Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#101 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 00:32 Sto sam na forumu,pa ima vise razloga.
Lijepo je ljudima pomoci koji su na putu za njemacku,onda moze se dosta toga procitati i samo jos jednom potvrditi zasto se napustila BiH :D

A sto se tice asimilacije,pa tesko je recimo i za ocekivati da se mi koji se nismo rodili u Njemackoj ili gdje vec u potpunosti asimiliramo.
Ali recimo vec moje dijete ili moj unuk nece skoro nikakve veze imati sa Bosnom i to ce se samo od sebe desiti sa vremenom.

A sto se tice bajrama i drugih vjerskih praznika,pa to ce Njemacka sama od sebe uraditi jer vjerujem da ce kad tad uvrstiti i to u zvanicne praznike drzave.
1.Ti si se registrovao na najposjećeniji bosanski forum da ljudima pomogneš da odu u Njemačku? Imaš firmu? Moć da u ambasadi ubrzaš dobijanje termina ili nešto treće?

Uz sve to si i moralna potpora onim koji su napustili BiH, te ih namjeravaš posjećati na manjkavost sistema i probleme koje su imali u BiH i tako ih bodriti da opstanu u tuđini?

:lol:

Jesi ti neki dobar čovjek. Nesebičan!

Što se tiče asimilacije, tvoje potomstvo će se asimilirati jedino ako ti to dozvoliš. Nikako drugačije.

A hoćeš vjerovatno. Po svemu rečenom :D
omar little

#102 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by omar little »

a ko si ti da prozivas ljude i da ih mrskas sa foruma? da se tebi ljudi pravdaju zasto su se registrirali na forum, jesi ti zdrava?
SaraFina

#103 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

omar little wrote: 02/12/2019 00:43 a ko si ti da prozivas ljude i da ih mrskas sa foruma? da se tebi ljudi pravdaju zasto su se registrirali na forum, jesi ti zdrava?
Oprosti molim te koga sam ja uvrijedila bilo kako i mršnula s foruma. Nije mi forum miraz pa da imam to pravo. Legitimno i kulturno sam postavila pitanje "zašto su momci " pored svega navedenog na najposjećenijem bosanskohercegovačkom forumu. Citiraj uvredu molim te!

I ubuduće smanji doživljaj kad mi se obraćaš ili mi se ne obraćaj nikako. Si?
Sa 20 sam otišao u Njemačku, lijepo mi je, skonto sam da neljubaznost i ne odgovornost, loše ceste,los gradski prevoz i zagađena priroda nisu normalno stanje nego odraz nekulture življenja i nehata. 

Naučio sam da postoji i drugačiji način života od našeg, i da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere. 

U Bosnu svratim slabo do nikako, jer fudbal se slabo igra a mala Amela se udala za automehaničara. 

Sutra kada dobijem dijete, neka bude šta želi i u državi kojoj želi.
Last edited by SaraFina on 02/12/2019 00:49, edited 1 time in total.
Alles-Tamam

#104 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

SaraFina wrote: 02/12/2019 00:39
Lijepo je ljudima pomoci koji su na putu za njemacku,onda moze se dosta toga procitati i samo jos jednom potvrditi zasto se napustila BiH :D

A sto se tice asimilacije,pa tesko je recimo i za ocekivati da se mi koji se nismo rodili u Njemackoj ili gdje vec u potpunosti asimiliramo.
Ali recimo vec moje dijete ili moj unuk nece skoro nikakve veze imati sa Bosnom i to ce se samo od sebe desiti sa vremenom.

A sto se tice bajrama i drugih vjerskih praznika,pa to ce Njemacka sama od sebe uraditi jer vjerujem da ce kad tad uvrstiti i to u zvanicne praznike drzave.
1.Ti si se registrovao na najposjećeniji bosanski forum da ljudima pomogneš da odu u Njemačku? Imaš firmu? Moć da u ambasadi ubrzaš dobijanje termina ili nešto treće?

Uz sve to si i moralna potpora onim koji su napustili BiH, te ih namjeravaš posjećati na manjkavost sistema i probleme koje su imali u BiH i tako ih bodriti da opstanu u tuđini?

