Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
-
Seyfo
#26 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Joj rolexe kako ne kontas da je Sadeti dosadno do bola. Dokon pop i jarice krsti,rekao bi narod. Sutra ce otvoriti temu tipa,stajaznam,bil piskila il kakila? Ili samo prdnula
- apsidejzi
#27 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Vjerovatno ce nestati. Mislim znace da vodi porijeklo iz bosne ali ce kroz par generacija, pogotovo ko ima zensku djecu, sve manje i manje toga biti svjesni.sadie_forever wrote: ↑29/11/2019 16:45 Hoce li nakon izvjesnog vremena nastati narod recimo svedski bosnjaci ,njemacki bosnjaci itd? bosanci kao pojam ce nestati jer to oznacava iz koje si drzave,a bosnjak je etnija,to jest dio naroda.Znaci za nekih 50 god cemo imati ljude koji ce se izjasnjavat njemackim bosnjacima,americkim bosnjacima itd? kao sto vec imamo u Americi takve klasifikacije
Sreo sam nekoliko turcina u zivotu ciji je pradjed otisao iz Bosne krajem 19 stoljeca... ti ljudi su danas turci sa turskim imenim i prezimenima. Poneko nauci poneku nasu rijec. Rijetki su sacuvali jezik.
Sad s druge strane, jel to uopste bitno? Vecini nije. Ko hod ode iz Bosne bude ubjedjen da ce se vratiti. Sebe tjesi prvih par godina a onda jednostavno ignorise ono sto mu je jasno. Nece se nikad vratiti. Osim mozda na tabutu.
- piupiu
#28 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pa to je malo drugačije - oni su morali mijenjati imena. Ima zakon iz 1934. koji propisuje da svi izaberu prezimena i da ta prezimena moraju biti turska. Svi neTurci morali su uzeti turska prezimena, jer po zakonu prezimena nisu mogla ukazivati na etničko porijeklo. Tad je ukinuto i tituliranje iz vremena Osmanlija - beg, hanuma, efendija... koje je kod nas još uvijek popularno, odnosno, doživljava renesansu.
-
hAZNADAR
#29 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Tema koja je docekana sa ismijavanjem sumnjam da moze izrasti u neku kvalitetnu raspravu sa realnim cinjenicama.
Mozda bi koji dijasporac koji ima odraslu djecu i zna dosta takvih mogao reci sta relevantno i da se tako i prihvati.
A nebi bilo lose definisati sta je to nas bosanski mentalitet, kultura, opcenito identitet,... u samoj BiH pa da se ujedno i definise sta se to moze reflektovati i na mladu dijasporu.
Mozda bi koji dijasporac koji ima odraslu djecu i zna dosta takvih mogao reci sta relevantno i da se tako i prihvati.
A nebi bilo lose definisati sta je to nas bosanski mentalitet, kultura, opcenito identitet,... u samoj BiH pa da se ujedno i definise sta se to moze reflektovati i na mladu dijasporu.
- apsidejzi
#30 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pa da. 1930tih je cvjetala desnicarska struja u turskoj. Ataturk je bog i tako to. Danas je Evropa na granici desnicarske ideologije. Imaju dosta veliki uticaj koji od izbora do izbora raste. Evo u novembru je u Svedskoj, po prvi put u historiji od kad se mjeri misljenja gradjana, desnica postala najveca partija. Po prvi put su prestigli sve ostale partije. To ne znaci i dalje da ce moci napraviti vlast nakon iducih izbora ali ce definitivno postati jedan od vodecih igraca u Svedskoj.piupiu wrote: ↑30/11/2019 07:34Pa to je malo drugačije - oni su morali mijenjati imena. Ima zakon iz 1934. koji propisuje da svi izaberu prezimena i da ta prezimena moraju biti turska. Svi neTurci morali su uzeti turska prezimena, jer po zakonu prezimena nisu mogla ukazivati na etničko porijeklo. Tad je ukinuto i tituliranje iz vremena Osmanlija - beg, hanuma, efendija... koje je kod nas još uvijek popularno, odnosno, doživljava renesansu.Jezik mahom čuvaju stariji, mladji ne.
