Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#251 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

sinuhe wrote: 03/12/2019 08:21 I da li bi ti mogao raditi za bosansko osiguravajuce drustvo koje je austrijsko ili njemacko? Kako bi izgledao tvoj povratak u BiH?
Sto se tice strucne spreme mogao bi mogao raditi. Problem je nerazvijenost trzista u BiH jer zakonska obaveza za osiguranjem koliko ja znam u BiH postoji samo za automobile, samim tim mali je krug djelovanja. Isto tako Njemacka osiguranja ne rade u BiH da bi mogao ici na neku ogranicenu zamjenu sto bi volio. Ja sam zavrsio osnovnu i srednju skolu ovdje kao i visu skolu ovdje sve u jednom pravcu osiguranje i finacnije.
Ja se trenutno bavim privatnim osigranjem za nesrece i privatnim zivotnim osiguranjem u zadnjih 5 godina.
Mozda bas iz tog razloga sto poznajem materiju i znam kako ce biti tesko u starosti moj povratak u BiH je savim izvjestan.
Jer za par godina kada progrsivno oporezivanje penzije u Njemackoj bude dostiglo planiranu razinu penzioneri ce imati tezak zivot ako nemaju sopstevnu nekretninu, pogotovo u velikim gradovima. Veliki problem je i njega u Njemackoj!!! Licno bi volio ici u prijevremensku penziju jer mene bi trebala kaciti penzija ne sa 67 godina starosti nego za 68 godina tako da mi je to dugo, i onda bi se sigurno vratio u BiH ako bi dobio prijevremensku sa nekih 54-55 godina.
Last edited by elcaliente on 03/12/2019 08:48, edited 1 time in total.
512MB

#252 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 03/12/2019 07:37
512MB wrote: 02/12/2019 23:29
elcaliente wrote: 02/12/2019 19:38 Ovo pitanje ne najlakse odgovoriti.
Ako je dijete od roditelja Hrvata/Katolika i rodi se npr. U Njemackoj onda ce uvjek se izjasnjavati prvo kao Hrvat pa onda Njemac i Hrvatska ce mu biti u srcu.
Isto tako ako je Pravoslavac/ Srbin, Srbovanje i Srbija prije svega.

Ako je Musliman/Bosnjak onda ce naravno se izjasnjavati kao Njemac kao i svi Muslimani/ Bosnjaci strahujuci da ga neko nece prepoznati kao takvog jer ima taj peh da nosi Tursko ime i prezime na ic. Naravno za tu nepravdu ce okriviti roditelje jer se on zelio zvati Kevin.
Kako misliš izjašnjava :mrgreen: Za mojih 35 godina na zapadu se nisam niti jesnom izjašnjavao, niti me je iko pitao negdje kako se izjašnjavam ili kojoj etniji pripadam, za to ovdje jednostavno ljude zaboli karina. Kod popisa se u cwbtralnom regiamsteu prebroje pasoši i to je to.
Ne znam gdje zivis, ja sam u Njemackoj od djetinstva, i evo 27 godina vec boravim u istoj, radim isplatu stete u osiguravajucoj kuci i nikada ama bas nikada nisam prosao bez tih pitanja, odakle si, sta si na bilo kojem poslu a i privatno.
Kada popunjavam neke papire uvjek pitaju za drzavljanstvo a posto radim specifican posao sto se tice osiguranja mogu ti reci da sto posto djelimo musterije po nacionalitetima i da li postoji proslost emigracije i to oficijelno. Sta vise, u zadnjih godina vise nego prije, jer imamo veliki procenat prevara ili pokusaja prevara bas od strane odredjene populacije.
Jarane kod tebe ja ne bi osigurao niti biciklo... ja tvrdim jedno, ti meni pariraš tvrdeći isto to :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#253 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Tomahawk11 »

