Aerodrom Bihać

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
asker

#26 Re: Aerodrom Bihać

Post by asker »

:thumbup: :bih:
So What!

#28 Re: Aerodrom Bihać

Post by So What! »

Hvala puno. :thumbup:
155_mm wrote: 30/11/2019 20:17 pa ovi se stvarno ne zezaju sa tim aerodrom u bihacu.
nedavno saznasmo da se uvodi kanalizacija namjenskoj industriji u bihacu. i treba krenuti od najvaznije stvari. :D

izgleda da su napokon shvatili strateski znacaj krajine za samo sarajevo.
Maraschino wrote: 30/11/2019 20:27 :thumbup: :thumbup:

:bih: :bih:

od neceg se mora krenuti pa ko doceka

Meni prečesto ovdje uvale komentar, da sam neki stranački bot, čisto zato što pratim ove događaje koji se tiču (kakvog-takvog) razvoja zemlje i generalno volim da demantujem ljude koji napišu nešto što nije istinito.

Iznenadile su me iskreno pozitivne reakcije na ove vijesti, a i meni je lično drago što se nešto radi po ovom pitanju.

Bosanska krajina sa mnogobrojnim stanovnicima u inostrastvu sigurno može imati priliku da razvije aerodrom koji bi postao hub za neku niskobudžetnu kompaniju, kao što je to uradio Međunarodni aerodrom u Banja Luci.

S druge strane, političari u Sarajevu se satraše, kako da Krajini daju nešto, čisto da bi pokupili bilo kakve poene, jer je nevjerovatno koliko malo ova regija dobiva u odnosu na ostale regije.

Najbolji način i dobra volja bi bila svakako ta brza cesta prema Krajini, za koju je svako normalan, svjestan, da će eventualno u skorije vrijeme dobaciti negdje do granica Srednjobosanskog kantona, ali prema Krajini je u rangu naučne fantastike.

Prvi pokušaj, kupovine socijalnog mira je kada je obnovljena željeznička mreža prema Bihaću te je uvedena redovna željeznička linija prema Sarajevu.

Iskreno za mene je to bio potez, za koji bi im dao, poen ili dva, ali nastavio tražiti više. I evo sada guraju taj aerodrom, tražeći bilo kakvu soluciju koja ne uključuje neko ozbiljnije ulaganje u ovu regiju.

Na kraju krajeva, ovo je izgradnja jednog dijela piste, snažno bih pozdravio da se radi o izgradnji kompletne piste. Neka značajnija sredstva su i prebačena na ovaj projekat, predstavljen je render budućeg aerodroma, ali i dalje ništa ne računam dok ne vidim da je izgradnja u punom pogonu.

JP Ceste FBiH su nedavno predstavile i neke klipove, rendere budućih saobraćajnih projekata u Krajini kao što je Bihać - Izačić i Cazinska obilaznica, čak to da izgrade u sljedećih pet godina (a sumnjam da hoće), i dalje je malo koliko je ustvari ovoj regiji potrebno.

Mi možemo sjediti, i pratiti razvoj situacije, a snimke koje gledamo su svakako pozitivniji razvoj nego što je bio do sada.

Image
Bosanski_kralj

#29 Re: Aerodrom Bihać

Post by Bosanski_kralj »

Šuhret potpiše sporazum sa SDA i odmah se kao nešto na aerodromu počne raditi.
Porodice Foht

#30 Re: Aerodrom Bihać

Post by Porodice Foht »

Fino, neka se pocelo. Izgradjeno skoro 1/7 potrebne duzine piste od 2200 m.
A lole iz Euroasfalta imali rok 45 dana a trebalo im preko 5 mjeseci! :-)
mayab

#31 Re: Aerodrom Bihać

Post by mayab »

