Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#51 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Connaisseur Karlin »

apsidejzi wrote: 30/11/2019 09:54
Ovo je zapravo veoma dobra tema kad bi se vise dijasporaca ukljucilo u istu. Ja sam u Svedskoj sreo dvije grupe nasih dijasporaca. Ima naravno izuzetaka ali dvije grupe su toliko iskristalisane da ja nekada ne mogu vjerovati svojim ocima. Naime, cim neki nas balkanac dobije uredski posao tj na nije na traci, da ne vozi viljuskare po hangarima, pere prozore, radi na gradjevini... Cim udje u ured, cim dobije kompjuter, a pogotovo kada dobije podredjene... ta osoba nastoji da prekine sve sto ima veze sa balkanom. To je toliko fascinantno. Svi moji jarani u svedskoj su mahom sa gradjevine, lagera, rade u Volvu u proizvodnji... S druge strane znam najmanje 20 njih koji su neki sefovi, menadzeri, rade u drzavnim institucijama picke matarne... Ja se obratim toj osobi on/ona meni na svedskom odgovara. Drzi nivo. Boji se da ako progovori bosanski izgubice uticaj. Ja radim kao programer u firmi sa jos dvoje nasih ljudi i cistacicom koja je s nasih prostora. Pogodi s kim stanem popricat?

Imamo mi neki kompleks nize vrijednosti i onda se trudimo usvojiti tudje kako bismo se uklopili. Meni je fascinantno kako se to manifestuje prilikom napretka u karijeri.
Licno, imam upravo suprotno pozitivno isukustvo :-D
high_volume

#52 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by high_volume »

hAZNADAR wrote: 30/11/2019 14:20
mO k3 wrote: 30/11/2019 14:03
high_volume wrote: 30/11/2019 12:22 Dijaspora iz BiH, neovisno o bilo kojoj pripadnosti, u Vijeću ministara treba da dobije svog predstavnika, ministra za dijasporu, koji će biti izabran isključivo iz redova dijaspore na prethodno dogovoren način, i koji će zastupati interese svih u dijaspori.

Ne mislim na političku organizaciju dijaspore, već na ekonomsku, u interesu i dijaspore i države BiH. Da sam ministrar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u svim državama u kojima ima BiH državljana, pronašao bih i postavio ekonomsko-privrednog predstavnika za BiH u toj državi, za dvosmjernu komunikaciju, za prikupljanje i slanje privrednih informacija, zastupanje, posredovanje, ugovaranje, itd. Ali... :-)
i tu dolazimo do problema bosnjak , bosanski srbin , bosanski hrvat ko ce bude ????
RS vec odavno ima koordinacije u svojim institucijama sa svojom dijasporom,.. Njihova dijaspora je odavno vec usmjerena na Banjaluku i ne interesuje ih sigurno neko drzavno tijelo u Sarajevu. Pretpostavljam Hrvate jos manje. Njihova dijaspora nije predmet mrznje u odredjenim grupacijama. Kao kod nas gdje je kod bosanskih ljevicara dijaspora predmet mrznje i tu vidim jedini probem.

Poslije silnih godina i mojih iskustava i iskustava drugih od strane familije, prijatelja, poznanika,... tog profila(SDP, Juga,..) - ne zelim nikakve veze, kontakte,... sve od ekonomije se svodi na humanitarno kome stvarno treba. A ovdje na forumu covjek teze izbjegava hejtere, u praksi je mnogo lakse se izolovati od takvih. Mladi dijasporci koji na svoju ruku dolaze u BiH dobiju samo na znanje cega i koga da se pripaze - pripazi se crvenih Sarajlija cak i kada imaju osmijeh. :D
Bilo bi tako kad bi se pitali ektremni nacionalisti krcati patološkom mržnjom. Razumijem rat, razumijem ljudska stradanja, razumijem mržnju i netrpeljivost, razumijem i agresivni i perfidni nacionalizam, ali ne razumijem zašto se ljudi ne liječe od svega nabrojanog :(
The 51st State

