Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Tromblon

#6676 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Dozer wrote: 03/12/2019 10:22
hamza_sa wrote: 03/12/2019 02:07 ............
Eh...moja dobri Hamza... Lijepo si ti to pjesnicki upakovao, ali to ne mijenja nista. Ni tvoje stanje, ni moje, ni bilo koga drugog. Kratko i jasno - nagoozili su nas k'o bekane radi svojih prikrivenih ciljeva i agendi, a onda glatko odbacili, i to je to.
Tromblon wrote: 03/12/2019 07:51 @Dozer Ubačeni ili neubačeni ali su i ti momci ginuli na Otesu. Pogotovo oni sa Mejtaša. Neki su tek 4. napustili položaje prema Sastavcima kada su bili u poluokruženju. Svaka žrtva pala tih dana je ista i važnija od posrane politike.
To je bilo ironicno drug. Naravno da su momci ratovali i ginuli. Zasto ih nema na j... spomenicima ovdje? Ko je "zasluzan" za to? Nisu ni Covic ni Dodick, jbg...
Izvini drug valjda rana zora pa mozak ne funkcioniše još. Znamo mi ko je zaslužan, jel tako? :?
Dozer

#6677 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Naravno. I nazalost.
Tromblon

#6678 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

To je nama naša borba dala :P
PM72

#6679 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Što nas NSP ignoriše :D ...ko da ga plaćaju da održava stranicu...

Hamza me jutros pravo sjebo sa onim postom...a onda naleti NSP pa postira šeme korpusa a zaboli ga ćundara za ono što mi pišemo i što se jadamo jedni drugima ;kao ,odmakli smo se od teme...

Sve je vezano za temu...na deblokadi izginuše specijalci i nigje spomenika,imena...na Otesu izgunuše specijalci MUP-a,Lasta,pripadnici MUP-a iz skoro svih stanica i niko ništa...
jebla te šema sarajevsko-romanijskog korpusa i organizacione jedinice JNA...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#6680 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by JoseMujica »

ova tema je postala baš jebeno depresivna :cry:
madner

#6681 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Dozer wrote: 03/12/2019 00:25 Gomila gradova u Evropi ima nesto slicno, pa cak i tenkove kao spomenike. Koliko bi to zauzelo prostora...100 kvadrata...? 200? Vise od toga sigurno ne bi. E, jbg ako je toliko prostora problem. Ja bih prije rekao da Ganic nece da mu to bude ispred kuce, kao sto nije htio ni onu pumpu koja je bila, pa je eskpresno ukinuse, al' hajd'...
Mogli su hladno dati i mjesto one dzamije na Ciglanama. Ono ionako ni ne lici na dzamiju... Ali se ekspresno dobila dozvola za to. Da im bas toliko fali zelenila, mogli su umjesto te dzamije napraviti park za djecu...
Bila je neki dan rasprava, MUP je trazio spomenik, neko je trazio fontanu a Ganic je predlozio 10 parking mjesta za sebe :D i dvije fontane.
Pa eto bumo vidili, mada vise ovisi od izbora 2020.
Dozer

#6682 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ah...sto li nisam iznenadjen... Zivo me zanima sta ce na kraju biti. Da bacimo opklade...?
madner

#6683 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by madner »

Nisam bas siguran za ove dvije fontane. :D
TheCitizen

#6684 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheCitizen »

Pozdrav sim braniocima BiH!
Godinama citam sve ovo i isto toliko se kanim da se registrujem i pocnem nesto pisati. Onda se konacno registrujem pa mjesecima cekam da me aktiviraju. Konacno i to zavrseno. :)

