Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lotPi

#301 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

Hank Paldum wrote: 03/12/2019 13:00
lotPi wrote: 03/12/2019 12:12
CPT wrote: 03/12/2019 11:59

Nema to toliko veze sa Turcima koliko sa DE (kao i generalno sa EU). Oni bi da prihvate radnu snagu ali ne bi da prihvate kao Turke.
Mislim da ti u startu cinis gresku, ne mogu uvijek oni tamo drugi biti krivi.
Upadas u zamku desnicara i sovinista kojima smo uvijek "MI" krivi.
Ne moze svijet funkcionisati na principu MI i VI.
Mozemo misliti sta zelimo ali je cinjenica da se Turci koncentrisu u pojednim kvartovima i stvaraju svoju Tursku u sred npr. Njemacke.

Istina je negdje na sredini.

@
Oni bi da prihvate radnu snagu ali ne bi da prihvate kao Turke.

Pa iskreno ne mozes biti "TURCIN" sa svim svojim obicajima i kulturnim naslijedjem u Njemackoj.
Ili si ili nisi. :)
Onda zivi sa tim.
Nijemci nisu duzni mijenjati svoje obicaje i zivot da bi se prilagodili novoprodoslim.

Tako je i sa nama Bosancima. Upoznati djecu sa nasom kulturom, obicajima, nauciti jezik ali ih odgojiti da se osjecaju domacinom u novim zemljama a ne gostima.
U velikoj vecini su im ovo domovine a ne BiH.
Po ovome si taj koji nesvjesno upadaš u zamku desničara. Nijemac nije dužan mijenjati svoje običaje da se prilagodi drugome ali je se većina Nijemaca odvojila od tradicionalne konzervativne slike koja je se propagirala 1960ih ali od stranaca zahtjeva da budu tradicionalni Nijemci?

Ako u Njemačkoj imamo demokratsko društvo gdje nije važno da li vjeruješ,u šta vjeruješ, koja ti je seksualna orijentacija, kakav pogled imaš na porodični život, kako se osjećaš, zašto se to to zabranjuje onima u istom društvu koji su stranog porijekla?
Ako Nijemac ima pravo da bude ateist, agnostik, budista ili da nađe inspiraciju u nekoj sekti zašto se brani strancu da islam bude dio njegovog života?
Ako se Nijemac ima pravo furati na strance, ako ima frizuru i fura pogled na život jednog Jamajkanca, ako je neko bio u Južnoj Africi,Indiji ili Škotskoj pa su ga te države inspirisale na neki način da je mnogo običaja poprimio iz tih kultura zašto ne može Bošnjak da zadrži dio svoje kulture?
Ako je mnogo Nijemaca amerikaniziralo svoj jezik i sluša stranu muziku zašto to ne može biti odobreno i drugim ili je odobreno slušati samo Adele a ne Dinu Merlina? Dođe Nijemac sa odmora iz Argentine i donese CD nekog Argentinca i sluša mjesecima ali je problem ako neko iz BiH donese CD Hari Mata Harija?
Vegetarijanac ili veganac smiju odbiti svinjetinu jer je to njihov izbor i ne žele ih diskriminisati i povrediti osjećaje ali kada musliman odbije tu nastaje rasprava?
Paul Breitner nije nikada pjevao himnu kada je igrao i to je njegov izbor ali kada Mesut Ozil radi isto to je skandal?
Zato je slab argument kada neko napiše "Šta se žalite na zapad? Probajte kao stranac ili kršćan živiti u arapskim zemljama!" Te arapske zemlje i ne kriju da brane određene stvari i da ne daju nekim grupama prava za razliku od zapada koji se ponosi demokratskim vrijednostima i da ima svako pravo da bude šta želi dok ne ugrožava druge.