Što se tiče asimilacije, tvoje potomstvo će se asimilirati jedino ako ti to dozvoliš. Nikako drugačije.

Imam firmu ali ne primam radnike :D ,

Pa ukoliko procitas pitanja koja se postavljaju od ljudi koji su u procesu dolaska onda mozes zakljuciti da se moze pomoci na 1001 nacin
A da sam dobar covjek i nesebican,jesam.
Ako ti drzavu u kojoj zivis dozivljavas kao tudjinu onda si na pogresnom mjestu.Ja sam se tako osjecao u BiH i napustio je.A posto je meni taj neki identitet i porijeklo bitno koliko i vremenska prognoza od prosle godine uopste nemam problema sa tim da mi se potomstvo asimilira u sta god zeli.
Da li ce uciti bosanski jezik?Naravno da hoce,ali ne zbog Bosne nego jer smatram da je poznavanje sto vise jezika od prednosti.
SaraFina

#105 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 00:48
SaraFina wrote: 02/12/2019 00:39

Imam firmu ali ne primam radnike :D ,

Pa ukoliko procitas pitanja koja se postavljaju od ljudi koji su u procesu dolaska onda mozes zakljuciti da se moze pomoci na 1001 nacin
A da sam dobar covjek i nesebican,jesam.
Ako ti drzavu u kojoj zivis dozivljavas kao tudjinu onda si na pogresnom mjestu.Ja sam se tako osjecao u BiH i napustio je.A posto je meni taj neki identitet i porijeklo bitno koliko i vremenska prognoza od prosle godine uopste nemam problema sa tim da mi se potomstvo asimilira u sta god zeli.
Da li ce uciti bosanski jezik?Naravno da hoce,ali ne zbog Bosne nego jer smatram da je poznavanje sto vise jezika od prednosti.
Ja sam na tvoj upis koji je lajkao pola gige, postavila vam pitanje konkretno na ovo :

U Bosnu svratim slabo do nikako, jer fudbal se slabo igra a mala Amela se udala za automehaničara. 

Sasvim normalno za moje poimanje. I dodala ti predhodno dva kao osvrt.

Ja sam sasvim dobro integrirana/sana u državi gdje živim, ali asimilirana nisam. I ne namjeravam se upuštati u taj proces. Ne bi voljela ni da mi djeca to urade u budućnosti. Mada ću prihvatiti svaku njihovu odluku. Ali i uraditi sve također sa svoje strane da im približim domovinu, kulturu, jezik i naše običaje.
omar little

#106 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by omar little »

SaraFina wrote: 02/12/2019 00:48
omar little wrote: 02/12/2019 00:43 a ko si ti da prozivas ljude i da ih mrskas sa foruma? da se tebi ljudi pravdaju zasto su se registrirali na forum, jesi ti zdrava?
Oprosti molim te koga sam ja uvrijedila bilo kako i mršnula s foruma. Nije mi forum miraz pa da imam to pravo. Legitimno i kulturno sam postavila pitanje "zašto su momci " pored svega navedenog na najposjećenijem bosanskohercegovačkom forumu. Citiraj uvredu molim te!

zasto ne bi bili? forum je po definiciji otvoreno mjesto za diskusiju i razgovor, razlozi za dolazak su nebitni. zasto bi neciji razlog bivstovanja na takvom jednom mjestu uopce bio relevantan za bilo kakvu pricu?

umisljenoj sarlatanki su se obrcati kako mi volja.
SaraFina

#107 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

omar little wrote: 02/12/2019 00:57
SaraFina wrote: 02/12/2019 00:48

zasto ne bi bili? forum je po definiciji otvoreno mjesto za diskusiju i razgovor, razlozi za dolazak su nebitni. zasto bi neciji razlog bivstovanja na takvom jednom mjestu uopce bio relevantan za bilo kakvu pricu?

