Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
the_hooligan_ec

#4726 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by the_hooligan_ec »

Maraschino wrote:Ne razumijem sta ti nije jasno. Po meni je to super, pec ne trosi pelet nego pumpa gura vodu kroz sistem dok prostorije ne apsorbuju toplotu i onda ide ili gasenje ili ponovno palenje kotla.
Kakve fajde imas ti od tople vode u kotlu?
Pitam samo jer i dalje istrazujem sto se tice samog rada peci i peleta. Ovo mi je prvi put u kuci da imam ovu vrstu grijanja.Dosad je bilo centralno u stanu :D Znaci to je normalno , malo sam smanjio doziranje za 0.1 na nekim nivoima . Nego vidim razumijes se u toku rada na radijatorima posto su 3x nastimana izmedju 5 i 6 termoglave cujem protok vode onaj zvuk ne znam kako bih opisai tacno,a malo ga smanjim onda na 5 taj zvuk nestaje..Do ceg moze biti je li to normalno da kojim slucajem nema zraka u sistemu ,znam da je majstor ispustao zrak kad je montirao radijatore.. LP ;-)
rovac13

#4727 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Termoglave na radijatorima smanjuju i povecavaju protok,pale gase.......kad prigusi onda sumi......kad otvori skroz onda se ne cuje,tad radi kao obicni
the_hooligan_ec

#4728 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

rovac13 wrote:Termoglave na radijatorima smanjuju i povecavaju protok,pale gase.......kad prigusi onda sumi......kad otvori skroz onda se ne cuje,tad radi kao obicni
Aha hvala ti malo je jasnije..meni šumi i onda ja smanjim malo i nestane taj zvuk a ustvari to je normalno znaci jes da iritira al haj..Šta bi se moglo uraditi onda smanjiti ili .. Da napomenem da imam sobni termostat uz to sve..
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4729 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

the_hooligan_ec wrote: Aha hvala ti malo je jasnije..meni šumi i onda ja smanjim malo i nestane taj zvuk a ustvari to je normalno znaci jes da iritira al haj..Šta bi se moglo uraditi onda smanjiti ili .. Da napomenem da imam sobni termostat uz to sve..
Ne smiju ići termoglave na sve radijatore. Makar jedan radijator mora biti potpuno odvrnut - obično su to merdevine u kupatilu ili zmija kombinovanog bojlera.
Ako su Tglave na svim radijatorima mora se ugraditi prestrujni ventil kod peći da spriječi to zviždanje vode i eventualno oštećenje pumpe.
Odvrni jedan radijator na 6 i eventualno preklopi pumpu na manju brzinu ( predpostavljam da je standardna sa 3 brzine)
the_hooligan_ec

#4730 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

maks_rs wrote:
the_hooligan_ec wrote: Aha hvala ti malo je jasnije..meni šumi i onda ja smanjim malo i nestane taj zvuk a ustvari to je normalno znaci jes da iritira al haj..Šta bi se moglo uraditi onda smanjiti ili .. Da napomenem da imam sobni termostat uz to sve..
Ne smiju ići termoglave na sve radijatore. Makar jedan radijator mora biti potpuno odvrnut - obično su to merdevine u kupatilu ili zmija kombinovanog bojlera.
Ako su Tglave na svim radijatorima mora se ugraditi prestrujni ventil kod peći da spriječi to zviždanje vode i eventualno oštećenje pumpe.
Odvrni jedan radijator na 6 i eventualno preklopi pumpu na manju brzinu ( predpostavljam da je standardna sa 3 brzine)
Odvrnuo sam 1 radijator na 6 i to su merdevine zadnje u kupatilu..Što se tiče brzine na peći imam 5 nivoa i uvijek oko 65 stepeni smanjim rad peći na 3 neka sredina..Termo glave su na svim radijatorima a ne znam da li ima taj ventil kod peći
maks_rs
Grijem se na: Pelet + Inverter

#4731 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maks_rs »

the_hooligan_ec wrote: Odvrnuo sam 1 radijator na 6 i to su merdevine zadnje u kupatilu..Što se tiče brzine na peći imam 5 nivoa i uvijek oko 65 stepeni smanjim rad peći na 3 neka sredina..Termo glave su na svim radijatorima a ne znam da li ima taj ventil kod peći
Mislio sam na brzinu pumpe koja gura vodu kroz sistem , ona je ugrađena u peć i treba joj očigledno smanjiti brzinu . Ako ne znaš sam to uraditi pozovi servisera.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#4732 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hame_ »

Smanji protok u radijatoru na donjem ventilu.

