STA MISLIMO O BIVSOJ YU
- LBVIEW
#527 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ok, ti citas, ja smatram kako mi ti likovi koji pod krinkom borbe protiv neoliberalizma relativiziraju svakog moguceg diktatora i zlocinca, koji se kao suprostavio Americi, nisu potrebni, i svi zadovoljni. A da ima materijala to svakako, samo ChossudovskI, Chomski, ne hvala, jednostavno ne mogu/zelim preci preko podrske srpskom fasizmu od strane istih.piupiu wrote: ↑27/11/2019 16:19Niko te i ne tjera da čitaš. Ja rekoh ja kad analiziram, ja sve čitam. Na Google Scholar-u preko 7000 raznih članaka na dotičnu temu. Samo što se ne mogu povezati, jer su mahom iza raznih pay walls.
Inače, kad već pominješ CIA-u i MMF, ništa neobično u njihovom angažmanu, bilo kome kome padnu na um rat u Vijetnamu, the Reagan doctrine, intervencije po Latinskoj Americi, rat u Iraku... ne vidi ništa pretjerano konspirativno u njihovom angažmanu ovdje. Problem je što likovi ko Chossudovsky i Chomsky, kao ni veliki dio svjetske ljevice, nisu baš najbolje proučili Miloševića.
Slažem se za Chomskog, rekoh to već u prvom postu. A kako mu je neoliberalizam omogućio kritiku istog? Ne kontam? Da je do neoliberalizma, Chomsky se ne bi ni zaposliti mogao.S njim pod ruku moze i Chomski koji, iz udobne fotelje neovisnog intelektualca trubi kako je Miloseviceva Srbija bila na braniku borbe protiv imperijalizma i neoliberalizma, a da ironija bude veca uypravo mu je taj isti neoliberalizam omogucio kritiku istog.
Hvala.I tebi ugodan dan.
Sto se Chomskog tice, pise iz drzave u kojoj je taj neoliberalizam dominantan, koji je u takoreci srzi vecine zapadnih demokratskih uredjenja i, kakav god bio,a slazem se da postoji mali milion stvari za kritiku, omogucava mu da slobodno iznosi svoje stavove. Sto on koristi dizucu u nebesa sisteme i rezime koji bi ga, da djeluje kod istih i da nastavi biti dosljedan sebi, te kritizirati vlast, skratio za glavu - Milosevic, Putin... sve borci protiv nepravde, imperijalizma, za dobrobit covjecanstva.
Pozdrav!
Last edited by LBVIEW on 27/11/2019 16:37, edited 1 time in total.
- MorningStar
#528 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Mrznja je i srusila, mrznja sa svih strana koja je iznutra pojela sve.Oni naj**** su uvijek najglasniji. A Titi i partiji samo zamjerim sto nije gazio ko staljin, sta republike nema republika provincije, sta narodi narod jedan jugosloveni, sta vjerske institucije... samo nas motka moze drzati pod kontrolom ali za razliku od ovih danas preferiram da je ta motka nasa nego da nas lupaju stranci istom a mi ko pudlice lizemo li lizemo kome stignemo.
- LBVIEW
#529 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Prica o mrznji, a zagovara staljinisticke metode protiv neistomisljenika.
Jugosloven in a nutshell.
Jugosloven in a nutshell.
