STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- Dozer
#976 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jebo licna iskustva i dozivljaje kad imamo tebe i zvanicne dokumente. A svi znamo da papir trpi sve. Mislim, znamo mi malo stariji. Ti ocito ne znas 
- CPT
#977 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ti to licno prodavao tenkove Kuvajtu? Sastavljao IRIS mozda? Bar koristio? I vecina ozbiljnih ljudi koristi dokumente i izvore. A svi ostali "ja tacno znam" i traceve.
- General War
#978 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jok eto ti si nacio na sadaku da ti se pricinjava i u Yu.CPT wrote: ↑03/12/2019 21:17Hebo zvanicne dokumente kad imam(o) tebe.Dozer wrote: ↑03/12/2019 21:16 Zapravo, na ovkavim temama ne bi trebao ucestvovati niko ko '92 nije imao bar 17-18 godina, al' eto... Svako ima pravo na svoje misljenje, naravno. Ali, misljenje na bazi prica i kojekakvih zvanicnih dokumenata, i misljenje na bazi licnih iskustava cesto su skoro dijametralno razlicita![]()
Da nam kazes koju iz prve ruke o racunarima iz SFRJ, trgovinskom ratu NI SFRJ sa najvecim silama, itd, itd....
![]()
- General War
#979 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- Hajvan
#980 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
GDP Yu je uvijek bio nizi od GDP jedne Madjarske
toliko o ekonoskoj snazi i ostalim bajkama.
toliko o ekonoskoj snazi i ostalim bajkama.
- Dozer
#981 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
@hAZNADAR
Jarane... Ti si ocito shvatio pogresno sve sto sam ja napisao, tj. ili si pogresno shvatio, ili si namjerno sve izokrenuo. Zasto je to tako, to samo ti znas. Ocito imas neke svoje "demone" radi kojih je to tako, a ja zaista ne bih ulazio u to.
Ukratko, i kako rekoh - ne mrzim nikoga, pa tako ni nasu dijasporu. A smeta mi, licno, sve ono sto napisah. I nisam jedini koji tako misli, vjeruj mi na rijec. Ogromna vecina ljudi koje poznajem ovdje misle isto. Razlika je samo sto cu ti ja sve isto reci i u lice, a 99% drugih nece.
Zasto ljudi tako misle, e...to je vec nesto sto se morate zapitati vi u dijaspori. Da sam jedinka, povjerovao bih mozda i da sam ja tu nesto pogresno shvatio. Ali, posto nisam...onda...jbg...
Elem, back to the subject...
Juga je, za vrijeme u kojem je postojala, bila i funkcionalna i medjunarodno cijenjena drzava. I mislim da ce samo budala ovo osporavati. @Madner je sasvim lijepo, precizno i tacno pojasnio puno toga vezano za zadnjih 5-6 godina postojanja te drzave i njenog upadanja u krizu i raspada, tako da ja tu ne bih vise ista dodavao ili oduzimao.
Jarane... Ti si ocito shvatio pogresno sve sto sam ja napisao, tj. ili si pogresno shvatio, ili si namjerno sve izokrenuo. Zasto je to tako, to samo ti znas. Ocito imas neke svoje "demone" radi kojih je to tako, a ja zaista ne bih ulazio u to.
Ukratko, i kako rekoh - ne mrzim nikoga, pa tako ni nasu dijasporu. A smeta mi, licno, sve ono sto napisah. I nisam jedini koji tako misli, vjeruj mi na rijec. Ogromna vecina ljudi koje poznajem ovdje misle isto. Razlika je samo sto cu ti ja sve isto reci i u lice, a 99% drugih nece.
Zasto ljudi tako misle, e...to je vec nesto sto se morate zapitati vi u dijaspori. Da sam jedinka, povjerovao bih mozda i da sam ja tu nesto pogresno shvatio. Ali, posto nisam...onda...jbg...
Elem, back to the subject...
Juga je, za vrijeme u kojem je postojala, bila i funkcionalna i medjunarodno cijenjena drzava. I mislim da ce samo budala ovo osporavati. @Madner je sasvim lijepo, precizno i tacno pojasnio puno toga vezano za zadnjih 5-6 godina postojanja te drzave i njenog upadanja u krizu i raspada, tako da ja tu ne bih vise ista dodavao ili oduzimao.
Last edited by Dozer on 03/12/2019 21:32, edited 1 time in total.
- General War
- CPT
#983 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Onaj dio u kojoj je prodaja 200 tenkova ispod proizvodne cijene prijetnja NI SAD ili ultimativna propustena prilika SFRJGeneral War wrote: ↑03/12/2019 21:25Sta ti kao " ozbiljan" cojk kazes da nije tacno oko NI i prodaje tenka kuvajtu?