elcaliente wrote: 03/12/2019 08:47
sinuhe wrote: 03/12/2019 08:21 I da li bi ti mogao raditi za bosansko osiguravajuce drustvo koje je austrijsko ili njemacko? Kako bi izgledao tvoj povratak u BiH?
Sto se tice strucne spreme mogao bi mogao raditi. Problem je nerazvijenost trzista u BiH jer zakonska obaveza za osiguranjem koliko ja znam u BiH postoji samo za automobile, samim tim mali je krug djelovanja. Isto tako Njemacka osiguranja ne rade u BiH da bi mogao ici na neku ogranicenu zamjenu sto bi volio. Ja sam zavrsio osnovnu i srednju skolu ovdje kao i visu skolu ovdje sve u jednom pravcu osiguranje i finacnije.
Ja se trenutno bavim privatnim osigranjem za nesrece i privatnim zivotnim osiguranjem u zadnjih 5 godina.
Mozda bas iz tog razloga sto poznajem materiju i znam kako ce biti tesko u starosti moj povratak u BiH je savim izvjestan.
Jer za par godina kada progrsivno oporezivanje penzije u Njemackoj bude dostiglo planiranu razinu penzioneri ce imati tezak zivot ako nemaju sopstevnu nekretninu, pogotovo u velikim gradovima. Veliki problem je i njega u Njemackoj!!! Licno bi volio ici u prijevremensku penziju jer mene bi trebala kaciti penzija ne sa 67 godina starosti nego za 68 godina tako da mi je to dugo, i onda bi se sigurno vratio u BiH ako bi dobio prijevremensku sa nekih 54-55 godina.
U BiH je Wiener sve poklopio. Čini mi se da su pokupovali ostala osiguranja i da oni sve drže pod svojom šapom.
Posla itekako ima, mada si u pravu ovo za obaveznost.
Međutim ljudi uzimaju police i na dobrovoljnoj bazi.
elcaliente

#254 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

512MB wrote: 03/12/2019 08:48
elcaliente wrote: 03/12/2019 07:37
512MB wrote: 02/12/2019 23:29
Kako misliš izjašnjava :mrgreen: Za mojih 35 godina na zapadu se nisam niti jesnom izjašnjavao, niti me je iko pitao negdje kako se izjašnjavam ili kojoj etniji pripadam, za to ovdje jednostavno ljude zaboli karina. Kod popisa se u cwbtralnom regiamsteu prebroje pasoši i to je to.
Ne znam gdje zivis, ja sam u Njemackoj od djetinstva, i evo 27 godina vec boravim u istoj, radim isplatu stete u osiguravajucoj kuci i nikada ama bas nikada nisam prosao bez tih pitanja, odakle si, sta si na bilo kojem poslu a i privatno.
Kada popunjavam neke papire uvjek pitaju za drzavljanstvo a posto radim specifican posao sto se tice osiguranja mogu ti reci da sto posto djelimo musterije po nacionalitetima i da li postoji proslost emigracije i to oficijelno. Sta vise, u zadnjih godina vise nego prije, jer imamo veliki procenat prevara ili pokusaja prevara bas od strane odredjene populacije.
Jarane kod tebe ja ne bi osigurao niti biciklo... ja tvrdim jedno, ti meni pariraš tvrdeći isto to :mrgreen:
Onda se nismo razumjeli.
Point.

#255 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Point. »

Dope_Man wrote: 02/12/2019 18:55
Point. wrote: 02/12/2019 18:28 Tužno je čitati pojedine kako bi se riješili i zaboravili svoj identitet, što kroz uskraćivanje jezika vlastoj djeci što kroz odbacivanja onog što jesi i što gradi tvoju ličnost, zbog čega? Tužno je slušati naše nane i dede koji ne mogu sa svojim unucima komunicirati kako Bog kaže jer se roditelji stide onog što jesu i nisu naučili djecu lezik svojih predaka ili slušati Minu, Adisa ili Mirelu kako se ofira u Bosni i ne zna naručiti sok ili pivu na sopstvenom jeziku zbog roditelja koji su im uskratili to pravo zbog čega? Da bude veći Danac od Danca, veći šved od Šveda ili veći Kanađanin od Kanađanina.

