EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Locked
geralt

#251 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by geralt »

daddy-kool wrote: 21/11/2019 10:22 Kada je kretao ovaj migrantski val ja sam i tada podržavao poboljšanu fizičku kontrolu granica i izgradnju (u nedostatku bolje i preciznije riječi) logora sa vrlo ograničenom kontrolom kretanja za ove "migrante". Ovi ljudi kada su ušli u našu zemlju (i svaku drugu evropsku državu) bez validnih papira su automatski postali kriminalci koje je neophodno obraditi. Nažalost, nalazimo se u položaju da nas Srbija može destabilizirati sa ovim ljudima, ne možemo uspostaviti efektivnu kontrolu nad istočnom granicom, ali mi nije jasno zašto se ne može uspostaviti funkcionalna kontrola nad zapadnom granicom kod Bihaća? Od kuda pravo Hrvatskoj da deportuje ove migrante u BiH?
Direktor DGS je HDZ kadar, tako da su prioriteti DGS-a vjerovatno malo drukciji nego sto ih zamisljas.
daddy-kool

#252 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by daddy-kool »

I to što kažeš.
Haman2

#253 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Ovo je puno, puno ozbiljniji problem za BiH nego stio nasi politicari misle. Masa migranta je bez osnovnih dokumenata. Kako je to moguce. Zasto nemaju dokumenta a prolaze preko toliko granica. Nisu ovo cista posla. Da li su bacili dokumenta da prikriju svoj identitet ili je u pitanju nesto drugo ? ?
Haman2

#254 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Grčka će 'zatvoriti vrata' migrantima bez prava na azil

Image
Kyriakos Mitsotakis / Vijesti.ba

Grčka je saopćila u petak da će razmjestiti još graničara kako bi "zatvorili vrata" migrantima koji nemaju pravo da ostanu u zemlji, u posljednjem nagovješaju pooštravanja stava prema tražiocima azila otkako je naglo porastao broj migranata koji su stigli u zemlju.
U srijedu je konzervativna vlada izabrana u julu objavila planove da zatvori nakrcane izbjegličke logore na otocima i da ih zamijeni restriktivnijim prihvatnim centrima.

- Dobrodošli su u Grčku samo oni koje mi odaberemo. Oni koji nisu dobrodošli bit će vraćeni. Trajno ćemo zatvoriti vrata nelegalnim trgovcima ljudima i onima koji žele ući iako nemaju pravo na azil - kazao je Mitsotakis.

Broj migranata i izbjeglica koji dolaze iz susjedne Turske ponovo je porastao, a više od 37.000 ljudi nakrcano je u objekte na otocima koji rade daleko iznad svojih kapaciteta.

Vlada želi da izmjesti i do 20.000 ljudi na kopno do kraja godine.

Također je stvorila novi zakonski okvir kako bi ubrzao proces razmatranja zahtijeva za azilom, koji su grupe za ljudska prava kritrikovale kao "užurban" pokušaj limitiranja pristupa pravednom procesu razmatranja azila za izbjeglice, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)
Haman2

#255 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Sve ovo sto vidim u BiH je tuzno i ruzno kad su u pitanju migranti.Migranti pristuzu svaki dan. Lokacija za njihov smjestaj nema. Svi hrle prema Bihacu iako ih ima dosta i u Tuzli. Spavaju pod nastresnicama Autobuske stanice u Tuzli. Noci hladne a cesto pada i sitna kisa. Drvene kucice kod Merkatora gotovo sve provaljene ali ne majstorski nacin nego na silu, cime su nastala vidljiva ostecena. Vlasnik kucica vjerovatno jos ne zna sta se dogadja sa njegovom imovinom. Migranti idu ulicama i traze novac od gradjana. Mogu da zamislim kako je u Bihaci i okolini.
Medjunarodna zajednica treba nesto poduzeti. Ocito je da teret migranske krize ne moze rjesavati samo Bihac i donekle Tuzla. To je mnogo slozen problem. Kud idu ti ljudi i cemu se nadaju. Dok dodju do Z. Evrope od njihovog zdravlja nece ostati nista. Spavaju na betonu ili zemlji izuzev ako ne provali u neki objekt. Licnu higijenu ne mogu odrzavati. Ako dobiju novu odjecu staru bace tamo gdje novu dobiju. Sve ovo sa migrantima je totalno neorganizovano. Rep. Srpska nece migrante a vjerovatno je tako u Z. Hercegovini gdje su Hrvati vecina. Bosnjavi ni luk jeli ni luk mirisali izgleda da ce platiti najveci ceh tudjih propusta. Napetost u Bihacu raste. Cestu su obracuni izmedju migranta ali u poslednje vrijeme i izmedju migranata i domaceg stanovnista. Da li je ovo neciji cilj i smisljen plan da dodje do sukoba Bosnjaka i migranta ostaje da bidimo.