- General War
#984 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
A ti znas koja je bila proizvodna cijena tenka? I po kojoj je prodat kuvajtu?CPT wrote: ↑03/12/2019 21:31Onaj dio u kojoj je prodaja 200 tenkova ispod proizvodne cijene prijetnja NI SAD ili ultimativna propustena prilika SFRJGeneral War wrote: ↑03/12/2019 21:25Sta ti kao " ozbiljan" cojk kazes da nije tacno oko NI i prodaje tenka kuvajtu?![]()
Mogao je kuvajt kupiti od SAD ali nije, a i danas iako je kupio Abramse jos sve 84 ke jos su u naoruzanju...sto li?
- Dozer
#985 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Cccc... Juga je po tim dole zemljama radila sve i svasta jarane. Od struje, preko brana, do puteva i bunkera.
Takodjer je tamo izvozila i razno naoruzanje, pa i tenkove.
Znas u cemu je trik, a sto vec ranije napisah, ali mislim da ti to nisi skontao... Sve je to bilo jos tada protiv NI USA i njihovih stogodisnjih planova. A ti njihovi planovi su tada bili u fazama zavrsnih priprema, da bi se poceli ostvarivati 2001. Glavni i osnovni cilj - preuzeti arapske naftne izvore, tacnije one koje nisu kontrolisali.
Danas gledamo rezultate tih ondasnjih planova. I svako ko je na bilo koji nacin onda pomagao drzavama koje su bile "NI USA", pogotovo vojno, bio je potencijalna prijetnja koju je trebalo umanjiti ili, po mogucnosti, potpuno eliminisati.
Znas li, npr., da se neka vojna roba, poput municije, i danas izvozi iz BiH tamo? Ali, sada samo u SA. A to moze jer je SA pod kontrolom USA.
Last edited by Dozer on 03/12/2019 21:50, edited 1 time in total.
- General War
#986 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ma ne Dozeru, amerikanci su uvjek imali kontrolu nad tokom nafte...ko je kontrolisao zaliv i tankere nego oni...nema to veze sa 2001...ali je i SFRJ imala svoj dio kolaca.Dozer wrote: ↑03/12/2019 21:40Cccc... Juga je po tim dole zemljama radila sve i svasta jarane. Od struje, preko brana, do puteva i bunkera.
Znas u cemu je trik, a sto vec ranije napisah, ali mislim da ti to nisi skontao... Sve je to bilo jos tada protiv NI USA i njihovih stogodisnjih planova. A ti njihovi planovi su tada bili u fazama zavrsnih priprema, da bi se poceli ostvarivati 2001. Glavni i osnovni cilj - preuzeti arapske naftne izvore, tacnije one koje nisu kontrolisali.
Danas gledamo rezultate tih ondasnjih planova. I svako ko je na bilo koji nacin onda pomagao drzavama koje su bile "NI USA", pogotovo vojno, bio je potencijalna prijetnja koju je trebalo umanjiti ili, po mogucnosti, potpuno eliminisati.
Znas li, npr., da se neka vojna roba, poput municij, i danas izvozi iz BiH tamo? Ali, sada samo u SA. A to moze jer je SA pod kontrolom USA.
- Dozer
#987 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jesu kontrolisali tokove, ali ne bas i vecinu izvora. Pa nisu dzaba Gadafija mahnuli cim im je zatrazio 300 milijardi duga i htio uvesti zlatni dinar za naftu umjesto USD
Samo...ne znam da li ovo igdje pise u nekim zvanicnim dokumentima. Ako ne pise, onda se nije ni dogodilo. Po nekima...
Kao sto nigdje zvanicno ne pise da su USA i EU pravili igranku Jugi. Valjda se, samim tim, to nije ni desilo...
Samo...ne znam da li ovo igdje pise u nekim zvanicnim dokumentima. Ako ne pise, onda se nije ni dogodilo. Po nekima...
Kao sto nigdje zvanicno ne pise da su USA i EU pravili igranku Jugi. Valjda se, samim tim, to nije ni desilo...
- CPT
#988 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Aj... opet "teorije zavere". SAD nisu mogle sprijeciti prodaju tenkova Kuvajtu (kojeg su kasnije oslobodile) pa su unistili SFRJ. Iako su doslovce Milosevicu dozvolu da sacuva Jugoslaviju silom. 200 jugoslavneskih tj. ruskih tenkova na braniku slobodeDozer wrote: ↑03/12/2019 21:40Cccc... Juga je po tim dole zemljama radila sve i svasta jarane. Od struje, preko brana, do puteva i bunkera.
Znas u cemu je trik, a sto vec ranije napisah, ali mislim da ti to nisi skontao... Sve je to bilo jos tada protiv NI USA i njihovih stogodisnjih planova. A ti njihovi planovi su tada bili u fazama zavrsnih priprema, da bi se poceli ostvarivati 2001. Glavni i osnovni cilj - preuzeti arapske naftne izvore.
Znas li, npr., da se neka vojna roba, poput municij, i danas izvozi iz BiH tamo? Ali, sada samo u SA. A to moze jer je SA pod kontrolom USA.