Obzirom da pravila foruma važe za tebe kao i za ostale, budi sigurna da mi se nećeš obraćati na neprimjeren način.
https://www.klix.ba/uslovi

Svoje frustracije liječi drugdje draga.
I ti si jedina umišljena osoba ovdje, koja pokušava jalovo prikazati obično pitanje s moje strane kao primitivnu uvredu i marškanje. I još me nazivati umišljenom šarlatankom i postavljati pitanje o 'zdravlju.
Kako je forum mjesto za diskusije po definiciji, također tu u pravilima piše da su uvrede i omalovažavanja nedozvoljeni. Razlozi jesu nebitni. Ali ako kulturno pitam, za razliku od tebe, zašto ne bi dobila odgovor? Pa ako već kuburiš sa osnovnom kulturnom u komunikaciji, izvoli se kontrolirati i pridržavati pravila.

Kad već potežeš definiranje foruma kao argument.

Strogo ti je zabranjeno vrijeđanje. Si?
Last edited by SaraFina on 02/12/2019 01:40, edited 3 times in total.
Alles-Tamam

#108 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Ma što se tiče te asimilacije, ako ćeš najiskrenije to i ne kontam.
Živim u Njemačkoj kao što sam i u Bosni, sasvim normalno i po zakonu.
Na poslu kad je nešto službeno pričamo njemački, kad je zajebancija onda je to neki nenormalni mix 10 jezika,jer nas ima od bukvalno Mexica do Australije.
U evropskim metropolama je svakako već odavno to sve izmjesano tako da se mi balkanci i ne ističemo previše.

Ja tebe potpuno razumijem i poštujem tvoju odluku da svojoj djeci približiš ono što ti je bitno,i ja ću isto to uraditi samo sa drugim stvarima, jer su meni bitne neke druge stvari.
SaraFina

#109 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 01:06 Ma što se tiče te asimilacije, ako ćeš najiskrenije to i ne kontam.
Na poslu kad je nešto službeno pričamo njemački, kad je zajebancija onda je to neki nenormalni mix 10 jezika,jer nas ima od bukvalno Mexica do Australije.
U evropskim metropolama je svakako već odavno to sve izmjesano tako da se mi balkanci i ne ističemo previše.

Ja tebe potpuno razumijem i poštujem tvoju odluku da svojoj djeci približiš ono što ti je bitno,i ja ću isto to uraditi samo sa drugim stvarima, jer su meni bitne neke druge stvari.
Čuj svako zna svoje. Ali pročitati ono o mlaćenju žene u BiH ako ode sa prijateljicom vani je degutantno.

Ili recimo stavka o okolišu. Pa znamo oboje da drakonske kazne u Švabiji ili Austriji održavaju tu 'kulturu'.

Ljudi imaju metode da te udaraju po dżepu. Pa ti izvoli ispljunuti žvakaću na trotoar u prisustvu policajca dobićeš što te sleduje.
A ovo mi je nekako zvučalo kao totalni otklon od 'identiteta' pa zato odreagovah s pitanjma. Možda nije sjajna i bajna ali je svakako jedina domovina koju imamo. :D
Alles-Tamam

#110 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

SaraFina wrote: 02/12/2019 01:11
Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 01:06 Ma što se tiče te asimilacije, ako ćeš najiskrenije to i ne kontam.

Čuj svako zna svoje. Ali pročitati ono o mlaćenju žene u BiH ako ode sa prijateljicom vani je degutantno.

Ili recimo stavka o okolišu. Pa znamo oboje da drakonske kazne u Švabiji ili Austriji održavaju tu 'kulturu'.

Ljudi imaju metode da te udaraju po dżepu. Pa ti izvoli ispljunuti žvakaću na trotoar u prisustvu policajca dobićeš što te sleduje.
Ja bih rekao da je degutantno da se na udate žene u BiH tako gleda, a ne da se priča o tome.
I ti i ja znamo šta je "žena za poželjeti" na Balkanu.

Tacno, da su kazne velike, ali šta misliš gdje ćeš prije biti opomenuta od prolaznika za to ako bacis smeće na ulicu, negdje u Sarajevu ili negdje u Zürichu?

