STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
CPT

#476 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 27/11/2019 13:03
CPT wrote: 27/11/2019 12:58
Da.... sastavlja se i Fiat u Krajgujevcu pa nema nekog rahatluka... Sve dok bude kapala subvencija. Sastavlja se i Renault u Sloveniji... Sve do drzava sponzorise. Ja fantazije...
A koja vlada ne subvencionira svoju privredu? :?

Evo ja iz prve, nasumce izguglah ovo:

https://www.thebalance.com/government-s ... tc-3305788
kao prvo, ne radi se o subvenciji vlastite privrede vec strane korporacije... gdje glavnu ulogu igraju lobi&populizam

mi vama par miljard drzavnog novca godisnje a vi nama kao "investirati" donosite glasove mase zeljne posla
madner

#477 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 27/11/2019 13:04
madner wrote: 27/11/2019 13:01

Kakva je subvencija bila prije? :D
Jos jednom, proizvodi iz Vogosce su velikom vecinom isli u izvoz.

Inace ne znam kakve probleme imas sa subvencijama, EU obilato iste koriste. Od poljoprivrede do Airbusa.
Provjeri zasto se doslo do sastavljanja u TASu... Subvencije su generalno pljacka naroda od koje imaju koristi samo korporacije. Ako ti TAS fali nadjes nekih miljardicu ili dvije i siguran sam da ce principal naci interes u toj prici. Do tada ce proizvoditi gdje mu je jeftinije.
Vec znam zasto se sastavljalo. Pitam tebe za subvencije za TAS, posto tvrdis da su postojale. Ja tvrdim da lupas gluposti i pojma nemas.
Za dobijanje takve fabrike bi i dvije milijarde bile smjesna cifra, ne mozes je danas dobiti.
CPT

#478 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 27/11/2019 13:05 Kako ti nije jasno da to nije nikako znak lose situacije. Ako mozes sebi priustiti da odes u soping par stotina kilometara jednom mjesecno, imas visak primanja. Drugo, soping vani se radi preko deviza. Dakle kupujes realnom vrijednoscu tvoje monete, subvencije ne igraju ulogu ako postoje.

Isto da kazes sada da nema Armani radnje u BiH, pa raja moraju chartovanim avionom do Rima svake sedmice. To nije znak da je raji lose, nego da nema radnje. :roll:
Da bolan... islo se kupovati pralni prasak zbog uzitka... :roll: A oni jadni mogli to kupiti pred kucom. Jadni i siroti...
piupiu

#479 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 27/11/2019 13:08
kao prvo, ne radi se o subvenciji vlastite privrede vec strane korporacije... gdje glavnu ulogu igraju lobi&populizam

mi vama par miljard drzavnog novca godisnje a vi nama kao "investirati" donosite glasove mase zeljne posla
Tako je. Subvencija u svrhu otvaranja radnih mjesta. Standardna praksa u svijetu. Šta je sad problem? Što su subvencionirali strance? Ili što nisu razvili sami fabriku golfova? Ili što su subvencionirali domaću proizvodnju, ali nisu restruktuirali? Šta god da su uradili, ne valja. Samo, valjda, valja uvoziti 92 posto hrane, škarta, k'o što uvozimo danas. To je prava stvar.
Last edited by piupiu on 27/11/2019 13:13, edited 1 time in total.
madner

#480 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 27/11/2019 13:10
madner wrote: 27/11/2019 13:05 Kako ti nije jasno da to nije nikako znak lose situacije. Ako mozes sebi priustiti da odes u soping par stotina kilometara jednom mjesecno, imas visak primanja. Drugo, soping vani se radi preko deviza. Dakle kupujes realnom vrijednoscu tvoje monete, subvencije ne igraju ulogu ako postoje.

Isto da kazes sada da nema Armani radnje u BiH, pa raja moraju chartovanim avionom do Rima svake sedmice. To nije znak da je raji lose, nego da nema radnje. :roll:
Da bolan... islo se kupovati pralni prasak zbog uzitka... :roll: A oni jadni mogli to kupiti pred kucom. Jadni i siroti...
Ko spominje uzitak?
Govorimo o mogucnostima i kako samo glup covjek redovan soping vani navoid kao dokaz za manjak istih. Logicki neodrzivo.
Hank Paldum

#481 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hank Paldum »

hAZNADAR wrote: 27/11/2019 11:47
Hank Paldum wrote: 27/11/2019 11:26
Da neko želi u 2019. da se vrati to uređenje nazad je baš mindfuck. Ili je prejaka nostalgija ili su ove danas države toliko ubili vjeru i volju u čovjeku za životom da nesvjesno bira manje zlo.
Niko ne gaji te iluzije. Jugoslovenstvo se vec nastavilo konvertovano - iste zablude i greska ali na drugi nacin.

