Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_Reds_

#9776 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

So What! wrote: 01/12/2019 23:26
_Reds_ wrote: 30/11/2019 23:07 Fedracija i Kanton trebaju zajedno da prave.

Pa Federacija daje pare i za tu cestu prema Vogosci, ne pravi Kanton samo.

Samo ovo sto Tibra radi u Sarajevu, ovo je kraj svega. Ko je na celu Cesta Federacije, garant neki Tibrin rodjak.

Ne mogu vjerovati i dalje da su dobili i ulaz i izlaz na glavnu cestu, nikako sebi da dodjem.
Vjerovao ili ne, ali Tibra ovaj puta pravi pozitivan iskorak, jer u sklopu naselja Bulevar kojeg gradi, ujedno bi trebala i da napravi prve metre XIII transverzale, jedine transverzale u Sarajevu koja decenijama postoji kao koncept, ali nije dobila još nijedan metar.

S druge strane čudu se ne mogu načuditi da je Tibra odlučili ispoštovati regulacioni plan i graditi ovu saobraćajnicu s obzirom da nisu poznati po izgradnji pratećih sadržaja uz svoja naselja.

Ja sam mislio da se od ovoga odustalo, s obzirom da se mnogo kuća nalazi na trasi XII tansverzale, ali evo Kanton Sarajevo nije odustao i jako je važno da ova transverzala barem dobije početnu tačku.

Na slikama ispod se može vidjeti kako će to da izgleda.

Prilaz koji je dobio naselje Izvor i Peugetov salon na petlji je za smrtne kazne, ali sve dok je Senaida Memića, mi tu ništa ne možemo.

Image

Image
Pristup glavnoj saobraćajni nema ništa sa Senadim Memićem.
Tibra je napravila samo jer je to njima interes. I sada ćemo imati uključivanje isključivanje svako 50-100 metara.

Ne odustaje se od bilo čega ako je to u interesu Tibre. Tibra je jača izgleda i od Kantona i Federacije.
Hajvan

#9777 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

_Reds_ wrote: 02/12/2019 14:56
Tibra je napravila samo jer je to njima interes. I sada ćemo imati uključivanje isključivanje svako 50-100 metara.

Ne odustaje se od bilo čega ako je to u interesu Tibre. Tibra je jača izgleda i od Kantona i Federacije.

taj pruikljucak je dio XIII transferzale koja je uplanjena davno prije no li je Tibra postojala kao pravni subjekt i igrac na gradjevinskoj sceni...

problem su Pezo, Izvor, New Hotel, zapravo svaka kuca koja ima direktni divlji prikljucak… svaka jebene kuca

treba biti konzistentan u zastupanju vlastitih stavova…

ova uska selekcija nece nista rijesiti…
ako moze 100 vlasnika privatnih objekata imati divlji pristup tzv GGM, onda moze i Pezo, Izvor, Tibra… i obratno.
_Reds_

#9778 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Hajvan wrote: 02/12/2019 15:08

taj pruikljucak je dio XIII transferzale koja je uplanjena davno prije no li je Tibra postojala kao pravni subjekt i igrac na gradjevinskoj sceni...

problem su Pezo, Izvor, New Hotel, zapravo svaka kuca koja ima direktni divlji prikljucak… svaka jebene kuca

ako moze 100 vlasnika privatnih objekata imati divlji pristup tzv GGM, onda moze i Pezo, Izvor, Tibra… i obratno.
Slazem seja sa tobom.

Samo što te kuće nemaju drugog pritupa.

Tibra je imala, Izvor je imao, Pezo je imao. Iako je planirana, Tibru nije trebalo pustiti dok se ne uradi kompletna, jer ovo što je trenutno je samo njihov interes i ništa drugo.
golfiista

#9779 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by golfiista »

Vezano za rješenje o uklanjanju objekata na prvoj transferzali i odricanja od prava na žalbu, Prema zakonu u upravnom postupku, stranke se n emogzu odreći prava na žalbu, a to rješenje je doneseno na temelju upravo upravnog postupka, Prema zakonu o parničnom postupku, nesto je drugacije rješenje i tamo stranke disponiraju sa svojim zahtjevim kako žele, pa se mogu i odreći prava na žalbu, ali ovo nije parnični postupak, tako da se ne miješaju te stvari i kupe jeftini politički poeni.
Što se tiče XII transverzale, početak eksproprijacije se očekuje za koji dan, i korisnik iste su JP Ceste FBiH, nešto o tome j egovorio jutros u jutarnjem i pomoćnik za imovinske sa Ilidže.
dječak sa šibicama

#9780 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Scepini delegati navalili na Prvu pa to ti je.