Prije svega zelim reci da je ova tema jedan svojevrstan arhivski materijal. I ova i sve slicne, kao sto su ona o Azicima, Otesu, Dobrinji. Ako posotji mogucnost da se sve ove teme i njihov sadrzaj nekako sacuvaju i izvan foruma od toga ce se nekada moci sastaviti odlicna knjiga ili par filmova, jer ovdje zaista ima direktnih ucesnika i svjedoka koji ocigledno imaju ogromno iskustvo i poznavanje stvari.
Takodje su i vrlo potkovani informacijama a ocito je da znaju i razmisljati i povezivati stvari. Pri ovome mislim najvise na svog dobrog predratnog prijatelja i ratnog brata @Dozera za kojeg mogu reci samo najbolje kao o covjeku. Nikad nikoga nije zavalio na bilo koji nacin, ni prevario, ni povrijedio. Bar koliko ja znam, a mislim da ce se tesko naci neko ko moze reci suprotno.
Sljedeci je @PM72. Znamo se drug preko Doza od prije rata. :D
@Nekako s proljeca me se sigurno nece sjetiti, ali sjecam se ja tebe :D
Tu su i @taxi_driver itd.
Svima redom znanima i neznanima koji su ratovali i branili taj nas komadic domovine zelim sve najbolje i da nastavite pisati kao i do sad. Citajuci mi se uvijek odmotavao film unazad. Prisjecao se svega i svacega, dobrog i loseg i svih ljudi koje nisam godinama vidio. I onih koji vise nisu s nama. :sad:

Inace, i ja sam bio tu kada je bilo najteze, takodjer u "Bosni", a od 98 sam mrski dijasporac u isto tako mrskoj Njemackoj. Eto da se odmah predstavim i ne ostavljam prostor za dileme. Otisao u posjetu haveru na 10-15 dana, zatelebo se i na kraju ostao. Sad vec i djeca i porodica, zivot ide svojim tokom i tako je kako je.

Vidim da ovdje ima dosta mladjih koji su shvatili sve i koji pisu odlicno. @madner je jedan od njih. Ali ima i onih koji bas i nisu jos nadosli (@CPT na primjer) pa stalno nesto i nekoga brane a ni sami ne znaju ni sta ni koga ni zasto. A pametnije bi bilo da malo citaju sta pisu ovi stariji, da pitaju ako ne znaju i da uce. Radi sebe i svoje buducnosti i da i njih neki slicni idioti ne zavale kao sto su nas.

Kad uhvatim vise vremena pisacu i ja malo ili se bar nadovezivati na stvari o kojima se pise.
Dozer

#6685 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Hajde, nek' su te puscali unutra :D
Welcome! :thumbup:
I, de malo te zareze i to. Oci mi ispadose dok pohvatam smisao :lol: :lol:
TheCitizen

#6686 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheCitizen »

Ne bi me puscali da ti nisi tamo urgiro :D
Zarezi ce doci. Cekaj malo. Nisam pisao ovoliko na nasem ne pamtim :lol:
Dozer

#6687 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Hajde, lakapo :thumbup:
TheCitizen

#6688 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheCitizen »

Moram uputiti jednu kritiku @Nekako s proljeca. NSP skraceno?
Dugo si pisao zaista odlicno i argumentovano, a sad si se nekako malo pogubio. Ovo kazem kao posmatrac sa strane. Ne znam da li ti se desilo nesto u medjuvremenu ali bilo bi super da se procitas od prije par mjeseci i vratis na taj kolosjek. Trenutno izgledas nekako zbunjeno. Ovo ja najdobronamjernije moguce kazem. Ne zamjeri. Odoh raditi.
PM72

#6689 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

TheCitizen wrote: 03/12/2019 13:53
Takodje su i vrlo potkovani informacijama a ocito je da znaju i razmisljati i povezivati stvari. Pri ovome mislim najvise na svog dobrog predratnog prijatelja i ratnog brata @Dozera za kojeg mogu reci samo najbolje kao o covjeku. Nikad nikoga nije zavalio na bilo koji nacin, ni prevario, ni povrijedio. Bar koliko ja znam, a mislim da ce se tesko naci neko ko moze reci suprotno.
Sljedeci je @PM72. Znamo se drug preko Doza od prije rata. :D
@Nekako s proljeca me se sigurno nece sjetiti, ali sjecam se ja

Dozer ti dobar ? :lol: Niđe veze,podrumaš i miš mekinjaš...