Zaposljavanje nestrucnih stranackih kadrova, kupovanje socijalnog mira, promovisanje stranckih heroja kao nacionalnih, teznja za monopolom nad nekim drustvenim vrijednostima, ocjenjivanje pojedinca ili grupe kroz neke privatne stvari poput odnosa prema vjeri i naciji, pokusaj stvaranja neke elite,... su samo dio stvari koje su se prenijele iz proslog sistema u ovaj.

Jugonostalicari ne sanjaju povratak diktature, ali imaju bolesnu potrebu da su akademici i bez fakulteta.
Slažem se sa 2/3 šta si napisao ali vezano za ovo prvo, dosta sam puta čuo "Gdje je sad milicija" da izbije bubrege radi sitnice, želja da se neko pošalje na Goli Otok radi drugačikeg mišljenja i prizivanje nove diktature, nekog novog diktatora, da se Tito vrati iz mrtvih.
CPT

#482 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 27/11/2019 13:08
CPT wrote: 27/11/2019 13:04
madner wrote: 27/11/2019 13:01

Kakva je subvencija bila prije? :D
Jos jednom, proizvodi iz Vogosce su velikom vecinom isli u izvoz.

Inace ne znam kakve probleme imas sa subvencijama, EU obilato iste koriste. Od poljoprivrede do Airbusa.
Provjeri zasto se doslo do sastavljanja u TASu... Subvencije su generalno pljacka naroda od koje imaju koristi samo korporacije. Ako ti TAS fali nadjes nekih miljardicu ili dvije i siguran sam da ce principal naci interes u toj prici. Do tada ce proizvoditi gdje mu je jeftinije.
Vec znam zasto se sastavljalo. Pitam tebe za subvencije za TAS, posto tvrdis da su postojale. Ja tvrdim da lupas gluposti i pojma nemas.
Za dobijanje takve fabrike bi i dvije milijarde bile smjesna cifra, ne mozes je danas dobiti.
Hoces znati sam provjeriti koliko uzimaju Renault/Fiat godisnje? :wink:

Da ti pomognem:
Kompanija Fijat krajsler automobili (FCA) iz Kragujevca je u 2018. godinu ostvarila neto dobit od milijardu i po dinara, a to je uspela uz subvencije države od 2,75 milijardi, piše Danas. Za razliku od 2017, kada je država FCA uplatila 1,9 milijardi dinara subvencija, prošle godine se pojavila nova stavka "dodatna davanja", u visini od 970,2 miliona dinara.
CPT

#483 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 27/11/2019 13:12

Ko spominje uzitak?
Govorimo o mogucnostima i kako samo glup covjek redovan soping vani navoid kao dokaz za manjak istih. Logicki neodrzivo.
U soping se islo zbog sirmastva i ne zbog toga sto je postojao visak novca. Kontas? Neke stvari su bile jeftnije (recimo kafa) a neke stvari su se mogle kupiti samo vani. Ili da ti nacrtam. Vani se kupovalo jer kod kuce to nije bilo moguce. Kod kuce se cak i voce nije moglo tek tako kupovati.
madner

#484 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 27/11/2019 13:16

Da ti pomognem:
Kompanija Fijat krajsler automobili (FCA) iz Kragujevca je u 2018. godinu ostvarila neto dobit od milijardu i po dinara, a to je uspela uz subvencije države od 2,75 milijardi, piše Danas. Za razliku od 2017, kada je država FCA uplatila 1,9 milijardi dinara subvencija, prošle godine se pojavila nova stavka "dodatna davanja", u visini od 970,2 miliona dinara.
TAS, pitao sam za TAS i subvencije u datom periodu.
Ono sto si uradio se zove pomjeranje argumenta u logici. Kada neko zna da ne moze nista reci o baznom argumentu, pokusava promjeniti temu bez da se primjeti. Primjer je da kada neko kaze da pojma nemas o fudbalu odgovoris da znas sve o kuhanju i pravis se da to nekako pobija prvi dio.
Tako i ti, nemas pojma o TASu, ali imas misljenje o Kragujevcu. :D
CPT

