Super, hvala! Slažem se s ovim, kad izađeš s aerodroma prvi dojam je baš provincijski, a zapravo si već u gradu. Zaista se nadam da će ovo izgraditi.So What! wrote: ↑28/11/2019 22:29 Evo ga TZI-ov projekat za XII transverzalu, s tim da će sigurno biti korekcija i ubacivanja još par kružih tokova.
Problem je što je XII transverzala ujedno i magistralna cesta M18 kroz Sarajevo, te je u nadležnosti JP Ceste FBiH, koji su poznati po svoj tromosti, a konkretno sam i nemaju neke planove za ovu dionicu, tako da se pregovara prebacivanje nadležnosti na Kantonalnu dirkeciju za ceste.
Taj dio Sarajeva između aerodroma i Stupske petlje je jedna od prvih slika koje ljudi nakon aerodroma vide u Sarajevu, te izgleda kao ulazak u Kandahar sa svim onim preduzetnicima, ielgalnim štandovima i divljim priključcima.
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- Vitezanin
#9751 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- shalla
#9752 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ima li negdje plan, koja je to već transverzala, koja će kačiti ovamo Kasindolsku, da vidim koliko blizu kuće će mi prolaziti autoputSo What! wrote: ↑28/11/2019 22:29 Evo ga TZI-ov projekat za XII transverzalu, s tim da će sigurno biti korekcija i ubacivanja još par kružih tokova.
Problem je što je XII transverzala ujedno i magistralna cesta M18 kroz Sarajevo, te je u nadležnosti JP Ceste FBiH, koji su poznati po svoj tromosti, a konkretno sam i nemaju neke planove za ovu dionicu, tako da se pregovara prebacivanje nadležnosti na Kantonalnu dirkeciju za ceste.
Taj dio Sarajeva između aerodroma i Stupske petlje je jedna od prvih slika koje ljudi nakon aerodroma vide u Sarajevu, te izgleda kao ulazak u Kandahar sa svim onim preduzetnicima, ielgalnim štandovima i divljim priključcima.
![]()
- nepass1
#9753 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Eno ViK razrovio A transferzalu 
- Thorgerson
#9754 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ubij me ako neko u VIK-u nema neki fetiš na rovljenje nove ceste.
Znači ubjeđen sam u to.
Bukvalno traže nove ceste da ih rove.
Garantujem da će u narednih nekoliko mjeseci čeprkati i roviti Koševo, A Ferahtovica ili Bolnicku. Moraju.
Znači ubjeđen sam u to.
Bukvalno traže nove ceste da ih rove.
Garantujem da će u narednih nekoliko mjeseci čeprkati i roviti Koševo, A Ferahtovica ili Bolnicku. Moraju.
- Logovan
#9755 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Koševo neće ja mislim, sve su uradili što su imali uraditi.Thorgerson wrote: ↑29/11/2019 11:57 Garantujem da će u narednih nekoliko mjeseci čeprkati i roviti Koševo, A Ferahtovica ili Bolnicku. Moraju.
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#9756 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne sikiraj se, hoćeLogovan wrote: ↑29/11/2019 12:08Koševo neće ja mislim, sve su uradili što su imali uraditi.Thorgerson wrote: ↑29/11/2019 11:57 Garantujem da će u narednih nekoliko mjeseci čeprkati i roviti Koševo, A Ferahtovica ili Bolnicku. Moraju.A. Ferhatovića su već rovili jednom.
-
El_comadante
#9757 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
negdje sam čuo da je u planu slijedeče godine da se pravi. ovo jeste pod ceste fbih ali trenutno nemaju para pa če im KS ati da se pravi jer je to ovoj vladi jedan od prioriteta. tako sam ja čuo. ostaje da se vidi.shalla wrote: ↑29/11/2019 09:29Ima li negdje plan, koja je to već transverzala, koja će kačiti ovamo Kasindolsku, da vidim koliko blizu kuće će mi prolaziti autoputSo What! wrote: ↑28/11/2019 22:29 Evo ga TZI-ov projekat za XII transverzalu, s tim da će sigurno biti korekcija i ubacivanja još par kružih tokova.
![]()
![]()
![]()
- _Reds_
#9758 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Fedracija i Kanton trebaju zajedno da prave.
Pa Federacija daje pare i za tu cestu prema Vogosci, ne pravi Kanton samo.
