Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ima li smisla stavljati bolje zimske gume (čitaj sve sem save a skuplje od 100KM, npr kontinental il mišelin) na starije auto, bez hrpe senzora, abs-a i sl. Hvala
carpathia wrote: ↑03/12/2019 08:53
Ima li smisla stavljati bolje zimske gume (čitaj sve sem save a skuplje od 100KM, npr kontinental il mišelin) na starije auto, bez hrpe senzora, abs-a i sl. Hvala
To nema nikakve veze. Sve je u glavi. Neki dan gledam komsiju, vozi audi 6 2015. godiste i nabacio Lassa gume. Eeeee sirotinjo.
carpathia wrote: ↑03/12/2019 08:53
Ako mene pitaš, sve zavisi kuda i koliko se vozi auto i ima li se viška para.
Većini prosječnih sarajevskih vozača Tigar i Sava su sasvim dostatne za po gradu i za otići do planine.
Ako se prelaze duže relacije, ako su u pitanju veće brzine, onda je, po meni bolje uložiti malo više para u gume.
carpathia wrote: ↑03/12/2019 08:53Ima li smislastavljati bolje zimske gume (čitaj sve sem save a skuplje od 100KM, npr kontinental il mišelin) na starije auto, bez hrpe senzora, abs-a i sl. Hvala
Ima smisla naravno... kad već nemaš ABS, ESP i ostalo, bolja guma će iole skratiti zaustavni put u odnosu na lošiju i dati veću upravljivost i trakciju...
...
Ali naravno najbitnija stvar je da, bez obzira koje su gume na autu, da budeš svjestan stanja i mogućnosti svojih guma i svoju vožnju uskladiš sa tim...
NediM17 wrote: ↑03/12/2019 10:41
Kraci je zaustavni put bez ABS.
Na cesti pokrivenoj snijegom ili sljunkom ABS produzuje trag kocenja, na mokroj ili suhoj cistoj cesti ga skracuje.
Tako bar kaze internet. Ja nisam testirao.
drug_profi wrote: ↑03/12/2019 12:44
Na cesti pokrivenoj snijegom ili sljunkom ABS produzuje trag kocenja, na mokroj ili suhoj cistoj cesti ga skracuje.
Tako bar kaze internet. Ja nisam testirao.
Generalno da...
...
No ABS je ionako prvenstveno dizajniran da onemogući blokiranje točkova i na taj način prvenstveno da omogući upravljanje vozilom pod jakim kočenjem, a ne da skraćuje put kočenja... Tako da blago produženje kočenja na snijegu i ne izgleda toliko loše kada je moguće pod tim kočenjem manevrisati....
sve su sigurnosne cake napravljene u autu za normalnu voznju u nekim normalnim okolnostima
i abs i asr je sve ako ti voziš normalno u nekim otežanim uslovima,pa ako se iskomplikuje situacija,mozda ima neka tolerancija do koje se moze ici
isto kao airbag, niko ne testira to na 150kmh u centru grada kad odvalis tramvajsko stajaliste ili neki zid