Pogledajte tuču migranata i mladića u Bihaću

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... acu/570300
Haman2

#256 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Francuska policija evakuira migrante iz kampa na sjeveru Pariza

Image
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Francuska policija u četvrtak je počela evakuirati migrante iz nelegalnog kampa na sjeveru Pariza, navode u saopćenju lokalne policijske snage, dok je vlada pokazala da će zauzeti oštriji stav prema ilegalnoj imigraciji.

Policija je saopćila da će izmjestiti između 200 i 300 ljudi iz nelegalnog kampa u pariškom kvartu Porte d’Aubervilliers, i da će ih prebaciti u prihvatne centre.

Od zatvaranja velikog migrantskog logora u Calaisu u 2016., brojne izbjeglice prebačene se u Pariz. Vlasti su u više navrata uklanjale nelegalne migrantske nastambe da bi se nakon samo nekoliko mjeseci migranti prebacili u druge dijelove grada.

Vlada predsjednika Emmanuela Macrona u ovom je mjesecu obećala ukloniti neke migrantske logore, uvesti kvote za migrante i onemogućiti tek pristiglim migrantima ne-esencijalnu zdravstvenu zaštitu, u reakciji na zaustavljanje imigracije, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)
Napomena: Kako razrijesiti ovaj problem. Ovo je samo bacanje para. Novac teba ulagati u povratak, otvaranje tvornica u siromasnim zemljama kako bi se zaposlile mlade generacije.
Haman2

#257 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

SVI PRIČAJU O VUČJAKU, A O MIGRANTIMA U TUZLI BRINU SAMO TUZLACI

DRUŠTVO 28.11.2019.

I dok svakodnevno svjedočimo slikama iz Bihaća i tamošnjih kampova, posebice o pričama o kampu Vučjak, o Tuzli više gotovo niko i ne govori, a već mjesecima samo na tamošnjoj autobuskoj stanici svake noći spava stotinjak ljudi. Nekada i njih 150. Do sada ih je poslužilo vrijeme, jesen u Bosni bila je neobično topla. Dani su bili sunčani, a večeri suhe, pa makar nisu kisnuli dok su noćili na otvorenom

Image

Piše: Nedim Hasić

“Jeste li sve uzeli, je li OK? OK?”, pita stariji čovjek stojeći kraj otvorenog prtljažnika Golfa. Trojica ljudi oko njega mašu i rukama i glavama i viču: “OK! OK!” Niti oni razumiju šta ih pita niti je čovjeku kraj auta jasno da li su ga razumjeli. Kako god, smotuljci koje im je donio, s hranom i odjećom, završili su u rukama trojice crnomanjastih muškaraca. Golf se udaljava, a oni razmotavaju paket pažljivo, gledajući šta je unutra. “Ovako je svaki dan, najmanje deset ljudi dođe i donese nešto, hranu, odjeću, deke”, pričaju nam tuzlanski volonteri na tamošnjoj autobuskoj stanici.