I dalje je meni ovo mutno , pa valjda pistu treba napraviti u komadu, ne metar po metar, pa eto onda ako se mora stati, pa čekati kad će zgrade, kontrolni tornjevi i ostalo....meni ovo smijurija i znajući "nas" bojim se samo jedna izvrsna prilika za izvlačenje i krađu budžetskog novca, a sve po zakonu :twisted:
Carnival_Row

#32 Re: Aerodrom Bihać

Post by Carnival_Row »

zašto ne sadite tu krompir ili dajte nekom iz sda oni će odmah parking napravit ili neki tržni centar možda i arapsko naselje?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#33 Re: Aerodrom Bihać

Post by Bobi »

Ja mislim da je ovo stajanka za avione..previse je siroko za pistu a ima neka opcija da ovi sa Bliskog istoga uloze novac to je neka najbolja opcija..daš im koncesiju i nek rade :D.

http://www.rtvusk.ba/vijest/mazaya-grup ... drom/33316

Ispravka: ipak je dio piste :mrgreen:
asker

#34 Re: Aerodrom Bihać

Post by asker »

Za razliku od Trebinjskog, ovo ljudi najavili, i korak po korak sve ispostovali..........................evo i radi se, al malo macku teleca glava. Najzajedljiviji smo narod na planeti. Unaprijed osudjujemo iako pojma nemamo o tematici.
So What!

#35 Re: Aerodrom Bihać

Post by So What! »

Kako će izgledati aerodrom u Bihaću: Cijena gradnje bi mogla biti i do 100 miliona KM
U toku ove godine trebala bi biti izgrađena testva dionica poletno-sletne piste, kazao nam je direktor Aerodroma

Image

U toku ovog ljeta bihaćki aerodrom, koji je u izgradnji, trebao bi da dobije prve konture budućeg konačnog izgleda. Uskoro bi trebala da bude izgrađena testna dionica poletno-sletne piste, u dužini od 300 metara, kazao nam je direktor Aerodroma Elvedin Sedić.

Prema njegovim riječima, nedavno je okončana procedura javne nabavke za igradnju testne dionice u okviru koje je izabrana firma Eurtoasfalt kao najbolji ponuđač. Vrijednost izgradnje ove dionice je dva miliona maraka, sa uračunatim PDV-om. Novac u iznosu od 3,5 miliona KM je osiguran iz budžeta FBiH.

- Rok za igradnju testne piste je 45 dana. Čekali smo da odluka Vlade FBiH o dodjeli novca iz budžeta bude i formalno usvojena, kako bismo potpisali ugovor sa resornim ministarstvom. Taj ugovor ćemo potpisati iduće sedmice i nakon toga možemo potpisati ugovor sa izvođačem. Odmah po potpisivanju ugovora sa izvođačem radova počinje teći rok za gradnju, tako da očekujem da sve bude gotovo u toku ove građevinske sezone – kazao nam je Sedić.

Razlog zbog kojeg je donesena odluka da se prvo gradi testni dio piste je što se u toku priprema došlo do podataka da je te radove moguće izvesti na dva načina, a razlika u njihovoj vrijednosti iznosi oko 10 miliona KM.

- Jeftinija varijanta je jedan moderan način izgradnje piste koji je korišten i prilikom gradnje piste na aerodromu u Berlinu. Pokazalo se, po proračunima, da će zadovoljiti sve tehničke karakteristike i svojstva koja i mi tražimo u pogledu nosivosti piste i njenih drugih svojstava. Zbog toga smo se odlučili za izgradnju testne dionice, kako bi u praksi potvrdili proračune iz teoretskog dijela i tako bismo dobili povratnu informaciju da li možemo graditi pistu na taj način. U svakom slučaju, izgrađena testna dionica će se koristiti kasnije kada bude izgrađena cijela pista, bez obzira na to za koji način gradnje ćemo se naknadno odlučiti, tako da investirani novac neće biti bačen uzalud – naglasio je Sedić.

Do sada je Aerodromu u Bihaću iz budžeta dodijeljeno ukupno osam miliona KM, uključujući i iznos odobren ove godine.

