"I Ti možeš da budeš plemić!"
-
takojegovorio
#1 "I Ti možeš da budeš plemić!"
U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
Jednom,za vrijeme rata u Sarajevu jedan Sarajlija kaže da je njegov dedo imao pola Sarajeva.Sve to ne bi bilo čudno da nema takvih još desetine, pa tako imamo deset polovina Sarajeva.
No da počnemo malo ozbiljnije.
Šta je to što nekog određuje kao plemića?Je li to bogatstvo koje je nasledio,ili plemenite osobine koj je isto nasledio ili ne znam šta drugo!
Ako može rasprava na tu temu...unapred zahvalan!
Jednom,za vrijeme rata u Sarajevu jedan Sarajlija kaže da je njegov dedo imao pola Sarajeva.Sve to ne bi bilo čudno da nema takvih još desetine, pa tako imamo deset polovina Sarajeva.
Šta je to što nekog određuje kao plemića?Je li to bogatstvo koje je nasledio,ili plemenite osobine koj je isto nasledio ili ne znam šta drugo!
Last edited by takojegovorio on 28/11/2019 14:19, edited 1 time in total.
- MorningStar
#2 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Plemstvo je prije bilo cisto aristokratsko (znaci porodica ili krvna linija ti ga je davala) , poslije sukoba izmedju aritokrata i plutokrata (koji su postali bogati i mocni) moglo se postati plemicem i kesomtakojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
Jednom,za vrijeme rata u Sarajevu jedan Sarajlija kaže da je njegov dedo imao pola Sarajevo.Sve to ne bi bilo čudno da nema takvih još desetine, pa tako imamo deset polovina Sarajeva.
-
takojegovorio
#3 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Jesu li se porodice same proglašavale aristokratskim ili je to činio sultan,vladar ili neko drugi ?MorningStar wrote: ↑27/11/2019 17:17Plemstvo je prije bilo cisto aristokratsko (znaci porodica ili krvna linija ti ga je davala) , poslije sukoba izmedju aritokrata i plutokrata (koji su postali bogati i mocni) moglo se postati plemicem i kesomtakojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
Jednom,za vrijeme rata u Sarajevu jedan Sarajlija kaže da je njegov dedo imao pola Sarajevo.Sve to ne bi bilo čudno da nema takvih još desetine, pa tako imamo deset polovina Sarajeva.
Ako može rasprava na tu temu...unapred zahvalan!Ukratko
![]()
- MorningStar
#4 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Znam za Evropske monarhije da je Kralj/Car dodjeljivao titule i tako mogao nekoga da ucini plemicem.Vjerovatno je tako bilo i na istoku ..takojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:32
Jesu li se porodice same proglašavale aristokratskim ili je to činio sultan,vladar ili neko drugi ?
-
takojegovorio
#5 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Napisat ću nešto kasnije,samo da protabirim...
- spreca
#6 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Neka on popusi svom dedi....sto nije rekao kako je to njegov djed posjedovao pola sarajeva,zaradio prodajuci kajmak i sir.....kakvi plemici i kurci palcitakojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
-
Haman2
#7 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Jedan citat.
WikipediaPlemstvo je tradicionalni nasljedni status koji danas postoji u mnogim zemljama, pretežno onim koje su prije bile kraljevstva.
U feudalnom sistemu plemići su prvenstveno bili oni koji su imali posjede (obično zemlju) na raspologanju u zamjenu za pomoć i službu (obično vojnu) kralju i nekom višem plemiću. Vrlo brzo je ovo postala nasljedna titula koja je svojim nosiocima najčešće omogućavala brojne povlastice. Danas u mnogim zemljama status "plemića" je titula za koju nema nikakvih pravnih povlastica, osim u Ujedninjenom Kraljevstvu gdje neke titule još uvijek imaju povlašteni status.
Plemstvo je historijski, socijalni i često pravni status koji ne treba miješati sa socio-ekonomskim statusom baziranim na primanjima i imovini. Biti bogat i uticajan ne znači automatski bit plemić, niti su svi plemići bogati i uticajni (aristokratske porodice su izgubile svoje bogatstvo na razne načine, i koncept 'siromašnog plemića' je star kao i samo plemstvo)
Zemlje bez feudalne tradicije, poput SADa nemaju ovu vrstu plemstva. Osim toga mnoge su republike ukinule ove titule u potpunosti, poput Italije. Iako SAD, kao i skoro sva društva, ima privilegovanu 'višu klasu' sa ogromnim bogatstvom i moći, ovo im ne omogućava poseban pravni status ili drugačiji način oslovljavanja. Američki ustav izričito zabranjuje vladi da daje ovakve titule, ili vladinim činovnicima da prihvataju ovakve titule od drugih zemalja bez saglasnosti kongresa.
