Ramzess Veliki wrote: ↑27/11/2019 12:22
Da ne idem u detalje zasto je uopce doslo do dirigovane krize koja je vodila u raspad nekadasnje drzave jer je bila uspjesnim modelom SOCIJALISTICKE EKONOMIJE, sto se vise nikada nazalost nece ponoviti.
Kad covjek vjeruje u mitove - slijep je proste cinjenice. Koliko je tebi godina uopce i ako si stariji kao ja - koliko si uopce bio upucen u ekonomiju u YU.
70-tih je bila velika izgradnja i ujedno zaduzivanje. Ljudi su podobijali dzabe stanove, nikle nove proizvodne hale,.. i to je trebalo da ima ucinka ali nije. Trgovinski deficit bio ogroman, kamata naglo porasla pa je pocetkom ekonomskog kolapsa 80-tih YU bila duzna oko 20 milijardi sto je tada bila veca cifra.
Savezna vlada poslije titove smrti svjesno i namjerno devalvira dinar sa oko 30%. I od tada se sve do kraja YU devalvacija nastavljala a inflacija toliko divljala da si jedan racun za struju mogao platiti jeftinije na kraju mjeseca umjesto na pocetku. Inflacija 70%, halo 70% - nepobitna cinjenica koju mozes lako provjeriti.
Drzava nije potpsjesivala privatni sektor vec je pokusala da injekcijama zadrzi drustveni kao osnovni. Klasicna komunisticka zabluda i greska.
Ono sto je uslijedilo poslije devalvacije dinara su redovi za osnovne namirnice, nedostatak sirovina poput nafte. Drzava je krizu 80-tih suzbijala restrikcijom uvoza strane robe - a to je onda za nas bilo itekako bolno.
Ekonomska kriza i raspad ekonomije je nepobitna fakta koju mnogi zivi poput mene pamte itekako dobro. Postoji obilej materijala o tome kojeg nisu pisali nacionalisti, postoji obilje kuknjave i kritike u raznim publikacijama, pjesmama, filmovima,...
Drzava jeste pomogla radniku ali to je kostalo vise nego sto je drzava mogla podnijeti.
Plitko razmisljanje jednog Jugoslovena danas je - imao sam posao, dobio stan dzabe, imao redovnu penziju, imao redovnu platu a nisam puno radio,..
Bez ikakvog razmisljanje ko je to finansirao,.. kako se kupovao socijalno mir i odlagao neizbjezan kolaps sistema.
Pa mogao je i meni babo kupiti kucu i placati rezije,... i bankrotirati - a ja danas da zivim u kuci gdje ne mogu platiti rezije i kukam kako je prije bilo bolje. Sva se hvala bivse YU ekonomije svodi na cist razmazeni egoizam ljudi koji su dobili i imali vise nego sto su zasluzili i zaradili.