- spreca
#530 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ja sam uvijek mislio da si ti ozbiljniji......kazes zasto nije odplatila dug koji je ako se ne varam bio oko 24milijarde......ceo svijet je u kreditima ,jedan vraca uzima drugi itd..........danas je hrvatska u dugu ako se ne varam oko 80milijardi...sta mislis kad ce ga vratiti?...nikada dok postoji ovaj dunjaluk,jer nema prazna je ko i narodni joj dzepovi.....kazete za tite svi otisli u njemacku da rade sto je ocita laz mnogi jesu otisli ito uglavnom najvise fizicka radna snaga a pismeni su uglavnom radili u drzavi ali istina je da nije bilo viza ,Pasos bi skoro najpriznatiji u svijetu ,jer su uvazavali tu drzavu a sad nemozes potrositi ni po rezervoara benzina a vec te 3x pitaju za vizu itd......dabas su sela jarane prazna....nekad se kroz moje selo moralo voziti polako jer je djece bilo na putu stalno neko u skolu a neko iz naroda po putu kao na Korzou.....a sad kroz isto to selo mozes slobodno stotku nigdje zive duse pola kuca zakljucano tokom cijele godine,pa kud taj narod ode sa cijelim familijama iz ove dobrote usrane
-
hAZNADAR
#531 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sad samo treba da krene uobicajena suplja koliko je onda napravljeno a koliko sad,... poredjenje drzave od 24 miliona sa BiH, da se zakace autoputevi i atomska,... Jos ce i SSSR koji je slao ljude u svemir ispasti veci paradiz od YU.MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:26Kinezi su napravili jednu malu a kod Tuzle se otimamo da isprosimo kako da se napravi jedan blok - sesti (sto insinuira da je neko vec napravio prethodnih 5 prijespreca wrote: ↑27/11/2019 16:23
![]()
u BiH sve gradjevinske firme danas kad bi spojio nemozes napraviti jednu Vranicu,ili tadasnji ZGP,ili GP Bosnu,GP Tehniku Tuzla i da ne nabrajam...sve malo pa procitam u Sa sa skele pao i poginuo radnik,jer ne postoji Zavod za zastitu rada.....pogledaj u cemu sad rade radnici po grailistima u BiH,u Tenama......a prije su zaduzivali sve od odjece i obuce do zastite u Zimskim uslovima rada i opet nesto prde ,jer tako im je pricao deda od koleginog kolege
....kinezu nam prave Termo elektrane a mi prije 40 godina napravili Atomsku centralu u Krskom,izgradili pola Azije ,Afrike i Evrope
![]()
![]()
) I onda krenu aaa zato pravimo autoput Jugoslavija nije pravila, jeste pravila je - i da je opstala danas bi taj autoput imali.Nego se poredi drzava od prije 30 godina u kojoj su zgrade gradjene sa sklonistima sa danasnjom u kojoj napravimo tibru
![]()
Sve te radne pobjede YU supersile koja je bolje gradila i radila ne moze sakriti cinjenicu da je ista YU ekonomski kolapsirala. Sta je onda bio uzrok onolikog pada i proizvodnje i dinara i onolike inflacije,.. pored toliko firmi i toliko radnih pobjeda? Zasto onda nismo mogli nastaviti onako lagodan zivot u toj supersili - Srbi krivi mozda, Ameri,... neko treci?
Svjedoci tog vremena samo ruse bajke o idili. Radije postavi pitanje odakle tolika ljubav prema propalom sistemu i koji je smisao toga danas.Ja nemogu da shvatim od kuda tolika mrznja prema toj bivsoj drzavi...imam utisak da ovdje pisu sve sami oni sa Golog otoka
- MorningStar
- MorningStar
#533 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jes ali ta drzava nije gradila samo BiH gradila je i ostale republike tako da ti tu populacija ne igra ulogu jel ?hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:41
Sad samo treba da krene uobicajena suplja koliko je onda napravljeno a koliko sad,... poredjenje drzave od 24 miliona sa BiH, da se zakace autoputevi i atomska,... Jos ce i SSSR koji je slao ljude u svemir ispasti veci paradiz od YU.
Sve te radne pobjede YU supersile koja je bolje gradila i radila ne moze sakriti cinjenicu da je ista YU ekonomski kolapsirala. Sta je onda bio uzrok onolikog pada i proizvodnje i dinara i onolike inflacije,.. pored toliko firmi i toliko radnih pobjeda? Zasto onda nismo mogli nastaviti onako lagodan zivot u toj supersili - Srbi krivi mozda, Ameri,... neko treci?