Tako i kod nas u kuhinji pištalo.
the_hooligan_ec

#4733 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Hvala svima uspio sam riješeno je.. Nego drugo pitanje da li je bolje da peć radi na principu modulacije kad dostigne sobnu ili temperaturu vode, ili je bolje da radi na principu da ugasi peć kad dostigne sobnu temperaturu i kad je obori da ponovo ide potpala i sve ispocetka.. Lp
P.Starck

#4734 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

the_hooligan_ec wrote:Hvala svima uspio sam riješeno je.. Nego drugo pitanje da li je bolje da peć radi na principu modulacije kad dostigne sobnu ili temperaturu vode, ili je bolje da radi na principu da ugasi peć kad dostigne sobnu temperaturu i kad je obori da ponovo ide potpala i sve ispocetka.. Lp
Ovisi. Za dobro izolovan objekt koji nema velike gubitke topline bolje je gašenje, ako dostignuta temperatura u objektu sporije pada, gašenjem kotla manja je potrošnja i sistem nije opterećen "viškom". U suprotnom, modulacija je bolja, jer potreba za čestim paljenjem će povećati potrošnju.
Niskoo

#4735 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Niskoo »

Zdravo svima,

Od ove godine se grijem na pelet. Pec Termoflux interio 22. Do sada prezadovoljan. Probao sam par razlicitih proizvodjaca peleta. Pelet sa Hife, najgori do sada, dugo se potpaljuje i ima dosta prasine. Duga sokolac, kalorican pelet, srednja kvaliteta, hajmo reci zadovoljan ( taj sam i kupio 340 km po toni ). Do sada najbolji , zelengora kalinovik. Ima u Adazalu da se kupi , 6 km po vreci a u fabrici se sigurno moze uzeti cca 350 km s prevozom za Sarajevo.

Ps. Volio bih cuti i vasa iskustva s navedenim peletima.
hekaton

#4736 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hekaton »

Zdravo svima,

Jel imao ovdje iko iskustva sa netamo termostatom i "pametnim" grijanjem.
Koristimo ga evo trecu sezonu i radio je odlicno...sad se nesto poremetio i ide iz OFF moda u MAX kad kroz aplikaciju ponovo ode na OFF ne mogu da skontam gdje je problem
maximilijan333

#4737 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

Za korisnike Termoflux kotlova pitanje, nakon koliko dana ili potrosenog peleta cistite cijevne izmjenjivace (turbulatore) u gornjim vratima?
Maraschino

#4738 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

maximilijan333 wrote: 30/11/2019 07:48 Za korisnike Termoflux kotlova pitanje, nakon koliko dana ili potrosenog peleta cistite cijevne izmjenjivace (turbulatore) u gornjim vratima?
Ako si dobio knjige tamo stoji ''svako 4-7 dana cistiti izmjenjivace''.
muxa

#4740 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by muxa »

Grijao bih cca 180 kvadrata podnim grijanjem + dva kombinovana bojlera + jedan radijator za garažu (20 kvadrata). Kuća je zidana ciglom 25 cm sa kvalitetnom pvc stolarijom i izolacijom u krovu od 30 cm. Prve godine vjerojatno neće biti fasade a poslije je planirano 10 cm.
Imam 3 pitanja:
1. Koja snaga kotla na pelet mi je potrebna.
2. Za svaku prostoriju je doveden kabal za termostat koji bi regulisao sobnu temperaturu. Malo sam čitao temu pa mi nije jasno da li mi trebaju još dodatno neki "glavni" termostat za prizemlje i isti takav za potkrovlje? Kakva bi bila njihova uloga?
Maraschino

#4741 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

muxa wrote: 01/12/2019 02:01 Grijao bih cca 180 kvadrata podnim grijanjem + dva kombinovana bojlera + jedan radijator za garažu (20 kvadrata). Kuća je zidana ciglom 25 cm sa kvalitetnom pvc stolarijom i izolacijom u krovu od 30 cm. Prve godine vjerojatno neće biti fasade a poslije je planirano 10 cm.
Imam 3 pitanja:
1. Koja snaga kotla na pelet mi je potrebna.
2. Za svaku prostoriju je doveden kabal za termostat koji bi regulisao sobnu temperaturu. Malo sam čitao temu pa mi nije jasno da li mi trebaju još dodatno neki "glavni" termostat za prizemlje i isti takav za potkrovlje? Kakva bi bila njihova uloga?
Na prvu, slicnu kvadraturu grijem sa kotlom Termoflux 30KW a mogao sam komotno sa 20KW je uvijek radi na snazi 3 od 5 sto znaci da ti treba izmedju 20-25KW.
Sto se tice termostata, treba ti jedan u dnevnom boravku ili ni jedan ali onda sa termo glavama.

