STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Tomahawk11
Globalni moderator

#601 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Tomahawk11 »

Htio sam pobrisati brljotine koje ste pisali na nekoliko posljednih stranica, ali ostaviću ih kao podsjetnik.
Pisanje brljotina koje nemaju veze sa temom i etiketiranje sagovornika svakako nije u duhu foruma.
Odrasli ste ljudi, niste djeca. Mogu vam banove podijeliti, ali nek ovaj put bude od mene, častim.
hAZNADAR

#602 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 27/11/2019 18:47
hAZNADAR wrote: 27/11/2019 18:37
Ti ono rece da se nacionalizam u Srbiji nije afektovao izvan? Osim sa razlogom u Hrvatskoj.

I sad me ubijedi molim te da nije pocelo srbovanje u Banjaluci prije rata? Da nije bilo Slobinih fanova, da nije bilo sikaniranja drugih, kosovskog mita,... hajd me ubijedi u to. :lol:

I nece ti proci ta da sam ja srbomrzac - ne mozes za to naci niti jedan jedini moj post koji tako tvrdi da ja Srbe generalno pljujem. Ja samo podsjecam da nisu tek budale sa brda pucale vec sam malo precizniji,...
A tvoje se ovdje zna vezano za Srbe i ko je poceo rat.

Pisem detaljno o ekonomskom krahu YU a ti i kompanija o Svedskoj i o meni. :lol: Jel to sva pamet jugonostalgicara? Tako mozes mozda impresinirati hejtere kojima to nesto znaci ali kakve veze sa temom? To sva argumentacija o bajkama o ekonomskoj YU idili?
Pa sta ako srbuju, sta tebe boli kita sto srbuju...i oni kazu da si ti dok su oni srbovali ti si dok si trazio sebe u medjuvremenu mitingovao i vezao zastave sa hrvatskom, pa sta? To sto se ti pravis lud, ne znaci da svako treba da prihvati tvoje mentalno stanje.
Ma ja ba ti ne pljujes, samo bi da srbi tebe pitaju sta te nece slucajno naljutiti...de ba, ne da si srbomrzac sto je ocigledno vec i lazov i jadni manipulator. Po ko zna koji put nesto prebacujes forumu svoje gluposti...los radis PR od pocetka jednostavno ti te stvari ne idu...ako ko koga trpi onda si to ti i tvoja iskljucivost.
Sta sam slagao? Ti prvo rece da se srpski nacionalizam nije afektovao izvan Srbije - ja kazem da jeste i ti naposljetku priznas da jeste eto malo u Hrvatskoj krivicom Hrvata ali ne u Bosni.
Ja podsjetim da jeste i u Bosni i to pred mojim ocima u Banjaluci gdje je pocelo i srbovanje da je to Srbija, i sikaniranje nesrba, kult Slobe, mitomanija u lokalnim medijima, na mjesta institucija i u opcini dodjose teski nacionalisti i ista garnitura poslije proglasi SAO Krajinu,, .... i ti to djelomicno priznas al opravdas da je to zato sto sam ja vezao zastave sa saharom a to nisam nikada rekao da jesam :lol:

Da sam srbomrzac - ne mozes naci niti jedan jedini moj post na forumu da to potvrdjuje - samo izvoli nadji.

Pa ko onda ovdje laze i manipulira? Ja govorim opcepoznate stvari koje sam licno dozivio i koje je lako provjeriti na netu - a ti prvo nije pa jest i eto ti znas da sam ja vezivao zastave . :-)

Cim si poceo vaditi dijasporsku kartu i prosipati emocije - znam da si se poceo gubiti u ovoj temi.
Last edited by hAZNADAR on 27/11/2019 22:51, edited 1 time in total.
madner

#603 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Glavnina TASove proizvodnje nisu bili golfovi, nego cadiji. Sve kediji koji su prodani u evropi su proizvedeni u TASu.
hAZNADAR