Sta to dalje implicira? Njihova politika je ukidanje maternjih jezika izmedju ostalog (PS: Apsurd je da moje dijete ima bosanski jezik u Svedskoj a nema u pola Bosne ili mora biti u dvije skole pod jednim krovom...), ukinuce dvojna drzavljanstva, opalice velike poreze ako imas nekretnine van Svedske (a nasih dijasporaca kamara napravili kuce po Bosni). Sve ce raditi da se to rasproda, da se potisne ono sto nije svedsko i sl. Naravno, nije to Turska s pocetka 20 stoljeca da na silu nesto mjenja ili prisiljava. Svedi to mudro i polako rade. Samo ti podignu porez ne neki klinac, ukinu finansije na drugi i onda se citava konstrukcija koja se nalazi ispod raspada.
Sta hocu da kazem? Desnica jaca u Evropi i u narednih 20-30 godina ce imati jak uticaj jer evropljani sada traze svoj identitet, a gomila stranaca im to otezava. Svi mi koji smo otisli vani moramo biti svjesni da smo bukvalno prodali Bosnu za blagostanje u Evropi. Eh sad, nema u tome nista lose. Meni je Bosna draga zbog nase kulture i ja se u Svedskoj ponasam kao Bosanac. Ne pokusavam sakriti porijeklo kao sto mnogi to rade. Ali istovremeno sam svjestan da su moja djeca svedcad. Svedski im je maternji jezik htio ja to ili ne. Znaju oni nas jezik. Prave vrlo malo gramatickih gresaka dok ga koriste ali kada hoce da izraze svoje emocije onda definitivno koriste svedski. Ja se trudim da im na bosanskom objasnjavam stvari ali sam uvidio da kada bas zelim da nesto razumiju sto je meni bitno, moram koristiti svedski da im to objasnim.
I ja nemam problem s tim. Ovo je moj zivot. Bosna je moja proslost. Njima je to sam drzava iz koje dolaze njihovi roditelji. Isto sto je Crna Gora drzava iz koje dolaze moji roditelji. Odem svake pete godine da obidjem familiju sto je ostala. Ja sebe vidim kao bosanca, otac sebe vidi kao crnogorca a djeca sebe vide kao svede. I meni licno je to sasvim OK. Svi smo mi zapravo Zemljani. Ja sam uvjeren kako ce ljudi otici na Mars da zive u narednih 50 godina i da ce kroz par generacija biti ljudi, homo sapiensi koji su se rodili na Marsu i nikada nisu bili na Zemlji. Oni ce traziti neki svoj identitet, nezavisnost, suverenost i kroz par stotina godina docemo i na druge planete tako da cemo na kraju svi mi biti samo Zemljani a te generacije ko zna...
- piupiu
#31 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Lijepoapsidejzi wrote: ↑30/11/2019 09:42
I ja nemam problem s tim. Ovo je moj zivot. Bosna je moja proslost. Njima je to sam drzava iz koje dolaze njihovi roditelji. Isto sto je Crna Gora drzava iz koje dolaze moji roditelji. Odem svake pete godine da obidjem familiju sto je ostala. Ja sebe vidim kao bosanca, otac sebe vidi kao crnogorca a djeca sebe vide kao svede. I meni licno je to sasvim OK. Svi smo mi zapravo Zemljani. Ja sam uvjeren kako ce ljudi otici na Mars da zive u narednih 50 godina i da ce kroz par generacija biti ljudi, homo sapiensi koji su se rodili na Marsu i nikada nisu bili na Zemlji. Oni ce traziti neki svoj identitet, nezavisnost, suverenost i kroz par stotina godina docemo i na druge planete tako da cemo na kraju svi mi biti samo Zemljani a te generacije ko zna...
Upravo tako. Ljudi nikako da skontaju da je identitet osjećanje i ideologija, a ne neka bogomdana kategorija. Ja kad odem u Zemaljski muzej i vidim sve one Gaiuse Maximuse iz ne tako davnih stoljeća, počnem da se smijem. Bili smo sve, i Iliri, i Nerteljani, i Dalmati u rimsko doba, i Rimljani, i Bošnjani, i Srbi, i Hrvati, i Jugosloveni, i Turci, i Bosanci... koga briga. Tako smo mali i beznačajni u Svemiru, nekakve baje sa neke minijaturne planete.
Zemljani.