Ja bih to prije opravdao činjenicom da mi je avionom čitava evropa na 2 sata udaljenosti, i kad već imamo priliku da biramo, zašto da mi jedini odmor bude bosna
SaraFina

#111 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 01:16
SaraFina wrote: 02/12/2019 01:11

Ja bih rekao da je degutantno da se na udate žene u BiH tako gleda, a ne da se priča o tome.
I ti i ja znamo šta je "žena za poželjeti" na Balkanu.

Tacno, da su kazne velike, ali šta misliš gdje ćeš prije biti opomenuta od prolaznika za to ako bacis smeće na ulicu, negdje u Sarajevu ili negdje u Zürichu?
Nisam se srela nikad sa osudom da je neko meni blizak ili poznat ženu zbog odlaska na kafu pogrdno nazvao. Zaista. To mi je nepoznato. I ako postoje takvi slučajevi (ne sporim da ih nema) to je primitivizam na kub.

Pa opomenu od prolaznika obično i u Švici krkan (koji smeće baca) iskuliraće. A tako i u Sarajevu.
Ali da višu ekološku svijest posjeduju Švicarci u odnosu na nas Balkance, to se slažem.
Alles-Tamam

#112 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Naravno krkan je krkan bez obzira odakle je.
Samo ja sam uvjerenja da je u Bosni više ljudi koji će baciti smeće nego onih koji će opomenuti za bacanje.

I tako za bilo sta drugo, kažem možda i ja griješim jer svi donosimo neke zaključke na osnovu vlastitog iskustva
SaraFina

#113 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 01:25 Naravno krkan je krkan bez obzira odakle je.
Samo ja sam uvjerenja da je u Bosni više ljudi koji će baciti smeće nego onih koji će opomenuti za bacanje.

I tako za bilo sta drugo, kažem možda i ja griješim jer svi donosimo neke zaključke na osnovu vlastitog iskustva
Mi smo po mentalitetu takvi da nam je gledanje 'svog posla' i nedostatak. Nažalost. A i poprilično smo 'pasivni' pogotovo na takve incidente.
omar little

#114 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by omar little »

SaraFina wrote: 02/12/2019 01:05

Obzirom da pravila foruma važe za tebe kao i za ostale, budi sigurna da mi se nećeš obraćati na neprimjeren način.

I ti si jedina umišljena osoba ovdje, koja pokušava jalovo prikazati obično pitanje s moje strane kao primitivnu uvredu i marškanje. I još me nazivati umišljenom šarlatankom i postavljati pitanje o 'zdravlju.
Kako je forum mjesto za diskusije po definiciji, također tu u pravilima piše da su uvrede i omalovažavanja nedozvoljeni. Razlozi jesu nebitni. Ali ako kulturno pitam, za razliku od tebe, zašto ne bi dobila odgovor? Pa ako već kuburiš sa osnovnom kulturnom u komunikaciji, izvoli se kontrolirati i pridržavati pravila.

to nije vrijedjanje. sarlatan je doktor koji dijagnozira pacijente na daljinu bez pregledanja. da ti vadim postove gdje dijagnoziras i pametujes o zdravlju javnih osoba?
srce_ruke_lopata

#115 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by srce_ruke_lopata »

Kakav identitet i dijaspora. Svi koji se radjaju u tim stranjim zemljama vrlo malo ce imati sa zemljom iz koje su im roditelji došli, što nekako i ima smisla...
SaraFina

#116 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by SaraFina »

omar little wrote: 02/12/2019 02:24
SaraFina wrote: 02/12/2019 01:05

to nije vrijedjanje. sarlatan je doktor koji dijagnozira pacijente na daljinu bez pregledanja. da ti vadim postove gdje dijagnoziras i pametujes o zdravlju javnih osoba?
Ne moraš ti meni ništa vaditi. Ja Greti nisam dijagnozirala, nego se očitovala na već postavljenu dijagnozu, koju su u javnost plasirali njeni roditelji. I ljekari...Odnosno na posljedice koje bi joj mogle štetiti, nakon prestanka zanimanja javnosti za njene istupe.

