To mu jako puno znaciHaman2 wrote: ↑02/12/2019 12:29Dijelim ovom misljenje.Maraschino wrote: ↑02/12/2019 12:14 Ko ih moze napasti a da nece izgubiti taj rat bilo kako da su naoruzani?
Jedino sto mogu malo skuplje prodati kozu.
Ovdje kod nas da nema EUFOR i NATO ma koliko da ih ima, i ja bi se zabrinuo. Sve dok su oni ovdje nama se garantuje sigurnost.
STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- General War
#901 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
- Maraschino
#902 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovi veliki se naoruzavaju da palse manje i da im mogu prodavati naoruzanje.
'ta ce s.Koreja, bolje da su Amerikanci kroz nju prosli nego sto ih mrcvare godinama. Kud zadnje pare daju u naoruzanje kud sankcije sa svih strana...
i svrha naoruzavanja Srbije?
- spreca
#903 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Dozer wrote: ↑02/12/2019 11:58 Koja gungula oko nepobitnih stvari![]()
Ukratko, Juga je za ovo danas bila ober demokratija, drzava u pravom smislu te rijeci. Ovo danas je tragikomedija, po svakom mogucem parametru.
Dovoljno je samo uporediti sta je u onoj drzavi uradjeno za 23 godine od rata, a sta u ovoj, i da sve bude jasno.
1000x do sada sam pitao na ovom forumu, na raznim temama, bilo koga, da se navedu samo 3 stvari koje su ovi etno-nacionalisti unaprijedili u odnosu na ono onda, a sto se tice svih gradjana u sferama ekonomije, obrazovanja, zdravstva i pravnog sistema.
Eto, pitam opet. Izvolite.
- CPT
#904 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ona drzava je propala tako je prica sta su "etno-nacionalisti" nisu unaprijedili svakako ... A grobar one propadale drzave je bio komunista. Kao i njegovor partner.spreca wrote: ↑02/12/2019 14:06Dozer wrote: ↑02/12/2019 11:58 Koja gungula oko nepobitnih stvari![]()
Ukratko, Juga je za ovo danas bila ober demokratija, drzava u pravom smislu te rijeci. Ovo danas je tragikomedija, po svakom mogucem parametru.
Dovoljno je samo uporediti sta je u onoj drzavi uradjeno za 23 godine od rata, a sta u ovoj, i da sve bude jasno.
1000x do sada sam pitao na ovom forumu, na raznim temama, bilo koga, da se navedu samo 3 stvari koje su ovi etno-nacionalisti unaprijedili u odnosu na ono onda, a sto se tice svih gradjana u sferama ekonomije, obrazovanja, zdravstva i pravnog sistema.
Eto, pitam opet. Izvolite.![]()
- Dozer
#905 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Kao i svi ovi danas sto su bili Titovi pioniri, ukljucujuci i tvog starog u Sloveniji. 
P.S. Postajes pravo naporan s branjenjem ovih danas... Jel' ih neko spomene u negativnom kontekstu, i to argumentovano, eto tebe da to relativiziras ili negiras. De, malo...stipu...
P.S. Postajes pravo naporan s branjenjem ovih danas... Jel' ih neko spomene u negativnom kontekstu, i to argumentovano, eto tebe da to relativiziras ili negiras. De, malo...stipu...
- Maraschino
#906 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovo danas sve odreda fekalije i olos malo zesci. Jedni su malo veci a drugi sekundu manji.
Zemlja funkcionise zahvaljujuci MZ.
