Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Maraschino

#6501 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Novak20 wrote: 02/12/2019 15:06
Point. wrote: 02/12/2019 12:47
Novak20 wrote: 02/12/2019 10:54 Nisam vjernik ali ne ismijavam mrtve bez obzira na njihovu vjeru i što su radili za života. To mi nekako dođe ispod časti, vaspitanja i kućnog odgoja.

Naravno, nismo svi isti.
Šta kaže kućni odgoj i vaspitanje na rušenje Starog Mosta, tog nacionalnog blaga BiH a i svijeta? Legitimni vojni cilj? Šta kaže čast na to?

:-)

Kućni odgoj i vaspitanje mi kažu da prihvatim obrazloženje presude Suda u Hagu po kojem je Stari Most bio legitiman cilj. Obrazovanje kaže da postoje konvencije o pravilima ratovanja i zaštiti kulturno - historijskih dobara kojih bi se ljudi trebali pridržavati. Razum i moral mi kažu da je ljudski život važniji od građevine koju je moguće sastaviti kamen po kamen. A čast mi nije dala da napustim svoj dom, one koji su najslabije stajali u ratu i obveze koje iz toga proističu.

No nevezano za mene koji nisam tema, evo jedan zanimljiv članak sa Prometeja koji govori o moralu i moraliziranju.

http://www.prometej.ba/clanak/prijevodi ... resno-4176
Tacno vam se vidi ona Dodikova cehra da uzimate sta vam odgovara a ignorisete ostalo.

Sta jos kaze onaj sud? Je li bilo kakvih logora, mucenja, granatiranja civila, progona, ubistava...serem im se u usta svim zlocincima. Omace mi se kucni odgoj. :oops:
Sa stokom treba stocarski a gospodom gospodski.
LBVIEW

#6502 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LBVIEW »

Novak20 wrote: 02/12/2019 10:54 Nisam vjernik ali ne ismijavam mrtve bez obzira na njihovu vjeru i što su radili za života. To mi nekako dođe ispod časti, vaspitanja i kućnog odgoja.

Naravno, nismo svi isti.
Šta kaže kućni odgoj i vaspitanje na rušenje Starog Mosta, tog nacionalnog blaga BiH a i svijeta? Legitimni vojni cilj? Šta kaže čast na to?

Kućni odgoj i vaspitanje mi kažu da prihvatim obrazloženje presude Suda u Hagu po kojem je Stari Most bio legitiman cilj. Obrazovanje kaže da postoje konvencije o pravilima ratovanja i zaštiti kulturno - historijskih dobara kojih bi se ljudi trebali pridržavati. Razum i moral mi kažu da je ljudski život važniji od građevine koju je moguće sastaviti kamen po kamen. A čast mi nije dala da napustim svoj dom, one koji su najslabije stajali u ratu i obveze koje iz toga proističu.

No nevezano za mene koji nisam tema, evo jedan zanimljiv članak sa Prometeja koji govori o moralu i moraliziranju.

Nabijem takav "razum i moral" uljudbenice. :izet:
Ono se nekog naslo prozivati za kucni odgoj i vaspitanje.
Jos jednom, pa se sablaznjavaj i kmeci, licemjeru:
Image
LBVIEW

#6503 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by LBVIEW »

Maraschino wrote: 02/12/2019 15:11

Tacno vam se vidi ona Dodikova cehra da uzimate sta vam odgovara a ignorisete ostalo.

Sta jos kaze onaj sud? Je li bilo kakvih logora, mucenja, granatiranja civila, progona, ubistava...serem im se u usta svim zlocincima. Omace mi se kucni odgoj. :oops:
Cekaj, sad ce on i UZP dovesti u pitanje, uljudbenicka je to fela.
Novak20

#6504 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

:lol: :lol: :lol:
Naravno, samo što ti nisi gospodin.

Tko je rekao da ja ne prihvatam "ostalo" iz presude. Nađi takav moj post pa ću ti gospodski priznati da si možda i ti gospodin.
Last edited by Novak20 on 02/12/2019 15:17, edited 1 time in total.
Maraschino

#6505 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Novak20 wrote: 02/12/2019 15:15

:lol: :lol: :lol:
Naravno, samo što ti nisi gospodin.

Tko je rekao da ja ne prihvatam "ostalo" iz presude. Nađi takav moj post pa ću ti priznati da si možda gospodin.
Nesto ti zao Praljka?
Novak20

#6506 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Maraschino wrote: 02/12/2019 15:16

Nesto ti zao Praljka?
Nije.

Žao mi je tebe i takvih poput tebe. 8-)
Maraschino

#6507 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Novak20 wrote: 02/12/2019 15:18
Maraschino wrote: 02/12/2019 15:16

Nesto ti zao Praljka?
Nije.