Samo ovo sto Tibra radi u Sarajevu, ovo je kraj svega. Ko je na celu Cesta Federacije, garant neki Tibrin rodjak.
Ne mogu vjerovati i dalje da su dobili i ulaz i izlaz na glavnu cestu, nikako sebi da dodjem.
Samo ovo sto Tibra radi u Sarajevu, ovo je kraj svega. Ko je na celu Cesta Federacije, garant neki Tibrin rodjak.
Ne mogu vjerovati i dalje da su dobili i ulaz i izlaz na glavnu cestu, nikako sebi da dodjem.
- Haris.ba
#9759 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Planirana je 13 transferzala tu gdje je Bulevar tibrin dobio prikljucak. Tu ide raskrsnica (semafori). Pretpostavljam i tramvajska stanica. Moci ce se direktno na Stup. To je vec sada potreba.
Mislim da 30 godina je tu ucrtana cesta, ako nije i duze.
Stvar je sto ce tibra samo napraviti prikljucak. Kanton bi trebao raskrsnicu. Valjda se sjete kad budu prugu popravljali.
Stvar je sto ce tibra samo napraviti prikljucak. Kanton bi trebao raskrsnicu. Valjda se sjete kad budu prugu popravljali.
- Better Man
#9760 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kralja Tomislava poslije Drue gimnazije moraju raditi, jer je loša cesta, posebno na kraju ulice.liaar wrote: ↑29/11/2019 12:31Ne sikiraj se, hoćeLogovan wrote: ↑29/11/2019 12:08Koševo neće ja mislim, sve su uradili što su imali uraditi.Thorgerson wrote: ↑29/11/2019 11:57 Garantujem da će u narednih nekoliko mjeseci čeprkati i roviti Koševo, A Ferahtovica ili Bolnicku. Moraju.A. Ferhatovića su već rovili jednom.
- _Reds_
#9761 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma daj bolan Harise, pa ima raskrsnica Energoinvest malo prije, ima ona kod pumpe malo poslije.Haris.ba wrote: ↑30/11/2019 23:54 Planirana je 13 transferzala tu gdje je Bulevar tibrin dobio prikljucak. Tu ide raskrsnica (semafori). Pretpostavljam i tramvajska stanica. Moci ce se direktno na Stup. To je vec sada potreba.
Najbolje da stave i tu samafor, i semafor opet na stupskoj, i jos 101 tramvajsku stanicu, i da tramvaj ide 60 minuta Ilidza- Carsija.
Sa druge strane Tibra je tu nabila zgrade i tamo dalje nikakva cesta ne moze proci. Kuda da cesta ide, preko njihovih garaza?
Sve je ovo samo privatni interes Tibre. Covjek grad unisti.
- Haris.ba
#9762 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ima samo rasrsnica Energoinvest i 12 trasnferzala. Ono pored pumpe Gazprom je samo priključak.
Između. zgrada ide cesta. I trebala bi da se spaja sa cestama po naselju. Sa druge strane ide između pumpe Ina i BM i spaja se sa cestom koja ide pored Miljacke. Tibra će samo napraviti ono što njoj treba.
A šta nije privatni interes? I grad je već gradnjom uništen. I nije kriv tibra za to.
P.S.
A kad je već napravljena tramvajska stanica dešavanjem naroda na Kasindolskoj ulici (koja uglavnom zjapi prazna), ne vidim što onaj potez ne bi dobio raskrsnicu i tramvajsko stajalište.
- mayab
#9763 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Slažem se , ogromno naselje ostaviti bez dobre veze sa javnim gradskim prijevozom bi samo povećalo opterećenost grada automobilima
-
El_comadante
#9764 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
da, vlada fbih je dala pare za Vogošću a ne JP Ceste FBiH. oni asu angažovani na nekim drugim projektima, ali eto nije bitno ko daje pare, neka se samo gradi_Reds_ wrote: ↑30/11/2019 23:07 Fedracija i Kanton trebaju zajedno da prave.
- Logovan
#9765 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma ja, kopat će se, iako nema razloga.liaar wrote: ↑29/11/2019 12:31Ne sikiraj se, hoćeLogovan wrote: ↑29/11/2019 12:08Koševo neće ja mislim, sve su uradili što su imali uraditi.Thorgerson wrote: ↑29/11/2019 11:57 Garantujem da će u narednih nekoliko mjeseci čeprkati i roviti Koševo, A Ferahtovica ili Bolnicku. Moraju.A. Ferhatovića su već rovili jednom.