-
hAZNADAR
#907 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sta preslo, ja uvijek podvlacim da svaki sistem ima svoje mane i nedostatke i da sve ima svoju cijenu. Takodjer podvlacim da je glupost porediti dva sistema i jedan nazivati defakto boljim. Kao da smo nekada mozda i vise kukali nego danas za nekim stvarima koje nam danas ne znace toliko jer ih imamo. Ako rusim mit o ekonomskom paradizu i klupama u parku - ne znaci da istovremeno hvalim nesto drugo. Osim idiotima naravno.madner wrote: ↑02/12/2019 12:00Znaci preslo se na Catanaco, nije nista bolje ali ni losije nego prije.hAZNADAR wrote: ↑02/12/2019 11:42I sta je to drugo no samo naslijedjene navike odranije? Stranacki bilo i onda, stranacki i danas - s´tim da je prije bilo jednostavnije jer si imao samo jedne podmiriti i samo jednima biti odan. Namjestanje tender isto imao i ranije, posao si dobijao isto i ranije ako si imao stelu inace nebi na biroima sjedilo onoliko inzinjera a nekvaifikovani baustelali vani.madner wrote: ↑02/12/2019 10:07 Imas prividnu slobodu, haj ti nama reci koliko je tendera moguce dobiti ako si protiv vladajuce stanke? Ili jos bazicnije, posao. Javna preduzeca su postala stranacka, sa tim prividiom demokratije se uvela diktatura preko kontrolisanja novcanih sredstava.
Jedini nacin da budes danas neovisan jeste da imas posao koji nema apsolutno nikakvog dodira sa BiH. Ima takvih, ali je to u promilama.
Pa doslo je do toga da firme koje rade sa vladom moraju poslati slike glasackih listica svojih uposlenih.
Zeleni oko SDA su naslijedili iste navike gdje misle da imaju tapiju nad nekim vrijedsnostima starijim o njih, svoje stranacke heroje promoviraju kao nacionalne(Busaladzic), proglasavaju izdajnicima one koji misle drugacije,... a crveni grade socijaldemokratiju na YU osnovama i Titovim smjernicama sto ce ako uspije biti jedini slucaj u svijetu a nesto im ne ide bas najbolje. Isto kao i ranije imas guzonje i guzonjine sinove koji imaju odredjenu postedu i od zakona i poreza,...
Prividna sloboda? Ili je imas ili nemas.![]()
Hoces reci da su negativnosti komunizma ne do sistema nego do ljudi? Kakav komunisticki apolgeta.
Naravno da je komunizam do ljudi,... u teoriji idealan sistem ali ljudi nisu idealni i pitanje je da li ce ikada biti spremni da takvo sto sprovedu.
- Hank Paldum
#908 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Vidim pravite svi onu grešku o kojoj sam pisao a to je ako nisi tim Jugoslavija moraš biti tim BiH i obratno.Novak20 wrote: ↑02/12/2019 12:16BHCluster wrote: ↑02/12/2019 12:03-KorupcijaDozer wrote: ↑02/12/2019 11:58 Koja gungula oko nepobitnih stvari![]()
Eto, pitam opet. Izvolite.
-Nepotizam
-Kriminal![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Evo ja prvi priznajem da ovi danas nisu ništa unaprijedili ali to ne znači da to čini Jugoslavijom za kojom jedan evropski čovjek u borbi za osnovna ljudska prava treba žaliti.
To sto imamo danas demokratske izbore, pravo glasa i osnovna ljudska prava, to nam nisu dali ni SDA ni HDZ nego nova era gdje je sistem Jugoslavije za jednog evropskog čoveka bio nehuman.
To što sam ja bio u zatvoru 40 godina pa konačno na slobodi imam nesreću da izaberem grad pun korupcije, nepotizma i kriminala to ne čini zatvorski život nešto za čime trebam da patim niti je to pojam života, jednostavno biram manje zlo i biram zatvorski život.
-
hAZNADAR
#909 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Pravis gresku u samom startu pokusavajuci porediti dva sistema. Svaki je imao svoju cijenu. Ako je bilo vise posla onda - to je bilo na stetu slobodnog trzista, ako u tranziciji imas slobodno trziste - to je na stetu posla. A slobodu medija, demokratiju,... za cim smo svi slinili nekada da ne spominjem.spreca wrote: ↑02/12/2019 14:06Dozer wrote: ↑02/12/2019 11:58 Koja gungula oko nepobitnih stvari![]()
Eto, pitam opet. Izvolite.![]()
Sta je uradjeno u onoj drzavi 23 god poslije rata? Spor razvoj kao i danas - pogledaj slike iz 1968-me pa reci da li ti to lici na neki luksuz.
