlos, Obertauern, Alta Badia, Kronplatz+ San Vigilio, St. Johan im Pongau+Alpendorf+Wagrain- najskuplji ski pas koji sam platio je bio za 9 dana na Kronplatz-u, ali to je prosto BRUKA kilometraze staza, fenomenalnih transporta, staze utegnute, itd itd...Porodice Foht wrote: ↑03/12/2019 14:52Tako je. Za 100-120 eura vise za sedmicu mozes skijati u austrijskim ski-centrima sa skoro 300 km odlicno pripremljenih pisti a bogme i apartmane naci u malo daljim selima za 500 eura sedmicu. Ima tu doduse dodati i goriva, putarine ali je neuporedivo.kuli1961 wrote: ↑03/12/2019 10:45 Dodatno za zbunjivanje- na oficijelnoj stranici OC Jahorina doslovno pise:
"Olimpijski centar Jahorina raspolaže sa cca 35 kilometara odlično pripremljenih skijaških staza sa 3 šestosjeda, 4 ski-lifta i jednog dvosjeda koja svakog sata mogu da prevezu oko 13 000 skijaša."
A odmah ispod ove recenice, su podaci o duzinama i drugo za ski liftove i ski staze sa duzinama, ciji zbir daje prethodno navedenih 11 852m!!!!!
E sad, u mid sesason 8 dnevna karta kosta 260 KM (cca 130 EUR), a u peak season 280 KM (cca 140 EUR).
Ocita je nesarazmjera. ili je za datu duzinu staza cijena skipasa astronomska, ili je za datu cijenu skipasa duzina staza sirotinjska. Razumijem da se investicija-jezero, topovi zirafe, infrastruktura, gondola (da li je bilo realne potrebe za njom???), peglanje staza itd) mora vraćati, ali cini mi se- sto je previse, previse je.
Kod ovakvog odnosa cijene ski pasa prema stvarnoj duzini staza, mislim da Jahorina nece biti moja destinacija za zimovanje.
hm, kako god, no ja i u Nassfeldu, kao sto bih i na Jahorini, pijem svoju rakiju- drenju, krusku, dunjucoek wrote: ↑03/12/2019 16:19 Koliko sam shvatio, cilj mgmta Jahorine je da otjera lokalne goste naustrb hotelskih, stranih. I priznajem, to rade vrlo uspjesno. Strani hotelski gosti ne dolaze na Jahorinu zbog skijanje vec zbog dobrog derneka - vanpasionska potrosnja (citaj: kafana) je puno jeftinija nego u Evropi. Skijanje im dodje samo usputna zabava.
Cak ni ne moraju biti dalja sela, ima smjestaja za te pare u podnozju vecine skijalista, smao treba na vrijeme bukirati. Putni trosak ide otprilike ovako (za 7 dana): vecina popularnih i pristupacnih skijalista u Au je na udaljenosti od oko 500-600 km od Banjaluke. Retour je to oko 1200 km; ako je potrosnja goriva npr prosjecnih 7 l/100 km dizela- 85 litara, cijena goriva varira, a u Au je najskuplja na autoputu- ide i do 1,40 EUR/l, a u Sloveniji, prosjecna je oko 1,20 EUR/l. Na ovo treba dodati SLO vinjetu 7 dana-15 EUR, tunel Karavanke 7,40 EUR x 2, i AUT 10-dnevnu vinjetu -9,40 EUR, plus eventualno kafa i slicno u pauzama.Porodice Foht wrote: ↑03/12/2019 14:52Tako je. Za 100-120 eura vise za sedmicu mozes skijati u austrijskim ski-centrima sa skoro 300 km odlicno pripremljenih pisti a bogme i apartmane naci u malo daljim selima za 500 eura sedmicu. Ima tu doduse dodati i goriva, putarine ali je neuporedivo.kuli1961 wrote: ↑03/12/2019 10:45 Dodatno za zbunjivanje- na oficijelnoj stranici OC Jahorina doslovno pise:
To je ono što govorim, došao papak iz Srbije i uvodi red na Jahorini. Što je najgore, dodo ga pomaže vrećama našeg novca. A odnos prema gostima je poražavajući. Evo, imaju moji postovi od ranije, vidi se da sam nekad bila varena i pečena gore, zadnje tri godine nisam skoro ni išla tamo, osim za 8.mart kad je bilo besplatno, samo da bih im trošila resursecoek wrote: ↑03/12/2019 16:19 Koliko sam shvatio, cilj mgmta Jahorine je da otjera lokalne goste naustrb hotelskih, stranih. I priznajem, to rade vrlo uspjesno. Strani hotelski gosti ne dolaze na Jahorinu zbog skijanje vec zbog dobrog derneka - vanpasionska potrosnja (citaj: kafana) je puno jeftinija nego u Evropi. Skijanje im dodje samo usputna zabava.