I naravno da si pokušala mi licemjerno "poturiti" i tada, a evo i sada s ovim "marškanjem sudionika u diskusiji" I definiranjem foruma.
Dakle, forum definiraš kao javni prostor za diskusiju, licemjerno se pozivaš na pravila. (Braneći drugima lafo prava na učešće) A sama ih kršiš pitajući me za "zdravlje" i nazivajući me umišljenom šarlatankom, da bi diskusiju završila riječima kako ćeš mi se obraćati mimo pravila. Uvredljivo. A na ta pravila si pristala prilikom registracije. I koristiš ih u argumentaciji.
Izigravaš drvenu odvjetnicu, omalovažavaš i vrijeđaš a pozivaš se na pravila koja si sama sa prvim upisom i svim ostalim na ovoj temi upravo ti prekršila.

Ako to nije licemjerje ja ne znam što jeste?
a ko si ti da prozivas ljude i da ih mrskas sa foruma? da se tebi ljudi pravdaju zasto su se registrirali na forum, jesi ti zdrava?

Last edited by SaraFina on 02/12/2019 02:53, edited 3 times in total.
Kikibombona

#117 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Kikibombona »

piupiu wrote: 30/11/2019 09:53
apsidejzi wrote: 30/11/2019 09:42
I ja nemam problem s tim. Ovo je moj zivot. Bosna je moja proslost. Njima je to sam drzava iz koje dolaze njihovi roditelji. Isto sto je Crna Gora drzava iz koje dolaze moji roditelji. Odem svake pete godine da obidjem familiju sto je ostala. Ja sebe vidim kao bosanca, otac sebe vidi kao crnogorca a djeca sebe vide kao svede. I meni licno je to sasvim OK. Svi smo mi zapravo Zemljani. Ja sam uvjeren kako ce ljudi otici na Mars da zive u narednih 50 godina i da ce kroz par generacija biti ljudi, homo sapiensi koji su se rodili na Marsu i nikada nisu bili na Zemlji. Oni ce traziti neki svoj identitet, nezavisnost, suverenost i kroz par stotina godina docemo i na druge planete tako da cemo na kraju svi mi biti samo Zemljani a te generacije ko zna...
Lijepo :thumbup:

Upravo tako. Ljudi nikako da skontaju da je identitet osjećanje i ideologija, a ne neka bogomdana kategorija. Ja kad odem u Zemaljski muzej i vidim sve one Gaiuse Maximuse iz ne tako davnih stoljeća, počnem da se smijem. Bili smo sve, i Iliri, i Nerteljani, i Dalmati u rimsko doba, i Rimljani, i Bošnjani, i Srbi, i Hrvati, i Jugosloveni, i Turci, i Bosanci... koga briga. Tako smo mali i beznačajni u Svemiru, nekakve baje sa neke minijaturne planete.

Zemljani. :) :bih:
Ovako kada razmislim, da imam djecu, zivim vanka, bilo bi mi vazno da perfektno nauce bosanski jezik. Pored pravopisa i gramatike, ulozio bih dodatni napor da osjete duh jezika, da ih upoznam sa kolokvijalizmima, zargonizmima specificnim za podrucje u kojem sam odrastao. Mislim da bih time produbio vezu izmedju djece i porodice, da je ljepse razmjenjivati emocije na maternjem jeziku.

Od rodice djeca, Americani, ne mogu se sporazumjevati sa rodbinom u BiH, veoma lose govore bosanski jezik. Malo je zalosno gledati djecu i stare kako zele uspostaviti kontakt a ne mogu.

...

Sto se tice nacije, vjere i obicaja u BiH, sve mi se toliko zgadilo da bih zelio pobjeci od svega. Kada cujem 'Bosnjak, Srbin ili Hrvat', povraca mi se. Najozbiljnije kazem. Odmah nabacim grimasu na lice. Od kada znam za sebe zazirem od kolektivizama, bilo kakvih, a posljednjih 20 godina zivota u BiH je ucinilo da sam sve sa prezirom odbacio. Dakle, sto se mene tice, djeca mogu biti Marsovci. Ne bih ulozio ni najmanji napor da im usadim bilo kakav bosanski identitet.
Jack Be Nimble

#118 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Jack Be Nimble »

Dosao na forum da se povezem sa nasom kulturom.
prha

#119 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by prha »

Zadnja generacije pionira i koji smo ucili cirilicu(prije ratne generacije).