Po čemu je se jedan Bošnjak koji u Njemačkoj zna jezik, plaća porez, radi i doprinosi državi ali koji je sinu u po Berlina dao ime Sabahudin, što gleda samo TV Hayat, visi po bosanskim klubovima i gleda samo naše pjevače koji gostuju integrisao manje od Nijemca koji je bio u Meksiku i sinu dao ime Jose jer mu je se svidilo, koji gleda samo američki sport, posjećuje indijske festivale jer ga zanima ta kultura i sluša samo američku muziku?
Oprosti, ali ti ovo niko ne brani niti u Njemackoj niti u Austriji.
Mislim da nisi skont'o poentu.
Vjeruj, radi, slusaj sta zelis ali postuj zakone drzave u kojoj zivis.

Al' ja nezelim vaspitavati djecu kao da zive u Prijedoru kada zive u Austriji.
Sve ostalo je pogresno i za djecu stetno.
lotPi

#302 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

addy_sa wrote: 03/12/2019 14:17 *aboli me za dijasporu i njihov identitet.
Sta radis onda ovdje!?
Mozda zaboli i nekog imal' vode u Sarajevu ili cistog zraka u Zenici!
Pa ne objavljuje to ovdje.
Last edited by lotPi on 03/12/2019 14:28, edited 1 time in total.
SaraFina

#303 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

512MB wrote: 03/12/2019 14:14 Jebiga, mora sad provodit vrijeme sa dragim, odkad je bez posla a i iz stranke ga šutnuli. Možda joj to škodi :sad:
https://www.atvbl.com/banjaluka-umjesto ... -u-srpskoj

Misliš?

Veći Srbin od Dodika. :lol:
addy_sa

#304 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by addy_sa »

lotPi wrote: 03/12/2019 14:22
Sta radis onda ovdje!?
Ako se na temu ne smije, zaključajte je u zatvorenu grupu pa se dopisujte :D
Oniiiiii kako se kažeeee ono kod nas u njemačkU
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
lotPi

#305 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

addy_sa wrote: 03/12/2019 14:47
lotPi wrote: 03/12/2019 14:22
Sta radis onda ovdje!?
Ako se na temu ne smije, zaključajte je u zatvorenu grupu pa se dopisujte :D
Oniiiiii kako se kažeeee ono kod nas u njemačkU
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ovo fol treba biti smiješno!

A kako se kaze pojma nemam, izgleda ti znaš.
Hank Paldum

#306 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

lotPi wrote: 03/12/2019 14:21

Poenta je da takav način života mnogi smatraju kao znakom da se neko nije integrisao dok je jedan Nijemac prvi taj koji živi načinom života koji nije tipično njemački, znači ne postoji definicija integrisane osobe u Njemačkoj, to je definicina integrisane osobe u civilizovanom svijetu, niko ne govori da to nekome ko brani.
Koje su to stvari gdje ne želiš da ti dijete živi kao u Prijedoru? Raditi, plaćati račune, bacati smeće u kantu, poštovati drugačije, poštovati državu, to su stvari koje svaki normalan roditelj savjetuje djecu bilo to u Prijedoru, Beču ili Ugandi. Protiv čega se to borite jer ne želite da vam djeca budu autsajderi u inostranstvu?
512MB

#307 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: 03/12/2019 14:26
512MB wrote: 03/12/2019 14:14 Jebiga, mora sad provodit vrijeme sa dragim, odkad je bez posla a i iz stranke ga šutnuli. Možda joj to škodi :sad:
https://www.atvbl.com/banjaluka-umjesto ... -u-srpskoj

Misliš?

Veći Srbin od Dodika. :lol:
Ma znam ja njega privatno, duga priča, ima u medijima slika nas dvojice iz 2017. :mrgreen: On je ko fosna glup, ćaća mu je bio maher...
CPT

#308 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by CPT »

Razlika je u? Kako to onda djeca iz Prijedora prezive u Austriji (pa i dalje):? :shock: To postoje neka dodatna pravila? Kad smo vec kod toga vecina vaspitanja "iz Prijedora" se lakse uklapa u konzervativnu sredinu kao sto je Austrija nego moderni pristup :wink:
Hank Paldum