U sferi ekonomije danas imas manje posla - ali vece mogucnosti za privatan biznis sto prije nisi mogao. Nekada nisi mogao imati vise od kafica, granapa,... danas mozes uzeti kredit i pokrenuti i proizvodnju. Neki su to uradili, neko uspio neko ne. Imas danas vise razlicite robe sa manje posla, nekada manji izbor robe a vise posla. Trazili ste - evo vam ga. Velika vecina Jugoslovena je zelila i liberalizaciju i prviatni sektor pa ko se snasao.
U sferi obrazovanja i danas i onda imas nijanse razlike buduci da se nauka nije promijenila i da danas recimo u matematici ne mozes uciti pogresne definicije. Danas imas fenomen kupovine diploma, onda si imao marksizam kao jedinu istinu i prosrpsku verziju historije,..
Pravni sistem - i onda i danas si imao privilegovane guzonje i guzonjine sinove - razlika sto nisi imao interneta pa da svi znaju sve kao danas. Stroziji zakoni za kriminace ali i nepravedne kazne za kriticare sistema.
Koliko god da si pitao - uvijek ti je i receno - ne mozes probirati samo najbolje danas i najbolje onda bez cijene koja uz to ide.
I naravno - koliko god hvalili bivsi sistem - taj sistem je kolapsirao. I to je prosta cinjenica. I pored toliko posla i pored toliko pozitive o kojoj pisete - sistem je kolapsirao i ja sam svjedok toga. I ta cinejnica je uvijek jaca od bilo kakvih pokusaja usporedbi i hvale proslih vremena.
- madner
#910 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
hAZNADAR wrote: ↑02/12/2019 16:39Sta preslo, ja uvijek podvlacim da svaki sistem ima svoje mane i nedostatke i da sve ima svoju cijenu. Takodjer podvlacim da je glupost porediti dva sistema i jedan nazivati defakto boljim. Kao da smo nekada mozda i vise kukali nego danas za nekim stvarima koje nam danas ne znace toliko jer ih imamo. Ako rusim mit o ekonomskom paradizu i klupama u parku - ne znaci da istovremeno hvalim nesto drugo. Osim idiotima naravno.madner wrote: ↑02/12/2019 12:00Znaci preslo se na Catanaco, nije nista bolje ali ni losije nego prije.hAZNADAR wrote: ↑02/12/2019 11:42
I sta je to drugo no samo naslijedjene navike odranije? Stranacki bilo i onda, stranacki i danas - s´tim da je prije bilo jednostavnije jer si imao samo jedne podmiriti i samo jednima biti odan. Namjestanje tender isto imao i ranije, posao si dobijao isto i ranije ako si imao stelu inace nebi na biroima sjedilo onoliko inzinjera a nekvaifikovani baustelali vani.
Zeleni oko SDA su naslijedili iste navike gdje misle da imaju tapiju nad nekim vrijedsnostima starijim o njih, svoje stranacke heroje promoviraju kao nacionalne(Busaladzic), proglasavaju izdajnicima one koji misle drugacije,... a crveni grade socijaldemokratiju na YU osnovama i Titovim smjernicama sto ce ako uspije biti jedini slucaj u svijetu a nesto im ne ide bas najbolje. Isto kao i ranije imas guzonje i guzonjine sinove koji imaju odredjenu postedu i od zakona i poreza,...
Prividna sloboda? Ili je imas ili nemas.![]()
Hoces reci da su negativnosti komunizma ne do sistema nego do ljudi? Kakav komunisticki apolgeta.
Naravno da je komunizam do ljudi,... u teoriji idealan sistem ali ljudi nisu idealni i pitanje je da li ce ikada biti spremni da takvo sto sprovedu.
Samo sto imas logicku gresku, jer mislis da je zbir pluseva i minusa isti. Imas bolje i losije sisteme, koji imaju objektivne rezultate svog rada.