Svjedoci tog vremena samo ruse bajke o idili. Radije postavi pitanje odakle tolika ljubav prema propalom sistemu i koji je smisao toga danas.
Nismo mogli nastaviti jer prvenstveno je proradila srpska i hrvatska glupost. A ostali se nasli izmedju..
- spreca
#534 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Imas raznih neistomisljenika...imas ih evo i kod nas sada...slazes li se sa njima ,o otcepljenju trecem itd itd...nema idealnih sistema i da svima sve pase ,ali osnov svi moraju postovati
-
hAZNADAR
#535 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Plitko i povrsno posmatranje stvari.spreca wrote: ↑27/11/2019 16:40
Ja sam uvijek mislio da si ti ozbiljniji......kazes zasto nije odplatila dug koji je ako se ne varam bio oko 24milijarde......ceo svijet je u kreditima ,jedan vraca uzima drugi itd..........danas je hrvatska u dugu ako se ne varam oko 80milijardi...sta mislis kad ce ga vratiti?...nikada dok postoji ovaj dunjaluk,jer nema prazna je ko i narodni joj dzepovi.....kazete za tite svi otisli u njemacku da rade sto je ocita laz mnogi jesu otisli ito uglavnom najvise fizicka radna snaga a pismeni su uglavnom radili u drzavi ali istina je da nije bilo viza ,Pasos bi skoro najpriznatiji u svijetu ,jer su uvazavali tu drzavu a sad nemozes potrositi ni po rezervoara benzina a vec te 3x pitaju za vizu itd......dabas su sela jarane prazna....nekad se kroz moje selo moralo voziti polako jer je djece bilo na putu stalno neko u skolu a neko iz naroda po putu kao na Korzou.....a sad kroz isto to selo mozes slobodno stotku nigdje zive duse pola kuca zakljucano tokom cijele godine,pa kud taj narod ode sa cijelim familijama iz ove dobrote usrane
Cijeli svijet u kreditima ali svijet nije ekonomski kolapsirao, nije imao devalvaciju i inflaciju kao YU. Mozda taj svijet nije davao dzabane i time kupovao socijalni mir. Uostalom - svi koji hvale YU i sve pogodnosti - kako objasnjavate ekonomski kolaps te drzave? Zasto je YU krahirala a nisu drugi zaduzenici?
-
hAZNADAR
#536 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Ovako se prave bajke. Krivi Srbi i Hrvati dakle - a nije bva YU prethodno krahirala?MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:44Jes ali ta drzava nije gradila samo BiH gradila je i ostale republike tako da ti tu populacija ne igra ulogu jel ?hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:41
Sad samo treba da krene uobicajena suplja koliko je onda napravljeno a koliko sad,... poredjenje drzave od 24 miliona sa BiH, da se zakace autoputevi i atomska,... Jos ce i SSSR koji je slao ljude u svemir ispasti veci paradiz od YU.
Svjedoci tog vremena samo ruse bajke o idili. Radije postavi pitanje odakle tolika ljubav prema propalom sistemu i koji je smisao toga danas.
Nismo mogli nastaviti jer prvenstveno je proradila srpska i hrvatska glupost. A ostali se nasli izmedju..
Last edited by hAZNADAR on 27/11/2019 16:54, edited 1 time in total.
- MorningStar
#537 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Sukob oko moci u Jugoslaviji je krenuo i prije nego je Tito umro, glavni akteri SK Srbije,SK Hrvatske i donekle malo Slovenci.
Faktima - pogledas kroz prozor.Evo krade se 30 godina jos nisu uspjeli sve fabrike da uniste... al rade momacki na tome.