Muamera Džebić koordinatorica je humanitarne organizacije “Emmaus” i svaki je dan na autobuskoj stanici. Migrantima dijeli čaj. Nije sama, volonteri “Emmausa” obavljaju i medicinske intervencije, pomažu im pri održavanju lične higijene, dijele im hranu i vodu. Pomoći od bilo koje državne institucije nemaju. “Ljudi ih ne diraju, niko ih ne tjera. Bude među njima nekada problema, bude konflikata, ali je razumljivo, jer i oni su već u depresiji. Tu su već dugo i ne znaju ni gdje će ni šta će”, kaže nam Muamera.

I dok svakodnevno svjedočimo slikama iz Bihaća i tamošnjih kampova, posebice o pričama o kampu Vučjak, o Tuzli više gotovo niko i ne govori. A već mjesecima samo na tamošnjoj autobuskoj stanici svake noći spava stotinjak ljudi. Nekada i njih 150. Do sada ih je poslužilo vrijeme, jesen u Bosni bila je neobično topla. Dani su bili sunčani, a večeri suhe, pa makar nisu kisnuli dok su noćili na otvorenom.

Ali, sada je drugačije, noći su hladne, stigle su kiše i stotine migranata nemaju šta drugo do spavati na otvorenom, na mokrim pločnicima. Stisnu se pod dekama koje su im donirali Tuzlaci i tako nekako preguraju noć. Leže na kartonima i krpama koje su prislonili uz zid stanice. Vlasnik ih ne dira, dopušta im da tu borave iako su svi svjesni da se i to može promijeniti preko noći.

Oni koji imaju nešto novca odu do obližnjih kioska ili kafića gdje popiju kahvu dok čekaju da im se napune mobiteli. Ostali besciljno tumaraju po peronima, čekajući da se prebace dalje ka zapadu Evrope. “Italija, Francuska i Njemačka, pričaju samo o te tri zemlje”, kaže nam Muamera.

Koliko ih tačno ima, niko ne zna, no u danu u kojem smo ih obišli njih 105 je osvanulo na ulazu u stanicu. Još nekolicina ih je spavala na peronu obližnje željezničke stanice. Tu sačekaju voz u koji se ukrcaju i onda njime nastave dalje ka Bihaću.

U Tuzlu svakog dana dolaze novi migranti, svi su uglavnom iz Srbije. Ono što je novost za volontere jeste da se sada u Tuzli odmaraju i snagu skupljaju oni koji se iz Bihaća vraćaju natrag, za Srbiju. “Dolaze autobusom iz Krajine i hoće nazad za Srbiju, to je sada postala dvosmjerna cesta”, kažu nam volonteri iz danske humanitarne organizacije, koji su također na stanici, ali se ne žele predstaviti.

U posljednjih petnaestak dana, kažu nam volonteri, 90 posto migranata su Afganistanci. Osim njih, bilježi se dolazak i migranata iz Pakistana, Maroka, Alžira, čak i iz Eritreje. Tuzlaci pomažu, donose hranu, obuću odjeću… “Obuća im je sada najpotrebnija, ali je problem što su im stopala sitna, najveći broj koji nose je 42 pa je često donirana obuća neupotrebljiva”, pojašnjavaju nam volonteri. Ali ne pomažu samo Tuzlaci.

Brčanski frizer Mirsad Busuladžić dolazi u Tuzlu kako bi migrante ošišao besplatno. Želi tako potaknuti i druge da pomognu migrantima, među kojima je i mnoštvo maloljetnika. “Mene bi bilo stid okrenuti svoje lice na drugu stranu. Ako vlast neće nešto da uradi, mi kao narod ćemo učiniti nešto”, ispričao je Busuladžić. “Ovdje ima dosta školovanih ljudi koji žele bolji život za sebe. Ako pogledamo sami sebe, mi i dan-danas migriramo. Narod napušta ovu državu da bi išao za boljim životom. I oni napuštaju svoju domovinu kako bi išli boljem životu.”