#485 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 27/11/2019 13:19
CPT wrote: 27/11/2019 13:16

Da ti pomognem:
Ono sto si uradio se zove pomjeranje argumenta u logici. Kada neko zna da ne moze nista reci o baznom argumentu, pokusava promjeniti temu bez da se primjeti. Primjer je da kada neko kaze da pojma nemas o fudbalu odgovoris da znas sve o kuhanju i pravis se da to nekako pobija prvi dio.
A sad ces se na TAS objesiti, jesi cuo za Google ili da ti i tu pomognem? Usput, TAS, Kragujevac i Renault sam spomenuo u istom postu. Mislim da cak i prije (po redovima).
LBVIEW

#486 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by LBVIEW »

piupiu wrote: 27/11/2019 11:19
LBVIEW wrote: 27/11/2019 10:21
Ovako, kad kao vjerodostojan izvor informacija navedes ovog tereticara zavere, sve drugo pada u vodu, kuzis?
A SFRJ nisu rasturili/zapoceli rat u istoj ni CIA, ni MMF...vec velikosrpska politika predvodjena SANU, JNA i SPC-om. To su danas historijske cinjenice koje prihvacaju svi osim Srbije, Rusije i ovih par nezavisnih intelektualaca koji se vode onom "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" devizom.
Taman posla da iscitavam njihove revizionisticke i relativizatorske pamflete, dobro da me nisi uputila na Petera Handkea i njegove "putopise po Dunavu i Pomoravlju".
Aha. Dobro. Poanta je napasti moj lik i djelo, a ne pričati o tome šta ko piše. Meni je dio onoga što Chossudovski piše interesantno. To piše i Krugman. I Naomi Wolf. I dosta drugih zanimljivih analitičara. Kao što rekoh, sve treba čitati cum grano salis. Inače, kad nešto analiziraš, trebaš pročitati sve, pa i ono s čim ili one s kojima se ne slažeš. Ja nigdje ne rekoh da je CIA srušila Jugoslaviju, već postavih CIA-inu analizu iz tog vremena kao zanimljivu. U svakom slučaju, bitno je da si ti mene uhvatio u nedjelu. Ugodan dan želim. :bih:
Nemam ja sta pazljivije iscitivatati Chossudovskog, ne nakon onog uvoda u njegov rad sto ga postirah gore, po kojem su "CIA i MMF" krive za ekonomski kolaps( a uzrocno-posljedicni i za rat) koji se btw., vec i prije sugestija MMF-a desio, a pogotovo ne nakon spremnosti istog da svjedoci u korist Milosevica, te blebetanja o bauku islamizma na Balkanu(koji je, jel'te bio povod i uzrok srpskom divljanju 90-tih) :oops: . S njim pod ruku moze i Chomski koji, iz udobne fotelje neovisnog intelektualca trubi kako je Miloseviceva Srbija bila na braniku borbe protiv imperijalizma i neoliberalizma, a da ironija bude veca uypravo mu je taj isti neoliberalizam omogucio kritiku istog. Sto ne zamijene dekadentni zapad za slobodarski i antiimperijalisticki istok, te ne odu kod Putina ili onomad Slobe uzivati u istom, cisto da ih covjek moze uzeti za ozbiljno. Tu je onaj smrad i kum ratnog zlocinca Hendke bio najdosljedniji medju njima - barem je otisao obici 'eroje u Srebrenici u sklopu turneje "Dunav, Pomoravjle" iliti "putevima serpskih velikomucenika".
Sto se tvog lika i djela tice, kolateralna steta plasiranja argumenata koji se baziraju na nevjerodostojnim izvorima informacija. :wink:
I tebi ugodan dan.
geralt

#487 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by geralt »

CPT wrote: 27/11/2019 13:19

Ko spominje uzitak?
U soping se islo zbog sirmastva i ne zbog toga sto je postojao visak novca. Kontas? Neke stvari su bile jeftnije (recimo kafa) a neke stvari su se mogle kupiti samo vani. Ili da ti nacrtam. Vani se kupovalo jer kod kuce to nije bilo moguce. Kod kuce se cak i voce nije moglo tek tako kupovati.
https://www.biss-tours.ba/tour/shopping-graz/

https://bosnaexpres.com/tours/graz/

https://grandtours.ba/shoppinggraz/
CPT

#488 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

geralt wrote: 27/11/2019 13:24

Ko spominje uzitak?
https://www.biss-tours.ba/tour/shopping-graz/

https://bosnaexpres.com/tours/graz/

https://grandtours.ba/shoppinggraz/
Postoji velika razlika izmedju kupovine najnovijih Adidaski danas i cipela nekad. :wink:
madner