To nekolicina nas i govori ovdje. Ali dzaba, dodje lik koji ponavlja mantru papagajski kako je ´´za prave Sarajlije Jahorina vrh kao ski centar i uvijek se islo vise u odnosu na Bjelasnicu´´...Sta bi im covjek?petunija wrote: ↑04/12/2019 08:54To je ono što govorim, došao papak iz Srbije i uvodi red na Jahorini. Što je najgore, dodo ga pomaže vrećama našeg novca. A odnos prema gostima je poražavajući. Evo, imaju moji postovi od ranije, vidi se da sam nekad bila varena i pečena gore, zadnje tri godine nisam skoro ni išla tamo, osim za 8.mart kad je bilo besplatno, samo da bih im trošila resursecoek wrote: ↑03/12/2019 16:19 Koliko sam shvatio, cilj mgmta Jahorine je da otjera lokalne goste naustrb hotelskih, stranih. I priznajem, to rade vrlo uspjesno. Strani hotelski gosti ne dolaze na Jahorinu zbog skijanje vec zbog dobrog derneka - vanpasionska potrosnja (citaj: kafana) je puno jeftinija nego u Evropi. Skijanje im dodje samo usputna zabava.Jedino što dobro radi to je što ima dobru propagandu, a raja nasjeda, međutim ko dolazi tamo samo zbog skijanja, mnogo će se razočarati. Posebno ako je bio i na nekim drugim skijalištima.
E drugarice, meni je Jahorina najdraza planina, a uspjeli su me dovesti do toga da gore idem samo ljetipetunija wrote: ↑04/12/2019 08:54To je ono što govorim, došao papak iz Srbije i uvodi red na Jahorini. Što je najgore, dodo ga pomaže vrećama našeg novca. A odnos prema gostima je poražavajući. Evo, imaju moji postovi od ranije, vidi se da sam nekad bila varena i pečena gore, zadnje tri godine nisam skoro ni išla tamo, osim za 8.mart kad je bilo besplatno, samo da bih im trošila resursecoek wrote: ↑03/12/2019 16:19 Koliko sam shvatio, cilj mgmta Jahorine je da otjera lokalne goste naustrb hotelskih, stranih. I priznajem, to rade vrlo uspjesno. Strani hotelski gosti ne dolaze na Jahorinu zbog skijanje vec zbog dobrog derneka - vanpasionska potrosnja (citaj: kafana) je puno jeftinija nego u Evropi. Skijanje im dodje samo usputna zabava.Jedino što dobro radi to je što ima dobru propagandu, a raja nasjeda, međutim ko dolazi tamo samo zbog skijanja, mnogo će se razočarati. Posebno ako je bio i na nekim drugim skijalištima.