#309 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

rajvosaxo wrote: 03/12/2019 21:43
Hank Paldum wrote: 03/12/2019 14:57 [
Koje su to stvari gdje ne želiš da ti dijete živi kao u Prijedoru? Raditi, plaćati račune, bacati smeće u kantu, poštovati drugačije, poštovati državu, to su stvari koje svaki normalan roditelj savjetuje djecu bilo to u Prijedoru, Beču ili Ugandi. Protiv čega se to borite jer ne želite da vam djeca budu autsajderi u inostranstvu?
Ne savjetuje ga tako u Prijedoru.
U Prijedoru ( barem prema desavanjima u skorijoj proslosti ) mu kaze - zakolji i siluj komsije.
A i u vecini BiH i dan danas preovladavaju slicni savjeti..
To svakako samo postoji mogućnost da je i čovjek jedan od onih Prijedorćana koji su pobjegli od tih što tako uče djecu pa da ne griješim dušu.
lotPi

#310 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

U Prijedoru ( barem prema desavanjima u skorijoj proslosti ) mu kaze - zakolji i siluj komsije.
I sta da napisem na ovaj seljakluk i bezobrazluk.
Radije cu se suzdrzati da radi ovakvih ******* ne popijem ban.
Sramotis ime grada u svom niku!
A volio bih vidjeti tako te junacine kao sto si ti '92 u Prijedoru. Trebalo nam je par tako hrabrih i pametnih kao i ti!
Last edited by lotPi on 04/12/2019 07:28, edited 2 times in total.
lotPi

#311 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

Hank Paldum wrote: 03/12/2019 14:57

Poenta je da takav način života mnogi smatraju kao znakom da se neko nije integrisao dok je jedan Nijemac prvi taj koji živi načinom života koji nije tipično njemački, znači ne postoji definicija integrisane osobe u Njemačkoj, to je definicina integrisane osobe u civilizovanom svijetu, niko ne govori da to nekome ko brani.
Zar je tako tesko skontati!?

Znam hrpu ljudi iz Bosne koji 24 sata gledaju nase programe, idu samo po nasim lokalima, sisaju se kod nasih ljudi, kupuju u nasim prodavnicama, rijetko idu po svecanostima u firmama a i ako odu sjede zajedno i progovore max "Guten Abend" na Njemackom. Na poslu su u grupama sa nasim ljudima i prica se samo nas jezik. Znaju sta se desava u Hambarinama ili u Kalesiji a pojma nemaju sta im se desava u gradu u kojem zive. Nisu otisli kod komse na kafu a drustvo im se sastoji 100% od nasih ljudi.
Naravno da ovo nije tragicno ili pogresno ali je veliki hendikep.

Pises: "Koje su to stvari gdje ne želiš da ti dijete živi kao u Prijedoru? " a ja nisam govorio o tome.
Govorim o odgajanju djeteta da nema nista zajednicko sa drugim osobama skojim dijeli zivotni prostor vec 100% sa onima koji su 500-2000 km daleko.

I na kraju pljuje po zemlji u kojoj zivi jer ga "iskljucuje".

A i onako usput, moja djeca pricaju savrseno bosanski, hvala Bogu znaju ga i zadovoljavajuce pisati (mada je nastava na bosanskom mislena imenica), znaju i za Mesu Selimovica i Edina Dzeku.
Ali ne samo i za njih!
Last edited by lotPi on 04/12/2019 07:52, edited 3 times in total.
lotPi

#312 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

*
lotPi

#313 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

Hank Paldum wrote: 04/12/2019 00:13
To svakako samo postoji mogućnost da je i čovjek jedan od onih Prijedorćana koji su pobjegli od tih što tako uče djecu pa da ne griješim dušu.
Prijedorčana :) a ne Prijedorćana :)
Kao da si iz Kozarca :)

Pises: "Protiv čega se to borite jer ne želite da vam djeca budu autsajderi u inostranstvu?"
Ne borimo se (nije rat) ali se protivim samoiskljucivanju iz drustva iz bilo kojeg razloga.
A to rade mnogi Bosanci na zapadu. Time postajemo autsajderi jer nemamo uticaja na procese u drustvu a kriviti mozemo samo sami sebe.
stakasa

#314 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

lotPi wrote: 04/12/2019 07:26
Hank Paldum wrote: 03/12/2019 14:57

Zar je tako tesko skontati!?