Skontao sam ko je. :thumbup: Čim je Dozerov jaran,još iz Titina vakta,mora biti dobar.
shalla

#6690 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by shalla »

Piši ti i na njemačkom, razumjeće te ovi Deželani ako ništa...
Inače, odlično si primijetio to za NSP, isto sam mu htio napisati, bar onoliko koliko dugo pratim ove ratne teme mi se uvijek činio full ok ali je u zadnje vrijeme baš izgubio kurs.
Inače, mala digresija, meni je jedan jaran još prije nekih 7-8 godina ubacio bubicu da je jedan moj poznanik (kojeg sam upoznao slučajno a poslije toga smo se baš onako često sretali, najčešće na mom poslu) koji je, hajmo reći tako, poznato ime u gradu Sarajevu na forumu pod nickom ili Sarajmen ili NSP i ja do današnjeg dana ne znam dal je u pravu :lol:
Eto halalite, odoh malo sa teme, svakako je u zadnje vrijeme tema toliko turobna, užas :(
TheCitizen

#6691 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheCitizen »

Vala nikad taj njemacki nisam savladao kako treba, pa radije ne bih. Bolji mi engleski :D
Zato djeca spilaju i njega i engleski i nas isto. Kad je svadja u kuci ne zna se ko sta i na kojem prica :lol: :lol: :lol:
Dozer

#6692 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

De ba...zarezi jbt :lol: :lol: :lol:

'Vako...
Vala, nikad taj njemacki nisam savladao kako treba, pa radije ne bih. Bolji mi engleski. :D
Zato djeca spilaju i njega i engleski i nas, isto. Kad je svadja u kuci, ne zna se ko sta i na kojem prica.
:D
TheCitizen

#6693 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by TheCitizen »

Ti si bas posebna vrsta hajvana :kiss:

Gledam ti one upise po religijskim temama i kontam odakle ti snaga :lol:
Logicno ti pricas i postavljas pitanja, ali mislim da oni to ne kontaju :D
shalla

#6694 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by shalla »

Prof.Dr. Lektor kolektor Dozer
pirpa

#6695 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pirpa »

Image

Image
strucnjakdemagog

#6696 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by strucnjakdemagog »

hamza_sa wrote: 03/12/2019 02:07
Dozer wrote: 03/12/2019 00:10 To vi tek sad skontali...?
Pa Specijalnoj se sve zasluge spominju samo interno, na proslavama i sl.. Slicna je stvar i s MUP-om generalno. HVO...cuj HVO...pa to su ubaceni elementi.
Specijalnoj ne daju lokaciju za spomenik s onim tenkom jer, kao, ne pripada to u grad. I o tome odlucuje Ajnadzic, koji je u vrijeme kada je Specijalna przila tenkove i branila grad na pocetku bio...gdje ono...u JNA?
Dozeru prjatelju (zamalo da ti napisem pravo ime :D ) prolaze godine.

Prolaze, a mi i ne obracamo paznju na njih. Starimo polako. A, mozda i brze nego sto mislimo.

Pogledam svoje ruke, sada vec izborane i poprilicno smezurane, a u isto vrijeme pogledam ratne slike i na njima vidim jedno, sa osmjehom, mlado lice.

Kome i cemu vrijede spomenici?!

Da li tim rukama ili tom mladom osmjehom ozarenom licu?

Najbolji odgovor ce ti dati upravo te godine. Koje su prosle i koje ce proci.

Mi smo ono sto se ne moze vezati za ono sto karakterise covjeka sa osjecanjima. Izgubljeni u prostoru i vremenu. Samo obicna bica koja podsjecaju na ljudska. Spremni da zarad malo svog interesa zaboravimo na sve ono u sta se svakodnevno kunemo. Neki u Boga, a neki u svoju pravicnost i dobrotu. A, neki...

Kome i cemu vrijede spomenici?!

Znamo li da svaka prolivena kap krvi na ovoj nasoj zemlji je spomenik? Znamo li da je svaki onaj koji polozi zivot za nju stecak bosanski?

Prijatelju moj, mi smo zemlja zaboravljenih spomenika. Mi smo zemlja stecaka sa kojim se svi busaju u prsa, a o njihovom znacaju niko ne vodi brigu. Mi smo zemlja kojoj nisu potrebni spomenici.