On je komentirao i navode da neki tuzlanski frizeri ne žele šišati migrante. Kaže kako svako ima svoje razloge te da se, koliko je čuo, ljudi boje da će im posao opasti jer šišaju migrante. “Ali oni su čisti, mi nismo nikakve bolesti mogli da vidimo. Mi ne gledamo ko je, šta je i kakav je, niti koliko novca ima u svom džepu”, kazao je Busuladžić.

Migranti dolaze u Tuzlu nakon ilegalnog prelaska granice sa Srbijom, iako je za razliku od prethodnih godina sada puno lakše ići ka Zapadnoj Evropi preko Mađarske. Međutim, malo je onih koji idu tom rutom. Pričaju da lahko pređu granicu, ali da ih onda nekoliko desetaka kilometara dalje, u dubini mađarskog teritorija, dočekaju desničarske, neonacističke skupine koje ih mlate, maltretiraju i pljačkaju. U Bosni, kažu, toga nema pa se zato odlučuju za prelazak preko naše zemlje. Svako od njih ima svoje razloge, neko bježi od rata, neko od siromaštva. No, svi su saglasni u tome da u Bosni ne žele ostati. I ne biraju način kako da se dokopaju Hrvatske.

Početkom sedmice, na sastanku direktora Federalne uprave policije s kantonalnim komesarima i direktorima policijskih uprava, u Tuzli je analizirana sigurnosna situacija u Federaciji BiH, a poseban je akcent stavljen baš na situaciju u vezi s migrantima. “Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća, a problem s migrantima je najizraženiji u Unsko-sanskom kantonu te Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu”, rekao je direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman.

On je dodao kako će zimski mjeseci dodatno pogoršati situaciju ukoliko se ne poduzmu neke mjere koje bi, kako je kazao, “podrazumijevale intervenciju države ili neke međunarodne organizacije, da se ti ljudi smjeste. Ono na šta smo usmjerili aktivnosti policije su provale u napuštene kuće jer ko će izdržati vani na velikim minusima?! Povećan broj provala u napuštene kuće je ono što očekujemo i to je problem.”

U Tuzlanskom kantonu najveći broj krivičnih djela, kada su migranti u pitanju, odnosi se upravo na provale u kuće, a dogodilo se i jedno ubistvo. Osumnjičeni su uhapšeni. Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović kazao je da još nije postignut dogovor o lokaciji za migrantski centar na području TK. “Ponuđene su nam dvije lokacije, a jedna je napuštena vojna imovina koja je pod zakupom. Ostaje nam druga, ali je za sada problem lokalne zajednice.”

U posljednje dvije godine, prema podacima IOM-a, Međunarodne organizacije za migracije, u Bosnu i Hercegovinu je ušlo 47 hiljada migranata, a zahtjeva za azil predalo je njih 2.000. Trenutno ih je u zemlji oko sedam hiljada.
https://stav.ba/svi-pricaju-o-vucjaku-a ... o-tuzlaci/
Haman2

#258 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

PRIZOR KAO IZ FILMA, POLICIJA NEMOĆNA: Migranti RUČNO iskopali tunele na granici između Srbije i Mađarske...
Mađarska policija je pronašla 44 migranta u tajnom improviziranom tunelu ispod granice sa Srbijom na kojoj je podignuta ograda od bodljikave žice.

Image

Prema izvještaju policije, u tunelu se nalazilo 44 ljudi, a tunel je pozicioniran nedaleko od Asotaloma, općine na jugu Mađarske, na granici sa Srbijom.

Nacionalnost migranata nije objavljena, niti kako su otkriveni. Tridesetak kilometara dalje, u blizini pograničnog grada Csikerije, pronađen je prazan tunel istog tipa.
alt

Mađarska vlada sagradila je tokom migrantske krize 2015. ogradu duž granice sa Srbijom i Hrvatskom, dijelom električnu, kako bi spriječila ilegalne prelaske granice.