Rusis mitove koje niko ne zastupa, jedino tako imas argument. Ne nije bilo carstvo gdje caruje drugarstvo, samo je bilo puno bolje od ovog. Ljudi se mogu tjesiti da nisu sa novog golfa presli na polovnu feliciju, ili da nije felicija toliko losa ali objektivno je to korak nazad. Sto ne znaci da je Golf bio najbolji Mercedes.
24 godine ovog sistema je pola proslog.
- madner
#911 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
1968 nema luksuza, ali pomak od 1945 je jasno vidljiv. KCUS 1947.
UNSA kao prvi univerizet 1947.
Preko 1000 skola vise nego 1945.
Preko 500 kilometara vise asfaltnih puteva.
I svake godine rast od preko 5%.
UNSA kao prvi univerizet 1947.
Preko 1000 skola vise nego 1945.
Preko 500 kilometara vise asfaltnih puteva.
I svake godine rast od preko 5%.
-
hAZNADAR
#912 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Nije rijec o matematici pa nekom tvom zbiru pluseva i minusa vec ljudskim ukusima i vrednovanjima. Nekome ne znaci nista demokratija, slobodno trziste, slobode,.... pa navodi pozitive ranije i tu se pokazuje logika koju spominjes.madner wrote: ↑02/12/2019 18:09hAZNADAR wrote: ↑02/12/2019 16:39
Sta preslo, ja uvijek podvlacim da svaki sistem ima svoje mane i nedostatke i da sve ima svoju cijenu. Takodjer podvlacim da je glupost porediti dva sistema i jedan nazivati defakto boljim. Kao da smo nekada mozda i vise kukali nego danas za nekim stvarima koje nam danas ne znace toliko jer ih imamo. Ako rusim mit o ekonomskom paradizu i klupama u parku - ne znaci da istovremeno hvalim nesto drugo. Osim idiotima naravno.
Samo sto imas logicku gresku, jer mislis da je zbir pluseva i minusa isti. Imas bolje i losije sisteme, koji imaju objektivne rezultate svog rada.
Rusis mitove koje niko ne zastupa, jedino tako imas argument. Ne nije bilo carstvo gdje caruje drugarstvo, samo je bilo puno bolje od ovog. Ljudi se mogu tjesiti da nisu sa novog golfa presli na polovnu feliciju, ili da nije felicija toliko losa ali objektivno je to korak nazad. Sto ne znaci da je Golf bio najbolji Mercedes.
24 godine ovog sistema je pola proslog.
I to sto navodis da je bilo puno bolje od ovog je isto mit jer to sto tvrdis ne navodi nikakvu cijenu toga. I o toj cijeni ja ovdje i pisem. Sve pozitivne stvari odranije su imale svoju cijenu isto kao sve pozitivne danas. Velika vecina nas bivsih Jugoslovena je zelila nesto drugo i to dobila ali to ima svoju cijenu. PA se nostalgicno prizivaju pozitive bivseg sistema a ne navode cijene.
Malo bi sutra se vratio u to sto kazes da je puno bolje uz cijenu stalne devalvacije valute, stagniranja proizvodnje, da ne mozes benzin natociti kad hoces vec cekas par-nepar kad mozes, da moras stajati u redovima za osnovne namirnice, da se bavis necim poput recimo muzikom pa ne mozes kupiti tu marku koju zelis, da ne smijes kritikovati ovo ili ono, da ti najveci dio plate ide za vojsku, da si svako malo u firmi tehnoloski visak pa na minimalcu al libo te q nek dolazi plata bez obzira odakle i sa kojim posljedicama takvog zaduzivanja, da ne mozes okrenuti veci privatni biznis ako imas slifa za to, cenzure u medijima....
Ljudi su se danas navikli na demokratiju, slobodu misljenja, sirok asortiman robe,... i misle da je to default koji se podrazumijeva. Da to nemaju - kukali bi za tim gore nego sto kukaju za YU.
- madner
#913 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
O okusu se ne raspravlja, ali nemas pravo na svoje cinjenice. Samo na svoje misljenje. Cinjenice su nepobitne, u segmentima koje sam naveo bivsi sistem je bio bolji.