Ne, nije zbog tornja, nikako :roll:
Haris.ba

#9781 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

golfiista wrote: 02/12/2019 15:35 Vezano za rješenje o uklanjanju objekata na prvoj transferzali i odricanja od prava na žalbu, Prema zakonu u upravnom postupku, stranke se n emogzu odreći prava na žalbu, a to rješenje je doneseno na temelju upravo upravnog postupka, Prema zakonu o parničnom postupku, nesto je drugacije rješenje i tamo stranke disponiraju sa svojim zahtjevim kako žele, pa se mogu i odreći prava na žalbu, ali ovo nije parnični postupak, tako da se ne miješaju te stvari i kupe jeftini politički poeni.
Što se tiče XII transverzale, početak eksproprijacije se očekuje za koji dan, i korisnik iste su JP Ceste FBiH, nešto o tome j egovorio jutros u jutarnjem i pomoćnik za imovinske sa Ilidže.
Ja se odricao prava na žalbu u raznim upravnim postupcima. Čaki i poreznim. I nikakav problem nije bio. Ali, eto, možda si u pravu.
So What!

#9782 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

_Reds_ wrote: 02/12/2019 14:56Pristup glavnoj saobraćajni nema ništa sa Senadim Memićem.

Druže ti haman nisi ništa skont'o šta sam ti napisao.

:sax:
Hajvan

#9783 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

_Reds_ wrote: 02/12/2019 15:28
Hajvan wrote: 02/12/2019 15:08

Slazem seja sa tobom.

Samo što te kuće nemaju drugog pritupa.

Tibra je imala, Izvor je imao, Pezo je imao. Iako je planirana, Tibru nije trebalo pustiti dok se ne uradi kompletna, jer ovo što je trenutno je samo njihov interes i ništa drugo.

zasto nemaju drugog pirstupa?

ak nije bilo moguce izgradit servisne saobrcajnice iza, zasto im je dozvoljena gr(a)dnja uopce?
ako im nije dozvoljena gradnja, te ako su nezakonito to izgradili, zasto jos uvijek nisu porusene?
ako im je dozvoljena individualna gradnja, zasto im je dozvoljeno otvaranje poslovnih prostora koji za sobom povlace parking prostor i frekventiniji ulazak/izlazak s tih posjeda od jedne obicne obiteljske kuce?
_Reds_

#9784 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Cesta je nadleznost Federacije.

Ljudi su imali pristup i prije rata, tih nekliko kuća su dakle i u onom sistemu imale pristup. Dakle trebalo je davno ljude isplatiti, ako im se nije mogla obezbjediti druga servisna saobraćajnica. I tih nekoliko kuća ima zanemariv saobraćaj, i uticaj na isti u odnosno na Tibrine zgrade, Izvor i slicne.

Ista je situcija sa druge strane, skoro svi imaju prostup na glavnu.
Hajvan

#9785 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

slazem se da tih nekoliko kuca ima zanemriv saobracaj. to sam vec i napisao, nisam li?

no, zasto je dozvoljeno otvaranje raznih Lasera, New Hotela, prodavnica guma, felgi, prodavnica stolarije i gradj mterijala, pa cak i vrtica u individualnim stambenim objektima koji imaju samo i jedino direktni izlaz na GGM??

takodje, "prije, u onom sistemu", ne znaci atutomatski i da je kako treba...
golfiista

#9786 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by golfiista »

Haris.ba wrote: 02/12/2019 18:10
golfiista wrote: 02/12/2019 15:35 Vezano za rješenje o uklanjanju objekata na prvoj transferzali i odricanja od prava na žalbu, Prema zakonu u upravnom postupku, stranke se n emogzu odreći prava na žalbu, a to rješenje je doneseno na temelju upravo upravnog postupka, Prema zakonu o parničnom postupku, nesto je drugacije rješenje i tamo stranke disponiraju sa svojim zahtjevim kako žele, pa se mogu i odreći prava na žalbu, ali ovo nije parnični postupak, tako da se ne miješaju te stvari i kupe jeftini politički poeni.
Ja se odricao prava na žalbu u raznim upravnim postupcima. Čaki i poreznim. I nikakav problem nije bio. Ali, eto, možda si u pravu.
Da, takva je praksa upravnih organa, ali naravno zakonski neutemeljena i obicno se tako postupa u postupcima male vrijednosti i jednostranim postupcima. Rusenje objekta je ozbiljna stvar, bas kao i postupak eksproprijacije, mora se voditi dobro racuna i bez obzira.sto ne gotivim onog iz Centra, 100% je u pravu.
Haris.ba