Dva tunela iskopana su bila ručno, nisu imala potpore i bili su opasni za korištenje, navodi policija. Ulazi i izlazi bili su skriveni vegetacijom. Tunel u kojem su pronađeni migranti bio je dug 34 metra, a drugi 21,7 metara.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/135 ... arske.html
Hafis

#259 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Hafis »

Haman2 wrote: 24/11/2019 21:45 Sve ovo sa migrantima je totalno neorganizovano. Rep. Srpska nece migrante a vjerovatno je tako u Z. Hercegovini gdje su Hrvati vecina.
Jebat ga, kako će nas zapasti ijedan od vas, kada ih organizirano sprovodite u Bihać. Čak se i vozni red prilagodo za njihove potrebe.
Što ne mogu šuplje :?
Haman2

#260 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Migranti dolaze iz Srbije. Cim udju u Rep. Srpsku policija ih sprovodi do ganice FBiH i upucuje za Tuzlu. U Tuzli dobiju dokumenta i vracaju se u Sarajevo a onda vlakom do Bihaca, jer ne mogu u Z. Hercegovinu i Rep. Srpsku. Dokle ce biti tako ostaje da vidimo.
Sta sve cine mladi ljudi da bi napistili bijedan zivot i stigli do Z. Evrope najbolje pokazuje ovaj snima
MA, OVO NIJE MOGUĆE: Pogledajte gdje je španolska policija zatekla migranta, kad su podigli haubu uslijedio je ŠOK... (VIDEO)
Granična policija u Španiji susreće se sa brojnim pokušajima krijumčarenja migranata, a jedan slučaj koji se nedavno desio posebno ih je šokirao

Image
Screenshot

Policajci su, naime, dvoje migranata pronašli sakrivene u automobilu i to na mjestima gdje ne biste ni pomislili da se čovjek može uvući.

U gradu Melile na sjevernoafričkoj obali dvoje migranata pokušali su da pređu granicu između Maroka i Španije.

Žena je pronađena u dijelu između zadnjeg sjedišta i gepeka, a muškarac između instrument table i motora.
Napomena. Kliknite na link da pogledate VIDEO http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/135 ... video.html
Haman2

#261 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

FOTOREPORTAŽA IZ BIRE
Potresna ispovijest migranta: Dok jednog muče, drugi mora gledati

“Nakon pola sata su me prvi put pretukli metalnim šipkama, a onda su mi četvorica u crnim uniformama prvo dali injekciju u koljeno, za koju sam mislio da je protiv bolova. Potom su mi užarenom metalnom šipkom spržili dio desne potkoljenice”

Image

Hrvatski policajac mi je na rastanku jasno pokazao šta me čeka ako ponovo krenem tim putem – slika moje dva puta žigosane noge na displeju telefona, potkoljenice spržene na istom mjestu kao i prošli put”, od kraja ove bolne epizode počinje svoju priču Faiz. Faizu, ovo ćemo ime koristite za potrebe teksta, a pravi identitet je poznat redakciji, je to bio 25. neuspješni pokušaj da se domogne boljeg sutra; svaki put bi bio uhvaćen i hrvatska bi ga policija u kombiju istovarila na granici s Bosnom. Sada sjedi u migrantskom kampu Bira pored Bihaća i polako, do u sitne detalje, priča svoju strašnu priču. Strašnu za slušati i još težu za prepričati zabilježio je Damir Šagolj za Jutarnji.

Iz Pakistana je, tek su mu 22 godine, i potpuno je slomljen. U Bosnu je došao davno, još prije osamnaest mjeseci, i od tada neuspješno pokušava preći preko Hrvatske i Slovenije u neku od zemalja Europske unije koja će ga primiti, a ne istovariti natrag u tamni vilajet, u blato kod Velike Kladuše. Po profesiji je kuhar, a specijalnost mu je kineska brza hrana.