#489 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 27/11/2019 13:22
madner wrote: 27/11/2019 13:19
A sad ces se na TAS objesiti, jesi cuo za Google ili da ti i tu pomognem? Usput, TAS, Kragujevac i Renault sam spomenuo u istom postu. Mislim da cak i prije (po redovima).
Ramses je spomeno Golf, Golf se sastavljao u TASu prije rata. Sve sto si naveo kao kritiku istog je poslje rata i nema veze sa aranzmanom za TAS. Odnosno da ponovim, lupas gluposti bez ikakvog pokrica.

Google mi ne treba, plus bi se trebao koristiti prije nego sto pocnes valjati gluposti a ne poslje.
geralt

#490 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by geralt »

CPT wrote: 27/11/2019 13:25 Postoji velika razlika izmedju kupovine najnovijih Adidaski danas i cipela nekad. :wink:
Nisam bas siguran. Prije par godine kad sam isao na izlet u Italiju sa jednom od lokalnih agencija, stali usput u neki supermarket, zene mu se obradovale vise nego Veneciji. U autobus pola raje ulazi natovareno omeksivacima i deterdzentom.

A imas i na PF "Umjetnost zivljenja" beskonacne rasprave o relativnom kvalitetu njemacke i poljske Nutele.
madner

#491 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

LBVIEW wrote: 27/11/2019 13:23
piupiu wrote: 27/11/2019 11:19
LBVIEW wrote: 27/11/2019 10:21
Ovako, kad kao vjerodostojan izvor informacija navedes ovog tereticara zavere, sve drugo pada u vodu, kuzis?
A SFRJ nisu rasturili/zapoceli rat u istoj ni CIA, ni MMF...vec velikosrpska politika predvodjena SANU, JNA i SPC-om. To su danas historijske cinjenice koje prihvacaju svi osim Srbije, Rusije i ovih par nezavisnih intelektualaca koji se vode onom "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj" devizom.
Taman posla da iscitavam njihove revizionisticke i relativizatorske pamflete, dobro da me nisi uputila na Petera Handkea i njegove "putopise po Dunavu i Pomoravlju".
Aha. Dobro. Poanta je napasti moj lik i djelo, a ne pričati o tome šta ko piše. Meni je dio onoga što Chossudovski piše interesantno. To piše i Krugman. I Naomi Wolf. I dosta drugih zanimljivih analitičara. Kao što rekoh, sve treba čitati cum grano salis. Inače, kad nešto analiziraš, trebaš pročitati sve, pa i ono s čim ili one s kojima se ne slažeš. Ja nigdje ne rekoh da je CIA srušila Jugoslaviju, već postavih CIA-inu analizu iz tog vremena kao zanimljivu. U svakom slučaju, bitno je da si ti mene uhvatio u nedjelu. Ugodan dan želim. :bih:
Nemam ja sta pazljivije iscitivatati Chossudovskog, ne nakon onog uvoda u njegov rad sto ga postirah gore, po kojem su "CIA i MMF" krive za ekonomski kolaps( a uzrocno-posljedicni i za rat) koji se btw., vec i prije sugestija MMF-a desio, a pogotovo ne nakon spremnosti istog da svjedoci u korist Milosevica, te blebetanja o bauku islamizma na Balkanu(koji je, jel'te bio povod i uzrok srpskom divljanju 90-tih) :oops: . S njim pod ruku moze i Chomski koji, iz udobne fotelje neovisnog intelektualca trubi kako je Miloseviceva Srbija bila na braniku borbe protiv imperijalizma i neoliberalizma, a da ironija bude veca uypravo mu je taj isti neoliberalizam omogucio kritiku istog. Sto ne zamijene dekadentni zapad za slobodarski i antiimperijalisticki istok, te ne odu kod Putina ili onomad Slobe uzivati u istom, cisto da ih covjek moze uzeti za ozbiljno. Tu je onaj smrad i kum ratnog zlocinca Hendke bio najdosljedniji medju njima - barem je otisao obici 'eroje u Srebrenici u sklopu turneje "Dunav, Pomoravjle" iliti "putevima serpskih velikomucenika".
Sto se tvog lika i djela tice, kolateralna steta plasiranja argumenata koji se baziraju na nevjerodostojnim izvorima informacija. :wink:
I tebi ugodan dan.
CIA i IMF jesu krive za ekonomski kolaps. Odnosno CIA za ekonomski kolaps, IMF za mjere stednje koje su bile izuzetno teske. I ljudi su to uradili sa ciljem rusenje komunizma u Evropi. Misija uspjesno uradjena i Jugoslavija je tu bila na listi prioriteta oko 9. og mjesta. Koleteralna steta.
Ne znaci da su krivi za rat, komunizam je pao u vise drzava ali samo u Jugoslaviji se desio rat.