Rečeno je da će se raditi drugi dio, a kada misle krenuti ne znam.Better Man wrote: ↑01/12/2019 00:56 Kralja Tomislava poslije Drue gimnazije moraju raditi, jer je loša cesta, posebno na kraju ulice.
-
kakaljin
#9766 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Koliko znam odmah na proljece krecu radovi na nastavku ulice KosevoLogovan wrote: ↑01/12/2019 12:39Ma ja, kopat će se, iako nema razloga.![]()
Rečeno je da će se raditi drugi dio, a kada misle krenuti ne znam.Better Man wrote: ↑01/12/2019 00:56 Kralja Tomislava poslije Drue gimnazije moraju raditi, jer je loša cesta, posebno na kraju ulice.
-
maxell_sarajevo
#9767 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Stavili su punu liniju kod esmeralde pa ono skretanje za Adazal ili kako se vec zove i znas sta se dobilo, dosli radnici iz Adazala sa crnom farbom i napravili isprekidanu liniju.Kao sto je neko napisao samo zid ili New Jersey ograda cijelom dužinom. Postavili su takvu ogradu i rijesili seljačko polukruzno okretanje na stupskoj petlji.JavierBosnia wrote: ↑28/11/2019 12:08Onu kod Binga, jednostavno rjesiti punom linijom i da se moze ulaziti samo iz pravca Brijesca, a izlaziti samo prema aerodromu, pa neka se na kruznom vrte u zeljenom smjeru.Thorgerson wrote: ↑28/11/2019 11:49
Dionica sama po sebi nije problem. Prolem su pristupne ceste i hrpa raskrsnica na kratkoj dionici i kako to rijesiti.
Onu prema Tibri ulicu isto tako, samo za izlaz ostaviti sa nekom duzom iskljucnom/ukljucnom trakom kako se vec zove ne baratam dobro sa tim pojmovima (imaju ulaz sa glavne, sto sa 5 strana moraju imat pristup, bezobrazluk svakako)
A one sve ostale manje puna linija
Jest da ih ima hrpu, ne znam sta ce biti sa pijacom i manjim objektima uz cestu, hoce li se oni rusiti i hoce li ikakvog sadrzaja biti tu?
Al samo treba drsko i bezobrazno, jer ovdje se ne moze ugoditi narodu da sa autima parkiraju i staju i ukljucuju se gdje hoce
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#9768 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ko ce muslimanu narediti
Meni su tu gori ovi sto pustaju sve redom, pa se uspori saobracaj i napravi se kolona...
Meni su tu gori ovi sto pustaju sve redom, pa se uspori saobracaj i napravi se kolona...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Koshpa
#9770 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Danas dva kamiona "iseljavaju" salon Lili i onu autopraonicu u H Kajtaza, da nece masine napokon krenut od sutra?
- So What!
#9771 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vjerovao ili ne, ali Tibra ovaj puta pravi pozitivan iskorak, jer u sklopu naselja Bulevar kojeg gradi, ujedno bi trebala i da napravi prve metre XIII transverzale, jedine transverzale u Sarajevu koja decenijama postoji kao koncept, ali nije dobila još nijedan metar._Reds_ wrote: ↑30/11/2019 23:07 Fedracija i Kanton trebaju zajedno da prave.
S druge strane čudu se ne mogu načuditi da je Tibra odlučili ispoštovati regulacioni plan i graditi ovu saobraćajnicu s obzirom da nisu poznati po izgradnji pratećih sadržaja uz svoja naselja.
Ja sam mislio da se od ovoga odustalo, s obzirom da se mnogo kuća nalazi na trasi XII tansverzale, ali evo Kanton Sarajevo nije odustao i jako je važno da ova transverzala barem dobije početnu tačku.
Na slikama ispod se može vidjeti kako će to da izgleda.
Prilaz koji je dobio naselje Izvor i Peugetov salon na petlji je za smrtne kazne, ali sve dok je Senaida Memića, mi tu ništa ne možemo.

-
noviclan
#9772 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ima li ovaj bulevar sta sa hadzi mirsadom caticem
- So What!
#9773 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Odugovlači li Ajnadžić (ne)svjesno gradnju Prve transverzale?