- Od tih osam miliona dva miliona idu za izgradnju testne dionice, a milion i po idu za eksproprijaciju zemljišta. Ranije su još dva miliona iskorištena za eksprorijaciju zemljišta, dok su još dva miliona korištena za neke manje infrastrukturne radove, poput ogradnje parcele, izgradnje pristupnog puta, sanacije glavnog pristupnog kolovoza kroz naselje i određenih taksi za potrebne dozvole. Oko 500.000 KM je potrošeno za izradu idejnog i glavnog projekta – pojasnio je Sedić.

Posebno je istakao kako dinamika izgradnje aerodroma zavisi isključivo od raspoloživog novca, a to je za sada dva do tri miliona KM godišnje. Preliminarne procjene govore da bi ukupna vrijednost izgradnje mogla dostići sumu od 100 miliona KM, koja bi, osim aerodromskog kompleksa, uključivala i izgradnju pristupne saobraćajnice, jednog mosta preko Une, kao i spoj na magistralnu cestu Sarajevo-Bihać.

Kako bi se ubrzala izgradnja ovog aerodroma počelo se razmišljati i o uzimanju kredita, za čije bi vraćanje garancije trebala dati Vlada FBiH. Sedić je kazao kako je podršku za ovu ideju dobio i od Vlade FBiH, kao i od premijera Fadila Novalića.

- Oko 30 posto potrebnog novca bi se osiguralo od Evropske banke za obnovu i razvoj, a ta sredstva bi bila nepovratna. Preostalih 70 posto sredstava bi se osiguralo preko komercijalnih banaka – napomenuo je Sedić.

Kada bude gotov, ovaj aerodrom će imati sve sadržaje potrebne za normalno funkcionisanje.

- Aerodromski kompleks obuhvata poletno-sletnu stazu dužine 2.200 metara sa mogućnošću produživaja do 2.500 metara, zgradu terminala, kontrolni toranj, hangare za potrebe Aerodroma, vatrogasnu stanicu, benzinsku stanicu, koja bi dala mogućnost avionima koji koriste Aerodrom u Bihaću da natoče gorivo i još neki manji infrastrukturni objekti – pojasnio je Sedić.

Image

Image

Image
Seawolf

#36 Re: Aerodrom Bihać

Post by Seawolf »

So What! wrote: 01/12/2019 12:28 Kako će izgledati aerodrom u Bihaću: Cijena gradnje bi mogla biti i do 100 miliona KM
....
- Aerodromski kompleks obuhvata poletno-sletnu stazu dužine 2.200 metara sa mogućnošću produživaja do 2.500 metara, zgradu terminala, kontrolni toranj, hangare za potrebe Aerodroma, vatrogasnu stanicu, benzinsku stanicu, koja bi dala mogućnost avionima koji koriste Aerodrom u Bihaću da natoče gorivo i još neki manji infrastrukturni objekti – pojasnio je Sedić.

Image

Image

Image
.... benzinska stanica .... :)

Meni se čini da je sve ovo ipak neka zajebancija.
155_mm

#37 Re: Aerodrom Bihać

Post by 155_mm »

So What! wrote: 01/12/2019 00:17
Hvala puno. :thumbup:
155_mm wrote: 30/11/2019 20:17 pa ovi se stvarno ne zezaju sa tim aerodrom u bihacu.
nedavno saznasmo da se uvodi kanalizacija namjenskoj industriji u bihacu. i treba krenuti od najvaznije stvari. :D

izgleda da su napokon shvatili strateski znacaj krajine za samo sarajevo.
Maraschino wrote: 30/11/2019 20:27 :thumbup: :thumbup:

:bih: :bih:

od neceg se mora krenuti pa ko doceka

Meni prečesto ovdje uvale komentar, da sam neki stranački bot,

Image
pa upravo stranacki botovi najvise optuzuju druge na forumu da su stranacki botovi.