To su cinjenice koje ne ovise o tome ko ih prezentira, dok je sporan zakljucak.
madner

#492 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

madner wrote: 27/11/2019 13:12 Ko spominje uzitak?
Pa cime se kupovalo u tom sopingu? :roll:

To da se islo vani je znak da je trziste itekako moglo to kupiti, ali nije bilo dopusteno da se prodaje. Skuplje ti je otici i kupiti u Italiji nego ovdje, a da bi kupio moras u oba slucaja imati pare.
Logicki jednostavno totalno neodrzivo.
CPT

#493 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

geralt wrote: 27/11/2019 13:31
CPT wrote: 27/11/2019 13:25 Postoji velika razlika izmedju kupovine najnovijih Adidaski danas i cipela nekad. :wink:
Nisam bas siguran. Prije par godine kad sam isao na izlet u Italiju sa jednom od lokalnih agencija, stali usput u neki supermarket, zene mu se obradovale vise nego Veneciji. U autobus pola raje ulazi natovareno omeksivacima i deterdzentom.

A imas i na PF "Umjetnost zivljenja" beskonacne rasprave o relativnom kvalitetu njemacke i poljske Nutele.
Pa ja jesam... tad smo recimo za elektro kablove morali dobaciti do Frankfurta jer u YU nije bilo. Danas mogu otici u Frankfurt na rucak. Nisu to bas isto. Da ne govorim o racunarima,hi-fi opremi i slicno....
piupiu

#494 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by piupiu »

Hank Paldum wrote: 27/11/2019 12:26 Naravno da nije sav primitivizam i diskriminacija izmišljeno i postojalo samo u Jugoslaviji, naveo si dosta dobrih primjera
Navela :)

ali ljudi iz tih zemalja ne pate za tim navedenim periodima. Nećeš nikada čuti niti od jednog crnca da mu fali 1964. jer se u 2019. može glasati ali se onda izabere rasista poput Trumpa niti ćeš čuti niti od jedne Švicarke da joj fali 1970. jer džaba joj pravo kada muškarac više zarađije od nje. To što je u BiH parodija demokratije ne znači da trebamo žaliti za vremenima bez demokratije. To bi bilo isto kao kada bi neko patio za vremenima kada bi hendikepirana djeca bila kod kuće u podrumu ili u ćošku sobe jer nemaju roditelji kud sa njima samo zato što imamo Pazariće.
Što je normalno, jer se kod njih život i razvoj odvijaju nekim normalnim tokom, bez ratova (uslovno rečeno), promjena sistema, opšte kradje, previranja kojima je naše društvo izloženo bukvalno svaku generaciju i po u zadnjih 150 godina. Naši ljudi porede ovo sada, s onim što su imali u Ju. Nije bilo sjajno, ali je bilo dovoljno za nekakav relativno dostojanstven život velikom broju ljudi. Mi smo bili jedno siromašno, gladno, poderano, nepismeno ruralno društvo 1945., sve poslije toga bilo ogroman napredak. Negiranje tog napretka je nepošteno.

Je li ovo sada napredak? Uništenje privrede, zdravstva, školstva, rasprodaja resursa, masovno iseljavanje? Ne znam. Možda jeste. Meni je pun kofer slobode da se svi svima nagovaraju i jedni po drugima pljuju, sloboda histerisanja, dezinformisanja, proganjanja i zlostavljanja ljudi po mrežama, prodavanja vračalica pod znanje, sloboda da se nekaženjeno krade i uništava.