#604 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

dustaban wrote: 27/11/2019 18:50
hAZNADAR wrote: 27/11/2019 18:40
E fino - sad navedi proizvode tih firmi koji su mogli konkurisati stranoj robi i kvalitetom i cijenom. Prvenstveno ono sto smo u trgovinama kupovali i trosili, koristili,... U tom je sva poenta slavne YU ekonomije.
Boze koja pakost iz tebe sipa!
Sta nam je to danas "svjetski proizvod"?!
A ponesto od jugoslovenskih "bofl proizvoda" ti je covjek izlistao gore...
Cuj pakost? :lol: Podsjecam na opcepoznate cinjenice kako je YU ekonomija krahirala a ti mislis da imam neke emocije prema tome. :lol:

Lijepa lista iako neprovjerena,... svejedno - sve to zajedno ocito nije bilo dovoljno da se YU ekonomija stabilizira, sacuva.
A za proizvode svih tih firmi imam razloga zasto pitam i to jeste poenta.

Sve te firme sa svim tim proizvodima niti su mogle podnijeti otvoreno trziste i konkurenciju - a niti je model zatvorenog trzista bio ucinkovit.

YU ekonomija je bila pogresno postavljena, i jednostavno nije mogla podmiriti potrebe Jugoslovena koji su velikom vecinom zeljeli i veci izbor i kvalitetnije i jeftinije. Zatvoreno trziste koje je YU imala je omogucavalo zivotarenje domace privrede jer je drzava mogla kontrolisati proizvodnju ali nije mogla kontrolisati potrosnju. Pa se desavalo da neke firme nagomilaju svoje proizvode i uspore proizvodnju a plate i dalje idu pa otud i pamtimo privilegije pauzice i kafice.
Striktna i ogranicena politika uvoza jeste spasavala do jedne mjere domacu robu ali ta politika nije mogla spasiti dinar od devalvacije niti obuzdati inflaciju. Da ne spominjem nestasice i sl.

A otvaranje trzista kao onda za Markovica je pokazalo koliko je domaca roba iz tih svih nabrojanih firmi uocpe popularna.
Malo je ko kupovao domace prehrambene proizvode Vitaminke kada si imao niz kvalitetnih i jeftinijih uvezenih iz Madjarske, Bugarske,... Ko bi ti kupovao EI Nis, Cajevca,.. ako u trgovini moze kupiti i Philipsa, Samsunga,...? Drzava se zaduzila kreditima u korist radnika i te nije mogla valjano otpalacivati ni kamatne stope tih kredita pa se spasavala devalvacijom valute. Drzava je sputavala privatni sektor i radije davala injekcije bankama koje su poslije davale pare firmama za plate jer nisu zaradjivale dovoljno.

Kontas sad poentu - koliko je sva ta roba, svi ti proizvodi nabrojanih firmi - koliko su imali sanse da se prodaju na trzistu i ujedno time kakva je bila sudbina svih tih firmi. Sve te slavne firme nisu mogle podnijeti iskusenja tranzicije. Niti su mogle vise opstati u zatvorenom trzistu, niti mogle konkurisati boljoj ili jeftinijoj stranoj robi. Jedino sto je moglo spasiti sve te firme je spustanje cijene proizvoda i time otpustanje viska radnika, ulaganje u kvalitetu i time konkurentnost i naravno privatizacija dok su firme bar na nesto licile prije rata.

Zasto jednostavno ne prihvatite opcepoznnate cinjenice o krahu YU ekonomije. Pa ja to licno dozivio, more dokaza o tome ako mislis da ja lazem,.... Cemu sve te liste i natpisi radnih pobjeda kada to nije bilo dovoljno da se zaustavi kolaps i devalvacija.
General War

#605 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 27/11/2019 22:32
General War wrote: 27/11/2019 18:47
hAZNADAR wrote: 27/11/2019 18:37
Ti ono rece da se nacionalizam u Srbiji nije afektovao izvan? Osim sa razlogom u Hrvatskoj.

I sad me ubijedi molim te da nije pocelo srbovanje u Banjaluci prije rata? Da nije bilo Slobinih fanova, da nije bilo sikaniranja drugih, kosovskog mita,... hajd me ubijedi u to. :lol:

I nece ti proci ta da sam ja srbomrzac - ne mozes za to naci niti jedan jedini moj post koji tako tvrdi da ja Srbe generalno pljujem. Ja samo podsjecam da nisu tek budale sa brda pucale vec sam malo precizniji,...
A tvoje se ovdje zna vezano za Srbe i ko je poceo rat.