“Početkom septembra sam pokušao preći preko Hrvatske, ali su me brzo uhvatili. Mene i manju grupu migranata iz raznih zemalja. Odveli su me”, kaže Faiz, “s još šestoricom u policijsku stanicu prema Zagrebu”. I tu počinje zastrašujući dio njegove svakako užasne priče. Priča je polako i koncizno, gledajući u pod ili u stranu. Tek ponekad, kad ga strašno zaboli, digne pogled i zastane, kao da čeka moju reakciju.
NAPOMENA: Cijeli tekst i fotografije ako kliknete na link: https://www.fokus.ba/vijesti/bih/potres ... i/1624066/
Hafis

#262 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Hafis »

Ako redakciji fokusa zafali još tih izmišljenih priča, mogu im ja smisliti desetak za sat vremena. Samo prošaram malo drugih imena, promijenim Faiz u Ramiz, Pakistan u Maroko i eto je, ko ispod čekića. Čini mi se da je malo zapušten i onaj Avdin fol s oružjem i vrbovanjem vehabija, Matom Đkovićem i dr., pa ne bi bilo loše malo malo oživiti i tu priču, a i Pelješki most još može medijski ruke dati u mobiliziranju patrijotskih osjećaja.
Haman2

#263 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Hafiz efendija. Ovakvih prica ima jako puno a sve su vezane za istu lokaciju. Sve negirate. Odnos prema migrantima, etnicko ciscenje Bosnjaka, opstrukcije vlasti i BiH, spijunske afere - nagovaranje selafija da rade za obavjestajnu sluzbu itd. Znam da sebe smatras postenim osobom. Ako je tako prestani biti negator svega.
Hafis

#264 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Hafis »

Haman2 wrote: 01/12/2019 21:29 Hafiz efendija. Ovakvih prica ima jako puno a sve su vezane za istu lokaciju. Sve negirate. Odnos prema migrantima, etnicko ciscenje Bosnjaka, opstrukcije vlasti i BiH, spijunske afere - nagovaranje selafija da rade za obavjestajnu sluzbu itd. Znam da sebe smatras postenim osobom. Ako je tako prestani biti negator svega.
Ovu priču (migrantsku) sam i ja mogao izmisliti, samo promijeniti aktere priče i objaviti u nekom listu.
Drugo, ''nagovaranje selafija da rade za obavjestajnu sluzbu'' je također bila novinarska patka koja nije prouzročila nikakve efekte, odbačena ko klasična izmišljotina od mjerodavnih organa i stavljena ad acta, osim što će novinar morati isplatiti određenu sumu novca osobama kojima je prouzročio duševnu bol, a u pravnoj državi bi bio i krivično gonjen zbog namjernog uznemiravanja javnosti.
Sve je ovo dio medijskog rata usmjerenog na izolaciju ono malo preostalih Hrvata u BiH.
Nije ovo još ništa, kakve će se još spletke pokušati izvesti.
MorningStar

#265 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by MorningStar »

Haman2 wrote: 01/12/2019 21:29 Hafiz efendija. Ovakvih prica ima jako puno a sve su vezane za istu lokaciju. Sve negirate. Odnos prema migrantima, etnicko ciscenje Bosnjaka, opstrukcije vlasti i BiH, spijunske afere - nagovaranje selafija da rade za obavjestajnu sluzbu itd. Znam da sebe smatras postenim osobom. Ako je tako prestani biti negator svega.
Pa prica je standardna, ako im ne pustis da udju u drzavu kako im je volja - rasista,tuku,ljudska prava i tako.Ko je nama kriv sto mi nemamo sposobnosti da zastitimo svoju granicu ?
Haman2

#266 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Nasa granica je na Drini. Rep. Srpska bolje receno njena policija sradjuje sa policijom Srbije i samo sprovodi migrante do granice sa FBiH. Takav je Ustav BiH sto nije slucaj sa Hrvatskom i svakom drugom evropskom zemljom
Hafis

#267 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Hafis »

Jebote, Mađari struju pustili u žičanu ogradu, Slovenci ''spontano'' organizirali dobrovoljačke odrede na granicama, a ovi naši kotlinski politički geostratezi se svezali Hrvatske i njene policije. A državna granica im teški propuh - ulazi tko hoće, gdje hoće i kad god hoće.
I onda help basnija - ustaše nam izmarisaše naše migrante i još ih vraćaju natrag.
MorningStar