Kao što i sam kažeš - ovo sada je parodija demokratije. Što uopšte nije najvažnija stvar, demokratija, kao što napisah u nekom drugom postu, nije uslov ni za dobru ekonomiju, ni za dobar život, kao što vidimo i po sebi, a i po velikom dijelu svijeta. Živjeti ovdje, gdje ti dva mjeseca zdravstvo štrajkuje, i ti dva mjeseca ne možeš bolesnog roditelja nakon moždanog udara pregledati i smjestiti u bolnicu - e to je istinski teror.
Švicu sam naveo u diskusiji vezanog za financijski i ekonomski dio :wink:
Madner je to meni odgovorio, zbog mog feminističkog blebetanja i napomene da žene u Švicarskoj nisu imale pravo glasa do 1971.
Last edited by piupiu on 27/11/2019 13:41, edited 1 time in total.
hAZNADAR

#495 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

Ramzess Veliki wrote: 27/11/2019 12:22 Da ne idem u detalje zasto je uopce doslo do dirigovane krize koja je vodila u raspad nekadasnje drzave jer je bila uspjesnim modelom SOCIJALISTICKE EKONOMIJE, sto se vise nikada nazalost nece ponoviti.
Kad covjek vjeruje u mitove - slijep je proste cinjenice. Koliko je tebi godina uopce i ako si stariji kao ja - koliko si uopce bio upucen u ekonomiju u YU.

70-tih je bila velika izgradnja i ujedno zaduzivanje. Ljudi su podobijali dzabe stanove, nikle nove proizvodne hale,.. i to je trebalo da ima ucinka ali nije. Trgovinski deficit bio ogroman, kamata naglo porasla pa je pocetkom ekonomskog kolapsa 80-tih YU bila duzna oko 20 milijardi sto je tada bila veca cifra.
Savezna vlada poslije titove smrti svjesno i namjerno devalvira dinar sa oko 30%. I od tada se sve do kraja YU devalvacija nastavljala a inflacija toliko divljala da si jedan racun za struju mogao platiti jeftinije na kraju mjeseca umjesto na pocetku. Inflacija 70%, halo 70% - nepobitna cinjenica koju mozes lako provjeriti.

Drzava nije potpsjesivala privatni sektor vec je pokusala da injekcijama zadrzi drustveni kao osnovni. Klasicna komunisticka zabluda i greska.
Ono sto je uslijedilo poslije devalvacije dinara su redovi za osnovne namirnice, nedostatak sirovina poput nafte. Drzava je krizu 80-tih suzbijala restrikcijom uvoza strane robe - a to je onda za nas bilo itekako bolno.

Ekonomska kriza i raspad ekonomije je nepobitna fakta koju mnogi zivi poput mene pamte itekako dobro. Postoji obilej materijala o tome kojeg nisu pisali nacionalisti, postoji obilje kuknjave i kritike u raznim publikacijama, pjesmama, filmovima,...

Drzava jeste pomogla radniku ali to je kostalo vise nego sto je drzava mogla podnijeti.

Plitko razmisljanje jednog Jugoslovena danas je - imao sam posao, dobio stan dzabe, imao redovnu penziju, imao redovnu platu a nisam puno radio,..
Bez ikakvog razmisljanje ko je to finansirao,.. kako se kupovao socijalno mir i odlagao neizbjezan kolaps sistema.

Pa mogao je i meni babo kupiti kucu i placati rezije,... i bankrotirati - a ja danas da zivim u kuci gdje ne mogu platiti rezije i kukam kako je prije bilo bolje. Sva se hvala bivse YU ekonomije svodi na cist razmazeni egoizam ljudi koji su dobili i imali vise nego sto su zasluzili i zaradili.
Haman2

#496 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Haman2 »

Kao da je vazno sta mi mislimo. Drzava je propala zeljom tri naroda: Srba, Hrvata i Slovenaca. Propala je iz istih razloga zbog kojih je propala u KSHS. Ne vjerujem da bi ova tri naroda mogla ponovo stvarati jednu zajednicku drzavu. Protiv te drzave bili bi sigurno jos i Albanci Kosova a mozda i Makedonci jer takvu drzavu ne zele Albanci Makedonije. U sadasnjim okolnostima i Crnogorci nisu pristalice bilo kakve YU. Za Bosnjake nisam siguran ali mislim da vecina nije za tu ideju zbog zlocina i genocida pocinjenog u polsednjem ratu.
CPT

#497 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 27/11/2019 13:34
madner wrote: 27/11/2019 13:12 Ko spominje uzitak?