-
daddy-kool
#8 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Nasljedstvo imovine i društvenog položaja.takojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12
Na primjer naslijediš od babe 3 kuće, vilu na moru, puno novca i katedru na fakultetu, mjesto u stranki i sl.
- Hank Paldum
#9 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Da ne zaboravimo ove današnje plemiće, prave Sarajlije, Tuzlake, Zeničane i stanovnike ostalih gradova koji su odbranjeni i gdje bošnjačko stanovništvo nije protjerano "Šta hoćeš ti? Moj djed je starosjedioc, znaš li ti ko sam ja?". Plava arijevska krv nema šta.
U vremenu gdje Marokanac, Kinez, Rus i Nigerijanac rade i žive u istom gradu kod nas gleda čovjeka istog imena, državljanstva, boje kože, nacije, vjere i jezika sa visine jer se doselio iz daljine 2 kilometra.
U vremenu gdje Marokanac, Kinez, Rus i Nigerijanac rade i žive u istom gradu kod nas gleda čovjeka istog imena, državljanstva, boje kože, nacije, vjere i jezika sa visine jer se doselio iz daljine 2 kilometra.
-
takojegovorio
#10 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Da li su bošnjačke plemićke porodice u bilo kakvom srostvu sa evropskim,hrišćanskim porodicama ili se to plemstvo odnosi na pripadnike iste religije?
-
Novak20
#11 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
takojegovorio wrote: ↑28/11/2019 13:37 Da li su bošnjačke plemićke porodice u bilo kakvom srostvu sa evropskim,hrišćanskim porodicama ili se to plemstvo odnosi na pripadnike iste religije?
Što ova tema ima sa politikom ? Da se nije vratio feudalizam ?
-
takojegovorio
#12 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Pa možda se i vratio feudalizam,ali ti ne vidiš..a stavi temu na neko drugo mestoNovak20 wrote: ↑28/11/2019 13:40takojegovorio wrote: ↑28/11/2019 13:37 Da li su bošnjačke plemićke porodice u bilo kakvom srostvu sa evropskim,hrišćanskim porodicama ili se to plemstvo odnosi na pripadnike iste religije?![]()
Što ova tema ima sa politikom ? Da se nije vratio feudalizam ?![]()
Feudalizam nikada nije ni nestao samo "kmetovi" se zovu radnici i malo lepše mirišu
A što se tiče društvenog uređenja imao si i feudalizam,kapitalizam,nacizam,fašizam,socijalizam...jel dovoljno?
-
takojegovorio
#13 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Šta se pališ ko hepo kocka...razgovaramospreca wrote: ↑27/11/2019 17:53Neka on popusi svom dedi....sto nije rekao kako je to njegov djed posjedovao pola sarajeva,zaradio prodajuci kajmak i sir.....kakvi plemici i kurci palcitakojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
- geralt
#14 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
spreca wrote: ↑27/11/2019 17:53Neka on popusi svom dedi....sto nije rekao kako je to njegov djed posjedovao pola sarajeva,zaradio prodajuci kajmak i sir.....kakvi plemici i kurci palcitakojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
- spreca
#15 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
A sta si se to ti upalio sto ce on popusiti svom dedi....a moze i meni ako hoce......a ono boldano si previdio i ne komentarisestakojegovorio wrote: ↑28/11/2019 14:33Šta se pališ ko hepo kocka...razgovaramospreca wrote: ↑27/11/2019 17:53Neka on popusi svom dedi....sto nije rekao kako je to njegov djed posjedovao pola sarajeva,zaradio prodajuci kajmak i sir.....kakvi plemici i kurci palcitakojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 U zadnje vreme sve više se primećuje pojava, koja se ne da opisati osim kao smiješna,pojava zvana "I Ti možeš da budeš plemić!".Tako razne bitange,probisvijeti,ulizice,i da ne nabrajam dalje prozivaju se plemićima.Da li je za to vreme ili vakat,ili jednostavno je ovaj svijet poludio,imamo danas na svakom koraku ekselencije,ambasadore,Dr.Prof.Mr. Doktore nauka(bilo koje profesije) itd.
- Nadzornik
#16 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Dokument kojim se taj status potvrdjuje (papir).takojegovorio wrote: ↑27/11/2019 17:12 Šta je to što nekog određuje kao plemića?Je li to bogatstvo koje je nasledio,ili plemenite osobine koj je isto nasledio ili ne znam šta drugo!