Nekad smo ismijavali Cigane i zajebavali se na njihov račun zbog imena Jennifer Capriatti, Rambo, Dylan i što su jedan dan Srbi, drugi dan Hrvati, Bošnjaci, Bosanci vaki naki kako se u tom trenutku nađe za shodno a vidi nas sada.

Identitet nije ono što ti piše na papiru ili u kojoj državi trenutno boraviš, nego je ono nešto sa čime se rodiš, ne samo ti nego i tvoji prije tebe. Nema nas ko Kineza da svojatamo i uzimamo tuđe identitete tek tako.
Moj identitet je ono sto ja kao pojedinac pravim od sebe. Ne obicna slucajnost poput mjesta gdje sam rodjen. To se ne radja vec se stvara licnim zivotnim izborima. Dakle moj identitet je da sam X po zanimanju, Y po profesiji, Z po interesovanjima itd itd itd.. A to gdje sam rodjen me ne cini niti boljim, niti gorim od bilo koga drugog rodjenog na nekom drugom mjestu jer pobogu, svi smo se morali negdje roditi. Ja i ti nemamo nista zajednicno osim cinjenice da smo se rodili unutar iste politicki ogranicene regije zvane Bosna i Hercegovina (ili nekad ranije zvane Jugoslavija. Ja, tj. moj identite, moze biti daleko slicniji nekom Hansu ili Ljumbergu nego sto ce ikad biti slican tvome.

I nije stvar u tome da ce neko biti veci Danac od Danca, vec prihvatiti da si po drzavljanstvu Danac od trenutka uzimanja drzavljanstva, i postovati tu drzavu jer si tu dobio mogucnost za zivis bolji zivot nego u nekoj drugoj.
Niko ne govori da ne poštuješ državu u kojoj živiš, nego ne moraš zaboraviti ko si i šta si zbog tog poštovanja. Ti ne možeš biti nikad Danac, Šved ili Englez, na papiru jedino da. Zašto potreba da se neko odriče svog bosanskog identiteta?
Ramzess Veliki

#256 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Ramzess Veliki »

Mislim da ce se svi iz dijaspore obogatiti osim onih koji nece i to je njihova buducnost, a i identitet je jedno. Svak je svjestan svog vlastitog identiteta. Ja sam Marsovac i cekam ovdje kao refugee priliku da se vratim kuci. :D
elcaliente

#257 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

Tomahawk11 wrote: 03/12/2019 08:49
U BiH je Wiener sve poklopio. Čini mi se da su pokupovali ostala osiguranja i da oni sve drže pod svojom šapom.
Posla itekako ima, mada si u pravu ovo za obaveznost.
Međutim ljudi uzimaju police i na dobrovoljnoj bazi.
Mene je uvijek zanimalo kako je u BiH rijeseno to ako zivis u etaznom stanu u zgradi koja ima vise stanova.
Ako naprimjer izbije pozar u tvom stanu tvojom krivicom i zapalis svoj stan i jos cetiri pored usput, ko placa prvo stetu na stanovima a kao drugo privremeni smjestaj tih porodica dok im se stanovi ne obnove, kao i njihovu licnu imovinu.
Pogotovo ako si pod kirijom.
Tomahawk11
Globalni moderator

#258 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Tomahawk11 »

elcaliente wrote: 03/12/2019 09:02
Mene je uvijek zanimalo kako je u BiH rijeseno to ako zivis u etaznom stanu u zgradi koja ima vise stanova.
Ako naprimjer izbije pozar u tvom stanu tvojom krivicom i zapalis svoj stan i jos cetiri pored usput, ko placa prvo stetu na stanovima a kao drugo privremeni smjestaj tih porodica dok im se stanovi ne obnove, kao i njihovu licnu imovinu.
Iskreno ti ne znam odgovoriti na to pitanje.
Da li snosi štetu počinilac, odnosno onaj kod koga je izazvan požar...vjerovatno.
E sad on ako nema nikakvo osiguranje, pušiona.
512MB

#259 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Ko čeka da živi od penzije taj svakako nije skužio sistem. Do starosne penzije je obaveza imati barem jednu nekretninu u posjedu, još bolje dvije. Pored toga na vrijeme početi ulagati u akcije i dugoročne fonds (Stichwort Vermögensaufbau).