Žao mi je tebe i takvih poput tebe. 8-)
:lol: :lol:
Point.

#6508 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Naravno, nismo svi isti.

Onda uvažavaš i presudu Suda u Hagu uznicima i vrhuški HB da je ta paradržava stvarana na temeljima UZP-a? I da je svaka današnja politika, koja negira presude tog istog Suda i koja dan danas slavi te iste ljude kao heroje i njihovu zločinačku politiku kao legitimnu, zapravo akt koji ide u suprotnost odluka časnog Suda?
Novak20

#6509 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Point. wrote: 03/12/2019 00:48

Onda uvažavaš i presudu Suda u Hagu uznicima i vrhuški HB da je ta paradržava stvarana na temeljima UZP-a? I da je svaka današnja politika, koja negira presude tog istog Suda i koja dan danas slavi te iste ljude kao heroje i njihovu zločinačku politiku kao legitimnu, zapravo akt koji ide u suprotnost odluka časnog Suda?
Da, uvažavam presude Suda u Hagu.

Što pitaš ?
Point.

#6510 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Novak20 wrote: 03/12/2019 15:20
Point. wrote: 03/12/2019 00:48

Da, uvažavam presude Suda u Hagu.

Što pitaš ?
Nako.
Haman2

#6511 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

MARIO PEJIĆ BRUTALNO ISKREN: "Hrvati u BiH se nalaze u šizofrenoj poziciji. Zamislite situaciju, živite u jednoj državi ali vam govore da je ne trebate voljeti."

Mario Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, rekao je danas da "Izborni zakon treba mijenjati, ali ne onako kako to želi HDZ-e to bi ponovo bilo diskriminirajuće". Pejinović je naglasio da je želja HDZ-a "da diskreditiraju sve Hrvate koji žive mimo tog trećeg entiteta ili Herceg-Bosne kako ga oni nazivaju".

Image

U posljednje vrijeme su intenzivirani pregovori o formiranju federalne vlade. HDZ kao uslov postavlja izmjenu Izbornog zakona. Činjenica je da je ovaj koji imamo diskriminirajući, ali kakav je onaj koji predlaže HDZ rekao je naš gost.

"Znam je da je neophodno mijenjati Izborni zakon. Znamo da je Dejton donio mir, ali ne i da je bio pravedan. Izborni zakon treba mijenjati, ali ne onako kako to želi HDZ-e to bi ponovo bilo diskriminirajuće. Jer oni žele da diskreditiraju sve Hrvate koji žive mimo tog trećeg entiteta ili Herceg-Bosne kako ga oni nazivaju. To je pogubna politika za Hrvate u BiH. Umjeto da se okrećemo i krećemo prema Evropskim prosperitetima mi se vraćamo u prošlost", kazao je Mario Pejić.

Umjesto da je fokus na prava svakog građanina na obrazovanje naprimjer, pojedinci sebi uzimaju za pravo da pod krinkom zaštite cijelog jednog naroda odlučuju koji građanin ima pravo pripadati, a koji ne tom narodu.

"Hrvati u BiH se nalaze u šizofrenoj poziciji. Zamislite situaciju, živite u jednoj državi ali vam govore da je ne trebate voljeti. Nemam ja ništa protiv Hrvatske, to je naša susjedna država treba je voljeti. Hrvati u BiH nemaju dvije domovine, mi živimo u BiH, možemo mi voljeti Hrvatsku i ja je volim, ali ja imam jednu državu i to je BIH. Politike su se umiješale. HDZ se osnovao u Skenderiji i oni su bili tada za jednu državu, ali je dolaskom Bobana to promijenjeno i više nisi veliki Hrvat, ako ne voliš Hrvatsku", kazao je Pejić.

Nedavno je Bosna i Hercegovina proslavila još jedan rođendan. Na Dan državnosti smo se sjetili onoga, i srpska i hrvatska i muslimanska i ostalih. Koliko od tih vrijednosti, ukoliko je moguće zanemariti politička previranja, baštinimo u svakodnevnom životu, među ljudima, koliko je toga sačuvano u građanima.