- apsidejzi
#32 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Ovo je zapravo veoma dobra tema kad bi se vise dijasporaca ukljucilo u istu. Ja sam u Svedskoj sreo dvije grupe nasih dijasporaca. Ima naravno izuzetaka ali dvije grupe su toliko iskristalisane da ja nekada ne mogu vjerovati svojim ocima. Naime, cim neki nas balkanac dobije uredski posao tj na nije na traci, da ne vozi viljuskare po hangarima, pere prozore, radi na gradjevini... Cim udje u ured, cim dobije kompjuter, a pogotovo kada dobije podredjene... ta osoba nastoji da prekine sve sto ima veze sa balkanom. To je toliko fascinantno. Svi moji jarani u svedskoj su mahom sa gradjevine, lagera, rade u Volvu u proizvodnji... S druge strane znam najmanje 20 njih koji su neki sefovi, menadzeri, rade u drzavnim institucijama picke matarne... Ja se obratim toj osobi on/ona meni na svedskom odgovara. Drzi nivo. Boji se da ako progovori bosanski izgubice uticaj. Ja radim kao programer u firmi sa jos dvoje nasih ljudi i cistacicom koja je s nasih prostora. Pogodi s kim stanem popricat?hAZNADAR wrote: ↑30/11/2019 09:39 Tema koja je docekana sa ismijavanjem sumnjam da moze izrasti u neku kvalitetnu raspravu sa realnim cinjenicama.
Imamo mi neki kompleks nize vrijednosti i onda se trudimo usvojiti tudje kako bismo se uklopili. Meni je fascinantno kako se to manifestuje prilikom napretka u karijeri.
- Bloo
- Globalna šefica
#33 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Lijepo.piupiu wrote: ↑30/11/2019 09:53Lijepoapsidejzi wrote: ↑30/11/2019 09:42
I ja nemam problem s tim. Ovo je moj zivot. Bosna je moja proslost. Njima je to sam drzava iz koje dolaze njihovi roditelji. Isto sto je Crna Gora drzava iz koje dolaze moji roditelji. Odem svake pete godine da obidjem familiju sto je ostala. Ja sebe vidim kao bosanca, otac sebe vidi kao crnogorca a djeca sebe vide kao svede. I meni licno je to sasvim OK. Svi smo mi zapravo Zemljani. Ja sam uvjeren kako ce ljudi otici na Mars da zive u narednih 50 godina i da ce kroz par generacija biti ljudi, homo sapiensi koji su se rodili na Marsu i nikada nisu bili na Zemlji. Oni ce traziti neki svoj identitet, nezavisnost, suverenost i kroz par stotina godina docemo i na druge planete tako da cemo na kraju svi mi biti samo Zemljani a te generacije ko zna...![]()
Upravo tako. Ljudi nikako da skontaju da je identitet osjećanje i ideologija, a ne neka bogomdana kategorija. Ja kad odem u Zemaljski muzej i vidim sve one Gaiuse Maximuse iz ne tako davnih stoljeća, počnem da se smijem. Bili smo sve, i Iliri, i Nerteljani, i Dalmati u rimsko doba, i Rimljani, i Bošnjani, i Srbi, i Hrvati, i Jugosloveni, i Turci, i Bosanci... koga briga. Tako smo mali i beznačajni u Svemiru, nekakve baje sa neke minijaturne planete.
Zemljani.![]()
![]()
Iz.tog razloga je tema i ismijana. Jer pokretaci a nema poriv da se bavi identitetom na ozbiljnijem nivou, vec trolanjem.
Ako neko zeli i osjeca se kao Svedanin jer je roden tamo, a roditelji su mu iz druge zemlje, to je njegovo pravo.
Cak i ako se neko odseli, usvoji jezik i zavoli narod tamo...
Klasifikacije su tu da bi nama bilo lakse. Da se ne osjecamo izgubljeno i nedefinisano kao zrnca prasine u svemiru.
-
The 51st State
#34 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
sto su rodtielji veci kompleksasi vece sanse za meltiranje u pseudo zapadnoevropsku naciju. viseslojni identitetinsu sasvim normalna i funkcionirajuca pojava bez posebnog ponistavanja.