Ako ti čekaš na njemačku penziju pa da se vratiš u BiH da živiš od milju eura onda za šta živiš stari...
elcaliente

#260 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

512MB wrote: 03/12/2019 09:08
Ko čeka da živi od penzije taj svakako nije skužio sistem. Do starosne penzije je obaveza imati barem jednu nekretninu u posjedu, još bolje dvije. Pored toga na vrijeme početi ulagati u akcije i dugoročne fonds (Stichwort Vermögensaufbau).

Ako ti čekaš na njemačku penziju pa da se vratiš u BiH da živiš od milju eura onda za šta živiš stari...
Problematicno je u Njemackoj sto se tice nekretnina. Ako zivis u velikim gradovima i porodica je tu a mladji si od 85 godista tesko ces do nekretnine i kredit ces odplacivati skoro do penzije.
Ja sam konkretno odrastao u Minhenu i zvim tu, vrlo dobro znam cijene nekretnina. I da neko za 2-3soban stan plati 800.000 eur nije bas jednostavno.

Moja penzija sto se tice uplacivanja stoji na 4 noge, obavezna ( drzavna ) sto je pusiona, privatna penzija koji upacivam sam od bruta, zivotno osiguranje i firmina penzija ( Betriebsrente ), plus nekretnina.
Last edited by elcaliente on 03/12/2019 09:50, edited 2 times in total.
elcaliente

#261 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

Tomahawk11 wrote: 03/12/2019 09:06
elcaliente wrote: 03/12/2019 09:02
Iskreno ti ne znam odgovoriti na to pitanje.
Da li snosi štetu počinilac, odnosno onaj kod koga je izazvan požar...vjerovatno.
E sad on ako nema nikakvo osiguranje, pušiona.
Zato sam i rekao da za velike osiguravajuce kuce BiH trziste nije interesantno jer nije regulisano. Ali doci ce to vremenom sve , regulisati ce se.
Fakticki imovina pojednica koji zivi u zgradi zavisi od srece, da li komsija pazi ili ne, ako nemas srece gubis sve preko noci i pusiona si a niko ne odgovara.
lotPi

#262 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

Ako je dijete od roditelja Hrvata/Katolika i rodi se npr. U Njemackoj onda ce uvjek se izjasnjavati prvo kao Hrvat pa onda Njemac i Hrvatska ce mu biti u srcu.

Ako je Musliman/Bosnjak onda ce naravno se izjasnjavati kao Njemac kao i svi Muslimani/ Bosnjaci strahujuci da ga neko nece prepoznati kao takvog jer ima taj peh da nosi Tursko ime i prezime na ic. Naravno za tu nepravdu ce okriviti roditelje jer se on zelio zvati Kevin.

Koja hrpa gluposti :)
Na osnovu cega zasnivas svoj stav?
512MB

#263 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 03/12/2019 09:36 Problematicno je u Njemackoj sto se tice nekretnina. Ako zivis u velikim gradovima i porodica je tu a mladji si od 85 godista tesko ces do nekretnine i kredit ces odplacivati skoro do penzije.
Ja sam konkretno odrastao u Minhenu i zvim tu, vrlo dobro znam cijene nekretnina. I da neko za 2-3soban stan plati 800.000 eur nije bas jednostavno.

Moja penzija sto se tice uplacivanja stoji na 4 noge, obavezna ( drzavna ) sto je pusiona, privatna penzija koji upacivam sam od bruta, zivotno osiguranje i firmina penzija ( Betriebsrente ), plus nekretnina.
Aha problematično, euribor je na historijskom minimumu, u bankama dobiješ trenutno fixzins od 0.7%. Kad kupit ako ne sad?