Burzoazija,Burzuji i Burzujke...
-
takojegovorio
#17 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Jesi li pročitao šta sam napisao...bitange,probisvijeti,ulizice..a i to stoji da su prodavali kajmak i sir...
- spreca
#18 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
I sta je to tebe pogodilo?...ti si ih eto ruznije nazvao a drzao bi nekome pridike.
- dr_Evil
#19 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Tesko je dati realnu procjenu za BiH, posto vjerovatno o njoj govorimo. Ako trazite dokumentaciju begovskih familija u BiH uvijek cete naici na dvadesetak istih prezimena. Jedan vrlo mali dio njih vuce korijen iz doba kraljevstva gdje su bili visi stalez tipa Filipovici i Rizvanbegovici, ostalo sve kasika pala u secer tokom turske ali su se dugo odrzali.
e jedan dio koji ja nikako da skontam, dobar dio familija ce reci da su imali begove u familiji, a mi mladji se samo nasmijemo jer ne znaju reci ni kad ni gdje, pa vjerovatno je bajka. Ali cesto naidjem na neke begove pogotovo u Hercegovini koji veze nemaju sa ovih 20 familija gore spomenutih, tipa beg Koso, beg Sunje, beg Krpo (sve prezimena), i procitam negdje da su bili begovi i po sluzbi (taj dio jos istrazujem).
Ali generalno za BiH, svi su morali imati mohur od sultana, pa ako je potrajalo par generacija mozda se moze pricati o aristokraciji, mada poslije svih izdaja Bosne njihova aristokracija je samo za u solju bacit.
e jedan dio koji ja nikako da skontam, dobar dio familija ce reci da su imali begove u familiji, a mi mladji se samo nasmijemo jer ne znaju reci ni kad ni gdje, pa vjerovatno je bajka. Ali cesto naidjem na neke begove pogotovo u Hercegovini koji veze nemaju sa ovih 20 familija gore spomenutih, tipa beg Koso, beg Sunje, beg Krpo (sve prezimena), i procitam negdje da su bili begovi i po sluzbi (taj dio jos istrazujem).
Ali generalno za BiH, svi su morali imati mohur od sultana, pa ako je potrajalo par generacija mozda se moze pricati o aristokraciji, mada poslije svih izdaja Bosne njihova aristokracija je samo za u solju bacit.
- spreca
#20 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Rijec Plemstvo uopste ne prilici tim titulama ,kad su to obicni robovlasnici koji su svoje bogatstvo sticali na naj nehumanije nacine...isti kurac su Age,Begovi,Knjazevi,Carevi ,kraljevi.
- piupiu
#21 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Molim da se tema preimenuje u Plemić možeš biti ti.
Hvala!
Hvala!
- Nadzornik
#22 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Za nekog uglednog alkoholicara kazu da je "Boem" a za obicnog covjeka alkoholicara kazu da je propalica,probisvjet,alkos itd...takojegovorio wrote: ↑28/11/2019 14:43 Jesi li pročitao šta sam napisao...bitange,probisvijeti,ulizice..a i to stoji da su prodavali kajmak i sir...
Kad bogati lupaju,tad im mrsko nije,sirotinja casu digne,eto policije...
-
takojegovorio
#23 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
dr_Evil wrote: ↑28/11/2019 14:47 Tesko je dati realnu procjenu za BiH, posto vjerovatno o njoj govorimo. Ako trazite dokumentaciju begovskih familija u BiH uvijek cete naici na dvadesetak istih prezimena. Jedan vrlo mali dio njih vuce korijen iz doba kraljevstva gdje su bili visi stalez tipa Filipovici i Rizvanbegovici, ostalo sve kasika pala u secer tokom turske ali su se dugo odrzali.
-
takojegovorio
#24 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Nadzornik wrote: ↑28/11/2019 14:50Za nekog uglednog alkoholicara kazu da je "Boem" a za obicnog covjeka alkoholicara kazu da je propalica,probisvjet,alkos itd...takojegovorio wrote: ↑28/11/2019 14:43 Jesi li pročitao šta sam napisao...bitange,probisvijeti,ulizice..a i to stoji da su prodavali kajmak i sir...![]()
Kad bogati lupaju,tad im mrsko nije,sirotinja casu digne,eto policije...![]()
- dr_Evil
#25 Re: "I Ti možeš da budeš plemić!"
Za mene je boem uvijek bio neko onako vise tipa umjetnik, frajer i sa odlicnim smislom za humor, naravno uz to obicno ide i kurvar. Tipa rahmetli Ico Voljevica, e to je bio boem na kvadrat