"Među građanima je sačuvano, ali moramo se paziti zbog mlađih generacija, pogotovo tamo gdje imate dvije škole pod istim krovom. Djeca sve više uče i znaju o historiji susjednih zemalja nego o svojojo zemlji. Moramo da djeci približavamo tradiciju BiH, a to su antifašističke vrijednosti. Moramo jačati domoljublje", kazao je za kraj Mario Pejić.
SB
Hafis

#6512 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Znam je da je neophodno mijenjati Izborni zakon. Znamo da je Dejton donio mir, ali ne i da je bio pravedan. Izborni zakon treba mijenjati, ali ne onako kako to želi HDZ-e to bi ponovo bilo diskriminirajuće.
Pa dobro kupljeni kmete, što ti gazde ne napisaše na papir kako treba izmijeniti zakon.
Hafis

#6513 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

A ja...ne vidjeh - made in Slobodna Bosna.
Samo jesam onoj seljadiji ogadio onaj đikanski izraz ''povilenio''. Nema ga više u naslovima :izet:
Maraschino

#6514 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Maraschino »

Hafis wrote: 03/12/2019 21:04 A ja...ne vidjeh - made in Slobodna Bosna.
Samo jesam onoj seljadiji ogadio onaj đikanski izraz ''povilenio''. Nema ga više u naslovima :izet:
Hafize, reci da nije istina

https://zurnal.info/novost/22587/hrvats ... a-ih-u-bih

Mislili smo da poslije II s.r. i sloma fashizma to nije moguce da se neko hapsi radi boje koze. :roll:

...ili ovi iz Zurnaka kake :)
Haman2

#6515 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Hafiz efendija, pogledaj ispod teksta sa lijeve strane piise SB.
Hafis

#6516 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Mora im se priznati da su smislili pravu priču. Sve čestitke, trebalo se ovoga sjetiti.
Čudi me od Žurnala kao renomiranog antifašističkog i multietničkog medija koji je objektivnošću davno nadišao našu domaću medijsku kaljužu da je pao na ovaj fol.
muha_sa

#6517 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by muha_sa »

Hafis

#6518 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Preskočili su opsadu Mostara 1992.-1993. Još je guravije bilo.
Point.

#6519 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Pitaj đikane u Hr šta znači ta riječ ako te interesira.
Povileniti – riječi nema u Hrvatskom enciklopedijskom rječniku, a to nam je najdeblji rječnik u kući. To mi je govorila mama: „Ajde, smiri se, šta si povilenila!“ Oduvijek sam podrazumijevala da znam što to znači: biti neumjereno euforičan, možda i obijestan, možda od euforije neoprezan, pa blebećeš što ne bi smio, kao da si se opio čudotvornog napitka od kojega si hiperaktivan, fizički i psihički, šašav, glasan. Jer sam to sve bila u situacijama kad mi je mama govorila da sam povilenila. Nije joj se to sviđalo, nije to govorila s blagonaklonošću nego ozbiljno, upozoravajući. I tako, ja u stvari ne znam točno što ta riječ znači, što je značila mojoj mami.
“Pošto bijaše na dan njegovog pogreba vijor, tvrdijaše zvonar Šimun da se brica povilenio i da ga ovim svojim očima vidje jašiti prema Okiću na repu oblaka.” – A.G. Matoš

“Redaju se vrčevi sunca i kamena, a ti išteš Cetinu. I pije srce sunčevo polako, sladokusno, a onda je povilenilo, skočilo u žutom plaštu i srušilo se na leđa tvojih volova.”
“Kao, jahao je zadnji, najzadnji, a bio je sve, stari svat u sinovoj svadbi. I nehotice je tapnuo zajašenog vranca po grivi. Konj povileni, đipi, stade preskakati sve odreda. Polegle uši uz glavu, vjetrić pjeni grivom, sve oči počivaju na njemu, na vranoj konjskoj grivetini koja vijori, oči i na razvjetrenom crnom repu.” – Jozo Laušić
Hafis

#6520 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Evo malo izvorne dokumentacije. Neprerađeni materijali.

stakasa

#6521 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by stakasa »

Hafis wrote: 03/12/2019 21:01
Znam je da je neophodno mijenjati Izborni zakon. Znamo da je Dejton donio mir, ali ne i da je bio pravedan. Izborni zakon treba mijenjati, ali ne onako kako to želi HDZ-e to bi ponovo bilo diskriminirajuće.
Pa dobro kupljeni kmete, što ti gazde ne napisaše na papir kako treba izmijeniti zakon.
Covjek je sublimirao ono najvaznije:
- Pejinović je naglasio da je želja HDZ-a "da diskreditiraju sve Hrvate koji žive mimo tog trećeg entiteta ili Herceg-Bosne kako ga oni nazivaju".
To je kljuc i sustina. Ovo na sta su pristali bosanski Hrvati je ja mislim nezabiljezeno u istoriji
Hafis

#6522 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

stakasa wrote: 04/12/2019 09:07
Hafis wrote: 03/12/2019 21:01
Covjek je sublimirao ono najvaznije:
- Pejinović je naglasio da je želja HDZ-a "da diskreditiraju sve Hrvate koji žive mimo tog trećeg entiteta ili Herceg-Bosne kako ga oni nazivaju".
To je kljuc i sustina. Ovo na sta su pristali bosanski Hrvati je ja mislim nezabiljezeno u istoriji
U posljednje vrijeme su intenzivirani pregovori o formiranju federalne vlade. HDZ kao uslov postavlja izmjenu Izbornog zakona. Činjenica je da je ovaj koji imamo diskriminirajući, ali kakav je onaj koji predlaže HDZ rekao je naš gost.