To da se islo vani je znak da je trziste itekako moglo to kupiti, ali nije bilo dopusteno da se prodaje. Skuplje ti je otici i kupiti u Italiji nego ovdje, a da bi kupio moras u oba slucaja imati pare.
Kakve to ima veze sa cime se kupovalo? Sa kupusom u prahu?! Kupovalo se sa svercovanim devizama. A sverc deviza je svakako bio nacionalni sport je dinar stalno gubio vrijednost. Vani se nije islo "jer se moglo to kupit" vec zbog toga sto se kod kuce to nije uopste moglo kupiti. Znaci ako hoces da ti priklope kucu na mrezu izvoli u DE po kablove. Kod nas nema. Hoces i kako ces to to platiti nema nikakve veze.
hAZNADAR

#498 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hAZNADAR »

CPT wrote: 27/11/2019 13:42 Kakve to ima veze sa cime se kupovalo? Sa kupusom u prahu?! Kupovalo se sa svercovanim devizama. A sverc deviza je svakako bio nacionalni sport je dinar stalno gubio vrijednost. Vani se nije islo "jer se moglo to kupit" vec zbog toga sto se kod kuce to nije uopste moglo kupiti. Znaci ako hoces da ti priklope kucu na mrezu izvoli u DE po kablove. Kod nas nema. Hoces i kako ces to to platiti nema nikakve veze.
Slavna rock and roll scena YU ipak nije svirala na ceskim gitarama iz Naklade i Cajinim pojacalima. Svi su se oni morali snaci. :D
madner

#499 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by madner »

CPT wrote: 27/11/2019 13:42

Kakve to ima veze sa cime se kupovalo? Sa kupusom u prahu?! Kupovalo se sa svercovanim devizama. A sverc deviza je svakako bio nacionalni sport je dinar stalno gubio vrijednost. Vani se nije islo "jer se moglo to kupit" vec zbog toga sto se kod kuce to nije uopste moglo kupiti. Znaci ako hoces da ti priklope kucu na mrezu izvoli u DE po kablove. Kod nas nema. Hoces i kako ces to to platiti nema nikakve veze.
Zato genije sto da bi kupio nesto moras imati pare. Ako nemas dovoljno para onda si siromasan. Ako imas pare i pare da odes da kupis, onda je to dokaz da nisi siromasan.
Sverc deviza u prevodu znaci da svoju valutu mjenjas za drugu po nekom neoficijelnom kursu. Da bi zamjenio te devize, opet trebas iste zaraditi. Ako dakle svercas devize da ides vani u kupovinu, pa kupujes po cijeni po kojoj tu robu kupuju Italijani, nisi siromasan.

Znaci nije bilo kablova? :D
CPT

#500 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by CPT »

madner wrote: 27/11/2019 13:56
CPT wrote: 27/11/2019 13:42

Zato genije sto da bi kupio nesto moras imati pare. Ako nemas dovoljno para onda si siromasan. Ako imas pare i pare da odes da kupis, onda je to dokaz da nisi siromasan.
Sverc deviza u prevodu znaci da svoju valutu mjenjas za drugu po nekom neoficijelnom kursu. Da bi zamjenio te devize, opet trebas iste zaraditi. Ako dakle svercas devize da ides vani u kupovinu, pa kupujes po cijeni po kojoj tu robu kupuju Italijani, nisi siromasan.

Znaci nije bilo kablova? :D
Da ja to tebi nacrtam? Prvo treba nesto uopste postojati... O onda skupljas pare. Kontas? U SFRJ neke stvari nisi mogao kupiti cak i kad si imao pare a obicno nisi imao. Pa kad si nesto uzimao mogao si pozajmiti, prodati bubreg ili kako vec. Popularni su bili i krediti koji su zbog dinara svakako propadali.

Sverc devizas znaci da kupis u jednom dijelu drzave, pa prodas u drugom i sa tom razlikom "poslujes" dalje. Ne znaci da si bogat ili bogatiji zbog toga. Znaci da si prisiljen stajati na stanici citav dan zaradis neki dinar sa onom prije pomenutom razlikom.

Da mozes dijetetu kupiti cipele, prasak ili sta vec....
Locked