Otisao iz BiH '92, zavrsio osnovnu u Njemackoj, zanat u Americi. Pricam nas, pisem, citam bolje od vecine starijih generacija(dijasporaca :-). Nonstop sam dole na Balkanu. Znaci nije to bas tako lako odjebat od sebe, taj nas mentalitet... ko god kaze da je lako, laze jebo oca svog! :-)

Pozz

Nostalgija je jača od ekonomije :D

Stvarno ne znam sta je. Moguce da je nostalgija, ali zasto mene da drma nostalgija kad sam rodjen 1983?
Kontam starije generacije, al mi mladji boli nas ona stvar za tim sranjima. Ljetos bio u Spaniji, jedva izdrzo 4 dana na moru. Sletili u Bec, pa autom preko Madjarske i Hrvatske za Bosnu... Gunja - Brcko cekali neka 3 sata na granici, valjda sistem PAO, meni je toliko to simpaticno bilo sto smo cekali, ljudi izasli iz auta zapalit cigaru, jedan lik bere kruske sa strane i djeli ljudima... mada i ovdje kad zaglavim u saobracaju, vazda mahalam okolo, gledam da mi bude interesantno. Ja licno sam ponosan na svoj identitet. Pokusat cu kad jednog dana budem imao djecu da ih ucim porijeklom. Mi jesmo nadrkan narod jedni prema drugima, ali barem ne vrsimo genocide po drugim kontinentima, ili da napadamo druge drzave. Porokamo se izmedju sebe i onda rahat pedesetak godina kuliramo :-)

Ne znam jel ovo tema :-) ali koga jebe, napisao sam sta sam napisao. odoh piti vino :-)
vjesticanametli

#120 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by vjesticanametli »

:lol: mi se samo genocidisemo izmeDZu sebe
rohitvikas

#121 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by rohitvikas »

I found the perfect place for my needs. Contains wonderful and useful messages.
512MB

#122 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: 02/12/2019 00:18 Što ćete i na forumu nije mi jasno? :D

To nema švabskih foruma?

Na kraju valjda vam je u kući trebalo biti pojašnjeno o kulturi življenja i zagađenosti a ne da vas dolazak u Njemačku/Austriju prosvijetli.

Moj ćaća nikad ni u Sarajevu a bogami ni u Beču nije prebio majku i okarakterizirao kurvalukom njen izlazak s prijateljicama. Kod vas jeste bilo takvog nasilja?
Kod nas u Krajini se zna ko kosi a ko vodu nosi :mrgreen:
Point.

#123 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Point. »

Ko se stidi svog identiteta i porijekla, nije čovjek.
Tomahawk11
Globalni moderator

#124 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Tomahawk11 »

Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:17 Budala živi gdje je rođen, pametan gdje mu je lijepo,rece jednom Mahatma Gandi :)

Rodio sam se i odrastao u Sarajevu, bilo je lijepo dok sam bio klinac, kad su mi fudbal i mala Amelica iz Va osnovne škole bila jedina briga.
Tamo nekad u srednjoj školi sam počeo kontakt kako mi roditelji žive i da BiH nije baš najidealnije mjesto za život i da sebe ne vidim u tom sistemu.

Sa 20 sam otišao u Njemačku, lijepo mi je, skonto sam da neljubaznost i ne odgovornost, loše ceste,los gradski prevoz i zagađena priroda nisu normalno stanje nego odraz nekulture življenja i nehata.

Naučio sam da postoji i drugačiji način života od našeg, i da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere.

Sutra kada dobijem dijete, neka bude šta želi i u državi kojoj želi.

:run:
Ovo boldovano :shock:
Čuj žena kurva ako izađe sa drugaricama na kafu :-)
Bogme i ponesem, a i naručim...kako mi ćejf. Nije mi to odraz bilo čega.
Trčati mi je mrsko, radije igram basket.
Biciklo može.
Malkice pretjeruješ, priznaj :D
512MB

#125 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Čovjek karikira, šta ste ga napali :mrgreen: ali u suštini ima pravo..
Post Reply