Znam hrpu ljudi iz Bosne koji 24 sata gledaju nase programe, idu samo po nasim lokalima, sisaju se kod nasih ljudi, kupuju u nasim prodavnicama, rijetko idu po svecanostima u firmama a i ako odu sjede zajedno i progovore max "Guten Abend" na Njemackom. Na poslu su u grupama sa nasim ljudima i prica se samo nas jezik. Znaju sta se desava u Hambarinama ili u Kalesiji a pojma nemaju sta im se desava u gradu u kojem zive. Nisu otisli kod komse na kafu a drustvo im se sastoji 100% od nasih ljudi.

Pises: "Koje su to stvari gdje ne želiš da ti dijete živi kao u Prijedoru? " a ja nisam govorio o tome.
Govorim o odgajanju djeteta da nema nista zajednicko sa drugim osobama skojim dijeli zivotni prostor vec 100% sa onima koji su 500-2000 km daleko.

A i onako usput, moja djeca pricaju savrseno bosanski, hvala Bogu znaju ga i zadovoljavajuce pisati (mada je nastava na bosanskom mislena imenica), znaju i za Mesu Selimovica i Edina Dzeku.
Ali ne samo i za njih!
Pravis problem tamo gdje ga nema. Bosanci i Hercegovci su medu najintegrisanijim skupinama u Evropi. Cesto se ovo radi uz obaveznu opasku na kraju - ja nisam takav. Valjda da se podvuce, zasjaji vecim sjajem. Nema potrebe. Svak za se travu pase
lotPi

#315 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

stakasa wrote: 04/12/2019 08:22
Pravis problem tamo gdje ga nema. Bosanci i Hercegovci su medu najintegrisanijim skupinama u Evropi. Cesto se ovo radi uz obaveznu opasku na kraju - ja nisam takav. Valjda da se podvuce, zasjaji vecim sjajem. Nema potrebe. Svak za se travu pase
Ne pravim problem, vec odgovaram na neutemeljene tvrdnje!
A nije mi namjera sjajiti vecim sjajem, ni u kom slucaju.
stakasa

#316 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

lotPi wrote: 04/12/2019 08:37
stakasa wrote: 04/12/2019 08:22
Ne pravim problem, vec odgovaram na neutemeljene tvrdnje!
A nije mi namjera sjajiti vecim sjajem, ni u kom slucaju.
Upiru prstom u Bosance i Hercegovce, bezveze prica bolan ne bio
vjesticanametli

#317 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by vjesticanametli »

Davno jednom je napisao cini mi se da jeste i jos nekihvdogaDZaja ali nije moje da pisem...malo spustite loptu.....
Hank Paldum

#318 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

vjesticanametli wrote: 04/12/2019 10:16

Davno jednom je napisao cini mi se da jeste i jos nekihvdogaDZaja ali nije moje da pisem...malo spustite loptu.....
Baš taj dio koji si podvukla je bio moj pokušaj da spustim loptu tako da ti je komentar suvišan.

lotPi wrote: 04/12/2019 07:26 Zar je tako tesko skontati!?

Ali ne samo i za njih!
Miješaš nas sa Turcima. Turci su se dobrovoljno izolirali, rijetko ćeš gdje vidjeti Turčina da radi u nekoj firmi, većina ih je samostalna u svojim kvartovima, imaju trgovine i slično, mali turski gradovi po Njemačkoj.
Garantujem ti da nema naše osobe od 1960ih pa do danas koja je duže od 3 godine u Njemačkoj a da ne zna solidno komunicirati na njemačkom sa Nijemcima, naravno ne računam slučajeve gdje je neko u Njemačkoj svo vrijeme kao domaćica, nezaposlen, invalid ili kao stara osoba kod svoje djece pa ne kontaktiraju sa vanjskim svijetom.
Sve ostalo šta si napisao je onaj fenomen o čemu sam pisao u onom podužem komentaru da je naš čovjek sebi umislio da postoji neka definicija integrisanja na koju čak i Nijemac zadnjih 30 godina ne obraća pažnju.