#53 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 14:23
hAZNADAR wrote: 30/11/2019 14:20 pripazi se crvenih Sarajlija cak i kada imaju osmijeh. :D
trenutno se javljma iz Sarajeva , prekrasan narod , ljubazan , stoga, otkaci od Sarajlija :thumbup:
hajde na derbi
Connaisseur Karlin

#54 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

The 51st State wrote: 30/11/2019 14:28
hAZNADAR wrote: 30/11/2019 14:20 pripazi se crvenih Sarajlija cak i kada imaju osmijeh. :D
trenutno se javljma iz Sarajeva , prekrasan narod , ljubazan , stoga, otkaci od Sarajlija :thumbup:
hajde na derbi
sad sam bila vani, pjevaju mladi navijaci :-D :thumbup:
The 51st State

#55 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by The 51st State »

pridruzi nam se
hAZNADAR

#56 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Pitao bih te da imas muslimansko ime i zivis u SveCkoj, dojcu,... i da se to vidi, provali,...
Zato uzivaj. Branitelj crvenih Sarajlija. :D Mislim da bi ti bolje pasala bordo ekipa danas.
Connaisseur Karlin

#57 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

The 51st State wrote: 30/11/2019 14:36 pridruzi nam se
jesta lijepo suncano, ali je hladno, hvala :kiss:
Connaisseur Karlin

#58 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

hAZNADAR wrote: 30/11/2019 14:40
Pitao bih te da imas muslimansko ime i zivis u SveCkoj, dojcu,... i da se to vidi, provali,...
Zato uzivaj. Branitelj crvenih Sarajlija. :D Mislim da bi ti bolje pasala bordo ekipa danas.
ali, ti iz dijspore doslovno pises protiv svog naroda, konkretno Sarajlija, zasto, molim te obrazlozi :)

obje ekipe su mi drage, iako nemam pojma o sportu, narod se druzi, mladi nisu zatvoreni u kuci nekoliko sati :thumbup:

Kakve veze ima moje "nemusliansko ime ili prezime" sa tvojom Svedskom ili Dojlandom :? Tko ce me "provaliti"
The 51st State

#59 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by The 51st State »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 14:40
uzivaj u svjezini, kukala si na klimu koliko se sjecam u tim svojim obitavanjima..
Connaisseur Karlin

#60 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

The 51st State wrote: 30/11/2019 14:46
Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 14:40
uzivaj u svjezini, kukala si na klimu koliko se sjecam u tim svojim obitavanjima..
ma nije ni u Sarajevu narocito dobra za moje sinuse , saznala sam iz vase apoteke :lol: :kiss:

ali, lijepo je malo putovati, upoznavati svijet, imati nova drustva :thumbup:
The 51st State

#61 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by The 51st State »

a nista ima polinezija, ne sekiraj se, svijet je lopta sarena :thumbup:
Connaisseur Karlin

#62 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

The 51st State wrote: 30/11/2019 14:53 a nista ima polinezija, ne sekiraj se, svijet je lopta sarena :thumbup:
:thumbup: :kiss:
hAZNADAR

#63 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 14:43

ali, ti iz dijspore doslovno pises protiv svog naroda, konkretno Sarajlija, zasto, molim te obrazlozi :)

obje ekipe su mi drage, iako nemam pojma o sportu, narod se druzi, mladi nisu zatvoreni u kuci nekoliko sati :thumbup:

Kakve veze ima moje "nemusliansko ime ili prezime" sa tvojom Svedskom ili Dojlandom :? Tko ce me "provaliti"
Draga Karlin, ti si inace osebujna licnost i inace vrlo simpa sa svojim kontanjem. Mozda jednostavno ne mozes skontati kada neko napise malo preciznije na kakve Sarajlije misli.A i kao turist u tebi egzoticnom Sarajevu prepunom dobre hrane, srdacnih zabavnih juznjaka, sumnjam da mozes skontati neke nase interne budalestine.
Connaisseur Karlin

#64 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

hAZNADAR wrote: 30/11/2019 14:57

Draga Karlin, ti si inace osebujna licnost i inace vrlo simpa sa svojim kontanjem. Mozda jednostavno ne mozes skontati kada neko napise malo preciznije na kakve Sarajlije misli.A i kao turist u tebi egzoticnom Sarajevu prepunom dobre hrane, srdacnih zabavnih juznjaka, sumnjam da mozes skontati neke nase interne budalestine.
pa molm te reci mi, gdje i kako da prepoznam saralijlije iz tvog opisa :-?
hAZNADAR