Pisem detaljno o ekonomskom krahu YU a ti i kompanija o Svedskoj i o meni. :lol: Jel to sva pamet jugonostalgicara? Tako mozes mozda impresinirati hejtere kojima to nesto znaci ali kakve veze sa temom? To sva argumentacija o bajkama o ekonomskoj YU idili?
Pa sta ako srbuju, sta tebe boli kita sto srbuju...i oni kazu da si ti dok su oni srbovali ti si dok si trazio sebe u medjuvremenu mitingovao i vezao zastave sa hrvatskom, pa sta? To sto se ti pravis lud, ne znaci da svako treba da prihvati tvoje mentalno stanje.
Ma ja ba ti ne pljujes, samo bi da srbi tebe pitaju sta te nece slucajno naljutiti...de ba, ne da si srbomrzac sto je ocigledno vec i lazov i jadni manipulator. Po ko zna koji put nesto prebacujes forumu svoje gluposti...los radis PR od pocetka jednostavno ti te stvari ne idu...ako ko koga trpi onda si to ti i tvoja iskljucivost.
Sta sam slagao? Ti prvo rece da se srpski nacionalizam nije afektovao izvan Srbije - ja kazem da jeste i ti naposljetku priznas da jeste eto malo u Hrvatskoj krivicom Hrvata ali ne u Bosni.
Ja podsjetim da jeste i u Bosni i to pred mojim ocima u Banjaluci gdje je pocelo i srbovanje da je to Srbija, i sikaniranje nesrba, kult Slobe, mitomanija u lokalnim medijima, na mjesta institucija i u opcini dodjose teski nacionalisti i ista garnitura poslije proglasi SAO Krajinu,, .... i ti to djelomicno priznas al opravdas da je to zato sto sam ja vezao zastave sa saharom? :lol:

Da sam srbomrzac - ne mozes naci niti jedan jedini moj post na forumu da to potvrdjuje - samo izvoli nadji.

Pa ko onda ovdje laze i manipulira? Ja govorim opcepoznate stvari koje sam licno dozivio i koje je lako provjeriti na netu - a ti prvo nije pa jest i eto ti znas da sam ja vezivao zastave . :-)

Cim si poceo vaditi dijasporsku kartu i prosipati emocije - znam da si se poceo gubiti u ovoj temi.
Ne druskane moj, jedno je srpski nacionalizam i cetnikovanje po kosovu i srbiji, a drugo je "srbovanje"...ti ta dva pojma umjesis u isto pa prostres po forumu pa zato onda opet pokusavas to poturiti da Ja nesto kazem pa nekazem...nije, kazem ti losi su ti pokusaji da smjestas ljude tamo gdje ne pripadaju...i da im stavljas rijeci u usta.
Tebi je srbovanje i srpski nacionalizam vjerski obred u rangu da neko kaze da je Ajvatovica muslimanski nacionalizam...sve ti to pakujes u jedan fisek i pokusavas prodati M pod B.
Tebi kao "bivsem Jugoslovenu" nije prvi put da to se vidi iz mjeseca kad god ne ide debata oko Ex Yu, ti krenes sa '92 kao sigurica i ista ti mantra godinama...
Ma jasta si nego srbomrzac...istina je da je mjesec okrugao ali na nebu rijetko se pojavljuje u takvom obliku kad ga gledas sa zemlje, tako tvoja percepcija opste poznate stvari se vidi...filtriras stvari.
Cuj ja se igram sa emocijama, a ti i raja ti u tebe, znate o jugoslaviji oko 92...i sta je bio Seselj i sta je bio Bogicevic...cijela prica. :roll:
Dusman se veseli tvojim pobjedama ako ti pobjedjujes u argumentima..e moj...supalj si ko djevdjir :-) :lol:
Hank Paldum