-
hAZNADAR
#538 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
O cemu ti pricas? Citas li ti uopce proste fakte koje mozes naci bilo gdje a kojih sam i ja svjedok o padu i proizvodnje, i padu dinara i inflaciji?MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:53Sukob oko moci u Jugoslaviji je krenuo i prije nego je Tito umro, glavni akteri SK Srbije,SK Hrvatske i donekle malo Slovenci.
Faktima - pogledas kroz prozor.Evo krade se 30 godina jos nisu uspjeli sve fabrike da uniste... al rade momacki na tome.
Kako su to molim te brezobrazni Srbi i Hrvati ekonomski shebali YU - hajd da i to jos cujem.
Toliko upiranje da se dokaze neka ekonomska idila u YU je stvarno kao dijagnoza - neki imaju prijeku potrebu da u te bajke vjeruju.
- spreca
#539 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:41
Sve te radne pobjede YU supersile koja je bolje gradila i radila ne moze sakriti cinjenicu da je ista YU ekonomski kolapsirala. Sta je onda bio uzrok onolikog pada i proizvodnje i dinara i onolike inflacije,.. pored toliko firmi i toliko radnih pobjeda? Zasto onda nismo mogli nastaviti onako lagodan zivot u toj supersili - Srbi krivi mozda, Ameri,... neko treci?Eto sad je puno boljejer sad smijes Bakiru jebati i Aliju i mater i nista ne bude,a prije Titi nisi smio nista reci,jel to danas to sto je boljezasto danas u ovoj nasoj super govnariji nemozemo lagodno zivjeti bar kao tada?......na sta danas licimo,ni na sta....da nije stranaca ni kusur nebi ostao od nas,zamisli kakvu bi danas imali inflaciju da BAM nije na silu privezan nekadasnjoj njemackoj marki....ljudi sta vam je
Svjedoci tog vremena samo ruse bajke o idili. Radije postavi pitanje odakle tolika ljubav prema propalom sistemu i koji je smisao toga danas.Ja nemogu da shvatim od kuda tolika mrznja prema toj bivsoj drzavi...imam utisak da ovdje pisu sve sami oni sa Golog otoka
- MorningStar
#540 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Rusenje Jugoslavije je pocelo mnogo prije 1990 - rusenje ekonomije je bio dio tog rusenja drzave.Kada politicki potresas drzavu,desava se otimacina za moc,razjedinjenost ... ekonomija ide dole.hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:56
O cemu ti pricas? Citas li ti uopce proste fakte koje mozes naci bilo gdje a kojih sam i ja svjedok o padu i proizvodnje, i padu dinara i inflaciji?
Kako su to molim te brezobrazni Srbi i Hrvati ekonomski shebali YU - hajd da i to jos cujem.
Toliko upiranje da se dokaze neka ekonomska idila u YU je stvarno kao dijagnoza - neki imaju prijeku potrebu da u te bajke vjeruju.
Bajka ? Gdje zivis ako te mogu pitati, pa da na brzinu sumiramo efekte 25 godina "napredka" sada.
- CPT
#541 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
cuj rusenje, a citav zivot bila kreditima i donacijama ZapadaMorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:59Rusenje Jugoslavije je pocelo mnogo prije 1990 - rusenje ekonomije je bio dio tog rusenja drzave.Kada politicki potresas drzavu,desava se otimacina za moc,razjedinjenost ... ekonomija ide dole.hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:56
O cemu ti pricas? Citas li ti uopce proste fakte koje mozes naci bilo gdje a kojih sam i ja svjedok o padu i proizvodnje, i padu dinara i inflaciji?
Bajka ? Gdje zivis ako te mogu pitati, pa da na brzinu sumiramo efekte 25 godina "napredka" sada.