"Znam je da je neophodno mijenjati Izborni zakon. Znamo da je Dejton donio mir, ali ne i da je bio pravedan. Izborni zakon treba mijenjati, ali ne onako kako to želi HDZ-e to bi ponovo bilo diskriminirajuće. Jer oni žele da diskreditiraju sve Hrvate koji žive mimo tog trećeg entiteta ili Herceg-Bosne kako ga oni nazivaju. To je pogubna politika za Hrvate u BiH. Umjeto da se okrećemo i krećemo prema Evropskim prosperitetima mi se vraćamo u prošlost", kazao je Mario Pejić.

Umjesto da je fokus na prava svakog građanina na obrazovanje naprimjer, pojedinci sebi uzimaju za pravo da pod krinkom zaštite cijelog jednog naroda odlučuju koji građanin ima pravo pripadati, a koji ne tom narodu.

"Hrvati u BiH se nalaze u šizofrenoj poziciji. Zamislite situaciju, živite u jednoj državi ali vam govore da je ne trebate voljeti. Nemam ja ništa protiv Hrvatske, to je naša susjedna država treba je voljeti. Hrvati u BiH nemaju dvije domovine, mi živimo u BiH, možemo mi voljeti Hrvatsku i ja je volim, ali ja imam jednu državu i to je BIH. Politike su se umiješale. HDZ se osnovao u Skenderiji i oni su bili tada za jednu državu, ali je dolaskom Bobana to promijenjeno i više nisi veliki Hrvat, ako ne voliš Hrvatsku", kazao je Pejić.

Nedavno je Bosna i Hercegovina proslavila još jedan rođendan. Na Dan državnosti smo se sjetili onoga, i srpska i hrvatska i muslimanska i ostalih. Koliko od tih vrijednosti, ukoliko je moguće zanemariti politička previranja, baštinimo u svakodnevnom životu, među ljudima, koliko je toga sačuvano u građanima.

"Među građanima je sačuvano, ali moramo se paziti zbog mlađih generacija, pogotovo tamo gdje imate dvije škole pod istim krovom. Djeca sve više uče i znaju o historiji susjednih zemalja nego o svojojo zemlji. Moramo da djeci približavamo tradiciju BiH, a to su antifašističke vrijednosti. Moramo jačati domoljublje", kazao je za kraj Mario Pejić.
Ma daj bola. I ovo predsjednik neke stranke. Pa jebote čovjek smlatio pola stranice teksta koji je mogao reći u jednoj jedinoj rečenici.
Počeo o potrebi mijenjanja izbornog zakona (normalno, ne usuđujući se da on iznese nekakav kostur njegovog prijedloga sažet u dvije rečnice -pošto se u tu materiju razumije k'o Marica u krivu belegiju) i završava s školama pod jednim krovom, ''historijom'' i što je danas u modi - antifašizmom - Srećom pa nije kiksao poput onih sivih likova poput Skake i Novalića nazivajući ga borbom protiv antifašizma.
Obični kupljeni kmet, jeftini kondom za izigravanje multietničarenja i ostalih unitarističkih špica.
Point.

#6523 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Bitno je samo jedno, HDZ i Čovićev zamišljeni IZ, koji je diskriminirajući, aparthejdski i anti Evropski se neće nikad desiti. Nazad na crtački stol.
jazzer

#6524 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by jazzer »

Pejic je obicni kupljeni kmet i jeftini kondom za razliku od Covica i vrhuske HDZ-a koji autonomno
donose svoje odluke i ne idu nigdje po misljenje, nisu niciji kmetovi a ni jeftini kondomi.

Procitas li ti ono sto napises prije nego kliknes ''submit''?
Henry Chinaski

#6525 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Henry Chinaski »

Razumijem borbu za svoja prava ili prava svog naroda ali bilo kakav pokušaj opravdavanja HDZ-a kao dokazane kriminalne organizacije je diskreditirajući za bilo kojeg forumaša.
Pa nismo u političkoj emisiji da se lupamo floskulama i gdje svi znaju da svi lažu ali samo neka se nešto priča.
Post Reply