- vjesticanametli
#35 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
odlicno drugapsidejzi wrote: ↑30/11/2019 09:54Ovo je zapravo veoma dobra tema kad bi se vise dijasporaca ukljucilo u istu. Ja sam u Svedskoj sreo dvije grupe nasih dijasporaca. Ima naravno izuzetaka ali dvije grupe su toliko iskristalisane da ja nekada ne mogu vjerovati svojim ocima. Naime, cim neki nas balkanac dobije uredski posao tj na nije na traci, da ne vozi viljuskare po hangarima, pere prozore, radi na gradjevini... Cim udje u ured, cim dobije kompjuter, a pogotovo kada dobije podredjene... ta osoba nastoji da prekine sve sto ima veze sa balkanom. To je toliko fascinantno. Svi moji jarani u svedskoj su mahom sa gradjevine, lagera, rade u Volvu u proizvodnji... S druge strane znam najmanje 20 njih koji su neki sefovi, menadzeri, rade u drzavnim institucijama picke matarne... Ja se obratim toj osobi on/ona meni na svedskom odgovara. Drzi nivo. Boji se da ako progovori bosanski izgubice uticaj. Ja radim kao programer u firmi sa jos dvoje nasih ljudi i cistacicom koja je s nasih prostora. Pogodi s kim stanem popricat?hAZNADAR wrote: ↑30/11/2019 09:39 Tema koja je docekana sa ismijavanjem sumnjam da moze izrasti u neku kvalitetnu raspravu sa realnim cinjenicama.
Imamo mi neki kompleks nize vrijednosti i onda se trudimo usvojiti tudje kako bismo se uklopili. Meni je fascinantno kako se to manifestuje prilikom napretka u karijeri.
- mO k3
#36 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
pratim , ali nemam jos neko misljenje na ovu temu .... rodjen sam vani odrastao sam jedan dio zivota u bih a veci dio vani ..... kako se osjecam ?? .....
Koju zemlju vise volim, Bosnu !!! Ne ovu zemlju gdje imam sve posao, zdravstveno sto ne znaci da je ne gotovim ili mrzim sasvim suprotno
Bosna kao zemlja je predivna , prosao sam podosta u mome zivotu , proputovao poslovno , odmori , ali nigdje kao u Bosni ...
misli lutaju tamo vamo ...
Koju zemlju vise volim, Bosnu !!! Ne ovu zemlju gdje imam sve posao, zdravstveno sto ne znaci da je ne gotovim ili mrzim sasvim suprotno
Bosna kao zemlja je predivna , prosao sam podosta u mome zivotu , proputovao poslovno , odmori , ali nigdje kao u Bosni ...
- MorningStar
#37 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
A da si rodjen,odrastao,isao u vrtic pa skolu pa srednju skolu u insotranatvu, da su ti skoro svi prijatelji itd stranci - da li bi isto osjecao ?
- Bloo
- Globalna šefica
#38 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Volis li svoju percepciji Bosne ili stvarnost?mO k3 wrote: ↑30/11/2019 11:10 pratim , ali nemam jos neko misljenje na ovu temu .... rodjen sam vani odrastao sam jedan dio zivota u bih a veci dio vani ..... kako se osjecam ?? .....
Volis planine, rijeke..itd...to nije bosanko...to je komad olanete ogranicen granicama koje su ljudi izmislili i usvojili...
Volis ljude? Dobre koje znas tu i vamo ili volis sve? Ili volis imaginarne karakteristike koje se pripisuku?
-
hAZNADAR
#39 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Nebih se slozio. Upravo obrazovaniji u dijaspori sa boljim poslovima su manje i podlozni asimilaciji i postuju svoj identitet. To sto neko ne govori nas jezik u grupi ljudi koji to ne razumiju je stvar kulture, neko ima obzira prema tome a neko ne. Nekako nije bas fino u grupi ljudi da dvojica raspravljaju na nekom stranom jeziku. Mislim nije zabranjeno, nije kaznjivo,... ali nekima to ipak nije fino pa takvi to isto ne rade. Cak sam znao dozivjeti da neki sto pricaju engleski - dakle jezik kojeg svi okolo razumiju - da i to malkice iritira ljude okolo.apsidejzi wrote: ↑30/11/2019 09:54Ovo je zapravo veoma dobra tema kad bi se vise dijasporaca ukljucilo u istu. Ja sam u Svedskoj sreo dvije grupe nasih dijasporaca. Ima naravno izuzetaka ali dvije grupe su toliko iskristalisane da ja nekada ne mogu vjerovati svojim ocima. Naime, cim neki nas balkanac dobije uredski posao tj na nije na traci, da ne vozi viljuskare po hangarima, pere prozore, radi na gradjevini... Cim udje u ured, cim dobije kompjuter, a pogotovo kada dobije podredjene... ta osoba nastoji da prekine sve sto ima veze sa balkanom. To je toliko fascinantno. Svi moji jarani u svedskoj su mahom sa gradjevine, lagera, rade u Volvu u proizvodnji... S druge strane znam najmanje 20 njih koji su neki sefovi, menadzeri, rade u drzavnim institucijama picke matarne... Ja se obratim toj osobi on/ona meni na svedskom odgovara. Drzi nivo. Boji se da ako progovori bosanski izgubice uticaj. Ja radim kao programer u firmi sa jos dvoje nasih ljudi i cistacicom koja je s nasih prostora. Pogodi s kim stanem popricat?hAZNADAR wrote: ↑30/11/2019 09:39 Tema koja je docekana sa ismijavanjem sumnjam da moze izrasti u neku kvalitetnu raspravu sa realnim cinjenicama.