-
hAZNADAR
#542 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Boli te q gdje ja zivim , pricamo o YU koju dobro pamtim i po svemu sudeci poznajem bolje od tebe. I uopce i ne tvrdim da je danas bolje u BiH, samo podvlacim da usporedba nema mjesta jer se radi o totalno razlicitim sistemima sa svojim pogodnostima ili negativnostima.MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:59Rusenje Jugoslavije je pocelo mnogo prije 1990 - rusenje ekonomije je bio dio tog rusenja drzave.Kada politicki potresas drzavu,desava se otimacina za moc,razjedinjenost ... ekonomija ide dole.hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:56
Nije tacno da su nacionalisti srusili YU ekonomiju - YU ekonomija je bila pogresno postavljena, i jednostavno nije mogla podmiriti potrebe Jugoslovena koji su velikom vecinom zeljeli nesto drugo. Zatvoreno trziste koje je YU imala je omogucavalo zivotarenje domace privrede jer drzava nije mogla kontrolisati potrosnju. Pa se desavalo da neke firme nagomilaju svoje proizvode i uspore a plate i dalje idu pa otud i pamtimo privilegije pauzice i kafice.
Postirate sliku sa nisom domacih firmi a ja podsjecam da ta sva roba koju se te firme proizvodile nije bila toliko kvalitetna ili jeftina kako su Jugosloveni zeljeli. Ko bi ti kupovao domace prehrambene proizvode Vitaminke recimo kada si imao niz kvalitetnih i jeftinijih uvezenih iz Madjarske, Bugarske,... Ko bi ti kupovao EI Nis, Cajevca,.. ako u trgovini moze kupiti i Philisa, Samsunga,...? Drzava je previse razmazila radnike sistemom neotpustanja i dijeljenja stanova,... sila naselja i pogona je izgradjeno kreditima koje drzava nije mogla vratiti pa se spasavala devalvacijom valute i zabranom uvoza. Drzava je sputavala privatni sektor i radije davala injekcije bankama koje su poslije davale pare firmama za plate jer nisu zaradjivale dovoljno. Inflacija mljela. To ti nisu krivi nikakvi velikosrbi i velikohrvati,... to je prosto i jednostavno greska komunista ma koje nacije bili. Nacionalizam je dobio krila tek kada je bilo izvjesno da je drzava krahirala i tek tada imas povampirenje nacionalizma i jagmu da se jami ko sta moze jer brod tone.
YU ekonomiju znaci nije spasilo ni zatvoreno trziste, jos manje otvoreno trzizte gdje domaca roba nebi mogla konkurisati stranoj, YU ekonomiju koja je dala onolike privilegije radnicima nije moglo nista spasiti.
Kakvi Srbi i Hrvati u ovoj prici pocetka osamdesetih? Pa da Belgija krahira - povampirili bi se i valonski i flamanski nacionalisti, da Britanija krahira i tu bi nacionalizam dosao do izrazaja,.... ali u tim drzavama i pored kriza i recesija nije doslo do totalnog kolapsa kao sto je doslo u YU.
- nosara
#543 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Dijaspora balkanski sarkom.
-
Alles-Tamam
#544 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Koliko vas je zapravo živjelo u Yugi?
I pod živio ne mislim da je imao 7 godina kad se ista raspala,nego da je radio osnivao porodici i te zajebancije.
Ja iskreno svoje roditelje nikad nisam pitao kako je vama bilo u Yugi, niti su oni mene peglali sa time.
Onako površno što znam, mogu reći da ja ne bih mogao niti volio da sam se rodio u tom periodu.
I pod živio ne mislim da je imao 7 godina kad se ista raspala,nego da je radio osnivao porodici i te zajebancije.
Ja iskreno svoje roditelje nikad nisam pitao kako je vama bilo u Yugi, niti su oni mene peglali sa time.
Onako površno što znam, mogu reći da ja ne bih mogao niti volio da sam se rodio u tom periodu.