#606 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

radostan dan wrote: 27/11/2019 18:52 Image
Da se ponovim po 500. put.
Nešto šta je normalno poput banana nije bilo u ponudi i kada smo bar kod te sitnice dostogli ostatak Evrope sada se ta farsa koristi kao argument kako je Jugoslavija bila super "imate banane ali šta je sa ostatkom?".
Mada sam siguran da gospodinu sa slike nije falilo banana, putovao je na mjesta gdje ih je mogao lično brati dok je mnogima Trst bio granica i onda kritikuju današnje političare koji putuju do Dubaia dok većina me može dalje od Neuma.
madner

#607 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

Lupas gluposti o krahu ekonomije i to predstavljas kao cinjenice.
Nije Ju ekonomija bila jedina koja je prosla ovu fazu u 80im, sve zemlje u razvoju su imale slican problem jer je uzrok bio isti. I gotovo sve su 90 i 00 napredovale.
Guadalajara

#608 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Guadalajara »

Mrsko mi je sad opsiran post da pisem...

Samo cu napisati ukratko sta vise nemamo:

- Fabriku azotnih jedinjenja Vitkovici Gorazde (koncentrovana dusicna kiselina, formalin, formaldehid)
- Fabriku kausticne sode u Lukavcu
- Energoinvestovu livnicu armatura
- Zicu
- Eneroinvest TAT
- Fabriku motora FAMOS
- Fabriku SOKO aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica
- Fabrike masina Unis Vogosca
- Hlor alkalni kombinat HAK 1 Polihem Tuzla
- Hlor alkalni kombinat HAK 2 TDI Tuzla
- Fabriku eksploziva Vitezit
- Barutanu SPS
- Pogon raketnog programa u Pretisu
- Fabriku borbenih vozila FAMOS/Remontni zavod
- Pogon optoelektronike ZRAK
LBVIEW

#609 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

Opet ista mantra kojom se srpski sovinizam pokusava prodati pod folklor. Kako ono rece: "nije nikog drugog srpski nacionalizam krajem 80-tih doticao", uvjeravajuci jednog Banjalucanina kako mu se ucinilo da je bio ugrozen od istog, da bi nakon samo par godina nejac protjerala pola stanovnika tog grada. :oops:
Last edited by LBVIEW on 28/11/2019 08:47, edited 1 time in total.
Guadalajara

#610 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Guadalajara »

dopuna
Guadalajara wrote: 27/11/2019 23:28 Mrsko mi je sad opsiran post da pisem...

POKRADNENO OD STRANE JNA/VRS/VJ:
- Fabrika motora FAMOS Hrasnica
- Pogon raketnog programa u Pretisu - dislocirano u Krusik Valjevo/Srbija
- Pogon tople deformacije metala TDM kovacnica - dislocirano u Krusik/Valjevo i Slobodu/Cacak/Srbija
- Pogon UTL lezajeva u Pretisu - dislociran u Temerin/Srbija (napomena da i ta fabrika u Srbiji radi)
- Fabriku borbenih vozila FAMOS/Remontni zavod - dijelom dislocirano u Bratunac dio u Srbiju
- Orao Rajlovac - dislociran u Bijeljinu
- Unis Pretis - Fabrika reznih alata od Volfram karbida - dislocirano u Uzice/Srbija

UNISTENO:
- Energoinvest TAT Stup
- Fabrika SOKO aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica Mostar

POKRADENO I UNISTENO OD DOMACIH LOPOVA:
- Barutanu SPS - dislocirano u Lucane/Srbija
- Fabriku azotnih jedinjenja Vitkovici Gorazde (koncentrovana dusicna kiselina, formalin, formaldehid) - postoji vijest da su domaci lopovi ukrali katalizatore od platine, rodijuma i srebra.
- Energoinvestovu livnicu armatura Alipasin most - tehnicka i razvojna dokumentacija prodana u Hrvatsku(da napomenem da firma u Hrvatskoj radi)
- Pogon optoelektronike ZRAK Kiseljak, Vares
- Zica
Hank Paldum

#611 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

Da ne zaboravimo i ovakvu propagandu kada se neke stvari nisu mogle više sakriti pa je se počelo sa patetikom. Dođe gastarbajter u posjetu pa priloži fotografije šta je sve ostvario u Njemačkoj, kuća, bazen, firma a naš brko mu spusti svojom fotografijom "evo šta sam ja ostvario" PLJUC :D
Jer eto svako ko je otišao nema djecu pa pati za plodnim Balkanom.