jako aktuelan ti je ovaj google earth. kod mene se ne vidi ovo zabetonirano. :D
155_mm

#38 Re: Aerodrom Bihać

Post by 155_mm »

So What! wrote: 01/12/2019 12:28 Kako će izgledati aerodrom u Bihaću: Cijena gradnje bi mogla biti i do 100 miliona KM

Image
pista na ovoj animaciji je duga preko 2 km. ovaj aerodrom nece biti najveci u BiH ali ima potencijal da bude aerodrom sa najljepsom okolinom i polozajem.

bitno je da mogu da slijecu i uzlijecu transportni avioni za izvoz proizvoda neke buduce krajske namjenske industrije. :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#39 Re: Aerodrom Bihać

Post by izvrsni direktor »

Bilo bi zanimljivo saznati ko je odlucio da se radi testni dio piste po kojem je raspisan tender?
Je li to neko vec uradio projekat i po tom projektu raspisan tender za izgradnju ovog testnog dijela?
Ko je uradio taj projekat, kad je bio tender? Propustio sam neke informacije izgleda, ima li linkova.

I sasvim slucajno euroasfalt dobije tender, i iznenadjujuce probiju rok.

asker wrote: 01/12/2019 12:01 Za razliku od Trebinjskog, ovo ljudi najavili, i korak po korak sve ispostovali..........................evo i radi se, al malo macku teleca glava. Najzajedljiviji smo narod na planeti. Unaprijed osudjujemo iako pojma nemamo o tematici.
I dodaj jos jednu recenicu u vezi tog naroda: slijepo branimo iako pojma nemamo o tematici.

Sta su ispostovali korak po korak?
U vrijeme perfektnih racunara, simulacijskih programa, gradjevinskih inzinjera, modernih masina, svjetske tehnologije...njima treba da izgrade testnih par stotina metara piste da bi nesto vidjeli
MorningStar

#40 Re: Aerodrom Bihać

Post by MorningStar »

izvrsni direktor wrote: 01/12/2019 15:42 Bilo bi zanimljivo saznati ko je odlucio da se radi testni dio piste po kojem je raspisan tender?
Je li to neko vec uradio projekat i po tom projektu raspisan tender za izgradnju ovog testnog dijela?
Ko je uradio taj projekat, kad je bio tender? Propustio sam neke informacije izgleda, ima li linkova.

asker wrote: 01/12/2019 12:01 Za razliku od Trebinjskog, ovo ljudi najavili, i korak po korak sve ispostovali..........................evo i radi se, al malo macku teleca glava. Najzajedljiviji smo narod na planeti. Unaprijed osudjujemo iako pojma nemamo o tematici.
I dodaj jos jednu recenicu u vezi tog naroda: slijepo branimo iako pojma nemamo o tematici.

U vrijeme perfektnih racunara, simulacijskih programa, gradjevinskih inzinjera, modernih masina, svjetske tehnologije...njima treba da izgrade testnih par stotina metara piste da bi nesto vidjeli
Sad ces da budes klasificiran ili kao UZPovac ili cetnik, sacekaj samo par postova :D Narod zna da krajini treba pista :D ustvari aerodrom... bas me interesuje kako se zamislja isplativost istog sa obzirom na blizinu banjaluckog i zagrebackog aerodroma. Pored toliko problema u krajini oni odlucili da napadnu projekt aerodroma,i to "testnim" dijelom piste :thumbup: :oops:
155_mm

#41 Re: Aerodrom Bihać

Post by 155_mm »

izvrsni direktor wrote: 01/12/2019 15:42 Bilo bi zanimljivo saznati ko je odlucio da se radi testni dio piste po kojem je raspisan tender?

kazes propustio si tender. a ti inace redovno pratis tematiku izgradnje raznih aerodroma? ili? jssi se jos negdje raspitivao u vezi tendera za bihacki aerodrom osim ovdje na temi?
PM72