#268 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by MorningStar »

Haman2 wrote: 01/12/2019 21:40 Nasa granica je na Drini. Rep. Srpska bolje receno njena policija sradjuje sa policijom Srbije i samo sprovodi migrante do granice sa FBiH. Takav je Ustav BiH sto nije slucaj sa Hrvatskom i svakom drugom evropskom zemljom
Pa ako je tako sa RS om ajmo onda biti pametni i igrati se vi istovarite kod sarajeva mi istovarimo kod teocaka ili doboja ?
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#269 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Challenger_ »

Haman2 wrote: 01/12/2019 21:40 Nasa granica je na Drini. Rep. Srpska bolje receno njena policija sradjuje sa policijom Srbije i samo sprovodi migrante do granice sa FBiH. Takav je Ustav BiH sto nije slucaj sa Hrvatskom i svakom drugom evropskom zemljom
Ma kakva svaka druga evropska zemlja...

Migranti, balkanskom trasom ne ulaze "iz Srbije" u koju ne padaju sa Marsa, nego iz Turske, preko Grčke - članice EU, pa Makedonije i Srbije. To je jedna trasa. Druga je ona koja vodi preko Albanije i Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

EU ne brani svoju vanjsku granicu a migranti, dok dođu u BiH, tranzitiraju kroz najmanje tri evropske države.
Hafis

#270 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Hafis »

MorningStar wrote: 01/12/2019 21:49
Pa ako je tako sa RS om ajmo onda biti pametni i igrati se vi istovarite kod sarajeva mi istovarimo kod teocaka ili doboja ?
Ma gdje ćeš to raditi. Efektnije je puštati ih dalje i medijski osuti paljbu na Hrvatsku i njen način na koji se brani od te poplave.
Usput i Komšo koju ospe na Hrvatsku (pošto mu je 95% aktivnosti usmjereno na ''hrvatski faktor'', kako domaći tako i onaj preko granice) a u tom mudrom planu dobro dođu i tužne migrantske priče po ovim petparačkim žutim portalima.
Ta će strategija sigurno na kraju polučiti efekt. Pa makar za 5-10 godina.
Hafis

#271 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Hafis »

Da se ne zavaravamo: namjerno ih usmjeravaju u BiH i ovaj problem mi nećemo i ne možemo ovakvi kakvi smo nikada sami riješiti.
Perspektiva ove države je nečijim planom sigurno zacrtana - zapušteno sabiralište migranata i čekaonica pred vratima EU-a.
Nek ovo potraje još par godina, USK je odsvirao svoje. Kroz ovu zemlju su protutnjali kojekavi osvajači, dolazili i odlazili, ali ćemo se ovih teško riješiti.
Realno, u ovako razjebanoj, složenoj i podijeljenoj državi ja ne vidim nikakvog razloga za optimizam glede ove globalne opasnosti.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#272 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Challenger_ »

Migranti su direktna posljedica Obamine sjevernoafričke i bliskoistočne politike a ne neka seoska balkanska zavjera. Eto vam Obama, *ebo vas on.
Haman2

#273 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Hafiz efendija. Imam dojam da se priblizavas stavovima Fatimira Alispahica koga si do juce kritizirao.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#274 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by japin_mutapi »

kako je krenulo sa migrantima brzo ćemo zaboraviti sandžaklije, šiptare, hercegovce(u sarajevu) seljake, došlje, izbjeglice
MorningStar

#275 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by MorningStar »

japin_mutapi wrote: 01/12/2019 22:09 kako je krenulo sa migrantima brzo ćemo zaboraviti sandžaklije, šiptare, hercegovce(u sarajevu) seljake, došlje, izbjeglice
Naspram ovih - svi koje si nabrojao dodju kao doktori nauka,biznismeni,astrofizicari i tako :D
Last edited by MorningStar on 01/12/2019 22:10, edited 1 time in total.
Locked