Nešto kao danas kad spustiš dijaspori "Nema kod Švabe rahatluka da se sa društvom na kahvu i pivu izađe" kao da Njemačka nema kafića :-)
zoomba

#612 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by zoomba »

Tito jedini koji nije dao strancima da se mjesaju u drzavu, ovo danas limunada od drzave..
MorningStar

#613 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by MorningStar »

zoomba wrote: 28/11/2019 01:09 Tito jedini koji nije dao strancima da se mjesaju u drzavu, ovo danas limunada od drzave..
Mislim jedini period u historiji juznih slavena sa nisu bili vazali neciji ili da nisu plesali kako im drugi kazu...
hAZNADAR

#614 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 27/11/2019 22:58

Ja podsjetim da jeste i u Bosni i to pred mojim ocima u Banjaluci gdje je pocelo i srbovanje da je to Srbija, i sikaniranje nesrba, kult Slobe, mitomanija u lokalnim medijima, na mjesta institucija i u opcini dodjose teski nacionalisti i ista garnitura poslije proglasi SAO Krajinu,, .... i ti to djelomicno priznas al opravdas da je to zato sto sam ja vezao zastave sa saharom? :lol:

Ne druskane moj, jedno je srpski nacionalizam i cetnikovanje po kosovu i srbiji, a drugo je "srbovanje"...ti ta dva pojma umjesis u isto pa prostres po forumu pa zato onda opet pokusavas to poturiti da Ja nesto kazem pa nekazem...nije, kazem ti losi su ti pokusaji da smjestas ljude tamo gdje ne pripadaju...i da im stavljas rijeci u usta.
Tebi je srbovanje i srpski nacionalizam vjerski obred u rangu da neko kaze da je Ajvatovica muslimanski nacionalizam...sve ti to pakujes u jedan fisek i pokusavas prodati M pod B.
Tebi kao "bivsem Jugoslovenu" nije prvi put da to se vidi iz mjeseca kad god ne ide debata oko Ex Yu, ti krenes sa '92 kao sigurica i ista ti mantra godinama...
Ma jasta si nego srbomrzac...istina je da je mjesec okrugao ali na nebu rijetko se pojavljuje u takvom obliku kad ga gledas sa zemlje, tako tvoja percepcija opste poznate stvari se vidi...filtriras stvari.
Cuj ja se igram sa emocijama, a ti i raja ti u tebe, znate o jugoslaviji oko 92...i sta je bio Seselj i sta je bio Bogicevic...cijela prica. :roll:
Dusman se veseli tvojim pobjedama ako ti pobjedjujes u argumentima..e moj...supalj si ko djevdjir :-) :lol:
Koji lik hebote,.. :lol: Mene Banjalucanina pokusava ubijediti da ono sto sam dozivio u BL poput kulta Slobe spasitelja, price, parola, natpisa,.. da je BL Srbija, inace price Srbija dokle je srpski grob, otvorene prijetnje ratom i zveckanja oruzjem, sikaniranja nesrba,.... eto tek dio srpskog folklora i kulture. Jok to kao nije bio nije nacionalizam. Ko je protiv takve "kulture" - taj je srbomrzac. :lol: Znaci nemas nijedan moj post kao jasan dokaz mrznje - vec samo taj zakljucak tvoje visokoumne logike. :lol:

Mislim skidam kapu, stvarno svaka cast,... kada si uspio kupiti ovdje naivne jugonostalgicare standardnim forama o Jugi i antidijasporskim,... i onda kao dio raje prodavati i tu pricu. Kao i ostale tvoje poznate price. Uzimaj levate dok mozes. Ali ovako izmedju mene i tebe, bez predstave drugima - ti jako dobro znas koliko sam te puta ne samo nasamarao vec i predvidio sta ces sljedece reci. De sad nastavi sa svojim istim adutima.
Last edited by hAZNADAR on 28/11/2019 08:34, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#615 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