#42 Re: Aerodrom Bihać

Post by PM72 »

Nasa vlast nije u stanju napraviti kružni tok da ne probiju rokove i da nešto ne zaseru sa tenderima i muljažom...kakav aerodrom Bihać,šuplja priča kao i za trebinjski,nemamo ceste kako treba ...
Maraschino

#43 Re: Aerodrom Bihać

Post by Maraschino »

Kad se ne radi ne valja ''joj kako je to u Titino vrijeme bilo'', kad se nesto pocne raditi, opet ce probiti rokove.
Ko da smo u Japanu a ne u BiH.
asker

#44 Re: Aerodrom Bihać

Post by asker »

izvrsni direktor wrote: 01/12/2019 15:42 I dodaj jos jednu recenicu u vezi tog naroda: slijepo branimo iako pojma nemamo o tematici.

Ne pada mi na pamet raspravljati jer nemam dovoljno informacija, a nemas ni ti.
Dio gdje kazem ispostovali se odnosi na to da je sama inicijativa relativno nova, mozda od prije 2 godine.
Fadil je ovo tad najavio (da, Fadil, SDA, i svi smo mi SDA sa teme namjenske industrije, imamo clanske kartice i pisemo iz kancelarija BH Telekoma, Allahu Ekber - ono da skratimo neizbjezno :roll: ), pa znajuci koliko praznih obecanja bude u svakodnevnici ovo je od pocetka islo kako treba.
Ljudi su ovdje postavljali (na temi NI) kupljena zemlja Vlada dala toliko, registrovana kompanija dali toliko, neka zgradica sa imenom aerodrom Bihac, u etapama korak po korak............................iako su u pocetku svi preduslovi bili za sprdacinu kao za Trebinje. Medjutim evo ljudi rade, valjda treba pohvaliti.

Oko tehnickih stvari neznamo nista. Ja koliko vidim na slikama asfalt nije uradjen, samo nasip. Mozda da vide kako se ponasa teren, slijeganje tla, kurci palci, neznam.

Pljuvaci ce pljuvati, karavani prolaze :roll:

EA radi po regionu, licno sam ih vidio u Sloveniji a mislim da rade i u Austriji, Crnoj Gori i jos nekim zemljama. Al nama ne valjaju :-)
asker

#45 Re: Aerodrom Bihać

Post by asker »

Maraschino wrote: 01/12/2019 16:53 Kad se ne radi ne valja ''joj kako je to u Titino vrijeme bilo'', kad se nesto pocne raditi, opet ce probiti rokove.
Ko da smo u Japanu a ne u BiH.
Ma pusti ba. Al zato svrsavaju kad u Sarajevo Republici promjene 2 gume na autobusu.
MorningStar

#46 Re: Aerodrom Bihać

Post by MorningStar »

Doduse ima logike , posto nema normalne ceste - avionima uvezati krajinu sa ostatkom bih.
PM72

#47 Re: Aerodrom Bihać

Post by PM72 »

MorningStar wrote: 01/12/2019 16:57 Doduse ima logike , posto nema normalne ceste - avionima uvezati krajinu sa ostatkom bih.
Dobar :thumbup:
asker

#48 Re: Aerodrom Bihać

Post by asker »

MorningStar wrote: 01/12/2019 16:57 Doduse ima logike , posto nema normalne ceste - avionima uvezati krajinu sa ostatkom bih.
Nije ni Tuzla imala logike po forumskim strucnjacima, al vidi vraga.
I ja se super kurcevito osjecam kad pored mene zastane auto sa Srbijanskim tablama i na ekavici me pitaju "gde su Dubrave".

:bih:
PM72

#49 Re: Aerodrom Bihać

Post by PM72 »

Onda se strpi par godina da te u Bihaću neko iz auta sa hrvatskim tablicama upita gdje je Željava...
asker

#50 Re: Aerodrom Bihać

Post by asker »

Wtf :lol:
Post Reply