BiH (kao i Srbija, Hrvatska i Slovenija) izvoze simbolicne kolicine za specificne (obicno prljave) poslove. Nista znacajno ili u istoj ligi kao sa ostalim igracima.
- Dozer
#989 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Mozdani...? Lobotomija...? Nedostatak sexa...?
Gdje vidis da sam ja spomenuo Kuvajt ?
Btw, milioni metaka mjesecno nisu "simbolika", al' hajd... mozda za tebe jesu
Gdje vidis da sam ja spomenuo Kuvajt ?
Btw, milioni metaka mjesecno nisu "simbolika", al' hajd... mozda za tebe jesu
Last edited by Dozer on 03/12/2019 21:55, edited 1 time in total.
- CPT
#990 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Postoje oficielni dokumenti (pa cak i vidio snimci) ko je pravi igranke i kad. Link do tih oficielnih dokumenta sam vec postavio. Na njima su ljudi koji su tad odlucivali i na tako vaznom licu mjesta.Dozer wrote: ↑03/12/2019 21:48 Jesu kontrolisali tokove, ali ne bas i vecinu izvora. Pa nisu dzaba Gadafija mahnuli cim im je zatrazio 300 milijardi duga i htio uvesti zlatni dinar za naftu umjesto USD![]()
- CPT
- Dozer
#992 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Znam ja za tu prodaju, ali ja nisam uopste pricao o tome 
A ne znam sta ti je ovo NI... Ja kad napisem NI USA to je = National Interest of USA.
Sta je kod tebe NI...?
A ne znam sta ti je ovo NI... Ja kad napisem NI USA to je = National Interest of USA.
Sta je kod tebe NI...?
- Hajvan
#993 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
u govnima
sta predlazes?
jel to navijas za novu jugoslaviju?
moze! ja sam za.
bosanski i makedonski zvanicni jezici
zemlje koje ulaze u sastav- bugarska, bosna, crna gora, hrvatistan, serbistan (naravno bez KosovE), makedonija i slovenija
zvanicna vjera - islam
glavni grad- Sajlent Bukovitza
vrhovni poglavar Ajatolajh Bakir-efendija-Eshajebic
- CPT
#994 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Aha, ti si pricao o nekim "jos manjim" poslovima. Neki baraku u Siriji mozda? Pistu u Tunguziji. To je i oficielno bio vrh "namenske industrije" one drzave. 200x1.6mio $... Sve skupa bi izaslo na cca 500mio $ da se posao zavrsio u kompletu. On toga bi SFRJ direktno zaradila jer je vec sa mehanizacijom pravila minus.
Amerkanci godisnje trose nekoliko miljardi na municiju:
https://comptroller.defense.gov/Portals ... 017_p1.pdf
Sve sto moze BIH naklepati je potrosnja malo veceg sela u SAD (karikiram naravno).
Last edited by CPT on 03/12/2019 22:10, edited 1 time in total.
- madner
#995 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Znaci ispod nabavne cijene 
- CPT
- madner
#997 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Kakve bolan gluposti valjas.
Kakva licenca i otkud ti ideja da je proizvodna cijena bila veca? Neke opasne droge danas konzumiras.
- CPT
#998 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Dokumenti kazu da licenca za 1000 tenkova, 10 godina = 48mio $
This deal laid the foundations of good relations with the USSR for the purchase of the T-72, but this deal didn’t go smoothly. Czechoslovakia and Poland received licenses to produce the T-72 before Yugoslavia, and in the end, the license granted limited them to ten years of production or one thousand tanks, whichever came first and locked them into a purchase of a set number of T-72M and T-72MKs.
Then in 1987, the M-84A came out, and updated the armor layout to the T-72M1 standard while adding a one thousand brake horsepower V-46TK engine, dramatically increasing the speed and tactical mobility of the tank. However production of the M-84 and M-84A, despite the new names, was still governed by the one thousand tank cap set in the original T-72 license.
In order to avoid this cap, in 1987 the government began a new project called Novi Domaći Tenk
Za sve ostalo postoji Google
Last edited by CPT on 03/12/2019 22:39, edited 1 time in total.
- madner
#999 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Totalno si se izgubio, proizvodna cijena je bila ispod milion a licenca, valjda za T'72, nije igrala nikakvu ulogu.
Haj sto lupas gluposti, ali sto se pozivas na google je jadno. Koji izvor kaze da je proizvodna cijena M'84 iznad milion dolara?
Haj sto lupas gluposti, ali sto se pozivas na google je jadno. Koji izvor kaze da je proizvodna cijena M'84 iznad milion dolara?
- CPT
#1000 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Proizvodna cijena je trebala biti 700.000$ ali na kraju bas i nije bila. M84 je jugoslavenska verzija T72m. Imas na MC forumu detalje od a do z od ljudi koji su radili na tom projektu.