Proracun jacine kotla se radi precizno uz puno parametara tako da uzmi ovo sa rezervom.
muxa

#4742 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by muxa »

Ma znam da se ovako ne može baš precizno. Meni je majstor rekao da mi treba 35 kw što meni izgleda previše.
Možda me nisi najbolje shvatio u vezi termostata. Obzirom da je u čitavoj kući podno grijanje (izuzev garaže) predviđeni su pojedinačni termostati za svaku prostoriju kako bi se mogla regulisati temp u svakoj prostoriji pojedinačno. Al sam pročitao ovdje da trebaju (ili da je dobra opcija) imati dodatno 2 glavna termostata za svaki sprat po jedan. Eh mene sad zanima kakva bi bila njihova svrha u ovom slučaju kod mene gdje već imam pripremljene termostate za svaku prostoriju? Ili ja to sve nisam baš najbolje shvatio?
Maraschino

#4743 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

muxa wrote: 01/12/2019 07:24 Ma znam da se ovako ne može baš precizno. Meni je majstor rekao da mi treba 35 kw što meni izgleda previše.
Možda me nisi najbolje shvatio u vezi termostata. Obzirom da je u čitavoj kući podno grijanje (izuzev garaže) predviđeni su pojedinačni termostati za svaku prostoriju kako bi se mogla regulisati temp u svakoj prostoriji pojedinačno. Al sam pročitao ovdje da trebaju (ili da je dobra opcija) imati dodatno 2 glavna termostata za svaki sprat po jedan. Eh mene sad zanima kakva bi bila njihova svrha u ovom slučaju kod mene gdje već imam pripremljene termostate za svaku prostoriju? Ili ja to sve nisam baš najbolje shvatio?
Mislim da ti je kotao predimenzioniran.
Sto se tice termostata, ti imas za svaku prostoriju termostate koji ce regulisati i propustati odredjenu temperaturu vode u prostoriju radi podnog grijanja. To je ispravno jer ne moze temperatura od 70*C za podno grijanje.
Sto se tice druga dva termostata, oni ce ti regulisati temperaturu u prostorijama. Oni ce slati signal kotlu ili pumpi da stanu ili krenu u pogon nakon izlaska iz zadane temperature.
muxa

#4744 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by muxa »

Hvala
pirijaa

#4745 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pirijaa »

Petu godinu koristim thermoflux 25 i nikad problema do jutros kada nije potpalila a na displeju piše alarm greška potpala i puna zdjela peleta. Ugasim očistim i proradi. Ali je vjerovatno grijač pri kraju?
Metalni ili keramički i da li je problem to zamijeniti?
Hvala
Maraschino

#4746 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

pirijaa wrote: 03/12/2019 09:09 Petu godinu koristim thermoflux 25 i nikad problema do jutros kada nije potpalila a na displeju piše alarm greška potpala i puna zdjela peleta. Ugasim očistim i proradi. Ali je vjerovatno grijač pri kraju?
Hvala
Ne mora da znaci. Ja sam imao mozda dvije neuspjele potpale za 8 god. rada pa jos nije otisao grijac. Mozda vlazniji pelet ili nesto drugo.

...a sto se tice grijaca par stranica ranije smo o tome pricali pa pogledaj.
maximilijan333

#4747 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

pirijaa wrote: 03/12/2019 09:09 Petu godinu koristim thermoflux 25 i nikad problema do jutros kada nije potpalila a na displeju piše alarm greška potpala i puna zdjela peleta. Ugasim očistim i proradi. Ali je vjerovatno grijač pri kraju?
Hvala
Ne mora da znaci, meni se to godisnje desi 10-ak puta, ne brini...
oliverpo

#4748 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by oliverpo »

Koji kotao 20-25kw na pelet uzeti: kenda, termoflux, termal, alfa plam, mbs smederevo ?
Maraschino

#4749 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

oliverpo wrote: 03/12/2019 20:38 Koji kotao 20-25kw na pelet uzeti: kenda, termoflux, termal, alfa plam, mbs smederevo ?
Ja Termoflux i sve pohvale. Za ostale ne znam ili malo tako da se ne bih izjasnjavao.
maximilijan333

#4750 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

oliverpo wrote: 03/12/2019 20:38 Koji kotao 20-25kw na pelet uzeti: kenda, termoflux, termal, alfa plam, mbs smederevo ?
Termoflux pelling eco 25kw i bices prezadovoljan...
Post Reply