To što neki na poslu kontaktiraju samo sa svojim je jednostavno što svako bira svoj krug prijatelja. Ja kada dođem negdje raditi ili živjeti kada sretnem nekoga iz BiH ja već imam 40% zajedničkih tema, kroz daljni kontakt i druženje mogu sa Nijemcem ili Poljakom kroz razgovor o sportu, autima, filmovima, hrani nagurati na još procenata ali mnogi se zadovolje sa tih 40% što se tiče druženja. Dok posao ne pati nikome ne smeta osim izgleda našem Bošnjaku.
Prvi taj Nijemac se ne druži sa svojima jer su njegovi nego zbog zajedničkih interesovanja. Ako se Wolfgang ne druži sa Hansom jer Wolfgang voli stranu muziku, hranu, kulturu a Hans domaću zašto bih se onda ja družio sa Hansom kada više imam zajedničko sa nekim Senadom?
Ako Švabo A se radije druži sa Švabom B u Njemačkoj jer ih privlači tajlandska kultura viśe nego Oktoberfest zašto bih ja se trudio da me privlači više Oktoberfest nego zajednička kahva u bosanskom klubu?

Ja ne znam kako vi zamišljate Njemačku u 2019. Da ima neki kod ponašanja ili da se dobije neki certifikat kako si se adaptirao jer današnji Nijemac ima u svom životu toliko utjecaja stranih kultura tako da jedan Bošnjak kojj više živi u Njemačkoj kao Bosnjak nego Nijemac nije strano tijelo.
To da Bošnjaka više interesuje šta se dešava u Kalesiji nego u Minhenu gdje živi ili da nikada nije otišao Nijemcu na kahvu je opet pogled našeg Bošnjaka koji želi biti veći katolik od pape ili u ovom slučaju veći Nijemac od Nijemca. Kada se u njemačkom gradu desi nešto strašno ili veliko,saobraćajna nesreća, ubistvo, teroristicki napad ili teško nevrijeme to interesuje svakoga, sve ostalo interesuje Nijemca koliko i Bošnjaka.
Nijemac umjesto Kalesije ima Austriju, Švicarsku ili drugu njemačku opštinu ili republiku gdje se organizuju festivali i događaji koji njemu pašu, gdje je atmosfera koja njemu godi. Zaboli Nijemca šta se događa u njegovom Frankfurtu ako ga tu ništa ne privlači ali eto Bošnjaka mora to privlačiti. Isto za kahvu sa komšijama, koliko Nijemaca ne kontaktira sa svojim komšijama uopšte nego putuje kilometrima da se nađe sa nekim na piće jer imaju zajednička interesovanja, u Njemačkoj ne kontaktiraš sa nekim što moraš jer živiš blizu ili u istoj zgradi nego biraš sebi makar bilo to pola sata vožnje autom. Zašto bi neki Senad morao kontaktirati sa nekim Helmutom kada ima 10 minuta dalje jednog Enesa sa kojim ima više zajedničko?

A naravno sam mislio PrijedorČani, tako je kada neko kasno piše na tabletu :-)
Hank Paldum

#319 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

To za djecu, djeca će automatski poprimiti ponašanje nekoga ko živi u Berlinu a ne u Prijedoru, to dolazi automatski bez obzira kakvo je ponašanje u kući kroz školu, ekskurziju i sekcije. Evo moja djeca su išla u školu u BiH, pokupili su neke fazone koje se pričaju po BiH, znali ko je Izet Fazlinović, pjevali domaće pjesme, molili nas da ih izvedemo na neka mjesta u blizni.
Sada smo ovdje i oni su bez našeg uticaja naučili par pjesama koje su popularne, znaju emisije koje su na RTL II, naučili kako da naručuju u McDonaldsu, kako dobiti novac kada vrate plastične flaše i limenke, kako izvaditi kartu u autobusu
512MB