To sto navodis kao cijenu sistema nije cijena nego temporarna fluktuacija svjetskog trzista koja je prosla ili je jednostavno neistina. Nije Meksiko-Brazil itd... imao komunisticki sistem ali je imao sve probleme zbog manjka likvidnosti u isto doba. Kao sto bi i ovaj sistem imao isti problem da je kapital skup na trzistu (trenutno je izuzetno jeftin).
Ne bi se ja nigdje vracao, ja sam za napredak. Za ozbiljan napredak u BiH nije dovoljno pustiti trziste da radi sta hoce nego je potrebna drzavna intervencija i strategija razvoja. I onda uz regulaciju trzista rada mozemo opet da se priblizavamo zapadu kao nekad. Nemoj lupati o stvarima koje ne znas, imam privatnika u porodici koji su se 80-ih bavili proizvodnjom u BiH. To je jednostavno netacno.
Ljudi su razocarani u demokratiju (svi su isti) a mediji se bave reketiranjem pod krinkom slobode medija. Kao sto smo od trzisne ekonomije uzeli najgore pa imamo uslove kao 1890 za dio populacije. Jednostavno nisi svjestan minusa sistema, svjesno ili ne.
To sto navodis kao cijenu sistema nije cijena nego temporarna fluktuacija svjetskog trzista koja je prosla ili je jednostavno neistina. Nije Meksiko-Brazil itd... imao komunisticki sistem ali je imao sve probleme zbog manjka likvidnosti u isto doba. Kao sto bi i ovaj sistem imao isti problem da je kapital skup na trzistu (trenutno je izuzetno jeftin).
Ne bi se ja nigdje vracao, ja sam za napredak. Za ozbiljan napredak u BiH nije dovoljno pustiti trziste da radi sta hoce nego je potrebna drzavna intervencija i strategija razvoja. I onda uz regulaciju trzista rada mozemo opet da se priblizavamo zapadu kao nekad. Nemoj lupati o stvarima koje ne znas, imam privatnika u porodici koji su se 80-ih bavili proizvodnjom u BiH. To je jednostavno netacno.
Ljudi su razocarani u demokratiju (svi su isti) a mediji se bave reketiranjem pod krinkom slobode medija. Kao sto smo od trzisne ekonomije uzeli najgore pa imamo uslove kao 1890 za dio populacije. Jednostavno nisi svjestan minusa sistema, svjesno ili ne.
-
hAZNADAR
#914 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
OK,... ali ima dosta ljudi kojima znaci i ovo malo autoputa danas. Ima ljudi na selu koji su tek poslije rata dobili asfalt do sela,.. licno sam toga svjedok za banjalucki okrug. Naravno da je pomak bio u YU 24 god poslije WWII, ali sjecas li se na sta su Sarajevo, Mostar,... licili 95-te. Rast je bio i onda i danas - samo pitanje kojom brzinom, da li je ta brzinna bila dovoljna i ko je imao hajra od toga.
Mi sto ovdje diskutujemo o tome smo vecinom gradska raja i zivjeli privilegovanije od vecine drugih Jugoslovena. Ko je bio u JNA - mogao je tada vidjeti sta je prosjecan Jugosloven i koliko je malo nas gradskih kosmopolita. Prosjecan Jugosloven je bio na granici siromastva i polupismen. U mojoj srednjoj skoli je vecina bila sa sela ili prigradskih naselja, omladina koja je tesko zivjela i nije imala privilegije kao mi. Ili su putovali dugo svaki dan ili su kao podstanari stedili na hrani i nisu visili po kaficima kao mi. Pa smo mi privilegovani u gradovima furali na bratstvo-jedinstvo, hebo politiku, bitno je ko je covjek,.... pa jesmo li imali kakvog uticaja na drustvo opcenito 91, 92-ge?
Evo par dokumentaraca iz YU 24 god poslije rata - znaci isti vremenski period kao i BiH poslije rata.