MorningStar wrote: 28/11/2019 02:01
zoomba wrote: 28/11/2019 01:09 Tito jedini koji nije dao strancima da se mjesaju u drzavu, ovo danas limunada od drzave..
Mislim jedini period u historiji juznih slavena sa nisu bili vazali neciji ili da nisu plesali kako im drugi kazu...
Jok, nisu uopce pravili cistke u partiji po Staljinovim naredbama, nisu poslije kada su se zakacili sa Staljinom dobili nikakvu pomoc od Amera
hAZNADAR

#616 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

madner wrote: 27/11/2019 23:02 Lupas gluposti o krahu ekonomije i to predstavljas kao cinjenice.
Nije Ju ekonomija bila jedina koja je prosla ovu fazu u 80im, sve zemlje u razvoju su imale slican problem jer je uzrok bio isti. I gotovo sve su 90 i 00 napredovale.
Ne samo krah ekonomije vec krah sistema. Velika razlika i vec objasnjeno sa zatvorenim trzistem i konkurentnosti robe.

NIje to bilo isto kao kriza u Britaniji recimo pa da ekonomska kriza rezultira otpustanjima, zatvaranjima rudnika i pogona, inflacijom najvise 15%, blazom devalvacijom, porastom nezaposlenosti,.... To je nesto sto svaki sistem s´vremena na vrijeme moze podnijeti.

U YU je dinar devalviran 30% na samom pocetku 80-te i nikada se to nije poslije zaustavilo, inflacija znala dostignuti i 70%, pocele nestasice,... i sto je najbitnije YU ekonomija se prvi put suocila sa problemom svog sistema. Ili otvoriti trziste pa time obezvrijediti svoju robu i samim tim unistiti proizvodnju, dopustiti proizvodnju i u privatnom sektoru,... - ili gurati i dalje sistem drzavno kontrolisanog zatvorenog trzista kojeg niko vise u YU nije zelio i gdje se roba cesto gomilala. Ovo drugo je jedino i moglo ublaziti krah sistema ili masovna otpustanja. A ako si stariji - valjda se sjecas kako je teznja za vecim izborom robe tada bila vlazan san mozda i vise nego ovo danasnja teznja za vise posla i pravde.

Moze se YU ekonomija samo usporediti sa ostalim zemljama gdje su na vlasti bili komunisti - i gdje je bio slican problem - samo malo stroziji rezim. Sve i jedan takav sistem je kolapsirao - razlika je samo u tome sto je u YU nacionalizam dobio veci polet i doveo do rata.
Last edited by hAZNADAR on 28/11/2019 08:31, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#617 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Guadalajara wrote: 27/11/2019 23:57 dopuna

Mrsko mi je sad opsiran post da pisem...

POKRADNENO OD STRANE JNA/VRS/VJ:
- Fabrika motora FAMOS Hrasnica
- Pogon raketnog programa u Pretisu - dislocirano u Krusik Valjevo/Srbija
- Pogon tople deformacije metala TDM kovacnica - dislocirano u Krusik/Valjevo i Slobodu/Cacak/Srbija
- Pogon UTL lezajeva u Pretisu - dislociran u Temerin/Srbija (napomena da i ta fabrika u Srbiji radi)
- Fabriku borbenih vozila FAMOS/Remontni zavod - dijelom dislocirano u Bratunac dio u Srbiju
- Orao Rajlovac - dislociran u Bijeljinu
- Unis Pretis - Fabrika reznih alata od Volfram karbida - dislocirano u Uzice/Srbija

UNISTENO:
- Energoinvest TAT Stup
- Fabrika SOKO aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica Mostar

POKRADENO I UNISTENO OD DOMACIH LOPOVA:
- Barutanu SPS - dislocirano u Lucane/Srbija
- Fabriku azotnih jedinjenja Vitkovici Gorazde (koncentrovana dusicna kiselina, formalin, formaldehid) - postoji vijest da su domaci lopovi ukrali katalizatore od platine, rodijuma i srebra.
- Energoinvestovu livnicu armatura Alipasin most - tehnicka i razvojna dokumentacija prodana u Hrvatsku(da napomenem da firma u Hrvatskoj radi)
- Pogon optoelektronike ZRAK Kiseljak, Vares
- Zica
Koja je svrha nabrajanja i uspjesnih firmi prije rata i unistenih firmi za i poslije rata. Kada je cinjenica da je YU ekonomija krahirala prije rata.
spreca

#618 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Guadalajara wrote: 27/11/2019 23:28 Mrsko mi je sad opsiran post da pisem...