Nece niko izgubiti nikakvu poziciju ako prica bosanski, jer svoje porijeklo svakako ne krije niti moze sakriti zbog imena ili izgleda. Ako je tu dobio posao i ima solidan odnos sa kolegama - znaci da je vec prihvacen kao takav i da svi znaju da nije domaci,.. I ako takav progovori nas jezik - nece nikoga iznenaditi, razocarati,....
Kompleks nize vrijednosti je naravno prisutan i to je individualno od covjeka do covjeka sto nema veze sa obrazovanjem i poslom kojeg obavlja. Tvoje je iskustvo da je to vezano za stalez, karijeru, obrazovanje,... moje je drugacije a vani sam skoro 30 god. Taj kompleks je vezan za upravo svijest o svom identitetu kojeg si sticao odgojem u porodici ili standardima neke blize okoline. Ljudi koji su odrastali sa znanjem o Bosni, Bosancima(realnim a ne nasminkanim), ponosom zbog toga,... nemaju taj inferioran osjecaj. Neki drugi su odrasli bez toga gdje jedino znaju za cevape i narodnjake,... pa takvi sebe poslije prepoznaju u odredjenim stereotipima o nepopularnim problematicnim grupacijama stranaca i ne zele da su dio toga. Ja znam cistace koji radije ne isticu odakle su, i menadzere, direktore koji itekako znaju istaci odakle su.
Ko prica nas u grupi stranaca je samo stvar nekog obzira prema okolini jer je kultura takva da to bas nije popularno. Slicno kao kod nas ako recimo Albanci naglas nesto raspravljaju u prostoriji sa puno ljudi a svi sute i mrste se.
Zapad ti je takav,.. ljudi ko roboti glede tih malih sitnih stvarcica koje nisu zabranjene ali ljudi paze na to. Na setalistu vecina ide desnom stranom, na bazenu ljudi plivaju u liniji desnom stranom i niko se ne brcka tamo vamo, u saobracaju bi usporio da nesto vidis ali znas da ima auto iza tebe i picis 50,... milion tih malih sitnih stvarcica nekog obzira da ne radis nesto sto tebe samog iritira. Ljudi vani to vremenom nauce a neko ne ili ne sljivi. I to je vise do mentaliteta sjever-jug gdje vidim i Spance kako cesto nesvjesno iritiraju.
Medjutim tema nije o nasem nastupu pred stranicima vani vec identitetu. Taj nas identitet kojeg neko ima i postuje, istice,.. fercera savrseno i kada si integrisan. Ali kao sto rekoh - u samoj BiH je tesko definisati indetitet posto ljudi idu u vjersku ili jugonostalgicnu krajnost, sirovu balkansku ili snobovsku carsijsku,... Isto se to reflektuje i vani.
- mO k3
#40 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
gleddam to kao u cijelini.....Bloo wrote: ↑30/11/2019 11:17Volis li svoju percepciji Bosne ili stvarnost?mO k3 wrote: ↑30/11/2019 11:10 pratim , ali nemam jos neko misljenje na ovu temu .... rodjen sam vani odrastao sam jedan dio zivota u bih a veci dio vani ..... kako se osjecam ?? .....
Volis planine, rijeke..itd...to nije bosanko...to je komad olanete ogranicen granicama koje su ljudi izmislili i usvojili...