Al možeš ti i kiriju plaćat do penzije ako želiš, al moraš je i u penziji plaćat, a kuću/stan si otplatio do tad :wink:
elcaliente

#264 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

lotPi wrote: 03/12/2019 09:54

Zivotnog iskustva i milion primjera.
Mada se forum ne moze uzeti kao relevatan izvor informacija i ovdje mozes iz pisanja doci do nekih zakljucaka.
Plastican primjer i najbolji za pokazati je sport i patriotski naboj kod jednih, drugih i trecih.
Iz licnog iskustva u okruzenju i tu stojim sto posto iza toga je da Bosnjak ima kompleks nize vrijednosti i prije ce se odreci Bosanskog pasosa nego Hrvat svoga i poslije toga ce hvaliti sa time i osjecati kao nesto bolje. Generacije mojih poznanika i skolskih drugova su takvi bili.
A ovi novi gastarbajteri sto dolaze zadnjih godina su jos ekstremniji sto se tice toga. Neki su toliko ekstremni da covjek ostane bez teksta.
elcaliente

#265 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

512MB wrote: 03/12/2019 09:57
elcaliente wrote: 03/12/2019 09:36 Problematicno je u Njemackoj sto se tice nekretnina. Ako zivis u velikim gradovima i porodica je tu a mladji si od 85 godista tesko ces do nekretnine i kredit ces odplacivati skoro do penzije.

Aha problematično, euribor je na historijskom minimumu, u bankama dobiješ trenutno fixzins od 0.7%. Kad kupit ako ne sad?

Al možeš ti i kiriju plaćat do penzije ako želiš, al moraš je i u penziji plaćat, a kuću/stan si otplatio do tad :wink:
A mozda neki ljudi ne zele da budu rob kreditu 40 godina.
Recimo da imas par gdje jedano radi u prodavnici a drugo kao Pfleger u Altenheimu i imaju 50T EUR sopstvene ustedzevine opet im fali 750T.
Kako mislis da njih dvoje servisiraju ratu od 2000-2500 EUR mjesecno, pogotovo ako imaju zelju za djecom.
Vjeruj mi kroz posao sam jako dobro upucen u temu i veoma niska razina Eigenheime u Njemackoj nema nikakve veze sa mentalitetom nego sa financijskom situacijom.
Kupuju uglavnom oni koji od djeda i bake nasljede nesto financijskih sredstava.
stakasa

#266 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

U praksi je sasvim drukcije to jest Bosnjaci se kudikamo sporije asimiliraju od Hrvata u nove kulture na Zapadu sto je po sebi po problem. O Turcima da i ne pricamo
stakasa

#267 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by stakasa »

elcaliente wrote: 03/12/2019 10:09
512MB wrote: 03/12/2019 09:57

A mozda neki ljudi ne zele da budu rob kreditu 40 godina.
Recimo da imas par gdje jedano radi u prodavnici a drugo kao Pfleger u Altenheimu i imaju 50T EUR sopstvene ustedzevine opet im fali 750T.
Kako mislis da njih dvoje servisiraju ratu od 2000-2500 EUR mjesecno, pogotovo ako imaju zelju za djecom.
Vjeruj mi kroz posao sam jako dobro upucen u temu i veoma niska razina Eigenheime u Njemackoj nema nikakve veze sa mentalitetom nego sa financijskom situacijom.
Rob kreditu :D
S negativnim kamatama...
Impressum
Location: njih je zivot razocarao dok skakucu jer ne mrze Bosnu koja je sampion oooo oooo oooo

#268 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Impressum »

sadie_forever wrote: 29/11/2019 16:45 Hoce li nakon izvjesnog vremena nastati narod recimo svedski bosnjaci ,njemacki bosnjaci itd? bosanci kao pojam ce nestati jer to oznacava iz koje si drzave,a bosnjak je etnija,to jest dio naroda.Znaci za nekih 50 god cemo imati ljude koji ce se izjasnjavat njemackim bosnjacima,americkim bosnjacima itd? kao sto vec imamo u Americi takve klasifikacije
Get a life
Svako malo eto je sa novom nebulozom
512MB