Da, vidim da si ranije tamo bila skoro pa "inventar" (no hard feelings). Pazi, ja nemam nista protiv Dejana Ljevnajica- iako nisam nikakav znalac, strucnjak- cini mi se da Jahorinu pomalo dize iz mrtvih, premda mnogi kazu da ju je ublazio, uravnao. Ono sto znam je da je neposredno pred njegovo imenovanje OC Jah imala akumulirani dug od preko 20 miliona KM. Treba to vratiti, ako nije "oprosteno". E sad, stoji i cinjenica da je OC Jah "pogurana" sa poprilicnom sumom gotovog, svjezeg novca, a za te pare rezultati se moraju dati. Moje je misljenje da je vjestacko osvjezavanje Jahe velika, znacajna stvar, a da li je adekvatno uradjeno, tehnicki korektno, da li je kapacitet OK - za to nisam kompetentan. S druge strane, gondola? Da li je to ona nova zica, nazvana "Partizan"? Ako jeste, prekratka je, brate. Iskustvo mi govori da se takve gondole instaliraju na bitno duzim stazama i na bitno posjecenijim skijalistima. Kako god bilo, za 6 dana 130 ili 140 EUR za pass, a pri tome, guranje, uvaljivanje sa strane.... ipak je previse.petunija wrote: ↑04/12/2019 08:54To je ono što govorim, došao papak iz Srbije i uvodi red na Jahorini. Što je najgore, dodo ga pomaže vrećama našeg novca. A odnos prema gostima je poražavajući. Evo, imaju moji postovi od ranije, vidi se da sam nekad bila varena i pečena gore, zadnje tri godine nisam skoro ni išla tamo, osim za 8.mart kad je bilo besplatno, samo da bih im trošila resursecoek wrote: ↑03/12/2019 16:19 Koliko sam shvatio, cilj mgmta Jahorine je da otjera lokalne goste naustrb hotelskih, stranih. I priznajem, to rade vrlo uspjesno. Strani hotelski gosti ne dolaze na Jahorinu zbog skijanje vec zbog dobrog derneka - vanpasionska potrosnja (citaj: kafana) je puno jeftinija nego u Evropi. Skijanje im dodje samo usputna zabava.Jedino što dobro radi to je što ima dobru propagandu, a raja nasjeda, međutim ko dolazi tamo samo zbog skijanja, mnogo će se razočarati. Posebno ako je bio i na nekim drugim skijalištima.
Ostaje ti da hodas po jahorini ko i menicoek wrote: ↑04/12/2019 09:32E drugarice, meni je Jahorina najdraza planina, a uspjeli su me dovesti do toga da gore idem samo ljetipetunija wrote: ↑04/12/2019 08:54To je ono što govorim, došao papak iz Srbije i uvodi red na Jahorini. Što je najgore, dodo ga pomaže vrećama našeg novca. A odnos prema gostima je poražavajući. Evo, imaju moji postovi od ranije, vidi se da sam nekad bila varena i pečena gore, zadnje tri godine nisam skoro ni išla tamo, osim za 8.mart kad je bilo besplatno, samo da bih im trošila resursecoek wrote: ↑03/12/2019 16:19 Koliko sam shvatio, cilj mgmta Jahorine je da otjera lokalne goste naustrb hotelskih, stranih. I priznajem, to rade vrlo uspjesno. Strani hotelski gosti ne dolaze na Jahorinu zbog skijanje vec zbog dobrog derneka - vanpasionska potrosnja (citaj: kafana) je puno jeftinija nego u Evropi. Skijanje im dodje samo usputna zabava.Jedino što dobro radi to je što ima dobru propagandu, a raja nasjeda, međutim ko dolazi tamo samo zbog skijanja, mnogo će se razočarati. Posebno ako je bio i na nekim drugim skijalištima.
Ti si bar išla za 8. mart, ja ni tada
![]()
baja wrote: ↑04/12/2019 11:00Ostaje ti da hodas po jahorini ko i menicoek wrote: ↑04/12/2019 09:32E drugarice, meni je Jahorina najdraza planina, a uspjeli su me dovesti do toga da gore idem samo ljetipetunija wrote: ↑04/12/2019 08:54
To je ono što govorim, došao papak iz Srbije i uvodi red na Jahorini. Što je najgore, dodo ga pomaže vrećama našeg novca. A odnos prema gostima je poražavajući. Evo, imaju moji postovi od ranije, vidi se da sam nekad bila varena i pečena gore, zadnje tri godine nisam skoro ni išla tamo, osim za 8.mart kad je bilo besplatno, samo da bih im trošila resurseJedino što dobro radi to je što ima dobru propagandu, a raja nasjeda, međutim ko dolazi tamo samo zbog skijanja, mnogo će se razočarati. Posebno ako je bio i na nekim drugim skijalištima.
Ti si bar išla za 8. mart, ja ni tada
![]()
Kad cemo iz Delijasa? Moremo ručat i platit gorivo mjesto parkinga gore![]()
Vidi ovo