Volis ljude? Dobre koje znas tu i vamo ili volis sve? Ili volis imaginarne karakteristike koje se pripisuku?
@blo kakvo je tvoje misljenje``
- Hank Paldum
#41 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Interesantan komentar, evo i ja sam se susrećao sa takvim grupama ovdje u Njemačkoj ali ja gledam drugačije na te stvari.apsidejzi wrote: ↑30/11/2019 09:54 Ovo je zapravo veoma dobra tema kad bi se vise dijasporaca ukljucilo u istu. Ja sam u Svedskoj sreo dvije grupe nasih dijasporaca. Ima naravno izuzetaka ali dvije grupe su toliko iskristalisane da ja nekada ne mogu vjerovati svojim ocima. Naime, cim neki nas balkanac dobije uredski posao tj na nije na traci, da ne vozi viljuskare po hangarima, pere prozore, radi na gradjevini... Cim udje u ured, cim dobije kompjuter, a pogotovo kada dobije podredjene... ta osoba nastoji da prekine sve sto ima veze sa balkanom. To je toliko fascinantno. Svi moji jarani u svedskoj su mahom sa gradjevine, lagera, rade u Volvu u proizvodnji... S druge strane znam najmanje 20 njih koji su neki sefovi, menadzeri, rade u drzavnim institucijama picke matarne... Ja se obratim toj osobi on/ona meni na svedskom odgovara. Drzi nivo. Boji se da ako progovori bosanski izgubice uticaj. Ja radim kao programer u firmi sa jos dvoje nasih ljudi i cistacicom koja je s nasih prostora. Pogodi s kim stanem popricat?
Prvo to nema veze samo sa dijasporom, mi smo Bošnjaci vrlo labilni što se tiče novih sredina. Znam puno slučaja gdje se iz Bosne djevojka uda u Dalmaciji, Sandžak, Sloveniju, Kosovo pa za nepunu godinu kada dođe u posjetu promijenila je naglasak kao da je rođena tamo dok je sa druge strane čovjek iz Bosne se oženio prije 40 godina i doveo ženu iz Srbije, Hrvatske, Makedonije a ona i nakon 40 godina govori kao da je i dalje u Srbiji. Ti kompleksi kod Bošnjaka imaju drugo značenje koje nema veze sa "ufurao se što je u dijaspori pa zaboravlja svoje".
Što se tiče nivoa, prvi ja radim u lageru i zato neka niko ko je lagerist i slično ne shvati ovo pogrešno ali kada se poredi sa radom u kancelariji tu nema nekog nivoa. Radi savjesno posao a što se tiče ostalih stvari tu nema kod ponašanja, opuštenija je atmosfera dok je na spratu sve hladnije i ozbiljnije pa je logičnije da ćeš sresti među "običnom rajom" više osoba koje izgledaju kao da imaju više ljudskosti. Ja sam 100 puta čuo od Nijemca sa kojim radim mnogo stvari vezane za njegovu kulturu, selo gdje je rođen, tradiciju, koji mu je omiljeni šlager pjevač dok kad god sam morao obaviti nešto gdje imaju kanceoarije i računari svaki Nijemac sa kim sam razgovarao je poput robota.
Što se tiče toga kako naš čovjek u kancelariji ne želi pričati bosanski. Nisu ljudi ni svjesni koliko su se ti ljudi umorili od našeg svijeta. Čim pročita da je u toj kancelariji neko sa našim prezimenom odmah misli da je u Bosni i da će ići preko štele "On je naš, hajmo njemu pokucati da nam sredi ono šta njegovih 5 kolega prije nije moglo, čim čuje kako se zovemo obradovat će se!"
Uostalom pričati njemački jezik na radnom mjestu u Njemačkoj gdje si okružen Nijemcima je stvar kulture, nismo u bosanskom klubu u Frankfurtu niti kontaktiram sa tim određenim Bosancem iz hobija i prijateljstva nego poslovno.
Ja sa ženom uvijek pričam bosanski ali kada navrati do nas neko ko ne zna naš (Nijemac, Turčinn, Poljak) ja ženi na njemackom nabubam da nam kahvu napravi jednostano jer bi se i ja osjećao neugodno da sjedim sa 3 Turčina a ne znam šta govore.
Last edited by Hank Paldum on 30/11/2019 11:37, edited 1 time in total.