-
RtrnOfSalisbury
#915 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
-
hAZNADAR
#916 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Da je YU ekonomski kolapsirala nije moja cinjenica vec opcepoznata cinjenica. Nisu se ni u krizi Brazil, ni Meksiko ni Argentina raspali, ni Grcka,... vec YU. Nisu se u krizi Poljska, Bugarska, Rumunija,... raspale vec YU. A YU sistem je kolapsirao i to nije moje misljenje vec prosta fakta. Da je bilo bolje - nebi onako zavrsilo. Da je toliko minusa danas i toliko gore - nebi ni do danas trajalo.madner wrote: ↑02/12/2019 19:10 O okusu se ne raspravlja, ali nemas pravo na svoje cinjenice. Samo na svoje misljenje. Cinjenice su nepobitne, u segmentima koje sam naveo bivsi sistem je bio bolji.
Drzavna intervencija u slobodnnom trzistu, tj kontrola i plan u YU - je vec pokusano sa reformistima ali prekasno i nije bilo spasa. Sam dolazak reformskih snaga je ujedno znacio i kraj one YU koja se ovdje slavi.
Sta ocekujes od drzave u danasnjem slobodnom trzistu osim akciza? Imamo cak i rijetku privilegiju reklama da se kupuje domace sto inace tesko prolazi.
Svi su za napredak - ali s´kim? U dvije glavne politicke struje imas jedne zelene kojima je Turska i dzamija smisao svega, i jedne crvene koji slijede Titove smjernice. . Nema napretka u tim opcijama.
- General War
#917 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
De se dogovori sam sa sobom je li nacionalizam ili ekonomski kolaps srusili jugoslaviju, tebe ljulja ko u DracuhAZNADAR wrote: ↑02/12/2019 19:34Da je YU ekonomski kolapsirala nije moja cinjenica vec opcepoznata cinjenica. Nisu se ni u krizi Brazil, ni Meksiko ni Argentina raspali, ni Grcka,... vec YU. Nisu se u krizi Poljska, Bugarska, Rumunija,... raspale vec YU. A YU sistem je kolapsirao i to nije moje misljenje vec prosta fakta. Da je bilo bolje - nebi onako zavrsilo. Da je toliko minusa danas i toliko gore - nebi ni do danas trajalo.madner wrote: ↑02/12/2019 19:10 O okusu se ne raspravlja, ali nemas pravo na svoje cinjenice. Samo na svoje misljenje. Cinjenice su nepobitne, u segmentima koje sam naveo bivsi sistem je bio bolji.
Drzavna intervencija u slobodnnom trzistu, tj kontrola i plan u YU - je vec pokusano sa reformistima ali prekasno i nije bilo spasa. Sam dolazak reformskih snaga je ujedno znacio i kraj one YU koja se ovdje slavi.
Sta ocekujes od drzave u danasnjem slobodnom trzistu osim akciza? Imamo cak i rijetku privilegiju reklama da se kupuje domace sto inace tesko prolazi.
Svi su za napredak - ali s´kim? U dvije glavne politicke struje imas jedne zelene kojima je Turska i dzamija smisao svega, i jedne crvene koji slijede Titove smjernice. . Nema napretka u tim opcijama.
-
hAZNADAR
#918 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
To sam vec vise puta napisao na prethodnim stranicama,.... pa ako te stvarno interesuje - sam ces naci. Sto vjerovatno neces jer svaki put kada zaobilazis temu a nastojis samo nekoga ismijati - sam ispadnes glup.General War wrote: ↑02/12/2019 21:28
De se dogovori sam sa sobom je li nacionalizam ili ekonomski kolaps srusili jugoslaviju, tebe ljulja ko u Dracu![]()
- CPT
#919 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ako moze bez uvlacenja porodice u diskusiju... Nego da se vratim u realnost. Pokretac rata je bio komunista i ne "etno-nacionalista" kao i ogromna vecina saradnika. Znam da to shebe "ko nas bre zavadi" pricu ali eto.