#269 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 03/12/2019 10:09 A mozda neki ljudi ne zele da budu rob kreditu 40 godina.
Pa nek se takvi ljudi pruže kolko su dugački, a ne uzimaju stan od 700k :mrgreen:

Vidim ja da ti nisi za te priče, nastavi dalje živit pod kirijom i otplaćivat nekom drugom nekretninu :mrgreen:
lotPi

#270 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

elcaliente wrote: 03/12/2019 10:04

Zivotnog iskustva i milion primjera.
Mada se forum ne moze uzeti kao relevatan izvor informacija i ovdje mozes iz pisanja doci do nekih zakljucaka.
Plastican primjer i najbolji za pokazati je sport i patriotski naboj kod jednih, drugih i trecih.
Iz licnog iskustva u okruzenju i tu stojim sto posto iza toga je da Bosnjak ima kompleks nize vrijednosti i prije ce se odreci Bosanskog pasosa nego Hrvat svoga i poslije toga ce hvaliti sa time i osjecati kao nesto bolje. Generacije mojih poznanika i skolskih drugova su takvi bili.
A ovi novi gastarbajteri sto dolaze zadnjih godina su jos ekstremniji sto se tice toga. Neki su toliko ekstremni da covjek ostane bez teksta.
Mozes li napisati gdje trenutnno zivis?

Iz zivotnog iskustva i milion primjera bih mogao reci da jako veliki postotak Bosanaca koji uzmu drzavljanstvo drzave u kojoj zivim to rade radi jednostavnijeg zivota.
Za razliku od Hrvata sa nasim pasosom do prije par godina nisi mogao nista.
Ebiga ovdje zivs, kupujes nekretnine, putujes, sve je lakse sa drugim pasosom.
Inace se sam u zajebanciji zovem "Posljednjim Mohikancem", plavi pasos jos uvijek :)

Da smo imali iste polazne pozicije ne bi bilo razlike.
Moras uzeti sve parametre u obzir a ne samo one koje vode vodu na tvoj mlin!

Dovoljno je bilo proslog novembra posjetiti utakmicu u Becu, pa si mogao osjetiti koliko su Bosnjaci prodane duse i imaju komplekse nize vrijednost.
Naprotiv oni su zeljni promocije, patriotizma, uspjeha.
Razlog nepostojanja istih lezi malo juznije a ne na nama sirom svijeta.
Od patriotizma se ne zivi. Moja djeca zive ovdje a na nama je obaveza da postanu ravnopravni dio drustva kako politicki tako i kulturno, vjerski, muzicki i bilo koij drugi nacin.
Oni ovdje grade svoj mikro kosmos a ne u BiH.
To je cinjenica sa kojim se moramo pomiriti i prihvatiti je.
Rjesenje nije ograditi se od ovog drustva vec se integrirati u njega i djelovati kroz sistem.
Najbolji moguci primjer za to su Jevreji u Americi.

To treba biti cilj a ne patriotizam pokazati sa Cecom do daske otvorenih prozora u autu i dopustanja da vjerske zajednice budu jedini moguci nacin djelovanja i udruzivanja.
lotPi

#271 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by lotPi »

stakasa wrote: 03/12/2019 10:11

U praksi je sasvim drukcije to jest Bosnjaci se kudikamo sporije asimiliraju od Hrvata u nove kulture na Zapadu sto je po sebi po problem. O Turcima da i ne pricamo
Pricas li o asimilaciji ili integraciji!?
Ako mislis na asimilaciju ne znam otkud ti informacija o brzini asimilacijie Hrvata (makar u Austriji)? A 99% ih obavezno nosi sahovnicu i krunicu u autu!
Gdje je tu asimilacija!?

Integracija je sasvim druga stvar, tu su Bosanci primjer za uspjesnu intergraciju, poslovne uspjehe, obrazovanje itd.
Cak se i rade studije o primjenjivanju naseg modela na novopridosle imigrante.
Point.