#320 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Degutantni i dosadni ste sa tim generaliziranjem, nit su svi Nijemci nit su sve Bošnje isti. Ne postoji više nešto "tipično" njemački, to je bilo možda prije 50 godina, stvari se mijenjaju, napreduju, globalizacija je uzela maha...
Hank Paldum

#321 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

To i tvrdim ali smatram da ipak i dalje postoje tipični Nijemci, Francuzi, Austrijanci ali da ne postoji više tipična Njemačka, Francuska, Austrija, Imaju karakteristike šta čine tipičnog Nijemca ali to ne moraš imati kao stranac da bi bio ravnopravan državljanin Njemačke. Da je poštovanje države i njenog ustava kao i znanje jezika te države jedino šta ti treba da bi se danas integrisao,.
Sa druge strane tipični Nijemac će i dalje ostati tipični Nijemac bez obzira bio on u Njemačkoj, Australiji i Kanadi
mishic

#322 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by mishic »

Tri su ključna oblika odnosa doseljenika sa domicilnim stanovništvom: izolacija, asimilacija i integracija.
Izolacija (često se navodi kao britanski model) u kojem stranci formiraju svoje četvrti, zatvore se i začahura u njima, ostaju potpuno marginalizirani i zatvoreni, izolovani su od drugih i drgačijih i maksimalno se trude oduprti spoljnjem uticaju i zadržati svpoje običaje, kulturu, tradiciju i sl.
Asimilacija (poistovječuje se sa francuskim modelom) gdje se svim mogučim sredstvima, zakonima, obrazovanjem, vlastitom superiornošću i napadnim i nametljivim metodama stranci nastoje čim prije i što brže asimilirati i uklopiti u domaći ambijent istovremeno sa odbacivanjem svih odlika i oblika ponašanja vezanih za zemlju porijekla, rasne, nacionalne, jezičke, kulturološke i druge osobenosti doseljenika.
I integracija (veže se za prostor Evrope od Austrije i švicarske preko Njemačke do Skandinavije) kao srednji i najsretniji oblik susreta naroda i kultura u kojem bi načelno trebalo da se pri tom susretu afirmišu pozitivne civilizacijske tekovine i kulturna dostignuća. Da se dakle, sistemom vrijednosti prihvata, prisvaja i dominira ono što je bolje, vrijednije afirmativnije... Time se obogačuju i zatećene i donešene vrijednosti, dolazi do međusobnog sinkretizma (stapanja, spajanja, prožimanja i obogačivanja) ali se ne vrši vještačka eliminacija, diskreditiranje, selekcija i bilo kakva intervencija izuzev one prirodne da ono što je bolje, prihvatljivije, poželjno i td. samo po sebi dobiva na značaju i uticaju a ono manje vrijedno i neprihvatljivo postepeno iščezava i gubi se.
Naravno ovi načelni modeli nisu kristalno čisti i odvojeni jedan od drugog nego postoji desetine "podvrsta" koje su spona i spoj ovih načelnih oblika. I ono najvažnije sve ovo u velikoj mjeri zavisi i od nosioca, broja, stepena razvijenosti itd. i jedne i druge strane.
Jack Be Nimble

#323 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Jack Be Nimble »

Ako ova moja sadasnja ljubav bude sudjena na duge staze i bude neke djece onda ce biti

Amerikanac-Bosanac-Irac-Italijan-Negdje iz Zapadne Sahare.

Fina kombinacija.
512MB

#324 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Show pic or it didn't happen :oops:
stakasa

#325 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

Jack Be Nimble wrote: 06/12/2019 15:24 Ako ova moja sadasnja ljubav bude sudjena na duge staze i bude neke djece onda ce biti

Amerikanac-Bosanac-Irac-Italijan-Negdje iz Zapadne Sahare.

Fina kombinacija.
Wow
Dobra kombinacija. Pripazi je :D
Post Reply