- CPT
#920 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Kolapsirala je vise puta a nekoliko godina cak zivjela na humanitarnoj pomoci tog mrskog zapadnog sistema.hAZNADAR wrote: ↑02/12/2019 22:16To sam vec vise puta napisao na prethodnim stranicama,.... pa ako te stvarno interesuje - sam ces naci. Sto vjerovatno neces jer svaki put kada zaobilazis temu a nastojis samo nekoga ismijati - sam ispadnes glup.General War wrote: ↑02/12/2019 21:28
De se dogovori sam sa sobom je li nacionalizam ili ekonomski kolaps srusili jugoslaviju, tebe ljulja ko u Dracu![]()
- Dozer
#921 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Zar ovdje nesto funkcionise...? Sta to...?Maraschino wrote: ↑02/12/2019 14:59 Ovo danas sve odreda fekalije i olos malo zesci. Jedni su malo veci a drugi sekundu manji.
@CPT
Neka te, ziv bio... Ne lupaj vise o necemu o cemu samo citas po kojekakvim portalima i dokumentima, a zapravo nemas blage veze o cemu pricas. I ne uvlacim ti porodicu ni u sta, nego ti samo govorim cinjenicno stanje, a ono glasi - svi u Jugi smo bili Titovi pioniri, pa tako i Bakir, i Dragan, i Milorad, i ja, a i tvoj stari. Mozda je bio i clan KPJ, ko zna... Ali, zato si ti sad dosao tobe, jel' tako...? Mislim...ono...fakat... I, od kojih je to donacija zvjela Juga "neko vrijeme"?
---
Sto se tice Juge i njenog kolapsa, nakon Titove smrti stvari su krenule kako ne treba. USA i EU su htjele razbucati Jugu, i to se zna, prvenstveno jer je bila - nesvrstana. Istovremeno je imala jaku namjensku industriju, a s kojom je povrh svega radila po Iraku, Libiji, itd. Ovo ni onda nije odgovaralo Amerima i njihovim stogodisnjim planovima pokoravanja svjetskih resursa, prvenstveno nafte. Ne zavaravajte se da, ako mi ovdje nemamo plan ni za sutra, neko drugi nema za narednih 100 godina.
Interna istorija Juge i vjekovna trvljenja na etno-vjerskim osnovama, kao i pojava konvertovanih Titovih pionira koji najednom postadose etno-nacionalisti, savrseno je odgovarala i onima vani, a i ovima unutra da razbucaju Jugu. Velikosrpski san je tu bio samo jedna od poluga, i to najjaca, a ni velikohrvatski nije bio za baciti, a sve je i te kako dobro iskoristeno da se rasturi Juga.
Povlaciti poredjenja "sta smo imali onda, a sta sada" naprosto su besmislena u tom kontekstu jer masa ovoga sto postoji danas, onda nije postojalo nigdje, pa tako ni u Jugi.
Medjutim, niposto ne smijemo zaboraviti da su neke nase firme jos '70-ih godina radile sve i svasta po svijetu, ukljucujuci i Ameriku, za koju je IRIS pravio racunarske komponente (ako se dobro sjecam). Ko je '70-ih uopste ovdje znao za postojanje kompjutera, i sta je kompjuter uopste? Niko.
Mnoge YU firme su imale svoje ekspoziture sirom svijeta, i radile vise nego dobro. Pa samo je Energoinvest 1991. imao potpisane desetogodisnje ino ugovore vrijedne preko 6 milijardi USD (ili bi 60... ne sjecam se vise). A gdje su Sipad, Unionivest, ZGP, Gorenje, Koncar, Pretis, itd.. Sve su ovo firme koje su vrlo dobro radile i kotirale na ino trzistima.
A upravo su one bile kamen temeljac za internu reorganizaciju.
Da je Markovicev plan uspio do kraja onako kako je poceo, sve bi to bila druga prica. Ali, licemjerni Ameri i EU su odigrali vrhunski - s jedne strane su obecavali pomoc, pa cak i pomagali, a s druge su duplo jace rovarili da se Juga raspadne. 10-20-100-200 miliona "pomoci" koje su ili bi dali, zapravo su bili svjesna cijena da ostanu cisti. Najjednostavniji dokaz da nisu htjeli sacuvati Jugu jeste embargo na oruzje kada je sve pocelo, a zatim i izostanak bilo kakve vojne intervencije kojom bi se sve presjeklo u startu.