AvazIz Općine Centar je izostalo uvažavanje izjave o odricanju prava na žalbu te rješenje o rušenju ovih objekata postaje pravosnažno tek za 15 dana.
Ajnadžić: Deklarativno podržava Prvu transverzalu
Objekti „Higijene“ u ulici Halida Kajtaza, koji se nalazi na trasi Prve transverzale, trebao je biti srušen danas, ali birokratske banalnosti su to spriječile, saznaje „Avaz“.
Naime, tim za implementaciju generacijskog projekta Prve transverzale, u koji su uključeni i načelnici općina kao zainteresiranih strana u projektu, na posljednjem je sastanku odredio datum rušenja objekata „Higijene“.
Međutim, iz Općine Centar je izostalo uvažavanje izjave o odricanju prava na žalbu te rješenje o rušenju ovih objekata postaje pravosnažno tek za 15 dana.
Kovač: Nisu uvažili našu izjavu
Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, kazao je za „Avaz“ da je prikupljena sva dokumentacija, izrađen projekt rušenja i predat zahtjev Općini Centar.
- I po dogovoru s Općinom Centar, postoji zapisnik sa sastanka koji vodi premijer Kantona, gdje je Općina Centar, odnosno načelnik Nedžad Ajnadžić obećao da će u roku od 24 sata potpisati rješenje od trenutka kada predamo. U tih 24 sata su potpisali rješenje, ali nam nisu uvažili našu izjavu jer mi imamo rješenje i pravosnažnost tek za 15 dana. Sada mi moramo čekati 15 dana da rušimo te objekte. Prošlo rješenje koje su nam dali je bilo na osam dana – kaže Kovač.
Pojašnjava da je zakon jasan i da striktno nalaže da nema rušenja objekata dok rješenje ne bude pravosnažno.
- Tek tada smo zakonski čisti da možemo rušiti i poduzimati aktivnosti, dotad ni pod razno – dodaje Kovač.
Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kaže da je na sceni klasična ping-pong igra, ali da to neće zaustaviti gradnju Prve transverzale.
- Svake srijede s premijerom Kantona na čelu imamo operativni sastanak tima za implementaciju Prve transverzale, u koji su uključeni, osim nas iz Vlade, načelnici općina koje su zainteresirane strane kroz koje prolazi Prva transverzala. Imamo određen dogovor, određene termine, a jedna od stvari jeste da, kada šaljemo općinama zahtjev za rušenje objekata koje smo mi legalno kupili, što znači imovinski riješili, da uz njega šaljemo i izjavu kojom se odričemo eventualnog prava na žalbu kako bi oni nama mogli u roku 24 sata odmah dati to rješenje da možemo rušiti što prije. Sada imamo slučaj da Općina Centar nije tako napravila. Nisu nam dali rješenje u roku od 24 sata i ono što je najgore jeste da su to rješenje napisali na 15 dana. To znači da će odluka o rušenju objekata biti pravosnažna tek za 15 dana – kaže Šteta.
Šteta: Ping-pong igra, ali nas ništa neće zaustaviti
Na kraju je dodao da gradnju Prve transverzale neće ništa zaustaviti.
- Neovisno o ovome što su nam poslali, u ponedjeljak šaljemo ekipe da pripremaju teren. Da pripremaju objekte, odnosno određene stvari koje se tamo trebaju skinuti da bismo što prije krenuli u proces rušenja. Danas ćemo se ponovo obratiti i dopisom Općini Centar i pozvati ih još jednom na razumijevanje jer deklarativno podržavaju Prvu transverzalu, a kroz određene poteze koje rade to se ne vidi – kaže Šteta.
Pokušali smo dobiti i izjavu od načelnika Ajnadžića, ali nam on nije odgovarao na pozive.
- So What!
#9774 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Općina Centar: Odobrili smo uklanjanje objekata "Higijene" u mnogo kraćem roku od 24 sata
AvazNavedeni akt otpremljen je 29. novembra 2019. godine u jutarnjim satima Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja KS te Građevinskoj inspekciji Općine Centar.
Iz kabineta načelnika tvrde da su sve uradili na vrijeme
Nakon objave teksta na našem portalu "Odugovlači li Ajnadžić (ne)svjesno gradnju Prve transverzale?", uslijedila je i reakcija iz Općine Centar, odnosno iz kabineta načelnika Nedžada Ajnadžića.