- General War
#545 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Jasta je nego realniji Munirin nacin, zato je ovako kako i jeste u bosni...tebi i njoj nista ne fali...ona u SA a ti u SWhAZNADAR wrote: ↑26/11/2019 23:43Realniji je i munirin nacin gledanja politike od tebe sto zali sto Srbi nisu vojnim pucem zauzeli cijelu YU i nametnuli strahovladu.General War wrote: ↑26/11/2019 18:49...Dok su sa juzne strane dosli Hrvatski mirotvorci...Munirin nacin gledanja politike je stvarno smjesno po ko zna koji put svjedociti.
Nacionalizam u Srbiji nikoga nije tangirao u drugim republikama, vec nerazrijeseni racuni Srbije i Hrvatske koji su namireni preko Bosne na njihovo opCe zadovoljstvo...Nije Milosevic otisao u hag radi Bosne i bosnjaka.![]()
Nacionalizam u Srbiji nije nikoga tangirao velis u drugim republikama?Hoces reci da se nije osjetio u mojoj Banjaluci? I inace gdje god je bil srpska vecina u YU? Hajd me ubijedi u to. Eto nek ti bude da su ustase pocele ugrozavati tvoje postene Srbe u Hrvatskoj - ko je zapoceo u mojoj BL prije rata?
Da je jugoslovenstvo postalo bolest je i dokaz kako si ti uletio u klix raju i kako se zmiri na mnoge tvoje izjave. Jugosloveni ce ti oprostiti i da slavis Seselja - samo dok hvalis YU i Titu.
Sta je to bio problem ti u Banjaluci...tjerali te da nosis mosti lazarove kasnih osamdesetih? Sta ti smeta srpska vecina u Yu gdje god da su opstinama..bili su vecina i u BiH pa eto te. Ja razumijem tvoj i drugih taj antisrpski uopsteni sentiment ali to je cisti rasizam i ksenofobija to sto ti pricas (i raja utebe) kad se cita sa strane a ne neki patriotizam.
Sta je Ko poceou u "tvojoj" BL?
A kad vec opet pocinjes sa svojim glupostima moji-tvoji...pa sta bi sa "mojim" postenim srbima na kraju od tvojih postenih ustasa u Hrvatskoj? A moram primjetiti svako malo od tebe i raje utebe ti...malo iskoci ti "civjece" iz tebe...sta sad Bosma ima sa Hrvaskom? pa mi to trpas zajedno? Tebi ako je bosna BL. SA, BJ i srebrenica meni nije...a i hercegovci bi te poslali u onu stvar.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#546 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Svedska.MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:59
- Carnival_Row
#547 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
The Weight Of Chains | Deleted Scene 1 | Sarajevo
- General War
#548 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
U Yugoslaviji se imalo makar sta rusiti i danas sve sto imamo je ustedjevina od jugoslavije i donacije.MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:59
Rusenje Jugoslavije je pocelo mnogo prije 1990 - rusenje ekonomije je bio dio tog rusenja drzave.Kada politicki potresas drzavu,desava se otimacina za moc,razjedinjenost ... ekonomija ide dole.
A ovaj gospodin ti je iz Swerige
Last edited by General War on 27/11/2019 18:24, edited 2 times in total.
- LBVIEW
#549 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
Koji balvani, mislis oni u Kninu?MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:42To nije iz mrznje nego iz sprjecavanja balvana da istom poruse sve.Pusti im malo evo vidili smo sta se desi.
- CPT
#550 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU
kao i onda, pogotovo u BiHGeneral War wrote: ↑27/11/2019 18:21U Yugoslaviji se imalo makar sta rusiti i danas sve sto imamo je ustedjevina od jugoslavije i donacije.MorningStar wrote: ↑27/11/2019 16:59Rusenje Jugoslavije je pocelo mnogo prije 1990 - rusenje ekonomije je bio dio tog rusenja drzave.Kada politicki potresas drzavu,desava se otimacina za moc,razjedinjenost ... ekonomija ide dole.hAZNADAR wrote: ↑27/11/2019 16:56
1:30, prica kao i danas
Last edited by CPT on 27/11/2019 18:26, edited 1 time in total.