Ipak je lakse upravljati i manipulisati sa 6-7 malih koliba sa po 5-6 ljudi u njima, nego jednim utvrdjenim zamkom sa 50 ljudi, zar ne... Onda su, kada su odlucili da je sve dovoljno iscjepkano, sve to prekinuli vrlo jednostavno - onom istom vojnom intervencijom koju nisu htjeli primijeniti ranije.
A, kada pricamo o poredjenjima onog i ovog sistema, i o one 4 kategorije koje stalno spominjem (obrazovanje, ekonomija, zdravstvo i pravni sistem), mislm da se tu zaista nema sta pricati.
Ekonomija onda i danas, gledajuci samo BiH, je nesto sto je neuporedivo po bilo kojem parametru.
Obrazovanje je srozano i toliko obesmisljeno, da je zaista tesko povjerovati da neko uopste moze reci da je ovo danas ok na bilo koji nacin. Najbolji primjer su diplome. Ondasnje su bile priznate svugdje u svijetu, i to ne radi politickih dogovora, nego radi kvaliteta obrazovanja s kojim su ljudi izlazili iz skola i sa fakulteta. Danas se domacim diplomama moze samo dupe obrisati.
Zdravsto... Sta reci, a ne zaplakati...
Pravni sistem... Kao i u svakom pravnom sistemu, tako su i u onom postojali privilegovani, logicno. Medjutim, ti priviliegovani su se pojavili tek nakon Tiletove smrti. Do tada niko nije smio zucnuti. Kazete da se u onom sistemu sudilo onima koji pricaju protiv vlasti... A sta je u ovom danas? U ovom danasnjem se sudi isto...samo i jedino onima koji prokazuju one na vlasti. Mislim...Covjeku predsjednik VSTV-a trazi mito, covjek to snimi, ukljucujuci i primopredaju tog trazenog mita, a onda se njemu sudi jer je to - snimio. Sta reci...
Elem, da smo imali pameti kako nismo, i da smo za kolovodje imali bar malo inteligentnije ljude od onih koje smo imali, te da smo uspjeli sacuvati onu i onoliku drzavu, garantujem da bi ona danas bila u samom vrhu EU. Ovako...imamo sta imamo...gomilu prcvarnica u kojima se zivotari, iz kojih svako samo gleda kako da pobjegne, a koje su zaduzene do grla i koje predvode klasicni kleptokratski mediokriteti.
Last edited by Dozer on 02/12/2019 23:55, edited 2 times in total.
- Maraschino
#922 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
a nije ni kolaps jbgaDozer wrote: ↑02/12/2019 23:01Zar ovdje nesto funkcionise...? Sta to...?Maraschino wrote: ↑02/12/2019 14:59 Ovo danas sve odreda fekalije i olos malo zesci. Jedni su malo veci a drugi sekundu manji.
-
hAZNADAR
#923 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Hebote, cudo ste jos zivi. To vam je sve kriv seljak i dijaspora sto glasaju za SDA a vi tako fini i pametni u manjini, nemocni da sta promijenite nabolje. Jesam li pogodio?Dozer wrote: ↑02/12/2019 23:01Zar ovdje nesto funkcionise...? Sta to...?Maraschino wrote: ↑02/12/2019 14:59 Ovo danas sve odreda fekalije i olos malo zesci. Jedni su malo veci a drugi sekundu manji.
- piupiu
#924 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Raif kaže neke vrlo interesantne stvari u ovom intervjuu. Jedna stvar koja se meni svidja kod stare garde je da znaju preuzeti odgovornost. Ovi narcisoidni šupci znaju samo reći 'sad nam neće doći Zara'.
Last edited by piupiu on 03/12/2019 00:03, edited 1 time in total.
- Dozer