#272 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Point. »

cyprus wrote: 02/12/2019 21:10

Jebiga, ja bih se zaista teško mogao identifikovati sa prostorom/državom/teritorijom na kojoj ne živim i koja ne sačinjava okvir moje svakodnevnice... Kultura OK - ona se može prenositi preko svih meridijana i paralela - Bošnjak može biti Bošnjak i na Antarktici... Naravno da neće naprasno zaboraviti maternji jezik, običaje, mentalitet i tradiciju... Naravno da ne mislim da moraš prestat bit Bošnjak, da bi postao dobar Kanađanin/Šveđanin... Nego jednostavno da možeš i trebaš biti i Bošnjak i Kanađanin...

Ali osjećaj pripadnosti određenom geoprostoru je nešto drugo... Moje mišljenje je da ako trajno živiš na određenom mjestu, nekako je prirodno da će ono postat dio tebe i tvog identiteta... Još pogotovo ako si tu rođen i/ili odrastao... Ali eto, sto ljudi, sto ćudi...

Ne znam, vjerovatno je do mene, ali da ja živim u Švedskoj, a imam taj stav 'boli me qrac za Švedsku, to je samo slovo na papiru' - osjećao bih se baš nekako nelagodno, sam od sebe, nezavisno o tome šta misli okolina... I stalno bi mi visilo pitanje iznad glave - koji ja kurac radim ovdje, ako suštinski ne pripadam ovoj državi?
Osjećaji su nešto što naraste u tebi, ne mogu ja osjećaje natjerati pa ako danas živim u Švedskoj natjerati sebe da budem Šved i da imam neke neprirodne osjećaje ili sutra preselim za Dublin pa onda tjeraj sebe da budeš Irac i da mi zelena bude omiljena boja. Meni je to neprirodno. Ne znam, možda je do činjenice što sam BiH napustio silom, bez da se mene išta pitalo, niti me se pitalo đe ću poslije, ne znam.

Prosto ne mogu sebe natjerati da slavim Midsommar, stran mi je fenomen Systembolaget, tj da se alkohol prodaje samo u posebnim prodavnicama, ne volim ribu sill a niti smatram da su švedske ćufte dio mene niti nešto moje, više volim burek, ćevape, sogane, begovu čorbu itd, draži mi je Džeko od svih Zlatana svijeta, kad je bila prijateljska u Stokcholmu stajao sam na našoj tribini i ako bude nafake i na ljeto u Dublinu na EURO, pogodi me više Čola ili Džinović od Robyn ili Håkan Hellströma.

Šta hoću reći, identitet i osjećaj pripadnosti je nešto urođeno i nasljedno, ne mogu ja to samo promijeniti kako mi se prohtije. Poštujem Švedsku i odlično sam se uklopio ovdje, asimilar, integrisan i sve to ali kad čuju moje ime i prezime uvijek ide podpitanje 'a odakle si inače'. Mogu ja biti Bosanac u Švedskoj, ne moram se natjerati da budem Šved ako to nisam niti želim da budem i to je sva ljepota demokratije i današnjeg vremena. Isto ko što je moj jaran Arturo Čileanac i nosa dresove Zamorana i Vidala iako je rođen ovdje ili školski jaran Afraaz , koji vazda ističe da je Pakistanac. I svi odlično funkcionišemo u državi.

Nekad se zapitam zašto je toliki animozitet u BiH prema sopstvenoj dijaspori, zašto nas neki uporno tjeraju od BiH, pa ide priča što šaljete pare u domovinu, ne miješajte se u naše poslove, ta će on iz Njemačke seljak, niste vi Bosanci i Hercegovci sad ste švabe, ameri, ovi oni. Uvijek je nešto anti prema našim ljudima vani. Ja takvo ponašanje ne vidim u drugim narodima prema svojoj dijaspori.
Alles-Tamam

#273 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Point. wrote: 03/12/2019 11:04
cyprus wrote: 02/12/2019 21:10