- Fabriku azotnih jedinjenja Vitkovici Gorazde (koncentrovana dusicna kiselina, formalin, formaldehid)
- Energoinvestovu livnicu armatura
- Zicu
- Eneroinvest TAT
- Fabriku motora FAMOS
- Fabriku SOKO aviona, helikoptera, bespilotnih letjelica
- Hlor alkalni kombinat HAK 1 Polihem Tuzla
- Hlor alkalni kombinat HAK 2 TDI Tuzla
- Barutanu SPS
- Pogon raketnog programa u Pretisu
- Fabriku borbenih vozila FAMOS/Remontni zavod
- Pogon optoelektronike ZRAK
Ma nemamo nista.....ali zato imamo svega sto nebi trebali imati
daddy-kool

#619 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by daddy-kool »

hAZNADAR wrote: 28/11/2019 08:29
Moze se YU ekonomija samo usporediti sa ostalim zemljama gdje su na vlasti bili komunisti - i gdje je bio slican problem - samo malo stroziji rezim. Sve i jedan takav sistem je kolapsirao - razlika je samo u tome sto je u YU nacionalizam dobio veci polet i doveo do rata.
Prije svega nije YU nacionalizam nego srpski nacionalizam koji se rasplamsao nakon Titove smrti. Kako to da krah ekonomije nije doveo do rata u sličnim državnim tvorevinama (SSSR, Čehoslovačka)? Ukratko, nije postojao agresivni, osvajački nacionalizam koji je zamijenio komunističku dogmu, kao što je to bilo u YU.
LBVIEW

#620 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

daddy-kool wrote: 28/11/2019 09:01
Prije svega nije YU nacionalizam nego srpski nacionalizam koji se rasplamsao nakon Titove smrti. Kako to da krah ekonomije nije doveo do rata u sličnim državnim tvorevinama (SSSR, Čehoslovačka)? Ukratko, nije postojao agresivni, osvajački nacionalizam koji je zamijenio komunističku dogmu, kao što je to bilo u YU.
Kakav nacionalizam, to BiH nije doticalo, a ako i jeste to je bio folklor, kako rece mudrac Djeneral. :D
General War

#621 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

hAZNADAR wrote: 28/11/2019 08:07
General War wrote: 27/11/2019 22:58

Koji lik hebote,.. :lol: Mene Banjalucanina pokusava ubijediti da ono sto sam dozivio u BL poput kulta Slobe spasitelja, price, parola, natpisa,.. da je BL Srbija, inace price Srbija dokle je srpski grob, otvorene prijetnje ratom i zveckanja oruzjem, sikaniranja nesrba,.... eto tek dio srpskog folklora i kulture. Jok to kao nije bio nije nacionalizam. Ko je protiv takve "kulture" - taj je srbomrzac. :lol: Znaci nemas nijedan moj post kao jasan dokaz mrznje - vec samo taj zakljucak tvoje visokoumne logike. :lol:

Mislim skidam kapu, stvarno svaka cast,... kada si uspio kupiti ovdje naivne jugonostalgicare standardnim forama o Jugi i antidijasporskim,... i onda kao dio raje prodavati i tu pricu. Kao i ostale tvoje poznate price. Uzimaj levate dok mozes. Ali ovako izmedju mene i tebe, bez predstave drugima - ti jako dobro znas koliko sam te puta ne samo nasamarao vec i predvidio sta ces sljedece rec :lol: i. De sad nastavi sa svojim istim adutima.