#65 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:00 pa molim te reci mi, gdje i kako da prepoznam saralijlije iz tvog opisa :-?
Nema potrebe da dalje diskutujemo,... jer si u prethodnim obracanjima vec nesto zakljucila i rado bih da ostane na tome.
Zahebanim ho-ruk napadacima sto nesto skontaju,... ja cesto i kazem jest tako je, u pravu si,... hajd vozdra. :)
Nisi isto sto i ja i za tebe nema zime. Digni pogled sa telefona i uzivaj u ambijentu. Samo da napomenem, nista ti ne zamjerim, ti si super,.. :D
Connaisseur Karlin

#66 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

hAZNADAR wrote: 30/11/2019 15:13
Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:00 pa molim te reci mi, gdje i kako da prepoznam saralijlije iz tvog opisa :-?
Nema potrebe da dalje diskutujemo,... jer si u prethodnim obracanjima vec nesto zakljucila i rado bih da ostane na tome.
Zahebanim ho-ruk napadacima sto nesto skontaju,... ja cesto i kazem jest tako je, u pravu si,... hajd vozdra. :)
Nisi isto sto i ja i za tebe nema zime. Digni pogled sa telefona i uzivaj u ambijentu.
pa ti si tako napisao o crvenim sarajlijama, postavio si upozorenje o upoznavanju istih, a trenutno sam u SA, pa rekoh, da te pitam, kako da ih prepoznam, sto da radim :)
Alles-Tamam

#67 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Budala živi gdje je rođen, pametan gdje mu je lijepo,rece jednom Mahatma Gandi :)

Rodio sam se i odrastao u Sarajevu, bilo je lijepo dok sam bio klinac, kad su mi fudbal i mala Amelica iz Va osnovne škole bila jedina briga.
Tamo nekad u srednjoj školi sam počeo kontakt kako mi roditelji žive i da BiH nije baš najidealnije mjesto za život i da sebe ne vidim u tom sistemu.

Sa 20 sam otišao u Njemačku, lijepo mi je, skonto sam da neljubaznost i ne odgovornost, loše ceste,los gradski prevoz i zagađena priroda nisu normalno stanje nego odraz nekulture življenja i nehata.

Naučio sam da postoji i drugačiji način života od našeg, i da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere.

U Bosnu svratim slabo do nikako, jer fudbal se slabo igra a mala Amela se udala za automehaničara.

Sutra kada dobijem dijete, neka bude šta želi i u državi kojoj želi.

:run:
The 51st State

#68 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by The 51st State »

stani ispod stoka to ti je najsigurnije
hAZNADAR

#69 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

high_volume wrote: 30/11/2019 14:27
hAZNADAR wrote: 30/11/2019 14:20

RS vec odavno ima koordinacije u svojim institucijama sa svojom dijasporom,.. Njihova dijaspora je odavno vec usmjerena na Banjaluku i ne interesuje ih sigurno neko drzavno tijelo u Sarajevu. Pretpostavljam Hrvate jos manje. Njihova dijaspora nije predmet mrznje u odredjenim grupacijama. Kao kod nas gdje je kod bosanskih ljevicara dijaspora predmet mrznje i tu vidim jedini probem.