Jebiga, ja bih se zaista teško mogao identifikovati sa prostorom/državom/teritorijom na kojoj ne živim i koja ne sačinjava okvir moje svakodnevnice... Kultura OK - ona se može prenositi preko svih meridijana i paralela - Bošnjak može biti Bošnjak i na Antarktici... Naravno da neće naprasno zaboraviti maternji jezik, običaje, mentalitet i tradiciju... Naravno da ne mislim da moraš prestat bit Bošnjak, da bi postao dobar Kanađanin/Šveđanin... Nego jednostavno da možeš i trebaš biti i Bošnjak i Kanađanin...

Ali osjećaj pripadnosti određenom geoprostoru je nešto drugo... Moje mišljenje je da ako trajno živiš na određenom mjestu, nekako je prirodno da će ono postat dio tebe i tvog identiteta... Još pogotovo ako si tu rođen i/ili odrastao... Ali eto, sto ljudi, sto ćudi...

Ne znam, vjerovatno je do mene, ali da ja živim u Švedskoj, a imam taj stav 'boli me qrac za Švedsku, to je samo slovo na papiru' - osjećao bih se baš nekako nelagodno, sam od sebe, nezavisno o tome šta misli okolina... I stalno bi mi visilo pitanje iznad glave - koji ja kurac radim ovdje, ako suštinski ne pripadam ovoj državi?
Osjećaji su nešto što naraste u tebi, ne mogu ja osjećaje natjerati pa ako danas živim u Švedskoj natjerati sebe da budem Šved i da imam neke neprirodne osjećaje ili sutra preselim za Dublin pa onda tjeraj sebe da budeš Irac i da mi zelena bude omiljena boja. Meni je to neprirodno. Ne znam, možda je do činjenice što sam BiH napustio silom, bez da se mene išta pitalo, niti me se pitalo đe ću poslije, ne znam.

Prosto ne mogu sebe natjerati da slavim Midsommar, stran mi je fenomen Systembolaget, tj da se alkohol prodaje samo u posebnim prodavnicama, ne volim ribu sill a niti smatram da su švedske ćufte dio mene niti nešto moje, više volim burek, ćevape, sogane, begovu čorbu itd, draži mi je Džeko od svih Zlatana svijeta, kad je bila prijateljska u Stokcholmu stajao sam na našoj tribini i ako bude nafake i na ljeto u Dublinu na EURO, pogodi me više Čola ili Džinović od Robyn ili Håkan Hellströma.

Šta hoću reći, identitet i osjećaj pripadnosti je nešto urođeno i nasljedno, ne mogu ja to samo promijeniti kako mi se prohtije. Poštujem Švedsku i odlično sam se uklopio ovdje, asimilar, integrisan i sve to ali kad čuju moje ime i prezime uvijek ide podpitanje 'a odakle si inače'. Mogu ja biti Bosanac u Švedskoj, ne moram se natjerati da budem Šved ako to nisam niti želim da budem i to je sva ljepota demokratije i današnjeg vremena. Isto ko što je moj jaran Arturo Čileanac i nosa dresove Zamorana i Vidala iako je rođen ovdje ili školski jaran Afraaz , koji vazda ističe da je Pakistanac. I svi odlično funkcionišemo u državi.

Mogu samo ponoviti da svi mi koji se nismo rodili u drzavama u kojima sada zivimo smo sto bi se reklo za zanemariti,bitnije je kako ce tvoja djeca dozivljavati sve to sto si napisao,sve te praznike,hranu,muziku i slicno.
Hoce li se i djeci propagirati to kao nesto strano ili nece
512MB

#274 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Pa djeci to nije strano, to je njihovo ako su se tamo rodili.
CPT

#275 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by CPT »

512MB wrote: 03/12/2019 11:31 Pa djeci to nije strano, to je njihovo ako su se tamo rodili.
Dijete se ne rodi u "drzavi" vec u porodici. Koliko ce to njemu domace ili strano zavisi od porodice. Za vecino je to strano.
Post Reply