Razgulio si ti prije icega u B.L kao deklarirani Jugosloven sa Jugoslovenskim pasosem u sVecku, pa kad si se smjestio onda se evo godinama posipas pepelom i glumis veceg papu od pape.
Ja se takvih nagledao " kriticara".
Ma slobodno ti samaraj, :mrgreen: monti pajton je napravio cijeeli film sa skecevima koji su tvoje ogledalo.
Mene beskonacno uveseljavas.
Last edited by General War on 28/11/2019 09:17, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#622 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote: 28/11/2019 09:01
Pa i napisao sam nacionalizam u YU a ne YU nacionalizam. U,uuuuuu :D
U YU nije bio samo krah ekonomije vec opcenito krah tog ekonomskog sistema sto je mnogo gore i teze od tek kraha ekonomije.

Ironicno ali slobode koje je YU imala u odnosu na ostale komunisticke zemlje su ubrzale krah sistema. A zasto se Cehoslovacka nije u krvi razisla - je valjda jasno, nisu imali nesto sto mi imamo al bolje da to ne kazem da me War ne napane. :D
Last edited by hAZNADAR on 28/11/2019 09:26, edited 1 time in total.
Haris.ba

#623 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haris.ba »

megaman4 wrote: 27/11/2019 19:56
Haris.ba wrote: 27/11/2019 19:41
RtrnOfSalisbury wrote: 27/11/2019 19:17 imal neko da objasni sta je to trebalo uradit da yugovina prezivi :D firmi je bilo masala, izvoz cvjeto samo je deviza kanda manjkalo. pitanje se more i preformulisat: dje su pare sto je pito i merlin dino onomad na sastanku. dje su pare :?:
Ako je samo u pitanju ekonomija, trebalo je uraditi što je uradila Slovenija.
Nije se smio dirati Ante Marković. To je bila kardinalna greska.

Milosevic je glumio velikog baju, uništio sve i na kraju i sam skoncao kako je skoncao.

Rezultat: Trajno ekonomski unisten prostor bivse drzave. Zauzvrat kauboji sa zapada bez ispaljenog metka sve poklopili, uzeli sve resurse, a narod usljed nedostatka posla, primoran bjezati odavde.

Jedino političari dobro prosli. Zaduzivat ce se sve dok ne prodaju i zadnji kamen i zadnji grumen zemlje .
Ne pričam o Anti Markoviću. On je bio samo povukao neke stabilizacione makroekonomske poteze koje je mogao zbog toga što je sistem bio u očaju, pa dopustio što inače ne bi dopustio.

Pričam da je Jugoslavija da se gledalo samo ekonomski sistem, mogla uraditi isto ko i Slovenija za vrijeme nezavisnosti. Tako je mogla izvršiti tranziciju. I to je odgovor samo na pitanje šta se moglo najbolje uraditi sa ekonomske strane. Drugo je što politički više nije moglo.
muha_sa

#624 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by muha_sa »

Mi smo balkanski primitivusi i poredit nas sa Cesima je................................. :-)
hAZNADAR

#625 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

General War wrote: 28/11/2019 09:15
:-x
Razgulio si ti prije icega u B.L kao deklarirani Jugosloven sa Jugoslovenskim pasosem u sVecku, pa kad si se smjestio onda se evo godinama posipas pepelom i glumis veceg papu od pape.
Ja se takvih nagledao " kriticara".
Ma slobodno ti samaraj, :mrgreen: monti pajton je napravio cijeeli film sa skecevima koji su tvoje ogledalo.
Mene beskonacno uveseljavas.
Kao sto rekoh - lako te predvidjeti. Kada te isamaram - pokusavas sarmirati ovdje raju klasicnim antidijasporskim forama. Evo tope se Jugosloveni tvojim ponovnim spomenima SveCke kao da to ima ikakve veze sa temom. E sad im nastavi svoju suplju kako je izdajnik Bogicevic kriv sto nije uveo vojnu huntu, i da je srpski nacionalizam tj folklor u Banjaluci bio opravdan zbog vezivanja zastava. Ako te ko drugi isamara - samo mu provjeri na IP jel SveCka, Dojc, merika,.... i spasavaj se. :mrgreen:

Neka te. Dok je tebe i tvog svijetlog primjera jugoslovenstva - covjek i ne mora objasnjavati odredjene zablude.
Locked