Poslije silnih godina i mojih iskustava i iskustava drugih od strane familije, prijatelja, poznanika,... tog profila(SDP, Juga,..) - ne zelim nikakve veze, kontakte,... sve od ekonomije se svodi na humanitarno kome stvarno treba. A ovdje na forumu covjek teze izbjegava hejtere, u praksi je mnogo lakse se izolovati od takvih. Mladi dijasporci koji na svoju ruku dolaze u BiH dobiju samo na znanje cega i koga da se pripaze - pripazi se crvenih Sarajlija cak i kada imaju osmijeh. :D
Bilo bi tako kad bi se pitali ektremni nacionalisti krcati patološkom mržnjom. Razumijem rat, razumijem ljudska stradanja, razumijem mržnju i netrpeljivost, razumijem i agresivni i perfidni nacionalizam, ali ne razumijem zašto se ljudi ne liječe od svega nabrojanog :(
Ja brate ne razumijem ni mrznju ni netrepeljivost. Problem je kada nacionalisti u svojoj mrznji ubacuju u kos kojeg mrze i sto jeste i nije. A tako i borci protiv nacionalizma kada odu predaleko pa isto u kos ubace grupa svih kriterija. Nijesam ja nikada birao neprijatelje po svom nekom kriteriju - obicno mene izaberu pa htio-nehtio tako i moram prihvatiti. Kao dijasporac se dobro pazim jednih u Banjaluci a drugih u Sarajevu.
Connaisseur Karlin

#70 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:17 Budala živi gdje je rođen, pametan gdje mu je lijepo,rece jednom Mahatma Gandi :)

Rodio sam se i odrastao u Sarajevu, bilo je lijepo dok sam bio klinac, kad su mi fudbal i mala Amelica iz Va osnovne škole bila jedina briga.
Tamo nekad u srednjoj školi sam počeo kontakt kako mi roditelji žive i da BiH nije baš najidealnije mjesto za život i da sebe ne vidim u tom sistemu.

Sa 20 sam otišao u Njemačku, lijepo mi je, skonto sam da neljubaznost i ne odgovornost, loše ceste,los gradski prevoz i zagađena priroda nisu normalno stanje nego odraz nekulture življenja i nehata.

Naučio sam da postoji i drugačiji način života od našeg, i da mi žena nije kurva koju treba ubit nogama u glavu ako sa drugaricama izadje,da ljudi nisu siromašni ako ponesu hranu od kuće da jedu i da trčanje nije samo za debile a biciklo za pedere.

U Bosnu svratim slabo do nikako, jer fudbal se slabo igra a mala Amela se udala za automehaničara.

neodgovornost se pise zajedno :)

stanje u BiH jeste "nezdravo" , ali to nije razlog pisati protiv naroda i stidjeti se vlastitog porijekla :-D

neljubanozt i neodogovornost nije tipicna za BiH, isti oblici ponasnja su pristuni sirom svijeta :)
Edin H.

#71 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Edin H. »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:00

Imaju rogove :lol:
Alles-Tamam

#72 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Alles-Tamam »

Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:29
Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:17 Budala živi gdje je rođen, pametan gdje mu je lijepo,rece jednom Mahatma Gandi :)

stanje u BiH jeste "nezdravo" , ali to nije razlog pisati protiv naroda i stidjeti se vlastitog porijekla :-D

neljubanozt i neodogovornost nije tipicna za BiH, isti oblici ponasnja su pristuni sirom svijeta :)

Duboko se izvinjavam jer nisam provjerio svaku riječ da auto correct nije gdje pogriješio.
Nije razlog pisat ako je nezdravo? A šta bi bio razlog ili način?
Ja se ne stidim ničega, fakat ne znam kako si mogla to zaključiti,svi znaju da sam se rodio u BiH,kako se zovem i šta sve još ide uz to.

Naravno da neljubaznosti i neodgovornosti ima bilo gdje na svijetu nije to ništa novo.
Connaisseur Karlin

#73 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:35
Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:29

Duboko se izvinjavam jer nisam provjerio svaku riječ da auto correct nije gdje pogriješio.
Ja se ne stidim ničega, fakat ne znam kako si mogla to zaključiti,svi znaju da sam se rodio u BiH,kako se zovem i šta sve još ide uz to.

Naravno da neljubaznosti i neodgovornosti ima bilo gdje na svijetu nije to ništa novo.
:)
Connaisseur Karlin

#74 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Edin H. wrote: 30/11/2019 15:35
Connaisseur Karlin wrote: 30/11/2019 15:00
Imaju rogove :lol:
:lol:
hAZNADAR

#75 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Alles-Tamam wrote: 30/11/2019 15:35

Vidim po broju postova da nisi cesto ovdje i da neznas nasu Karlin. Nemoj bas uzimati previse ozbiljno i k´srcu,... dobra je ona,.. samo .... hebiga. :D
Post Reply