#9787 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Prolazim jutros, i izgleda Tibra 13 transferzalu suzila na dvije trake. Vidim postavljaju ivičnjake. Nešta mi pousko za 4 trake. :D

Nadam se da nisam dobro okom odmjerio.
dadoka84

#9788 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

To je u stvari 6 tibra traka. Nije ista veličina u odnosu na ove koje smo mi navikli. Kod njih su malo manje, malo uže i malo nikakve. Ko i ostatak infrastrukture. :-x
Thorgerson

#9789 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote: 03/12/2019 09:33 Prolazim jutros, i izgleda Tibra 13 transferzalu suzila na dvije trake. Vidim postavljaju ivičnjake. Nešta mi pousko za 4 trake. :D

Dobro je.

Trebamo biti zadovoljni ako budu prostor i za dvije budu ostavili.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9790 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

Haris.ba wrote: 03/12/2019 09:33 Prolazim jutros, i izgleda Tibra 13 transferzalu suzila na dvije trake. Vidim postavljaju ivičnjake. Nešta mi pousko za 4 trake. :D

Ja maloprije prolazim i bas okrenem glavu da vidim, kad ono dvije trake :shock:
Edit. Evo jaran mi govori da je po planu i planirano 2 trake, spoj na Kasindolsku a nekad u nekoj budućnosti na A trans
Last edited by sime_cipol on 03/12/2019 14:49, edited 1 time in total.
dadoka84

#9791 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Super je ono ko kod gazproma 1.5 trake :D
Thorgerson

#9792 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

sime_cipol wrote: 03/12/2019 14:19

Ja maloprije prolazim i bas okrenem glavu da vidim, kad ono dvije trake :shock:
Edit. Evo jaran mi govori da je po planu i planirano 2 trake, spoj na Kasindolsku a nekad u nekoj budućnosti na A trans
Malo je 2 trake za onoliko stanova.

Međutim, ako već funkcionisu spomenuta 1.5 traka prema Tibri u Stupskoj, onda je ovo napredak.

:lol:
Haris.ba

#9793 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Eno ti na prijašnjoj strani plan Tibra što je sama napravila kao reklamni materijal. Nacrtali 4 trake.
Ostalo na crtanju. :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#9794 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sime_cipol »

Haris.ba wrote: 03/12/2019 15:16
Eno ti na prijašnjoj strani plan Tibra što je sama napravila kao reklamni materijal. Nacrtali 4 trake.
Ostalo na crtanju. :D
Jbg, ni prvi ni zadnji koji su nakitili oglas za prodaju :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#9795 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

meni su najgori oni koji na kraju kupe stan negdje gdje ne mogu pješke doći

ako govorimo o novim tibrama, oni nemaju prilaz pješke
izađeš iz tramvaja na stupu i kuda?
izađeš iz tramvaja kod energoinvesta i kuda?
So What!

#9796 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Po renderu su četiri:

Image
Haris.ba

#9797 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Gledaj šume oko Tibre. :D

Nego, slušao sam priče "kako tibra pomiče zgrade ko kockice". Reko, to kritikuju bez rezona...kad ono izgleda fakat. Pa da su barem odmakli zgrade da se sutra može napraviti dodatne dvije trake....
Hajvan

#9798 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajvan »

HDZ/SDA (u)graditeljstvo i (k)urbano planiranje :lol:
noviclan

#9799 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Kakava suma to obicni cempresi
nepass1

#9800 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

mk ultra wrote: 03/12/2019 15:39 meni su najgori oni koji na kraju kupe stan negdje gdje ne mogu pješke doći

ako govorimo o novim tibrama, oni nemaju prilaz pješke
izađeš iz tramvaja na stupu i kuda?
izađeš iz tramvaja kod energoinvesta i kuda?
Izadjes na stupu,onda kraj groblja do one sivozelene zgrade, preko puts esmeralde, tu imas tunel da predjes na drugu stranu, mislim valjda je to to nisam nikad koristio.
Post Reply