Jer, sto ce nam spomenici koji ce nekoga opominjati?! Sto ce nam spomenici koji ce bilo koga podsjecati na one koji od heroja postadose steČci?!?!

Sto je bilo, bilo je. Pa tako od Kulina Bana pa do danasnjih dana.

A, mozda je tako i bolje.

Nekako mi se cini da nam je ovdje predodredjeno da svako malo, neka generacija ima price slicne ovim nasim. Ne znam da li je do spomenika?

Ali, jedino sto sigurno znam jeste da je do nas samih. Nama ne trebaju spomenici da nas podsjecaju, a jos manje neprijatelji. Dovoljni smo sami sebi.

Kraj svog pisanja cu sebicno svesti na svoj primjer, a vezacu to sa svom ovom pricom u vezi Sarajeva, odbrane i deblokade istog, a i spomenika.

U posjedu si dokumenta na kojem ti pise datum mog prvog ranjavanja. Kako sam samo bio ponosan na to vrijeme. A, gledajuci ove moje izborane i smezurane ruke, koje nocas sve ovo ispisase, osjecam se tako tuzno jer sam to dozivio da pisem o spomenicima kojih nema, kao sto vise nema vise nema najboljih medju nama.

Da sam tog datuma, znao svu sudbinu spomenika koja ih ceka, najradje bih bi istog tog momenta postao dio njih, jer u ovimvremenima bi mi bilo bolje da sam dio tog zaborava.

Makar ne bih gledao svoje ruke koje mi pokazuju kako godine prolaze.

Strašan post. :thumbup:

Ovo bi trebalo u školama da se pročita.
strucnjakdemagog

#6697 Re: Deblokada Sarajeva???

PM72 wrote: 03/12/2019 11:38 Što nas NSP ignoriše :D ...ko da ga plaćaju da održava stranicu...

Hamza me jutros pravo sjebo sa onim postom...a onda naleti NSP pa postira šeme korpusa a zaboli ga ćundara za ono što mi pišemo i što se jadamo jedni drugima ;kao ,odmakli smo se od teme...

Sve je vezano za temu...na deblokadi izginuše specijalci i nigje spomenika,imena...na Otesu izgunuše specijalci MUP-a,Lasta,pripadnici MUP-a iz skoro svih stanica i niko ništa...
jebla te šema sarajevsko-romanijskog korpusa i organizacione jedinice JNA...

:lol:

Vala baš. Gdje iskopa one šeme, još netačne. 3. sarajevska nije ni postojala 1992. već je formirana poslije spajanjem Koševske, Vogošćanske i Rajlovačke brigade.

Ali nebitno. I krajnje neumjesno postavljati na ovoj temi, pri tom ignorišući onakav Hamzin post.
strucnjakdemagog

#6698 Re: Deblokada Sarajeva???

Dozer wrote: 03/12/2019 00:10 To vi tek sad skontali...?
Pa Specijalnoj se sve zasluge spominju samo interno, na proslavama i sl.. Slicna je stvar i s MUP-om generalno. HVO...cuj HVO...pa to su ubaceni elementi.
Specijalnoj ne daju lokaciju za spomenik s onim tenkom jer, kao, ne pripada to u grad. I o tome odlucuje Ajnadzic, koji je u vrijeme kada je Specijalna przila tenkove i branila grad na pocetku bio...gdje ono...u JNA?

Nisam ni znao za tu ideju za spomenik s tenkom. Odlična ideja. O kojem tenku se radi? Onaj s Igmana ili onaj sa Žuči? I gdje se uopšte nalazi onaj tenk sa Golog brda?
Nekako s proljeća

#6699 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Tema je vraćena u poželjan vremenski i prostorni okvir. Dalje radite šta mislite da treba. Lijep pozdrav a ja ću se malo povući i odmoriti.
:bih:
trocadero

#6700 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by trocadero »

De ba , ne srdi se, i ne shvaćaj preozbiljno moju i ostale dobronamjerne kritike. :-D
Post Reply