-
high_volume
#42 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Dijaspora iz BiH, neovisno o bilo kojoj pripadnosti, u Vijeću ministara treba da dobije svog predstavnika, ministra za dijasporu, koji će biti izabran isključivo iz redova dijaspore na prethodno dogovoren način, i koji će zastupati interese svih u dijaspori.
Ne mislim na političku organizaciju dijaspore, već na ekonomsku, u interesu i dijaspore i države BiH. Da sam ministrar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u svim državama u kojima ima BiH državljana, pronašao bih i postavio ekonomsko-privrednog predstavnika za BiH u toj državi, za dvosmjernu komunikaciju, za prikupljanje i slanje privrednih informacija, zastupanje, posredovanje, ugovaranje, itd. Ali...
Ne mislim na političku organizaciju dijaspore, već na ekonomsku, u interesu i dijaspore i države BiH. Da sam ministrar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u svim državama u kojima ima BiH državljana, pronašao bih i postavio ekonomsko-privrednog predstavnika za BiH u toj državi, za dvosmjernu komunikaciju, za prikupljanje i slanje privrednih informacija, zastupanje, posredovanje, ugovaranje, itd. Ali...
- piupiu
#43 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Pa da. Svako voli svoj zavičaj, a zavičaj je, kao što zeko već znadeBloo wrote: ↑30/11/2019 10:18
Lijepo.
Iz.tog razloga je tema i ismijana. Jer pokretaci a nema poriv da se bavi identitetom na ozbiljnijem nivou, vec trolanjem.
Ako neko zeli i osjeca se kao Svedanin jer je roden tamo, a roditelji su mu iz druge zemlje, to je njegovo pravo.
Klasifikacije su tu da bi nama bilo lakse. Da se ne osjecamo izgubljeno i nedefinisano kao zrnca prasine u svemiru.
-
The 51st State
#44 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
bice to bosnjaci na warp pogon
- mO k3
#45 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
i tu dolazimo do problema bosnjak , bosanski srbin , bosanski hrvat ko ce bude ????high_volume wrote: ↑30/11/2019 12:22 Dijaspora iz BiH, neovisno o bilo kojoj pripadnosti, u Vijeću ministara treba da dobije svog predstavnika, ministra za dijasporu, koji će biti izabran isključivo iz redova dijaspore na prethodno dogovoren način, i koji će zastupati interese svih u dijaspori.
Ne mislim na političku organizaciju dijaspore, već na ekonomsku, u interesu i dijaspore i države BiH. Da sam ministrar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u svim državama u kojima ima BiH državljana, pronašao bih i postavio ekonomsko-privrednog predstavnika za BiH u toj državi, za dvosmjernu komunikaciju, za prikupljanje i slanje privrednih informacija, zastupanje, posredovanje, ugovaranje, itd. Ali...![]()
- mO k3
#46 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
piupiu wrote: ↑30/11/2019 13:10Pa da. Svako voli svoj zavičaj, a zavičaj je, kao što zeko već znadeBloo wrote: ↑30/11/2019 10:18
Lijepo.
Klasifikacije su tu da bi nama bilo lakse. Da se ne osjecamo izgubljeno i nedefinisano kao zrnca prasine u svemiru., imaginarni prostor djetinjstva, bliskih ljudi, mirisa, zvukova i okusa... zapravo, vidiš, kako to definisati?
![]()
-
hAZNADAR
#47 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Lijepo u teoriji. U praksi je pitanje malo detaljnijeg identiteta ipak bitna stvar. Posebno u dijaspori gdje sam i na primjeru svoje djece i mene i mnogih ostalih vidio da je postovanje svog naslijedja, kulture, porijekla,... bitan dio licnog mentalnog zdravlja, samopouzdanja, respekta i sebe i drugih, pozitive,... i to ima redovno pozitivan ucinak. Naravno sve umjereno.piupiu wrote: ↑30/11/2019 09:53Lijepoapsidejzi wrote: ↑30/11/2019 09:42
I ja nemam problem s tim. Ovo je moj zivot. Bosna je moja proslost. Njima je to sam drzava iz koje dolaze njihovi roditelji. Isto sto je Crna Gora drzava iz koje dolaze moji roditelji. Odem svake pete godine da obidjem familiju sto je ostala. Ja sebe vidim kao bosanca, otac sebe vidi kao crnogorca a djeca sebe vide kao svede. I meni licno je to sasvim OK. Svi smo mi zapravo Zemljani. Ja sam uvjeren kako ce ljudi otici na Mars da zive u narednih 50 godina i da ce kroz par generacija biti ljudi, homo sapiensi koji su se rodili na Marsu i nikada nisu bili na Zemlji. Oni ce traziti neki svoj identitet, nezavisnost, suverenost i kroz par stotina godina docemo i na druge planete tako da cemo na kraju svi mi biti samo Zemljani a te generacije ko zna...![]()
Zemljani.![]()
![]()
Ali kao sto rekoh ranije - valjda prvo definisati sta smo mi, kakvi, kakva je to nasa specificna kultura ako uopce to i imamo, nasa originalnost i sta je to prosjecan Bosanac. To ti kod nasih ljudi oscilira do takvih krajnosti da to nerjetko lici na nesto skroz drugo.