- Potpuna dokumentacija za izdavanje odobrenja za uklanjanje objekata na trasi Prve transverzale (objekt "Higijene") predata je 28. novembra 2019. godine u 14:30 sati, o čemu je ovlašteni predstavnik općinskog načelnika (s obzirom na to da je načelnik bio na sjednici Općinskog vijeća) upoznao operativni tim Vlade Kantona Sarajevo na jučer u 15 sati održanom sastanku te naglasio da je načelnik Nedžad Ajnadžić obećao da će predmet biti riješen u skladu s ranijim najavama - navedeno je u dopisu iz Općine Centar.
Dalje se navodi da je Služba za urbanizam i zaštitu okoliša istog dana, dakle 28. novembra 2019. godine, u 17:15 sati donijela rješenje kojim se odobrava uklanjanje predmetnih objekata.
- Otprema navedenog akta izvršena je 29. novembra 2019. godine Vladi Kantona Sarajevo i Ministarstvu saobraćaja KS te Građevinskoj inspekciji Općine Centar u jutarnjim satima, dakle u mnogo kraćem vremenu od 24 sata. Ova činjenica ilustrira kakav je odnos općinske uprave, na čelu s načelnikom, u odnosu na realizaciju projekta Prve transverzale kao najznačajnijeg infrastrukturnog projekta i za Kanton i za općinu Centar Sarajevo - kažu iz Općine Centar.
- So What!
#9775 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zbog Hulusića i Kovača, Ajnadžić ukinuo sastanke za Prvu transverzalu
AvazOčigledno su im važnija neka druga pitanja, kaže načelnik općine Centar.
Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić jučer je poslao dopis u kojem Vladu Kantona Sarajevo obavještava da u zgradi Općine više neće biti održavan sastanak o temi realizacije projekta Prve transverzale. Sastanak je, inače, do sada održavan svakog utorka.
Puni doprinos
Kao razlog takve odluke Ajnadžić navodi da pojedinci jednostavno ne dolaze na zakazane sastanke. Kao one koji imaju najviše izostanaka prozvani su Mirza Hulusić, direktora Zavoda za izgradnju KS, i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS. Njih su dvojica, kako kaže Ajnadžić, bila samo na prvom sastanku, navodeći da su „im vjerovatno trenutno neka druga pitanja važnija“.
Ajnadžić konstatira da je Prava transverzala projekt od ogromne važnosti i da se na ove sastanke ne mogu slati saradnici niti pomoćnici, jer „ne mogu preuzeti teret odgovornosti“.
- U želji da istinski, snažno i neposredno podržimo što brže rješavanje urbanističkih, imovinskopravnih i drugih važnih pitanja koja se odnose na najvažniji infrastrukturni projekt, od 3. septembra svake sedmice su održavani sastanci. Međutim, bilježimo neredovan dolazak direktora ove dvije ustanove. U tom kontekstu odlučio sam da nema potrebe održavati ovakvu vrstu sastanka - naveo je Ajnadžić u pismu.
Dalje je naveo da će on, s obzirom na izuzetnu važnost projekta Prve transverzale, i dalje učestvovati u radu tima Vlade KS i dati svoj puni doprinos.
U „neredovnim dolascima“ direktor Hulusić ne vidi problem. On je u izjavi za „Avaz“ rekao da je iznenađen postupkom načelnika, ali i da „svakako treba malo više rada i malo manje priče“.
- Imamo operativni sastanak sedmično koji predvodi premijer KS sa mnogo relevantnih učesnika. To nam je sasvim dovoljno da budemo operativni. Mi nismo imali slične sastanke ni u općini Novo Sarajevo ni u općini Vogošća, koji su potpuno ravnopravni akteri u izgradnji ovog projekta. Pitajte općine koliko je koja donijela rješenja o eksproprijaciji i u kojoj vrijednosti – rekao je Hulusić.
Isto se ponavlja
Sličnog je mišljenja i Kovač. On tvrdi da Ajnadžić „jedno kaže, a drugo radi“ te da ih Općina Centar ne prati u mnogo stvari.
- Jedna od njih je parcelizacija koja je trebala davno biti završena. Postojala su dva termina u Općini. Jedan je ponedjeljkom s premijerom Edinom Fortim, a drugi utorkom s Ajnadžiće. Sve bude rečeno na prvom sastanku i onda se iste stvari ponavljaju na drugom. Nema potrebe za tim, jer se ponavljaju jedne te iste stvari – rekao je Kovač.