-
hAZNADAR
#48 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
RS vec odavno ima koordinacije u svojim institucijama sa svojom dijasporom,.. Njihova dijaspora je odavno vec usmjerena na Banjaluku i ne interesuje ih sigurno neko drzavno tijelo u Sarajevu. Pretpostavljam Hrvate jos manje. Njihova dijaspora nije predmet mrznje u odredjenim grupacijama. Kao kod nas gdje je kod bosanskih ljevicara dijaspora predmet mrznje i tu vidim jedini probem.mO k3 wrote: ↑30/11/2019 14:03i tu dolazimo do problema bosnjak , bosanski srbin , bosanski hrvat ko ce bude ????high_volume wrote: ↑30/11/2019 12:22 Dijaspora iz BiH, neovisno o bilo kojoj pripadnosti, u Vijeću ministara treba da dobije svog predstavnika, ministra za dijasporu, koji će biti izabran isključivo iz redova dijaspore na prethodno dogovoren način, i koji će zastupati interese svih u dijaspori.
Ne mislim na političku organizaciju dijaspore, već na ekonomsku, u interesu i dijaspore i države BiH. Da sam ministrar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u svim državama u kojima ima BiH državljana, pronašao bih i postavio ekonomsko-privrednog predstavnika za BiH u toj državi, za dvosmjernu komunikaciju, za prikupljanje i slanje privrednih informacija, zastupanje, posredovanje, ugovaranje, itd. Ali...![]()
Poslije silnih godina i mojih iskustava i iskustava drugih od strane familije, prijatelja, poznanika,... tog profila(SDP, Juga,..) - ne zelim nikakve veze, kontakte,... sve od ekonomije se svodi na humanitarno kome stvarno treba. A ovdje na forumu covjek teze izbjegava hejtere, u praksi je mnogo lakse se izolovati od takvih. Mladi dijasporci koji na svoju ruku dolaze u BiH dobiju samo na znanje cega i koga da se pripaze - pripazi se crvenih Sarajlija cak i kada imaju osmijeh.
- Connaisseur Karlin
#49 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?
Diijaposra nema vise vremena za druzenja u klubovima, jer su se desili interni sukobi, i zao im je davati novac na takva druzenja, svake godine ih je manje ; Mladje generacije znatno manje dolaze u BiH !hAZNADAR wrote: ↑30/11/2019 14:09Lijepo u teoriji. U praksi je pitanje malo detaljnijeg identiteta ipak bitna stvar. Posebno u dijaspori gdje sam i na primjeru svoje djece i mene i mnogih ostalih vidio da je postovanje svog naslijedja, kulture, porijekla,... bitan dio licnog mentalnog zdravlja, samopouzdanja, respekta i sebe i drugih, pozitive,... i to ima redovno pozitivan ucinak. Naravno sve umjereno.piupiu wrote: ↑30/11/2019 09:53
Lijepo![]()
Zemljani.![]()
![]()
Ali kao sto rekoh ranije - valjda prvo definisati sta smo mi, kakvi, kakva je to nasa specificna kultura ako uopce to i imamo, nasa originalnost i sta je to prosjecan Bosanac. To ti kod nasih ljudi oscilira do takvih krajnosti da to nerjetko lici na nesto skroz drugo.
Vrlo je lako obrazloziti BiH indetet , bez politiziranja istog
nisi ni ti siguran u okviru vlastitog bosanjackog i bosanskog ideniteta
- Connaisseur Karlin